Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit

Lonsarg ::
Ok ce gledamo iz psiholoskega vidika so razlike ja. Nizja doba te "prisila" da tudi vnaprej vsaj enako odplacujes. Po drugi strani pa je znizanje obroka vecja varnost (manj bom financno obremenjen per mesec) in si morda zarad tega upas toliko vec predcasno odplacat. Ma da bi zarad take malenkosti se odlocal katera banka je neumnost.
Pri meni itak ni te dileme, pri 2.3% obrestne ki sem jo ravnokar dobil pri LON bom raje odvecni denar malo vlagal. To je preugoden kredit da bi se ga splacalo odplacat :)
Pri meni itak ni te dileme, pri 2.3% obrestne ki sem jo ravnokar dobil pri LON bom raje odvecni denar malo vlagal. To je preugoden kredit da bi se ga splacalo odplacat :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ganon ::
Tema ima 75 strani in ljudje še vedno omenjajo samo obrestno mero. Najprej ZNESEK, potem DOBA ODPLAČEVANJA, POGOJI in šele nato OBRESTNA MERA.
Obrestna mera ne pove nič.
Obrestna mera ne pove nič.

To sem samo mimogrede omenil ko je blo govora o predcasnem odplacilu (glede predcasnega odplacila je vazna le obrestna).
Debate o tem kake ponudbe katere banke dajejo so ble ze v prejsnih postih, tudi o teh 2.3% od LON smo ze debatiral.
Ponujajo 2.3% fiksno na 20 let v zameno za to da vzames premium racun plus zivljensko (ne rabis za celoten znesek kredita, tako da lahko pride zelo poceni) plus pripeljes eksta komitenta (ni pogajanja in ni odvisnosti od visine kredita, to ti takoj ponudijo, osnovna brez vseh pogojev pa je 2.8), trenutno je ponudba podaljsana do 31.07.
Debate o tem kake ponudbe katere banke dajejo so ble ze v prejsnih postih, tudi o teh 2.3% od LON smo ze debatiral.
Ponujajo 2.3% fiksno na 20 let v zameno za to da vzames premium racun plus zivljensko (ne rabis za celoten znesek kredita, tako da lahko pride zelo poceni) plus pripeljes eksta komitenta (ni pogajanja in ni odvisnosti od visine kredita, to ti takoj ponudijo, osnovna brez vseh pogojev pa je 2.8), trenutno je ponudba podaljsana do 31.07.
Zgodovina sprememb…

MisterR ::
Si mogoče kje našel podatek za Lon koliko nudijo kredita kritega z zavarovanjem in stroški?
Sprašujem zato ker sem zadnjih 15 minut na njihovi strani in nikjer ne najdem.
Sprašujem zato ker sem zadnjih 15 minut na njihovi strani in nikjer ne najdem.

Glede tega stanovanjskega kredita brez hipoteka je nasploh zelo malo informacij glede dejanskih stroškov. Pri vseh bankah ne samo pri njih. Tak da ne nič ne vem, bo treba na sestanek (se boš sicer načakal).

ZveeZ ::

hunter01 ::
Glede tega stanovanjskega kredita brez hipoteka je nasploh zelo malo informacij glede dejanskih stroškov. Pri vseh bankah ne samo pri njih. Tak da ne nič ne vem, bo treba na sestanek (se boš sicer načakal).
Jaz sem to preverjal in glede na dobre prihodke dobiš tudi več kot 50k (jaz sem spraševal za 85k na 15 let) in je bilo rečeno, da lahko tudi brez hipoteke, ampak je obrestna mera bila okrog 8% :)

Kanban ::
Jaz sem aprila dobil 100k na 15 let z EOM 3.2%, zavarovano pri zavarovalnici. 100% izplačilo v gotovini.

Pozabil si pripisati ime banke.
Gorenjska ima po defaultu 70k
A nimajo banke nek limit okoli 50k za stanovanjske kredite brez hipoteke?
Gorenjska ima po defaultu 70k
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()

Pozabil napisat - moj kredit sem vzel na Gorenjski banki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

chrush ::
Na SKB je po defaultu 70k, mi je pa rekla, da za naprej je odvisno od zavarovalnice in ne od njih.

Jure27 ::
Pozdrav, ali že katera slovenska banka upošteva nepremičnino na Hrvaškem za hipotekarni kredit?
Hvala
Hvala

hunter01 ::

pandaman ::
Po današnjem sestanku na Intesi glede kredita v višini 250k eur je izpogajana OM 2,35% za dobo 20 let oziroma 2,70 % za dobo 30 let.
Pogoji so življenjsko zavarovanje pri njih (Generali, menda okoli 24 eur/mesec), zavarovanje hiše (PaketDom pri Generali). Govorili smo tudi o varčevalnem računu kot pogoj za znižanje OM, katerega pa verjetno lahko kmalu zaprem. Nekega premium bančnega paketa ni treba skleniti.
Pogoji so življenjsko zavarovanje pri njih (Generali, menda okoli 24 eur/mesec), zavarovanje hiše (PaketDom pri Generali). Govorili smo tudi o varčevalnem računu kot pogoj za znižanje OM, katerega pa verjetno lahko kmalu zaprem. Nekega premium bančnega paketa ni treba skleniti.

Goldee ::
Tole z 2,35% na Intesi je kar resno ugodna ponudba. Ste potem sklenili / realizirali ta posel? Kakšen poseben droben tisk?
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Ne še, ga bom pa verjetno v naslednjem mesecu. Odločam se med 20 in 30-letno dobo odplačevanja. Pri daljši dobi bi za rezervo vzel nekaj 10k več denarja, mesečni višek pa bi vlagal v razpršene sklade. Dolgoročno bi bila najbrž boljša opcija daljši kredit in več vlaganja v sklade.

Ce bo 0.35% slabsa obrestna na 30 let vprasanje ce bos z vlozkom zgolj dodatnih 10k to nadoknadil. Ce bi v zameno za daljso dobo dodatni vlozek za vlaganje bil ranga 30k+ vecji bi se pa skoraj gotovo izplacalo :)
Zgodovina sprememb…

Govora je o "nekaj 10k" + mesečnem višku. V plusu bo že če vzame isto glavnico in mesečno razliko (cca 300eur) 30 let vlaga v nekaj, kar nosi več kot cca 3% (pri krajši dobi pa celoten obrok 1300eur investira po poteku kredita, torej 10 let). Pri povprečnem donosu 7% bi bilo po 30 letih razlike cca 125k v prid daljši dobi in mesečnemu investiranju razlike.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()

Govoril sem o vlaganju kot ga je razložil @Kanban. Tistih par 10k viška bi bilo za rezervni sklad oziroma urejanje okolice, ker bo sigurno kaj zmanjkalo. Vlagal bom v vsakem primeru, imam pa recimo da omejen mesečni fond za kredit + vlaganje, zato bom pri daljši dobi odplačevanja vložil nekaj več.

nanotech ::
Po današnjem sestanku na Intesi glede kredita v višini 250k eur je izpogajana OM 2,35% za dobo 20 let oziroma 2,70 % za dobo 30 let.
lahko prosim še za informacijo v kateri poslovaqlnici ste se pogovarjali za takšen kredit?
Sam sem namreč oddal vlogo v Celju, kjer so mi kljub vsem dodatnim produktom (ŽZ,hiša, varčevani račun, prenos več TRR-moj, partnerka, partnerka poslovni), ponudlili na 30 let 2.8% za znesek 280k, čeprav sem pričakoval vsaj kakšne 0,10 manj.
Težavo imam sedaj drugo, saj imam od oktobra višjo plačo (nov aneks) vendar pravijo da tega ne upoštevajo in gledajo zgolj 12M obdobje, ki pa je v mesecih do oktobra precej manj kot od oktobra dalje, posledično mi za par eur manjka do dovoljenega obroka. Seveda pa bi bilo dovolj v kolikor bi imel OM 2.7 ali manj. Ima kdo kakšen nasvet glede tega?

tony1 ::
Pejt do vseh mogočih drugih bank in če boš kje dobil boljšo ali enako ponudbo, prinesi tisti papir na ta prvo banko in reci, da vzameš pri njih, samo boljšo ponudbo naj dajo. Ampak moraš imeti pisno konkurenčno ponudbo, ne samo rekla-kazala...

nanotech ::
Pejt do vseh mogočih drugih bank in če boš kje dobil boljšo ali enako ponudbo, prinesi tisti papir na ta prvo banko in reci, da vzameš pri njih, samo boljšo ponudbo naj dajo. Ampak moraš imeti pisno konkurenčno ponudbo, ne samo rekla-kazala...
Jasno, ampak ponudbe na 30 let s fikso obrestno mero imata daleč najnižjo NLB (osnovna z 3,0%) in Intesa (osnova z 2,9%) preostale ali nimajo fiksne OM na takšno dobo ali pa je občutnejše višja.
Moje vprašanje je bilo zato za pandamana, ki je uspel v istem obdobju od Intese pridobiti boljšo ponudbo...

MrStein ::
Govora je o "nekaj 10k" + mesečnem višku. V plusu bo že če vzame isto glavnico in mesečno razliko (cca 300eur) 30 let vlaga v nekaj, kar nosi več kot cca 3% (pri krajši dobi pa celoten obrok 1300eur investira po poteku kredita, torej 10 let). Pri povprečnem donosu 7% bi bilo po 30 letih razlike cca 125k v prid daljši dobi in mesečnemu investiranju razlike.
Kje dobiš 7% donosa?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jesskoman ::
Pri NLB dobil zeleni 2,5% kredit 80k na 8 let. Dodatno NLB Vita, premium račun (za pol leta), odprtje računa za otroka (brezplačno vodenje) in enkratno plačilo VITE v naprej - efektivna OM je dobrih 2,93 %.
Ima kdo izkušnje z zadržanjem 5% kupnine zaradi napak odkritih pri prevzemu? NLB pogojuje nakazilo kredita prodajalcu s tem, da se zadržani del kupnine nujno deponira pri notarju. To je značilno v primeru, ko prodajalec ne položi bančne garancije, ne pa v primeru ko so razlog za zadržanje očitne napake. Se to dejansko dela v praksi?
Ima kdo izkušnje z zadržanjem 5% kupnine zaradi napak odkritih pri prevzemu? NLB pogojuje nakazilo kredita prodajalcu s tem, da se zadržani del kupnine nujno deponira pri notarju. To je značilno v primeru, ko prodajalec ne položi bančne garancije, ne pa v primeru ko so razlog za zadržanje očitne napake. Se to dejansko dela v praksi?

Pri NLB dobil zeleni 2,5% kredit 80k na 8 let. Dodatno NLB Vita, premium račun (za pol leta), odprtje računa za otroka (brezplačno vodenje) in enkratno plačilo VITE v naprej - efektivna OM je dobrih 2,93 %.Logicno da se 5% zadrzane kupnine deponira pri notarju, to je edina varovalka da prodajalec ve da je nelje denar rezerviran za njega. To ponavadi ni le pogoj banke, ampak tudi pogoj prodajalca.
Sicer pa se zadrzanje kupnine dokaj redko prakticira. Pri novogradnjah ne ker imas itak bancno garancijo, ki je zakonsko obvezna(no vsaj jaz imam take info, preveri seveda da bancna garancija res obstaja pred prevzemom). Pri rabljenih pa tudi se nism slisal za primer ko bi to kdo hotel, niti ne vem ce se v pogodbo prodajno za rabljeno daje clene da je to sploh mogoce? Je manj komplikacij vlozit tozbo za napako, ce se slucajno zgodi skrita napake ki jo prodajalec noce odpravit, kot pa se iti deponiranje je pri notarju, ker to deponiranje kar kosta.
Zgodovina sprememb…

Ja bo morda res bolj mirno spal, bo pa tudi ob ranga 500EUR za deponiranje. Jaz bi se to sel le v primeru da vnaprej ves za neko hujso napako (10k+ EUR).
Moje izkusnje (svoje in od znancev) so da vecino napak odpravijo ce je bancna garancija. So pa seveda primeri, ko gre za kake drazje zadeve (npr. kako zamakanje kleti v novogradnjah), ko moras zagrozit z tozbo za koriscenje bancne garancije. In se sele potem zganejo (tu treba pazit na roke, no tudi pri zadrzanju kupnine treba pazit na roke kdaj se kako napako prijavlja).
Moje izkusnje (svoje in od znancev) so da vecino napak odpravijo ce je bancna garancija. So pa seveda primeri, ko gre za kake drazje zadeve (npr. kako zamakanje kleti v novogradnjah), ko moras zagrozit z tozbo za koriscenje bancne garancije. In se sele potem zganejo (tu treba pazit na roke, no tudi pri zadrzanju kupnine treba pazit na roke kdaj se kako napako prijavlja).
Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::
Rabim malce informacij s terena.
Na NLB imam kredit 2,9% (zeleni), bi šlo 2,5, ampak so mi tik pred podpisom pogodbe rekli, da ker imam s.p., nimam plače, zato ne morem dobiti 2,5%.
Ali Intesa/Lon data teh 2,35% normirancem, je kdo spraševal konkretno? Bom se tudi naročil na sestanek.
Cenitev je opravil NLB, ta naj bi veljala 1 leto, imam potem strošek notarja za novo hipoteko.
Hvala in LP
Na NLB imam kredit 2,9% (zeleni), bi šlo 2,5, ampak so mi tik pred podpisom pogodbe rekli, da ker imam s.p., nimam plače, zato ne morem dobiti 2,5%.
Ali Intesa/Lon data teh 2,35% normirancem, je kdo spraševal konkretno? Bom se tudi naročil na sestanek.
Cenitev je opravil NLB, ta naj bi veljala 1 leto, imam potem strošek notarja za novo hipoteko.
Hvala in LP

Bizkit45 ::
Za cenitev ni nujno, da druga banka kar "verjame" oceni prejšnje banke.
Lahko zahteva novo, svojo. Ni pa nujno, seveda. Kar želim povedati je, da ne imej cenitev za samoumevno nepotrebno ;)
Lahko zahteva novo, svojo. Ni pa nujno, seveda. Kar želim povedati je, da ne imej cenitev za samoumevno nepotrebno ;)

deco16 ::
Če maš S.P. ti nebi smeli spreminjat % ampak samo koliko lahk kao daš na mesec daš za kredit(kreditno sposobnost).
Če so ti rekli da nemorejo dat enake procente kot drugim je mogoče zrelo za kakšno inšpekcijo ...
Če so ti rekli da nemorejo dat enake procente kot drugim je mogoče zrelo za kakšno inšpekcijo ...

Za cenitev ni nujno, da druga banka kar "verjame" oceni prejšnje banke.
Tako je. Če je cenilec na seznamu cenilcev tudi pri novi banki ga bodo najverjetneje upoštevali.

Če maš S.P. ti nebi smeli spreminjat % ampak samo koliko lahk kao daš na mesec daš za kredit(kreditno sposobnost).
Spremenili so mi 1 dan pred podpisom hipoteke, pa so vedeli vse vnaprej, da imam s.p.
Njihov odgovor je, da ker nimam place, ni mogoce dobiti 2.5 Kreditno sem pa imel glede na s.p. se ene 50% lufta.

tony1 ::
" Spremenili so mi 1 dan pred podpisom hipoteke, pa so vedeli vse vnaprej, da imam s.p."
Kolegu, ki ni s.p., so na dan podpisa spremenili obrestno mero, "ker da so se zmotili".
Probaj poiskati konkurenčno ponudbo ali drugo banko.
Kolegu, ki ni s.p., so na dan podpisa spremenili obrestno mero, "ker da so se zmotili".

" Spremenili so mi 1 dan pred podpisom hipoteke, pa so vedeli vse vnaprej, da imam s.p."
Sej to delam :). Sem jim od podpisu povedal, da jih bom odjebal as soon as possible.
Zato pa sprašujem glede Intese in Lona, če imajo podobne "fore".

redtech ::
Pozdrav, ali že katera slovenska banka upošteva nepremičnino na Hrvaškem za hipotekarni kredit?
Hvala
Ne.
Se popravljam. Gorenjska banka da hipoteko na nepremičnino na hrvaškem. Stroški pa so ogromni, 4k za birokracijo na Hrvaškem in 1200€ za odobritev kredita.
Ja to je nek minimum, druge banke hočejo hipoteko na nepremičnini v SLO. Pri 150-200k pa teh 7k tudi ni ogromen strošek, če je samo to na voljo.
Če bo NLB prišel na HR trg se bo verjetno odtrgal jez investicij v HR nepremičnine :)

Namen vecina bank podpira da je mix (obnova in nakup). Cisto locena zgodba pa je zavarovanje, ne glede na namen si pac omejen z visino glede na cenitev nepremicnine (ponavadi 80% od ocenjene vrednosti), ce govorimo o kreditu zavarovanem z hipoteko. In ker je cenitev pred obnovo nimas moznosti da bi z obnovo dvignil cenitev in s tem maks visino kredita na hipoteko.
Ce pa govorimo o stanovanjskem kreditu zavarovanem z zavarovalnico, potem pa lahko gres cez ta limit od cenitve nepremicnine. Ampak krediti zavarovani z zavarovalnico imajo slabso obrestno mero in strozje limite glede dobe odplacevanja, tak da to je skrajna resitev ponavadi, le za tisti znesek ki zmanjka glede na cenitev.
Ce pa govorimo o stanovanjskem kreditu zavarovanem z zavarovalnico, potem pa lahko gres cez ta limit od cenitve nepremicnine. Ampak krediti zavarovani z zavarovalnico imajo slabso obrestno mero in strozje limite glede dobe odplacevanja, tak da to je skrajna resitev ponavadi, le za tisti znesek ki zmanjka glede na cenitev.
Zgodovina sprememb…

Ganon ::
Slovenija je napovedala gradnjo 20 tisoč stanovanj do leta 2030. Slovenija je spet 100 let pred Hrvaško.

Utk ::
No, ne 100, 20 pa res, ker Hrvaška bo gradila po 1300 za m2, Slovenija pa po 2600 al kolk smo zadnjič izračunali...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

MadMen ::
https://siol.net/novice/posel-danes/hrv...
Hrvaška spet 10.let pred Slovenijo
Nevem zakaj onanirate na ta stanovanja, koliko od vas bo dejasnko deležnih neprofithih stanovanj? To niso sistemske rešitve in srednjemu sloju ne bodo kaj dosti prinesle. Podprite raje npr. Boscarola pri gradnji njegove soseske.

chucki ::
Ker imajo travme iz otrostva in se s tem zdravijo, da prisleki dobijo socko in free flat. Se pocutijo, da so nekaj dobrega naredil v resnici si pa grob kopljejo.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

kriptobog ::
https://siol.net/novice/posel-danes/hrv...
Hrvaška spet 10.let pred Slovenijo
Nevem zakaj onanirate na ta stanovanja, koliko od vas bo dejasnko deležnih neprofithih stanovanj? To niso sistemske rešitve in srednjemu sloju ne bodo kaj dosti prinesle. Podprite raje npr. Boscarola pri gradnji njegove soseske.
Ja mislijo, da bodo potem na easy prisli do lastne nepremicnine. Tudi, ce ne bodo upraviceni, bodo cene na trgu padle za vec kot 50% in bodo lahko kupili.

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 241602 (63728) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 86206 (32554) | Lonsarg |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 15530 (8294) | Invictus |
» | Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21834 (19370) | 3p |
» | Izbira banke za kredit - Abanka vs NLBOddelek: Loža | 14964 (9437) | Izaso |