» »

Plata + ram + procesor

Plata + ram + procesor

mambli ::

Zdravo

Trenutno imam Intel Celerona 1300 na MSI-jevi plati z 512 SDRAM-a. In sedaj bi te tri komponente dal v nov računalnik in kupil nekej novega. Pripravljen sem dati okoli 100k-120k za plato + procesor + ram.
Kaj priporočate?

Fizikalko ::

Plata Abit NF 2.0 ali Epox 8RDA3+, procesor vsaj Barton 2500+, rami 2*256 TwinMos WInbond 3200 ali 2*512. če maš denar (ni pa najbolj racionalno). To je to. Pa še kak dober hladilnik (SLK).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fizikalko ()

mambli ::

Kaj pa intelova platforma? Pa koliko to kej pride denarja?

boštjan ::

intelova te dosti dražje pride od te kar ti je fizikalko napiso.

Fizikalko ::

Intel se ne splača.

Cene: plata 30k, rami 22k, procesor 25k, hladilnik15k. Vse skupej torej samo dobrih 80k. To je najbolj racionalen nakup (po moji oceni).

TribesMan ::

Zakaj se pa intel nebi splačal??

865 in 875 plate trenutno trgajo gate, pol pa še en 2.4GHz C procesor z 800FSBja pa si zmagal,
Plata recimo Abit IC7 (40k) ali IS7 (35k)
Procesor P4 2400C (800MHz) (55k)
Pa še 2*256Mb Rama (22k)

Skupaj 117kSIT ali s cenejšo plato 112kSIT

Pa bo definitivno hitrejši računalnik kot zgoraj omenjena kombinacija. je pa res 30kSIT dražja. Pa tud navijanje ne bi smel biti problem s takim strojem.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Fizikalko ::

Osnove ekonomije: koliko se kaj splača, ti pove razmerje med ceno in kvaliteto (v tem primeru hitrostjo). Cena je 30k vecja, to je kar 40%! Zdaj mi pa povej, koliko hitrejši je tisti Intel sistem od tega AMDjevega! Ne vem, zakaj se ne more na logične zadeve gledat logično!

Urajmal ::

Že že Fizikalko, ampak Intelov procesor lahko na taki plati naviješ do 1200FSB pri tem pa ti ne bo trpel hladilnik, ker se p4 ne grejejo toliko kot amdji. Z lahkoto bi ga spravil s tako plato na 3.05 megasrčkov. V primerjavi pa se boš kr fajn trudo da boš dobil amdja na enaki ravni hitrosti.

-->@mambli sam ti priporočam abitovo plato nf7-s rev.2.0( v tem cenovnem razredu nimaš boljše ker ima tudi integrirano zvočno soundstorm od nvidie, ki je na ravni audigiya 2), proc en AMD 2600( če se ti zlubi kej navijat pa še cena je prijazna ok. 31k) pa recimo še 2x 256 mb corsair rama (če boš že jemal vzemi v glavnem par, ker če vzameš par, oba modula letita na 128 bitih. Če pa bi mel sam en modul ali 256mb ali 512mb pa bi ti letel na 64 bitih prepustnosti).

Sicer pa Intelova platforma tudi ni slaba saj so te nove plate izjemno stabilne za navijanje. ;)

Jux ::

@Tad3j

Ti si torej mnenja, da se bartona 2500+ ne da dobro naviti? Poglej raje malo po forumu, pa ti povem, da na koncu bo barton2500+ deloval nekje pri 2300 mhz@fsb225, kar znese že kar visok rating. Intela boš navil na nekje 3000-3200 mhz max. Intel je verjetno hitrejši, sigurno pa ni intel za 40% hitrešji od bartona.
Me res zanima zakaj ni nikjer na testu en maximalno navit C1 p4 in maximalno navit Barton, to bi bil funky test!

Jst bi se spravu v nakup AMDja in to zato, ker si želim best bang for the buck, torej maximalni preformansi za čimmanj denarja = AMD, če si pa ti želiš najhitrejši sistem je pa verjetno bestbuy en P4 sistem.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

mambli ::

1. Kaj je s temu Bartonam? Prvič slišim. No sicer bom pa po forumu še poiskal.
2. Kaj pa ozko grlo? Za enkrat bo pri disku. Imam IBM(40G) 7200 obratov. Star kakšno leto.

Sicer pa ne mislim navijat, dokler ni bo potrebno. To se pravi dokler ne bodo dosežene hitrosti okoli 5GHz :)) .

Aja še to.:
Ali bo 220 W napajalnik dovolj za ta čudo od mašine.

Jux ::

@mambli
ne, 220W napajalnik sigurno ne bo dovolj za to čudo, če že ne zaradi drugega pa zaradi pomanjkanja enega konektorja za priklop štropma na plato. Sicer pa, en dober (beri chieftec 365W) napajalnik stane okol 14k sit.

PS: 100% boš hotel navijat, ker ko boš enkrat vidu, kolk je to preprosto (še posebej ker so skoraj vse stvari ki jih danes kupiš tako navijalske). Vse kar moraš nardi je da v biosu poklikaš in voila procesor shiba k sneta skira TM.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

PS, poglej na levo stran in prtisni na gumb KAJ KUPITI 1. del in ti bo VSE jasno. Folk se trud in piše vodiče za vas, vi jih pa ne preberete. CCCCCC
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Fizikalko ::

Tad3j, zanimivo: najprej mu predlagaš Intel kot boljšo izbiro, potem še meni rečeš, da je to bolje, nato pa mu sam predlagaš AMD! KWA?!!:(

TribesMan ::

Točno tako kot je povedal Jux, preberite si članke kaj kupiti, potem premislite zakaj boste računalo rabili in se odločite. Če vam pa še potem ni jasno pa vprašite, ampk mejte pripravljena vprašanja v smislu:
"naj kupim to ali ono glede na to da bom računalnik rabil za to in to..."

Bo veliko lažje.
Jest sem predlagal sistem z Intlom, ker je model napisal da bo investiral 100-120 jurjev. Torej sem čist zadel njegove zahteve, sistem od AMDja je res cenejši od predpisanega vendar ni nujno boljši. Kombinacija ki sem jo jaz napisal poseka omenjeno AMDjevo za 15% sigurno, če pa se spraviš navijat pa še kaj več, odvisno od spretnosti in znanja.

In zakaj naj bi P4 2400 prehitel Bartona 2500+ za 15% preprosto zato ker je AMD malce preveč napihnil ratinge za Bartona, potem pa je še Intel izdal pomlajeno in poboljšano serijo procesorjev s HyperThreadingom in 800MHz FSBjem pa tudi plate so zdaj (865 in 875) veliko boljše kot prejšnja generacija (845PE). Zato je to tako. Pa tudi če bartona naviješ na 2300MHz (kaj je nakako povprečen overclock z zrakom) se bo definitivno Intel z recimo 3200 do 3400MHz obnesel v povezavi z vodilom nad 1000MHz veliko bolje.

Če ne vrjameš poglej teste.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

1. Pa smo spet na eni in isti vojni; AMD vs Intel. Folk mora najprej premisliti zakaj kompjuter sploh rabi nato pa naj kupuje. Za povprečnega domačega uporabnika bo AMD več kot preveč. Za tiste bolj zahtevne, ki imajo tudi malo globji žep pa pride bolj v poštev Intel.

2. Drgač pa men trenutno laufa Athlon XP 2500+ (Barton) na 2,31 GHz čist stabilno. Sam ne primerjat AMD-jeve in Intel-ove frekvence, ker je tukaj velik razlike.

3. Ali je avtor teme sploh povedal zakaj bo uporabljal računalnik?:D

Marjan_2 ::

Monster-x

Dej mi ti povej kakšno temperaturo procesorja imaš...


Jaz recimo (isto Barton 2,5 na Abitki) gonim danes Freelancerja (proc pri 2,2Ghz; 1,725V) in mi temperatura naraste po eni uri do 58'C!! Sicer mi je včeraj, ko je bila kišta odprta pa na malo bolj odprtem mestu teklo pri ene 49'C, ampak vseeno... jaz hočem imet mašino zaprto (mam tudi kišto z tremi ventilatorji, ampak zgleda da ne pomaga kaj dosti). Na procu je Zalman ALCU 6000 (ki je by-the-way glasnejši (vsaj pri max obratih, ampak če daš manj, se pa procesor skuri) od tistega hladilnika, ki je prišel zraven proca, čeprav mi je prodajalec trdil da je bolj tih in da bolj hladi - cca. 3'C, brezveze).

Tako da... kok je temp na tvojmu? Pa voltaža!



P.S. Athlon 2,4XP naj bi v pomembnih rečeh bil tako hiter kot intel pentium 2,4ghz... zakaj folk sploh še razmišlja da bi Intel kupil??? V višjem rangu ne rečem, ampak za tele 2,5ghz mašine, pa je AMD tok boljši od Intela da je že prav smešno kako folk še zmeraj z Intelom trosi... pri teh frekvencah seveda, če greš višje, ima Intel malo boljše razmerje cena/kvaliteta napram AMD-ju... ampak kdo tukaj daje 200% več keša za procesor ki da kakih 30% več herzov? To je itak samo za direktorje ki enkrat na leto računalnik prižgejo (poznam enega takega :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marjan_2 ()

para! ::

Marjan_2, 200% več denarja za Intel platformo? Gotovo si se le uštel pri računanju. Upam, vsaj.
Death before dishonor!

monster-x ::

Marjan_2, temperatura procesorja je okoli 49 stopinj na najvišjih obratih. Voltaža pa se mi zdi, da je bla 1,775 V. Zdaj pa sem frekvenco raje malo znižal na 2,2 GHz, pa ima procesor pri srednjih obratih ventilatorja na hladilniku 50 stopinj. Voltaža pa je 1,7 V.

Aja, hladilnik je Volcano 11+, plata pa Abit NF7-S;)

Marjan_2 ::

Jazz... malo nerodno sem se izrazil... 200% več keša za 30% več dosežka pri novih procesorjih, AMD ali Intel... recimo Athlon 3200 za 123K ali Athlon 2500 za 25K (20% več "relativnih" Mhz za 500% več keša), podobno pri Intelu, samo da so tam tudi ta "počasni" že preveč dragi....


aja, pa, dejte me klicat Marjan no (Marjan_2 se hecno prebere :)), tista dvojka je tam samo zato, ker je že en drug Marjan bil registriran :(




Monster: če je to temperatura po kakšnih dveh urah špilanja... hladilnik verjetno ni kriv, ker bi moral po specifikacijah Volcano 11 biti "približno" tam kot Zalman 6000... kar ne opraviči 9'C razlike... verjetno sem dobil bolj švoh procesor :(

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Marjan_2 ()

Urajmal ::

-->Fizikalko naj citiram monster-xa:

'Za povprečnega domačega uporabnika bo AMD več kot preveč. Za tiste bolj zahtevne, ki imajo tudi malo globji žep pa pride bolj v poštev Intel.'

Hotel sem mu samo približat da tudi Intel ni slaba naložba. Vsekakor pa Intel dosega mnogo višje frekvence in ne potrebuje hlajenje v extrem. Jaz osebno ostajam pri AMDju.

Da ne bo nespotazumov !!! >:D

Marjan_2 ::

Nespotazumov sigurno ne bo!


Sorry, si nisem mogel pomagati, boljši si od Toporišiča :)

bmen ::

Največ za najmanj denarja še vedno ponuja Elite - npr L7S7A2 pri mlacomu ali agt stane cca 18 kSIT (za to pa dobiš - 8x AGP, 6 x USB 2.0, 6 kanalno zv. kartico, mrežno kartico, 5 x PCI in ne nazadnje tudi čitalnik (bralnik) spominskih kartic (6 različnih formatov)

- navija se zelo dobro - moj 1700+ zdajle laufa na FSB 185MHz x 3 = 370MHz na 45 stopinjah (v sobi je cca 30stopinj) drugače pa 24/7 na 166x2-333MHz (ali kot 2200+)

če zraven dodaš procesor za cca 20 kSIT in RAM za cca 25 kSIT imaš vse našteto za okoli 60 kSIT - razliko pa koristno uporabiš kje drugje (morje!!!!)

aja - plata v realnem življenju ne kaže kakšnega zaostajanja za nforce2 ali vio kt400(a) - vsi špili mi delajo kot je treba, divx in dvd laufa, internet prav tako... plus tega je začel zanjo delati biose tudi CHeepoman (ki ga morajo skoraj po božje častiti vsi lastniki najbolj prodajane plate elitke K7S5A)

lep pozdrav
bmen

monster-x ::

Marjan_2,

To je temperatura po nekajurnem foldanju ;)

Jux ::

Čist tko marjan2, ta temperatura 58C sploh ni visoka za OC procesor. Sploh če imaš zraven 6000 AL!!!CU pahljačo. Jst mam na min obratih Vulcano 7+ 52C polet, s tem da mam OC ta moment na 2000Mhz (namesto na 2200-2300 kolikor procesor zmore). Ta druga sonda kaže 39 stopinj, pa je kišta dobr preventilirana. Blazno je vroče letos polet :D!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Do koliko ste prišli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Navijanje
1549578 (6199) MEDENA
»

timingi 2.2.2.7 na hyperx 3200 ne delajo niti na 190FSB*10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
663872 (3188) boštjan
»

Kako je z Athloni 2500 XP (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1327821 (5498) Tarzan
»

je ta osnovna ok

Oddelek: Kaj kupiti
441430 (913) flipflop
»

Kateri procesor ? AMD al INTEL ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716044 (5161) frenk

Več podobnih tem