Forum » Loža » Stanovanjski kredit
Stanovanjski kredit

johnnyyy ::
gruntfürmich je izjavil:
imho brezveze prej poplačevati, ker ti na dolgi rok inflacija poje del obroka.
Ni nujno. Recimo jaz sem najprej kupil stanovanje, potem pa še zemljišče. In ko sem kupil zemljišče, sem vzel nov kredit, ki je bil precej veči, tako da sem poplačal še glavnico od stanovanja. Na koncu mi je ostal le en kredit za oboje. In če bi imel takrat fiksno, bi mi zaradi predčasnega predplačanega kredita od stanovanja naračunali nekaj 100€.

Mato989 ::
Jah predčasno poplačat kredit je dobro večinoma v 1 primeru (no morda 2) in to je:
1. Če rabiš drug kredit
2. Če si bolj konzervativen in mirneje spiš če nimaš kredita namesto da investiraš oz. če ne verjameš da bo investicija presegla obresti (spremenljiva OM?)
1. Če rabiš drug kredit
2. Če si bolj konzervativen in mirneje spiš če nimaš kredita namesto da investiraš oz. če ne verjameš da bo investicija presegla obresti (spremenljiva OM?)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tomazic89 ::

neosonic ::
Par brez otrok, brez kreditov ali leasingov, razen najemnine 500€+100€ stroški. Mesečna plača obeh je okrog 1800€, torej skupaj 3600€. Prihrankov je 30.000€. Imava možnost nakupa skoraj novogradnje (opremljena) za 320.000€. Za koliko bi se spustili v nakup in najem stanovanjskega kredita v najinem primeru? Sposoditi bi si morala okrog 290.000€, kar je trenutno okrog 1600€ kredita na 20 let, ali pa 1230€ za 30 let(zeleni kredit). Se vam zdi 800€ kredita za plačo 1800€ prevelik riziko? V prihodnosti bi si tudi rada ustvarila družino, tako da moramo upoštevati še otroka ali dva. Kakšen procent kredita bi naj po vašem predstavljal glede na plačo? Vem, da je odvisno od primera do primera, zanima me vaše razmišljanje. Hvala za odgovore.

Par brez otrok, brez kreditov ali leasingov, razen najemnine 500€+100€ stroški. Mesečna plača obeh je okrog 1800€, torej skupaj 3600€. Prihrankov je 30.000€. Imava možnost nakupa skoraj novogradnje (opremljena) za 320.000€. Za koliko bi se spustili v nakup in najem stanovanjskega kredita v najinem primeru? Sposoditi bi si morala okrog 290.000€, kar je trenutno okrog 1600€ kredita na 20 let, ali pa 1230€ za 30 let(zeleni kredit). Se vam zdi 800€ kredita za plačo 1800€ prevelik riziko? V prihodnosti bi si tudi rada ustvarila družino, tako da moramo upoštevati še otroka ali dva. Kakšen procent kredita bi naj po vašem predstavljal glede na plačo? Vem, da je odvisno od primera do primera, zanima me vaše razmišljanje. Hvala za odgovore.
Naceloma je tako da jaz osebno ne bi sel preko 33% anuitete od trenutne place
Torej ce imas 1.800 nakazila na trr je meja 600eur
Vajina glavna tezava je da nimata 20% pologa torej cca 64k kesa

velikBrokoli ::
Itak nimata dovolj za polog, skoraj vse banke zahtevajo vsaj 20% pologa, sploh pri nižjih plačah.

bm1973 ::
1x je treba riskirat in vzeti kredit.
Če ti nepremičnina ustreza, jo kupi. Cenejše ne bodo.
Če bo pač zagustilo, prodaš in odplačaš puf.
Ja, life bo pa z malo manj keša treba furat in narediti kake reze v "nepotrebne" stroške...
Drugače pač vzameš na 30 let, in vmes odplačuješ glavnico, ko si pri kešu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

deco16 ::
Mene sam zanima za tiste ki govorijo ne popračat kredita in investiraj. Torej raje skozi zapufan in do konca investiran. Kdaj pol investicijo sploh unovčiš ali samo sediš na kupu keša ki ga pač ne prodaš ker(25let) in si v glavi misliš kaki car si ker maš investicijo a po drugi strani cel čas zapufan?

Mene sam zanima za tiste ki govorijo ne popračat kredita in investiraj. Torej raje skozi zapufan in do konca investiran. Kdaj pol investicijo sploh unovčiš ali samo sediš na kupu keša ki ga pač ne prodaš ker(25let) in si v glavi misliš kaki car si ker maš investicijo a po drugi strani cel čas zapufan?
Logika tu zadaj je taka, da če dam rigiden primer:
Maš kredita 150k recimo 800 na mesec na 30 let (izmišljujem si nisem delal pravih izračunov) in namesto da vsak mesec odplačaš dodatnih recimo 400 EUR to vložiš v VUEE ETF ki ima donos povprečen letni 10%, boš po 20 letih načeloma imel več kot če bi predčasno odplačeval kredit... navkljub temu da plačaš več obresti ko redno plačuješ namesto predčasno.
Glavni riziko tu je da pač zgubiš šiht v prvih 20-30% te dobe... ker še donosa ni ogromno pa davka je preveč in pol najebeš.

Kolega je čakal par let, ker je imel cel kup keša v bitcoinu. Dovolj za odplačilo pufa...
Na koncu ga je odplačal letos, kljub investiciji nima nič več denarja kot pred 4 leti... Sam, da je vmes plačeval 4 leta obroke kredita, kar pomeni, da ima zdaj celo manj denarja...
Pač nihanja na borzi... In še kar verjame, da je bitcoin varno zatočišče in da bo zamenjal navaden denar...

Kolega je čakal par let, ker je imel cel kup keša v bitcoinu. Dovolj za odplačilo pufa...
Na koncu ga je odplačal letos, kljub investiciji nima nič več denarja kot pred 4 leti... Sam, da je vmes plačeval 4 leta obroke kredita, kar pomeni, da ima zdaj celo manj denarja...
Pač nihanja na borzi... In še kar verjame, da je bitcoin varno zatočišče in da bo zamenjal navaden denar...
Ja no jaz poznam pa ravno kontra zgodbo... tip je imel 120k bi lahko vzel manj kredita pa je raje vzel po OM ne vem koliko 2,X% in ostalo dal 10 let nazaj v ETF VUAA S$P 500... no lani je odplačal kredit in ima veliko več keša navkljub temu da je plačeval dodatne obresti za teh 20k...

Likalnik ::
nikoli ni pravi čas za nakup nepremičnine...ampak eni gredo v to, drugi pa čakajo na boljše čase...tudi po 15ih letih te isti še vedno čakajo na boljše čase....uglavnem, če si našel nepremičnino katera ustreza vama tako lokacijsko kot gradbeno potem jaz ne bi veliko razmišljal...v današnjih časih je težko najdit primerno nepremičnino....tudi, če se malo bolj zapufaš in če je trenutno zelo na tesno s plačo...plače se praktično vsako leto višajo...obrok kredita pa ostaja enak in ti bo lažje...oziroma delal boš na temu (oba bosta), da si poiščeta boljši službi...srečo imaš, da se sedaj na polno zaposluje in da načeloma ni težav poiskati si drugo boljšo službo...službe se menja na par let...hišo/stanovanje imaš pa v večini primerov za vse življenje...in zaradi tega zagrabi priložnost, če se ti pokaže.

tomazic89 ::
Par brez otrok, brez kreditov ali leasingov, razen najemnine 500€+100€ stroški. Mesečna plača obeh je okrog 1800€, torej skupaj 3600€. Prihrankov je 30.000€....
Kot so ti ze napisali, ce najdes ustrezno nepremicnino, kjer se vidis zivet, kupis. Boljsih casov ne bo. Plus da zdaj imata boljse kreditne pogoje ker sta brez otrok.
Poznam par ljudi, ki jim je 10 let nazaj falilo par k EUR, da si kupijo svojo parcelo (na kes)... no tem istim se danes fali par k EUR. Ampak za slabso parcelo, ker tiste ze davno vec ni.
Za 20% pologa, pa folk pomuti preko potrosniskega.. dober referent vama bo sigurno znal svetovati kako to izpeljati. Pri 3600E dohodka, se bo sigurno dalo kaj narest.

Zako ::
Par brez otrok, brez kreditov ali leasingov, razen najemnine 500€+100€ stroški. Mesečna plača obeh je okrog 1800€, torej skupaj 3600€. Prihrankov je 30.000€....
Kot so ti ze napisali, ce najdes ustrezno nepremicnino, kjer se vidis zivet, kupis. Boljsih casov ne bo. Plus da zdaj imata boljse kreditne pogoje ker sta brez otrok.
Poznam par ljudi, ki jim je 10 let nazaj falilo par k EUR, da si kupijo svojo parcelo (na kes)... no tem istim se danes fali par k EUR. Ampak za slabso parcelo, ker tiste ze davno vec ni.
Za 20% pologa, pa folk pomuti preko potrosniskega.. dober referent vama bo sigurno znal svetovati kako to izpeljati. Pri 3600E dohodka, se bo sigurno dalo kaj narest.
jaz sem leta 2020 rekel: "Ne kupim po teh bolanih cenah! Bom pocakal, da padejo cene." In sem pocakal 2 leti in pol, da sem dobil 2 bilanci. Tisto hiso, katero takrat nisem kupil, ker je bila "predraga" z ceno 260.000 EUR na kljuc, sem sedaj kupil hiso za 520.000 EUR na kljuc.
Nikoli, nikdar ne bodo padle cene v LJ in okolici, niti v Sloveniji. Enostavno premajhna ponudba, prevec priseljevanja, prevec lepa dezela (iz LJ 1 uro do morja, pol ura do hribov).
Sam sem cakal in cakal, ce bi se lahko takrat vrnil nazaj v leto 2019, bi takoj v LJ kupil 2x garsonjeri in oddajal v najem.
Vedno je pravi cas, ce se nimas lastne nepremicnine, saj v Sloveniji je nepremicnina obvezna, enostavno imamo tako glupo politiko, da nemasto, da bi gradili najemniska stanovanja, raje gradijo nic. Zato pa cene rastejo in bodo vedno.
Kar pogumno, vzami kredit, verjami, da bos kmalu dobil povisico ali zamenjal siht za boljse pogoje in placo.
Zelim ti vse dobro in uspesno.
Zako je zakon!!!

kriptobog ::
s 3600 skupnih prihodkov go for it. Place skozi leta rastejo, ce kdo vmes ostane brez sluzbe lahko koristis moratorij itd. Banke gredo naceloma precej naproti, moras samo pazit, da jim poves takoj ko pride do takega problem in ne ko si ze v zaostanku s placili.
Meni je zal, da sem predcasno poplacal. KEr ce ne bi poplacal in bi ta denar vrgel v sp500 bi imel zdaj neprimerno vec. Drugace se pa investira za penzijo, da ne bos do smrti na sihtu gnil ali pa zivotaril s tisto nizko penzijo, ki nam bodo ostale.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()

Meni je zal, da sem predcasno poplacal. KEr ce ne bi poplacal in bi ta denar vrgel v sp500 bi imel zdaj neprimerno vec. Drugace se pa investira za penzijo, da ne bos do smrti na sihtu gnil ali pa zivotaril s tisto nizko penzijo, ki nam bodo ostale.
Saj jaz isto. Prodal stanovanje, poplačal puf za bajto...
Bi B.P. lahko oddajal stanovanje in plačeval kredit.
Sam situacija med korono je bila za freelancerje precej svinjska, job negotov, brez pufa se lažje diha...
Za nazaj je lahko bniti pameten. Situacija bi bila lahko povsem drugačna, je folk popolnoma propadel v preteklosti, ko se je šel kredite in investicije...
Sam te zgodbe izveš na piru, v medijih so samo zgodbe uspešnih, da premamijo nove investitorje, da se služi na provizijah.

tony1 ::
Pejta v nakup.

billy ::
Oddajanje tudi ni tako fajn, kot je slišal ob gostilniških debatah. Nonstop opravek s čudnimi ljudmi, če želiš delat višji roi, moraš tudi rotirat stanovalce, ali vedno višat ceno, obnavljat pogodbeo...če naletiš na zajebanega, pa te lahko celo olupi, ko ti bo težil za vsak jajc...
jaz se ne bi šel tega, oz če že, bi imel raje ene par garsonjer in agenta, ki bi se ukvarjal z ljudmi...
jaz se ne bi šel tega, oz če že, bi imel raje ene par garsonjer in agenta, ki bi se ukvarjal z ljudmi...

Fora je v tem da oddajanje sploh ni fajn ja, jaz recimo če/ko podedujem ali dobim dodatno nepremičnino jo raje prodam in vložim v ETF Acc in to je to počakaš 20+ let in začneš črpat...

Goldee ::
Če se komu zdi, da bo denar s časom izgubil na vrednosti - ima prav.
Dodajamo in dodajali bomo nule, krediti pa ostanejo enaki.
Se je že zgodilo v preteklosti in se bo tudi v prihodnosti.
Inflacija je dejstvo. Tudi bitcoin je podvržen inflaciji, tudi če je "fizično" omejen navzgor. Bomo pa forkali pa uvedli pepebitcoine itd itd. Tudi že videno.
Tako da kar veselo v nakup, ne se bat kredita in ne poslušat nasvetov starih decov, ki kolnejo čez kredite, češ kako banke služijo na nas. Večina je garala za stanovanje ali hišo, vrgla stran 25 najboljših let in vse vikende za to, da so na koncu pred penzijo se lahko vselili v hišo brez pufov, ko je bila le-ta ravno na vrsti za novo fasado, okna, streho. Potem so pa riknili čez 3 leta od zgaranosti. Vmes pa zapostavljali otroke, ki so jim odrasli brez njihove bližine, saj so cele popoldneve in vikende garali na hiši. Polno takih primerov.
Tako da kredit stane - ampak prišparaš pa na pomembnih stvareh - času in življenski energiji.
Le paziti je treba, da kredit ne predstavlja takšne obremenitve (finančne in psihične), da kvaliteta življenja drastično pade.
Kar se pa tiče predčasnega odplačevanja - če denar res žuli, potem prav. Le preračunati je treba do kdaj se to splača (v prvi tretjini kredita, kasneje se ne splača več, saj je večina obresti odplačana). Če denar malo manj žuli pa se lahko presežek kapitala da v delnice, sklade, za bolj pogumne tudi v kripto in bo rast tekom let presegla in poplačala obresti kredita, morda še kaj več. Kreditov se načeloma ne splača odplačevati predčasno, ker je to vseeno "free money", s preostankom denarja pa se lahko razpolaga.
Dodajamo in dodajali bomo nule, krediti pa ostanejo enaki.
Se je že zgodilo v preteklosti in se bo tudi v prihodnosti.
Inflacija je dejstvo. Tudi bitcoin je podvržen inflaciji, tudi če je "fizično" omejen navzgor. Bomo pa forkali pa uvedli pepebitcoine itd itd. Tudi že videno.
Tako da kar veselo v nakup, ne se bat kredita in ne poslušat nasvetov starih decov, ki kolnejo čez kredite, češ kako banke služijo na nas. Večina je garala za stanovanje ali hišo, vrgla stran 25 najboljših let in vse vikende za to, da so na koncu pred penzijo se lahko vselili v hišo brez pufov, ko je bila le-ta ravno na vrsti za novo fasado, okna, streho. Potem so pa riknili čez 3 leta od zgaranosti. Vmes pa zapostavljali otroke, ki so jim odrasli brez njihove bližine, saj so cele popoldneve in vikende garali na hiši. Polno takih primerov.
Tako da kredit stane - ampak prišparaš pa na pomembnih stvareh - času in življenski energiji.
Le paziti je treba, da kredit ne predstavlja takšne obremenitve (finančne in psihične), da kvaliteta življenja drastično pade.
Kar se pa tiče predčasnega odplačevanja - če denar res žuli, potem prav. Le preračunati je treba do kdaj se to splača (v prvi tretjini kredita, kasneje se ne splača več, saj je večina obresti odplačana). Če denar malo manj žuli pa se lahko presežek kapitala da v delnice, sklade, za bolj pogumne tudi v kripto in bo rast tekom let presegla in poplačala obresti kredita, morda še kaj več. Kreditov se načeloma ne splača odplačevati predčasno, ker je to vseeno "free money", s preostankom denarja pa se lahko razpolaga.
And Now for Something Completely Different...
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-
-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

denar ne žuli..še posebej že vzameš kredit kateri ti na začetku požre lep % plače...kasneje, ko zamenjaš službo ali napreduješ, dobiš kakšno nagrado itd je lažje...s tistim denarjem si potem lahko končno kaj privoščiš..tako materialnega kot kakšno potovanje...pač lahko kljub kreditu lepo živiš...pa kmalu še veš ne, da imaš kredit.
nekaj malega si vsak mesec daš na stran...vseeno pa ne greš vse svoje prihranke dati v poravnavo kredita....
za avto pa ni problem leasing za 5 let...ko je teh 5 let mimo pa zopet menjava za novi avto in leasing za novih 5 let....
nekaj malega si vsak mesec daš na stran...vseeno pa ne greš vse svoje prihranke dati v poravnavo kredita....
za avto pa ni problem leasing za 5 let...ko je teh 5 let mimo pa zopet menjava za novi avto in leasing za novih 5 let....

trojnis252 ::
Zgleda ljudje s povprečno plačo ali manj kar skeširajo nepremičnino hehe malo heca.
https://nepremicnine.siol.net/novice/kd...
https://nepremicnine.siol.net/novice/kd...

SasoS ::
Predčasno plačilo kredita je investicija, kot vsaka druga. Z manjšim, a garantiranim donosom. Treba je samo pogledati risk faktor in se odločiti kaj se zdi v nekem trenutku boljša naložba.

Jaz recimo mam tudi namen odplačat kredit predčasno, ampak dobro moj je minoren napram teh 150k, 200k, 250k...
Če si kredit free, resda izgubljaš na eni strani ampak na drugi strani si pa 100% odporen na marsikaj med drugim tudi izgubo šihta...
DEJANSKO če ne bi imel kredita in leasinga za avto bi lahko s socialno in mogoče 10 urami dela na črno preživel mesec če bi bila sila, seveda bi jedel "poor guys" food ampak hej, s kreditom to ne bi bilo mogoče.
Če si kredit free, resda izgubljaš na eni strani ampak na drugi strani si pa 100% odporen na marsikaj med drugim tudi izgubo šihta...
DEJANSKO če ne bi imel kredita in leasinga za avto bi lahko s socialno in mogoče 10 urami dela na črno preživel mesec če bi bila sila, seveda bi jedel "poor guys" food ampak hej, s kreditom to ne bi bilo mogoče.

Kar je približno v stilu, če bi imel graščino, kočije in služabnike, potem ne bi rabil denarja in delat...
Kredit in leasing imaš zato da nekje živiš in delaš.

Meni je risk faktor to, da imam bajto, kjer živim, brez pufa...
Tistega jurja za položnice in hrano lahko vedno zuslužim...
Tistega jurja za položnice in hrano lahko vedno zuslužim...

Kar je približno v stilu, če bi imel graščino, kočije in služabnike, potem ne bi rabil denarja in delat...
Niti ne, ker je govora o tem da imaš na eni strani recimo 100k pufa in 100k investiranih sredstev ali pa 0 investicij in 0 pufa...
Enim je bolje gambling in prvo, drugim pa mirne misli in gambling v drugo smer... dejansko je to druga stran istega kovanca...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Lonsarg ::
Odvisno kam vlozis denar ki ga imas sposojenega.
Pac recimo dati 100k v kripto namesto odplacilo kredita je zelo tvegano, dati v ETF je srednje tvegano (na dolgi rok recimo da ne tolk). Ce pa najdes drzavno obveznico ki ti prinasa vec kot obrest kredita si pa zmagal s stalisca tveganja, sam ni to enostavno najt :)
Skratka za laika nevescega investiranja bi rekel da je vseeno morda bolje kredit odplacat. Jaz osebno bom pa pri 2.3% fiksnem kreditu vseeno raje investiral, bi mi blo res skoda da ne bi, ker 2.3% je res free money :)
Pac recimo dati 100k v kripto namesto odplacilo kredita je zelo tvegano, dati v ETF je srednje tvegano (na dolgi rok recimo da ne tolk). Ce pa najdes drzavno obveznico ki ti prinasa vec kot obrest kredita si pa zmagal s stalisca tveganja, sam ni to enostavno najt :)
Skratka za laika nevescega investiranja bi rekel da je vseeno morda bolje kredit odplacat. Jaz osebno bom pa pri 2.3% fiksnem kreditu vseeno raje investiral, bi mi blo res skoda da ne bi, ker 2.3% je res free money :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ganon ::

Pac recimo dati 100k v kripto namesto odplacilo kredita, dati v ETF je srednje tvegano, tudi lahko izgubis. Ce pa najdes drzavno obveznico ki ti prinasa vwc kot obrest kredita si pa zmagal s stalisca tveganja, sam ni to enostavno najt :)
Skratka za laika bi rekel da je vseeno bolje kredit odplacat, jaz osebno bom pa pro 2.3% fiksnem kreditu vseeno raje investiral sam mi je to pac zanimivo.
Seveda, ravno zato pravim, da je to ista stran drugegak ovanca, in nianse odločajo... ampak za večino je bolje biti brez kredita in mirno spati, manjšina pa naredi pač drugače in profitira, kak se pa tu in tam tudi zagembla...

What I'm saying je pa da to ni en kovanec, ampak spekter več dimenzij. V nekem momentu se zdi bolje eno, v nekem drugo...razpršen portfelj pomeni da ne vložiš vse v eno investicijo, moj dodatek tukaj je da spada sem tudi kredit. O SPY se govori kot da bo vedno 10% letno, ampak v nekem momentu pač tistih 2,3% 100% donosa v kreditu zgleda bolje.

deco16 ::
Točno to sem sam tudi naredil, recimo da sem investiral 20k v kripto, pa pol ven vzel 100k. Sedaj pa kredit pridno predčasno odplačujem. Je pa razlika da pri meni je blo fix 3.3%.
Fora z stališča dolgotrajnega šparanja je pač da tudi inflacija svoje popaca. Lahko se hvalit z 10% sam realno je to veliko manj, pa ravno ko rabiš al pa greš v "penzijo" so medvedja leta recimo.

ko je teh 5 let mimo pa zopet menjava za novi avto in leasing za novih 5 let....
Ko je konec lizinga in je avto star komaj pet let, takoj po nov lizing? Slabši finančni nasvet bi težko dal.![]()
ni bil finančni nasvet...očitno ti dela branje težave oziroma si vzel ven iz konteksta...pač veliko ljudi skače iz leasinga v leasing in imajo na vsake par let novi avto...kar hoče povedati, da jim to ne predstavlja težave, kljub temu, da je to fiksi stalni strošek....problem pa imajo, če moraj vzeti kredo za hišo...ki je prav tako fiksni stalni strošek za dolgo obdobje

What I'm saying je pa da to ni en kovanec, ampak spekter več dimenzij. V nekem momentu se zdi bolje eno, v nekem drugo...razpršen portfelj pomeni da ne vložiš vse v eno investicijo, moj dodatek tukaj je da spada sem tudi kredit. O SPY se govori kot da bo vedno 10% letno, ampak v nekem momentu pač tistih 2,3% 100% donosa v kreditu zgleda bolje.
Ja spekter več dimenzij ampak na eni strani kovanca oz spektri na obeh straneh... dejansko je tu clash 2 logik. Ene logike ki pravi odplačaj dolgove, ne bodi dolžan nikomur nič, in težko te bo kaj zamajalo (v smislu odvzema bajte, rubežev itd...) in druge ki pravi bodi dolžan in z dolgom ali zaradi dolga ustvarjaj dodaten kapital preko investicij...
Katera logika je boljša pa je večinsko odvisno od posameznikovega karakterja in sposobnosti ter znanja in delno tudi od stanja trga in ekonomije po Svetu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

beweiss ::
Kakšen je postopek, ko ti uspe poplačati hipotekarni kredit? Ali banka sama uredi izbris hipoteke ali moraš sam?

Bizkit45 ::
Sam.
Dobis pa od banke listino (pobot), da si poravnal vse obveznosti. Gres k notarju in vlozis. Vidno je cez N dni
Dobis pa od banke listino (pobot), da si poravnal vse obveznosti. Gres k notarju in vlozis. Vidno je cez N dni

Kakšen je postopek, ko ti uspe poplačati hipotekarni kredit? Ali banka sama uredi izbris hipoteke ali moraš sam?
Sam moraš urediti, plus zaračunajo ti izbrisno pobotnico tam 50 EUR, s katero greš potem k notarju.
Bodi previden, ker meni je kura na banki rekla, da bodo to oni uredili, potem pa preverjam ZK, pa je gor še vedno hipoteka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

Lonsarg ::
Tako je, najprej ti banka zaracuna izdajo pobotnice, nato pa se notar da na podlagi tega izbrise v zemljiski.
Nic ni zastonj v tem svetu :)
Nic ni zastonj v tem svetu :)

ZveeZ ::

sandmat ::

Tomas 33 ::
NLB ti kar lepo zaračuna izbrisno pobotnico.
Pa še namig: Če je pobotnica v elektronski obliki (elektronsko podpisana) lahko vložiš sam, če je pa v papirni, moraš pa urejat preko notarja.
Še ena zadeva me je zmotila pri plomi v ZK: Če ima datum, do kdaj velja, bi pričakoval, da se avtomatsko pobriše, ampak se ne in moraš še zmeraj urejat izbris.
Pa še namig: Če je pobotnica v elektronski obliki (elektronsko podpisana) lahko vložiš sam, če je pa v papirni, moraš pa urejat preko notarja.
Še ena zadeva me je zmotila pri plomi v ZK: Če ima datum, do kdaj velja, bi pričakoval, da se avtomatsko pobriše, ampak se ne in moraš še zmeraj urejat izbris.

Spet ena neumnost birokracije... zakaj potem datumska veljavnost?

Ghost7 ::
ko je teh 5 let mimo pa zopet menjava za novi avto in leasing za novih 5 let....
Ko je konec lizinga in je avto star komaj pet let, takoj po nov lizing? Slabši finančni nasvet bi težko dal.![]()
Slovenska klasika, mora bit na dvorišču najnovejši Passat lejga...
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

fikus_ ::
Ali pa vsaj boljši, kot sosedov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zato, ker mora za izbris obstajati zahteva.
Ne more in ne sme ZK kar nekaj brisati ven.
Tu se gre za zaščito upnika... Kar ste lahko tudi vi, kot zasebnik...

Zato, ker mora za izbris obstajati zahteva.
Ampak gre se o časovno veljavni hipoteki... zakaj potem sploh to obstaja če velja po preteku časa? Kje je point?

luli ::
Point je, da še te enkrat nategnejo za denar. Seveda nima smisla, čemu bi potem sploh obstajal datum?
Lahko bi se brez težav (zavoljo zaščite upnika) uzakonilo, da v primeru, da upnik po roku 3h mesecev ne vloži pritožbe na izbris, ta enostavno postane pravnomočna. Ampak se ne.
Lahko bi se brez težav (zavoljo zaščite upnika) uzakonilo, da v primeru, da upnik po roku 3h mesecev ne vloži pritožbe na izbris, ta enostavno postane pravnomočna. Ampak se ne.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 230116 (52242) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 79454 (25802) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23345 (15008) | gansta |
» | Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)Oddelek: Loža | 15028 (7792) | Invictus |
» | Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20292 (17828) | 3p |