» »

Kredit vezan na švicarske franke

Kredit vezan na švicarske franke

««
9 / 34
»»

SimplyMiha ::

Ja, saj ima po svoje prav, že tako plačujemo pufe drugih, zakaj ne bi še teh? Sitnica!

Pithlit ::

damirez je izjavil:

1. Veliko vas pravi, da sem sam kriv, ker sem vzel kredit v tuji valuti... Res je, a veste zakaj? Zato, ker druge opcije ni bilo. Prvič, ker smo imeli tolarje in je bil CHF in EUR tuja valuta... Samo tujo valuto sem imel. Nisem mogel vzeti kredita vezanega na tolarje...

Ejga rožle... kolk si pod črto 'prišparal' napram varianti vezani na EUR? To je bistveno.
Life is as complicated as we make it...

GregiB ::

Damirez... argumente, ki jih navajaš tu dnevno berem na FB v skupini varčevalcev... tam seveda ne gre odgovarjati, saj si ob vsakšnem kontraargumentu bannan... bom pa na tvoj post odgovorill, pa brez zamere seveda. Naj najprej povem, da situacije nikomur ne privoščim, jo pa tudi ne želim reševati, saj tudi moje ni, ko sem imel določene, precej manj boleče finančne "bince v temo"...

damirez je izjavil:

1. Veliko vas pravi, da sem sam kriv, ker sem vzel kredit v tuji valuti... Res je, a veste zakaj? Zato, ker druge opcije ni bilo. Prvič, ker smo imeli tolarje in je bil CHF in EUR tuja valuta... Samo tujo valuto sem imel. Nisem mogel vzeti kredita vezanega na tolarje...
Edini argument, ki ga dejansko (delno) razumem. v letih 2005-2007 se kreditov, vezanih na TOM po mojem spominu ni dajalo več, samo kredite z variabilno obrestno mero vezano na EURIBor in LIBor. A zadeva je zelo vezana na tvoj argument pod 3.

damirez je izjavil:

2. Obrok je bil malce niji, evrskega nisem dobil.
Ja, to je večino tudi pripeljalo do odločitve najeti kredit v švicarjih. Razumljivo je, da si človek želi čimprej ustvariti svoj dom, pa tudi če to pomeni najemanje kreditov, ki s seboj potegnejo neobvladljiva tveganja, ki o negativnem učinku praktično takoj pomenijo nerešljive težave... V kolikor bi bili na razpolago samo krediti vezani na EURIBor, bi moral še nekaj časa zdržati v situaciji, v kateri si bil, dodatno privarčevati in/ali povečati redne prihodke in vzeti "EURski" kredit, ko bi bil dosegljiv.

damirez je izjavil:

3. Pravite, da banka ni nategnila folka? Seveda je! Saj je jasno, da oni niso dali švicarjev. Nihče jih tudi videl ni. Oni so samo rekli, ja imaš švicarje, oni so dali "eure". Tako da se nebi sploh čudil, če bi prišla ven kaka teorija zarote lol... kako so banke olupile najrevnejše bodoče članice... :) ok šalo nastran
Brez zamere, ampak tale argument, ki ga uporabljajo praktično vsi "švicarski" kreditojemalci je popolnoma izmišljen in za lase privlečen. Nobena banka ne bo šla v rizik, da bo upala, da se tečajnice obrnejo v njen prid. Ni nobenega razloga, da bi kreditojemalcem ponudila LIBor, če si sredstva ne bi sposodila z CHF klavzulo, ki jo je ponudila naprej prebivalstvu. Ne vidim enega samega razloga zakaj bi se to šla?! Enostavno si je sredstva, ki je posojala prebivalstvu z LIBorjem izposojala od švicarskih bank ali bank v švicarjih... Ta argument lahko počasi pozabiš...

damirez je izjavil:

4. Spomnim se 20 let star mulc, kaj mi je rekla na banki! EUR je mlada valuta ne vemo, kaj se bo z njo dogajalo, CHF je pa stabilna. In res je to! Ampak to je slabo zame, ker CHF je res stabilen Evro pa padel. Tako da zaveden sem sigurno vsaj malce bil...
In prav ta argument banke je največji razlog, da ne bi smel vzeti kredita v CHF. Namreč, že od leta 2004 je bil SIT fiksno vezan na EUR (1EUR = 236,94 SIT) in že takrat je bil zate EUR valuta izbire... kakršnokoli gibanje CHF napram EUR te je že takrat pozitivno ali negativno usekalo po denarnici.

damirez je izjavil:

Za vse, ki pravite, da država nima nič pri tem... Menim, da država mora vsaj delno poskrbeti za varnost svojih državljanov v kakršnem koli smislu,
Govoriš o pravni državi, predpostavljam... Toliko se strinjam... če boš ostal brez sredstev za preživetje, absolutno... Ampak... država smo vsi... tako ti, kot jaz, ostali slo-tech-ovci idr. In zdaj terjaš, da se moj davkoplačevalski denar uporabi za poplačilo dela kreditnih obveznosti, ki jih ob najemu niste obračunali? Je to tudi del pričakovane pomoči? Zakaj nisi ob najemu kredita zavaroval valutno tveganje in terjal od države, da ti to zavarovanje pokrije? Bi v primeru, da CHF pade na razmerje 1EUR = 2 CHF, bil pripravljen vse učinke tega tečajnega nihaja prispevati za poplačilo mojega kredita, ki je vezan na EURIbor? ?

damirez je izjavil:

ker če vam bodo ponoči posilili ženo/hčerko, boste tudi rekli sama je kriva, sj dobr ve, da je ponoči nevarno sam hodit?

Resno?

damirez je izjavil:

Ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo na poplavljenih območjih si tudi ne zaslužijo pomoči, saj so točno vedeli, kje gradijo? Ali so bili zavedeni? Ali pa jim nihče tega ni povedal...
Ostali so brez sredstev za preživetje... Hja, takim se pomaga, ja...

damirez je izjavil:

Najlažje je bit zmeraj pameten, ko nisi v taki situaciji. Jaz sem odplačal, preplačal 15k€ prbližno vse skupaj. Sodelavka plačuje že 10 let in ni odplača ničesar, še več ima za plačat, kot pred desetimi leti. Obrok pa precej zrastel.

Tole pa ni res.... odplačala je del glavnice v CHF po amortizacijskem načrtu. Problem je zgolj v tem, da je ostanek glavnice v CHF zaradi nihaja tečaja zdaj v EUR vreden več... Hipotetično, če bi letos CHF napram EUR padel na npr. 1:10 menda ja ne bi trdil, da je učinek tega nihaja odplačala?

damirez je izjavil:

Če smo toliko denarja vrgli za tajkunske špekulante, zakaj nebi vsaj malce, povdarjam MALCE pomagali poštenim državljanom?
Seveda... tistim, ki nimajo sredstev za preživetje. Nikakor pa nisem za to, da pomagam odplačevati kredit sodržavljanu, ki ne zmore več odplačevati kredita za 2x večjo bajturino od moje... pa saj tega tudi nihče ne zahteva.... ali pač?
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

damirez ::

Nism rožle in nima veze... Jest vam želim, da poplačate kredite, da ne izgubite služb in euribor ne zraste... Jest vam takrat ne bom rekel, sami ste krivi, dobro ste vedeli da je euribor fleksibilna obrestna mera. Dobro ste vedeli, kaj je kredit. Žal mi je samo, da veliko znancev, govori da sem sam kriv in da oni že ne bojo pomagali mojih slabih odločitev, za dokapitalizacijo lopovskih poslov, ki denar hranijo v davčnih oazah niso metali granitnih kock v parlament. Pač sem naiven v hinavski družbi.
Vprašam se, bi tudi jaz moral bit hinavski in te znance prijavit, da niso samohranilci, saj v končni fazi jaz doplačujem vrtec?
Jest odplačal kredit zdej študiram o varčevanju, men skrbi za tiste ki so zelo zelo najebali, očitno smo tisti, ki nas za njh skrbi Rožleti v te naši Sloveniji in tisti, ki goljufajo državo in s tem vse ostalo pa heroji...

damirez je izjavil:

Nism rožle in nima veze... Jest vam želim, da poplačate kredite, da ne izgubite služb in euribor ne zraste...

Ok. Pa kekec. Lej... jaz sem vzela kredit v višini 'tolk'. Takrat smo lepo zračunal da ga bom na koncu odplačala 'tolk-pa-tolk'. Vmes je obrok padel... se pravi trenutno sem v plusu (dokaj konkretnem). Za razliko od 'švicarjev' ki jokate kolk zdej preplačujete... mene ne gane dosti če se euribor nazaj dvigne. Se bo moral kar konkretno dvignit da bom jaz na koncu plačala občutno več kot 'tolk-pa-tolk'. Če tebi ni jasno da je treba gledat pod črto pol ti ne morem pomagat. Sam to jokanje da ste bli nategnjeni pa da bi vas morala jaz iz dreka vlečt je pa hudo abotno.

Dobr zate, sem vesel zate.

Mare2 ::

Oni računajo, da ji bo en pravnik rešil tako kot je rešil odpisane.

Računajo na rešilno bilko, kot da so bili zavedeni in da niso vedeli, da je fora da so različne valute ravno v tem, da so različne, ene se dvigujejo, ene padajo.

Niso vedeli, da bi sicer imel cel svet eno valuto Earth. :)

Če jim rata, bodo nastradali tisti, ki v tem času poplačujejo kredite ali jih spreminjajo v EURe.
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Mare2 je izjavil:

Če jim rata, bodo nastradali tisti, ki v tem času poplačujejo kredite ali jih spreminjajo v EURe.

Ne. Nastradal bomo vsi.

no comment ::

damirez je izjavil:

Včeraj sem odplačal ta kurčev kredit. Pa bi rad samo par stvari povedal. Bil sem mulc 20 let star, ko sem vzel kredit in bilo je nekako takole:

Nisi rabil bit študiran človek (moja starša nista bila), da si vedel, da je najbolj ziheraški način takrat bil 50% kredita vezano na švicarje, 50% na EUR. Šur, kak njun kolega ju je imel za bedaka, ki ne znata uporabljat kalkulatorja. Ampak taka odločitev je prestala test njunega omejenega znanja - vedela sta, da nimata pojma kako se bosta v naslednjih 15 letih gibala tečaja CHF in EUR.

damirez je izjavil:

2. Obrok je bil malce niji, evrskega nisem dobil.
Torej, nisi si mogel privoščiti kredita v EUR, ampak še vedno praviš, da te je nategnila banka? To je tako kot da bi rekel, da nisi imel za Mercedesa in si kupil Toyoto. Sedaj se pa pritožuješ, da Toyota ni Mercedes? In da je za to kriv prodajalec?!

damirez je izjavil:

3. Pravite, da banka ni nategnila folka? Seveda je! Saj je jasno, da oni niso dali švicarjev. Nihče jih tudi videl ni. Oni so samo rekli, ja imaš švicarje, oni so dali "eure". Tako da se nebi sploh čudil, če bi prišla ven kaka teorija zarote lol... kako so banke olupile najrevnejše bodoče članice... :) ok šalo nastran
Za tvoj kredit je banka najela kredit. Stroški tvojega kredita so odražali stroške, ki jih je imela (jih je pričakovala) banka s financiranjem svojimih kreditov. Banke si znajo pokriti valutna tveganja. Včasih se tudi zajebejo. Takrat ne ustanovijo facebook grupe.

damirez je izjavil:

4. Spomnim se 20 let star mulc, kaj mi je rekla na banki! EUR je mlada valuta ne vemo, kaj se bo z njo dogajalo, CHF je pa stabilna. In res je to! Ampak to je slabo zame, ker CHF je res stabilen Evro pa padel. Tako da zaveden sem sigurno vsaj malce bil...
Ne, nisi bil zaveden, samo 20 letni mulc si bil. Mogoče ti nekateri sedaj pravijo, da si bedak. Prej si si pa 15 let pravil, da si as. Resnica je pa nekje vmes. Prav lahko se zgodi, da bo čez par let obrok v švicarjih spet cenejši. Kdo ve... Banka ne. Ti/jaz še manj.

damirez je izjavil:

Za vse, ki pravite, da država nima nič pri tem... Menim, da država mora vsaj delno poskrbeti za varnost svojih državljanov v kakršnem koli smislu, ker če vam bodo ponoči posilili ženo/hčerko, boste tudi rekli sama je kriva, sj dobr ve, da je ponoči nevarno sam hodit? Ljudje, ki so ostali brez strehe nad glavo na poplavljenih območjih si tudi ne zaslužijo pomoči, saj so točno vedeli, kje gradijo? Ali so bili zavedeni? Ali pa jim nihče tega ni povedal...

Najlažje je bit zmeraj pameten, ko nisi v taki situaciji. Jaz sem odplačal, preplačal 15kEUR prbližno vse skupaj. Sodelavka plačuje že 10 let in ni odplača ničesar, še več ima za plačat, kot pred desetimi leti. Obrok pa precej zrastel. Če smo toliko denarja vrgli za tajkunske špekulante, zakaj nebi vsaj malce, povdarjam MALCE pomagali poštenim državljanom?
Če sem prav razumel finančnega ministra, je vsem državljanom na nek način povedal, da noben kredit ni vklesan v kamen in da so reprogrami posojil en čisto običajen instrument. MALCE je pomagal, a ne? Najbolj bi pomagala tako, da bi zahtevala certifikat o poznavanju osnovnih računski operacij kreditojemalca preden bi smela banka odobrit kredit, ampak zaenkrat smo se odločili, da je 18 let (+ obvezno osnovnošolska izobrazba) zadosti. W1 in nevone bi se razpočila, če bi si država omislila takšno "pomoč", ki bi zagotovo najbolj učinkovito preprečila 20 letnim mulcem takšne norosti.

Kaj bi bila po tvojem pravična pomoč države v takem primeru?

Zgodovina sprememb…

Mare2 ::

Pithlit je izjavil:

Ne. Nastradal bomo vsi.

Čačni šparat. Ne morem ti garantirat. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Nimam s čim... mam kredit vezan na euribor pa ga preplačujem na račun tistih ki so ga vezal na libor.

...:TOMI:... ::

V bistvu, pod črto je takole:

ljudje so se množično zmotili, sedaj pričakujejo, da bomo njihove napake plačali vsi. Ko jim je šlo pa dobro, so pa bili tiho. Sedaj, ko ke zagustilo, pa potrebujejo pomoč. Hinavsko.

Kar je nekako logično, zgledujejo so po bankirjih, katere napake plačujemo mi vsi.

Imamo inštitucijo, DUTB, najbolje, da postane servis državljanov, ne samo bank, bomo rešili vse težave.
Tomi

Matija82 ::

Se opravičujem, ker se mi ne da prebrat devetih strani ampak je bila kje že napisana kakšna primerjalna analiza kredita v CHF in EUR? Karikirano - Janez Novak je leta 2000 vzel 20 letni kredit v CHT, Janko Novak pa v EUR, ter razlike. Saj verjamem, da je zadeva zelo specifična glede kreditojemalca/dajalca toda vseeno vprašam.

Soseda sta vzela kredit za isto hišo 25 miljonov tolarjev. Janez je rekel je rekel, da bo vzel kredit vezan na evre in banka mu je rekla, da bo moral vrnit cca 30 miljonov evrov v 15ih letih. Lovro je pa vzel kredit vezan na frank in banka je rekla, da po trenutni obresntni meri bo moral vrnit 28 miljonov. Se pravi eden je vzel 100.000EUR evrov kredita, drugi pa 160.000 frankov. Prvo leto je Janez plačeval 250.000SIT kredita, Lovro pa 230.000SIT. Potem je prišel evro sta oba začela služit denar v evrih. Janez 950EUR kredita, Lovro že 1050EUR kredita. Potem je prišla kriza, evro je padel, obresti so padle in danes jima je ostalo še 7 let kredita Janez plačuje 850EUR kredita, Lovro pa 1400EUR.
Janez pravi, haha Lovro sam si kriv prvo 2 leti si plačeval 50EUR manj kredita in si šel v 4 zvezdični hotel na morje, jaz pa smo 3. Vidiš kako se hitro obrne, čez 2 leti so se vloge že zamenjale. Danes pa jaz študiram, kater avto si bom kupil ti pa hišo na dražbo in v najem... Sam si si kriv. Tko nekako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirez ()

damirez je izjavil:

Tko nekako.

Ja... tko nekako... pred par leti je ena sodelavka dala večino prihrankov v delnice NKBM, ker je Bajuk rekel, da je to "done deal".. druga sodelavka je tudi hotela, a "žal" ni prišla zraven pri prodaji... tko nekako...

Matija82 ::

V teoriji to razumem, zanimalo me je zgolj, če je kdo naredil kakšen obračun primerjave skupnega stroška kredita in obrokov glede na gibanja tečajov v tem obdobju.

ZaphodBB ::

Ironija je v tem, da bi Lovro lahko kadarkoli prešaltal na evre ampak je očitno špekuliral vse do danes, ko se hoče premislit za celo zadevo za nazaj. Žal stvari ne gredo tako.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Res je. Sam sem prejšnji mesec imel namen poplačat kredit in sem šel na banko. Svetovalec mi je rekel, da se ne splača, ker je še samo 2 leti do konca kredita in so obresti že vse skoraj poplačane, švicarski frank zamrznjen. Ko se je to zgodilo, da je spet naglo padel, sem ga prašal če je fuknen, pa je rekel, da to nihče ni mogel vedet, da bojo odmrznil tečaj... Jest res nisem mogel vedet, ampak lahko bi mi kdo rekel, da to ni parmanentno. Sam spet kriv. To kao nihče ni vedel. Ok lej spet. Sm rekel, dej da to poplačam in BMK za vse. Spet me drug svetovalec prepriča, da naj počakam da ECB pripravlja neke ukrepe in da bodo dajali denar, res je res so dali, ampak je evro še mal padel in sem v dneh še 2% več plačal kredita...
Evo zdej je poplačan. Počutim se odgovornega, samo ne 100%. To je vse, kar sem hotel delit z vami. Zdej pa grem iz teme, čaw.

Looooooka ::

ZaphodBB je izjavil:

Ironija je v tem, da bi Lovro lahko kadarkoli prešaltal na evre ampak je očitno špekuliral vse do danes, ko se hoče premislit za celo zadevo za nazaj. Žal stvari ne gredo tako.

Očitno bo treba met kvize ob kreditih, da se dokaže, da človek ve kaj dela.
Ker ljudje, ki ta teden daje izjave na televiziji so očitno opravilno nesposobni pa tega nihče ni opazil al jih pa dejansko ni sram razlagat, da kar tako v tri krasne podpisujejo papirje pa čeprav se gre za zadevo, ki jih zna stat preko 100 njihovih plač.
V vsakem primeru skrajno zaskrbljujoče.

sandmat ::

Looooooka je izjavil:

Ker ljudje, ki ta teden daje izjave na televiziji so očitno opravilno nesposobni pa tega nihče ni opazil al jih pa dejansko ni sram razlagat, da kar tako v tri krasne podpisujejo papirje pa čeprav se gre za zadevo, ki jih zna stat preko 100 njihovih plač.
V vsakem primeru skrajno zaskrbljujoče.

Najbolj sem užival v Epilogu. Tipo, ki je razlagal o svojem kreditu, je na žalost ali srečo dejansko naiven in ne zna lagat. Vedno, ko je poskušal rečt kaj napolresničnega (npr. glej izjavo, ali je vprašal, kakšno je tveganje pri jemanju kredita), se mu je malo zataknilo. Študent psihologije 1. letnika ga bere kot odprto knjigo.

nevone ::

ki ta teden daje izjave na televiziji so očitno opravilno nesposobni pa tega nihče ni opazil

Jaz pa mislim, da bi tudi banke lahko priznale del svoje krivde, sploh če sklepamo po tem:

Sam sem prejšnji mesec imel namen poplačat kredit in sem šel na banko. Svetovalec mi je rekel, da se ne splača, ker je še samo 2 leti do konca kredita in so obresti že vse skoraj poplačane, švicarski frank zamrznjen. Ko se je to zgodilo, da je spet naglo padel, sem ga prašal če je fuknen, pa je rekel, da to nihče ni mogel vedet, da bojo odmrznil tečaj...

Namreč svetovalci precej z lahkoto talajo nasvete, za katere niti sami ne vedo, koliko so sploh vredni.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone je izjavil:

nasvete, za katere niti sami ne vedo, koliko so sploh vredni.

No, tole bo držalo... zato bi jaz z zakonom prepovedal bankam oz. njihovim uslužbencem svojim komintentom dajati nasvete o upravljanju z denarjem. Za ta namen bi dovolil, da to delo opravljajo firme, ki se gredo finančno svetovanje. Te bi imele točno toliko prometa, kolikor bi njihovi nasveti bili kvalitetni, obenem pa bi lahko svojim strankam nudile garancijo za nasvete...

TESKAn ::

Ves da. Clovek bi vprasal in ko bi ga napotil na te svetovalce (ki primerno zaracunajo), bi poslusali o nesposobnih bankah, ki ne znajo dat nasveta in o svetovalcih pijavkah, ki v spanoviji z banko cuzajo komitente.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

toplakd ::

@nevone: Ti imaš kredo v CHF? Ker sklepaš sem in sklepaš tja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

TESKAn je izjavil:

Ves da. Clovek bi vprasal in ko bi ga napotil na te svetovalce (ki primerno zaracunajo), bi poslusali o nesposobnih bankah, ki ne znajo dat nasveta in o svetovalcih pijavkah, ki v spanoviji z banko cuzajo komitente.
Beside the point... Banke bi morale nuditi storitev hranbe in posojanja sredstev, ter inštrumente za plemenitenje le-teh... pa konec.

@nevone: Ti imaš kredo v CHF?

Ne nimam.

Ker sklepaš sem in sklepaš tja.

Jah, če bi imela kredit zagotovo ne bi krivila banke. Ker vem, da za svoje odločitve odgovarjam sama in da se na nasvet bančnega referenta ne gre zanašati.

o+ nevone

Sicer pa ko berem vse te peripetije kreditojemalcev v CHF vidim, da je srž problema v tem, da priznavajo, razumljivo, da nimajo oz. niso imeli vedenja o valutnih nihanjih, zdaj pa so jezni na tiste svetovalce, od katerih nekako terjajo, da bi morali to vedenje imeti.
Zakaj pa ne udarijo kar po svetovnih multimilijarderjih, ki ne zaupajo drugim valutam in so povpraševanje po CHF navili do takšnih višav, da je bil tečaj 1,2CHF za EUR enostavno nevzdržen????
Sprašujem se tudi, če bi kreditojemalci bili tudi tako neuki, če bi jim npr. banke ponujale kredite vezane na gibanje cene zlata?!

PandaFlow2 ::

Če nekdo, ki je leta 2008 najel kredit in je bil takrat vsaj minimalno poslovno sposoben (18 let) in pri vseh kolobocijah, ki so se dogajale z inflacijo proti koncu 80-ih (o čemer smo najbrž vsi vsaj slišali od koga), tečaju DIN:DEM, ipd. - pravi, da ni poznal valutnega tveganja, mu je treba najprej vzeti poslovno sposobnost in volilno pravico. Če ne veš, da medvalutni tečaji niso fiksni (oz. vsaj ne za stalno), potem nisi niti 1% dovolj izobražen, da greš na volitve, kaj šele za najem kredita...

Me zanima koliko ljudi se je pritoževalo čez prodajalce avtomobilov, ker so jim prodali avto, ki porabi 10l+/100 km v času ko je bil bencin poceni (0,9€/l), zdej (oz. pred parimi meseci) je pa čudežno 1,4€/l in tega ni noben pričakoval! Prekleta država!

Je pa lepo za prekoračenje lastnih zmožnosti kriviti nekoga drugega. Dejstvo je pač, da si par, ki zasluži skupaj manj kot 2 povprečni slovenski plači, težko privošči hišo s kreditom v nekem doglednem času (10-15 let).

Okapi ::

Matija82 je izjavil:

V teoriji to razumem, zanimalo me je zgolj, če je kdo naredil kakšen obračun primerjave skupnega stroška kredita in obrokov glede na gibanja tečajov v tem obdobju.
To sem se že jaz par strani nazaj spraševal, ampak AFAIK še nihče ni naredil takega izračuna (oziroma vsaj ni nikjer javno objavljen).

O.

damirez je izjavil:

Res je. Sam sem prejšnji mesec imel namen poplačat kredit in sem šel na banko. Svetovalec mi je rekel, da se ne splača, ker je še samo 2 leti do konca kredita in so obresti že vse skoraj poplačane,
To je pa dejansko ena stvar, ki bi jo bilo IMHO mogoče z zakonom urediti (podobno kot so recimo prepovedane oderuške obresti). Namreč to, da banki najprej, če malo pretiravam, odplačuješ obresti, potem pa pride šele na vrsto glavnica. Po mojem bi bilo pravično oziroma pošteno, da je v vsakem obroku enak delež obresti in glavnice.

O.

McHusch ::

Pa saj je tako, ljudje si to malo po domače razlagajo, ker nimajo pojma. Pri anuitetnem načinu pač odplačuješ pri začetnih obrokih večji delež obresti (ker je glavnica večja), pri kasnejših pa večinoma glavnico. Pri nobenem kreditu ne odplačaš na začetku vseh obresti, kasneje pa zgolj glavnice. (Je pa mogoče na začetku odplačevati samo obresti, če imaš moratorij na odplačilo glavnice.)

Gladi ::

damirez je izjavil:

Res je. Sam sem prejšnji mesec imel namen poplačat kredit in sem šel na banko. Svetovalec mi je rekel, da se ne splača, ker je še samo 2 leti do konca kredita in so obresti že vse skoraj poplačane, švicarski frank zamrznjen. Ko se je to zgodilo, da je spet naglo padel, sem ga prašal če je fuknen, pa je rekel, da to nihče ni mogel vedet, da bojo odmrznil tečaj... Jest res nisem mogel vedet, ampak lahko bi mi kdo rekel, da to ni parmanentno. Sam spet kriv. To kao nihče ni vedel. Ok lej spet. Sm rekel, dej da to poplačam in BMK za vse. Spet me drug svetovalec prepriča, da naj počakam da ECB pripravlja neke ukrepe in da bodo dajali denar, res je res so dali, ampak je evro še mal padel in sem v dneh še 2% več plačal kredita...
Evo zdej je poplačan. Počutim se odgovornega, samo ne 100%. To je vse, kar sem hotel delit z vami. Zdej pa grem iz teme, čaw.

Ne bit baba in prevzem svojo odgovornost, v končni fazi si se ti odločal, ne tvoj svetovalec.

GregiB je izjavil:

zato bi jaz z zakonom prepovedal bankam oz. njihovim uslužbencem svojim komintentom dajati nasvete o upravljanju z denarjem. Za ta namen bi dovolil, da to delo opravljajo firme, ki se gredo finančno svetovanje. Te bi imele točno toliko prometa, kolikor bi njihovi nasveti bili kvalitetni, obenem pa bi lahko svojim strankam nudile garancijo za nasvete...
:)) Ko boš našel kakšnega svetovalca, ki bo za svoj nasvet prevzel finančno odgovornost, se pa javi, z veseljem ga bom najel.

Bančni svetovalec ti da vsaj brezplačen nasvet. Neodvisni svetovalec bi ti za nasvet, da se kredita ne splača odplačati, ker so obresti itak že plačane, zaračunal 50 evrov.>:D

No, če bi bil svetovalec res dober, bi ti rekel, da z denarjem, s katerim si hotel odplačati kredit, kupiš franke in jih vežeš za obdobje do konca kredita.

O.

thramos ::

GregiB je izjavil:

No, tole bo držalo... zato bi jaz z zakonom prepovedal bankam oz. njihovim uslužbencem svojim komintentom dajati nasvete o upravljanju z denarjem. Za ta namen bi dovolil, da to delo opravljajo firme, ki se gredo finančno svetovanje. Te bi imele točno toliko prometa, kolikor bi njihovi nasveti bili kvalitetni, obenem pa bi lahko svojim strankam nudile garancijo za nasvete...

Hehe, a vedeževalke dajejo garancijo za nasvete? :) Če se naredi to, potem se lahko kar prepove kakršnokoli svetovanje prodajalca.

jype ::

Pithlit> Mogoče. Ampak tema je pa komplet zgrešena.

Ni. Problem ni v tem, da ljudje jemljejo kredite, ampak da jemljejo takšne, ki si jih v resnici ne morejo privoščiti in kupujejo stanovanja, ker ne znajo izračunat, kakšno tveganje je združeno z investiranjem več kot 30 letnega družinskega proračuna v eno samo naložbo, ki ima manj kot 50% možnosti, da se konča tako, da "ti ostane vsaj stanovanje". Ne le, da je najem cenejši, tudi bistveno manj stresen je, ker je gradient možnosti ogromen v primerjavi z očitno zelo različno izbiro med idiličnim življenjem v lastni nepremičnini ali pa izgubo največje družinske investicije, pa hkrati še s hudim minusom zaradi oportunitetnih stroškov, ki izhajajo iz nelikvidnosti in izposojanja denarja.

Očitno Nemce bolje naučijo matematike v šolah, pa tudi manj jim vbijajo v glavo očitno še vedno zelo živo socialistično mantro "en life, en job, en flat".

Okapi> Ko boš našel kakšnega svetovalca, ki bo za svoj nasvet prevzel finančno odgovornost, se pa javi, z veseljem ga bom najel.

Tak je praktično vsak, ki je plačan v deležu donosa (in če si boš zdaj drznil povedat, da je njegovo tveganje bistveno manjše kot moje, potem te moram obvestiti, da torej v resnici znaš izračunat, koliko stane lastništvo stanovanja, samo neumnega se delaš, da bi še koga čustveno zmanipuliral, ker obča želja po nakupu stanovanja, ne glede na to kako neracionalna je, dviguje tudi ceno tvojim nepremičninam).

Okapi je izjavil:

Ko boš našel kakšnega svetovalca, ki bo za svoj nasvet prevzel finančno odgovornost, se pa javi, z veseljem ga bom najel.
Verjemi, ne boš... Če nisi razumel, je bil to point mojega pisanja... Garancij na finančne nasvete ni, ker jih ne more biti, zato je tudi vsako prelaganje krivde na tretje oslarija brez podlage. Zato tudi trdim, da bi morali sprejeti pravilo, da banke ne smejo svetovati svojim komitentom, ker o takšnih zadevah, kot smo jim priča sedaj, nimajo prav nič bolj kvalitetnih informacij, kot kreditojemalci sami... ker teh informacij, srednje in dolgoročno enostavno.... ni...
Predstavljaj si, kaj bo, če bodo vse banke zdaj svetovale konverzijo v EUR, švicarsko gospodarstvo pa bo pod bremenom (pre)močnega CHF pokleknilo in bo to pognalo valuto v prosti pad? Pa bodo spet bančniki krivi...

Okapi je izjavil:

Bančni svetovalec ti da vsaj brezplačen nasvet.
Brezplačen??? Pojdi v tisto skupino na FB pogledat, koliko so varčevalce stali te nasveti....

Okapi je izjavil:

No, če bi bil svetovalec res dober, bi ti rekel, da z denarjem, s katerim si hotel odplačati kredit, kupiš franke in jih vežeš za obdobje do konca kredita.
... in si s tem zahedgal kurs in nisi naredil.... nič.

GregiB> Brezplačen??? Pojdi v tisto skupino na FB pogledat, koliko so varčevalce stali te nasveti....

Tega ne vejo, ker še nihče ni izračunal razlike med kreditom, ki bi ga plačal v evrih in kreditom, ki ga bo plačal v frankih. Tega v resnici ne more, dokler kredit v frankih ni v celoti odplačan, ker se reči lahko še spreminjajo.

McHusch je izjavil:

Pa saj je tako, ljudje si to malo po domače razlagajo, ker nimajo pojma. Pri anuitetnem načinu pač odplačuješ pri začetnih obrokih večji delež obresti (ker je glavnica večja), pri kasnejših pa večinoma glavnico. Pri nobenem kreditu ne odplačaš na začetku vseh obresti, kasneje pa zgolj glavnice. (Je pa mogoče na začetku odplačevati samo obresti, če imaš moratorij na odplačilo glavnice.)
Saj sem napisal, da malo karikiram, ampak obroki so vseeno sestavljeni v korist banke, da najprej odplačaš večino obresti in si banka tako večino svojega zaslužka zagotovi že recimo po polovici obdobja kredita. Kreditojemalec je tako čedalje manj zainteresiran za predčasno odplačilo.
Recimo konkretno, ko pogledam, kako so bili sestavljeni obroki mojega 10. letnega posojila (OK, leasinga, ampak verjetno je enako):
1. obrok - 262 glavnica, 349 obresti
120. obrok - 603 glavnica, 7 obresti.

Pošteno, glede na skupne obresti, bi bilo, da bi v vsakem obroku bilo 420 evrov glavnice in 190 evrov obresti.

Kje bi jest lahko danes vzel kredit v švicarskih frankih? Jest bi ga še 1x vzel!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirez ()

jype je izjavil:

Okapi> Ko boš našel kakšnega svetovalca, ki bo za svoj nasvet prevzel finančno odgovornost, se pa javi, z veseljem ga bom najel.

Tak je praktično vsak, ki je plačan v deležu donosa (in če si boš zdaj drznil povedat, da je njegovo tveganje bistveno manjše kot moje, potem te moram obvestiti, da torej v resnici znaš izračunat, koliko stane lastništvo stanovanja, samo neumnega se delaš, da bi še koga čustveno zmanipuliral, ker obča želja po nakupu stanovanja, ne glede na to kako neracionalna je, dviguje tudi ceno tvojim nepremičninam).
Sveotvalec je plačan v deležu pozitivnega donosa, v primeru negativnega donosa pa pa ti ne bo povrnil niti centa izgube, ki ti jo je povzročil. To je približno tako, kot če bi ti svetoval, kako stavit na ruleti. Če dobiš, mi daš 5%, če izgubiš pa hebiga, se zgodi.>:D

Stvar je v tem, da njegovo tveganje ne samo, da ni bistveno manjše od tvojega, ampak on v resnici nič ne tvega (razen da za slab nasvet pač ne bo plačan).

Okapi je izjavil:

Pošteno, glede na skupne obresti, bi bilo, da bi v vsakem obroku bilo 420 evrov glavnice in 190 evrov obresti.

To ni pošteno. Na začetku imaš večjo glavnico, zato večje obresti. Pa saj je že McHusch razložil.

jype je izjavil:

Ni.

Je. To ni tema najem vs. lastništvo. To je tema o kreditih. Začuda se krediti ne jemljejo le za bajte.

Razen če si pod 'najem' mislil leasing. Potem pa imaš mogoče celo prav (se v to nimam namena spuščati ker je veliko preveč spremenljivk).

marceb ::

pri pokru tudi če zmagaš hand, lahko zgubiš denar. vedno bi jih lahko obral za več :)

Okapi> v primeru negativnega donosa pa pa ti ne bo povrnil niti centa izgube, ki ti jo je povzročil.

To ni nujno res. Komot kupiš tudi garancijo, ki ti pokrije vse izgube, samo draga je. Skoraj tako draga, kot če bi kupil stanovanje.

Okapi> Stvar je v tem, da njegovo tveganje ne samo, da ni bistveno manjše od tvojega, ampak on v resnici nič ne tvega (razen da za slab nasvet pač ne bo plačan).

To pa sploh ni res: Finančni svetovalci, ki od svojega svetovanja živijo, lahko bodisi nategujejo ljudi, bodisi dejansko počnejo vse tisto, za kar jih stranke plačajo. Če ti svetuje nategun, potem resnično ne tvega, ker bo itak hitro našel naslednjega suckerja. Če ti svetuje nekdo, ki ni nategun, bo pa za tvoje finance potencialno skrbel več desetletij in ima zelo dober razlog, da se potrudi.

Pithlit> Začuda se krediti ne jemljejo le za bajte.

Začuda se za bajte vzame ogromna večina kreditov, s katerimi imajo ljudje hude težave. Tudi OP je storil to napako in si pri dvajsetih letih privoščil luksuz, zaradi katerega bo imel skozi življenje bistveno nižji življenski standard in ga najverjetneje prenesel tudi na potomce.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Pithlit je izjavil:

Okapi je izjavil:

To ni pošteno. Na začetku imaš večjo glavnico, zato večje obresti. Pa saj je že McHusch razložil.
Zakaj ne bi bilo pošteno? Od prvega dne si banki dolžan 70k evrov - 50k glavnice in 20k obresti. Po kakšni logiki je pošteno, da po polovici časa banki odplačaš 75% vseh obresti in samo 40% glavnice?

O.

jype je izjavil:

Začuda se za bajte vzame ogromna večina kreditov, s katerimi imajo ljudje hude težave. Tudi OP je storil to napako in si pri dvajsetih letih privoščil luksuz, zaradi katerega bo imel skozi življenje bistveno nižji življenski standard in ga najverjetneje prenesel tudi na potomce.

Po mojem ne bereva iste teme... Ker OP nikakor ne bo imel groznih težav (še manj pa njegovi potomci). Ne zaradi tega ubogega kredita.

Večina folka se pritožuje samo zato ker so se jim obroki sedaj povišali, pozabljajo pa kolk so prej imeli nizke.
To da se folk zapufa do maksimuma ko so pogoji sumljivo ugodni... je pa naravnost neumno.

Okapi je izjavil:

Zakaj ne bi bilo pošteno? Od prvega dne si banki dolžan 70k evrov - 50k glavnice in 20k obresti. Po kakšni logiki je pošteno, da po polovici časa banki odplačaš 75% vseh obresti in samo 40% glavnice?

O.

Jezus no glavo uporabi malo. Prvi dan imaš za odplačat 50k€ glavnice. Zadnji dan pa 100€. Od kje logika da so obresti skoz enake?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Pithlit> OP nikakor ne bo imel groznih težav

To si misli vsak, ki ne zna računat: Stroškov je že imel ogromno, samo šele zdaj se jih začenja zavedat.

TESKAn ::

Okapi je izjavil:

McHusch je izjavil:

Saj sem napisal, da malo karikiram, ampak obroki so vseeno sestavljeni v korist banke, da najprej odplačaš večino obresti in si banka tako večino svojega zaslužka zagotovi že recimo po polovici obdobja kredita. Kreditojemalec je tako čedalje manj zainteresiran za predčasno odplačilo.
Recimo konkretno, ko pogledam, kako so bili sestavljeni obroki mojega 10. letnega posojila (OK, leasinga, ampak verjetno je enako):
1. obrok - 262 glavnica, 349 obresti
120. obrok - 603 glavnica, 7 obresti.

Znesek obresti se ti vsak mesec preracuna glede na % obresti in glavnico, ki si jo na tisti dan dolzan.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

ZaphodBB ::

Veliko govorjenja ampak še nihče ni povedal, da je vse odvisno od amortizacijskega načrta - katerega pametni zahtevajo in proučijo, ko se pogajajo za kredite.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

damirez je izjavil:

Kje bi jest lahko danes vzel kredit v švicarskih frankih? Jest bi ga še 1x vzel!

A si ti mau pobalina?

o+ nevone

jype je izjavil:

Vidiš, ravno to je tisto, kar ti narobe razumeš. OP je imel nižji standard samo do dne, ko je odplačal kredit. Po lastnih besedah je zaradi napačne odločitve o švicarjih za svoj dom plačal 15 jurjev več, kot je predvideval (s tem da v tej številki po mojem ni upoštevan vmesni prihranek v primerjavi z evrskimi krediti). Sedaj je star 35 let, odslej bo imel višji standard v primerjavi z najemniki, ker mu pač ne bo treba plačevati najemnine, njegovi potomci pa bodo podedovali nepremičnino, ki bo tudi čez 50 let sigurno vredna več kot 0.

Kot vidimo, OP ni ravno spreten v finančnih zadevah. Na to se ne spozna in zaupa bančnim (ali kakšnim drugim) svetovalcem (ki, kot smo ugotovili, bolj ali manj vsi bajajo). Kako točno bi bil na boljšem, če bi se odločil za najem, prihranke pa enako "spretno", kot se je odločil za posojilo, vlagal v delnice, sklade, forexe, zdenexe ali karkoli pač. Zaupal bi finančnemu ministru in kupil delnice NKBM. Ali kakšnemu mojstru s slotecha in bi kupil bitcoine po 500+ evrov. Ali Juretu Koširju in bi prihranke vložil v Luxuris. Ali pa bi se "pametno" odločil, da bo prihranke razpršil in bi kupil nekaj delnic NKBM in nekaj bitcoinov, ostalo pa vložil v Luxuris. Same znane in "zanesljive" možnosti za plemenitenje prihrankov.

V resnici ga je nakup stanovanja sicer stal nekaj več, kot bi ga lahko, če bi se pametneje (oziroma varneje) odločal, vseeno pa je svoj stanovanjski problem sedaj rešil (in morda tudi stanovanjski problem vsaj enega od potomcev) in prihodnje napačne finančne odločitve ga, vsaj če ne bo pretiraval in jemal hipoteke na nepremičnino, ne bodo spravile na cesto. Ne bo ga več strah, da bi v primeru izgube službe ne mogel več plačevati najemnine, ali da bo na stara leta živel v revščini, ker bo moral za najemnino plačati večino penzije.

V resnici je že to hudo tveganje, da se moraš, ko si star 70 ali 80 let, seliti, ker se tvoj najemodajalec odloči, da stanovanja ne bo več oddajal. Ti si očitno predstavljaš, da je to pis of kejk, kot ko si star 30 let. Pač pospraviš kufre in greš drugam.

V glavnem, kakorkoli obračaš, nakup stanovanja (v katerem živiš) v večini primerov verjetno res ni najboljši način za vlaganje prihrankov, je pa od vseh daleč najvarnejši (še zlasti, če imaš nepremičnino zavarovano pred poplavo, požarom in potresom). Ljudi, ki so bili z nakupom stanovanja ob vse (prihranke + stanovanje) je veliko manj (tudi relativno, ne samo v absolutnem smislu) kot ljudi, ki so svoj denar zapravili z vlaganjem v različne finančne "produkte" ali karkoli drugega.
««
9 / 34
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 454 55 56 57 )

Oddelek: Loža
2846476541 (77) kuglvinkl
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29473848 (20196) Lonsarg
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714252 (7016) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7418684 (16220) 3p
»

prenos stanovanjskega kredita iz CHF v EUR

317812 (3789) samotest

Več podobnih tem