Forum » Na cesti » Katere zimske gume?
Katere zimske gume?
fikus_ ::
Za EU je dovolj M+S, v DE pa še "triglav+snežinka". Več tukaj:
https://www.army.mil/article/257924/eve...
https://www.army.mil/article/257924/eve...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
MrStein ::
Čakaj, a tu ne poznate razlike med M+S in snežinko (slika zgoraj)???
Disappointed...
Disappointed...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
energetik ::
Čakaj, a tu ne poznate razlike med M+S in snežinko (slika zgoraj)???To res že vrabci čivkajo zadnjih 20 let, tako da je res smešno, da kdo tega še ne ve...
Disappointed...
vires in numeris

stara mama ::
Oznaka za snežinko je 3PMSF
Večina 3PMSF gum je tudi M+S,
veliko M+S gum pa ni 3PMSF
Se vidi, kdo je v avtošoli zares poslušal sploh.
Popolnoma nič ni narobe z RWD po snegu, sploh od kar so bavarci porazdeljeni 50-50 na teži
Pogoj je le, da voznik ve kaj dela -in gume seveda
V najslabšem naložiš kuferan...... sprednje havbe s FWD lih ne moreš.
Lahk greš pa rikverc..
Večina 3PMSF gum je tudi M+S,
veliko M+S gum pa ni 3PMSF
Se vidi, kdo je v avtošoli zares poslušal sploh.
Popolnoma nič ni narobe z RWD po snegu, sploh od kar so bavarci porazdeljeni 50-50 na teži
Pogoj je le, da voznik ve kaj dela -in gume seveda
V najslabšem naložiš kuferan...... sprednje havbe s FWD lih ne moreš.
Lahk greš pa rikverc..
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

gruntfürmich ::
priznam da nisem vedel.
ali pa sem pozabil
ima kdo kakšno gumo, ki je M+S in nima snežinke? kolikor gledam slike, tudi moja celoletna ima snežinko.
ima kdo kakšno gumo, ki je M+S in nima snežinke? kolikor gledam slike, tudi moja celoletna ima snežinko.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
wcpapir ::
Saj snežinko ima vsaka, ki jo lahko pozimi voziš - to je uradna oznaka, da velja kot zimska pnevmatika. Dobi pa jo vsak kitajc in celoletne pnevmatike.
twom ::
Katere zimske gume? Ne M+S.Sem domneval, da je na tehničnem portalu folk vsaj funkcionalno pismen, če že nima(m) izkušenj in znanja glede vprašanja.
Sprašujem, še enkrat, za zimsko gumo s profilom za sneg, ne za poletje (M+S).
Domnevam, še enkrat, domnevam, da je profil, ki je dober tudi za poleti pri 30, 40 stopinjah po avtocesti, manj primeren za resne snežne razmere, kot "taprav" zimski. Za po Ljubljani, ko je sneg splužen, se lahko vozim tudi z letnimi in ketnami v prtljažniku.
Sem pa že omenil, vozim letne gume ne glede na temperaturo do napovedi za sneg. Sem že dalal premontažo v garaži, ker je čez noč zapadel sneg. Spomladi grejo zimske gume dol takoj ko postane vsaj malo toplo. Moj občutek na volanu in v ovinkih je, da je letni profil boljši od zimskega v vseh razmerah, razen v snegu, kjer pa z letnimi tudi speljati ne morem. Baje je pri sprednjem pogonu to malo drugače, in da se pozna otrdela sprednja guma...
M+S ne pomeni poletje ampak mud and snow, vseznalec.Bravo. Ampak lahko jo imaš gor tudi poleti. In zato, se jih je tudi oprijelo ime "celoletne". In večina, ki nima dveh setov gum, se poleti vozi z M+S. Kolikor vem so poleti temperature tudi krepko čez 40 stopinj, da ne omenjam temperarture asfalta.
Ne vem kje si zasledil, da bi omenil da M+S pomeni poletje? Sicer pa vidim polno dragih avtov, ki šparajo na gumah, in imajo poleti got M+S.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: twom ()
M+S Ne pomeni celoletne in nima čist nič s tem o čemer govoriš. Niti pogovorno M+S ni nikoli tega pomenilo.

twom ima danes res slab dan in še ga želi poslabšati...
Ales ::
Ne vem kje si zasledil, da bi omenil da M+S pomeni poletje?
Kaj pa je to:
Katere zimske gume? Ne M+S.Sem domneval, da je na tehničnem portalu folk vsaj funkcionalno pismen, če že nima(m) izkušenj in znanja glede vprašanja.
Videti je, da do sedaj nisi vedel, kaj M-S pomeni, ali pa si malo pozabil. Saj ni to nič takega, se zgodi.
Verjamem, da večini umska kapaciteta ne omogoča, da bi cel članek prebrali, zato mal copy paste-a
Celoletne vse bolj smiselna izbira
A zakaj pravzaprav omenjamo celoletne pnevmatike? Še nedolgo nazaj je namreč veljalo, da so celoletne pnevmatike nekakšen kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, pri čemer se pozimi obnesejo bolje kot letne pnevmatike, poleti bolje kot zimske, v nobenem primeru pa se ne morejo kosati s tovrstnimi pnevmatikami v obdobjih, ki so jim namenjene.
Označevanje pnevmatik z oznako 3PMS se je sicer v Evropski uniji pojavilo1. januarja 2018, splošna evropska zakonodaja pa predvideva, da bodo do vključno 30. septembra 2024 vse države članice Evropske unije kot edino opcijo zimskih gum priznale tiste, ki nosijo oznako 3PMS.
Celoletne vse bolj smiselna izbira
A zakaj pravzaprav omenjamo celoletne pnevmatike? Še nedolgo nazaj je namreč veljalo, da so celoletne pnevmatike nekakšen kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, pri čemer se pozimi obnesejo bolje kot letne pnevmatike, poleti bolje kot zimske, v nobenem primeru pa se ne morejo kosati s tovrstnimi pnevmatikami v obdobjih, ki so jim namenjene.
Označevanje pnevmatik z oznako 3PMS se je sicer v Evropski uniji pojavilo1. januarja 2018, splošna evropska zakonodaja pa predvideva, da bodo do vključno 30. septembra 2024 vse države članice Evropske unije kot edino opcijo zimskih gum priznale tiste, ki nosijo oznako 3PMS.
Zgodovina sprememb…
Pri celoletnih pnevmatikah si pozabil odebeliti "Še nedolgo nazaj je namreč veljalo".
Te slabše lastnosti, ki jih navajaš, so veljale v preteklosti.
MrYoda ::
Ustvarjanje visoke znanosti kjer je potrebna le ZKP (zdrava kmečka pamet). Vsak proizvajalec ima za osebna vozila (pustimo off road za 4x4 manijake) 3 tipe gum:
1. Letne (primer Goodyear EfficientGrip - z vsemi svojimi podverzijami)
2. Zimske (primer Goodyear UltraGrip ...)
3. Celoletne (Primer Goodyear Vector 4Seasons ...)
Je razlika med vsemi tremi, ampak je 4Season vedno bolj smotrn nakup.
Osebna izkušnja (pa če komu pomaga ali ne):
22 let striktno menjal letne in zimske. Razlog: 4seasons še ni bil na voljo oz. ocenjevan v našem okolju. Vseskozi Goodyear, le enkrat na novih letnih Dunlop, ki so prišle s Hondo in zimskih Nokian na Toyoti.
Zadnji dve leti prešaltal na Vector 4season in nikoli opazil razlike napram zimski. Brez kakršnega koli zdrsevanja po snegu na Pokljuki ali včeraj po snegu na Cerkno. Lani pri -10 v Dolomitih tudi brez enega problema. Disclaimer: sem penzič, ki se drži omejitev in grem na eazy čez ovinke, ker mi drugače pes pobruha prtljažnik. V primerjavi z Nokian zimskimi se mi zdijo celo boljše (just a feeling). Res pa je, da je sedaj AWD, Nokian pa imel na FWD.
1. Letne (primer Goodyear EfficientGrip - z vsemi svojimi podverzijami)
2. Zimske (primer Goodyear UltraGrip ...)
3. Celoletne (Primer Goodyear Vector 4Seasons ...)
Je razlika med vsemi tremi, ampak je 4Season vedno bolj smotrn nakup.
Osebna izkušnja (pa če komu pomaga ali ne):
22 let striktno menjal letne in zimske. Razlog: 4seasons še ni bil na voljo oz. ocenjevan v našem okolju. Vseskozi Goodyear, le enkrat na novih letnih Dunlop, ki so prišle s Hondo in zimskih Nokian na Toyoti.
Zadnji dve leti prešaltal na Vector 4season in nikoli opazil razlike napram zimski. Brez kakršnega koli zdrsevanja po snegu na Pokljuki ali včeraj po snegu na Cerkno. Lani pri -10 v Dolomitih tudi brez enega problema. Disclaimer: sem penzič, ki se drži omejitev in grem na eazy čez ovinke, ker mi drugače pes pobruha prtljažnik. V primerjavi z Nokian zimskimi se mi zdijo celo boljše (just a feeling). Res pa je, da je sedaj AWD, Nokian pa imel na FWD.

kolikor vem zakon v sloveniji ne omenja celoletnih (tudi verjetno v EU ne), in ker so celoletne M+S + ***senžinke***, se ''celoletne'' zakonsko štejejo pod zimske.
torej so ''celoletne'' gume zimske, ki so primerne tudi za poleti.
torej so ''celoletne'' gume zimske, ki so primerne tudi za poleti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Ne vem kje si zasledil, da bi omenil da M+S pomeni poletje?
Kaj pa je to:
Videti je, da do sedaj nisi vedel, kaj M-S pomeni, ali pa si malo pozabil. Saj ni to nič takega, se zgodi.
copy paste iz ene spletne prodajalne gum
Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3 175/65 R14 86H XL M+S сeloletne pnevmatike
Jaz iščem ne-celoletno M+S gumo. Poleti bom uporabljal letne gume. A bo sedaj šlo?
Sicer pa ne vem kaj je slabše, to da nikoli nisi vedel, al to da si že pozabil...
Zgodovina sprememb…
Na obrabo močno vplivata način vožnje in temperatura ozračja ter ceste. Agresivna vožnja z dolgimi, hitrimi potovalnimi kilometri bo namreč zlasti pri mehki zimski pnevmatiki povzročila občutno večjo obrabo in pnevmatika bo hitreje primerna za v smeti. Podobno na zimske pnevmatike vplivajo tudi visoke temperature, ki pripomorejo k hitrejši obrabi, a tudi k spreminjanju kemične sestave, zaradi česar guma, ki je dlje časa izpostavljena visokim temperaturam, otrdi in je neprimerna za uporabo na cesti (hlapenje tako imenovanih mehčalcev).
Pa da še čet AI vprašam namesto vas...
Pa da še čet AI vprašam namesto vas...
"M + S" on a tire doesn't mean it's strictly a winter tire -- it's a designation that the tire is suitable for Mud and Snow, but what that actually means depends on the tire's design:
? What M + S stands for
M + S = Mud + Snow
It means the tire's tread pattern/material meets a minimum standard for traction in mud and light snow conditions.
? What it usually means in practice
All-Season Tires: Most all-season tires are labeled M+S. They're designed to handle a range of conditions (dry, wet, light snow), but they aren't optimized for serious winter conditions.
Winter Tires: Some older or budget winter tires may also have M+S, but modern dedicated winter tires are usually marked with the Three-Peak Mountain Snowflake (3PMSF) symbol (??), which is a stricter winter performance standard.
Summer Tires: Typically do not carry the M+S mark unless their tread pattern somehow met the minimum requirement -- but most summer tires are not labeled this way.
Zgodovina sprememb…
In, če se sedaj razumemo, katera je dobra "taprava" zimska guma?
Če prav zastopim je to M+S z dodatnimi oznakami...!?
To da se en pripelje na Pohorje z M+S gumami ni odgovor na vprašanje. Tako kot odgovor "moja stara mama nima nobene plombe" ni odgovor nekomu, ki ga boli zob in sprašuje kaj naredit...
To da se en pripelje na Pohorje z M+S gumami ni odgovor na vprašanje. Tako kot odgovor "moja stara mama nima nobene plombe" ni odgovor nekomu, ki ga boli zob in sprašuje kaj naredit...
Zgodovina sprememb…
Celoletne Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3, Hankook Kinergy 4S2 H750, itd. so certificirane kot 3PMS, tako da samo po tej oznaki ne moreš ločevati med njimi.
Zgoraj si spregledal:
Sicer pa ni važno, pač ne želiš celoletnih, kar je čisto OK.
Point je, da jih zgolj po 3PMS oznaki ne moreš izločiti, ker jo imajo.
Zgoraj si spregledal:
Pri celoletnih pnevmatikah si pozabil odebeliti "Še nedolgo nazaj je namreč veljalo".
Sicer pa ni važno, pač ne želiš celoletnih, kar je čisto OK.
Celoletne Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3, Hankook Kinergy 4S2 H750, itd. so certificirane kot 3PMS, tako da samo po tej oznaki ne moreš ločevati med njimi.Bravo. Še enkrat bravo.
In moje prvotno vprašanje... katero "kučrevo" gumo, če se ne da ločit po oznakah. Večina tu gor, pa sploh ne ve o čem je govora in pametujejo.
In, če se sedaj razumemo, katera je dobra "taprava" zimska guma?
"Taprave" zimske gume so le original na uvoženih avtih iz Švedske - ampak teh v SLO ne smeš vozit, ker imajo "bodice". V SLO imaš zimske gume, ki jih izbereš izmed 5 top ocenjenih by ADAC (in povzeto v vseh ostalih revijah). Če si škrtica, si kupiš all seazon - so v posebni rubriki ocenjevanja (sem škrtica in zaenkrat zadovoljen - 20k km).
"Taprave" zimske gume so le original na uvoženih avtih iz Švedske - ampak teh v SLO ne smeš vozit, ker imajo "bodice".Bravo, ti pa zmagaš...
Ti si danes slabe, jaz pa dobre volje ;)
- sarc."Taprave" zimske gume so le original na uvoženih avtih iz Švedske - ampak teh v SLO ne smeš vozit, ker imajo "bodice".Bravo, ti pa zmagaš...
Ti si danes slabe, jaz pa dobre volje ;)
Brez štosa, sem imel kolega, ki se je na vikend (Krvavec) vozil z ježevkami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MrYoda ()
Celoletne Goodyear Vector 4 Seasons Gen-3, Hankook Kinergy 4S2 H750, itd. so certificirane kot 3PMS, tako da samo po tej oznaki ne moreš ločevati med njimi.Bravo. Še enkrat bravo.
In moje prvotno vprašanje... katero "kučrevo" gumo, če se ne da ločit po oznakah. Večina tu gor, pa sploh ne ve o čem je govora in pametujejo.
3pms brez ms oznake bos tezko nasel oz. Ne vem če sploh so.
Ms ne pomeni nic slabega, samo da imajo lamele ki pucajo blato/sneg.
Kak avto pa imas da te vse to skrbi?
Utk ::
Originalno vprašanje je bilo:
Nič narobe, če nimaš pojma in vprašaš neumnost, ampak da potem drugim očitaš da ne vejo za kaj se gre...
Katere zimske gume? Ne M+S.
Gledam spletne strani, pa pravih zimskih gum sploh ni videti, samo M+S.
Nič narobe, če nimaš pojma in vprašaš neumnost, ampak da potem drugim očitaš da ne vejo za kaj se gre...

Zgleda da si je twom do konca pokvaril dan. Ne zna več kupit navadnih zimskih gum in potem sam sebe smeši...
GenZNPC ::
- vsaka guma z 3pms ima avtomatsko oznako m+s, ker ce izpolnjuje 3pms izpolnjuje tudi m+s, obratno ne
- zimske brez 3pms je dandanes nemogoče najti
- mogoče iščeš nordijske? Evo:
https://www.reifendirekt.de/rshop/Reife...
Nordic Compound
- zimske brez 3pms je dandanes nemogoče najti
- mogoče iščeš nordijske? Evo:
https://www.reifendirekt.de/rshop/Reife...
Nordic Compound
skibidi

sj ne ve kaj išče. malo bluzi.
Utk ::
vsaka guma z 3pms ima avtomatsko oznako m+s, ker ce izpolnjuje 3pms izpolnjuje tudi m+s, obratno ne
Obratno ni "nujno", ampak obstaja guma na trgu, ki bi bila m+s in ne 3pms?
Mislim da se bi moral kar konkretno potrudit da bi našel neko obskurno znamko takega tipa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ganon ::
Danes dodobra stestiral. Odlične.
Kupil Hankook Winter i*cept RS3. Čakam prvi sneg.![]()
2., 3., in 4. me bolj zanima kot 1. leto, ko so vse gume dobre.
Tretjo sezono so na avtu. Nimam niti ene same pripombe. Letne imam enako od Hankooka. Bodo ostale moja prva izbira.
energetik ::
Če se ne motim, so terenske gume take.vsaka guma z 3pms ima avtomatsko oznako m+s, ker ce izpolnjuje 3pms izpolnjuje tudi m+s, obratno ne
Mislim da se bi moral kar konkretno potrudit da bi našel neko obskurno znamko takega tipa.
vires in numeris

stara mama ::
vsaka guma z 3pms ima avtomatsko oznako m+s, ker ce izpolnjuje 3pms izpolnjuje tudi m+s, obratno ne
Cela garda mud-terrain in 4x4 gum recimo!
Ekologija™ in Trajnost™

Danes dodobra stestiral. Odlične.
Kupil Hankook Winter i*cept RS3. Čakam prvi sneg.![]()
2., 3., in 4. me bolj zanima kot 1. leto, ko so vse gume dobre.
Tretjo sezono so na avtu. Nimam niti ene same pripombe. Letne imam enako od Hankooka. Bodo ostale moja prva izbira.![]()
jst imam nove (lansko)letne hankook in nove (lansko)celoletne continental, in hankook ne gredo več na moj avto...
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Letne gume (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Na cesti | 93640 (8694) | Buggy |
| » | Gume 2019 (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 15768 (13418) | matobeli |
| » | Letne gume 2016 (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Na cesti | 93406 (64188) | slemarko |
| » | 2015 Testi letnih pnevmatik (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Na cesti | 118383 (90796) | gruntfürmich |
| » | Gume za zimo. (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 28932 (24786) | Domobrancek |