» »

Kako izbrati koga odpustiti?

Kako izbrati koga odpustiti?

«
1
2 3 4

_IKE_ ::

Delam v manjšem podjetju kjer se je vodstvo odločilo da bo zaradi zaradi nastale gospodarske situacije potrebno nekoga odpustiti. Ker pa sem na poziciji "middle managementa" so to nehvaležno nalogo izbire dodelili meni. Sicer imam nekaj idej kako se take naloge lotiti a ker sem prvič v taki situaciji, me zanima kako ste ravnali tisti ki ste znašli v isti situaciji?
  • spremenil: Mavrik ()

urli ::

Tisti, ki je najmanj produktiven ;) drugače pa preveri, čez koga je bilo največ pritožb - če je imel ta seveda delo s strankami. Jaz vedno, če s kakšno storitvijo/odnosom nisem zadovoljen, pišem nadrejenim in izpostavim zakaj nekdo ni primeren za kakšno delovno mesto ali pa kaj je naredil narobe. Po večini dobim odgovor, da so s takšno osebo opravili razgovor in mislim, da tisti, kateri prejemajo pritožbe, so definiutivno slabi delavci! Mene mora nekdo res razkuriti, da se pritožim. Recimo to bi bilo eno merilo.

Sicer pa pišem na email nadrejenim tko da se pri njih pozanimaj in preveri te emaile/pritožbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urli ()

Furbo ::

Odpusti koga nad seboj, precej večji prihranek, kot če odpustiš kakega, ki dela s strankami, kot ti svetujejo. :)
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

tony1 ::

a) Ravnaš tako, da bo firma preživela na dolgi rok, in odpustiš tistega, od katerega ima firma najmanj. (V vsaki firmi se sčasoma kakšen tak najde.) Ker smo v Sloveniji, to seveda odpade, češ "Ja, kje ga bomo pa našli?!". Pozani na vse skupaj, beri dalje.

b) Ravnaš tipično slovensko, v.1 - ravnaš "socialno" in daš na cesto nekoga, ki nima kreditov in familije, češ, se bo že znašel. (Če se boš zaje6al, in se izkaže, da je odpuščeni pokonci držal pol svojega oddelka, ga pa čez pol leta nazaj vzameš, tokrat čez s.p. 8-)).

c) Ravnaš tipično slovensko, v.2 - ravnaš po liniji najmanjšega odpora in daš na cesto tistega, ki je zadnji prišel v firmo.

č) Ravnaš tipično slovensko, v.3 - žrebaš. Rabiš klobuk, ping-pong žogice, marker in... zajčka. Boš že znal sam naprej. (Ne, zajčka ne rabiš, hecam se). Ampak glede žreba sem zelo resen - sem to videl v živo v firmi s taužent ljudmi.

d) Če se ti popolnoma nič ne sanja, kdo bi ustrezal točki a), daj na cesto sebe. (Tipično slovensko, v.4 - to seveda ne pride v poštev, ker se ni niti za trenutek premišljalo, da bi se dalo na seznam za odstrel šefe, ki so firmo pripeljali tja... kjer pač je, da se odpušča.)

Aja, tri dni po tem, ko v kadrovski dobi knjižico en stari ata pred penzijo, ga rukne infarkt. Umre. In še, če gre za 20 let starega mulca in ne starega ata - ker ne dobi službe se čez pol leta vrže pod vlak. (Ne eno ne drugo ni izmišljeno, in se je res zgodilo. Spet v zgoraj omenjeni firmi s taužen zaposlenimi.)

Srečno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

vostok_1 ::

Shitty place to be. Ampak ja...najbrž je kandidat tisti, ki je pogrešljiv in dobiva legitimne pritožbe.

Sam pazi...ker delavci radi tožarjo vsakega, ki jih želi spravit v red. Ene pritožbe so lahko legitimne, druge pa ne.

tomaz88 ::

če se res ne moreš odločit, ker sta osebi obe tako dobri in potrebni za delo firme, daj sam odpoved in kot razlog navedi, da so te postavili pred nerešljiv problem, saj bi kakaršna koli odločitev +kodila podjetju

še pred tem si zrihtaj podpisan dopust in za tem še bolniško ter naredi kopije vse poslovnih podatkov, do katerih se lahko dokoplješ, morda najdeš kaj, za kar ti bo konkurenca plačala lep znesek (seveda pazi na anonimnost, saj nočeš da dokažejo kdo je bil)

_IKE_ ::

Bolj kot razmišljam, bolj mi je jasno da si bo vodstvo pri tej zadevi lepo opralo roke, the bad guy bom seveda jaz....

solatko ::

_IKE_ - Odstopi s funkcije, če nisi sposoben vodstvu dopovedat, da je ljudi glih prav, če bodo oni zrihtali delo, za kar tudi so nastavljeni.

Sicer pa je vedno bit kaplar, največja jeba. Drkajo te zgoraj in spodaj, nikoli zaslužen, vedno dežurni krivec in bad gay. Seveda ti denarja za nagrajevanje uspešnih in kaznovanje slabih ne dajo, tako, da niti motivizacijskega faktorja nimaš na svoji strani.

Če ste manjši kolektiv, kaj sploh rabite več, kot enega vodjo?
Delo krepa človeka

sulaco ::

Meni se pa zdijo kriteriji iz zdr čisto OK ?

102. člen
(kriteriji za določitev presežnih delavcev)




(1) Delodajalec oblikuje predlog kriterijev za določitev presežnih delavcev. V soglasju s sindikatom pri delodajalcu lahko delodajalec namesto kriterijev iz kolektivne pogodbe oblikuje lastne kriterije za določitev presežnih delavcev.


(2) Pri določanju kriterijev za določitev presežnih delavcev se upoštevajo zlasti:

strokovna izobrazba delavca oziroma usposobljenost za delo in potrebna dodatna znanja in zmožnosti,
delovne izkušnje,
delovna uspešnost,
delovna doba,
zdravstveno stanje,
socialno stanje delavca in
da gre za starša treh ali več mladoletnih otrok ali za edinega hranitelja družine z mladoletnimi otroki.



(3) Pri določitvi delavcev, katerih delo postane nepotrebno, imajo ob enakih kriterijih prednost pri ohranitvi zaposlitve delavci s slabšim socialnim položajem.


(4) Začasna odsotnost delavca z dela zaradi bolezni ali poškodbe, nege družinskega člana ali težje prizadetega invalida, starševskega dopusta ter nosečnosti, ne sme biti kriterij za določanje presežnih delavcev.

poweroff ::

sulaco je izjavil:

(3) Pri določitvi delavcev, katerih delo postane nepotrebno, imajo ob enakih kriterijih prednost pri ohranitvi zaposlitve delavci s slabšim socialnim položajem.

Tole si preberi: http://www.siol.net/priloge/kolumne/mih...

(in ravnaj povsem drugače).
sudo poweroff

jype ::

Pravilno se to naredi tako, da se celoten oddelek spravi v sobo, razloži stanje in predlaga vnaprej premišljeno rešitev (ki vključuje odpuščanje), koga se bo odpustilo se pa odloči šele po sestanku, na podlagi vnaprej izbranih merljivih kriterijev, ki morajo biti jasni vsem. Tisti kriteriji iz zakonodaje so sicer smiselni, niso pa nujno najbolj učinkoviti. Kolektiv je ekipa in odhod posameznika vpliva tudi na delo drugih (ne nujno negativno) in samo ekipa sama se lahko izjasni, kakšni so odnosi znotraj nje - naloga šefa je pa, da prepreči mobing ali druge oblike neprofesionalnega ravnanja (nad sposobnejšimi "šleparji", ki vse vlečejo za sabo, se ljudje pritožujejo ravno tako radi, kot nad "luftarji").

_IKE_> Bolj kot razmišljam, bolj mi je jasno da si bo vodstvo pri tej zadevi lepo opralo roke, the bad guy bom seveda jaz....

To je popolnoma odvisno od tega, kako boš nastopal. Ja, komot bo videti, da si vsega kriv ti, po drugi strani si pa plačan za takšno delo, zato je prav, da se ga naučiš opravljati. Odpuščanje, še posebej iz kolektiva, ki se dobro razume, je vedno težko in ni neobičajno, da komu priteče kakšna solza, nikakor pa to ne pomeni, da se tega ne da storiti brez razumevanja in na podlagi zelo jasnih dejstev. Če si iskren in jasen, ljudje to cenijo, čeprav marsikdo v trenutku hudega stresa lahko izgubi nadzor in tebi osebno pripiše vse slabe lastnosti, krivdo in še kaj drugega - kot šef moraš to sprejeti profesionalno in ne delat še večje drame, ampak situacijo pogasiti. Na zgoraj opisan sestanek se dobro pripravi in imej (če se da na tablo) zapisano vse, kar ti je na voljo, da razložiš stanje, pa ne pozabit ekipi dat nekaj časa za premislek in feedback, pa če se sami sporazumno odločijo o tistemu, ki zapusti kolektiv, to odločitev komot sprejmeš (če se z njo strinja tudi tisti, ki ga zapušča, jasno).

harmony ::

_IKE_ je izjavil:

Delam v manjšem podjetju kjer se je vodstvo odločilo da bo zaradi zaradi nastale gospodarske situacije potrebno nekoga odpustiti. Ker pa sem na poziciji "middle managementa" so to nehvaležno nalogo izbire dodelili meni. Sicer imam nekaj idej kako se take naloge lotiti a ker sem prvič v taki situaciji, me zanima kako ste ravnali tisti ki ste znašli v isti situaciji?


Kako leporecje. Zaradi nastale gospodarske situacije...uuuu

Odpoved daj ti ali pa predlagaj vodstvu, da si dodelijo take place, ki jih ima povprecni zaposleni v podjetju. Tako ne bo potrebno nobenega odpustiti, delavcem se pove o tem ukrepu in boste tako se dvignili storilnost zaposlenih, saj bojo videli, da je podjetju mar za te ljudi.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jype ()

solatko ::

sulaco - Od kriterijev, ki so zapisani v zakonu, se praviloma ne uporablja kriterij - uspešnost, ker v svetu še niso izdelali objektivno oceno tega kriterija, subjektivna ocena (ocenjevanje uspešnosti) pa ne more biti med kriteriji.

Uporabi pa se lahko vse druge - izobrazba, čas zaposlitve, socialni status (praviloma se ne odpušča zaposlenih, ki imajo doma partnerja brez zaposlitve), v to ne spada kriterij bogatstva, saj tak še bolj rabi zaposlitev, da lahko vzdržuje večje prmoženje.

Verjetno je zelo malo podjetij, kjer so z zaposlitvijo pričeli vsi isti dan, imajo vsi enako izobrazbo (zahtevano), imajo enako otrok...., torej, da so popolnoma enaki in je višek potrebno določiti z vlečenjem slamice ali višje karte.

Sicer pa je pravilo za dvig produktivnosti, da odpustiš najboljšega delavca, veš, da bo hitro dobil novo službo, ostali pa bodo zaradi šoka, pričeli delati veliko bolje.

Sicer pa v SLO velja pravilo rib - smrdi pri glavi, čistit se začne pri repu, zato pa smo tam, kjer smo.
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> sulaco - Od kriterijev, ki so zapisani v zakonu, se praviloma ne uporablja kriterij - uspešnost, ker v svetu še niso izdelali objektivno oceno tega kriterija, subjektivna ocena (ocenjevanje uspešnosti) pa ne more biti med kriteriji.

To ni res. Uspešnost se brez težav izmeri, če si pripravljen v to vložiti nekaj dela. Če ne drugega, lahko vedno črto potegneš pod bilanco.

Malcolm_Y ::

Če je možno fer izmeriti, odpusti najslabšega in brez slabe vesti.

V bistvu, če je kdo tak, zakaj je še pri vas?!

jype ::

Malcolm_Y> V bistvu, če je kdo tak, zakaj je še pri vas?!

Dokler firmi prinese več kot jo stane, ga je še vedno smiselno imeti zaposlenega, tudi če naredi manj kot ostali.

MoRp ::

Sam sem v zaposlen v JU na podobnem delovnem mestu (men in the middle) ker sem prišel v JU iz gospodarstva nisem mogel verjeti kako lahko zabiješ čas in na koncu to tudi opravičiš (da ne rečem upravičiš). Po cca šestih mesecih sem vodstvu predal seznam zaposlenih z oceno opravljenega dela na dan/teden/mesec in predlagal da se zoper zadnjih pet na seznamu uvede disciplinski postopek. Odgovor: Ja ok če tako misliš spelji stvar. Delno sem uspel na papir spraviti samo za enega in še to je po 3h letih padlo na delovnem sodišču (ker nihče ni želel pričati proti njemu - povedati tako kot je v resnici). Ta čas sem od podrejenih pokasiral 3x obtožbo za mobing, 7x kazenska ovadba, 1x prijava na KPK, prijave na razna ministrstva... V kolektivu me imajo za največjo pi#$%, da bi pa kaj naredili pa še vedno ne...

Ne se sekirat, na list papirja si napiši zaposlene, oceni jih po kriterijih ki si jih v naprej postaviš, z ocenami od 1-10, najslabšega odpustiš. NA sestanku pa poveš kako in zakaj si prišel do izbire. LAhko celo pokažeš točkovanje (kar je dvorezni meč) najboljši ti bodo naklonjeni tudi v prihodnje tisti, ki bodo blizu 0 pa bodo v strahu za službo pripravljeni narediti marski kaj.

Glede na opisano - vodstvo te je vrglo med volkove, brez podpore - začni tudi sam iskat drugo službo. Ko te odrabijo boš odveč.

jype ::

MoRp> začni tudi sam iskat drugo službo. Ko te odrabijo boš odveč.

Temelj prostega trga dela je, da drugo službo iščeš ves čas, pa da si vedno odveč, če te ne potrebujejo.

MoRp ::

jype je izjavil:

MoRp> začni tudi sam iskat drugo službo. Ko te odrabijo boš odveč.

Temelj prostega trga dela je, da drugo službo iščeš ves čas, pa da si vedno odveč, če te ne potrebujejo.


Res je.

anketar ::

ti reč, da je management kriv (tržniki), ker niso sposobni prodat produkta za višjo ceno na pa raja, ko dela po njihovih načrtih

al pa naj seb odbijejo po 50-100 evrov plače ni treba nobenga odpustit

MoRp ::

anketar je izjavil:

ti reč, da je management kriv (tržniki), ker niso sposobni prodat produkta za višjo ceno na pa raja, ko dela po njihovih načrtih

al pa naj seb odbijejo po 50-100 evrov plače ni treba nobenga odpustit


Najprej naj OP pove za kakšno delo se gre, iz njegovih objav to ni vidno. Drugače pa njegova naloga ni pametovanje kako naj si vodstvo zniža plače ampak da vodi (torej pozna) svoje podrejene. Ker se je lastnik podjetja odločil da nekoga odpusti je OP primeren kandidat da nekoga izbere, ker pozna svoje podrejene.

Raji pa ni treba delat po načrih/ukazih drugih, kot je rekel jype --> prosti trg. Vrata so odprta.

joze67 ::

Saj vem, da v resnici nisi v položaju, da bi to naredil, ampak ... predlagaj nekoga iz višjega vodstva.

Utemeljitev: če tako odločitev brez sleherne strategije, navodil ipd prepustijo delovodji, so pač odveč. Oziroma bi lahko to nedelo opravili z enim manj v (skoraj) istem času.

Isotropic ::

urli je izjavil:

Tisti, ki je najmanj produktiven ;)
Sicer pa pišem na email nadrejenim tko da se pri njih pozanimaj in preveri te emaile/pritožbe.

tak je ponavadi tut najmanj plačan, tko da je najmanj izkupička od odpustitve takega.
okol koga so pritozbe je pa zelo dvorezen meč in je bolj office politika.

oemdzi ::

Odpustil bi najslabšega, če tega podatka ne bi vedel, oziroma se bi mi vsi zdeli enakovredni(kar seveda ni res, ampak recimo, da so razlike minimalne in ne moreš oceniti), bi žrebal na bilokakšen način(verjetno bi se pa ognil odpuščanju kakšni starejših blizu penzije, seveda pod pogojem, da so enakovredni ostalim). Ko odpuščaš vso krivdo zvališ na višje vodstvo, oziroma govoriš v 3. osebi množine>:D Saj si konec koncev le algoritem, ki je izvedel njihov ukaz.

Moja zelena taktika, brez izkušenj :D
*Črna grafična kartica z rumeno lučko in varčnim hladilnikom*
Neslišen intel procesor iz lepe modre škatle* 2 enakomerno ploščata rama*
*overclockan napajalnik in varno ohišje z modro lučko* Hofer gamer copate*

MoRp ::

joze67 (je 67 letnica rojstva? sprašujem zaradi življenskih izkušenj) Zakaj ima vodstvo potem njega? Da mu dajejo plačo? Ali zato da vodi delovni proces, nadzira opravljeno delo in poroča nadrejenim? Če je on in vsi nad njim tam za plačo potem naj gre nekdo od njih - vključno z OP, če pa je tam za vodenje dela (delovodja) potem je na njemu da oceni brez koga bo lahko preživel (zaradi nedela, pritožb strank, pritožb sodelavcev...) to pove vodstvu in vodstvo poskrbi za prekinitev delovnega razmerja.

joze67 ::

Zakaj pa je vodstvo, če ne za to, da vodi? _IKE_ bi moral poznati delavce do te mere, da bi lahko vodstvu povedal, kateri med njimi ustreza nekim kriterijem. Ali brez katerega se da delo še opraviti. Ali kaj bo z delom, če enega delavca trajno ne bo.

Ker pa gre pri zaposlovanju ali odpuščanju za strateške odločitve - bodisi firma kratko- in srednjeročno krči obseg poslovanja; se obrača v druge vode; na podlagi tehtnega premisleka ([JOKE]) viša produktivnost; karkoli že - zato mislim, da je taka odločitev in njena realizacija stvar višjega vodstva. Potem posamezne stvari seveda lahko delegirajo navzdol - ampak skupaj z navodili za uporabo.

Če kar prideš in rečeš, fantje, mi smo se (na kosilu, pa še kar v redu je bilo, samo vino je bilo za odtenek pretoplo) odločili, da je eden odveč - do jutri hočemo ime. Potem ne moreš pričakovati racionalne odločitve. OP zanesljivo ne bo predlagal sebe. Bo predlagal najšibkejšega? Bo predlagal najtišjega? Bo predlagal svojega prijatelja, ker je bolj bolan kot ostali? Bo predlagal Janeza, ki ima veliko za povedat - pa čeprav svoje delo opravlja tako dobro ali bolje, kot drugi? Bo ponudil Micki, da je ne predlaga za določeno protiuslugo? Zakaj vprašanja? Da pokažem, kaj vse je Voditelju vseeno.

Ker OP išče nasvete po forumih, pomeni da je popolnoma izgubljen in tava v temi. Pravilno bi bilo, da stopi do tistega, ki mu je dal nalogo, in prosi (zahteva) nadaljna navodila. Sicer bo, ko bodo padale tožbe na delovnem sodišču, nazadnje njegova glava na tnalu.

Ja, 67 je letnica rojstva. In moje izkušnje so, da višje kot plezaš v podjetjih, bolj škriplje. Za OP pa še enkrat nasvet, videl sem n-krat, da delavec prejme nalogo, ki je ne razume/ne zmore/karkoli. In nikoli še nisem videl, da bi bilo narobe, če je svojo stisko javil pravočasno navzgor in na ta način iskal rešitev. Težave pa so znale nastati, če se je nalogi izogibal (jasno) ali pa če je naredil kar nekaj ali pa sploh nič in tega ni javil. Tako da karte na mizo, pogovor, navodila, usmeritve, in pokrij svojo rit za v bodoče, če bo prišlo do postoperativnih komplikacij.

harmony ::

O kaksnih pritozbah stank / sodelavcev je tu govora? V kolikor vodstvo ni sposobno ustrezno reagirati ze na prvo pritozbo bodisi strank / sodelavcev, potem morajo oni resnicno razmisliti kaksna je njihova vloga v podjetju.

Ne pa ko zagusti iskat dlako v jajcih povsod. Najbolj da se zacne odpuscati na podlagi kako je zadnji mesec dolocen zaposleni prisel oblecen v sluzbo.

trololo2 ::

solatko je izjavil:


Sicer pa je pravilo za dvig produktivnosti, da odpustiš najboljšega delavca, veš, da bo hitro dobil novo službo, ostali pa bodo zaradi šoka, pričeli delati veliko bolje.


Da bojo sami naslednji na vrsti?

Mislim solatko tako crap prispevka pa še ne.

Blinder ::

Če je kak velik fucker odpusti njega. On ne rabi toliko nujno joba (denarja) za imet uspeh v življenju.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Invictus ::

Če šef ne pozna performanc svojih podrejenih, bi moral biti on prvi na spisku za odpuščanje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Mislim, da ni problem v tem, da jih ne pozna, ampak v tem, da si jih ne upa iskreno ovrednotiti, ker se boji, da bi koga užalil.

MoRp ::

joze67 je izjavil:

Zakaj pa je vodstvo, če ne za to, da vodi? _IKE_ bi moral poznati delavce do te mere, da bi lahko vodstvu povedal, kateri med njimi ustreza nekim kriterijem. Ali brez katerega se da delo še opraviti. Ali kaj bo z delom, če enega delavca trajno ne bo.

Ker pa gre pri zaposlovanju ali odpuščanju za strateške odločitve - bodisi firma kratko- in srednjeročno krči obseg poslovanja; se obrača v druge vode; na podlagi tehtnega premisleka ([JOKE]) viša produktivnost; karkoli že - zato mislim, da je taka odločitev in njena realizacija stvar višjega vodstva. Potem posamezne stvari seveda lahko delegirajo navzdol - ampak skupaj z navodili za uporabo.

Če kar prideš in rečeš, fantje, mi smo se (na kosilu, pa še kar v redu je bilo, samo vino je bilo za odtenek pretoplo) odločili, da je eden odveč - do jutri hočemo ime. Potem ne moreš pričakovati racionalne odločitve. OP zanesljivo ne bo predlagal sebe. Bo predlagal najšibkejšega? Bo predlagal najtišjega? Bo predlagal svojega prijatelja, ker je bolj bolan kot ostali? Bo predlagal Janeza, ki ima veliko za povedat - pa čeprav svoje delo opravlja tako dobro ali bolje, kot drugi? Bo ponudil Micki, da je ne predlaga za določeno protiuslugo? Zakaj vprašanja? Da pokažem, kaj vse je Voditelju vseeno.

Ker OP išče nasvete po forumih, pomeni da je popolnoma izgubljen in tava v temi. Pravilno bi bilo, da stopi do tistega, ki mu je dal nalogo, in prosi (zahteva) nadaljna navodila. Sicer bo, ko bodo padale tožbe na delovnem sodišču, nazadnje njegova glava na tnalu.

Ja, 67 je letnica rojstva. In moje izkušnje so, da višje kot plezaš v podjetjih, bolj škriplje. Za OP pa še enkrat nasvet, videl sem n-krat, da delavec prejme nalogo, ki je ne razume/ne zmore/karkoli. In nikoli še nisem videl, da bi bilo narobe, če je svojo stisko javil pravočasno navzgor in na ta način iskal rešitev. Težave pa so znale nastati, če se je nalogi izogibal (jasno) ali pa če je naredil kar nekaj ali pa sploh nič in tega ni javil. Tako da karte na mizo, pogovor, navodila, usmeritve, in pokrij svojo rit za v bodoče, če bo prišlo do postoperativnih komplikacij.


No na tak prispevek sem ciljal ko sem omenil letnico in inskušnje. Prešnje cinično predlaganje odpustit vodstvo je brezpredmetno. OP Tole preberi in brez strahu naprej!

solatko ::

Valentino - Preizkušena zadeva in baje, da funkcionira - delavec je bil sicer napoten na delo k drugemu, z visokimi priporočili in na boljšo plačo.
Cela skupina je začela razmišljat (vsi so točno vedeli, da je bil Hans najboljši), češ, da, če so njega odpikal, bodo hitro vsi slabši na vrsti.
S to potezo je bila produktivnost za več kot 50% višja, zgodilo pa se je v kovinarski firmi v A.
Se jih je pač večina šlepal na ramenih najbolj pridnega (skupna norma - uspešnost).
Delo krepa človeka

Invictus ::

solatko je izjavil:

Valentino - Preizkušena zadeva in baje, da funkcionira - delavec je bil sicer napoten na delo k drugemu, z visokimi priporočili in na boljšo plačo.
Cela skupina je začela razmišljat (vsi so točno vedeli, da je bil Hans najboljši), češ, da, če so njega odpikal, bodo hitro vsi slabši na vrsti.
S to potezo je bila produktivnost za več kot 50% višja, zgodilo pa se je v kovinarski firmi v A.
Se jih je pač večina šlepal na ramenih najbolj pridnega (skupna norma - uspešnost).

Kako socialistično.

Se mi pa zdi da je tega tudi pri nas kar precej. Praktično v vsaki firmi se najde "idiot", ki podela vse dnevne taske zato ker noče puščati dela. In ostaja popoldne še kako uro v službi. Ostali pa to veselo koristijo.

Ampak to bolj kaže na nesposobnega šefa, ki ne obvladuje svojih podrejenih. In ne zna obremeniti ljudi, ki delajo manj. najbrž se mu pa tudi ne ljubi, saj suma sumarum vse dela, dokler temu "idiotu" ne pade megla na oči in zamenja službo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

St235 ::

In potem na forumih njegov šef trosi zgodbice, da ga je v bistvu odpustil in s tem dvignil produtivnost. Namesto, da bi si priznal, da je dal odpoved še edini kolikor toliko spsooben delavec.

joze67 ::

solatko je izjavil:

Cela skupina je začela razmišljat (vsi so točno vedeli, da je bil Hans najboljši), češ, da, če so njega odpikal, bodo hitro vsi slabši na vrsti.
S to potezo je bila produktivnost za več kot 50% višja, zgodilo pa se je v kovinarski firmi v A.

To (kovinarska firma) je bistven podatek. Ker če bi dejansko razmišljali, bi uvideli, da so Hansa odpustili zaradi drugih razlogov, delo samo zase pa ne igra nobene vloge.

Invictus ::

joze67 je izjavil:


To (kovinarska firma) je bistven podatek. Ker če bi dejansko razmišljali, bi uvideli, da so Hansa odpustili zaradi drugih razlogov, delo samo zase pa ne igra nobene vloge.

Če delo pri delavcu ne igra vloge, kaj pa potem?

Njegova številka noge?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

joze67 - Veš grdi kapitalisti znajo razmišljat tudi drugače, kot tisti, ki so ekonomijo študirali na socialističnih fakultetah balkana.

V nobeni firmi ni dobro, da nekdo izstopa - ali ga ne moreš dovolj plača ali pa, kar je še huje, se skupina drugih, šlepa na njegov račun. Torej je produktivnost nižja, kot bi bila, če bi vsi poprijeli za delo.
Tam ni uravnilovke, vendar se ravno tako najdejo delavci, ki jim je zagotovljena plača in delo, ki ga morajo opravit, čisto dovolj, sploh če pol dela opravi najboljši.

Tu gre za to, da je skupina, kot celota sicer opravila delo, vsi so zaslužili svojo plačo, vendar je nekdo preveč odstopal v plus in so ostali delali vedno manj, kar pa bi lahko bil problem ob povečanju naročil.
Pameten kapitalist, reagira takoj, s tem, da ni imel možnosti odstranit slabe, ker jih v resnici, gledano skozi rezultat skupine, enostavno ni bilo.

Za tega delavca je poskrbel - odpravnina in zaposlitev v boljši firmi, za boljšo plačo, skupina pa je morala opraviti enako delo, brez najboljšega - seveda so ga in ga opravljajo še sedaj.
Delo krepa človeka

jype ::

solatko> V nobeni firmi ni dobro, da nekdo izstopa

Od kod ta retardizem?

Invictus ::

jype je izjavil:

solatko> V nobeni firmi ni dobro, da nekdo izstopa

Od kod ta retardizem?

Iz slovenske egalitarnosti ... Vsi enaki, vsi zanič :). V povprečju.

Ni čudno da sposobni raje delajo sami ali pa v tujini.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Invictus je izjavil:


Se mi pa zdi da je tega tudi pri nas kar precej. Praktično v vsaki firmi se najde "idiot", ki podela vse dnevne taske zato ker noče puščati dela. In ostaja popoldne še kako uro v službi. Ostali pa to veselo koristijo.

Ampak to bolj kaže na nesposobnega šefa, ki ne obvladuje svojih podrejenih. In ne zna obremeniti ljudi, ki delajo manj. najbrž se mu pa tudi ne ljubi, saj suma sumarum vse dela, dokler temu "idiotu" ne pade megla na oči in zamenja službo.

Posebej taki "idioti" pa jokajo sefom, kako najvec delajo, a izpusti ta najpomembnejsi del in to je, da noce delati v timu niti deliti svojega znanja, saj ce kdo ve to kar on dela, mu je ta lahko potem konkurenca.

Mavrik ::

Invictus je izjavil:


Če delo pri delavcu ne igra vloge, kaj pa potem?

Njegova številka noge?


Vpliv delavca na kolektiv ni enak izključno njegovemu opravljenemu delu. Saj delaš v taki industriji kjer se to hitro naučiš in (če imaš res toliko izkušenj) sigurno videl vpliv toksičnih ljudi na ekipe v podjetjih.
The truth is rarely pure and never simple.

joze67 ::

Invictus je izjavil:

joze67 je izjavil:


To (kovinarska firma) je bistven podatek. Ker če bi dejansko razmišljali, bi uvideli, da so Hansa odpustili zaradi drugih razlogov, delo samo zase pa ne igra nobene vloge.

Če delo pri delavcu ne igra vloge, kaj pa potem?

Njegova številka noge?

Ne sprašuj mene. Sam bi odpustil najboljšega le, če bi bil zame predrag.

Če pa se postaviš med kovinarje, pa, zanimivo, prideš do točno tega (tvojega) vprašanja. Šit, odpustili so Hansa. Ki je držal 3 vogale te delavnice. Če so njega odpustili, potem ... je vseeno, jutri je na vrsti kdorkoli.

hruske ::

_IKE_, najboljši način, da človeka odpustiš, je, da mu pomagaš poiskat drugo službo.
Rad imam tole državico. <3

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

solatko ::

jype - Govorim o odelku, ki mora doseči skupni cilj. Tam je preveliko odstopanje prej - kot +. Stvar je v tem, da ne moreš znižat število, ker so potrebe po delu določenega števila lji - konstrukcije in podobno.
V taki skupini se ti pač dogaja, da eden opravi večino dela, ostali pa statirajo in priskočijo pri zadevah, ki jih zaradi narave posla, mora opraviti določeno število operativcev.

joze67 - Ni držal 3-eh vogalov, ker so za opravljen posel morali bit vsi, temveč je opravil individualne naloge drugih, namesto njih. Gre pač za timsko delo, en Goran Dragič ne more bit evropski ali svetovni prvak, 5 Goranov pač nimaš. Ostali na njegov račun, velikokrat ne dosežejo tistega, kar bi mogoče brez njega, z enako željo po dokazovanju.
Lahko pa tak posameznik pripomore, da je delo opravljeno bolje in kvalitetneje, kot brez njega.

hruske - V kapitalizmu take zadeve prav lepo potekajo. Tudi, ko je firma v težavah, lastnik za najboljše poskrbi in jim zrihta službo pri prijateljih z odličnimi priporočili.
So pa tudi primeri, da se prestopi ključnih ljudi v podjetju preprečujejo z negativnimi, vendar je tega v proizvodnih firmah manj.
Delo krepa človeka

vostok_1 ::

Dajte mi vi podjetniki povedat, ali je res neizogibno, da mora šef bodisi se izogibat delavcev bodisi jim težit in ustrahovat? Sicer odvisno od dejavnosti...se vedno najde kak primitiven delavec...ki bi v drugih okoliščinah vrjetno sodil bolj v institucijo kot na delovno mesto, ampak ok.
Pač pravila moraš že v štartu jasno povedat in se jih sistemično držat. V tem primeru pač ni več tistega subjektivnega pritiska, ampak vsak ve kako in kaj.

Neka avtomatizirana selekcija bi tu definitivno prav prišla...vsaj za tiste šefe, ki ne vedo delati z zaposlenimi. Zaposleni so pač zaposleni, kaj pretirano dosti pričakovati, da se bodo sami izpostavljali ne moreš.

Invictus ::

harmony je izjavil:


Posebej taki "idioti" pa jokajo sefom, kako najvec delajo, a izpusti ta najpomembnejsi del in to je, da noce delati v timu niti deliti svojega znanja, saj ce kdo ve to kar on dela, mu je ta lahko potem konkurenca.

Še bolj pa jokajo vsi "šleparji" tukaj kot tak "idiot" noče več namesto njih opravljati dela. Noče delati v timu? Seveda ne, če mora pa 3/4 dela on opravit, ostali pa visijo na čikih in kofetih. been there, done that.

Ne deli znanja? Kaj pa ostali počnejo? Se ne izobražujejo in ne berejo projektne dokumentacije? Ali pa preprosto nimajo pojma?

Ampak to ni problem podrejenih, ampak nadrejenih. Če stanja niso sposobni ali ga nočejo ocenit, potem pač je kot je.

Mavrik je izjavil:


Vpliv delavca na kolektiv ni enak izključno njegovemu opravljenemu delu. Saj delaš v taki industriji kjer se to hitro naučiš in (če imaš res toliko izkušenj) sigurno videl vpliv toksičnih ljudi na ekipe v podjetjih.

Seveda sem.

Samo namesto da bi slabši ljudje težili k boljšemu delu, ponavadi hočejo najboljšega zatolči da ne bi on preveč izstopal. Jasno da gre to potem temu malo na k****.

Sam mislim da so bolj toksični ljudje tisti, ki dela preprosto nočejo delati, oz. ga prelagajo na druge dokler le ti to tolerirajo.

Sicer se da z kako agile metodo vodenje projektov in dnevnimi scrumi to precej omejiti, ker vsi lahko spremljajo dnevni napredek posameznikov, šef pa tudi, vendar to zahteva nekaj dodatnega dela s strani šefa. In tudi ostalih zaposlenih. Predvsem dovolj ažurno poročanje in pisanje dnevnih poročil, ki sicer vzamejo 5 minut, ampak je tudi to folku odveč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Invictus ::

vostok_1 je izjavil:

Dajte mi vi podjetniki povedat, ali je res neizogibno, da mora šef bodisi se izogibat delavcev bodisi jim težit in ustrahovat?

Če je šef kompetenten, potem njegovi podrejeni nimajo problema z njim. Če ni, potem izgubi avtoriteto. In ga nihče več ne jemlje resno, sploh če na sestankih prodaja neke nebuloze ala timsko delo, pripadnost podjetju in ostala sranja. Ker je šef strokovno pač navaden idiot ...

Been there, done that ...

Sem imel pa zadnje leto res kompetentnega šefa. je obvladal zadeve v nulo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ZaphodBB ::

Čakaj a so solatkotu eni neoliberalci shekal account?

Pazi ti izraze. Produktivnost, kapitalizem...
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

jype ::

solatko> V taki skupini se ti pač dogaja, da eden opravi večino dela, ostali pa statirajo in priskočijo pri zadevah, ki jih zaradi narave posla, mora opraviti določeno število operativcev.

To je vedno res v vseh skupinah. Nič ni narobe, če se tega človeka obilno plača, ostale pa ustrezno manj in nič ni narobe, če so reči transparentne.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevoz na delo - delitev stroškov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11613520 (10198) solatko
»

Prevoz do dela (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12126577 (22663) Invictus
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119090 (15002) lexios

Več podobnih tem