» »

Kopija CDja slabša od originala (AUDIO cd)

Kopija CDja slabša od originala (AUDIO cd)

«
1
2

qshtr ::

Pozdravljeni!

S kolegom imava debato o kopiranju audio cdjev. On trdi, da je možno slišati razliko med originalom in kopijo audio cdja. Kopija je bila zripana in zapečena z EAC.

Prosim za vaša mnenja.

lp
qshtr

AngelOfDeath ::

če si jo zripal pol se verjetno čuje razlika če si pa kopiral cd pri primerni hitrosti in na kvalitetne medije se pa nena :)

MadMax ::

Je možno.
Vendar ne na "komercialni" audio opremi, sploh pa tega ne more slisati vsak...
(če seveda kopija nima nekih izrazitih napak)

Phoebus ::

OK, fantje, nekaj vam ocitno se vedno ni cisto jasno- pomen besede D-I-G-I-T-A-L-N-O.

Kaj bi bilo, ce bi bila kopija data CDja slabsa? Softver/podatki ne bi delali!

OZZY ::

Seveda je kopija slabša kot original. Samo ti to z ušesom ne boš slišal. Vsaj jaz nisem razlikoval med orginalnim in kopijo. Maš pa tako ali tako prav cdje samo za glasbo, ki naj bi bili boljši od navadnih za to. Samo meni je vse eno in isto. Samo da špila brez šumenja.
Go with the flow.

Matek ::

če si jo zripal pol se verjetno čuje razlika če si pa kopiral cd pri primerni hitrosti in na kvalitetne medije se pa nena


S temle se ne bi strinjal. Če ti v nerotu recimo kopira, je čisto na hitro gotovo, medtem ko v EACu lahko ripaš v wav in ti sproti popravlja errorje zelo natančno, pa tudi dlje traja. Menim da je potem prav taka kopija boljša. Res je, da je to digitalna tehnika in teoretično ni nikoli napak, ampak v praksi se zmeraj pojavijo, je pa res, da niso omembe vredne, ker se res ne slišijo.

Kaj bi bilo, ce bi bila kopija data CDja slabsa? Softver/podatki ne bi delali!.


Jah, če maš kak slabo posnet CD, ga preveri z tistim programčkom, ki pride z nerotom in preveri, če je gor kaj napak. Pogosto jih je veliko, pa cd še zmeraj dela popolnoma normalno.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

SasoS ::

edina fora je ker ima Audio CD manj error-correction podatkov kot data CD...zato *lahko* pride do napake pri branju. Koliko je pa to dejansko slišno je pa druga zgodba (če je 1 sample od 44 tisočih narobe...kolk se bo to slišal? Nič!). Druga zgodba je ako je cd u kurcu...potlej ti pa tudi podatkov ne prebere :D

HeiJack ::

Audio CD-ji, ki ste jih prej omenjal niso tud 0,1% boljši od navadnih! Poanta je: 1. da te nategnejo, da daš za en košček plastike 3x več, 2. Audio CD se imenujejo, ker so namenjeni komponentam (samostojnim) za snemanje muske, ker le-ti ne morjo snemat (nekateri sedaj že lahko) na obične CD-je; na njih je namreč že t.i. lead-in, da ga komponenta sploh zazna!

gumby ::

SasoS: audio-cd sploh nima popravljanja napak, iirc. EAC napake ugotovi z večkratnim branjem in "prekrivanjem" podatkov...

SasoS ::

Audio CD ima prav tako error correction bite...za vsak sektor (2352 bytov) je še vsaj 882 dodatnih bytov za popravljanje napak. Brez tega bi audio še bolj tenko piskal :D. Je pa to kljub temu premalo, zato imajo data cd-ji (poleg teh 882) še drugi layer 304-ih bytov ki odkrivajo napake pri branju...

gumby ::

kaj pa je sploh smisel tistih dodatnih bajtov, če niso dovolj za detekcijo napak? kozmetični dodatek?:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Lio ::

Nekdo iz nekega radio (radio sora) , ki je slep baje takoj ugotovi če je CD original al pirat. Verjetno ker ima bol razvit sluh kot mi. Razliko lahko slišš tud če maš dober audio cd predvajalnik in kvalitetne slušalke, pol pa dej najprej original, pol pa pirat in boš slišu razliko.

Spc ::

Če hočete imeti kopijo brez napak se ripa pri 1x hitrosti nato se še normalize-a recimo na -3dB in potem se pri 1x hitrosti ponsname na cd. Pri takem ni razlike med originalom in kopijo .. samo da je kopija malo tišja in to je vse.

8-O

bobby ::

joj joj.
se strinjam s Phoebusom. folk se vedno ne pozna pomena digitalno.
in jst se smejim ob postanju nekaterih osebkov v tej temi. Phoebus že ve zakaj,.. :D :D
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bobby ()

Tr0n ::

Za 1on1 kvalitetno digitalno kopijo si morate pravilno nastavit offsete svojega riperja/pekaca. EAC vam to omogoca. Na netu je ogromno tutorialov. Je pa seveda mozno.

Poldi112 ::

oj joj.
se strinjam s Phoebusom. folk se vedno ne pozna pomena digitalno.
in jst se smejim ob postanju nekaterih osebkov v tej temi. Phoebus že ve zakaj,..


No, jaz se pa smejim temu. Zelo smesno se mi zdi, da sem dal 250k za cd player, ko pa bi lahko kupil enega za 40k, saj itak vsi isto spilajo, ker je glasba digitalna.
Dejstvo jem, da razlika je. Ce je ne slisis, se ne pomeni, da je ni. Res pa je da je ni lahko slisat. Najlazje je pri klasiki. In razlika je, ceprav zelo majhna.
Glasba je analogna. In da jo spravis iz digitalne v analogno obliko, rabis DAC. In da jo v prvi vrsti spravis na cd v digitalni obliki, rabis ADC. Kar pomeni izgube. In vecina programov pac ne snema bitkov, ampak glasbo, kar pomeni da jo pretvori a analogno obliko, in nato nazaj v digitalno. kar pomeni izgubo kakovosti. Cist zakaj ne snemajo bitkov, ne vem. Verjetno, ker potem presneli tudi napake. Nikoli se nisem tako poglabljav v to.
Glede redundance, valda je ful zascitnih bitov na cd-ju. Kar nam omogoci, da imamo praske na cd-ju. Na internetu je dost tega, malo poisces pod Reed-Solomon coding in se cudis.
O dodatnih bitih za data cd ne vem, vem samo, da je drugace posnet. Drug protokol. Pac, prilagojen potrebam.

Tko da razlika 100% je, ampak ni vedno slisna.

bobby ::

razloži: maš cd ki je že vzorčen v 44khz ali več (dajem primer) v 16bit,potem pa ta cd kopiraš. po kateri kravji logiki bo šel proggy (primer Nero) ta digitaln format v analognega spreminjat potem pa spet vzorčit pa posnet na kopijo??? če maš en audio zapis že vzorčen in hočeš kopijo narest, se zapis (sami zvokovni podatki) dobesedno preslikajo, kar se pa korekcije tiče, to je druga zadeva.

če maš ti eno audiofilsko zadevšno za 300ksit in daš not odiginal (beri štampan cd v tovarni) potem pa v isto napravo kopijo tega originala (beri made by doma zapečena kopija) definitivno ne boš slišal razlike ker je vzorčenje ISTO! lahko se ti kako pokanje pojav al pa kej, posledica tega bi bila prehitra peka kopije al pa upraskan cd, to je pa tud vse.

ne mi tlele suhih klobas prodajat.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

der_Alte ::

hmm, le zakaj bi sploh ripal, ce bi samo rad naredil kopijo. lepo beres od zacetka do konca. popolna kopija.
cdrdao copy --on-the-fly --speed 8 --source-device 0,5,0 --device 0,6,0 --buffers 128. direkt s cdroma na cdr. kaj naj bi bilo tu drugace?

SasoS ::

jao...spet hodimo ko mačka okoli vrele kaše. Zadevšna je taka: govora je o 1:1 *digitalni* kopiji in zakaj le-ta ni nujno enaka originalu! Ja, kopira se digitalno, JA 1 naj bi se skopirala v 1 in 0 v 0. Ampak dejstvo še vedno obstaja da ima Mode2 1 layer manj error-correction bitov, in ne vem če je kdo opazil - ko cd-rom bere podatke dela retryje tolko časa dokler ne prebere prav, pri audio CDju se to navadno ne dogaja! (razen če imaš kakšen EAC in naprednejši algoritem za ehstrakcijo glasbe). Druga stvar, tudi pri branju glasbe v komponenti so napake, ker ima CD-R manjšo odbojnost je teh napak več, error-correction pa ni nujno da popravi vse in ker komponenta nikoli ne dela retryjev pri branju...V teoriji ja - kopija CDja mora biti *popolnoma* enaka v originalu (z dobrim pogonom za digitalno branje glasbe, dobro pečko in kvalitetnim praznim medijem) tako NOBEN ne more slišati razlike ker je NI. Ampak svet je drugačen...dandanes se glasba peče na pečkah ki jih prodajajo v Intersparu, na medijih ki na kitajskem stanejo pest riža, vse skupaj pa pri vrtoglavih 50x+ hitrostih. Za tak način, Audio CD nima zadosti error-correctiona.

tha_man ::

Prednost komponent za 300k SIT je seveda v DAC-u (kateri pri kopiranju CDjev na računalniku nima čisto nič zveze), in v tem da dražje bolj natančno berejo CD - to je recimo primerljivo s tem kar počne EAC, čeprav komponente najbrž ne delajo na isti način. Ravno zato je priporočljivo snemati audio CDje na nižji hitrosti - tako se posnamejo veliko bolj kvalitetno in playerji lažje pravilno preberejo CD. Podatki pa so gor pravilno napisani v vsakem primeru, tud če pečeš s 50x hitrostjo.

Razlike pri branju glasbe se kljub digitalnemu formatu lahko pojavijo, in to ravno (v bistvu samo) zaradi slabega error-correctiona na audio CDjih, ki playerju omogoča da "površno" prebere vsebino. Na podatkovnih CDjih se to seveda ne sme zgoditi, za kar poskrbi boljši error correction.

Še to: podatkov gre na CD 700MB, glasbe pa na isti CD kar precej mega več. Tako je ravno zaradi dodatnih error-correction bitov na data CDjih ki seveda rabijo svoj prostor, čeprav ne vem če je to edini razlog.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

iration ::

Phoebus in somišljeniki: če bi bilo tako, kot pravite vi, ne bi rabil CD ripperjev (beri: extractorjev), ampak bi samo drag&drop-u (direktno kopiral) iz cd-ja na harddisk.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

gumby ::

infectiphibian: cd-ripperje rabimo zato, ker audio-cd zapis nima možnosti odkrivanja in popravljanja napak... v bistu program ne ve, če je podatke v redu prebral ali ne, ker ne dobi te informacije. zato mora po drugačni poti ugotoviti, če so podatki v redu - navaden copy ne bo deloval

Poldi112: je že res, da obstaja pretvorba A->D in D->A, ampak ne pri DIGITALNEM KOPIRANJU CD-JA... AD pretvorbo naredijo takoj pri snemanju, DA pa naredi cd-player. pri kopiranju se nič ne spreminja (razen, če narediš normalizacijo na -3dB, tako kot predlaga Spc >:D :D)

Poldi112 ::

Ok, zdej jaz ne vem natancno, zakaj je razlika v kopiji. Nekje sem bral da se mora pretvorba izvajat, in to me je bilo dost logicna razlaga, zakaj pride do razlike.
Jaz samo vem da razlika je. Mogoce si jo jaz narobe razlagam, ampak da je ni, mi pa ne morete govorit.

wince ::

Logicno, da je razlika al das 3000sit al pa 100sit za CD :D v kvaliteti pa bistvene razlike NI (za lastno uporabo skopiral par audiofilskih CDjev pa je cist isto) če glih ne uporabljas prehitre peke pa kaksne leve CDje

BTW. nekdo je visje napisal da se z komponento ne da snemat na navadne CDje, da se samo je treba pekac malo prelisicit :D prvo mu das noter res audio CD da ga prepozna pol pa mu preden zacne pect unega ven potegnes (pladenj da ne bo pomote) pa das noter obicnega data pa ga cisto normalno zapece :D a ja to deluje na Philipsu CDR 880

LP

Pujcek ::

Zelo smesno se mi zdi, da sem dal 250k za cd player...


hahaha, men tut...

pujcek

Boky ::

Jaz sem naredil naslednji poiskus! Skopiral sem origani CD, pol pa naredil wav z originalnega in skopiranega cd-ja. Po bitni primerjavi med obema wav-oma mi Eac ni najdu nobene razlike. Torej z zadosti kvalitetnim cd-jem(da ti ga cd-player bere enako dobro kot original) in predvajalnikom razlike nebi smelo biti!

qshtr ::

Boky:

Dober poizkus. Tudi sam sem naredil isto, rezultat isti.

Zgleda da je močen tale placebo efekt...>:D

lp

tha_man ::

Včasih je isto, včasih ni. Odvisno celo od programa s katerim pečeš. To sem občutil na lastni koži ko sem snemal svoj demo CD. Naredu sem namreč prehod iz zadnjega komada v outro. Dokler je bila zadeva v wavih je bil prehod normalen, kakor hitro sem zapekel na CD se ja vmes zaslišil pok. Ko sem poripal nazaj na disk so bli konci in začetki komadov zbluzeni.

Po dolgem zajebavanju z Nerotom (več verzij vključno z najnovejšo izpred cca. dva meseca nazaj) sem si inštaliral Feurio in zadeva se zapeče kot je treba.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tha_man ()

Trancedeejay ::

No zdej pa se nekej od mene.
Vsi,ki pravite da razlike ni se nikoli niste probali to na pravem HI-FI-ju.Kdorkoli lahko pride do mene,prinese original in kopijo(po moznosti zapeceno na visji hitrosti od 1x),pa bo slisal razliko pa naj bo napol gluh.Eni nekaj bluzijo da kopija poka in da je to razlika - ni to.Ko das v predvajalnik original bos slisal prostor,zvenelo bo tako realisticno,zivo.....ko pa das isto noter,le kopijo pa bo pa spilalo nic posebnega,nobenega zivljenja,prostora. V praksi se izkaze drugace kot je prazna teorija nekaterih,ki pravijo da je vse identicno.
Vglavnem tisti,ki niste sprobali svoje teorije....mogoce ste jo - na svoje CD romu,ki spila slabse kot discman.
Have a niceDay

Matt

Zheegec ::

Če kopiraš digitalno na en dober CD-R, potem razlike ne more biti, ker sta CDja bit po bit-u popolnoma identična. Razlike pač ne more biti. Če pa kopirate analogno ali celo iz MP3jev, potem pa je že drug problem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Trancedeejay ::

Kaj ni razlike - najprej probaj pa bos videl.Pusti teorijo kje drugje.Zaradi te razlike sem sam zacel snemati na HI-FI komponento(tam pa se snema z 1x hitrostjo.)Pa ne mi govort kaj je digitalno in te scene - mam za sabo ze 7 let sole te stroke in zelo dobro vem kaj je kaj.V praksi pa je drugace.Npr. po karakteristikah v brosuri se vedno ne ves kako dober je ojacevalec.
Dej mi povej zakaj bi sploh prodajali ne vem kolk drage snemalne komponente ce lahko z enako kvaliteto posnames z racunalniskim rekorderjem?
Have a nice Day

Matt

Sid Izprijeni ::

> Dej mi povej zakaj bi sploh prodajali ne vem kolk drage snemalne komponente ce lahko z enako kvaliteto posnames z racunalniskim rekorderjem?

Zato, da jih kupujejo naivne duše, kot si ti! >:D

Mafonca, si sploh prebral, kako lahko testiraš kvaliteto RIP-a? Naj ti razložim, če nisi bral...

Prebereš Audio CD (original), ki je odlične kvalitete in ga bit po bit prepišeš v wav datoteko. Potem narediš kopijo tega CD-ja na CD-R. Iz CD-R-a spet prepišeš isti komad bit po bit v wav datoteko. Potem primerjaš obe wav datoteki bit po bit z ustreznim programom in vidiš razlike. Če ravno ne pretiravaš s hitrostjo, jih ni.

Kaj sledi iz tega? Skoraj ne vem, kako to nekomu ni jasno, ampak če ni razlik v digitalnem zapisu, jih tudi ni pri analognem predvajanju! Načelno.

Je pa ena fora mogoče. Zapisani CD-ji imajo slabšo odbojnost. To lahko pomeni, da jih HI-FI CD-predvajalnik bere nekoliko slabše (in naredi več napak), ker ima rahlo drugačen laser, kot računalniški pogoni in pečke. Zato pa lahko pride do razlike...


Rešitev? Namesto da kupuješ drage HI-FI komponente, raje kupi pregrešno drago profesionalno eksterno glasbeno kartico s kvalitetnim DAC-om in kvalitetno pečko. Pol boš pa vrtel prepečene CD-je kar v pečki in bo vse lepo in prav...;)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

ru7 ::

Imam kolega, ki sliši razliko doma na svojih komponentah! Dejansko daješ cd not in bo vedu ali je original ali kopija, če sliši oba (seveda na opremi, ki je nekaj vredna).

Zheegec ::

To je pa že odvisno od kvalitete CDja, ker glasbene komponente so bolj občutljive na takšne stvari.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vanquish ::

No pa da se jaz nekaj napisem.

Razlika na profesionalnih komponentah med posnetimi in originalnimi cd-ji je, in to niti ni tako mala.

Ce navedem primer: Kolega je imel pac SQL ozvocenje v avtu, se pravi res vse vrhunske kvalitete, kabli pozlaceni, vse kot se sika. V koncni vrednosti 2 miljona. Posnet cd, je pri meni igral brez problema, nic sumenja in nicesar, skratka isto kot originalen. Potem pa smo dali njemu v avto, kjer pa je bila opazna razlika. Posnet cd je imel dosti vec suma kot pa originalen.

Dejstvo je, da tudi tisti ki se profesionalno ukvarjajo ali z ozvocenjem ali muziko samo, dobro vejo, kaksna je razlika med obema in jo ponavadi tudi takoj prepoznajo.

Za tiste, ki pa mislite, da pac neke stvari ne obstajajo, samo zato ker vi ne veste za njih, ali pa se vam zdijo nelogicne, pa se mi smilite. Vsaj tiho bi lahko bili, ne pa da delate budale iz sebe:)


lp

gumby ::

vsi, ki imate kolege, kateri slišijo razliko med originali in kopijami, jih lepo prijavite na kakšen show na televiziji (nemški Wetten, dass... bo ravno pravšnji) kjer bodo lahko svoje nadnaravne zmožnosti tudi dokazali (in pri tem tudi pokasirali lepo vsoto $$$).
ajde, če ste frajerji:P

Sid Izprijeni ::

> Za tiste, ki pa mislite, da pac neke stvari ne obstajajo, samo zato ker vi ne veste za njih, ali pa se vam zdijo nelogicne, pa se mi smilite. Vsaj tiho bi lahko bili, ne pa da delate budale iz sebe:)

Tisto, kar po tvojem mi delamo iz sebe, si v bistvu ti.

Imaš pač nekega kolega, konkretnega argumenta pa ne postrežeš...

Jaojao, ko bi vsaj prebral, kaj s(m)o nekateri že zgoraj napisali...

:\
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Vanquish ::

Sid Izprijeni

na zalost sem si prebral tisto kar ste napisali8-O

In tudi posteno nasmejo:D

Kar pa se argumentov tice, pa sem lepo napisal, da sma z kolegom testirala na res kvalitetnem ozvocenju, in na mojem majn kvalitetnem.


Jaz res ne vem, ali vsi mislite da je dejansko vse v tem kar vi uspete slisat?

Idite si malo pogledat naprimer za digitalne fotoaparate, da ni vse v miljonih pixlov, pa si poglejte potem, kaj vse se testira pa na kaksen nacin. Potem pa se malo zamislite.

In potem, ko strokovnjaki, v laboratorijih vse pretestirajo in ugotovijo da so odstopanja pri "natisnjenih" in "zapecenih" cd-jih, pridete vi, in recete, NI JIH, JAZ NIC NE SLISIM.

Hahahahah:)

Lep dan no, nevem kaj naj vam drugega se recem:;

sparc49 ::

Razlike med posnetim in originalnim CD-jem jaz na svoji opremi ne čujem, vendar dopuščam možnost da razlika je.
Četudi sta original in kopija enaka bit po bit (prebrano na racunalniku), se na kopiji lahko pojavijo zelo majhne razlike med razdaljami posameznih bitov (pri višanjem hitrosti peke so te napake lahko večajo). Zaradi teh drobnih, naključnih razlik se pri DA pretvorbi k audio signalu lahko doda majhen naključni signal (šum).
Yamaha je prodajala pekače z "Audio master" tehnologijo, ki naj bi odpravljala te težave, pomaga pa tudi počasna peka.

Boky ::

Vanquish zgleda, da bi tvoj kolega moral se malce vec denarja vlozit v svoj avto(v predvajalnik), glede na to da mu tako slabo bere posnete cd-je. :D
Mogoče sta posnela muziko na kake No_name cd-je za 50sit. Uporbi kake boljše medije (recimo Plextor-je), pa po moje nebi smelo biti razlike!

Trancedeejay ::

No pa naj izzovem vse tiste,ki mislite da ni razlike med racunalnisko kopijo in originalom oz. kopijo posneto na Onkyo CD rekorderju.
Pridemo k meni,posnamemo CD na Teacov CDRW52x in potem primerjamo na mojem sistemu.Looser prinese prazen CD posnet za primerjavo+10 praznih audio CD-jev za nagrado zmagovalcu,posnetega pa odnese.Je kdo za?
Pa naj se sedaj javi nekdo,ki je tako preprican v svoje trditve.
Sploh ne veste kolk poden frsterkarijo imate nekateri doma dokler ne slisite nek dober sistem.Clovek kupi NAD CD player in ojacevalc in pa System Audio zvocnika pa ima dost za celo zivljenje.
Have a nice Day

Matt

SasoS ::

Spet se kregate, spet nabija vsak svoje in spet ne boste odkril amerike. Poglej...CD, ako je skopiran tako kot se šika, je ENAK originalu. 100% isto in enako kakorkoli ga obrneš. Če ne bi bil, potem CD kot tak ali drugačen medij popolnoma odpade. Problem se nahaja popolnoma drugje...namreč, vsak se drži svoje stroke kot biblija. Vsak hajfist bo dejal da vse kar stane pod 2M SIT ne daje od sebe zvoka, dejal bo da CD-je snemaš (če jih sploh snemaš!) na komponentah, ki ti vzamejo samo Audio CD (ki je začuda isti kot tisti za 50SIT, le da ima na začetku drugačen lead-in...in ne ne mi nabijat da ni, delajo jih v isti fabrki). Jaz kot računalničar bom trdil drugače. Prepričan sem, da moji CD-Romi (al pa ajde...recimo Pioneerjev A05, ki naekrat ni več tako poceni naprava) prebere vsak posnet CD 100x bolje kot vaše komponente vredne 300K. Zakaj? Zato ker je zato narejen! Posneti CD-ji imajo drugačno odbojnost in rabijo malenkost drugačno valovno dolžino laserja. In ne mi srat z zlatimi kabli in ne vem kaj...naredimo drugačen test. Posnamimo CD na Teacu in komponenti, zripajmo komad 10x na disk in naredimo checksum wave fajla. Osebni test je subjektiven....md5sum bo vedno isti :D

Sid Izprijeni ::

> Osebni test je subjektiven....md5sum bo vedno isti

Točno to!

Samo zagrizen avdiofilom to ni jasno!

Pismo no, edine razlike do katerih pride, večinoma nastopijo zaradi drugačne valovne dolžine laserja v HIFI CD playerju (ki slabše bere od računalniških) in zaradi rahlih nepravilnosti v razmaku med biti, ker so ti ponavadi "prehitro" zapisani. To je pa tudi vse.

:\
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

SeTAr ::

no, pa če lahko pridodam še moja dva centa... pred časom sem delal v enem od big bangov, in smo tam zares probali nekaj originalov in kopij na nekaj res hudem hifiju in zvočnikih (nevem več točno keri, ampak ocena obojega skupaj je šla proti trem miljonom), in izkazalo se je, da je razliko kar precej opazna tudi za nestrokovnjaka, podobno je bilo tudi na drugih hifijih, no in ker meni to zelo ni bilo všeč (razloge so že 100x povedali zgoraj) sem privlekel v tisto sobico en računalnik in ga priklopil na hifi (spet uporabili hiperkvalitetne kable pa to) - in se je izkazalo, da je original iz računalnika vsaj tako dober ali še boljši kot tisti ki je špilal iz hifija direkt, ter še da NI BILO RAZLIKE ko smo noter dali kopijo....
Je pa bila zelo velika razlika ko sem probal še par mp3 jev zaigrat... kljub temu, da so bili posneti pri kao visoki kvaliiteti pa to (250kbps) je bila razlika očitna...
Aja pa na računalnku je bil navaden sb live player za 12k tako, da izgleda da imajo dandanašnji že dokaj low-cost zvočne kvalitetne DAC-e...

Kar se mene tiče NIKOLI ne bom kupil komponente za predvajanje cdjev, zagotovo pa ojačevalec pa zvočnike namenjene komponentam...

EDIT: kopija cdja je bila narejena na računalniku z 40x liteonom pri 40x hitrosti na maxell cd-r!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SeTAr ()

gumby ::

SasoS: točno tako! eni vemo, da ni razlike, drugi jo pa hočejo slišati (in jo tudi "slišijo" - ampak samo na profesiolnalni opremi)>:D :D

tha_man ::

Folk, zdej si pa dobro preberte kar sta napisala SasoS in SeTAr, kajti TOČNO TAKO JE.

Jaz čist verjamem da se na komponentah opazi razlika med CD-Rom in originalom, ampak za to NI kriv CD-R v smislu podatkov na njem, kajti ti so popolnoma isti na obeh, če le ni prišlo do napak pri branju ali snemanju. Za razliko so krivi bedni laserji v vaših pregrešno dragih komponentah, ki imajo težave s švohnejše posnetimi CDR-i (tistimi ki so snemani pri velikih hitrostih).

Žalostno, ampak resnično, s tem se kar sprijaznite.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

flipflop ::

tha_man: nekako je treba upravičit velik strošek nakupa8-)

Boky ::

Namesto da se kregamo, če obstaja razlika med kopijo in originalom, bi bilo bolj zanimivo iskati medije, iz katerih bi znale avdio komponente prebrat muziko tako (kvalitetno) kot z orignalov. Mogoce kak Apogee ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boky ()

Trancedeejay ::

Tako bom rekel.Vsi mecete v HI-FI vsako loceno komponento.Npr. stane Yamaha CD player tolk dnarja kot NAD pa je slednji kot dan in noc.Ne mi bluzit da CD rom predvaja enako kvalitetno kot kvaliteten CD player kaksne boljse firme.Se Yamaha CDX-390,ki je poden od HI-FI komponente predvaja bolje od CD roma,preverjeno na Teac 40X.
Ti k si delal v Bigbangu mi pa ne govort kaj vse si sprobaval,ker blage veze nimas kot vecina v Bigbangu.Ti prodajalec govori nekaj od zvocnikov pa napacne zvocnike kaze....jao jao,sem mu se jest mogu pokazat o katerih zvocnikih govoriva.Se nastet ne znas opreme na kateri bi kao testiral,mene vpras....matr ti povem od A do Z od kaksne firme s katerimi se ukvarjamo.
Ce komponenta dela napake,zakaj je potem vec detajlov,vecji prostor,zvok je dinamicen in realisticen.Komponenta je namenjena samo temu da dobro bere in to poslje kvalitetnemu D/A pretvorniku.Tudi takoimenovane "HI-FI" komponente stanejo toliko kot CD RW,samo so pac jajca v svojem ohisju.
Pa kar se kablov tice,velika razlika.Kdo pa je rekel da so zlati kabli najboljsi - sploh ne.Kabli so kot nekaksne kretnice in nekatere frekvence bolje prepuscajo nekatere slabse.Ce sistem povdarja bolj visoke tone ne bos vzel npr.Nordost Blue Heaven kabla,ker ta lazje prepusca visje frekvence ampak takega da bodo vse frekvence v ravnovesju.Pa ni samo to fora.
No pa naj nekdo pride in bova oba preizkusila na kateri enoti bolje spila,HI-FI CD playerju ali CD romu........noben noce? - ste se ustrasl.Ti z Big Banga ulet in mi dokazi svoj test.
Pri HI-FI tudi ni vse v denarju.Nekatere firme ponujajo podobno za nekajkrat vec denarja.
Tako da - ne mi govort da je CD rom boljsi v kvaliteti predvajanja audio CD-jev,ker so to nepotrjene domneve.
Jutri zjutraj bom v Audio Clubu pa se lahko kdo oglasi,sem blizu doma in naj potem sam pove kaj bolje predvaja.
Have a nice Day

Matt

SeTAr ::

Dejstvo je da sem računalničar, zato sem v big bangu delal na računalniškem oddelku, res je tudi, da se v big bangih najde ogromno ljudi, ki nimajo pojma o tem kar delajo, vendar imajo v bb v kopru osebo ki ne samo po mojem skromnem mnenju obvlada...
Zelo mi ježal da ti ne znam našteti komponent s katerimi smo poslišali, vendar sem bom čez vikend pozanimal, in tukaj napisal točne podatke...
Glede ogabnih DAC na cdromih se ne bi mogel bolj strinjati, ravno zato ima večina ljudi cdrome povezane samo z data kablom (digitalen prenos) in se uporablja DAC na zvočni kartici, z pravo zvočno je možno zvok paslati naprej tudi v digitalni obliki zunanjemu ojačevalcu...
Glede tvojega predloga pa rade volje, samo žal nimam pojma kje je Audio Club...
aja, pa nikoli ni nihče rekel da cdrom bolje predvaja audi cdje, da pa to počne računalnik, to pa zagotovo.
Glede kablov pa imam za sabo kar nekaj doolgih in dolgočanih predavanj o materialih pa priključkih pa kaj jaz vem še vsemu... osebno ne ločim zvoka zaradi njih, ampak un tipo iz bb pa jih je ne da bi videl kateri je priklopljen in to 4 različne!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10110717 (8113) Quikee
»

EAC-optimalne nastavitve???

Oddelek: Zvok in slika
452404 (1886) Quikee
»

[Hi-Fi] - Debata: CD vs. DVD predvajalnik (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
19514057 (10494) Trancedeejay
»

Se kdo tukaj spozna na CD playerje? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1837741 (5712) Trancedeejay
»

S kakšno hitrostjo pečti audio CDje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
526606 (5520) City

Več podobnih tem