» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
7 / 34
»»

noraguta ::

dejte nehat no, tud dealer ti pove da se lohk predoziraš. pa ni kriv, da si ti narkoman.
če ti svetovalec ne svetuje dobro ga pa zamenjaš. a je problem? noben na banki ni nikomur prislanjal pištole na čelo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

nevone ::

dejte nehat no, tud dealer ti pove da se lohk predoziraš. pa ni kriv, da si ti narkoman.

Ja, samo diler ni svetovalec jemanja drog. On jih zgolj prodaja.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

svetovalec v banki v bistvu tud, samo produkte banke prodaja, ene sorte akviziter. če je pa to tvoj osebni svetovalec za finance je pa druga reč.
če bi podjetja dobila zadosti infota, od kokšnjaka na bankah nebi najemala svojih armad analitikov.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Da nasvet ni dober, lahko (če se na zadeve ne spoznaš) ugotoviš samo potem, ko je že prepozno.

O.

svetovalec v banki v bistvu tud, samo produkte banke prodaja, ene sorte akviziter.

Samo potem se mu naj reče prodajalec, ne svetovalec.

o+ nevone

nevone je izjavil:

svetovalec v banki v bistvu tud, samo produkte banke prodaja, ene sorte akviziter.

Samo potem se mu naj reče prodajalec, ne svetovalec.

o+ nevone

:~) as ti mau naivna?

Okapi je izjavil:

Da nasvet ni dober, lahko (če se na zadeve ne spoznaš) ugotoviš samo potem, ko je že prepozno.

O.

sej mislim, da podarijo, da gre zgolj za nasvet.

sej za šankom je isto.

al pa na slo techu

Zgodovina sprememb…

Ne nisem naivna. Si prej ti, ki trdiš, da svetovalec ni nič kriv, če ti narobe svetuje.

o+ nevone

jype ::

noraguta> al pa na slo techu

Ne nakladaj, tule ti vsaj trije v petih minutah lahko garantirajo (z vsem osebnim premoženjem, haha), da bo šlo zlato gor.

Pa štirje, da bo šlo dol.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

nevone je izjavil:

Ne nisem naivna. Si prej ti, ki trdiš, da svetovalec ni nič kriv, če ti narobe svetuje.

o+ nevone

nesvet je zgolj nasvet.

perci ::

thramos je izjavil:

perci je izjavil:

Prosim, da me citiraš, kdaj sem rekel, da varčevanje v katerikoli valuti ne prinaša nikakršnega tveganja?

Takoj, ko boš mene citiral, kjer sem te tega obtožil. ;)

Tukaj.

"Če ne dojameš, da tvegaš padec vrednosti premoženja zaradi spremembe vrednosti valute tudi z varčevanjem v lastni valuti, potem za debato nisi primeren kvečjemu ti."

Bo zadostovalo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: perci ()

pejta se vn stepst

nesvet je zgolj nasvet.

Nasvet niso zgolj navodila ali razlaga. Nasvet je nekaj kar ima večjo težo v očeh prejemnika.

o+ nevone

odvisno kdo ga daje. vsaj meni se je vedno zdelo v banki, da nimam opravka ravno z biseri finančnega trga. in je bilo vedno v prvi vrsti prodati njihov produkt.

odvisno kdo ga daje.

Nič ni odvisno. Nasvet/svetovanje ima svojo definicijo in tako ga večina ljudi tudi dojema. So se pa že v veliki meri prilagodili realnemu stanju, kot recimo ti, ki točno veš, da

vsaj meni se je vedno zdelo v banki, da nimam opravka ravno z biseri finančnega trga. in je bilo vedno v prvi vrsti prodati njihov produkt.

o+ nevone

pa sej to niso modeli z maybachi ampak z nissan micro ponavadi.
tu se nekje ustvari tista razlika: "odvisno kdo ga daje", čeprav tudi to ni povsem res.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

Nasvet bančnega svetovalca v zvezi s produkti ki jih prodaja je vreden ene tolk kot nasvet prodajalca v Big Bangu v zvezi s produkti ki jih prodaja.

Vsak naj se pa sam odloči a bo nasedel ali ne.
Life is as complicated as we make it...

Nasvet bančnega svetovalca v zvezi s produkti ki jih prodaja je vreden ene tolk kot nasvet prodajalca v Big Bangu v zvezi s produkti ki jih prodaja.

Ja, samo prodajalcu v BigBangu ne limajo naziva svetovalec.

o+ nevone

nejcek74 ::

Pithlit je izjavil:

Seveda, vendar:
zavajanje prodajalca je verjetno lahko dovolj za razdrtje pogodbe. Spomnimo se primera modrega (rentnega) varcevanja, kjer je NLB moralal naknadno poplacati razliko zaradi enostranskega znizanja obresti, kljub temu, da so bili za varcevalce neugodni pogoji zapisani v pogodbi. Hocem reci, da je ocitno da se po nasi zakonodaji pricakuje od prodajalca zelo veliko in ga namerno slabi nasveti lahko spravijo v tezave. Je pa tudi ocitno da to velja bolj za bancnike kot pa npr za preprodajalce avtomobilov.

'Iz pisem varčevalcev je razvidno, da so bili ob podpisovanju pogodb prepričani, da je obrestna mera nespremenljiva oziroma se ne more znižati pod začetno obrestno mero. Banka jih je pred podpisom pogodbe še dodatno prepričevala o ugodnosti rentnega varčevanja z informativnim izračunom za celotno dobo varčevanja, pri katerem je uporabila obrestno mero za prvo leto varčevanja. Vendar pa je kmalu začela z občutnim zniževanjem obrestne mere, o čemer varčevalcev ni obvestila,'

*s tem, da ne mislim da bi banke v primeru najemanja kreditov v CHF namerno zavajale potrosnike

thramos ::

perci je izjavil:

thramos je izjavil:

perci je izjavil:

Prosim, da me citiraš, kdaj sem rekel, da varčevanje v katerikoli valuti ne prinaša nikakršnega tveganja?

Takoj, ko boš mene citiral, kjer sem te tega obtožil. ;)

Tukaj.

"Če ne dojameš, da tvegaš padec vrednosti premoženja zaradi spremembe vrednosti valute tudi z varčevanjem v lastni valuti, potem za debato nisi primeren kvečjemu ti."

Bo zadostovalo?

Daj preberi še enkrat, kaj sem napisal. Počasi. Vem, da je kar dolga in zapletena poved, ampak njen pomen ni enak tvoji.

nevone je izjavil:

o+ nevone

Sicer se strinjam, da je naziv zavajujoč. Ampak "svetovalce" imajo v avtohišah, pohištvenih salonih in še marsikje, pa bi moralo biti vsem jasno, da je svetovanje s strani človeka, ki ti ne prodaja samega svetovanja ampak nek produkt bolj malo vredno. Jasno bi moralo biti, da ima tudi "pravo" svetovanje precej omejene zmožnosti. Vsekakor pa je problem, na kakšen način dandanes sploh priti do kredibilnih informacij.

V Go-ahead-ovem pa dvomim, da mu je kdorokoli od "svetovalcev" zlonamerno svetoval ... ampak gre bolj za sindrom mlatenja po koprivah s tujim.

pa bi moralo biti vsem jasno, da je svetovanje s strani človeka, ki ti ne prodaja samega svetovanja ampak nek produkt bolj malo vredno.

Jaz pa mislim, da bi moralo biti svetovalcu tudi v inetersu, da ti čim bolje svetuje in mu tudi je, samo vprašanje če zna, in če mu stranka sploh da dovolj informacij, na podlagi katerih lahko kvalitetno svetuje.

o+ nevone

Okapi ::

Pithlit je izjavil:

Ali pa zdravnika, ne? Ker tudi oni prodajajo svoje storitve, da jih ima v žepu farmacevtska industrija, pa tudi že vemo, ne?

nevone je izjavil:

O ja, jim.

Okapi je izjavil:

Ali pa zdravnika, ne? Ker tudi oni prodajajo svoje storitve, da jih ima v žepu farmacevtska industrija, pa tudi že vemo, ne?

Točno tako. Al mogoče misliš da gre zdravnikom kar tako, nekritično, verjeti?

Jaz svojega osebnega zdravnika non stop popravljam pri njegovih izjavah (ker dejansko dela malo bolj po svoje, vsaj kar se mene tiče). Pa svojo endokrinologinjo sem tudi prepričala da imam o svojem zdravju malo več pojma kot ona (in mi zdaj lepo recepte podpisuje, pa skrbi da vseeno kake kapitalne napake ne nardim). En plastik je tudi že odletel iz varne javne službe ker si je mal preveč upal. Pa urolog je odstopil s svoje pozicije ker sem mu dokazala da njegovo znanje ni več na ustreznem nivoju (in se je posvetil stvarem ki jih dosti bolj obvlada, ta položaj pa prepustil mlademu kirurgu z novejšimi znanji).

Pithlit je izjavil:

nevone je izjavil:

O ja, jim.

Uradno imajo tam prodajalce, ki pa seveda lahko tudi svetujejo.

o+ nevone

sicer pa ne se sekirat za svetovalce, Draghi vam bo še podražil kredit.

nevone je izjavil:

Jaz pa mislim, da bi moralo biti svetovalcu tudi v inetersu, da ti čim bolje svetuje in mu tudi je, samo vprašanje če zna, in če mu stranka sploh da dovolj informacij, na podlagi katerih lahko kvalitetno svetuje.

Saj včasih se interesa stranke in, recimo temu, prodajnega svetovalca, pokrijeta. Ni pa nujno, zato se je naivno na to 100 % zanašati.

Okapi je izjavil:

Sicer gre za kar dosti drugačno situacijo, ampak ja, tudi v zdravstvu obstajajo konflikti interesov.

Go-ahead ::

noraguta je izjavil:

sicer pa ne se sekirat za svetovalce, Draghi vam bo še podražil kredit.

Če takoj šibnem na banko misliš, da ga lahko odplačam pred Draghijevim govorom?

jype ::

To je odvisno predvsem od banke.

eh noben ne ve kako se bodo odzvali drugi. no jaz ne.

Go-ahead že ve da bo preplačal 1800€.

GregiB ::

noraguta je izjavil:

Hmmm, zaenkrat EUR proti CHF danes -0,5%... EUR je padel pod pariteto...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

toplakd ::

Danes sem še po radiu slišal da so sedaj društvo in da bodo zahtevali prekonvertiranje kredita v € po tečaju na dan najema kredita.

Sicer nimam kredita v CHF, me pa zanima če na kreditnih pogodbah piše znesek najema kredita v CHF in izplačilo potem v željeni valuti €?

GregiB je izjavil:

noraguta je izjavil:

Hmmm, zaenkrat EUR proti CHF danes -0,5%... EUR je padel pod pariteto...

sej nabava ni tak kunšt. problem je kdaj se jih potem znebit. če se eu pobota z rusijo, cene nafte pa spet narastejo, se zna zadeva hitro obrnit. rusom je pa tudi v interesu, da se zbongajo z Evropo. razen če bo kitajc vse odkupil, kar pa se jim trenutno splača glede na trenutno precenjen dolar.

toplakd je izjavil:

Danes sem še po radiu slišal da so sedaj društvo in da bodo zahtevali prekonvertiranje kredita v € po tečaju na dan najema kredita.

Sicer nimam kredita v CHF, me pa zanima če na kreditnih pogodbah piše znesek najema kredita v CHF in izplačilo potem v željeni valuti €?

ma to je tako, tako. potem bomo spet vsi sanirali banke.

Zgodovina sprememb…

Dejan_007 ::

toplakd je izjavil:

Ne verjamem, da bodo banke na to pristale.

wini ::

Kredit sem sicer že odplačal ... ampak je bilo na meni da se odločim ali bom vezal na euribor ali na franke.
In referentka na banki me ni nč "komandirala" da nej vzamem v frankih, samo osebno mnenje je izrazila če bi ona jemala kaj bi pač naredila.
Jst sem se sam odločil. In sem vedel da če gre pač tečaj gor bom imel višji obrok.
Nevem kaj je zdaj tu banka kriva, sej vsak ki je podpisal se je odločal sam, noben mu ni naslonil pištole na glavo.
Če gremo tako naprej, naj naredijo društvo še vsi ki so kupli bitcoine po 600$ sedaj pa so po 300$ (nevem točnega zneska) in gremo tožarit vse povprek ...

Zanima me tako informativno, ker nisem nikoli videl takšne pogodbe.
Če so si izposodili CHF, potem itak nimajo kaj praskat.

"Vsi" zdaj pač vidijo kako bodo banke veliko zaslužile.
Ampak če je banka imela nekje deponiranih toliko in toliko CHF, potem hoče tudi te franke
nazaj, ne glede na trenutni tečaj.

Sicer pa imajo osnovni obrok še vedno vsi enak kot na začetku kredita. 100CHF je vsak dan 100CHF.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Kredit sem sicer že odplačal ... ampak je bilo na meni da se odločim ali bom vezal na euribor ali na franke.
In referentka na banki me ni nč "komandirala" da nej vzamem v frankih, samo osebno mnenje je izrazila če bi ona jemala kaj bi pač naredila.
Jst sem se sam odločil. In sem vedel da če gre pač tečaj gor bom imel višji obrok.

Ja, seveda. Ti si vedel in se zavedal tveganja in ga sprejel. Marsikdo pa od bančnega referenta pričakuje več, kot mu je on zmožen nudit.

Moj poudarek je na tem, da bančni svetovalec ne more nudit kaj dosti več, kot ti prodat storitev banke, pri čemer te seznani z možnimi posledicami. Da bi pa on z danim nasvetom prevzel vso odgovornost, je pa seveda nesmiselno pričakovati. Seveda v primeru, ko gre zgolj za prodajo storitve. Če gre pa za svetovanje, ki ima pa svojo ceno, je pa stvar dogovora, kako se tveganje razporedi med svetovalca in stranko.

o+ nevone

St235 ::

Zanima me tako informativno, ker nisem nikoli videl takšne pogodbe.

V pogodbi je zgolj višina kredita v frankih. Tega je potem banka pač konvertirala v EUR po tečaju na dan izplačila. Nič drugače kot če bi jim ti CHF prinesel v kovčku in zahteval menjavo. Zato se ta nabijanja o tem, da naj se jim kredite konvertira še toliko bolj absurdna.

Saj zato ravno. Če si si izposodil 50k CHF, si 50k CFH dolžan, + pogodbene obresti. Neglede na tečaj.
Zdaj pa država pomagaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

TESKAn ::

Jaz bi pa rad, da mi država odkupi delnice NKBM po najvišjem doseženem tečaju. Ko se že gremo absurdne zahteve...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ZaphodBB ::

Jaz sem pa enkrat kupil zanič rabljen avto. Pa bi rad, da mi država povne kupnino.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Looooooka ::

Jst bi rad denar za vse vplačane lotko listke nazaj, ker lahko za isti denar zdaj ne-zadanem 10x več na evropskih loterijah.
Več kot očitno sem bil zaveden, ko sem vlagal v manj vredne ne-zadetke :D

mitja73 ::

toplakd je izjavil:

Ni problema, samo naj še plačajo EUR obresti, če želijo EUR obroke.
Al bi oni EUR obroke in CHF obresti ? ;-))

Jaz bi rad od države nazaj dobil čas, ki sem ga (sicer po lastni neumnosti) porabil za brezplodno dopisovanje s thramosom.

Looooooka ::

Zgleda tud tle niso prvi.
http://ukk-svicarac.com/

Aston_11 ::

Dovolj je, da euribor skoči nazaj na 5 pik, pa bomo imeli društvo euriborašev v podobni situaciji, kot so sedaj švicarji .

jan_g ::

Je že bil na taki stopnji (v letih 2007-2009), pa se ne spomnim, da bi bilo kaj dosti jamranja po medijih in ustanavljanja društev.

Ja, takrat so tudi nepremičnine že precej zrasle in je razlika v vrednosti same nepremičnine več kot pokrila euribor.

Pribitki iz tistih časov so veliko nižji kot danes.

Go-ahead ::

Kolega v podobnem dreku razmišlja, da bi šel za neodplačan del kredita pred govorom Draghija kupit švicarje ??

Pa menda ja ne bo švicar še bolj narastel?
««
7 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 455 56 57 58 )

Oddelek: Loža
2866479134 (196) Lonsarg
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473915 (20263) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714259 (7023) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418702 (16238) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317818 (3795) samotest

Več podobnih tem