» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
35 / 57
»»

matic492 ::

Tudi to je res ja, ampak SKB oglašuje 4%, tako da močno dvomim da ponujajo kar naenkrat 7% :D

https://www.skb.si/sl/osebne-finance/kr...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

black ice ::

Invictus je izjavil:

Unicredit ima tam okoli 4% trenutno. Razlike med fiksno in spremenljivo je tam 0,3 - 0,4%...

Pa ja tvoj znane ni vzel 7%?

Ni, samo informativni izracun. Nisem videl izracuna na lastne oci, tako da tezko komentiram karkoli drugega kot baba cula baba rekla.

x3ca ::

Eno zacetnisko vprasanje: recimo, da vzames 100k kredita na 20 let in si dolzen 150k z obrestmi. Ce potem kredit odplacas v 1 letu, koliko potem placas obresti?

Toliko, kolikor je procent letnih obresti (zato ker si napisal 1 leto seveda, drugače pač kolikor je) + pogodbena kazen (ponavadi 1%). Če je fiksen kredit ima ta 1% "kazni", če je spremenljiva potem nimaš nič dodatnih stroškov.

Toirej če imaš 4% obresti boš plačal 104kEUR (+1k pogodbene kazni)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

velikBrokoli ::

V tem primeru se verjetno bolj splača vzeti spremenljivo OM.. čeprav se sedaj spreminja, težko ocenit kaj bo čez 1 leto :)

tony1 ::

matic492 je izjavil:

Toliko, kolikor je procent letnih obresti (zato ker si napisal 1 leto seveda, drugače pač kolikor je) + pogodbena kazen (ponavadi 1%). Če je fiksen kredit ima ta 1% "kazni", če je spremenljiva potem nimaš nič dodatnih stroškov.

Toirej če imaš 4% obresti boš plačal 104kEUR (+1k pogodbene kazni)

Ne obstaja pri nas predpis, da lahko stanovanjski kredit enkrat letno do/poplačaš brez dodatnih stroškov oz. pogodbene kazni?

tony1 je izjavil:

Ne obstaja pri nas predpis, da lahko stanovanjski kredit enkrat letno do/poplačaš brez dodatnih stroškov oz. pogodbene kazni?

Ja, za spremenljivo obrestno mero.

Pri fiksni je pa 1% mislim da zakonsko predpisan maksimum.

Lonsarg ::

Pa tudi pri fiksni ni tega stroška za predplačila do 10k letno. Poleg tega ta 1% je bolj ali manj zanemarljiv v širši sliki, pri trenutnih obrestnih merah plačaš 1% vsake 3 mesce, torej strošek je ekvivalent tega da bi 3 mesece kasneje izvedel preplačilo.

Kakšne so vaše napovedi za OM v naslednjem letu? Se bo kaj ustavilo ali bo to kar naraščalo v nedogle, dokler ne ustavijo inflacije?

koyotee ::

velikBrokoli je izjavil:

Kakšne so vaše napovedi za OM v naslednjem letu? Se bo kaj ustavilo ali bo to kar naraščalo v nedogle, dokler ne ustavijo inflacije?

Baje še najmanj 2* 0,5 dvig.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

trancer01 ::

Najbrž toliko dvigov, kot bo treba, da se umiri inflacija. Dolgoletna povprečna referenčna obrestna mera v ZDA je okoli 10 %.

redtech ::

Rad bi videl posledice pri 10%:
https://tradingeconomics.com/united-sta...

Djole ::

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Jaz pri nkbm nimam nikakrsnih stroskov pri predcasnemu delnemu ali celotnemu poplacilu kredita s fiksno om.

Twixz ::

Djole je izjavil:

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Jaz pri nkbm nimam nikakrsnih stroskov pri predcasnemu delnemu ali celotnemu poplacilu kredita s fiksno om.

Čakaj, da te popravim:
Jaz pri nkbm zaenkrat nimam nikakrsnih stroskov pri predcasnemu delnemu ali celotnemu poplacilu kredita s fiksno om.

Je pa to fajna zadeva pri NKBM, to se pa strinjam :)

Djole ::

Twixz je izjavil:

Djole je izjavil:

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Čakaj, da te popravim:
Jaz pri nkbm zaenkrat nimam nikakrsnih stroskov pri predcasnemu delnemu ali celotnemu poplacilu kredita s fiksno om.

Ce ni v pogodbi, lahko samovoljno spremenijo? :)

Djole je izjavil:

Twixz je izjavil:

Djole je izjavil:

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Čakaj, da te popravim:

Kolegu so rekli, da se zna spremenit in da bo pravočasno obveščen ko bo do tega prišlo.
Men je blo čudno, da NKBM ponuja kredite tako "čez palec". Isto Sparkasse. Ostale banke pa zategjene do amena. :))

Twixz je izjavil:

Men je blo čudno, da NKBM ponuja kredite tako "čez palec". Isto Sparkasse. Ostale banke pa zategjene do amena. :))

Samo ce si zaposlen. Ce imas s.p. fugget about it, ne glede na dohodke. Banke so zacele komplicirati se glede virov prihodkov, ce je izven EU/EEA si prakticno kreditno nesposoben. Je pa to N=1 vzorec, ce ima kdo se kaksno informacijo le z besedo na dan.

HoneySchnaps ::

Djole je izjavil:

Twixz je izjavil:

Djole je izjavil:

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Čakaj, da te popravim:

V pogodbi pri NKBM piše "Banka zaračuna morebitne stroške predčasnega odplačila kredita v skladu z vsakokrat veljavnim Zakonom o potrošniških kreditih ...". Meni je bilo pri sklenitvni na NKBM s strani bančnika jasno rečeno, da je to 1% za vse nad 10.000 letno.

black ice je izjavil:

Twixz je izjavil:

Samo ce si zaposlen. Ce imas s.p. fugget about it, ne glede na dohodke. Banke so zacele komplicirati se glede virov prihodkov, ce je izven EU/EEA si prakticno kreditno nesposoben. Je pa to N=1 vzorec, ce ima kdo se kaksno informacijo le z besedo na dan.

Mislim, da država ni pomembna, ampak valuta. Če prejemaš USD namesto EUR je problem zaradi valutnega tveganja. Verjetno ne želijo ponoviti afere s franki…

Invictus ::

Djole je izjavil:

matic492 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Predčasno odplačilo do 10k EUR letno je zastonj, več plačaš 1%.

Dvomim, da so se odpovedali temu 1%...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

velikBrokoli je izjavil:

black ice je izjavil:

Twixz je izjavil:

Mislim, da država ni pomembna, ampak valuta. Če prejemaš USD namesto EUR je problem zaradi valutnega tveganja. Verjetno ne želijo ponoviti afere s franki…

Verjetno, to je bil tudi moj pomislek.

BladE_ ::

Mogoče lahko kdo pomaga z informacijo? Kam po 20-30k€(10/15/20let)? Ali katere banke pri takem znesku izstopajo v slabem/dobrem smislu?

Zgoraj berem, da so tudi opcije z predčasnim poplačilom z "manjšimi" stroški, kar bi bila tudi možnost, da se odplača prej(če ima smisel?).
Akcija - Reakcija

Tak znesek boš verjetno povsod dobil zelo hitro, ker lahko vzameš tudi potrošniški kredit ali pa preko zavarovalnice.. prav tako mislim, da se ti pri tako nizkih zneskih ne poznajo manjše razlike obrestnih mer.

Na banko... Saj ima vsaka na netu informativne izračune.

Pa odvsino za kaj rabiš puf... Zelo pomembno...

BladE_ je izjavil:

Mogoče lahko kdo pomaga z informacijo? Kam po 20-30k€(10/15/20let)? Ali katere banke pri takem znesku izstopajo v slabem/dobrem smislu?

Zgoraj berem, da so tudi opcije z predčasnim poplačilom z "manjšimi" stroški, kar bi bila tudi možnost, da se odplača prej(če ima smisel?).

NKBM, UniCredit - dobro
NLB - ne znajo osnov matematike in manir.

Kleemen ::

Do 30k kredita mislim da še vedno lahko dobi vsak tudi s.p. ali z minimalno plačo. Kaj pa več? Stanovanjski npr. 50k se dobi tudi v tem primeru na hipoteko na nepremičnino?

Kleemen je izjavil:

Do 30k kredita mislim da še vedno lahko dobi vsak tudi s.p. ali z minimalno plačo. Kaj pa več? Stanovanjski npr. 50k se dobi tudi v tem primeru na hipoteko na nepremičnino?

S tvojimi prihodki ne boš dobil ničesar.

note3 ::

Ima kdo izkušnje če že imaš kredit(10k)se da poplačati starega z stanovanjskim kreditim ali kako to gre....

billy ::

Starega z stanovanjskim? Kaj več bo potrebno povedati..

velikBrokoli je izjavil:

Kleemen je izjavil:

Sprašujem za nekoga, ki ima stalno zaposlitev. Jaz kot normiran s.p. ne dobim niti 30k. :D

No, potem pa le podaj še malce več informacij. A na banko tudi misliš, da prideš in to vprašaš, pa ne poveš kakšno imaš plačo, zaposlitev itd? :D

Kleemen je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Kleemen je izjavil:

Sprašujem za nekoga, ki ima stalno zaposlitev. Jaz kot normiran s.p. ne dobim niti 30k. :D

Premalo zaslužiš.

Meni so naračunali 400k na 10 let...

Minimalna plača in stalna zaposlitev, kot sem gor napisal.

Greš na spletni kalkulator in vneseš cifre notri.. a ste eni res tako nesposobni?

Z minimalcem boš bore malo dobil, če sploh kaj.

Kako potem ostali dobijo z minimalcem in na hipoteko brez problema 50k+? Vsaj lani je bilo možno..

50k+ je kaj? 50k? 75k? 100k? 300k? 400k?

Lansko leto so bile obrestne mere tudi za 2% nižje. Sedaj pa izvedi obrestni izračun in ti bo hitro jasno, zakaj so pogoji letos slabši.

Zgodovina sprememb…

Z minimalci so imeli vsi iste probleme, kot jih imajo zdaj. Obrestna mera tu nima veze.

Namreč po pravilih lahko banke odobrijo obrok v višini, da potem vseeno ostane minimalna plača na TRR.

Lani so pa potem dodali izjemo, da lahko banke vseeno gredo mimo tega, ampak le v 10% primeru vseh kreditov pri njih.

billy je izjavil:

Z minimalci so imeli vsi iste probleme, kot jih imajo zdaj. Obrestna mera tu nima veze.

Namreč po pravilih lahko banke odobrijo obrok v višini, da potem vseeno ostane minimalna plača na TRR.

Lani so pa potem dodali izjemo, da lahko banke vseeno gredo mimo tega, ampak le v 10% primeru vseh kreditov pri njih.

Kako nima veze, če ti višja OM zviša obrok in posledično zniža kreditno sposobnost?

velikBrokoli je izjavil:

billy je izjavil:

Kako nima veze, če ti višja OM zviša obrok in posledično zniža kreditno sposobnost?

No ja, ampak problem je v tem, da banke ne smejo dajat obrokov ki zarežejo v "minimalno plačo" mejo, kar je bullshit. Ker pridemo v stanje ko smo zdaj, da folk životari v najemniških za 500+€ mesečno, ne morejo pa vzet kredita za 200€ mesečno in bi lahko šli na svoje.

urosz ::

A je kdo tak, ki je stanovanjski kredit pridobil v času, ko je bil redno zaposlen za nedoločen čas, nato pa je čez čas prešel na iz redne zaposlitve na freelance (s.p.)? Je banka kaj komplicirala?

Ja, sem bil.

Šel na banko, pa je svetovalka rekla, naj ne mešam dreka :) in kompliciram.

Dokler so obroki plačani, se nihče ne sekira...

Bolj v stilu, ne diraj lava dok spava...

Briga jih.. meni je tudi svetovalec na DH rekel, da bi več kredita dobil, če bi se za 3 mesece redno zaposlil, potem pa po pridobljenem kreditu ponovno s.p. odprl :))

Če nimaš stalne zaposlitve baje dobiš še manj kredita kot s.p. Razen če imaš tok dobro plačo.

Za normirance se trenutno uporablja izjemno neugodna formula izračuna kreditne sposobnosti, si na veliko boljšem, če si trenutno redno zaposlen. Ignorirajmo dejstvo, da zaslužiš preko normiranca veliko več..

Dostikrat gre tudi za nesposobnost referentov na banki, in njihov glup software za izračun kreditne sposobnosti.

Meni so 1x najprej naračunali 20k na 10 let, referentka glupa, čeprav je videla prilive preko s.p., no se je kasneje opravičila preko SMS in poslala novo cifro.

Zdaj sem spet hotel izračun kreditne sposobnosti, pa tega niso sposobni narediti v enem tednu. Bože mili, a tam sam debile zaposlujejo?

Mja, zgleda že tako.. jaz sem potem ugotovil, da se najbolj splača naročiti na sestanek kar pri vodji poslovalnice, ker se njim malce bolj sanja kako normiran s.p. dejansko deluje :)) ampak še vedno so pri nekaterih bankah totalno neprilagodljivi, ker jim njihov software napačno dela (SKB recimo).

Unicredit je imel v svojem programu kljukico za normiran s.p.

Sam kaj, ko so te babe totalno nesposbne.

Dobro, da imam tam zdaj dobrega kreditnega svetovalca...

Mato989 ::

Torej bodo nepremicnine sle gor
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

D3m ::

No fajn, ker bom letos rabil kredit za bajto.
|HP EliteBook|R5 6650U|
««
35 / 57
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167216219 (38345) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473493 (19841) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6021834 (13497) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714224 (6988) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418555 (16091) 3p

Več podobnih tem