Forum » Problemi človeštva » V Jugoslaviji se je živelo bolje
V Jugoslaviji se je živelo bolje
Temo vidijo: vsi
Slopek ::
Malo pretiravaš. Konec '80ih (že celo drugo polovico, pravzaprav) so bili računalniki že marsikje, da ne rečem vsepovsod. Resda večinoma Spectrumi in C64a, ampak tudi precej Amig in Atarijev. To so časi, ko je RŠ pred začetkom in na koncu oddajanja v eter pošiljal igrice. In ko je Jakopinov STeve vladal na Atarijih.
Racunalniki NISO bili pogost dodatek. Racunalnik, konec 80', je bil sem ter tja kaksen, pa se to je bil ponavadi C64 ali pa Spectrum, zahod je medtem ze vstopil na trg 16 bitnikov.
Z začetku '90ih je bila pa že "svoboda", vsi so v Avstriji kupovali peceje.
Konec 80ih, v stolpnici s 92 stanovanji, je računalnik imelo na prste ene roke, lahko preštejem. Govorim o commodore 64 in zx48. Po tem, sem se odklopil, do praktično half life :)
ginekk ::
Konec 80-ih v ruralnem področju, vsak drugi je mel ZXa ali C64, nekateri celo Atarije ali pa čudne Commodore iz razprodaj (Vic20 ipd) in Sinclar (ZX81, QL). Starši pač delavci, nič več. In takrat ni bilo tako hude razlike v plačah med nekim inženirjem ali pa nekim prodajalcem.
V začetku 90ih pa že čista meka, prešaltal smo na Amige in STje, ker PCji so bili jajca za igre. Cariniki niso težili, še sam sem švercal robo za Amigo med šolskim izletom v Munich.
Od SW ni da ni, pač legalno piratstvo.
V začetku 90ih pa že čista meka, prešaltal smo na Amige in STje, ker PCji so bili jajca za igre. Cariniki niso težili, še sam sem švercal robo za Amigo med šolskim izletom v Munich.
Od SW ni da ni, pač legalno piratstvo.
showsover ::
Ja, pri nas ni bilo tako, pa ni bila največja vukojebina, v vsem razredu ene 30 učencev nas je mogoče 5 imelo C64, morda celo samo 3.
feryz ::
Zlati dobri časi. Mi, hribci, smo, da smo lahko prišli do računalniški dobrin, nabirali jamski les, prašičke, zajčke, lubje krhlike itd. To smo prodajali in si kupovali stvari.
Spomnim se zlatih časov černobilskega puča, ko smo cel mesec, brez heca, vlačili iz gozda po 50 do 100 kg gob. Zato pa smo taki kerlci.
Denarja pa kot solate. Seveda so štele samo dojč marke. Lire in šilingi so bili za rit obrisat. Pa za Big Babol in Amigos kofe.
Btw, mat je bila delavka (kasneje se je pošolala in napredovala), foter je bil šofer. Tako da glih kakšni buržuji nismo bili nikoli. Imeli pa smo novo Škodo in zraven še novo bajto postavili. Itak na jugo puf. Kot vedno, so tudi pri tem štela jajca. Bolj si se zapufal, bolj si se na koncu smejal.
Spomnim se zlatih časov černobilskega puča, ko smo cel mesec, brez heca, vlačili iz gozda po 50 do 100 kg gob. Zato pa smo taki kerlci.
Denarja pa kot solate. Seveda so štele samo dojč marke. Lire in šilingi so bili za rit obrisat. Pa za Big Babol in Amigos kofe.
Btw, mat je bila delavka (kasneje se je pošolala in napredovala), foter je bil šofer. Tako da glih kakšni buržuji nismo bili nikoli. Imeli pa smo novo Škodo in zraven še novo bajto postavili. Itak na jugo puf. Kot vedno, so tudi pri tem štela jajca. Bolj si se zapufal, bolj si se na koncu smejal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
nergac ::
Še pomnite tovariši style.
Jutri je štajersko novo leto, po zimskem solsticiju sledi kmalu 2021.
Howgh, govoril sem.
Jutri je štajersko novo leto, po zimskem solsticiju sledi kmalu 2021.
Howgh, govoril sem.
WizzardOfOZ ::
Se pravi, ZX, C64, Atari ST in Amiga 500. Potem sem prešaltal na PC-je.
Uff, to je bilo napredno in kar stalo, tudi kot uvoz, zagotovo ne klasična delavska familija, mogoče klasična buržujska...
Pri nas smo bili trije otroci, pa ni bilo problema kupiti računalnika. Malo so stari starši pomagali, malo si sam našparal od žepnine in daril, malo so pa starši dali. prvo 386 (386 SX 16) smo kupili v sloveniji, ostale (spectrum, comodore, amiga, atari) sem pred tem prešvercal iz avstrije - avtobus je vozil vsako soboto ljubljana - celovec - ljubljana in smo mulci hodili v army shop in po računalniško robo. Cena kartice v avstriji je bila 3x nižja kot pri nas. 3 kartice si pripeljal, 2 si prodal po dvojni ceni eno pa dal v svoj računalnik, pa si imel pokrit izlet v avstrijo in ves nakup, pa še kartico si dobil za svoj računalnik.
solatko ::
BigWhale - Seveda so na zapadu, pri vsaki familiji imeli računalnik. Pri kolegu v Švici so imeli doma INTELEVISION konzolo za igre in celi dve kaseti, saj je ena igrica stala cca 60CHF, takrat sem imel doma Commodorja 64 in preko 10k programov, HI-FI stolp in preko 1000 LP-jev, v slovenskih podjetjih se je začelo postavljat AOP centre, morda leto-dve pozneje, kot konkurenčna za zahodu,.....
Zakaj bi rad popljuval čisto vse kar je bilo v yugi? Ker je to moderno ali kaj?
Sicer pa so ti ostali povedali. Glede na to, kakršno mnenje imate o pokojni yugi danes, moram reči samo to, da nimate pojma.
Sicer pa so ti ostali povedali. Glede na to, kakršno mnenje imate o pokojni yugi danes, moram reči samo to, da nimate pojma.
Delo krepa človeka
386 SX 16 je bil zakon.
Sploh nisem rabil koprocesorja, vse je zračunal.
Še danes sem na intelu.
Malo sem se (m)učil sicer zaradi bi-grafike, optimus pa to.
Zdaj se že staram, in sem v pričakovanju dobre mono integrirane grafike, ko bom pač rabil.
Solatko, kako je juga pokojna, če toliko pišemo tukaj?
Sploh nisem rabil koprocesorja, vse je zračunal.
Še danes sem na intelu.
Malo sem se (m)učil sicer zaradi bi-grafike, optimus pa to.
Zdaj se že staram, in sem v pričakovanju dobre mono integrirane grafike, ko bom pač rabil.
Solatko, kako je juga pokojna, če toliko pišemo tukaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nergac ()
PrihajaNodi ::
Tistih pet šest srčekov jih tudi ni naredilo večne. >:D
Majo potomce, ne skrbi ti za njih.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
miha98 ::
Mit številka 7: Jugoslavija je bila tehnološko napredna država
Jugoslavija skoraj ni imela blagovne znamke, ki bi kaj pomenila na zahodnem, kaj šele na globalnem tržišču. Tehnološka raven je bila skoraj nikakršna, kar se je delalo, se je delalo po licenci.
Kako pa to? A te opevane firme znane po celem svetu? Tomos iskra metalna tam litostroj ... svoj razvoj in vse? Kaksen odgovor od odpiralca teme?
Jugoslavija skoraj ni imela blagovne znamke, ki bi kaj pomenila na zahodnem, kaj šele na globalnem tržišču. Tehnološka raven je bila skoraj nikakršna, kar se je delalo, se je delalo po licenci.
Kako pa to? A te opevane firme znane po celem svetu? Tomos iskra metalna tam litostroj ... svoj razvoj in vse? Kaksen odgovor od odpiralca teme?
A-242 ::
BigWhale - Seveda so na zapadu, pri vsaki familiji imeli računalnik. Pri kolegu v Švici so imeli doma INTELEVISION konzolo za igre in celi dve kaseti, saj je ena igrica stala cca 60CHF, takrat sem imel doma Commodorja 64 in preko 10k programov, HI-FI stolp in preko 1000 LP-jev, v slovenskih podjetjih se je začelo postavljat AOP centre, morda leto-dve pozneje, kot konkurenčna za zahodu,.....
Se pridruzujem. Je pa treba vedeti, da je tukaj nekaj majhnih podrobnosti:
Slovenija za casa Jugoslavije ni nekaj kar bos enacil s celotno Jugoslavijo in to je zavajanje, ki ga slovenski fasisti radi uporabljajo v taksnih sestavkih, kot jih je dal OP, kar jih je naucil njihov furer, ki v partiji ni mogel prosperirati, pa vlece zamero.
Tule je izgledal cisto navdusen nad zivljenjem v Jugi:
Celotna podoba Jugoslavije kot jo opisuje OP je irelevantna in cisti bullshit, ko Slovenec govori o Jugi z nostalgijo ne govori o kosovskem BDPju, kakor tudi ne crnogorskem deloljublju ali bosanskih intelektualcih ampak o zivljenju TUKAJ. Kakor tudi ne primerja tehnologije iz 1970 s tehnologijo danes (danes je bolje, ker imam avto, ki ima LCD).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
Okapi ::
V Pekingu sem videl monterje od Iskre, ki so postavljali semaforje.
V Indoneziji sem videl cel kup Iskrinih električnih števcev.
Iz Balija na Lombok sem se peljal s trajektom, narejenim na Reki.
Tomosovih mopedov je bilo več kot Yamahinih.
Litostrojeve turbine so bile marsikje po svetu.
Z vlakci od Mehanotehnike so se igrali tisoči otrok po zahodni Evropi.
Elanove smuči so bili v ZDA po priljubljenosti takoj za K2.
In še marsikaj tega je bilo, kar v javnosti sploh ni znano.
V Škofji Loki so recimo imeli vrhunsko tehnologijo vlivanja alumnija in so med drugim delali ohišja za Pentaxove fotoaparate.
Nihče ne trdi, da smo bili svetovna velesila, nismo pa bili tako slabi, kot bi nekateri radi prikazali.
Ali, kot je zadnjič nekdo rekel, tudi če bi bilo v Jugi stokrat slabše, kot je bilo, bi bilo še vedno stokrat boljše, kot je sedaj.
V Indoneziji sem videl cel kup Iskrinih električnih števcev.
Iz Balija na Lombok sem se peljal s trajektom, narejenim na Reki.
Tomosovih mopedov je bilo več kot Yamahinih.
Litostrojeve turbine so bile marsikje po svetu.
Z vlakci od Mehanotehnike so se igrali tisoči otrok po zahodni Evropi.
Elanove smuči so bili v ZDA po priljubljenosti takoj za K2.
In še marsikaj tega je bilo, kar v javnosti sploh ni znano.
V Škofji Loki so recimo imeli vrhunsko tehnologijo vlivanja alumnija in so med drugim delali ohišja za Pentaxove fotoaparate.
Nihče ne trdi, da smo bili svetovna velesila, nismo pa bili tako slabi, kot bi nekateri radi prikazali.
Ali, kot je zadnjič nekdo rekel, tudi če bi bilo v Jugi stokrat slabše, kot je bilo, bi bilo še vedno stokrat boljše, kot je sedaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Zimonem ::
Pa agrokeomerc pekmez in jagodni džem, stalno omenjate samo slovenske proivode. Tiste par švearcarjev, kateri so bili ravno takrat stari dvajset let, misli pa samo kako je bilo fajn šmuglat iz sosednjih dežel.
PrihajaNodi ::
Fructal se je tudi dobro prodajal. Je kar bila industrija. Pa se Lek, Krko lahko omenimo ce se nismo. Brandov kokr hoces.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Lek pa Krka sta švercala APIje iz vzhoda na zahod. Od tu njuna uspešnost. Deuktala izven Slovenije nihče ne pozna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Recimo en zanimiv podatek - John Travolta ima (med drugim) vojaškega reaktivca, Made in Yugoslavia, G-2 Galeb.
Recimo en zanimiv podatek - John Travolta ima (med drugim) vojaškega reaktivca, Made in Yugoslavia, G-2 Galeb.
To ni vojaški reaktiven ampak trenažno letalo. Ima ga tudi par Slovencev. Fura ga pa dokaj redno samo eden.
Galeb je vojaško letalo. Druga možnost bi bila, da je civilno letalo, kar ni.
Koraaz ::
Kako to, da ni nihče omenil slavnega iskrinega stacionarnega telefona?
Bil je tako priljubljen, da so ga kopiral po celem svetu in je viden tudi v videospotu: Part time lover od Stevie Wonderja pri 3:03 minuti.
Ironično pa je, da je sedaj ameriška kopija iskrinega telefona na ebayu več vredna kot iskrin original
Vsaj tako so rekli na 24ur ko so delal prispevek dolgo časa nazaj, baje je to zelo priljubljen zbirateljski kos.
Bil je tako priljubljen, da so ga kopiral po celem svetu in je viden tudi v videospotu: Part time lover od Stevie Wonderja pri 3:03 minuti.
Ironično pa je, da je sedaj ameriška kopija iskrinega telefona na ebayu več vredna kot iskrin original
Vsaj tako so rekli na 24ur ko so delal prispevek dolgo časa nazaj, baje je to zelo priljubljen zbirateljski kos.
Industrijsko oblikovanje smo imeli na vrhunski svetovni ravni. Velja za Iskrin telefon, tale Triglav zgoraj in še kaj.
Industrijsko oblikovanje smo imeli na vrhunski svetovni ravni. Velja za Iskrin telefon, tale Triglav zgoraj in še kaj.
Dva futuristična produkta, nerodna za uporabo. Tehnika zadaj pa licencirana.
Zimonem, uci se:
Pojdi ti lepo na pivo ker ko ti človek kaj pove imaš hitro izgovor za zapijanje.
Zgodovina sprememb…
Recimo en primer, tudi malo znan. EAL (Elektroakustični laboratorij), sicer one-man-band Marka Turka, je izdeloval vrhunske mikrofone, tako po kakovosti, kot po obliki. Sicer ni ravno prodrl v svet, ker je bila to vseeno le obrtna delavnica, ampak kakovost je bila na vrhunski ravni - so uporabljali profesionalci pri nas, ki bi lahko kupovali tudi kaj drugega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
smetko ::
Tudi vojaška industrija je bila močna. Od Zastava M70 pa do Iskrinih laserskih merilciev. V 1. Iraško Iranski vojni, sta jih imeli obe strani. Slednji proizvod je šel v nos obema velesilama, pa ni bil licenčni.
Tudi Deltin Triglav, ni bil narejen po licenci.
No comment
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: smetko ()
Tudi vojaška industrija je bila močna. Od Zastava M70 pa do Iskrinih laserskih merilciev. V 1. Iraško Iranski vojni, sta jih imeli obe strani. Slednji proizvod je šel v nos obema velesilama, pa ni bil licenčni.
Triglav je bila škatla ostalo pa kupljeno http://kiberpipin.racunalniski-muzej.si...
Ja vojaška tehnika za kozjejebce. Ko so se jih lotili ameri.... So tudi sct bunkerji padli.
Zgodovina sprememb…
solatko ::
Vsi vozniki težkih kamionov po svetu, se morajo za svoje zdrave hrbtenice zahvalt inžinirju TAM-a za hidravlično nogo vozniških sedežev. Patent je TAM prodal MAN-u.
Avdio kaseta je bila narejene v Ei-Niš, patent prodan PHILIPS-u.
Avdio kaseta je bila narejene v Ei-Niš, patent prodan PHILIPS-u.
Delo krepa človeka
Zimonem, uci se:
Pojdi ti lepo na pivo ker ko ti človek kaj pove imaš hitro izgovor za zapijanje.
Matr si Ceh, ja vem kaj je v triglavu notri, design sem nalima bumbar. Pojdi ti kaksnega popiti, v delirij padas.
smetko ::
Triglav je bila škatla ostalo pa kupljeno http://kiberpipin.racunalniski-muzej.si...
V tej škatli je bilo ravno toliko našega, kot je bilo v Macih Aplovega.
Ja vojaška tehnika za kozjejebce. Ko so se jih lotili ameri.... So tudi sct bunkerji padli.
Žal so oba podjetja in njihove proizvode, uničili naši politiki. Res so pa ameri... za uničenje le teh namenili veliko denarja "za plačila uslug" le teh.
No comment
V tej škatli je bilo ravno toliko našega, kot je bilo v Macih Aplovega.
Žal so oba podjetja in njihove proizvode, uničili naši politiki. Res so pa ameri... za uničenje le teh namenili veliko denarja "za plačila uslug" le teh.
Apple ima svoj operacijski sistem in svoj design arm ISA arhitekture.
Glede vojaške tehnike pa kot sem rekel fajn za spopade med kozjejebci. Sicer pa nič superiornega.
Zimonem, uci se:
Matr si Ceh, ja vem kaj je v triglavu notri, design sem nalima bumbar. Pojdi ti kaksnega popiti, v delirij padas.
Rus tej naredu. Nihče razen tisti ki so jim vsili uporabo tega ni kupoval.
Zgodovina sprememb…
el_bahattee ::
Tiste par švearcarjev, kateri so bili ravno takrat stari dvajset let, misli pa samo kako je bilo fajn šmuglat iz sosednjih dežel.
Res je v tej temi precej omembe švercanja, pri čemer ne razumem točno, kako to podpira njihove trditve, da se je v Yugi živelo boljše, ampak ok... nostalgiki pač.
Come to my center, you enter the winter.
feryz ::
Ne moreš verjeti, kako lahko nekateri zaničujejo in v nič devajo sami sebe, svojo zgodovino, karkoli. Zato pa na koncu ni nič od njih. Človek brez preteklosti nima niti prihodnosti.
el_bahattee je izjavil:
Tiste par švearcarjev, kateri so bili ravno takrat stari dvajset let, misli pa samo kako je bilo fajn šmuglat iz sosednjih dežel.
Res je v tej temi precej omembe švercanja, pri čemer ne razumem točno, kako to podpira njihove trditve, da se je v Yugi živelo boljše, ampak ok... nostalgiki pač.
Ja pri nas še ampak, što južnije što tužnije. Ker smo geografsko furmanska postojanka nam je bilo marsikaj prizanešeno.
showsover ::
Tale ladjar, nergač ali kaj že niti ni tako napačna oseba, ali?
Eh, itak, noben PNG že po definiciji ne more biti slaba oseba.
Eh, itak, noben PNG že po definiciji ne more biti slaba oseba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Včajih 0, včasih 1.
Na koncu vsak pride blizu 1/2.
Za svoje avatarje mora vsak skrbeti sam.
V sodelovanju z drugimi.
Tisti, ki skrbijo za infrastrukturo, pa odločajo.
In tako je prav.
Na koncu vsak pride blizu 1/2.
Za svoje avatarje mora vsak skrbeti sam.
V sodelovanju z drugimi.
Tisti, ki skrbijo za infrastrukturo, pa odločajo.
In tako je prav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nergac ()
PacificBlue ::
el_bahattee je izjavil:
Veš kak thrill je bil, ko smo švercali robo čez avstrijsko mejo;). Takrat smo še znali cenit stvari, dandanes je skoraj vse na dosegu roke in so vrednote kakrsne so že..
I’m out.
:3
:3
Erekcija pa še mehrwertsteuer si nazaj dobil, win win kombinacija. Pol se pa čudite, da je domača krava crknila.
Zgodovina sprememb…
Ljubel je bil priljubljen predvsem ker niso videli da si šel poštempljat pri sosedu izvozno deklaracijo.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 21441 (13404) | 2dark |
» | Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v WisconsinuOddelek: Novice / Rezultati | 17529 (14273) | FireSnake |
» | Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Problemi človeštva | 98137 (83819) | Karaya 52 |
» | odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20599 (18352) | Matako |