» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
70 / 70
»
»»

hunter01 ::

Zato, ker plan poteka hipoteke ni nujno, da se realizira. Če imaš zamudo pri plačilu kredita, se da velikokrat z banko kaj dogovoriti, zamakniti, preložiti - pri tem se hipoteka v ZK ne spreminja. Zato tudi rabiš od banke dovoljenje za izbris hipoteke, drugače bi nehal plačevati zadnje leto, pa bi hipoteka na nepremičnini potekla - dolg potem banka ne bi imela zavarovan z nepremičnino.

Mato989 ::

hunter01 je izjavil:

Zato, ker plan poteka hipoteke ni nujno, da se realizira. Če imaš zamudo pri plačilu kredita, se da velikokrat z banko kaj dogovoriti, zamakniti, preložiti - pri tem se hipoteka v ZK ne spreminja. Zato tudi rabiš od banke dovoljenje za izbris hipoteke, drugače bi nehal plačevati zadnje leto, pa bi hipoteka na nepremičnini potekla - dolg potem banka ne bi imela zavarovan z nepremičnino.

Sicer nisem pogledal, ampak dvomim da je moja hipoteka datumsko omejena?

Ali hočeš trdit da je čisto vsak hipoteka datumsko omejena in je to spet en debilizem?

Kakorkoli naj nekdo razloži kaj je BISTVO datumsko omejene veljavnosti hipoteke če ne ravno to da bi po preteku veljavnosti morala biti nična in izbrisana... Drugače preprosto datumsko omejitev ukinemo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

deco16 ::

Nič ni omejena, samo datum je napisan v hipoteki kot informativno i guess. Veliko je še tega kjer noben si ni zbrisal pa pol so zadeve še iz juge notr....

johnnyyy ::

Mato989 je izjavil:

Sicer nisem pogledal, ampak dvomim da je moja hipoteka datumsko omejena?

Ali hočeš trdit da je čisto vsak hipoteka datumsko omejena in je to spet en debilizem?

Kakorkoli naj nekdo razloži kaj je BISTVO datumsko omejene veljavnosti hipoteke če ne ravno to da bi po preteku veljavnosti morala biti nična in izbrisana... Drugače preprosto datumsko omejitev ukinemo.

Hipoteke niso datumsko omejene, ampak se jih ekstra briše na podlagi pobotnice.

bm1973 ::

Mato989 je izjavil:

Ampak gre se o časovno veljavni hipoteki... zakaj potem sploh to obstaja če velja po preteku časa? Kje je point?

Noter je zapisan datum, kdaj naj bi se kredit končal, ne kdaj se hipoteka izbriše...

Poudarek na naj...

Moj fotr je 10 let po propadu njegove firme komaj našel potrdilo, da je že odplačal 20 let star kredit, ki ga je dobil v firmi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

velikBrokoli ::

90% teh debilizmov je tukaj samo zato, da notarji služijo. Najbolj useless del celotne zadeve, plačaš nekomu 500e, da ti na hitro prebere pogodbo, odgovarjajo pa tako ali tako ne za nič.

billy ::

Mato989 je izjavil:

Še ena zadeva me je zmotila pri plomi v ZK: Če ima datum, do kdaj velja, bi pričakoval, da se avtomatsko pobriše, ampak se ne in moraš še zmeraj urejat izbris.

Spet ena neumnost birokracije... zakaj potem datumska veljavnost?

Verjetno, če je datumska veljavnost je dovolj če greš tja in "urediš" izbris, brez privolenja banke?

velikBrokoli je izjavil:

90% teh debilizmov je tukaj samo zato, da notarji služijo. Najbolj useless del celotne zadeve, plačaš nekomu 500e, da ti na hitro prebere pogodbo, odgovarjajo pa tako ali tako ne za nič.

Seveda odgovarjajo...

Samo nihče jih ne toži...

tony1 ::

Notarji odgovarjajo z vsem svojim premoženjem.

V ZK je razlog za zaznambo. Sama zaznamba ni časovno omejena, to je potrebno ločiti. V razlogu pa lahko ali pa tudi ne, piše datum do kdaj je predvidoma kredit za odplačat. Pri meni je pisalo - Abanka še takrat.
Ampak ta del - je samo informativne narave - zaznambo je potrebno pa z uradno listino od banke - odpraviti.

beweiss ::

Tomas 33 je izjavil:

NLB ti kar lepo zaračuna izbrisno pobotnico.

Pa še namig: Če je pobotnica v elektronski obliki (elektronsko podpisana) lahko vložiš sam, če je pa v papirni, moraš pa urejat preko notarja.
.

Ali lahko kdo potrdi ali tudi na OTP banki enako velja, da od banke zahtevam pobotnico v elektronski obliki?

logist87 ::

logist87 je izjavil:

tomazic89 je izjavil:

Hvala obema za info. Sem se dogoviril se pri NLB in Unicredit... Saj bolj kot za obrestno se mi gre za delez v gotovini. Porocam...

Se priporočam za poročanje😃

Za katero banko ste se potem odločili?

Baja ::

bm1973 je izjavil:

deco16 je izjavil:

Mene sam zanima za tiste ki govorijo ne popračat kredita in investiraj. Torej raje skozi zapufan in do konca investiran. Kdaj pol investicijo sploh unovčiš ali samo sediš na kupu keša ki ga pač ne prodaš ker(25let) in si v glavi misliš kaki car si ker maš investicijo a po drugi strani cel čas zapufan?

Kolega je čakal par let, ker je imel cel kup keša v bitcoinu. Dovolj za odplačilo pufa...

Na koncu ga je odplačal letos, kljub investiciji nima nič več denarja kot pred 4 leti... Sam, da je vmes plačeval 4 leta obroke kredita, kar pomeni, da ima zdaj celo manj denarja...

Pač nihanja na borzi... In še kar verjame, da je bitcoin varno zatočišče in da bo zamenjal navaden denar...

kako ma manj denarja? bitcoin je bil 4 leta nazaj 60k. ce je kupil nekaj za 200k bi moral dati 3 btc pa malo. danes je btc 90k. torej na račun tega, da ni prodal je profitiral recimo 100k, tolko pa v 4 letih ziher ni plačal obresti.

@deco16, če ti investija nosi več kot je obrestna mera krdita, se ti finačno splača. free money.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Baja ()

immortan ::

kaj porok more obvezno biti na pogodbi? če se stanovanje da na 2 dela?

gre se za hipotekarni kredit

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: immortan ()

tomazic89 ::

logist87 je izjavil:

Za katero banko ste se potem odločili?

DH. V tem tednu se podpise. Cakam se porocilo cenilca in arhitekturni biro, da mi preracunajo energetsko ucinkovitost. Je pomotoma izpadlo iz PZI in morda bom celo dobil zeleni kredit.. konec tedna bi moral imeti podpisano pogodbo in sporocim kaksni bodo koncni pogoji.

Baja je izjavil:

@deco16, če ti investija nosi več kot je obrestna mera krdita, se ti finačno splača. free money.

Seveda, ampak investicija ponavad ni tolk ziher kot vsi mislijo. Ja mamo že nek časa lep market, fix obrestna je pa fix ziher. Investicija pač ni. Sej večinoma je res free money, dokler ga ne rabiš ko to ni free money ampak si na zgubi.

Anyway mal sem podrezal, razvila se je debata. Jst sem svojo investicijo že iskoristil. Je bla pa bolj rizik pač.

Baja ::

ce greš v investicijo namesto poplačilo kredita, tega denarja ne smeš "rabiti". moraš meti drugo rezervo, ker če bi poplačal kredit tega dnarja itak ne bi mel.

Lonsarg ::

Saj to je dejansko en velik dodatni argument investicije vs poplacilo kredita. Investicija je dokaj likvidna, lahko da bos imel neko manjso izgube ce bos prehitro prodal ravno v kaki luknji, amplak je pa pac rezerva.

Medtem ko denar ki ga enkrat das v poplacilo tezje spet dobis, no ga ce imas kreditno sposobnost, ampak z dragim potrosniskim kreditom.

Lonsarg je izjavil:

Medtem ko denar ki ga enkrat das v poplacilo tezje spet dobis, no ga ce imas kreditno sposobnost, ampak z dragim potrosniskim kreditom.

Ja, sam ko nimaš več kredita in hipoteke na edini nepremičnini, kjer bivaš, bistveno lažje spiš...

Jaz konkretno spim z 50k pufom plus 50k investirano, torej delno likvidno, kot z 0k + 0k da nimam rezerve.

Ampak ja, če imaš kreditne fobije je potem druga zgodba :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

kriptobog ::

bm1973 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Ja, sam ko nimaš več kredita in hipoteke na edini nepremičnini, kjer bivaš, bistveno lažje spiš...

Zakaj? Kaj potem tisti z najemnino nikoli ne spijo toliko lazje, kot ljudje, ki so odplacali hiso?

Nekateri ne, ker ne vedo če bodo lahko plačali najemnino...

Folk, sploh tisti iz šibkejših slojev, še vedno mislijo, da morajo račune plačati.

Bolj bogati tega ne...

Je kdo jemal kredit za vikend na morju (Hrvaška npr)?

Baje da, naše banke tega ne delajo? Ima kdo kake izkušnje s tem?

ZveeZ ::

hunter01 je izjavil:

Vzames navaden potrosniski/hitri kredit in banko ne briga kako bos denar porabil.

velikBrokoli ::

Ta je pa tipično omejen na 50k, a so hrvaški vikendi tako poceni?

So v Čabru ;)

Ne 50k mi ni dovolj, niso tako poceni :-). Oz žal so časi vikendov na hrvaškem po 50-100k mimo.

Potrošniški poleg tega seveda bistveno več plačaš obresti. Že pri majhnih zneskih je to hitro 10k+ dodatnih obresti. Pri 50k na 15 let je to dodatnih 15.000 obresti (skupaj 25.000)
Pri 100k na 15 let je razlika 21k ali 50k obresti.

Vsekakor, kot vsakemu verjetno, je interes dobit stanovanjski kredit oz take obrestne mere 2.5 - 2.9 tu nekje

OTP je ena redkih ki da kredit za Italjansko nepremicnino. Morda dajo tudi Hrvasko, je za vprasat.

OZZY ::

ZveeZ je izjavil:

hunter01 je izjavil:

Vzames navaden potrosniski/hitri kredit in banko ne briga kako bos denar porabil.

Seveda lahko.. Samo daš v zastavo nepremičnino v Sloveniji, nakazilo pa je namensko po kupoprodajni pogodbi, ki je hrvaška.
Go with the flow.

OZZY ::

billy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Še ena zadeva me je zmotila pri plomi v ZK: Če ima datum, do kdaj velja, bi pričakoval, da se avtomatsko pobriše, ampak se ne in moraš še zmeraj urejat izbris.

Spet ena neumnost birokracije... zakaj potem datumska veljavnost?

Verjetno, če je datumska veljavnost je dovolj če greš tja in "urediš" izbris, brez privolenja banke?

Po tvoje je potem tako, da če imaš kreidt do npr. 1.6. 2025 in ga do takrat še nisi odplačal potem ti ga tudi ni treba, ker je v pogodbi datum PRIČAKOVANEGA končnega odplačila oz. do kdaj se pričakuje, da bo odplačan, če bo vse šlo po načrtih.
NA pogodbi o hipotekarnem kreditu je to tudi določeno. Zato ti da banka tudi amortizacijski načrt odplačila ob podpisu pogodbe. Notri je po navadi zapisano tudi, da se lahko rok podaljša v primeru neoplačevanja itd.. oz. da lahko gredo v prodajo nepremičnine v skrajnem primeru.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

Bizkit45 ::

Ni tko napisal, no. Obracate besede.
Spraseval je zakaj je datum notri, ker je res brez veze in je RES samo informativne narave za firbce in kaksne statistike (ce kdo to dela). Kar se tice samega kredita je pa pointless..

Lonsarg je izjavil:

OTP je ena redkih ki da kredit za Italjansko nepremicnino. Morda dajo tudi Hrvasko, je za vprasat.

Čakam na prost termin pri svoji bančnici na OTP. Sporočim, če bo šlo, v kolikor bo še kdo iskal.
««
70 / 70
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167230059 (52185) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29479431 (25779) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6023335 (14998) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4715024 (7788) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7420287 (17823) 3p

Več podobnih tem