» »

Kako izbrati koga odpustiti?

Kako izbrati koga odpustiti?

1 2 3
4
»

solatko ::

SeMiresNeSanja - Ti sam si napisal nekaj nesmislov, katere sem komentiral

Noben podjetnik, delodajalec, ne bo šmirglal samooklicanega sindikalnega zaupnika, če ne veš, je tudi na tem področju kar nekaj pravil, ki jih ureja zakon in kolektivne pogodbe!

Sindikat praviloma ne ščiti vodstvenih delavcev, ker zanje ne more in ne sme biti pristojen. Obenem si napisal, da ga je imenoval prejšnji direktor, torej je bil njegov človek. Kako je prišel v podjetje nisi napisal, saj v primeru, da je bil že prej član kolektiva, bi lahko zasedel prejšnje delovno mesto, če pa je prišel od zunaj, pa je lahko prišel tudi po VIP. Dobro razumeti s šefom ima lahko negativni prizvok, ko šef zapusti organizacijo in so v igri poslovne informacije, do katerih ima dostop. Krte nova vodstva poizkušajo odstranit, kar je politično korektno.

Če bereš moje poste, ne zagovarjam sindikata, vendar ga ne kritiziram v takem smislu kot ti, temveč dajem napotke, kako bi lahko bil pravi in boljši, istočasno pa bi tudi brez takega, kot je, verjemi, delavci še bolj tenko piskali, ker večina delodajalcev, bi z zaposlenimi delala še slabše, kot sedaj.

Zavedaj se, da je sindikat, tak, kakršen je, postavljen iz osnovnih celic - članov sindikata v podjetjih, ker pa je v vrstah delavcev neke vrste apatija, je večina central in panožnih sindikatov, ostala, na žalost tudi z miselnostjo in načinom delovanja, še iz prejšnjih časov.
Ni pa to organizacija, ki bi bila od nekoga postavljena, tako kot trdite nepoznavalci. Dejstvo je samo v tem, da se članstvu ne da, ali ne zna stvari peljat v pravo smer.

Zato se nehaj usajat in raje preberi kaj o sindikalizmu in kako so te stvari urejene zakonsko, pri nas.
Delo krepa človeka

SeMiNeSanja ::

VSE kar sem napisal o SINDIKATU, je to, da je v podjetju vreden toliko, kot je kot človek vreden tisti, ki sindikat zastopa.

Kaj pri temu ne drži?
Menda ja ne boš trdil, da so vsi zastopniki matere terezije?

Mesar ::

Oh oh oh ... gor pa dol pa levo pa desno, še malo pa bo debata razvlečena že do tebe mere ko bo avtor iskal drugega al pa tretjega za odpustit ;((
Your turn to burn!

solatko ::

SeMiNeSanja - Za začetek moraš imeti vsaj toliko pojma, da veš kako se določeno funkcijo (zaupnika) pridobi. Vsaka organizacija je odvisna od posameznika, tako tudi sindikat. Ker v Sloveniji ni pravih sindikalistov ali zelo malo, je kvaliteta celotne organizacije taka, kot je. Podobna je slika v managmentu, ker je malo dobrih managerjev, so podjetja tam, kjer so.

Isakti višek v podjetju, je za tistega, ki mora na nekoga pokazat, za dotičnega, vedno precej stresno dejanje, sploh kadar gre za dokaj prijateljske vezi med sodelavci.
Tako določanje gre večinoma za subjektivno oceno, s pridihom občutka krivde. To lahko storijo, brez slabe vesti, samo ljudje, katerim sodelavci ne pomenijo nič in gledajo samo svoj napredek v firmi.
Delo krepa človeka

trololo2 ::

Mesar je izjavil:

Oh oh oh ... gor pa dol pa levo pa desno, še malo pa bo debata razvlečena že do tebe mere ko bo avtor iskal drugega al pa tretjega za odpustit ;((


Saj je dal že solatko top_šit sindikalni nasvet naj pač odpusti najboljšega. Pravijo da pomaga!

solatko ::

Valentino - Ti si tudi eden tistih, ki radi vlečejo iz konteksta.
Pri nas se po firmah večinoma sploh ne zavedajo, kateri je najboljši, po navadi pa še tega ne, kateri je slab.
Sindikalni nasvet bi bil kvečjemu tak, da je nesposobno vodstvo, če za enega ne zna najti dobičkonosnega dela.
Pravi lastniki, le redkogdaj iščejo viške, od vodstev zahtevajo profit, na spsobnosti vodstev pa je, da ga z razvojem in pametnimi posli, dosežejo.
Profita se z odpuščanji ne dela, tako se samo znižuje prevelike stroške, katerih povzročitelj pa ponavadi ni šlosar Miha, z minimalno plačo, temveč vodstveni delavci z vsemi bonitetami in svojo nesposobnostjo, zapolniti resurse firme z delom, ki bi prinašlo še več dobička.

Tako zniževajnje stroškov, kot se ga gremo pri nas, največkrat prinese ugasnitev firme.
Delo krepa človeka

nekikr ::

"Pri nas se po firmah večinoma sploh ne zavedajo, kateri je najboljši, po navadi pa še tega ne, kateri je slab."
Ne mešaj gospodarstva in javne uprave miško, tako boš najbolje začel. Državne firme ne spadajo v sektor gospodarstava ampak kar lepo v JU.

Sindikalni nasvet bi bil kvečjemu tak, da je nesposobno vodstvo, če za enega ne zna najti dobičkonosnega dela.

Že v eni drugi temi sem te vprašal, pa si bil tiko kot rit: Koliko zaposlenih imaš in koliko milijard evrov prometa ustvar tvoje podjetje letno? Ker to je enostavno, kajne? Enega zaposliš, najdeš delo za drugega, tretjega, nikoli seveda nobenega ne odpustiš, ker to se ne dogaja (sploh v socializmu ne, samo kaj, ko mora nekdo potem plačati račune).

Pravi lastniki, le redkogdaj iščejo viške, od vodstev zahtevajo profit, na spsobnosti vodstev pa je, da ga z razvojem in pametnimi posli, dosežejo.

Točno to. In odpustitev viška kadra je eden izmed ukrepov. Tudi to se dogajav razvitem svetu, da sem in tja kdo izgubi službo, ko se ga ne rabi, samo do Slovenije to še ni prišlo. Pri nas raje malo počakamo in potem kar celo firmo zapremo.

Profita se z odpuščanji ne dela, tako se samo znižuje prevelike stroške, katerih povzročitelj pa ponavadi ni šlosar Miha, z minimalno plačo, temveč vodstveni delavci z vsemi bonitetami in svojo nesposobnostjo, zapolniti resurse firme z delom, ki bi prinašlo še več dobička.

Tako je. Vse, ki so višji od delavca, pred zid! Itak nič ne delajo, samo kavice pijejo!

Tako zniževajnje stroškov, kot se ga gremo pri nas, največkrat prinese ugasnitev firme.

V JU, da. Ali paradržavnih firmah, tudi tam, ja. Na RTV recimo bodo prihranili tako, da bodo malo manj tiskali na papir (tistih nekaj tisoč delavcev, ki so viška, pa ni tako pomembno). In potem se smejiš Pahorjevim kavicam, ki jih sam plačuje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

solatko ::

nekikr - Samo firme realnega sektorja se srečujejo z viški, pri večinoma slabih lon poslih. Nikoli nisem delal v JU ali JS, tako, da so moje izkušnje predvsem iz realnega sektorja.
Glede na to, da sem imel veliko stikov s firmami, ki imajo daljšo zgodovino v tujini, veliko diskutiral o poslovanju z dobrimi managerji, pridobival informacije o tem, za kakšne denarje pridobivajo naši managerji (v prejšnjem in tem sistemu - ni prav nobene razlike) za svoje firme, lahko brez slabe vesti trdim, da so za naš gospodarski kolaps, krivi predvsem nesposobni managerji, ki svoje dobičke gradijo na lon poslih in z zaposlenimi, ki so le redko, kaj več, kot slabo plačani mezdni delavčki.
Najzahtevnejše orodjarske posle, so jugo orodjarne (bilo jih je kar nekaj, izredno kvalitetnih in sposobnih), delale za tujce (A in D), za celih 3DEM/h, ob tem, da so se orodjarske ure v teh dveh državah, gibale med 45DEM/h in 60DEM+/h.

Tako, da ne ti meni o realnem sektroju, ki razen nekaj res dobrih firm, ni vredno počenega groša. Šlepa se na prekernih in študentskih zaposlitvah, novejši izum pa je delavci s svojim s.p..

Kar se tiče pa JU in JS sem pa že v nekaj drugih temah napisal, da je edina rešitev - očiščenje političnih kadrov in zahteva po dobičkonosnoti v javnih podjetjih (smo edina država na svetu, kateri igralnice prinašajo izgubo).
Delo krepa človeka

SeMiNeSanja ::

@solatar - sploh ne veš o katerem obdobju sem govoril, zato tudi ne moreš odgovarjati na osnovi nekih pravil in zakonodaje, ki velja DANES. Za takrat pa dobro vem, da smo se v kadrovski službi krohotali kot nori, ko smo videl, da je oseba XX postala 'sindikalist' nekega praktično neznanega 'mikro sindikata'.

Sploh pa to nima popolnoma nobene veze s poanto cele zgodbe - ki se ji na vse mile viže izogibaš:

Če tisti, ki naj bi ti pomagal ni človek ampak pi*, ki to funkcijo zaseda zgolj zaradi lastnih koristi, potem si ga naj* - pa ti govori, kar hočeš.

To velja tako za sindikaliste, kot tudi za zdravnike, policiste, učitelje, odvetnike,.... kogarkoli! So pa sindikalisti v tem primeru 'posebneži', ker jim ta funcija omogoča določeno imuniteto in se v propadajočih podjetjih zanjo radi grebejo ravno taki, ki nimajo hrbtenice, da bi zaščitili svojo lastno rit.

Zgodovina sprememb…

solatko ::

SeMisplohNeSanja - Delovanje in bistvo sindikatov se ne spreminja v osnovi od konca XIX stoletja. Gre za delavsko organizacijo, ki naj bi delovala na področju zaščite čalnstva.
Ne more nekdo, ki ni član sindikata, pričakovati, da ga bo sindikat ščitil ali karkoli naredil za njega.
Govoril si o zajebu nekega vodje, kar je že po sami naravi, del vodstvene in ne delavske strukture podjetja.

V takem primeru lahko vodstvo samo pridobi mnenje o kvaliteti takega vodje, samo mnenje sindikata pa ne vpliva veliko na njegov status, ob ugotovitvi, da ga novo vodstvo noče več za vodjo.

In od tistega, ki naj bi pomagal, lahko ustvarijo pozitivno ali negativno mnenje samo člani, katere zastopa kvalitetno ali slabo.
Ti mešaš poklice in zadolžitve - zdravnike veže Hipokratova prisega, učitelji imajo ravno tako svoj kodeks, ravno tako poklici, ki si jih naštel. Vežejo jih določene zadolžitve, ki so v povezavi s poklicem, ki ga večinoma opravljajo.
Pri sindikalistih pa je stvar precej drugačna. Prvič je to volontersko opravilo, ki razen problemov, mnogo učenja in krmarjenje mimo različnih interesov, nosijo še polno kazensko in materialno odgovornost, za delovanje po predpisih in zakonih.
Dobri sindikalisti (na žalost silno redki) izpostavljajo svoj hrbet ob vseh problemih delovnega procesa. Nimajo potrebne pomoči niti znotraj podjetja, niti zunaj. Določena imuniteta jim resda pripada, vendar je tudi ta vezana na njegovo funkcijo. Članstvo ga lahko v vsakem trenutku zamenja, če pa misliš, da je to podobno poslanski ali diplomatski imuniteti, pa dejansko nimaš pojma.
Imuniteta sindikalnega zaupnika vsebuje samo nekaj členov -
Ne more biti brez soglasja, napoten na čakanje na delo doma.
Ne more biti določen kot tehnološki višek, med prvimi.
Ima pravico do sindikalnega izobraževanja in glede na število članov, v podjetniških prvilnikih določeno število ur, za opravljanje sindikalne aktivnosti.

Sicer pa mora v polni meri opravljati redna dela na katera je razporejen in je v primeru napak, ravno tako lahko disciplinsko obravnavan, kot vsak drug delavec.
Nima, tako kot si nekateri nevedneži predstavljate, popolne imunitete. Po navadi je tako, da tisti, ki vedo kako sindikat deluje in kakšna je funkcija sindikalnega zaupnika v podjetju, te funkcije ne bodo sprejeli, saj to pomeni, da bodo naenkrat postali najmanj priljubljeni člani kolektiva - delavci jih kritizirajo, ker premalo dosežejo, vodstva jih kritizirajo, ker dosežejo preveč in so moteči člen pri izkoriščanju, ki bi si ga delodajalci radi privoščili.
Ko sindikalist rabi članstvo, le-tega ni nikjer ali pa je skrito v mišjih luknjah.
Delo krepa človeka

Mesar ::

Bistveno dejstvo je, da če gre za privat firmo se pač dela po željah nadrejenih, če je želja zafurat firmo se bo pač zafurala firma, tu ni kaj za mutit... sicer se lahko najde kdo ki želi delati drugače čeprav mi ni čisto jasno na kakšni podlagi, a ne?
Your turn to burn!

Sarkozy ::

poglejte si ta film
2D1N

odpuščanje sploh ni tako težko kot se zdi:8)
Ils sont fous ces Slovenes!

Invictus ::

Mesar je izjavil:

Bistveno dejstvo je, da če gre za privat firmo se pač dela po željah nadrejenih, če je želja zafurat firmo se bo pač zafurala firma, tu ni kaj za mutit... sicer se lahko najde kdo ki želi delati drugače čeprav mi ni čisto jasno na kakšni podlagi, a ne?

Dela se po zakonodaji, ne samo po željah lastnikov ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus - Kje pa ti živiš. Poglej koliko je sporov iz delovnih razmerij na socialnem in delovnem sodišču.
Delo krepa človeka

Mavrik ::

solatko je izjavil:

Invictus - Kje pa ti živiš. Poglej koliko je sporov iz delovnih razmerij na socialnem in delovnem sodišču.


Koliko jih pa je? Na mesec? Koliko jih je razrešenih pozitivno? Da si nisi ti malo zmislil tole :)
The truth is rarely pure and never simple.

Mesar ::

Invictus je izjavil:

Mesar je izjavil:

Bistveno dejstvo je, da če gre za privat firmo se pač dela po željah nadrejenih, če je želja zafurat firmo se bo pač zafurala firma, tu ni kaj za mutit... sicer se lahko najde kdo ki želi delati drugače čeprav mi ni čisto jasno na kakšni podlagi, a ne?

Dela se po zakonodaji, ne samo po željah lastnikov ...


Kar pomeni, da če se vodstvo privat firme odločit firmo zafurat je to neizvedljivo? Mhm...
Your turn to burn!

Invictus ::

solatko je izjavil:

Invictus - Kje pa ti živiš. Poglej koliko je sporov iz delovnih razmerij na socialnem in delovnem sodišču.

Mi je to čisto jasno. Sam naslov za to nisem jaz, ampak sodišče.

Sam teh sporov ne morem zaključiti.

Mesar je izjavil:


Kar pomeni, da če se vodstvo privat firme odločit firmo zafurat je to neizvedljivo? Mhm...

Seveda jo lahko zafura. To je tudi kaznivo. Samo tega nihče ne preiskuje.

Sem delal v podjetju, kjer se ni izplačevalo plač. Pa smo diskretno namignili direktorju da če ne da firme v stečaj, da ga bomo dali na sodišče, kjer je kazen 250.000 EUR.

Firma je bila čez mesec v stečaju. Na koncu dobil ven ves denar, razen nekaj za prevoz ne. Tako da se da ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Mesar ::

Invictus> To je tudi kaznivo.

Do neke mere, slabo poslovanje, ki je posledica slabih odločitev pa ni kaznivo (dokler je vse to znotraj zakonodaje).

Invictus> Pa smo diskretno namignili direktorju da če ne da firme v stečaj, da ga bomo dali na sodišče, kjer je kazen 250.000 EUR.

Ni to že izsiljevanje?
Your turn to burn!

Invictus ::

Temu bi lahko rekli moč množic ...

In debate o zakonu pred direktorjem.

A res vi fantje ne poznate nobenih fines?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevoz na delo - delitev stroškov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11613520 (10198) solatko
»

Prevoz do dela (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12126576 (22662) Invictus
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119090 (15002) lexios

Več podobnih tem