» »

V Jugoslaviji se je živelo bolje

V Jugoslaviji se je živelo bolje

Temo vidijo: vsi
««
72 / 74
»»

Mr.B ::

solatko je izjavil:

nurmaln - Vse bi bilo v redu, če bi bile obe pogodbeni strani v enakopravnem položaju, v državah, kjer so se delavci znali organizirat v močne sindikate, o tem, vsaj približno, lahko govorimo, vendar je takih držav malo.
Povsod drugod ima kapital veliko, preveliko moč nad zaposlenimi, zato vsaj približno pravične delitve ustvarjenega ni in tudi ne bo.
Miljone mrtvih pušča tudi tam, kjer o revolucijah ni bilo govora, so pa rezultat izkoriščanja in onesnaževanja okolja, čez vsako mero, ustvarjanju miljone revežev,....

Mr.B - Ne zanikam določenih pravil ekonomije, vendar so iz tega naredili znanost, s katero se da, čisto legalno nategovat folk. Vsak kmet ve, da, ko posadi seme, mora čez določen čas, ven prit pridelek, če ga je vsaj 10x več, je pozitiven, če ga je manj, je v minusu. To je osnova.

Statistika bi bila lahko čisto poštena, če bi tisti, ki zahtevajo podatke, hoteli resnično stanje pa se že pri košarici življenskih potrebščin ustavi, ker so not stvari, ki niso nujne in ni not zadev, ki pa na to vplivajo odločilno.
Kaj mi pomaga podatek o povprečni plači, če zraven ni podatka, koliko ljudi dobi pod povprečjem, koliko povprečno in koliko nad povprečno?
Kaj mi pomaga statistični podatek o plačah v firmi, če ne dobim podatka, kakšna je najnižja, kakšna najvišja in kolio ljudi je pod povprečjem.
Kaj mi pomaga ekonomija, če bančne luknje rešujem z povečanjem davčnih stopenj, na pa po logiki, tako banko zaprem. Torej moj minus pokrivam sam, istočasno pa preko davkov, pokrivam minus drugih, ki zaradi tega ne obubožajo, jaz pa. In to samo zato, ker sem se zapufal premalo, oziroma nisem imel nikogar na banki, ki bi mi odobril tako visok kredit.

Vedno sem bil za revno državo in bogate državljane, iz enostavnega razloga, ker je država izredno slab gospodar, nisem pa zato, da imamo nekaj bogatih posameznikov, revno državo in revno ljudstvo.

Sej ni noben znanost.. Leta 1958 se je zadolževalo X Enaot in produktivnost je bila Y enot, leta 1973 se je zadolževalo Xe10 in produkivnost je bila Y.
Kriv je pa IMF ki noče dati kredita.
Dej se zresni, živel si na kredo in se smejal tistim, ki so ti denar posojali.

feryz je izjavil:

Matr, neverjetno!!! Govorimo o tem, kako je bilo ljudem.
Jaz verjamem, da je danes elektrončku zelo fajn. In zokiju, janezku, stojanovemu petriču...
Ampak ven tega foruma ljudje zelo jamrajo. Tudi na tem forumu se ves čas govori samo o rabljenih, najcenejših avtih, akcijah na internetu, kupovanju računalniških komponent iz tujine zaradi enega evra prihranka in podobno.
Očitno sodite bogastvo po velikosti ekranov, v katere ljudje buljijo na ulicah (pa makar so to neki ksaomiji, ulefoni, dogiphoni in podobna kitajska šara), vi jih pa opazujete.
Poanta je, da včasih nisi rabil biti del elite (politiki, prikoritarji in ostali iz vrha javnega sektorja), da si si privoščil normalno življenje. Samo normalno, nič več.

Matr, neverjetno!!! Govorimo o tem, kako je bilo ljudem.

Da sej vemo, smo bili top of the top , je pisalo v DELU pa kardel je tako rekel.
Relano pa nismo imeli denarja da kupimo osnovne surovine, se sreča da ste udarniko delali da niste bili lačni.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mr.B ()

showsover ::

Hmm, zanimivo, da ste nostalgiki tako proti temu, da se ljudje na forumu posvetujejo o čim boljšem razmerju cene/kakovost in izbirajo ugodnejše nakupe v tujini. Verjetno zato, ker sami ne znate. Jaz hočem prišparat vsak cent, če je možno dobit isto ali boljšo kakovost, iz Nemčije naročam še sw licence, ker so ugodnejše in samo 3 klike me stanejo. Glede na Solatkovo interpretacijo smo mi kar nekaj nad povprečjem, pa se v trgovini pogajam za popust, če je možno in vzamejo gotovino, mene pa res ni sram izplenit še nekaj %, če gre. Aucha, kdo bi si mislil! Feryz, tvoje prioritete so, ehm, nenavadne, sprijazni se.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

gruntfürmich ::

mislim da je znova čas, da solatko pove svoje mojstrske dogodivščine na stružnici...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Mr.B - ko bi bilo tako simpl, da bi z dvemi stavki izboljšal državno blagajno, bi bilo čisto vse v redu, kaj pa nas muči sedaj, ko smo samostojni, da smo v buli?

gruntfürmich - Za mislit, moraš nekaj imet v glavi, za trobit naučene floskule, je dosti v velikosti lešnika ali graha, zato se ne hvali, da misliš ali pa povej kaj konkretnega, po možnosti v kakšnih več stavkih.

gtfo - kaj se pa ti repenčiš, saj ni nič negativnega napisal o tem, da iščeš ceneje, je bilo v smislu tega, da posedovanje elektronskih naprav, ni neko bistvo kvalitete življenja, kot se vam zdi. V yugi tega pač ni bilo, kar pa je bilo na svetovnem trgu, je pa imelo veliko ljudi, tudi to doma, pa ni bilo potrebno, da so bili elita, samo zanimat jih je tehnika morala pa se je vse dobilo, če ne tu pa čez mejo, če ne uradno pa prešvercano.

Danes je računalnik standard za šolo pa veliko otrok v SLO, tega pripomočka nima in ga zaradi socialnega statusa staršev, ne more kupit, to je bistvo, da ne moreš kupiti stvari, brez katerih ne gre ali gre zelo težko, v yugi to ni bil problem, noben ni bil brez rehnšiberja, kotomera, šestila, športnih copat, učbenikov,.....
Delo krepa človeka

Solatko, ti zase govori, kar se tebi zdi, mene kar lepo izloči iz svojih sanjarjenj...
Kakorkoli, SZ, celotnega vzhodnega bloka pač ni več, tudi SFRJ ni več, ker ste ju očitno uničili s svojim slabim gospodarjenjem.
Kaj zdaj nekaj pametuješ tule? Ste pač bili premalo dolžni, da bi bilo celotni sistem vredno ohranjat. OČITNO!
Ker je suma sumarum premalo nosil in to navkljub vam, super plačanim stružničarjem s firmami po 5000 ljudi in več.
Ni obstalo... Še kaj? :-)

Zgodovina sprememb…

solatko je izjavil:

Mr.B - ko bi bilo tako simpl, da bi z dvemi stavki izboljšal državno blagajno, bi bilo čisto vse v redu, kaj pa nas muči sedaj, ko smo samostojni, da smo v buli?

gruntfürmich - Za mislit, moraš nekaj imet v glavi, za trobit naučene floskule, je dosti v velikosti lešnika ali graha, zato se ne hvali, da misliš ali pa povej kaj konkretnega, po možnosti v kakšnih več stavkih.

gtfo - kaj se pa ti repenčiš, saj ni nič negativnega napisal o tem, da iščeš ceneje, je bilo v smislu tega, da posedovanje elektronskih naprav, ni neko bistvo kvalitete življenja, kot se vam zdi. V yugi tega pač ni bilo, kar pa je bilo na svetovnem trgu, je pa imelo veliko ljudi, tudi to doma, pa ni bilo potrebno, da so bili elita, samo zanimat jih je tehnika morala pa se je vse dobilo, če ne tu pa čez mejo, če ne uradno pa prešvercano.

Danes je računalnik standard za šolo pa veliko otrok v SLO, tega pripomočka nima in ga zaradi socialnega statusa staršev, ne more kupit, to je bistvo, da ne moreš kupiti stvari, brez katerih ne gre ali gre zelo težko, v yugi to ni bil problem, noben ni bil brez rehnšiberja, kotomera, šestila, športnih copat, učbenikov,.....

Dej ne bluzi... Prva finančna refroma v Yugi zaradi nevzdržnosti sistema je bila pred letom 60. Izredno uspešna, njet. Ni bilo volje...
Sedaj pa primerjaš to s Slovenijo, ko nimaš druge primerjave "kako" je yuga bila uspešna. Kaj ko bi povedal, vzrok zakaj smo se v času Cerarjeve vlade zadolževali.

V glavnem, razen občutkov, kako je vse bilo super, nisis sposoben pokazati nekaj ekonosmkih pokazateljev, magar v cirilic, ki bi potrjevali tvoj občutek.

gtfo - Očitno ti ni nič jasno v tej temi, zato je bolje, da jo spustiš in greš v drugo. Zakaj ni obstalo, si lahko prebereš, je kar nekaj literature na to temo, zakaj nam gre pa sedaj slabo, ti pa lahko povem - pokradli so družbeno premoženje in ga uničili, da nebi slučajno kdo mislu, da le ni bilo vse narobe. Dovolj?
Vsi, ki so bili pri osamosvojitvi zraven, so profitiral, to pa so lahko naredil samo na račun ljudstva, saj drugih prilivov republika Slovenija ni imela.

Mr.B - Pglej, lahko je 10 reform, tako kot v Grčiji, Italiji,..... važno je, zakaj se je denar porabil, če je to za infrastrukturo, je zadeva v redu, če pa za parcialne interese in elito, pa to ni dobro. Yuga, je glede na skupni dolg ob razpadu, ekonomsko delovala odlično, saj je vsaka od bivših republik, sedaj zapufana najmanj 5x toliko, s tem, da se ni ustvarilo veliko novega! Je pa v vseh zraslo število zgornje elite in tudi račune imajo precej debelejše, če prav države niso skoraj nič ustvarile, torej suma sumarum, so se obogatili na osnovi zapuščine ranjke države in s krediti, od katerih država in dežavljani ne bodo imeli nikoli nič.
Nihče ne pravi, da je bilo vse v redu ampak, da je bilo za malega človeka veliko bolje, kot je danes, ker je malih ljudi največ, torej, je bilo po logiki, bolje za večino - bolje, ne odlično, v redu.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

Solatko, ni obstalo, ne SFRJ, ne SZ, ne vzhodni blok, tvojim travmam in firmam s 5000 zaposlenimi navkljub. Tako to pač je, tudi če tvoj blok zavzema 1/2 sveta, brez dobrega gospodarjenja noben sistem ne preživi in propade v 45 ali koliko letih. Imaš kakšno pripombo na to zgodovinsko dejstvo? Nimaš, a? Konec je, sprijazni, ne glede na to, če je tebi kot vrhunskemu stružničarju '8x slabše' (kar si lahko kot super mojster vse naredil v eni uri in ne v osmih), je tistih časov konec...

Preprost test realnosti - solatko - je tistih časov konec? Ja ali ne?

Zgodovina sprememb…

gtfo - Jaz sem se tega zavedal s sprejetjem zakona o gospodarskih družbah, ki ga je spisal Markovič in sprejela skupščina, nekaterim to še danes ni jasno. Vendar to ne spremeni dejstva, da smo bili ob razpadu najboljši med vsemi vzhodnimi sotrpini (če ugotavljamo, da smo živeli v diktaturi), danes pa nas po dolgem in počez šišajo skoraj vsi.

Meni ne gre za obnovitev stare skupnosti ali podobne, kot sanja JJ, temveč, samo ugotavljam, golo dejstvo, da je bilo takrat, za večino, bolje, lažje, manj strsno in s perspektivo, čisto nič drugega. To je realnost.

Vi trdite, da je danes bolje za vse in kažete statistične podatke, ki lažejo, oziroma ne kažejo realne slike prebivalstva.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

solatko je izjavil:

gtfo - Očitno ti ni nič jasno v tej temi, zato je bolje, da jo spustiš in greš v drugo. Zakaj ni obstalo, si lahko prebereš, je kar nekaj literature na to temo, zakaj nam gre pa sedaj slabo, ti pa lahko povem - pokradli so družbeno premoženje in ga uničili, da nebi slučajno kdo mislu, da le ni bilo vse narobe. Dovolj?
Vsi, ki so bili pri osamosvojitvi zraven, so profitiral, to pa so lahko naredil samo na račun ljudstva, saj drugih prilivov republika Slovenija ni imela.

Mr.B - Pglej, lahko je 10 reform, tako kot v Grčiji, Italiji,..... važno je, zakaj se je denar porabil, če je to za infrastrukturo, je zadeva v redu, če pa za parcialne interese in elito, pa to ni dobro. Yuga, je glede na skupni dolg ob razpadu, ekonomsko delovala odlično, saj je vsaka od bivših republik, sedaj zapufana najmanj 5x toliko, s tem, da se ni ustvarilo veliko novega! Je pa v vseh zraslo število zgornje elite in tudi račune imajo precej debelejše, če prav države niso skoraj nič ustvarile, torej suma sumarum, so se obogatili na osnovi zapuščine ranjke države in s krediti, od katerih država in dežavljani ne bodo imeli nikoli nič.
Nihče ne pravi, da je bilo vse v redu ampak, da je bilo za malega človeka veliko bolje, kot je danes, ker je malih ljudi največ, torej, je bilo po logiki, bolje za večino - bolje, ne odlično, v redu.

Da Da, sej vem občutki, občlutki, kot pri grkih. Ostalo je komentiranje analfabeta, ki sanja o infrastukturnih projektih, in citira dalmatinovo knjižico.

feryz ::

showsover je izjavil:

Hmm, zanimivo, da ste nostalgiki tako proti temu, da se ljudje na forumu posvetujejo o čim boljšem razmerju cene/kakovost in izbirajo ugodnejše nakupe v tujini. Verjetno zato, ker sami ne znate. Jaz hočem prišparat vsak cent, če je možno dobit isto ali boljšo kakovost, iz Nemčije naročam še sw licence, ker so ugodnejše in samo 3 klike me stanejo. Glede na Solatkovo interpretacijo smo mi kar nekaj nad povprečjem, pa se v trgovini pogajam za popust, če je možno in vzamejo gotovino, mene pa res ni sram izplenit še nekaj %, če gre. Aucha, kdo bi si mislil! Feryz, tvoje prioritete so, ehm, nenavadne, sprijazni se.
Ti bi rad trgovca peljal scat? Težka bo.
Govorim za rajo. Jaz sem že povedal, da se težko pritožujem. V jugi bi se zelo, zelo težko z "zafiro" vozil. Če sploh.

solatko je izjavil:

gtfo - Jaz sem se tega zavedal s sprejetjem zakona o gospodarskih družbah, ki ga je spisal Markovič in sprejela skupščina, nekaterim to še danes ni jasno. Vendar to ne spremeni dejstva, da smo bili ob razpadu najboljši med vsemi vzhodnimi sotrpini (če ugotavljamo, da smo živeli v diktaturi), danes pa nas po dolgem in počez šišajo skoraj vsi.

Meni ne gre za obnovitev stare skupnosti ali podobne, kot sanja JJ, temveč, samo ugotavljam, golo dejstvo, da je bilo takrat, za večino, bolje, lažje, manj strsno in s perspektivo, čisto nič drugega. To je realnost.

Vi trdite, da je danes bolje za vse in kažete statistične podatke, ki lažejo, oziroma ne kažejo realne slike prebivalstva.

Saj so po istih indikatorjih to dalali tudi takrat. Samo teh indikatorjev ne sprejmeš, ker si se imel supper, vsi so imeli službo, kredite bo pa plačal glupi Nemc, ki si je na morju privošči eno porcijo pomfirja, ki ga razdeli med štiri osebe.

Feryz, zakaj bi kdo koga peljal scat? A ti res nič ne razumeš prodaje? Trgovec mi samo da nekaj več popusta kot sicer, nekaj malega svoje marže odreže, da naredi posel, kjer ima še vedno pozitivno razliko v ceni. Oprosti, Feryz, midva bova prenehala komunicirati, se mi zdi, da tebi osnovna pravila trgovine niso jasna. In, ja, tudi jaz prodajam storitve in ja, tudi jaz dam ekstra popust, če je vredno. Nič, Feryz, pa-pa, ne moreva komunicirat brez osnovnega preseka poznavanja posla.

Zgodovina sprememb…

Govorim ti, da sem trgovec tudi sam. Od tega živim in to zelo lepo. Prodajam pa karkoli, od kjerkoli. Da le meni nekaj ostane.

solatko je izjavil:

Čakaj - kaj? Enega sistema ni več, ker je razpadel in je bil resničen, drugi sistem pa še obstaja, ki laže? In to 50 let proti, koliko, 500?

feryz je izjavil:

Govorim ti, da sem trgovec tudi sam. Od tega živim in to zelo lepo. Prodajam pa karkoli, od kjerkoli. Da le meni nekaj ostane.

Ja, prav pa bodi, ampak očitno ne daješ popusta, da te ne bi kupec nategnil ali kaj. Morda je problem drugje?

Zgodovina sprememb…

Trgovina je nateg, že v osnovi. Kdo bo koga, prodajalec kupca ali obratno.
Če ne bi bil, bi vsi, tako trgovci, kot tudi kupci, enako količino ovsa zobali. Tako pa ga eni zobajo malo manj, drugi pa blejske kremšnite natepavajo.

Pa-pa, Feryz, pa #ostanizdrav, s takšnimi diskusijami ne nameravam več zapravljati časa, mi je žal, da sem že sploh kaj časa investiral v to brezplodno debato , raje izberem solatkota, ki vsaj iskren deluje.

MartinovaGos ::

feryz je izjavil:

In kaj ima to veze z bananami? Našima dvema so ekponentno zrasle v jugi dve nove hiše, kredit pa jima je eksponentno padel. Foter je bil šofer, mati pa delavka v proizvodnji.
Aja, mantra da smo bili vsako leto 14 dni na morju in teden dni na smučanju, verjetno nima kaj početi zraven. Ali pa vsak vikend na kakem pikniku ali žurki.
Popolnoma brezvezni podatki. Ker ajfona pa res nista imela. Zgolj Spectruma, Atarija, Amigo itd.

Našima dvema je hiša s delavnico, postavljena v AO zrastla KPJ v nos. Oprema iz delavnice zaplenjena in odpeljana. Vsi prihranki, slike in vse kar se je dalo odnesti in je bilo podmladku KPJ všeč je bilo odnešeno pred njimi. Zlatnina, srebrnina, ure. Celo pohištvo in obleke. Ko so se uprli, so ti mladci rekli, da jih bodo streljali. Hiša nato zaplenjena po zakonu o nacionalizaciji, foter v arest zaradi proti-komunističnih nagenj, ko je želel lastnino nazaj in umrl v čuzi. Mati je živela potem pri njeni nekdanji snežilki v podstrešju, dokler se ni še enkrat iz sile poročila. Službe ni morala dobiti, s besedami, da je svinja, prasica in se je jebala s nemci in naj crkne.

V hišo se je potem naselil velik in pomemben borec, ki je verjetno še prejšnji dan premetaval gnoj. Partijska stranka mu je za tak imeniten objekt računala najemnino.(Socializem po yu). Vztrajal je, dokler ga ni pobralo od alkohola. Takrat pa je bila stavba zaradi nevzdrževanja že v takem stanju, da ni bila več vseljiva. Sedaj so od nje le še ruševine.

Dinarje pa imam še jaz. To so tako redke in vredne zadeve, da si jih kupoval na kg in jih pretalil v medeninaste figurice, ker so bili cenejši na kg kakor surovi material.

HulkHogan ::

solatko je izjavil:

Vendar to ne spremeni dejstva, da smo bili ob razpadu najboljši med vsemi vzhodnimi sotrpini (če ugotavljamo, da smo živeli v diktaturi), danes pa nas po dolgem in počez šišajo skoraj vsi.

Mladim se ne da delat ker itak gre vse za vaše penzije in zdravstvo, potem pa še jočete kako morate dvigniti najemnino v vseh svojih 4-ih jugo stanovanjih da boste ubogi reveži lahko več odvlekli s sabo na drug svet.

Danes imamo vsaj opcijo da vam to povemo v glavo, če bi še živeli v vašem sistemu bi nas že zdavnaj odvlekli na goli otok zaradi nepatriotskega vedenja.

Čez 20 let bo situacija tu dosti boljša, oziroma že konec druge zime če ne bo covid cepljenje obvezno :))

showsover je izjavil:

Pa-pa, Feryz, pa #ostanizdrav, s takšnimi diskusijami ne nameravam več zapravljati časa, mi je žal, da sem že sploh kaj časa investiral v to brezplodno debato , raje izberem solatkota, ki vsaj iskren deluje.
Hočeš reči, da so tvoja videnja hudo strokovna in podprta z dejstvi!? Ali od solatkota? Nekako toliko, kot janezovni tviti. Brezvezno forumsko nakladanje.

Ok, saj vam dam prav. Juga je bila totalna beznica. Groza od groze. Lahko se le prednikom zahvalim, da pripadam vrsti, katera vedno prileti na noge. Ni važno v katerem sistemu ali kako jo zabrišeš ob tla.

solatko je izjavil:

samo ugotavljam, golo dejstvo, da je bilo takrat, za večino, bolje, lažje, manj strsno in s perspektivo, čisto nič drugega.

sj ko dobiš dozo horsa je tudi vse super in fino, ampak ko ga zmanjka pa je jeba.

in to se nam sedaj dogaja; horsa je zmanjkalo, mladi plačujejo zapitek, stari odvisneži (jugonostalgiki) pa halucinirajo kako je bilo lepo...

to je čisti idiotizem! ampak takšni ste; stari in retardirani!

Fantje, saj se ni treba kregat, malo pomislit, malo povprašat ta stare (pa ne samo ene politične struje) in si ustvarite svoje mnenje, na podlagi več resnic.
Danes SDS-ovi sledilci poslušate, kako je bilo vse zanič, kako so levi 30 let samostojnosti, počeli svinjarije, vmes JJ samo dva mandata in sedaj tretjega, poglejte, kaj so v yugi govorili in počeli te isti ljudje in vam bo jasno, da danes ni kandidata v politiki, ki bi zaslužil glas Slovenca.

Na žalost gre zelo malo pametnih v politiko, veliko pa povzpetnežev, politikantov in populistov, v glavnem pa tisti, ki drugega niso sposobni. Potem pa je odvisno od postavljene zakonodaje ali jih bo prisilila v kolikor toliko transparentno in pošteno delo ali pa bo šlo z njimi vse, kar ni prišvazano ali zabetonirano.

Noben sistem ni popoln, se pa razlikujejo po tem, koliko državljanom je življenje znosno in čisto nič drugega.
Delo krepa človeka

A-242 ::

feryz je izjavil:

Lahko se le prednikom zahvalim, da pripadam vrsti, katera vedno prileti na noge. Ni važno v katerem sistemu ali kako jo zabrišeš ob tla.

Se pravi ljudje brez morale, laznjivci, goljufi, tatovi? Si to vrsto mislil?

Ker obicajno se na noge ne postavijo posteni ljudje oz. ce je prvih prevec potegnejo "ta kratko".
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi

Se nič ne kregam s feryzom, mene je samo presenetilo tisto njegovo zefirovsko trgovsko izvajanje o zobanju ovsa in natepavanju kremšnit... Če ne da malo bolj uporabnih primerjav (ne pa oves in kremšnit, da bi vsaj segedin omenil, no!), vidim, da ne more kaj bistveno več kot svojih trgovsko-zefirovsko-oves-kremšnitnih izhodišč doprinesti k debati. Solatko je faca, precej trdno zagovarja stališče, ga v bistvu spoštujem glede tega, kot sem rekel, lahko gremo kdaj na kakšne ribe tam v njegovi mestni kvarti... Moram pa res reči, da se me v mojih krogih kar resno (tu in tam, ne vedno) jemlje...

Zgodovina sprememb…

solatko je izjavil:

Fantje, saj se ni treba kregat, malo pomislit, malo povprašat ta stare (pa ne samo ene politične struje) in si ustvarite svoje mnenje, na podlagi več resnic.
Danes SDS-ovi sledilci poslušate, kako je bilo vse zanič, kako so levi 30 let samostojnosti, počeli svinjarije, vmes JJ samo dva mandata in sedaj tretjega, poglejte, kaj so v yugi govorili in počeli te isti ljudje in vam bo jasno, da danes ni kandidata v politiki, ki bi zaslužil glas Slovenca.

Na žalost gre zelo malo pametnih v politiko, veliko pa povzpetnežev, politikantov in populistov, v glavnem pa tisti, ki drugega niso sposobni. Potem pa je odvisno od postavljene zakonodaje ali jih bo prisilila v kolikor toliko transparentno in pošteno delo ali pa bo šlo z njimi vse, kar ni prišvazano ali zabetonirano.

Noben sistem ni popoln, se pa razlikujejo po tem, koliko državljanom je življenje znosno in čisto nič drugega.

Da samo povej, kaj se je dogajalo s Cerarjevo vlado. Zakaj je tak dvig no v zadolzitvi.
Ostalo so JJ, desnjaki in ostale argumentacije, ki nimajo niöesar s tam zakaj je bila Juga utopija.

nurmaln ::

showsover je izjavil:

Nurmaln, vse je ok, imaš v 80% prav. Poskusi razumeti še ostalih 20%, da eni so pač manj ambiciozni in ravno tako radi živijo, ni jim sicer potrebno, da kapne 5+k€ na račun mesečno, je dovolj, če 1k€... Se razumemo? Prav je, da si propulziven, hvala bogu! Ampak to ni splošna populacija, se razumemo, o čem (v resnici) gre tema... Sem bil sam nekoč precej oster glede tega, zdaj pač zaključim s prepoznavnim stavkom 'bilo je in ni več'... Recimo.

Jaz razumem da so nekateri manj ambiciozni. Nekateri so tudi manj sposobni, nekateri imajo pač druge prioritete v življenju, 1001 razlog zakaj pride do razlik. In vsekakor razumem vse, da bi radi imeli več. Kar mene pogreje je predvsem to, ker nek del tistih ki zaslužijo manj, s prstom kaže na tiste ki imajo več, kakor da so jim oni kaj vzeli. Ker vem da tako razmišljanje pelje samo v eno smer - "Mi bi imeli več, če nam bogati ne bi ukradli, zato je edino pošteno da bogatim "svoje" poberemo.
Do neke mere gre to skozi progresivne obdavčitve, še večji problem pa pride ko se odločijo, da bodo izterjavo kar direktno izpeljali in pride do kakšnih revolucij. V revoluciji pa majhen delež bogatih nastrada, ostali bogati in/ali bolj sposobni poberejo kar lahko in pobegnejo na varno. Država lahko za kar nekaj časa pozabi na kakršnekoli kapitalske investicije, inflow novega znanja, inovativnosti etc. In spet nasrkajo ti reveži. Zdaj so vsi bolj revni kot so bili, ampak so pa bolj enaki v svoji revščini. ;((
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

nurmaln je izjavil:

Zdaj so vsi bolj revni kot so bili, ampak so pa bolj enaki v svoji revščini.

Točno to je tako, jbg, to prepoznavam kot najpomembnejše v tvojem sporočilu, en kolega mi je enkrat razlagal, da niti v najožji žlahti ne pove, koliko zasluži v enem mesecu.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Očitno sodite bogastvo po velikosti ekranov, v katere ljudje buljijo na ulicah (pa makar so to neki ksaomiji, ulefoni, dogiphoni in podobna kitajska šara), vi jih pa opazujete.
Poanta je, da včasih nisi rabil biti del elite (politiki, prikoritarji in ostali iz vrha javnega sektorja), da si si privoščil normalno življenje. Samo normalno, nič več.

Ne. Poanta je, da ima v ekonomskem smislu danes velika večina več kot je imela v Jugi. Samo takrat se je veliko folka lahko pomešalo v neko žalostno povprečje, nihče ni smel (vsaj na zunaj) močno gledati iz njega, da ne bi bilo povprečnežem neprijetno. Danes, v kapitalizmu, se pa nadpovprečnežem ni treba več toliko skrivati, del njihovega zaslužka in premoženja je pa je bolj na očeh in tako daje "nižjim ekonomskim slojem" vedeti, da je njihov prispevek družbi v resnici precej podpovprečen. Ker ljudje le stežka pripišemo odgovornost sebi, so pač krivi "izkoriščevalski kapitalisti".

solatko je izjavil:

Sej to je nekako bistvo problema ja. tudi danes ni nihče brez športnih copat, učbenika, šestila, etc. "Problem" je v tem, da bi vsi radi bili nadpovprečni ali pa vsaj blizu povprečja, ampak hudič ko tisti ta bolj produktivni to povprečje vztrajno dvigujejo. In tisti manj produktivni logično v nekem trenutku, kljub temu da še vedno rastejo, ne morejo več slediti povprečju. In potem iščejo krivca pri drugih namesto pri sebi.

Barakuda1 ::

nurmaln je izjavil:

solatko je izjavil:

Sej to je nekako bistvo problema ja. tudi danes ni nihče brez športnih copat, učbenika, šestila, etc. ........

8-O

So pa mnogi brez računalnikov, ki so dandanes standard za šolo, tako kot so bili nekoč rehnšiber, kotomer, šestila itd.
Da ti prevedem (dodam podnapise)

- včasih so bili standardni pripomočki za šolo dostopni vsem, danes pa to niso.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

Barakuda1 je izjavil:

nurmaln je izjavil:

solatko je izjavil:

Sej to je nekako bistvo problema ja. tudi danes ni nihče brez športnih copat, učbenika, šestila, etc. ........

8-O

So pa mnogi brez računalnikov, ki so dandanes standard za šolo, tako kot so bili nekoč rehnšiber, kotomer, šestila itd.
Da ti prevedem (dodam podnapise)

- včasih so bili standardni pripomočki za šolo dostopni vsem, danes pa to niso.

Exactly, svet gre naprej. Točno o tem govorim. Nadpovprečno uspešni dvigujejo povprečje, višje kot je povprečje, višja so pričakovanja na vseh področjih. Nekateri tempu dvigovanja povprečja težko sledijo.
Se zavedam da je za tiste, ki težko sledijo, zadeva grozna, niti nimam neke prav zelo pametne rešitve. Pa vseeno je treba povedati, da so tisti, ki dvigujejo povprečje, krivi samo za dvigovanje povprečja, niso pa krivi da nekateri ne morejo držati tempa z njimi.

Zimonem ::

Zakaj lažeš, da ima večina več, kot je imela, če si danes ljudje s fakultetno izobrazbo, težko privoščijo dopust, brez kredita, da na govorimo, kako je s stanovanji.
Kako je z opremljenostjo slovenskih šolarjev, naj ti razložijo vsi donatorji in tisti, dobrega srca.

Pa kaj lažeš. Vsi sošolci iz faksa, ki so končali imajo bajte. Dopusta pa okrog dva meseca ali več pa ne po sindikalnih barakah. Pa nihče ni bajte zidal popoldne. Niti nategoval prijatlev za usluge.

nurmaln - Mednarodna konvencija o človekovih pravicah in mednarodna konvencija dela.

Zimonem - Potem pa res poznaš celo Slovenijo, če je tvojim sošolcem ratal, sicer ne napišeš kaj in kje počnejo, ampak jaz ti verjemem. Se posipam s pepelom, res je za vse veliko bolje sedaj, sploh za vse tiste na minimalcu.
Delo krepa človeka

Zimonem je izjavil:

Zakaj lažeš, da ima večina več, kot je imela, če si danes ljudje s fakultetno izobrazbo, težko privoščijo dopust, brez kredita, da na govorimo, kako je s stanovanji.
Kako je z opremljenostjo slovenskih šolarjev, naj ti razložijo vsi donatorji in tisti, dobrega srca.

Pa kaj lažeš. Vsi sošolci iz faksa, ki so končali imajo bajte. Dopusta pa okrog dva meseca ali več pa ne po sindikalnih barakah. Pa nihče ni bajte zidal popoldne. Niti nategoval prijatlev za usluge.

Ja ti ne razumeš, morali bi imeti bajte po dveh letih službe. >:D Ker nimajo je to krivica.

Imel sem enega znanca, ki je že takoj po srednji šoli ves čas razlagal kako je brezveze se neki trudit v službi, ker je plača itak bedna, pa tudi če bi bilo 10% povišice bi bilo še vedno bedno. Pa brezveze je šparat za nepremičnino, ker ob taki plači itak ne moreš nikoli dovolj našparat.
In potem gledaš tega človeka ko to nabija 15 let, potem pa pogleda pri skoraj 40 letih okoli sebe, pa je večina prijateljev iz mladosti vseeno nekako napredovala, plačo povečala v 15 letih za vsaj 50%, najprej kupila kakšno enosobno stanovanje, nato padlo v kakšno vezo pa so skupaj kupili trisobno, pa kakšnega mulca naredili vmes....
On pe star 40, pa še vedno samo jamra kako se itak nič ne da, ne opazi da je ostal brez poslušalcev.

solatko je izjavil:

nurmaln - Mednarodna konvencija o človekovih pravicah in mednarodna konvencija dela.

Ja fino, potem pa naj te Mednarodna konvencija o človekovih pravicah in mednarodna konvencija dela zaposli in ti plačuje "dostojno" plačo.

Tudi v sloveniji lahko sprejmemo zakon, da ima vsak pravico živeti 150 let. Ampak smo take neumnosti menda prerasli. Čas bi bil da tudi podobne konvencije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nurmaln ()

solatko je izjavil:

Se posipam s pepelom, res je za vse veliko bolje sedaj, sploh za vse tiste na minimalcu.

Minimalna plača v RS je šla samo od leta 2008 gor za 60%. V letu 2021 bo rast od 2008 že 78%. Poleg tega so se iz minimalne plače v tem času izločili vsi dodatki, kar (odvisno od branže) hitro lahko pomeni še dodatnih 15% več.
Koliko je bila v tem času inflacija? Kolikšna je bila v tem času gospodarska rast?

Cveto ::

Nekje zgoraj je bilo dokaj lepo pojasnjeno, kako je bilo z nekaterimi ukrepi in s tem bi se kar strinjal.

Res pa je tudi:

-da se nekatere tehnične robe ni uvažalo ne zato, ker ne bi imeli tuje valute, pač pa zato, ker se ščitilo domačo industrijo. Marsikje so bili domači proizvodi ok, velikokrat pa katastrofa.
-uvoz računalnikov ni bil dovoljen tui iz varnostnih razlogov
-za vojsko je šlo kup denarja in vojska je imela možnost soodločanja tudi v civilnih zadevah
-svoboda govora je bila omejena (in zato si lahko in si bil kaznovan)
-bilo je veliko ovaduštva, SDV je imela kup "tajnih sodelavcev", ki poročali, če so se kje pogovarjali kaj čez oblast itd... (sicer so ponavadi vsi vedeli kdo so, samo vseeno, zadeva je bila realna in tega ni bilo malo).

Bile so tudi dobre stvari:

-to glede potnega lista drži. ŠE dolgo po tem, ko je bila Slovenija samostojna si lahko več potoval z jugoslovanskim potnim listom, sploh kje po afriki in aziji.
-bili smo večja država in smo tako imeli tui nekaj več mednarodnega pomena. Sploh Tito je bil glede tega zalo uspešen.
-zaradi velikosti države in zaprtega trga so bila lahko uspešna tudi velika podjetja, kar danes ni več tako
-podjetja so imela dober dostop na trge, kjer niso hoteli kupovati ne od rusov ne od američanov

blackbfm ::

Večina ljudi troši znaten delež sredstev za totalne bedarije. Videno znova in znova.

Okapi ::

Cveto je izjavil:

-bilo je veliko ovaduštva, SDV je imela kup "tajnih sodelavcev", ki poročali, če so se kje pogovarjali kaj čez oblast itd... (sicer so ponavadi vsi vedeli kdo so, samo vseeno, zadeva je bila realna in tega ni bilo malo).

Samo je pa tudi res, da je bilo veliko tega ovaduštva precej nedolžnega, brez kakšnih posebnih posledic. Država je bila pač precej paranoična in je zbirala vse vrste podatkov.

Tudi mnogi znani disidenti so recimo dobili državno službo, četudi morda ne ravno tiste, ki so jo želeli. Recimo, za koga rečejo, da ni mogel biti profesor na univerzi, pozabijo pa povedati, da je vseeno dobil udobno službico na kakšni založbi ali inštitutu.

Drugače pa resnična zgodba.
Bili smo dva tedna na študentski izmenjavi v Belorusiji (takrat še Sovjetski zvezi), in nekega večere naju s sošolcem zaloti policija, ko v diskoteki prodajava kavbojke. Z marico naju odpeljejo na neko policijsko postajo in zaprejo v celico. Čez kakšno uro pride nek faktor, najo izpraša, okrega in izpusti.

Midva jasno potem ostalim iz skupine poveva o dogodivščini. Ko pridemo nazaj pa naju čez nekaj dni povabijo na razgovor na Tomšičevo (sedež policije). Sem precej prepričan, da niso Rusi poslali informacije, ampak je to prišlo od enega iz naše skupine. No, pa tudi pri nas ni bilo nič hudega, en model naju je spraševal, kaj sva ušpičila, zanimalo pa ga je predvsem, ali veva, kam so naju odpeljali. Verjetno je hotel vedeti, ali naju je obravnavala navadna policija (se pravi, milica), ali pa morda KGB ali kaj podobnega.

Posledic ni bilo nobenih - tisti sošolec je nekaj let kasneje postal kriminalist.;)

KAVINSKY ::

Cveto je izjavil:

-bili smo večja država in smo tako imeli tui nekaj več mednarodnega pomena. Sploh Tito je bil glede tega zalo uspešen.

Brez hladne vojne med Sovjetsko zvezo in ZDA ne bi imeli nobenega mednarodnega pomena. Tudi nekih Neuvrščenih ne bi bilo. Dobesedno je bilo vse podano na pladnju, samo iz njega je bilo treba jemati. V enem takem položaju je danes Turčija, kjer si lahko privoščijo marsikaj.

Samo nekateri znajo to izkoristit, nekateri pa ne. Albanaija ali Severna Koreja bi lahko bila kot Juga, pa ni bila. Kuba je recimo tudi znala hladno vojno dobro izkoristit, ampak na drug način kot Juga.

gruntfürmich - Govorimo o Sloveniji v yugi in danes. Seveda so bili revni predeli v yugi in so tam še danes, s tem, da se jim je stanje še poslabšalo, ampak to pustimo njim, da zrihtajo. V Sloveniji ni bilo lakote, revščine pa sorazmerno malo in še to v kakšnih zaselkih, kjer je čas ostal v srednjem veku, so pa skoraj vsi dobili elektriko in večina tudi pitno vodo (oče izhaja iz vasi, kjer so do 1948 pitno vodo hodili iskat na izvir, potem pa je JLA, ki je imela veliko kasarno v velikih Blokah, pripeljala vodo iz vojaškega vodovoda v vas, pa tudi elelktriko.

Fakultete je razvrednotila oblast po osamosvojitvi, še v yugi je bila Univerza v LJ med 100-imi v Evropi, danes je ni nikjer.

Sicer pa ne more biti drugače, če državo vodijo politkomisarji, doktorji znanosti, ki so diplomo naredili iz delavskega samoupravljanja v Novem Sadu ali Prištini. Pravno področje so izdelali v advokatskih pisarnah, kot zunanji izvajalci in so si v vsakem zakončku, pustili luknjo ali dve, da danes na ta račun ščitijo barabe in veselo služijo.

V yugi so bile vrednote znanje, delo in poštenje, danes pa so ....

Sicer pa nobenemu od nas ni do tega, da bi se časi yuge vrnili, gre samo zato, da bi ljudje, ob poštenih politikih, lahko živeli veliko bolje. Da je denarja zadosti, dokazuje Zoran Jankovič in je dokazoval Boris Popovič, delno tudi Šrot v Celju, v večini drugih krajev in na državnem nivoju pa gre predvsem za parcialni interes izbranih, po vsakokratnih volitvah. Zaradi tega je volilna udeležba vedno manjša, saj dejansko nimaš poštenjaka, ki bi se mu splačalo dati glas, mladi pa niso nič boljši, saj so uspešni učenci, svojih starejših kolegov (stalne afere v študentskih organizacijah).
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

V yugi so bile vrednote znanje, delo in poštenje, danes pa so ....

:)):)):))

Zato se je reklo, da te nihče ne more plačati tako malo, kot lahko ti malo delaš. Ker so bile vrednote delo in poštenje.

solatko je pravi jugo đanki... vse pomeša

Okapi - Govorimo o vrednotah, ki so bile deklarirane, veš kaj ti je pisalo na osnovnošolskem spričevalu, če si dovolj star. V firmah so bile obešene parole - delu čast in oblast,....
Seveda smo imeli delavci svoje - delo krepa človeka, pusti čast, daj denar,... vendar je bil trend spoštovanja čisto drugačen (med drugim se je tudi ob koncu leta nagrajevalo najbolj pridne, na vseh področjih.
Problem je nastal, ko so je z višanjem družbenega standarda, vedno manj gledalo na delo in delavca, stare partizanske direktorje, so zamenjali birokrati in tehnokrati, katerih mnenje o delavcih, je bilo z vsako generacijo, bolj podcenjevalno (iz tega tudi take plače vseh v JS in JU, ki imajo srednjo ali nižjo izobrazbo, če prav so v bistvu, večinoma nosilci aktivnosti, kar se še kako vidi v teh časih - policisti, medicinsko osebje, gasilci, trgovci, varnostniki, snažilke, komunalci,..... ki so brez izjem, v osnovni plači, pod minimalno plačo, v yugi pa so bili večinoma srednji sloj, razen varnostnikov in snažilk.

gruntfürmich - Nič ne mešam, imam pač svoje mnenje o tvojih, precej zmedenih trditvah in je zelo verjetno, da v tistih časih nisi živel, torej, da si mlajši in imaš pač sliko, kakršno ti predstavljajo v tvoji okolici. Gre samo zato, da je v današnji SLO veliko slabše, kot bi lahko bilo, če ....
Delo krepa človeka

damirj79 ::

Vrednote smo si sami zasustrali. Npr ze odnos do milice(policije) nekoc in danes. Primerjat jugo takrat s tem kar imamo danes je pa nemogoce. Obdobja so popolnoma razlicna, ljudje smo postali drugacni. Glede kvalitete bivanja pa tezko recemo, da je bilo takrat boljse.

Machete ::

Kot da je to, da so šli VSI lahko na 'počitnice' v tiste smrdeče prikolice taka svetinja. Doma pa pili iz zenf kozarccev in svinčenega vodovoda, srali na štrbunk in šli s stojadino v Avstijo lizat sladoled čez šipe vsake 3 leta pred Miklavžem.
Ne rečem, da so bili odnosi mogoče pristnejšši, in da se je kake trenutke in soljudi cenilo bolje in lepše, ne mi pa prodajat, kako je ta dopust 'za vse' merilo naprednosti in standarda.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Machete ()

solatko je izjavil:

v yugi pa so bili večinoma srednji sloj, razen varnostnikov in snažilk.

jezus, kaj se ti kdaj uprašaš kaj spoh razmišljaš ali pišeš?

Barakuda1 ::

Zgolj moje mnenje, in nič več.

Govoriti o tem kako je bilo v YU, (za večino državljanov) skozi prizmo nekih statistik, je malce nerseno.
Gre namreč za osebno videnje in občutenje stanaj, ne pa za statistiko, ker vemo, kaj vse se lahko s statistiko dokazuje.
Zato mislim, da nihče, ki danes ne šteje vsaj 55 (minimum) let in več, ne more verodostojno govoriti o teh časih.
In koliko vas je tukaj takih?>:D;)
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Barakuda1 ()

solatko je izjavil:

Okapi - Govorimo o vrednotah, ki so bile deklarirane, veš kaj ti je pisalo na osnovnošolskem spričevalu, če si dovolj star. V firmah so bile obešene parole - delu čast in oblast,....
Seveda smo imeli delavci svoje - delo krepa človeka, pusti čast, daj denar,... vendar je bil trend spoštovanja čisto drugačen (med drugim se je tudi ob koncu leta nagrajevalo najbolj pridne, na vseh področjih.
Problem je nastal, ko so je z višanjem družbenega standarda, vedno manj gledalo na delo in delavca, stare partizanske direktorje, so zamenjali birokrati in tehnokrati, katerih mnenje o delavcih, je bilo z vsako generacijo, bolj podcenjevalno (iz tega tudi take plače vseh v JS in JU, ki imajo srednjo ali nižjo izobrazbo, če prav so v bistvu, večinoma nosilci aktivnosti, kar se še kako vidi v teh časih - policisti, medicinsko osebje, gasilci, trgovci, varnostniki, snažilke, komunalci,..... ki so brez izjem, v osnovni plači, pod minimalno plačo, v yugi pa so bili večinoma srednji sloj, razen varnostnikov in snažilk.

gruntfürmich - Nič ne mešam, imam pač svoje mnenje o tvojih, precej zmedenih trditvah in je zelo verjetno, da v tistih časih nisi živel, torej, da si mlajši in imaš pač sliko, kakršno ti predstavljajo v tvoji okolici. Gre samo zato, da je v današnji SLO veliko slabše, kot bi lahko bilo, če ....

Da Delu čast in oblast... da da pa tudi vsak je lahko bil vodja, direktor, sindikalni zastopnik, etc... Pa te fore.

Sedaj samo še definiraj "višanjem družbenega standarda" pred 91 ali po 91.

carota ::

Na plebiscitu so takrat polnoletni povedali, da jim Jugoslavija ni všeč. Glede na %, očitno niso bili tako zadovoljni ...:))
««
72 / 74
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21921828 (13791) 2dark
»

Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v Wisconsinu

Oddelek: Novice / Rezultati
4217771 (14515) FireSnake
»

Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Problemi človeštva
68098778 (84460) Karaya 52
»

odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10420823 (18576) Matako

Več podobnih tem