Forum » Problemi človeštva » V Jugoslaviji se je živelo bolje
V Jugoslaviji se je živelo bolje
Temo vidijo: vsi
solatko ::
fartman - Zato ker so osnovni življenski stroški večji, kot je zajamčena plača. Če gre za 4 člansko družino, je komaj dovolj za pokritje mesečnih stroškov - stanovanje, vrtec-šola in prevoz na delo in iz dela. Kje pa je vse ostalo?
Delo krepa človeka
ohnowhy ::
Zato ker so osnovni življenski stroški večji, kot je zajamčena plača. Če gre za 4 člansko družino, je komaj dovolj za pokritje mesečnih stroškov - stanovanje, vrtec-šola in prevoz na delo in iz dela. Kje pa je vse ostalo?
Se lahko samo strinjam, ampak tole ni tolažba, če je (ne vem, če je, samo ponazarjam) najslabše razmerje minimalna plača/življenjski stroški v EU.
Torej, zakaj je minimalna plača v Sloveniji nižja od življenjskih stroškov?
Recimo, Češka ima precej nižjo minimalno plačo (bruto 300EUR), kot Slovenija (bruto 790EUR), lokalna kupna moč v Pragi pa je (menda) samo 3,4 % slabša kot v Sloveniji. Preberi članek, izgleda kar zanimivo.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics...
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co...
PS: Kar nekaj napak, zdaj bi moglo bit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ohnowhy ()
lexios ::
Kupna moč v Sloveniji se je približevala EU do leta 2008, ko je dosegala 89% kupne moči v EU. Ta je nato padala do leta 2010 in bila leta 2013 na 82% kupne moči na prebivalca v EU. Primerjalne ravni cen so leta 2004 v Sloveniji dosegale 75,6% cen na ravni EU. Cene so najhitreje rasle leta 2007 z uvedbo evra in se z 88% ravni cen EU najbolj približale leta 2008. Leta 2013 je bila raven primerjalnih cen v Sloveniji na 83,1% cen v EU. Smo 1/5 pod povprečjem EU... Za primerjavo Albanija in Bosna sta na 70%, zgolj dobrih 10% za nami!
Češko smo še nekaj let nazaj prehitevali po razvitosti! Danes je zgodba obratna! Dejanska individualna potrošnja na prebivalca po standardih kupne moči je lani v Sloveniji zaostala za povprečjem v 28 državah EU za 21%!
"Med evropskimi državami sta najdražji državi Norveška in Švica, kjer je bila splošna raven cen na ravni dejanske individualne potrošnje nekaj več kot 65% višja od povprečja v EU. Najcenejše države pa so bile Makedonija, Albanija in Bolgarija, v katerih je bila splošna raven cen na ravni dejanske individualne potrošnje nekaj več kot 55% nižja od povprečja v EU."
Recimo, Češka ima precej nižjo minimalno plačo (bruto 300EUR), kot Slovenija (bruto 790EUR), lokalna kupna moč v Pragi pa je (menda) samo 3,4 % slabša kot v Sloveniji. Preberi članek, izgleda kar zanimivo.
Češko smo še nekaj let nazaj prehitevali po razvitosti! Danes je zgodba obratna! Dejanska individualna potrošnja na prebivalca po standardih kupne moči je lani v Sloveniji zaostala za povprečjem v 28 državah EU za 21%!
"Med evropskimi državami sta najdražji državi Norveška in Švica, kjer je bila splošna raven cen na ravni dejanske individualne potrošnje nekaj več kot 65% višja od povprečja v EU. Najcenejše države pa so bile Makedonija, Albanija in Bolgarija, v katerih je bila splošna raven cen na ravni dejanske individualne potrošnje nekaj več kot 55% nižja od povprečja v EU."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()
...
Slovenija je nominalno kar visoko za postsoc blok:
Povprečne plače po Evropi, vzhod precej nizko:
List of European countries by average wage @ Wikipedia
Menda medianske plače po Evropi (navadno precej nižje, v Sloveniji skoraj 1:1):
List of European countries by median wage @ Wikipedia
Minimalne plače po Evropi 2013 (posortiraj po prvem stoplcu, Monthly minim wage in EUR):
List of sovereign states in Europe by minimum wage @ Wikipedia
Npr, Ukrajina ima 52 €, Albanija 154€, Češka 335€, Slovaška 380€, Slovenija 791€
Ja, to lahko tudi pomeni, ali, da smo postali bolj butasti, ali pa oni toliko bolj pametni.
Ampak Češka ima še vedno 335€, Slovenija pa 791€ minimalne plače.
Ima pa Češka nižje življenjske stroške, tudi stroške plač.
Je res potrebno še kaj dodati?
Zgodovina sprememb…
Jebeš nominalno, če je nominalno tudi kruh dražji...
Seveda je kruh najbrž dražji, proizvodnja se pa seli, kjer je strošek dela nižji, pa še tuja vlaganja niso zaželena v Sloveniji.
Se razumemo, glede na prejšnje razlage, Slovenci smo očitno povečini preveč pridni in premalo leni.
Očitno se je potrebno prilagoditi/poleniti (v zgornjem kontekstu lenobe kot matere iznajdb) ??
thramos - V razvitih državah, je v povprečju zaposeln en družinski član, redko oba. In tam minimalna plača omogoča preživetje (skromno) 4 članski družini.
Pri nas je na žalost tako, da v veliko velikih družinah ne dela nihče ali pa eden na minimalcu. Tudi samcu, minimalna plača ne zagotovi normalnega preživetja.
Za primerjavo pa navajate države vzhodnega bloka s pretežno tujcem prodanimi firmami.
Katere od teh statističnih kategorij rabi in uporablja minimalno plačan človek na Češkem in pri nas?
Stanovanjski stroški za 85m2 veliko stanovanje, krepko presegajo navedene številke 205EUR (velika večina več plačuje samo za ogrevanje) samo toliko o tem, koliko je statistika uporabna.
Povprečni mesečni strošek za 85m2 veliko stanovanje, brez interneta, elektrike, RTV-ja, telefonskih naročnin, v povprečju presega 400EUR - topla, mrzla voda, smeti, skupni prostori, elektrika, odvoz smeti, upravljanje in rezervni sklad. Morda so nižji v starih meščanskih hišah, kjer so obdržali večstanovanjsko skupnost.
Temu se prišteje še elektrika, ogrevanje pozimi, hlajenje poleti, internet, TV, razne naročnine, garaža ali nalepka za parkiranje, tako dobimo strošek, ki se giblje v višini zajamčene plače.
Sreča je, da večina večjih slovenskih družin živi v manjših stanovanjih ali hišicah, ki so jim jih izgradili starši, še v prejšnjem sistemu in gredo nekaterim tako zelo v nos.
Naj mi nekdo poda košarico minimalnih življenskih stroškov, s stvarmi, brez katerih nobena družina ne more. Take košarice enostavno ni, če je že pri živilih, ne zajema stroškov oblačenja, bele tehnike, šolanja, vrtca,....................
Iz lastne finančne evidence opažam, da so se stroški na katere nimam upliva, v desetih letih povečali več kot 100%, stroški na katere pa lahko uplivam ali pa jih enostavno nimam, pa niti ne toliko. Dejanski dohodki pa več ali manj stagnirajo, v JU pa so šli tudi nominalno dol.
Statistično so tudi plače prodajalcev v Avstriji v višini 1200EUR, pa sem se pred pol ure pogovarjal s človekom, ki dela kot prodajalec v graškem Mullerju, pa ima okoli 1900EUR netto plače. Torej so tudi podatki o plačah, o čemer bi lahko povedali naši štajerski kovinarji, močno privlečeni za lase ali pa govorijo o osnovni plači delovnega mesta, pri nas pa dejanskem izplačilu.
Pri nas je na žalost tako, da v veliko velikih družinah ne dela nihče ali pa eden na minimalcu. Tudi samcu, minimalna plača ne zagotovi normalnega preživetja.
Za primerjavo pa navajate države vzhodnega bloka s pretežno tujcem prodanimi firmami.
Katere od teh statističnih kategorij rabi in uporablja minimalno plačan človek na Češkem in pri nas?
Stanovanjski stroški za 85m2 veliko stanovanje, krepko presegajo navedene številke 205EUR (velika večina več plačuje samo za ogrevanje) samo toliko o tem, koliko je statistika uporabna.
Povprečni mesečni strošek za 85m2 veliko stanovanje, brez interneta, elektrike, RTV-ja, telefonskih naročnin, v povprečju presega 400EUR - topla, mrzla voda, smeti, skupni prostori, elektrika, odvoz smeti, upravljanje in rezervni sklad. Morda so nižji v starih meščanskih hišah, kjer so obdržali večstanovanjsko skupnost.
Temu se prišteje še elektrika, ogrevanje pozimi, hlajenje poleti, internet, TV, razne naročnine, garaža ali nalepka za parkiranje, tako dobimo strošek, ki se giblje v višini zajamčene plače.
Sreča je, da večina večjih slovenskih družin živi v manjših stanovanjih ali hišicah, ki so jim jih izgradili starši, še v prejšnjem sistemu in gredo nekaterim tako zelo v nos.
Naj mi nekdo poda košarico minimalnih življenskih stroškov, s stvarmi, brez katerih nobena družina ne more. Take košarice enostavno ni, če je že pri živilih, ne zajema stroškov oblačenja, bele tehnike, šolanja, vrtca,....................
Iz lastne finančne evidence opažam, da so se stroški na katere nimam upliva, v desetih letih povečali več kot 100%, stroški na katere pa lahko uplivam ali pa jih enostavno nimam, pa niti ne toliko. Dejanski dohodki pa več ali manj stagnirajo, v JU pa so šli tudi nominalno dol.
Statistično so tudi plače prodajalcev v Avstriji v višini 1200EUR, pa sem se pred pol ure pogovarjal s človekom, ki dela kot prodajalec v graškem Mullerju, pa ima okoli 1900EUR netto plače. Torej so tudi podatki o plačah, o čemer bi lahko povedali naši štajerski kovinarji, močno privlečeni za lase ali pa govorijo o osnovni plači delovnega mesta, pri nas pa dejanskem izplačilu.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
AndrejO ::
Nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Nekateri so funkcionalno pismeni, drugi mi razlagajo, kaj si jaz mislim in počnem.
O tem v prihodnjih prispevkih ne bom več govoril, ne glede na to, kolikokrat mi boš kot retardiranemu petletniku povedal, kaj v resnici mislim, pišem, berem in sporočam.
Kaj si v resnici misliš, veš samo ti. Kaj pišeš in sporočaš, lahko prebere vsakdo. Kar ti jaz poskušam povedati je, kakšen efekt imata tvoje pisanje in sporočanje in deloma tudi zakaj imata takšen efekt.
Ko napišem, da ščiješ proti vetru, je to moje videnje tvoje učinkovitnosti doseganja cilja, ki si si ga zastavil, ne pa predpisa, da to moraš početi.
Če je nekaj tako nesmiselno, zakaj sploh kaj reči? In spet - nekateri posplošujejo, nekateri ne. Prvi me motijo, drugi ne. Povsem se zavedam, da vernikov ne bom spremenil, spremenim pa morda lahko mišljenje tistih, ki si o tem še ustvarjajo mnenje in/ali niso zaslepljeni s čustvi.
Pa vendar te razumem kakor, da te motijo predvsem tisti, ki posplošujejo (posplošujemo?) in vsaj v zapisanem njim posvečaš največ energije.
Zakaj se ti tako sekiraš, da mi že več dni zapored govoriš o (ne)smiselnosti mojega početja, mi niti malo ni jasno.
Nekako ti poskušam povedati, da je življenje precej lažje, če se ne ukvarjaš s spreminjanjem občutkov in čustev drugih. Da, sedaj bi moral pogledati v ogledalo, ker počnem isto, kar tebi pravim, da običajno nima haska. Posploševanje te bo vedno motilo in tega ne bo spremenil nihče tretji. Lahko pa nekje vmes najdeva tudi kakšno zanimivo stvar. Meni se recimo to zelo posplošeno in povsem neargumentirano poveličevanje "starih časov" ni nikoli dozdevalo moteče in fascinantno mi je, kako nekatere to resnično moti.
NE MOTI ME, kaj si drugi mislijo o svoji preteklosti ali preteklosti svojih staršev in nikomur ne želim odvzeti spominov. Motijo me ljudje, ki svojo osebno zgodbo POSPLOŠIJO na celotno obdobje. Ne, tega ne počnejo vsi, kar je povsem razvidno v tej temi. Nekateri so povsem zmožni povedati osebno zgodbo, povedati, da jim je bilo takrat bolje in hkrati ne trdijo, da je bilo bolje vsem. To počnejo samo nekateri in pri tem ponavadi uporabljajo mite iz OPja. Nevem kako naj ti tole že n-tič in še bolj natančno razložim, brez, da ti zraven ne napišem še kaj o funkcionalni (ne)pismenosti. In tole je tudi primer pokroviteljskega tona, kjer mi razlagaš, kaj si jaz mislim in kaj počnem.
No, na mene pustiš vtis obremenjenosti s tistimi, ki imajo očala pač malo bolj rožnata. Za tvoje razmišljanje upam, da sem bil jasen, za tvoja dejanja, pa si jih lahko vsak razlaga drugače. Ali se ti zdi nezaslišano, da nekdo v tvojih dejanjih vidi nekaj čisto drugega, ne pa to, kar si želiš in načrtuješ? Konec koncev, ali ni to neka koristna povratna informacija?
Če boš ponovno govoril stvari, ki si jih že povedal, potem te naprošam, da se ne ponavljaš, ker se vrtiva v krogih. Sprejemam, da imaš drugačno mnenje. Če pa ne moreš zaključiti debate, brez da bi imel zadnjo besedo, pa izvoli.
Ne, tudi sam se ne želim preveč ponavljati. Želim si pa, da se srečava vsaj na temu, da bi govorila o isti stvari. Vem, da zavijam iz teme, ko se vtikam v tvojo metodo "izničevanja mitov", a vendar. Ali ni neka vrednost tudi v temu, da ti povem, da ljudje svojo mladost vedno idealiziramo in skupaj z njo tudi čas v katerem smo živeli? Ali to res ne pojasni velik del razlogov za obnašanje, ki te moti?
krneki0001 ::
Dejstvo je, da naše minimalne plače, ne pokrijejo osnovne reprodukcije delavca, vse ostalo je brez veze.
Zakaj ne? Kaj je razlog, da je slovenski (fizični) delavec tako malo ocenjen?
Ker je omogočeno izkoriščanje preko zakonov in preko neizvajanja države (javnih služb zadolženih za to področje).
Zakaj so pa slovenci kot navadni delavci v tujini označeni za dobre, zanesljive in marljive delavce.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
...
Solatko navajem pač preverljive podatke, ki jih najdem brez posebnega truda.
Res se nisem ukvarjal z nekim podrobnim rudarjenjem in sistematiziranjem.
Namreč, takšna analiza zahteva precej truda, jaz pa sem bolj len, saj veš
Navedi torej te bolj kakovostne podatke, ne tvoje občutke.
Sicer pa, stroške osnovnih poglej v rubriko Markets.
Žal ne vem, če je kje pretvorba v slovenski jezik, lahko pa poskusimo takole:
https://translate.google.si/translate?s...
Cene življenjskih potrebščin v Pragi so (menda) 22,04% nižje kot v Ljubljani, recimo:
- Mleko, Praga: 0,72€, Ljubljana: 0,94€
- Kruh, Praga: 0,78€, Ljubljana: 1,25€
- Beli riž, Praga: 0,99€, Ljubljana: 1,52€
itd...
Poglej sam, s prevodom, če je potreben, slovenščina ni ravno vrhunska, ampak dovolj razumljiva.
krneki0001 je izjavil:
1) Ker je omogočeno izkoriščanje preko zakonov in preko neizvajanja države (javnih služb zadolženih za to področje).
2) Zakaj so pa slovenci kot navadni delavci v tujini označeni za dobre, zanesljive in marljive delavce.
Torej, če povzamem:
1) Javni sektor (nemerljiv, netržen), tipično iznajdljiv zaradi lenobe.
2) Slovenski delavci, tumasti in pošteni delavčki.
Kdo je problematičen?
Kdo ima moč, da to spremeni?
Zakaj še ni spremenil?
Zgodovina sprememb…
4 članska družina ne preživi z 1400 € mesečno?
Misliš bruto?
Ker minimalna plača je nekaj čez 700 evrov bruto. Torej 520 neto.
Ne, 4 članska familja težko preživi s 1050 evri neto (sploh če so najemniki, ki si ne morejo privoščit svojega stanovanja).
Najemnina + stroški položnic (elektrika, voda, smeti, telefon, internet, šolska malica za 2 otroka,...) pobrere vsaj 600 evrov, 450 evrov pa je za 4 osebe hrana za cel mesec. Pa je treba še kako obleko kupit (otroci hitro rastejo), potem imaš pa še registracijo za vozilo (kar ponavadi razdeliš na 12 mesečnih obrokov), pa kredit za avto,...
Prevozno sredstvo pa rabijo.
Zato ker so osnovni življenski stroški večji, kot je zajamčena plača. Če gre za 4 člansko družino, je komaj dovolj za pokritje mesečnih stroškov - stanovanje, vrtec-šola in prevoz na delo in iz dela. Kje pa je vse ostalo?
Se lahko samo strinjam, ampak tole ni tolažba, če je (ne vem, če je, samo ponazarjam) najslabše razmerje minimalna plača/življenjski stroški v EU.
Torej, zakaj je minimalna plača v Sloveniji nižja od življenjskih stroškov?
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics...
PS: Kar nekaj napak, zdaj bi moglo bit.
Koliko imajo čehi nezapolsenih? Minimalno plačo imajo nižjo, ampak je pol manj ljudi na tej plači, ostali so višje.
Kupna moč v Pragi praviš? Kupna moč v Ljubljani je najbrž še višja. Če bi gledal povprečno plačo zaposlenih v ljubljani verjetno ni pod 2000 evri bruto, bi prej rekel, da je okoli 2500 evrov bruto. (že če samo MS v Ljubljani pogledaš - njihova povprečna plača je okoli 9000 evrov bruto), pa koliko je še takih firm, ki imajo nadpovprečne plače.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Predvsem so izdelki, ki jih dela naš kovinar v A, D, I z veliko večjo dodano vrednostjo, kot pa lon posli, ki jih enakovredni kovinarji delajo pri nas, po naročilu teh istih A, D, I firm. Seveda se pri oddaji del drugam gleda izključno na ceno, kvaliteto in rok dobave. Nima pa to z razvojem podjetništva nobene veze. Vse lon firme bivšega sistema so same od sebe propadle, malo prej, preden se je pretžni del proizvodnje evrope, preselil na kitajsko in druge države daljnega vzhoda.
Poglej kako so podatki zavajajoči - 1 liter mleka 3,5 maščobe je v Eurospinu 0,66€, torej ceneje, kot ga ponujaš ti.
Ja, podatki so kurba. Potem pa k tem lažnim-prirejenim podatkom dodaj še plačno nedisciplino, kaj to pomeni za družino z enim ali dvema zajamčenima dohodkoma, v najemniškem ali podnajemniškem stanovanju, pa boš počasi pričel razumeti, zakaj je bilo nekaterim (vedno več jih je takih), veliko lepše v yugi, kot jim je v demokraciji po merilu višjega sloja.
Poglej kako so podatki zavajajoči - 1 liter mleka 3,5 maščobe je v Eurospinu 0,66€, torej ceneje, kot ga ponujaš ti.
Ja, podatki so kurba. Potem pa k tem lažnim-prirejenim podatkom dodaj še plačno nedisciplino, kaj to pomeni za družino z enim ali dvema zajamčenima dohodkoma, v najemniškem ali podnajemniškem stanovanju, pa boš počasi pričel razumeti, zakaj je bilo nekaterim (vedno več jih je takih), veliko lepše v yugi, kot jim je v demokraciji po merilu višjega sloja.
Delo krepa človeka
Poglej kako so podatki zavajajoči - 1 liter mleka 3,5 maščobe je v Eurospinu 0,66EUR, torej ceneje, kot ga ponujaš ti.
Še toliko slabše za Slovenijo, potem, ker minimalna plača komot pokrije življenjske stroške.
Ničesar ne ponujam, samo navajam, verjetno je kdo vnesel tudi za Eurospin, pa je pač povpreček, kot je.
Če bi vsi, ki so podatke vnašali samo Eurospinovo mleko, ne pa tudi, recimo Alpsko, Pomursko..., bi pač cena bila bližje tvoji.
Vnesi vrednosti, pa poročaj.
PS: Mimogrede, resnično dvomim, da se v Sloveniji kupuje mleko samo v Eurospinu.
Potem pa k tem lažnim-prirejenim podatkom dodaj še plačno nedisciplino
Če ugotavljaš, da so lažni/prirejeni podatki, potem je potrebno kontaktirati NumBeo-grajskega kolega takoj zdaj.
Kdaj si nazadnje kupoval Alpsko ali kakšno podobno mleko, očitno nekakšen high-end, geez...
In potem se tudi lažejo za Češko, ki ima še nižjo bruto minimalno plačo?
Meni tvoji argumenti ne štimajo, če si ti slučajno zadovoljen z njimi.
Zgodovina sprememb…
Glede na resurse, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi, bi dejansko lahko prestopili stopnico bliže Avstriji, če le nebi prevladali interesi ekonomskih revežev na oblasti in vodstvenih funkcijah podjetij. Tako pa smo z resursi padli nekaj desetletji nazaj, kredite smo v večini porabili za nakupe družbenega premoženja in dokapitalizacije interesantnih firm, sicer pa smo edina država na svetu, ki ima v igralnicah izgubo.
Toliko o sposobnosti naših podjetnikov in managerjev, kolateralna škoda pa so delavci, mladi in še nerojeni.
Toliko o sposobnosti naših podjetnikov in managerjev, kolateralna škoda pa so delavci, mladi in še nerojeni.
Delo krepa človeka
MrStein ::
To je skoraj najemnina+vsi stroški za tako stanovanje v večjem slovenskem mestu.
A to opisuješ kako zlato palačo? Z butlerjem, kuharico in vrtnarjem?
Statistično so tudi plače prodajalcev v Avstriji v višini 1200EUR, pa sem se pred pol ure pogovarjal s človekom, ki dela kot prodajalec v graškem Mullerju, pa ima okoli 1900EUR netto plače.
A da ima (en!) delavec v svetovni turistični meki večjo plačo od povprečja? Vau...
(Si preveril tudi delavca zraven? Kaj pa če ima tisti 900 EUR?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Kje so bili v povprečju izšolani tile od naših podjetnikov in managerjev,
ki se (morda ali pa tudi ne) držijo pravila, da je lenoba menda mati iznajdljivosti,
kdo jih je naučil tako delati?
Da ni kak drug vzrok, recimo takšen, čemur ti praviš v smislu lažnim-prirejenim podatkom dodaj še plačno nedisciplino.
Odkod vse to?
PS: Glede avstrijske plače, bi znal razložiti, kaj pomeni povprečje? Za mediano ne bom spraševal.
Zgodovina sprememb…
thramos ::
krneki0001 je izjavil:
Misliš bruto?
Neto minimalna plača je 600 € + vsaj 100 € v obliki neobdavčenega prejemka kot nadomestilo za malico in prevoz. Vse skupaj se še zviša, v primeru vzrdževanih družinskih članov.
Povprečni mesečni strošek za 85m2 veliko stanovanje, brez interneta, elektrike, RTV-ja, telefonskih naročnin, v povprečju presega 400EUR
Japaja.
gruntfürmich ::
Glede na resurse, ki smo jih imeli ob osamosvojitvi, bi dejansko lahko prestopili stopnico bliže Avstriji, če le nebi prevladali interesi ekonomskih revežev na oblasti in vodstvenih funkcijah podjetij. Tako pa smo z resursi padli nekaj desetletji nazaj, kredite smo v večini porabili za nakupe družbenega premoženja in dokapitalizacije interesantnih firm, sicer pa smo edina država na svetu, ki ima v igralnicah izgubo.
tega ti seveda nobeden ne bo zanikal.
ampak po drugi strani je pa treba vedet da smo pa kredite v 80-h porabili za zidanje bajt, namesto recimo za infrastrukturo ali podjetničtvo. prav tako smo se neodgovorno izognili odplačevanju teh kreditov, ki zaradi spominov na njih velik del populacije dobi mehka kolena. to je vse seveda rezultiralo v dobrem življenju raje, ampak na dolgi rok se to pač ne izzide, se nikjer ni in se nikjer ne bo. in tega se večina ne zaveda.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich - Zopet govoriš na pamet. Večina firm, katerih dediščina je bila razgrabljena ob prihvatizaciji se je delno z lastnimi sredstvi iz poslovanja, delno z najetimi krediti širila in gradila skozi celotno obdobje 45-91, krediti pa so se večinoma porabili za nakup nafte, surovin, izdelkov, ki jih yuga ni proizvajala, širjenje vojske, bolj malo pa za privatne zidave, razen nerealnih kreditov, kar pa se je tudi spremenilo po letu 1984, ko si v podjetju dobil kredit za gradnjo s polovično premikajočo obrestno mero, na bankah pa kar realno, na podlagi košarice valut. Krediti so šli bolj malo v zasebno porabo. Firme so delale, prodajale in tudi razpolagale z velikim delom dobička, ki ravno tako ni šel v osebno porabo.
To dobro vpeljano situacijo je do temeljev spreobrnil Kardeljev ZZD - Zakon o združenem delu, je pa vseeno vsaj malo pripomogla k temu, da si že takrat niso direktorji kar prisvojili firm, skrbela SDK.
Naslednja poteza je bila, ko so sprejeli zakon o privatizaciji (izničili Markovičev zakon o podjetjih in način privatizacije z notranjim odkupom), ki je zabil še zadnje cveke v krsto slovenskih gospodarskih resursov, ko ni bilo več važno poslovanje z dobičkom, temveč hitro sesutje in poceni nakup.
Seveda so to počele slovenske prikoritniške politične in gospodarske "elite" z roko v roki, za javnost pa so se sovražili in obtoževali, vse z namenom uresničitve dogovorov izpred osamosvojitve.
Delavci z drugačno sindikalno ureditvijo, temu niso sledili v enaki meri.
To dobro vpeljano situacijo je do temeljev spreobrnil Kardeljev ZZD - Zakon o združenem delu, je pa vseeno vsaj malo pripomogla k temu, da si že takrat niso direktorji kar prisvojili firm, skrbela SDK.
Naslednja poteza je bila, ko so sprejeli zakon o privatizaciji (izničili Markovičev zakon o podjetjih in način privatizacije z notranjim odkupom), ki je zabil še zadnje cveke v krsto slovenskih gospodarskih resursov, ko ni bilo več važno poslovanje z dobičkom, temveč hitro sesutje in poceni nakup.
Seveda so to počele slovenske prikoritniške politične in gospodarske "elite" z roko v roki, za javnost pa so se sovražili in obtoževali, vse z namenom uresničitve dogovorov izpred osamosvojitve.
Delavci z drugačno sindikalno ureditvijo, temu niso sledili v enaki meri.
Delo krepa človeka
Aston_11 ::
Aston_11 - Niso bili bogatuni, so pa s plačo preživeli, danes pa večinoma samo s plačo, ne.
Delo krepa človeka
Če rečeš takemu stanju preživetje, potem ja, osebno sem mnenja, da je to životarjenje, malenkost bolje, kot življenje ameriških cestnih siromakov, katerim pa ni potrebno bit 12 ur v fabriki, delavnici, na terenu, da črnčijo za ponosnega lastnika podjetja ali več njih, ki drugega kot jamranja o previsokih davkih in dragih in lenih delavcih ne premore, oziroma mu ne dopušča njegov status.
Delo krepa človeka
Jup, to sem mislil, životarjenje tedaj in sedaj. Problem je samo v merilih, po katerih bi lahko primerjal. vendar delavec takrat (je pa bilo neko obdobje, ko so bili dobro plačani, tako trdijo) in sedaj, je še vedno jebena stranka. Moji trdijo, da je bila takrat majka, penzija _kot rezultat takratnega preteklega dela_ pa taka, da težko rečem, da je bila majka.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
To je skoraj najemnina+vsi stroški za tako stanovanje v večjem slovenskem mestu.
A to opisuješ kako zlato palačo? Z butlerjem, kuharico in vrtnarjem?
Skoraj najemnina in vsi stroški za tako stanovanje od oka od 350 do 650 glede na regijo in mesto... Brez stroškov ogrevanja, brez butlerja, kuharice in vrta, kaj šele vrtnarja! Lahko pa greš preverjat podatke, sem pa prepričan, da boš kot pravi loj našu najcenejšo varjanto, mogoče kakšno garsonjero v Prekmurju za 200 eurov in to propagiral kot povprečje...
Še toliko slabše za Slovenijo, potem, ker minimalna plača komot pokrije življenjske stroške.
Ničesar ne ponujam, samo navajam, verjetno je kdo vnesel tudi za Eurospin, pa je pač povpreček, kot je.
Če bi vsi, ki so podatke vnašali samo Eurospinovo mleko, ne pa tudi, recimo Alpsko, Pomursko..., bi pač cena bila bližje tvoji.
Vnesi vrednosti, pa poročaj.
PS: Mimogrede, resnično dvomim, da se v Sloveniji kupuje mleko samo v Eurospinu.
Res je! Ker uni na Češke, ki jih primerjaš nimajo mleka v "Eurospinu", najbrž še par centov ceneje... Ampak tistga kar se dejansko trudimo dopovedat pa nisi dojel. Še mal prej pa si nabijal o "prilagajanju" post-socialističnih sistemov vzhodnega bloka!
krneki0001 je izjavil:
Misliš bruto?
Neto minimalna plača je 600 € + vsaj 100 € v obliki neobdavčenega prejemka kot nadomestilo za malico in prevoz. Vse skupaj se še zviša, v primeru vzrdževanih družinskih članov.
Minimalna plača je 790,73 EUR bruto. Torej 604 evre neto. Malica je minimalno 3.65€ na dan dela (20 delovnih dni je potem 73 evrov) in prevoz je pri večini omejen na mesečno karto (nekje okoli 37 do 40 evrov). Odštej še dodatno zdravstveno zavarovanje, ki je 20 evrov, pa sindikalno članarino (20€) da si vsaj zaščiten in imaš zastonj odvetnika če nastanejo problemi v službi, pa si recimo na 700€ plače.
Zviša se pa vse skupaj za koliko, če imaš 2 otroka?
Statistični podatki kažejo, da kar dve tretjini zaposlenih prejema plačo, nižjo od slovenskega povprečja 1.600 evrov bruto (1.060 evrov neto), kar polovica zaposlenih pa nižjo od 1.311 evrov bruto oziroma 893 evrov neto. Tako nizke plače se odražajo tudi v pokojninah, saj povprečna znaša 600 evrov.
Kje so bili v povprečju izšolani tile od naših podjetnikov in managerjev,
ki se (morda ali pa tudi ne) držijo pravila, da je lenoba menda mati iznajdljivosti,
kdo jih je naučil tako delati?
Mogoče v Banjaluki (glej OP)?
Zviša se za dohodnino, ki bi jo sicer plačal. 43 EUR je dohodnina, izplačilo pri 700 bruto pa je 502 neto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
Invictus ::
krneki0001 je izjavil:
pa sindikalno članarino (20€) da si vsaj zaščiten in imaš zastonj odvetnika če nastanejo problemi v službi
Tole, je pa vic dneva ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Res je! Ker uni na Češke, ki jih primerjaš nimajo mleka v "Eurospinu", najbrž še par centov ceneje... Ampak tistga kar se dejansko trudimo dopovedat pa nisi dojel. Še mal prej pa si nabijal o "prilagajanju" post-socialističnih sistemov vzhodnega bloka!
Malo sem že pozabil, nisem full time forumaš, čeprav dajem verjetno takšen občutek zadnjih nekaj dnevov.
Saj, če gledaš celotno bivšo Jugo, je, razen Slovenije in Hrvaške, še slabše kot Češka.
Jaz sem vam povedal pač, da če je cena dela v Sloveniji previsoka ali pa pravila preveč omejujoča (glede na podobne države, ki so dovolj blizu), se bo investitor pač odločil, kot se bo, pa če je tebi prav, ali ne, ne glede na to, koliko so povprečni življenjski stroški v neki državi.
Zasebno podjetje ni socialna ustanova, kot je, recimo, javni sektor.
Torej, kaj dejansko ste mi želeli povedat?
Zgodovina sprememb…
gruntfürmich ::
solatko, razlagaš tako kot da smo res imeli neke izredno uspešne firme, ki so že kar po defoltu delale z dobičkom. v resnici je dobiček uspešnih firm šel za pokrivanje izgub plejade neuspešnih, ki so bile v večini. končna bilanca je bila seveda negativna. ker čemu bi potem potrebovali kredite iz tujine, če pa so naše firme kar srale denar... malo objektivnosti nikoli ne škodi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Ok, lokacija je ena od možnosti, jaz sem mislil bolj sistem.
Pri 40-45 letih prakitčno že kar v "kapitalistični" Sloveniji, oni pri 45-55 pa ne dolgo prej.
Torej, kaj dejansko ste mi želeli povedat?
Sm tud jst že pozabu oz. sm prelen, da bi še enkrat pogledal.
krneki0001 je izjavil:
pa sindikalno članarino (20€) da si vsaj zaščiten in imaš zastonj odvetnika če nastanejo problemi v službi
Tole, je pa vic dneva ...
Zakaj? Mi smo imeli sindikat in smo imeli še druge ugodnosti, kot samo zastonj pravnika.
Sindikalna "čebelca" je recimo 1200 evrov kredita na 12 mesecev brez obresti. Sej obresti plačaš s članarino, vendar...
Ok, lokacija je ena od možnosti, jaz sem mislil bolj sistem.
Pri 40-45 letih prakitčno že kar v "kapitalistični" Sloveniji, oni pri 45-55 pa ne dolgo prej.
Ok, poenostavimo tako; kdo je šolal in kje se je šolal tisti, ki so učili moderne managerje in podjetnike skozi javni (ne brezplačen) slovenski šolski sistem, menda en najboljših na svetu, sploh (pa ne) glede rezultatov v praksi. Meni je bilo ene 15 let nazaj v Sloveniji rečeno, da slovenska izobrazba ni primerna za takšen nivo dela, ti verjel ne boš, jaz pa ne bom povedal, za katero firmo je šlo.
Aston_11 - Ne narobe si razumel, takrat si s plačo mesec preživel, tudi kak piknik si si lahko v soboto privoščil in plača, če nisi bil ravno pijanček, je zadoščala za cel mesec. Če si malenkost šparal, si si lahko vsako leto privoščil dopust na morju ali v hribih, zdravilišča pa so bila že takrat predraga za večino, razen v firmah, ki so vlagala v nekatera - Olimlje, Čatež,....
Danes je minimalna plača dovolj za 10 dni, če vmes ne crkne noben del bele tehnike in so otroci vsaj za silo obuti in oblečeni.
Polne penzije so bile dovolj visoke, da so zadoščale za človeka vredno življenje ali polno oskrbo v domu upokojencev.
Če nimate svojih stanovanj ali nepremičnine, niti ne veste kakšni so redni stroški, zato so vaša predvidevanja brez veze, kako pa je potem družini s takimi dohodki živeti, pa sploh nimate pojma.
Problem pri nas je predvsem v tem, da ljudje z nizkimi dohodki v podedovanih hišah ali velikih stanovanjih po Jazbinškovem zakonu, niti nimajo alternativ bivanja, da bi si s tem znižali stroške, pri nas je bila pač taka stanovanjska politika, da je vsak, ki je imel košček zemlje za zidavo, na ta način reševal svoj stanovanjski problem, ljudje na položajih in tisti, ki so bili nekaj časa pripravljeni živet v podirajoči baraki, pa so dobili ugodna družbena stanovanja, ki so jih potem še ugodno kupili po Jazbinškovem zakonu, tako, da prav velike izbire poceni najemniških stanovanj, praktično pri nas ni, tudi tista, ki se najdejo, niso poceni.
fartman - Seveda ti govoriš o podjetjih, katerih glavna dejavnost je lon delo in lon dodelave za tuje večje igralce. Takih podjetij raje ne odpirat, saj je cena enostavnega dela, neprimerno cenejša v Bolgariji, Romuniji,....., če pa govorimo o zahtevnejših orodjarskih storitvah, ti pa lahko povem, da je povprečna orodjarska ura za izdelavo zahtevnejšega orodja 100€ +, za nezahtevna orodja 50€+, za kakšne podložke vijake in podoben droben material s posebnimi zahtevami pa 25€+, naše orodjarne pa so v Jugi delale specialna orodja, za cca 3DEM/h, kar ni pokrilo niti plačanih izdelovalnih ur orodjarjev v takratni državi. Posle pa so večinoma sklepali ekonomisti in pravniki, brez suporta orodjarskega mojstra.
Tako podpisan posel v višini 1mio DEM je že v osnovi prinesel 1mio DEM izgube, pa še za 500k nabave orodij, s katerimi so izdelke sploh lahko naredili.
Enaki ljudje, z enako miselnostjo se danes dogovarjajo za posle v tujini in jih tukaj opravijo ceneje, kot bi bil transport na Kitajsko. Temu smo včasih rekli zavestna izguba, danes pa so to posli, ki prinesejo ne samo izgubo, temveč tudi razvrednotenje vsega znanja in sposobnosti naših delavcev.
Če bi se naši podjetniki znali pogajat in, da bi slučajno spoloh vedeli, kaj zahteva izdelek, ki ga bodo izdelovali, kakšna znanja za to potrebujejo, na krutem nemškem in avstrijskem trgu, dosegali nekajkrat višje cene.
Ker pa smo hlapci, raje dobimo zanič posle in potem jamramo, da je delovna sila predraga. Ob takih poslih je lahko zastonj in se račun ne izide.
Kar se tiče naših predavateljev na EF mi pokažite samo enega, ki ima za seboj uspešno podjetje, ki ga je ustvaril in dvignil v višave.
Sicer pa še vedno čakam na vsaj eno ime firme s cca 1000 zaposlenimi, ki je nastala od leta 1991 in uspešno psljuje v globalnem svetu. Da ne bomo samo na pamet.
Danes je minimalna plača dovolj za 10 dni, če vmes ne crkne noben del bele tehnike in so otroci vsaj za silo obuti in oblečeni.
Polne penzije so bile dovolj visoke, da so zadoščale za človeka vredno življenje ali polno oskrbo v domu upokojencev.
Če nimate svojih stanovanj ali nepremičnine, niti ne veste kakšni so redni stroški, zato so vaša predvidevanja brez veze, kako pa je potem družini s takimi dohodki živeti, pa sploh nimate pojma.
Problem pri nas je predvsem v tem, da ljudje z nizkimi dohodki v podedovanih hišah ali velikih stanovanjih po Jazbinškovem zakonu, niti nimajo alternativ bivanja, da bi si s tem znižali stroške, pri nas je bila pač taka stanovanjska politika, da je vsak, ki je imel košček zemlje za zidavo, na ta način reševal svoj stanovanjski problem, ljudje na položajih in tisti, ki so bili nekaj časa pripravljeni živet v podirajoči baraki, pa so dobili ugodna družbena stanovanja, ki so jih potem še ugodno kupili po Jazbinškovem zakonu, tako, da prav velike izbire poceni najemniških stanovanj, praktično pri nas ni, tudi tista, ki se najdejo, niso poceni.
fartman - Seveda ti govoriš o podjetjih, katerih glavna dejavnost je lon delo in lon dodelave za tuje večje igralce. Takih podjetij raje ne odpirat, saj je cena enostavnega dela, neprimerno cenejša v Bolgariji, Romuniji,....., če pa govorimo o zahtevnejših orodjarskih storitvah, ti pa lahko povem, da je povprečna orodjarska ura za izdelavo zahtevnejšega orodja 100€ +, za nezahtevna orodja 50€+, za kakšne podložke vijake in podoben droben material s posebnimi zahtevami pa 25€+, naše orodjarne pa so v Jugi delale specialna orodja, za cca 3DEM/h, kar ni pokrilo niti plačanih izdelovalnih ur orodjarjev v takratni državi. Posle pa so večinoma sklepali ekonomisti in pravniki, brez suporta orodjarskega mojstra.
Tako podpisan posel v višini 1mio DEM je že v osnovi prinesel 1mio DEM izgube, pa še za 500k nabave orodij, s katerimi so izdelke sploh lahko naredili.
Enaki ljudje, z enako miselnostjo se danes dogovarjajo za posle v tujini in jih tukaj opravijo ceneje, kot bi bil transport na Kitajsko. Temu smo včasih rekli zavestna izguba, danes pa so to posli, ki prinesejo ne samo izgubo, temveč tudi razvrednotenje vsega znanja in sposobnosti naših delavcev.
Če bi se naši podjetniki znali pogajat in, da bi slučajno spoloh vedeli, kaj zahteva izdelek, ki ga bodo izdelovali, kakšna znanja za to potrebujejo, na krutem nemškem in avstrijskem trgu, dosegali nekajkrat višje cene.
Ker pa smo hlapci, raje dobimo zanič posle in potem jamramo, da je delovna sila predraga. Ob takih poslih je lahko zastonj in se račun ne izide.
Kar se tiče naših predavateljev na EF mi pokažite samo enega, ki ima za seboj uspešno podjetje, ki ga je ustvaril in dvignil v višave.
Sicer pa še vedno čakam na vsaj eno ime firme s cca 1000 zaposlenimi, ki je nastala od leta 1991 in uspešno psljuje v globalnem svetu. Da ne bomo samo na pamet.
Delo krepa človeka
Če bi se naši podjetniki znali pogajat in, da bi slučajno spoloh vedeli, kaj zahteva izdelek, ki ga bodo izdelovali, kakšna znanja za to potrebujejo, na krutem nemškem in avstrijskem trgu, dosegali nekajkrat višje cene. Kar se tiče naših predavateljev na EF mi pokažite samo enega, ki ima za seboj uspešno podjetje, ki ga je ustvaril in dvignil v višave.
Ja, saj to pravim tudi jaz Torej so moderni managerji in podjetniki samo odraz izobraževalnega sistema, ki je odraz družbenega sistema. Mladi predavatelji, če dobijo službo in pridejo z novimi idejami, so precej hitro označeni kot neoliberalci in torej neustrezni za predavanje, ker niso na liniji. Saj bo drugače, čez čas, ampak dokler imajo stari moč, ki je ne spustijo iz rok, pač ne bo. Recimo, Mladina je zagnala vik in krik glede neoliberalizma, ko so se pojavile neke ideje o podjetniškem in finančnem izobraževanju v osnovni šoli. Ja, pol pa nič, a ne
Takšne firme nima smisla imeti v Sloveniji zaradi davkov. Recimo, že oni Moj govoreči maček Outfit7 (zdaj najbolj bogata slovenska zakonca), ko je začela bolj konkreten denar služit, fijjjju v London. Kaj misliš, zakaj? Sta barabi, neoliberalca?
Zgodovina sprememb…
Gladi ::
Takšne firme nima smisla imeti v Sloveniji zaradi davkov. Recimo, že oni Moj govoreči maček Outfit7 (zdaj najbolj bogata slovenska zakonca), ko je začela bolj konkreten denar služit, fijjjju v London. Kaj misliš, zakaj? Sta barabi, neoliberalca?
Seveda se splača, ampak logika takih ljudji je, zakaj bi plačali tukaj toliko, če lahko drugje manj. In ja sta barabi, ker to gre za nemoralno zadevo, morda bo nekoč nezakonita oz. se bo zadevo urejalo na globalni ravni.
Gogyto ::
Na prvi post nima smisla odgovarjat, ker je kar nekaj, na tole pa bi
Hja - tudi danes se dogaja nekaj podobnega - ko dnevno zapusti Slovenijo tako in drugače kar nekaj ljudi. Številke so impozantne IN predvsem - alarmantne. In to za državo, ki so ji obljubljali med in mleko, drugo Švico in podobne krilatice. Novodobno suženjstvo, proti kateremu so problemi delavcev iz bivše Juge hecne štorije za ob pivo.
Vsega pač tudi standard in razvoj tehnike ne moreta požreti, žal.
Ja saj. Kot sem že omenil, meni se je zdelo najbolj svinsko v Jugi, da je moral več kot milijon ljudi na delo v tujino. Menda se ocenjuje da petina aktivnega delovnega prebivalstva (mogoče pa tudi samo moškega, ne spomnim se), na neki točki. Pa lahko obračamo besedo "morali" tako ali drugače. In to v deželi, kjer so kao vsi lahko dobili delo. Right.
Gasterbartarija niso bile samo Krambergerjeve zgodbe v uspehu, večinoma je kar lepo sux.
To mi je glavno, kar kvari jugonostalgijo. In hiperinflacijski bullshit - tega sranja si se hitro naveličal,.
Hja - tudi danes se dogaja nekaj podobnega - ko dnevno zapusti Slovenijo tako in drugače kar nekaj ljudi. Številke so impozantne IN predvsem - alarmantne. In to za državo, ki so ji obljubljali med in mleko, drugo Švico in podobne krilatice. Novodobno suženjstvo, proti kateremu so problemi delavcev iz bivše Juge hecne štorije za ob pivo.
Vsega pač tudi standard in razvoj tehnike ne moreta požreti, žal.
In ja sta barabi, ker to gre za nemoralno zadevo, morda bo nekoč nezakonita oz. se bo zadevo urejalo na globalni ravni.
In čeprav je zadeva morda nemoralna, še ni nezakonita...
Kdo je že rekel nekaj v smislu, da vsaka svinjarija še ni kazniva?
Seveda gre, ker država s svojimi dolgotrajno birokracijo, visokimi davki, korupcijo na vseh nivojih, (še vedno) otežuje gospodarski razvoj.
Le od kod ji te navade? Od kod, vas vprašam
Vlada je takšna, kot si jo zaslužimo, nič boljša.
No, ampak glavna stvar je uspela nedavno, odvzem splošne olajšave dnevnim migrantom.
Juhej, novim delovnim zmagam naproti
Zgodovina sprememb…
Ja samo takrat kurba-država ni pristavila piskrčka pri dohodnini, so lepo počakali, da so zdomci zaslužene devize doma porabili, še celo cel kup vzpodbud so jim dajali, tako za kmetijsko dejavnost, kot za obrtništvo, bili pa so zadovoljni tudi s tistim, kar so pustili domačim ob odhodu nazaj.
Danes pa hoče ta ista kurba, pobrati ljudem dohodnino, ki jo niso plačali v državi, kjer so denar zaslužili, istočasno pa ne pobira niti € dohodnine, parazitom, zaposlenimi v institucijah EU pri veliko večjih dohodkih in ravno tako davčnem rezidentstvu.
Pa zastopi, kdor more, meni ta hinavščina ne gre v glavo. Kar se pa tiče obdavčitve podjetnikov, smo v drugih temah ugotovili da smo nižje obdavčeni kot v A in še nekaterih državah, vsekakor pa višje, kot davčne oaze.
Večji problem je to, da ne moreš do posla z državo, brez da jih nekaj podkupiš, da ne moreš dobit službe, če nimaš kakšnega žlahtovca na vrhu, ...... v takih razmerah pa tujci ne bodo vlagali, pa tudi v državo, kjer se dolžnika varuje bolje od upnika ne.
Danes pa hoče ta ista kurba, pobrati ljudem dohodnino, ki jo niso plačali v državi, kjer so denar zaslužili, istočasno pa ne pobira niti € dohodnine, parazitom, zaposlenimi v institucijah EU pri veliko večjih dohodkih in ravno tako davčnem rezidentstvu.
Pa zastopi, kdor more, meni ta hinavščina ne gre v glavo. Kar se pa tiče obdavčitve podjetnikov, smo v drugih temah ugotovili da smo nižje obdavčeni kot v A in še nekaterih državah, vsekakor pa višje, kot davčne oaze.
Večji problem je to, da ne moreš do posla z državo, brez da jih nekaj podkupiš, da ne moreš dobit službe, če nimaš kakšnega žlahtovca na vrhu, ...... v takih razmerah pa tujci ne bodo vlagali, pa tudi v državo, kjer se dolžnika varuje bolje od upnika ne.
Delo krepa človeka
v takih razmerah pa tujci ne bodo vlagali, pa tudi v državo, kjer se dolžnika varuje bolje od upnika ne.
Kdo ga varuje in zakaj? Kdo je odgovoren?
Barabe delavci, ki se selijo v tujino, ki nočejo nesebično sodelovati v gradnji podalpskega raja?
Barabe podjetniki, ki se selijo v tujino, ker se jim to bolj splača?
Se mi zdi, da se vedno bolj strinjamo.
Morda pa še bo kaj, no, kaj več od jamranja na forumu niti ne.
Jasno je tudi, zakaj ne bo nobene prave stavke/demonstracije
Samo ni nič začel v Londonu, ampak je zaslužil že v Sloveniji s stranjo Najdi.si, ki so jo uspešno prodali Telekomu.
Gogyto ::
Seveda gre, ker država s svojimi dolgotrajno birokracijo, visokimi davki, korupcijo na vseh nivojih, (še vedno) otežuje gospodarski razvoj.
Le od kod ji te navade? Od kod, vas vprašam
Vlada je takšna, kot si jo zaslužimo, nič boljša.
No, ampak glavna stvar je uspela nedavno, odvzem splošne olajšave dnevnim migrantom.
Juhej, novim delovnim zmagam naproti
Heh, deloma si podal odgovor; sam pa sem ciljal predvsem na tisti del plebsa, ki odide s trebuhom za kruhom iz istega razloga, kot je včasih odšel jugogastarbajtar - ker ne dobi usrane službe v Slo oz. ga izkorišča vsak drugi s.p. jevec; pa po novem že tudi država sama, ko jim uvali kobajagi prostovoljno delo. Plačilo - delovne izkušnje.. Sorry, potem je že bila boljša eseferjot, kjer je delavec vsaj bil zaščiten, ko je enkrat dobil službo.
In ja sta barabi, ker to gre za nemoralno zadevo, morda bo nekoč nezakonita oz. se bo zadevo urejalo na globalni ravni.
In čeprav je zadeva morda nemoralna, še ni nezakonita...
Kdo je že rekel nekaj v smislu, da vsaka svinjarija še ni kazniva?
Daleč od tega, da bi bila zadeva nemoralna. Saj imata tukaj firmo, ki uspešno deluje.
Vendar za preboj je bila potrebna tujina in prehod tja. Tukaj namreč nebi ideja prišla niti na papir zaradi birokratov.
krneki0001 je izjavil:
Samo ni nič začel v Londonu, ampak je zaslužil že v Sloveniji s stranjo Najdi.si, ki so jo uspešno prodali Telekomu.
Super, ampak najdi.si se je prodal za menda 8,6MEUR, zdaj sta pa okrog milijarde EUR
Razerje, emm, veliko, nekaj sta se očitno naučila vmes.
krneki0001 je izjavil:
Tukaj namreč nebi ideja prišla niti na papir zaradi birokratov.
Ne ga lomit, kako je to mogoče Očitno si precej blizu, vendar sta se, kolikor sem zasledil, izselila
Sorry, potem je že bila boljša eseferjot, kjer je delavec vsaj bil zaščiten, ko je enkrat dobil službo.
Razlika je, da je eseferjot propadla, Slovenija pa (še) ni.
Zgodovina sprememb…
krneki0001 je izjavil:
Super, ampak najdi.si se je prodal za menda 8,6M€, zdaj sta pa okrog milijarde €
Najdi.si se je prodal za 24 miljonov, delilo se je pa med 3 ljudi. In ja sedaj sta na miljardi, vendar zato, ker sta to naredila v tujini, drugače bi bila v minusu, če bi tukaj ostala.
Sej veš:
Nadzorni hudič pride v kontrolo k hudiču, ki upravlja kotle, v katerih se cvrejo nesrečniki.
Nesrečniki poizkušajo uiti iz kotlov, tako da pomagajo drug drugemu lesti ven
in stražarji imajo precej dela s tem, da jih tiščijo nazaj noter.
Le pri enem kotlu niti enega stražarja.
Nadzorni hudič je vesel, da je odkril napako in takoj vpraša:
"Aha, kaj je pa s tem kotlom? Zakaj tukaj ni stražarjev?"
Stražar mu mirno odvrne:
"Tile so Slovenci, ko en malce zleze ven, ga drugi potegnejo nazaj noter."
krneki0001 je izjavil:
Super, ampak najdi.si se je prodal za menda 8,6M€, zdaj sta pa okrog milijarde €
krneki0001 je izjavil:
Tukaj namreč nebi ideja prišla niti na papir zaradi birokratov.
Ne ga lomit, kako je to mogoče Očitno si precej blizu, vendar sta se, kolikor sem zasledil, izselila
Prejšnji teden je bil še tukaj, razen, če sem se pogovarjal z njegovim dvojnikom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
krneki0001 je izjavil:
Prejšnji teden je bil še tukaj, razen, če sem se pogovarjal z njegovim dvojnikom.
To še ne pomeni, da je davčni rezident Slovenije
krneki0001 je izjavil:
In ja sedaj sta na miljardi, vendar zato, ker sta to naredila v tujini, drugače bi bila v minusu, če bi tukaj ostala.
What a difference a flight makes, 2 little hours.
Aja, tole je že kar nekaj časa nazaj:
http://www.delo.si/gospodarstvo/telekom...
Piše 8,55MEUR za večinski delež v Interseeku, lastniku Najdi.sija.
Zgodovina sprememb…
sheeshkar ::
Kaj si v resnici misliš, veš samo ti. Kaj pišeš in sporočaš, lahko prebere vsakdo. Kar ti jaz poskušam povedati je, kakšen efekt imata tvoje pisanje in sporočanje in deloma tudi zakaj imata takšen efekt.
Ko napišem, da ščiješ proti vetru, je to moje videnje tvoje učinkovitnosti doseganja cilja, ki si si ga zastavil, ne pa predpisa, da to moraš početi.
Pa vendar te razumem kakor, da te motijo predvsem tisti, ki posplošujejo (posplošujemo?) in vsaj v zapisanem njim posvečaš največ energije.
Nekako ti poskušam povedati, da je življenje precej lažje, če se ne ukvarjaš s spreminjanjem občutkov in čustev drugih. Da, sedaj bi moral pogledati v ogledalo, ker počnem isto, kar tebi pravim, da običajno nima haska. Posploševanje te bo vedno motilo in tega ne bo spremenil nihče tretji. Lahko pa nekje vmes najdeva tudi kakšno zanimivo stvar. Meni se recimo to zelo posplošeno in povsem neargumentirano poveličevanje "starih časov" ni nikoli dozdevalo moteče in fascinantno mi je, kako nekatere to resnično moti.
No, na mene pustiš vtis obremenjenosti s tistimi, ki imajo očala pač malo bolj rožnata. Za tvoje razmišljanje upam, da sem bil jasen, za tvoja dejanja, pa si jih lahko vsak razlaga drugače. Ali se ti zdi nezaslišano, da nekdo v tvojih dejanjih vidi nekaj čisto drugega, ne pa to, kar si želiš in načrtuješ? Konec koncev, ali ni to neka koristna povratna informacija?
Ne, tudi sam se ne želim preveč ponavljati. Želim si pa, da se srečava vsaj na temu, da bi govorila o isti stvari. Vem, da zavijam iz teme, ko se vtikam v tvojo metodo "izničevanja mitov", a vendar. Ali ni neka vrednost tudi v temu, da ti povem, da ljudje svojo mladost vedno idealiziramo in skupaj z njo tudi čas v katerem smo živeli? Ali to res ne pojasni velik del razlogov za obnašanje, ki te moti?
Sedaj pa še enkrat preberi, kaj si napisal in se za trenutek hipotetično prestaviva v teme, kjer debate tečejo o privatizaciji Telekoma. Tam ti zagovarjaš tezo, da Telekoma ne smemo prodati ("v tem trenutku" ali "nikoli" ni pomembno in ni bistvo tega odgovora), za svoje trditve občasno podaš vire in vse to spoštujem, tudi kadar se ne strinjava. Kako bi se ti počutil ali reagiral, če bi jaz v tistih temam tebe obtoževal, da se preveč obremenjuješ s prodajo Telekoma, da so pač nekateri pri svojih razlogih za prodajo čustveni (ker nekateri dejansko so), ti pa jim cel čas želiš spreminjati njihove poglede in vplivati na čustva. Da je tvoje zagovarjanje Telekoma povsem nesmiselno, ker je tema za nekatere čustvena, ti pa z argumenti, viri in statistiko ščiješ proti vetru. Da posvečaš preveč energije tistim, ki posplošujejo razloge za privatizacijo ali ki posplošujejo teze o slabem državnem lastništvu. Da morda drugi tvoje prispevke vidijo kot nasprotovanje privatizaciji vseh podjetij, ne samo Telekoma. Ali se ti zdi nezaslišano, da nekdo v tvojih dejanjih vidi nekaj čisto drugega, ne pa to, kar si želiš in načrtuješ? Konec koncev, ali ni to neka koristna povratna informacija? Ali ni neka vrednost tudi v temu, da ti povem, da ljudje privatizacijo vedno idealizirajo? Nekako ti poskušam povedati, da je življenje precej lažje, če se ne ukvarjaš s spreminjanjem občutkov in čustev drugih. No, na mene pustiš vtis obremenjenosti s tistimi, ki idealizirajo privatizacijo.
Debato sem malce obrnil, ker tam očitno ne bova nikoli prišla skupaj. Zgornji zapis je samo primer, v resnici teh stvari glede naših debat o Telekomu ne mislim resno, ker se meni zdi povsem normalno, da svoje stališče skušaš zagovarjati z argumenti, viri in številkami, tudi ko/če nasprotniki za svoje argumente navajajo spomine, neargumentirane osebne poglede ali čustva. S tem želim prikazati nesmiselnost tvojega početja v tej temi, kjer mi (kako ironično) želiš dopovedati, da se z nekaterimi stvarmi preveč obremenjujem. Kot sem že dejal, na to debato imava drugačne poglede, upam pa, da ti tale odgovor malce pomaga pri razumevanju moje strani. Jaz nažalost še vedno ne razumem, zakaj se tako "obremenjuješ" z mojim "obremenjevanjem". Če bi se držal lastnih sklepanj, lahko prideš do zaključka, da sem čustven, torej me moraš po lastnih sklepanjih pustiti pri miru. Seveda po drugi strani lahko povsem enako rečem zate, torej moram pri miru pustiti tudi tebe. Bistvo je - najbolje, da se pustiva pri miru in s to poddebato zaključiva.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Novodobno suženjstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 22160 (14123) | 2dark |
» | Socializem po ameriško (3): Foxconnova tovarna v WisconsinuOddelek: Novice / Rezultati | 18028 (14772) | FireSnake |
» | Kaj ima Slovenija boljšega od Jugoslavije? (strani: 1 2 3 4 … 11 12 13 14 )Oddelek: Problemi človeštva | 99389 (85071) | Karaya 52 |
» | odraščanje v socializmu¸ (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20951 (18704) | Matako |