» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
58 / 59
»»

Lonsarg ::

Glede na forume sm videl najnizjo za 20 let 2.7 NLB zeleni kredit (ampak z ekstra zavarovanjem ki je takoj cirka ekvivlanet 0.2% visje obresti). Ter 2.9 za delavsko in OTP. Tudi sam sem ravnokar dobil 2.9 pri OTP.

Je pa odvisno tudi od tega koga dobis, meni recimo ni hotela pod 2.9 na NLB zeleni. Pa se mi ne da ubadat z iskanjem drugega svetovalca da mi da manj, itak najbrz ne bi za 0.2 razlike tistega ekstra zavarovanja bil pripravljen vzet in kolobocija menjave banke.

Skratka dobri casi so za kredit vzet ali reprogramirat, in se kako leto bodo trajali ti dobri casi predno bo spet cikel dviga.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

billy ::

Zdaj nima smisla reprogramirat, OM bo še šla sigurno dol vsaj 1x, če ne 2x...torej nekje poleti drugo leto, ali pa spomladi bi bilo kaj za razmišljat o tem...

edino če trump ne naredi sranja prej :)

Predvidoma bosta se dva znizanja euriborja. Ampak saj eno od teh znizanj so ze vnaprej vkalkulirali v trenutne fiksne obrestne mere, tak da ne racunam da bi za vec kot recimo 0.2% se padle fiksne, plus zdele je akcija brez stroskov vodenja pri nekaterih bankah kar je po moji racunici ekvivalent 0.1% nizji obrestni.

Tak da ja morda se malo cakat, ampak jaz ne bi dlje kot do konca januarja, ker potem se bo pocasi ze zacel cikel dviga (ki bo sicer predvidoma pocasen in postopen).

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi bilo dvoganje, ni nekako "plan", da bi bil euribor okoli 2% ?

Mato989 ::

Lonsarg je izjavil:

Predvidoma bosta se dva znizanja euriborja. Ampak saj eno od teh znizanj so ze vnaprej vkalkulirali v trenutne fiksne obrestne mere, tak da ne racunam da bi za vec kot recimo 0.2% se padle fiksne, plus zdele je akcija brez stroskov vodenja pri nekaterih bankah kar je po moji racunici ekvivalent 0.1% nizji obrestni.

Tak da ja morda se malo cakat, ampak jaz ne bi dlje kot do konca januarja, ker potem se bo pocasi ze zacel cikel dviga (ki bo sicer predvidoma pocasen in postopen).

Zakaj meniš da takoj ko bo zadnjič padlo bo se kr začelo dvigovat... drugo leto bo predvidoma kriza vsaj sektorska, kar pomeni težave v gospodarstvu vsaj delne... ne vidim dviga OM drugo leto, vsaj ne pred nov/dec pa še to vprašanje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Lonsarg je izjavil:

Glede na forume sm videl najnizjo za 20 let 2.7 NLB zeleni kredit (ampak z ekstra zavarovanjem ki je takoj cirka ekvivlanet 0.2% visje obresti). Ter 2.9 za delavsko in OTP. Tudi sam sem ravnokar dobil 2.9 pri OTP.

delavska izračun iz njihove spletne strani:

Rezultat izračuna
Mesečna obveznost
858,50 €
Odplačilna doba
240 mesecev
Obrestna mera
3,30 %
Efektivna obrestna mera
3,52 %
Strošek odobritve
500,00 €
Strošek zavarovanja
0,00 €
Mesečni strošek vodenja TRR
4,80 €
Mesečni strošek vodenja kredita
3,90 €
Strošek cenitve
230,00 €
Znesek kredita
149.270,00 €
Skupni stroški kredita
57.922,00 €
Skupni znesek za plačilo
207.922,00 €

@billy, ne plan je 2% inflacija, euribor je pa visji od euriborja (spekulacije na trgih pravijo da bo sel 6M euribor do 2.5% predno spet zacne rasti). Poleg tega so fiksne obrestne mere razen izjemnih situacij ko banke spekulirajo vsaj 0.5% visji od euriborja.

(izjema je covid situacije ko so tiskali ko nori, ampak ekonomija ne prezivi se ene take izjemne situacije).

@Mato, obstaja forward curve euriborja na katerega stavijo spekulanti in kaze da se bo dvigal euribor v drugi polovici 2025 res je. Ampak fiksne obrestne mere za ene 6 mesecev prehitevajo gibanje euriborja.

Zgodovina sprememb…

em, negativni euribor je bil od 2016 naprej, tako da ni bil covid razlog za tak padec...in negativen je bil vse dokler ni putler naredil sranja, drugače bi verjetno še vedno bil...

dellovka ::

Imam FOM 4,3, sedaj bi pomoje lahko dobila 3,5 na ročnost 25 let. Torej, svetujete, da še malo počakam?

energetik ::

Lonsarg je izjavil:

Ne verjamem, da bodo tako kmalu začeli dvigovati obrestne. Glede na to, da Trump razmišlja o uvoznih carinah, bi močnejši € še bolj poslabšal EU gospodarstvo. ECB bo po mojem vsaj sledila FEDu, ali pa ga še prehitevala z nižanjem. IMHO bo reševanje gospodarstva v prednosti pred lovljenjem inflacije.
vires in numeris

Ljudje ki stavijo miljone v spekuliranje o gibanju euriborja pravijo dvig euriborja proti koncu 2025: https://www.chathamfinancial.com/techno...

Treba vedit da EURIBOR ni striktno tak kot pravi centralna banka, centralna le osnovo doloci, potem pa banke to malo navzdol ali navzgor dolocjo z medsebojnim trgom.

Torej ce centralna banka konec 2025 predvideva dvig euriborja, lahko banke malenkost dvignejo euribor za sredi 2025, fiksne obrestne pa se bolj prehitevajo pa je to lahko celo ze zacetek 2025. Cisto mozno je sicer da bodo fiksne obrestne celo leto 2025 pravzaprav stagnirale, skoraj gotovo pa ne vec padale po januarju. Ampak ja to so vse spekulacije, mozno je marsikaj :)

SasoS ::

dellovka je izjavil:

Imam FOM 4,3, sedaj bi pomoje lahko dobila 3,5 na ročnost 25 let. Torej, svetujete, da še malo počakam?

Jaz sem že lani na vrhu dobil 3,7. Zdaj bi iskal pod 3.
Skrajšaj na 20 let.

pe3c ::

Na DH dobil 2,7 OM na 10 let.

Fury ::

DH iz 3.9 na 2.9, 20 let, strosek reprograma 250 eur.

Pat_MaGroin ::

NLB zeleni kredit dobis 2.7 pod pogojem, da vzames Vita zavarovanja kredita.

urli ::

Fury je izjavil:

Torej si bil že prej na DH? 250€ je res malo. Torej ti niso nič zaračunali tistih 1% ob predčasnem odplačilu (nad 10000€), niso zahtevali nove cenitve, sprememb v zemljiški knjigi (tam namreč piše za kakšen kredit gre + obrestna mera)?

Predcasno odplacilo je zgolj ce gre za nov kredit (pri isti ali drugi banki). Ce je zgolj aneks k obstojecemu kreditu ni poplacila in novega kredita. In vecina bank ti dovoli reprogramirat z aneksom, da ne bi drugam pobegnil. Se pa ponavadi z aneksom ne da spreminjati dobe odplacevanja, samo obrestno mero. Ni pa nujno pac odvisno od banke.

Mimogrede jaz bom vzel 2.9% fiksno na 20 let pri OTP in tudi pri delavski sem isto ponudbo dobil, oboje brez kakih zivljenskih zavarovanj. Sam OTP je brez stroslov vodenja/odobritve, tak da je to to zame.

Zgodovina sprememb…

Fury ::

Tko kot je napisal Lonsarg, ja. Samo aneks k obstojeci pogodbi. Brez ostalih stroskov.

urli je izjavil:

Fury je izjavil:

Torej si bil že prej na DH? 250€ je res malo. Torej ti niso nič zaračunali tistih 1% ob predčasnem odplačilu (nad 10000€), niso zahtevali nove cenitve, sprememb v zemljiški knjigi (tam namreč piše za kakšen kredit gre + obrestna mera)?

Malidelničar ::

Upad obrestnih mer: se Mojci že splača refinancirati stanovanjsko posojilo?
Mojca iz Šiške bi lahko z refinanciranjem posojila trenutno prihranila skoraj 40 tisoč evrov, kažejo izračuni novega kreditnega kalkulatorja Financ.
https://www.finance.si/upad-obrestnih-m...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

urli ::

Fury je izjavil:

Tko kot je napisal Lonsarg, ja. Samo aneks k obstojeci pogodbi. Brez ostalih stroskov.

urli je izjavil:

Fury je izjavil:

Pa 2.9% so ti oni ponudili ali si se moral izpogajati?

Meni so tako pri DH kot OTP iz prve 2.9 fiksno na 20 let ponudili.

Zgodovina sprememb…

deco16 ::

urli je izjavil:

OZZY je izjavil:

Kanban je izjavil:

Ja, nekatere banke si zelo hinavsko razlagajo kar piše zakon - "Nadomestilo lahko dajalec kredita zahteva pod pogojem, da vsota predčasnih odplačil v 12 mesecih presega 10.000 eurov". Nekatere banke si to predstavljajo tako, da če uletiš prvič v 12 mesecih z 20k, je to več kot 10k in ti opalijo 1% na vse. V najslabšem primeru rečeš, da naj si naredijo dodatno delo in razdelijo na 2x10k.

Če presega 10k letno je vseeno ali je 1x10 ali 2x 10k. .tako ali tako boš plačal na znesek 20k. Ne gleda se 1x polog temveč skuepk pologo v tistem letu.

Tole pa seveda ni res. No, vsaj ne bi smelo biti. Prideš na banko, daš 10.000€ za poplačilo krediti. Znesek ne presega 10.000€ torej po zakonu ne smejo zaračunati 1%. Je tako? Prideš naslednji dan, poplačaš še 10.000€. Skupaj si presegel letni limit, tako da ti na teh 10.000€ dajo 1%. Kako zaboga in na podlagi česa bi ti zdaj za nazaj še zaračunali 1% na tistih 10.000€ , ki si jih predhodni že poplačal? Tole je pa skregano z vsako logiko. Seveda, če ti uletiš na banko z 20.000€ z željo po poplačilu kredita, ti lahko hinavski bančni uslužbenec zapali 1% na 20.000€, če mu izrecno ne omeniš, da boš poplačal ločeno - čperav, kolikor mi je znano, večina bank to že apriori upošteva, se pa najdejo tudi gnila jajca.

Potrjujem zgornje napisano. S prve roke ni tla slišat. Raje vidijo da 2x prideš, pa tudi če se gre "samo" za 100€ ne jebejo.

Tine93 ::

Lonsarg je izjavil:

Meni so tako pri DH kot OTP iz prve 2.9 fiksno na 20 let ponudili.

Si se kaj zanimal v NLB?

Pri NLB so mi malce komplicirali na uvodnem sestanku ker imam mal poseben case reprogramiranja kredita, tak da niti do ponudbe nismo prišli, (reprogramiram in združujem kredite več oseb več hipotek). Se mi pol ni dal vztrajat al pa iskat druge poslovalnice/zaposlenega ker ta ni bla fleksibilna :) Itak vem že od drugod po forumih da bi tam najbrž dobil mal bolj ugodnega zelenega, ampak v zameno za zavarovanje ki ga nočem tak da bi blo tam-tam, odvisno od detajlov tega zavarovanje. Sam če je zgolj tam-tam mi ne upraviči kolobocije menjave banke.

Tine93 ::

Lonsarg je izjavil:

Pri NLB so mi malce komplicirali na uvodnem sestanku ker imam mal poseben case reprogramiranja kredita, tak da niti do ponudbe nismo prišli, (reprogramiram in združujem kredite več oseb več hipotek). Se mi pol ni dal vztrajat al pa iskat druge poslovalnice/zaposlenega ker ta ni bla fleksibilna :) Itak vem že od drugod po forumih da bi tam najbrž dobil mal bolj ugodnega zelenega, ampak v zameno za zavarovanje ki ga nočem tak da bi blo tam-tam, odvisno od detajlov tega zavarovanje. Sam če je zgolj tam-tam mi ne upraviči kolobocije menjave banke.

Hvala za info.

bm1973 ::

Mah, dostikrat pomaga, da na isti banki, zamenjaš svetovalca, potem je pa vse mogoče.

Pa ta tvoj primer niti ni ne vem kaj zakompliciran.

Pač vzel boš hipotekarni kredit za poplačilo drugih hipotekarnih kreditov...

Pismo, so ene kure na bankah glupe...

Evo, Švica dol za 0.5% ...

tole bo kmalu fejst padlo, ni druge, gospodarstvo in prebivalstvo potrebuje poceni posojila

Pa mi bo spet inflacija papala kredit ;)

Bo spet prišlo leto, dve, tri, ko bodo obrestne mere narasle...in špekulantje bodo lahko služili.

mi navadni pa moramo biti pozorni, da reprogramiramo ko bo OM nekje pri 2% FO, pa da ima potem človek 20 let mir.

Na 2% lih ne racunam da bi padle fiksne, ma na 2.5% pa zna bit da ja. Za 2.5% fiksne mora euribor pasti tam nekje na 1.5%.

Če so sedaj na 2.8(?), pa še prideta dva nižanja OM do poletja...

Zdajsne fiksne 2.8/2.9% dajejo banke kot spekulacija na to da bo Euribor na cirka 2% padel. Fiksne obrestne mere padejo/zrastejo kake 6 mesecev prej predno euribor. Koncna najnizja fiksna obrestna mera tega cikla bo najverjetneje 0.5-1% visja od koncnega najnizjega Euriborja.

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Evo danes je bila primopredaja hiše sedaj pa še uporabo dovoljenje pa sprovedemo zeleni kredit.
|HP EliteBook|R5 6650U|

black ice ::

Lonsarg je izjavil:

Poskusi poklicati preko telefona v klicni center. Meni so na lokalni izpostavi jamrali glede spja, po telefonu pa se je z drugo osebo magicno dalo vse urediti. Na koncu so ponudili identicne pogoje kot DH.

MrStein ::

Mimogrede : zakaj je večina novih hiš (svetlo) sive barve? Kot da bi se sprehajal v črno belem filmu.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

borutz ::

ker je antracit barva popularna. jaz sem dal antracit žaluzije, okna, vrata, streha
fasada bo verjetno bela :)

Tody ::

Ker barvne fasade zbledijo.

velikBrokoli ::

MrStein je izjavil:

Mimogrede : zakaj je večina novih hiš (svetlo) sive barve? Kot da bi se sprehajal v črno belem filmu.

Ker je barva točno določena v prostorskem načrtu.

Pri nas fasada belih odtenkov, streha pa nujno v sivih odtenkih. Nimaš niti izbire.

tony1 ::

MrStein je izjavil:

Po mojem je še poceni zraven. Tle so naredili kup blokov, vsak svoje (ampak umirjene) barve. Nato pa še zadnje 4, vsi so sive barve, kot bi delali sceno za film o v. berlinu leta 1989...

"streha pa nujno v sivih odtenkih."

Za dol past, gorenci ne smete dat na streho rdečega bobrovca? 8-O

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

velikBrokoli ::

tony1 je izjavil:

MrStein je izjavil:

Po mojem je še poceni zraven. Tle so naredili kup blokov, vsak svoje (ampak umirjene) barve. Nato pa še zadnje 4, vsi so sive barve, kot bi delali sceno za film o v. berlinu leta 1989...

Jap, welcome to Radovljica :) lahko rukneš na hišo neko ogabno pločevino in narediš grdo hišo, ampak bog ne daj, da je streha rdeča ali pa da ni pod kotom 38-42 stopinj.

redtech ::

Mislim, da je barva kritine določena zaradi letališča Lesce. Barve kritine okrog letališč naj bi bile enotne. Sivo verjetno radi uporabijo, ker so strehe po novem skoraj ali popolnoma brez napušča (bolj primorska), bela pa hitro postane grda...

kriptobog ::

velikBrokoli je izjavil:

tony1 je izjavil:

MrStein je izjavil:

Jap, welcome to Radovljica :) lahko rukneš na hišo neko ogabno pločevino in narediš grdo hišo, ampak bog ne daj, da je streha rdeča ali pa da ni pod kotom 38-42 stopinj.

Ua UD jih ni niti blizu. Pri nas imam vec odtenkov, en sosed rdeco, en oranzno, en sivo, jaz antracit :))

velikBrokoli je izjavil:

MrStein je izjavil:

Zakaj pa? Prej tega ni bilo?
Motiti se je človeško.

jabe ::

Kdaj prej?

MrStein je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

MrStein je izjavil:

Zakaj pa? Prej tega ni bilo?

Nov zakon iz 2018/2019.

Zato, ker so nekateri uporabljali kričeče barve hiše na podeželju.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Zato, ker so nekateri uporabljali kričeče barve hiše na podeželju.

Groza. Še dobro da imamo vlado, ki take hude probleme rešuje...

Resno? Aha, Šarec. Vsaj ni presenečenje.
Motiti se je človeško.

Jaz sem imel možnost samo belo ali umazano belo.

Izbral sem umazano belo, ki deluje celo belo. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

letmein ::

Meni je pa danes na DH gospodična ponudila fiksno OM 3,3% (EOM 3,42%) na 20 let, dobil bi 183k (željenih je vsaj 200k). Ponudba je bila še za 293k, 2,7% fiksna OM 10 let + 10 let variabilna (6M EURIBOR + 1,25% pribitka)..
Včeraj ugotovil, da NLB ne pozna rastoče hipoteke.. bi bilo potrebno, da vsak vzame kredit 50k, zgradit do kamor bi šlo, cenitev in nov kredit in poplačilo obstoječih + hipoteka na novo vrednost. Sliši se komplicirano.
Kje bi največji del denarja dobil v gotovini oz. je najmanj kompliciranja okoli računov?

sparkasse pred X leti ni nič kompliciral glede računov, veliko stvari smo naredili "na črno" pa spet brez komplikacij, se je pa redno moralo pošiljati slike da vidijo napredek.

tony1 ::

letmein je izjavil:

Meni je pa danes na DH gospodična ponudila fiksno OM 3,3% (EOM 3,42%) na 20 let, dobil bi 183k (željenih je vsaj 200k). Ponudba je bila še za 293k, 2,7% fiksna OM 10 let + 10 let variabilna (6M EURIBOR + 1,25% pribitka)..
Včeraj ugotovil, da NLB ne pozna rastoče hipoteke.. bi bilo potrebno, da vsak vzame kredit 50k, zgradit do kamor bi šlo, cenitev in nov kredit in poplačilo obstoječih + hipoteka na novo vrednost. Sliši se komplicirano.
Kje bi največji del denarja dobil v gotovini oz. je najmanj kompliciranja okoli računov?

Pozanimaj se še na 5 drugih bankah, za začetek pošlji mail. Sam sem dobil odgovor od vseh že po mailu, časi debelih krav so očitno mimo...
««
58 / 59
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167219393 (41519) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29474818 (21166) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6022188 (13851) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714433 (7197) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418986 (16522) 3p

Več podobnih tem