» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
16 / 34
»»

thramos ::

Dobili pa so stanovanja praktično zastonj in zato mem o pravici do (poceni) lastne nepremičnine takoj, ko končaš šolanje prenašajo na svoje potomce.

Spajky ::

Pithlit je izjavil:

Pa glih pri malce starejših bi človek pričakoval da so seznanjeni s tem... saj so dali smrt jugoslavije skozi! Če jih takrat valutno tveganje ni izučilo jih ne bo nikoli.
Good point ! :) ...

thramos je izjavil:

Dobili pa so stanovanja praktično zastonj in zato mem o pravici do (poceni) lastne nepremičnine takoj, ko končaš šolanje prenašajo na svoje potomce.
he he, res je! pa oni malce mlajši so živeli v času booma in so potrošniško miselnost prenašali dalje na svoje potomce, ti pa zdaj nesrečni, ker si ne morejo kaj dosti privoščit, ker je težko dobit službo, kamoli dobroplačano, da bi lahko svoja pravljična pričakovanja hitro uresničili ... no, do 50-ega še bodo že streznili vsi po vrsti (razen izjem) 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

Matija82 ::

Okapi je izjavil:

Matija82 je izjavil:

V teoriji to razumem, zanimalo me je zgolj, če je kdo naredil kakšen obračun primerjave skupnega stroška kredita in obrokov glede na gibanja tečajov v tem obdobju.
To sem se že jaz par strani nazaj spraševal, ampak AFAIK še nihče ni naredil takega izračuna (oziroma vsaj ni nikjer javno objavljen).

O.


Nekaj malega na to temo.
http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo...

Šimpanz ::

Mene samo zanima kaj bi se zgodilo če bi začel sedaj frank zelo padati, ali bi švicarji petvorili svoje kredite v eur pri tečaju 1:1 ali bi še čakali da pade še nižje. Grem staviti da če bi eur zrastel na 1:2 glede na frank, bi bili vsi leo tiho in bi sami sebe treplali po ramah češ kako smo bili pametni da smo vzeli kredti v frankih.
Če bi potem frank spet poskočil na sedanjo vrednost pa vsi spet v jok pa na drevo.

toplakd ::

No, če bi onim švicarjem lahko preračunali kredit v EUR po tečaju na dan jemanja kredita,
potem bi lahko še meni preračunali EUR kredit v švicarje po istem tečaju in mi razliko premalo
izplačane glavnice lahko nakažejo kar na TRR. Ali pa če se kar lokalno zglasim in mi dajo v kuverti. :))
Aja, pa da nebojo pozabli slučajno izplačati še razlike med libor/euribor, ker je libor bil ves čas manjši.

E, i tata bi sine :)

Ej džava, pomagaj. Meni so takrat premalo izplačali :))

Pa vsak mesec se tresem, kaj če bo sosed kateri je vzel švicarje slučajno sedaj manj plačeval od mene.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: toplakd ()

GregiB ::

Danes dober povzetek zadeve v Financah:

Tveganje, ki ga posameznik sprejema s pohodom na valutne trge, se je ravno na primeru posojil v frankih izkazalo v svoji najbolj problematični luči. Imeti izdatke v enaki valuti kot prihodke je železno pravilo, ki se ga je dobro držati. Zadnje gibanje franka je posojilojemalcem, ki so ob velikem nihanju tečaja spoznali, da takšnega tveganja ne sprejemajo, dalo priložnost, da posojilo konvertirajo po ugodnejšem tečaju kot ob prvi reakciji na trgu. Kdor želi še naprej tvegati in upati na boljši tečaj, pa se ob presenetljivih intervencijah centralnih bank mora zavedati, kakšno negotovost sprejema.


vir: Finance, 3.2.2015
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Mare2 ::

Tole je sicer lepo napisano. Problem je, ker ni frank poskočil, temveč je EURo padel. Sicer logična posledica posledica ravnanja nekaterih držav, kjer porabijo več kot bi lahko. In to se dogaja kljub varčevalnim ukrepom, kar kaže na to, da niso dobro zastavljeni.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

GregiB ::

Mare2 je izjavil:

Problem je, ker ni frank poskočil, temveč je EURo padel.


14.1.2015 1 USD = 1,02 CHF
15.1.2015 1 USD = 0,85 CHF
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Spajky ::

Kako se ljudi skubi, se lahko vidi tudi v tem kao dokumentarcu/filmu za "samoizobraževanje" oz. razširjanje obzorij tu doli ali direkt na YT-u 2,5h traja : (Official Movie) THRIVE-What On Earth Will It Take ;)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Go-ahead ::

GregiB je izjavil:

Po pravici povedano pričakujem, da bo CHF počasi zlezel na nivo med 1,05 do 1,1 CHF za 1EUR, potem pa bo pridobival kot rezultat dodatnega padanja EURa, kot rezultat Draghijevega tiskanja. Zelo namreč dvomim, da bo dodatno tiskanje EUR konkretno doprineslo k izvitju iz deflacijske spirale, saj osebno ne vidim problema na ponudbeni strani ampak povpraševalski. Praktično vsako 2 gospodinjstvo ima koga pod streho, ki je brezposelen, brez (višjih) prilivov... vse več je tistih, ki za širšo potrošnjo enostavno... nimajo... deflacija

Sem pa zdajle spet malo bral skupino na FB. Vsi nekako vidijo "odrešitev" v konverziji kredita po tečaju na datum najetja kredita... Razmišljam, da bi lahko ustanovili še društvo EUR kreditojemalcev in terjali, da se nam za nazaj povrne razlika med EURIbor in LIBor CHF... Je kakšna razlika?



Bravo GregiB

danes je tečaj nekje okoli 1.05. Ali se bo še kaj dvigoval kot se je zadnjih nekaj dni, kdo ve?

noraguta ::

tuki je treba upoštevat, da tudi če švica vrže na trg znatno količino denarja rezultat ni prav jasen. kitajci imajo namero del svojih ogromnih deviznih rezerv v dolarjih skonvertirat v druge valute. in dokler je dolar relativno dobro stoječ se jim to splača.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Unilseptij ::

pirat je izjavil:

Unilseptij > Vse, kar sem jaz hotel povedati na to temo, je tole:
1. Banka, ki deluje v evroconi, pri rasti franka neposredno profitira, ker pribitek obračuna v CHF, plačanega pa dobi v EUR, pri čemer ji ni potrebno skrbeti za nič drugega, kot da ta denar lepo poknjiži kot čisti dobiček. Torej ne drži, da je banki vseeno, kakšen je tečaj.


Ne, ker smo ti že 100x razložili, da imajo banke kar se kreditov tiče, valutne pozicije zaprte. To pomeni, da če banka planira priliv iz CHF kredita v višini 100 enot aprila 2017, ima za april 2017 tudi že predviden kontra odliv 100 enot CHF. Daj si tole prosim dopovej - valutne pozicije so zaprte. Če se katera od bank ločeno od kreditne aktivnosti ukvarja tudi z valutnim trgovanjem je to dejavnost, ki je ločena od kreditne dejavnosti in banka managerira vsako posebej... Boš trdil, da se banke brez hedginga puščajo odprte nevarnosti padca tečaja CHF (če po tvojem že toliko profitirajo od rasti)? Ne, pozicije so zaprte, morebitni obstoj deska za valutno (FX) trgovanje v banki pa nima nobene veze s CHF kreditiranjem prebivalstva.
Tisto, čemur ti praviš "v EUR plačani pribitek v CHF" banka porabi za to, da kupi CHF in poravna svojo obveznost na nasprotni strani in toliko kolikor je kreditojemalcu zrasel tečaj CHF izražen v EUR, toliko je zrasel tudi banki.


Tule je zelo dober članek na to temo:

http://fistfulofeuros.net/afoe/10640/

Najpomembneje:

The banks distinguished between loans to private individuals and to companies where company loans have mostly been regarded as legal FX loans, i.e. the companies did indeed receive FX whereas loans to individuals have all been treated as illegal, i.e. not proper FX loans but only with interest rates tied to FX, no matter the form. The Supreme Court ruled that instead of the FX currency interest rates the lowest CBI rates should be used causing substantial losses to the banks.

Pa še tole:

http://www.neven-vidakovic.com/pdf/extr...

This paper investigates did the banks have extra income interest income because of the appreciation of CHF even with the open currency position of 0. The answer is yes, however overall profitability of CHF loans as a banking product is doubtful at best.


Vsekakor pa zadeva ni nič novega in se je zgodila že velikokrat. In že velikokrat so ugotovili, da je nateg.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::


Vsekakor pa zadeva ni nič novega in se je zgodila že velikokrat. In že velikokrat so ugotovili, da je nateg.

In ti si šel in podpisal pogodobo. Kaj si potem ti?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

jernejl ::

Vsekakor pa zadeva ni nič novega in se je zgodila že velikokrat. In že velikokrat so ugotovili, da je nateg.

Skratka, če nekdo služi z dajanjem kredita, je to nateg.

Vprašanje je, ali so banke hedgale prihodek z naslova pribitka na OM ali ne. Če so ga, potem njihov prihodek z naslova tega pribitka v EUR ni odvisen od menjalnega tečaja. Če ga niso, potem ob dvigu vrednosti CHF zaslužijo v EUR več, ob padcu CHF pa manj. Torej so izpostavljeni valutnemu tveganju in zakaj je to v očeh kreditojemalcev nateg, mi ni jasno.
In kolikor vem, morajo banke za izpostavljenosti v tujih valutah po Basel II zagotoviti dodaten kapital (skratka, zaradi stroška kapitala izpostavljanje dodatnim tveganjem ni brezplačno).

jusv ::

Nobena banka ne bo prevzela tega tveganja, zato so se ustrezno zavarovali. Ampak moraš vedet, da profitov s tega ne vlečejo. Zato če se spremeni tečaj banka ne profitira. In to, kar trdijo nekateri kreditojemalci je popolnoma napačno: banka ni zaslužila na njih, ker sedaj več plačujejo. Banka zasluži samo iz pribitka, pa še tega bo počasi negativni libor pojedel. Pa če upoštevamo, da se evro napram franku krepi, ugotovimo, da sedaj že kar precej zadev gre na roko kreditojemalcem.
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!

Go-ahead ::

Prejšnji teden sem predčasno odplačal kredit. Dve leti prej.
Ali je bilo to modro?

Okapi ::

Čez dve leti boš lahko naredil natančno računico, do takrat lahko samo ugibaš.

O.

Roadkill ::

Kako je lahko to, da se znebiš kredita slabo?
Razen če si za to vzel drug kredit.
Ü

Okapi ::

Recimo če frank izgubi vrednost proti evru.
Ali če denar vložiš v kaj donosnejšega, kar ni tako zelo težko, glede na to, da so obresti na kredit sedaj izjemno nizke.

Je pa seveda najbolj varno, če imaš višek denarja, da odplačaš kredit.

O.

Go-ahead ::

Sedaj razmišljam, da bi kupil franke?

perci ::

Če bodo šli franki gor, jih kupi, sicer pa ne.

no comment ::

Tip je predčasno odplačal kredit v frankih, sedaj bi pa kupil franke. Po dveh mesecih tumbanja o tem kako se zavaruješ pred tečajnimi tveganji.

Pol pa zastop logiko, kako so banke pokvarjene, ker se zavarujejo, civilisti pa žrtve, ker gemblajo...

Roadkill ::

Rabi material za svoj forum.
Ü

thramos ::

no comment je izjavil:

Tip je predčasno odplačal kredit v frankih, sedaj bi pa kupil franke. Po dveh mesecih tumbanja o tem kako se zavaruješ pred tečajnimi tveganji.

Pol pa zastop logiko, kako so banke pokvarjene, ker se zavarujejo, civilisti pa žrtve, ker gemblajo...


Povsem konsistentno - verjame v rast franka oz. padanje evra. Z varčevanjem v evrih bi prav tako tvegal.

no comment ::

thramos je izjavil:


Povsem konsistentno - verjame v rast franka oz. padanje evra. Z varčevanjem v evrih bi prav tako tvegal.

Ja, konsistentno stavi na rdečo. Pol pa fejtsbukovo stran postavit, če pade črna.

Tveganju bi se izognil tako, da bi za denar, s katerim je odplačal kredit, kupil franke. Tako bi do konca odplačevanja kredita bil zavarovan pred tečajnim tveganjem.

Naj se potem tudi konsistentno obnaša kot špekulant - stisne zobe, ko gre trg v drugo smer kot je stavil.

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

K0l1br1 ::

Še višje sodišče da potrdi, potem je za vedno zmaga za vse, ki bi prevzeli samo tisti del tveganja, ki jim je v korist. Idiocracy ftw.

Tilen ::

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

K0l1br1 ::

Mislil sem v kontekstu strahu, da samo še to se manjka, da višjaki potrdilo to neumnost. Pa se mi ni dalo na dolgo pisati;)

Samuel ::

No, saj po kolapsu naših bank in vseh neumnostih, ki so jih počele, bo tole še majhen strošek.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

K0l1br1 ::

Samuel je izjavil:

No, saj po kolapsu naših bank in vseh neumnostih, ki so jih počele, bo tole še majhen strošek.
In precej logičen v luči pospešene hoje proti idiocracy. Če hočemo biti v 400 letih tam, je taka sodba nujen pogoj + tablice in telefoni zastonj vsakemu otroku že ob rojstu. Aja, čip, namesto tega, kot kravam.

Samuel ::

Imaš veliko zgodb, ko ljudje niso mogli dobiti kredita, ker jim je pri plačah manjkalo 3, 5, 7 EUR. In naše dobre banke so ljudem predlagale, da naj kredit vzamejo v CHF. Zdaj bodo pa pač pojedle, kar so si skuhale. Sicer pa.. ali je kakšen bančnik iz kake bivše državne banke v Sloveniji sploh nastradal? Se usedel za kake 5-10-15 let?
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

McHusch ::

Ene stvari ne razumem, ki jo tako vztrajno ponavljajo.
V evrih niso bili kreditno sposobni, v frankih pa so bili. Kako je to možno?

Če si kreditno sposoben, si pač kreditno sposoben. Razumem, da so lahko v frankih vzeli višji kredit, ker je bil pričakovan EOM nižji, v evrih bi si pa pač lahko izposodili manj. Ni mi pa jasno to vztrajno ponavljanje, da v evrih niso bili kreditno sposobni... Kako hudiča si lahko kreditno nesposoben za manj tvegan kredit, za bolj tveganega pa si sposoben?

K0l1br1 ::

Samuel je izjavil:

Zdaj bodo pa pač pojedle, kar so si skuhale.
Tole izhaja iz domneve, da so ljudje idioti.

Samuel ::

McHusch je izjavil:

Ene stvari ne razumem, ki jo tako vztrajno ponavljajo.
V evrih niso bili kreditno sposobni, v frankih pa so bili. Kako je to možno?


Mene tudi zanima, kako je to možno. Saj tukaj se vsa ta zgodba in logika bank konča. Zafukale so in zdaj bodo plačale.

K0l1br1 je izjavil:

Tole izhaja iz domneve, da so ljudje idioti.


To so pa v vsakem primeru.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

K0l1br1 ::

Samuel je izjavil:

To so pa v vsakem primeru.
Jp. Ne vem, zakaj bi sedaj banke plačevale njihove neumnosti, razen zato, ker lahko in bomo vsi dali.

Samuel ::

K0l1br1 je izjavil:

Samuel je izjavil:

To so pa v vsakem primeru.
Jp. Ne vem, zakaj bi sedaj banke plačevale njihove neumnosti, razen zato, ker lahko in bomo vsi dali.


Hjah. Kaj vse smo mi že dali bankam in zdaj nekatere skrbi tale drobiž, heh.
No, vsaj pri nedržavnih bankah nas to naj ne bi stalo ničesar... ampak.. saj vemo, kako to gre...
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

ahac ::

Hjah. Kaj vse smo mi že dali bankam in zdaj nekatere skrbi tale drobiž, heh.

Nima veze, če je drobiž ali ne.

Gre za to, da očitno v Sloveniji ljudem ni treba prevzet nobene odgovornosti za lastno neumnost ali nesposobnost. To se je izkazalo že velikokrat in se spet potrjuje.
Staviš na valute... če gre v pravo smer boš profitiral, če bo šlo obratno... tožba!

Ej, kaj če bi mi ta naš sistem razširil še npr. na delnice? Bom kupil kar ene na random... če bodo šle gor, bom fajn zaslužil, če bodo šle dol... tožba!

Al pa na nakup avta. Lej, men prodajalc ni povedal, da bo vrednost avta padla, če ga zaletim. Tožba!
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Samuel ::

Če bi bilo to tako enostavno, potem do take odločitve sodišča ne bi prišlo, ane.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

ahac ::

Eh, v Sloveniji je pač ta kultura kjer nikomur ni treba prevzet odgovornosti... ne politikom in ne navadnemu folku.
V taki kulturi pač tudi na sodišču zmaga varovanje bedakov.
Oz. niti niso bedaki, ker so igral igro na srečo, kjer očitno sploh ni možno izgubit!
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ahac ()

Wrop ::

McHusch je izjavil:

Ene stvari ne razumem, ki jo tako vztrajno ponavljajo.
V evrih niso bili kreditno sposobni, v frankih pa so bili. Kako je to možno?

Če si kreditno sposoben, si pač kreditno sposoben. Razumem, da so lahko v frankih vzeli višji kredit, ker je bil pričakovan EOM nižji, v evrih bi si pa pač lahko izposodili manj. Ni mi pa jasno to vztrajno ponavljanje, da v evrih niso bili kreditno sposobni... Kako hudiča si lahko kreditno nesposoben za manj tvegan kredit, za bolj tveganega pa si sposoben?



Je pač razlika ali moraš plačati na leto 3000 EUR obresti ali pa samo 1000 EUR. Če imaš na leto glavnice 5000 EUR imaš pri evrih 8000 EUR pri frankih pa 6000 EUR. Kar nekaj razlike.
Pri 12000 EUR letne neto plače si v EUR kreditno nesposoben, pri frankih imaš pa še nekaj zaloge (2000 EUR). Če pa se tečajno razmerje poslabša potem si v frankovski riti.

Problem je pa tudi ta, da se je marsikdo zadolžil do zadnjega franka, ki ga še lahko mesečno vrne, gledano na dan tečaja črpanja kredita, čeprav ima plačo v eurih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wrop ()

SambaShare ::

Kako pa je tole izgledalo s stališča banke? Ko je nekdo vzel kredit v frankih, je banka na račun posojilojemalca seveda nakazala evre, po takratnem tečaju.
Ampak a je banka tiste franke v obliki deviznih rezerv dejansko imela, ali je samo posodila evre po OM ki velja za frank? Zanima me kam je šla tista razlika, so naše banke na račun teh posojil mastno služile, ali samo Švica zelo uspešno izvaža inflacijo?

Wrop ::

To je zanimivo vprašanje. Verjetno ne v celoti. Saj tudi kredit v € ni v celoti krit z drugimi vlogami.
Za banko je najmanj tvegano če bi šla v švicarsko banko po eure in jih izroči stranki. Stranka plačuje anuiteto v eur po tečaju in jih vrne nazaj švicarski banki. Sama pa pokasira bančni pribitek na kredit. Efektivno bi bila posrednik neke švicarske banke.
Tvega samo osebni stečaj stranke in da se ji bančni pribitek zniža gledano v eurih.

poweroff ::

Samuel je izjavil:

Saj tukaj se vsa ta zgodba in logika bank konča. Zafukale so in zdaj bodo plačale.


Banke ne bodo plačale. Če bo šlo res kaj narobe, bomo plačali komitenti in na koncu še davkoplačevalci. Banke nikoli.
sudo poweroff

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Samuel je izjavil:

Saj tukaj se vsa ta zgodba in logika bank konča. Zafukale so in zdaj bodo plačale.


Banke ne bodo plačale. Če bo šlo res kaj narobe, bomo plačali komitenti in na koncu še davkoplačevalci. Banke nikoli.

V trenutnem primeru bodo najbrž kar vsi davkoplačevalci. Meni je vseeno, ker mi bodo potem pšlačevali drugi ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

shintaro ::

folk dolar je na katastrofalno nizkih nivojih.. nekje 0.83 .. mene zanima kaj pravite al se bo zvišal al ostal tko al nižal še. prokleti trump

SambaShare ::

Glede na to kakšen trgovinski primanjkljaj tolčejo ZDA, EU cona pa presežek, je na srednji rok bolj verjetno da bo € napram USD še narasel. Ni pa tole zdaj nobena katastrofalno nizka raven.

wragetz ::

In na koncu bomo vsi državljani plačevali kredite ljudem, ki so se pač zakalkulirali in tvegali? A bi meni tudi kdo kredit plačeval namesto mene? Kaj pa tisti, ki so obveznosti v frankih odplačali, ko so bile razmere ugodne? Tisti se nič ne pritožujejo? Bodo vrnili profit?
Kot je nekdo zgoraj napisal, pač moraš sprejeti nek rizik, ko se greš take posle (kot tudi pri poslu z delnicami). Kaj imamo pa zdaj ostali državljani s tem? Posredno pa bomo vsi plačali te kredite. Ne morem verjet, v kaki državi živimo...

PaX_MaN ::

wragetz je izjavil:

Kot je nekdo zgoraj napisal, pač moraš sprejeti nek rizik, ko se greš take posle (kot tudi pri poslu z delnicami).

sodišče je sprejelo navedbe, da tožniku nikdar ni bila predstavljena možnost takšnega porasta vrednosti franka proti evru in posledice tega. Tožnik tako ni razpolagal z informacijami, na podlagi katerih bi sprejel drugačno odločitev.

Če za rizik ne veš, ga ne moreš sprejeti.

mat xxl ::

Konec koncev je šel CHF v zadnjem času zelo dol, če so ljudje špekulirali, naj sedaj prebavijo, kar so si naredili. Kaj bi pa bilo če bi CHF padel za ene 50% bi oni rekli, ja banka, da ne propadeš bomo dvojno vračali.....

Dejstvo je, da tej sodbi, kot poznavalec ne dam več, kot 10% možnosti, da jo 2. stopenjski organ potrdi .
««
16 / 34
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 443 44 45 46 )

Oddelek: Loža
2280385893 (887) D3m
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
29466060 (12408) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

Oddelek: Loža
4713323 (6087) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7416527 (14063) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

Oddelek: Loža
317599 (3576) samotest

Več podobnih tem