» »

Kako izbrati koga odpustiti?

Kako izbrati koga odpustiti?

1 2
3
4

Invictus ::

solatko je izjavil:

Invictus - Tam ne rabi bit velik socialni čut v firmah (če izvzamemo posebne nagrade pridnim in njihovo spoštovanje s strani lastnika), je pa zato toliko večji na državnem nivoju (ni omejenega časa za prejemanje nadomestila in službo ti išče zavod, lahko pa tudi sam. Tudi višina je taka, da lahko s tem živiš).
Sicer pa se v razvitih državah nekaj več firm letno ustanovi, kot jih bankrotira, večina novoustanovljenih firm je zamenjana tabla bankrotirane.

Kar se tiče sindikatov sem na široko opisal dejansko stanje tega segmenta - statusna organizacija, za katero člani nočejo ali ne znajo storiti nič in sindikati pri nas lahko naredijo samo tisto, kar lahko, saj nimajo neomejene podpore članstva. Misliš da pri nas lahko katerikoli sindikat organizira nekaj dnevno stavko, ko se pogaja z delodajalci (gospodarsko in obrtno zbornico, državo) za nekaj procentni dvig plače ali brani kak že pridobljen bombonček.

Sindikat se organizira od spodaj navzgor in ne obratno. Podobno je s študentskimi organizacijami - voli cca 30% študentov, ostale b.k., pri sindikatih pa je še slabše.
V tujini sindikalne članarine ne obračunavajo pri plačah, temveč poverjeniki pobirajo vak mesec direkten denar od članov. Tako član vsaj vidi, kdo mu je predstavnik - poverjenik in ga lahko tudi vpraša, kaj je za njegovih x€ naredil. Volitve sindikalnih vodstev potekajo od spodaj - poverjenik podjetja - občinski odbor - krajevni odbor - republiški odbor - zveza panožnih sindikatov.
Sindikalno delovanje morajo podjetja omogočit po zakonu, vse ostalo pa je stvar zaposlenih - se organizirajo, izberejo poverjenika ali pač ne.

A daj ne seri. Sindikat ne more nič?

A je ovadil kakega direktorja, ki ni plačeval prispevkov? Kar je seveda kaznivo?

A je kaj urgiral na vladi zaradi tega?

Boli jih. Skrbi jih samo, kje bodo zabili svoj čas. Po možnosti na račun svojih članov.

Kot da se sindikat v Sloveniji ne more enako organizirat kot v tujini ... Give me break.

Starim prdcem se sladko fučka in zagovarjajo sedanji sistem, ker jim ustreza. Zakaj bi delali več, če pa ovce plačujejo denar ?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus Invictus - Ti nimaš pojma koliko prijav vsak dan potuje na relaciji - inšpektorat dela : sindikat, koliko zahtev za spremembo zakonodaje je bilo vloženih na tripartitni komisiji - država - delodajalci - sindikat, pa jih nihče ne hebe, ker pač nimajo za seboj 200 - 300k članov, ki bi brezpogojno ustavili delo in šli na cesto.
Pri nas je v firmi nemogoče organizirat stavko, saj ena grožnja poslovodenja pomeni konec stavke.
Direktorje prijavljajo vsakodnevno - brez haska, če je politična klima taka, kot je.

Sindikate v tujini je organizirala država, delodajalci ali kdo?

Stari prdci smo dovolj zgodaj opozarjali, da se bo zgodilo to, kar se je. Z uničevanjem večjih firm, smo enostavno uničili bazo za vso slovensko malo obrt, ki je živela od velikih.
Misliš, da je bilo tega malo?

Samo za uničeno Kolinsko so imeli celo leto delo trije kar veliki tiskarji, nekaj izdelovalcev embalaže.....

Velike firme so praviloma nosilci malih podjetnikov.

Sicer pa tebe osebno vprašam - si pripravljen biti pravi sindikalist v firmi, se pogajat za plačo, delovne pogoje, dodatke, se vklapljati v delo pri reorganizaciji podjetja (zmanjševanje števila zaposlenih, ukinjanju programa....., sprejemanju pravilnikov, podjetniške pogodbe.....,) in to ob normalni zaposlitvi na svojem delovnem mestu in uporabo ur, ki so ti za to delo namenjene po zakonu, za proti uslugo pa dobiti najnižjo plačo (če si pravi sindikalist, si trn v peti poslovodstva) in nikakršno podporo članov. Imaš pa vso pravno pomoč na centrali sindikata.

Če še nisi ugriznil v kislo jabolko, boš tist trenutek, ko boš prevzel tako funkcijo.
Gradiva, ki ga moraš preštudirat za to vlogo, je kak meter in pol - statuti tujih sindikatov, oblike delovanja vsaj nemških in avstralskih sindikatov, vso podjetniško zakonodajo, delavno zakonodajo, pokojninski zakon, nekaj knjig ekonomskih spoznanj v podjetništvu..... in to vse ob rednem delu - profesionalni sindikalist si lahko v podjetju, kjer nabereš 1000+ članov.
Poleg tega si obvezen sodelovat na občinske nivoju panoge, če si izvoljen, še v kakšnih odborih, izobraževanje, obisk panožne centrale vsaj enkrat mesečno, če imaš srečo si izbran v višjo obliko, kot član odbora........, vse do takrat, ko drugi poverjeniki ugotovijo, da imaš potencial za delo prav v vrhu organizacije.

Delaš pa večinoma s članstvom, ki ne loči med odločbo o razporeditvi na delovno mesto in odločbo o višini plače. Če zamudi pritožbo na prvo, na drugo ni možna (to je osnova, ki jo moraš članom dopovedat). Po navadi ti težijo, ko pride odločba o plači!

Je pa res, da je najlažje pljuvati po tistih, ki se vsaj trudijo našemu nepismenemu delavstvu, zagotoviti kolikor toliko normalne pogoje za življenje.
Zakaj misliš, da so se prvi sindikati organizirali v popolni ilegali?

Ja fantje, starim prdcem nam je jasno vsaj to, kako stvari potekajo, če prav smo živeli v obdobju, kjer je bila glavna funkcija organiziranje piknikov, novoletnih obdaritev otrok, ozimnice in branjenju pijančkov in delomrznežev.
Takrat povprečen delavec ni rabil sindikata, oziroma je članarino plačeval brez veze.
Sam do leta 1990 nisem bil član sindikata, od takrat pa celo 5 let zaupnik s 180-imi člani.

Moji dosežki so bili - privatizacija po zakonu (firmo je leta 2000 sesula politika, nakup fime s pomočjo certifikatov, so zajebali delavci, ki so namesto v firmo, nesli v Krko, Union, Delo..., tako da smo dosegli namesto 60 - samo 28%-ni odkup, če prav je bil glavni proizvod iskan po celem svetu) in eno najboljših podjetniških pogodb v Evropi (tako mnjenje je dobila sekretarka s strani udeležencev evropskega seminarja vrednotenja dela in delovnih pogodb).
Pogodba je bila čisto enostavna - razmerje plač med I. stopnjo in IX stopnjo 1:5,3 je veljala tako za povprečne kot odlične delavce.
To pomeni, da je odličen ključavničar lahko dosegel plačo povprečnega inžinerja, odličen inžiner pa plačo dr. znanosti.

Klasične pogodbe so namreč narejene tako, da je do V.-ega plačnega razreda, možno dobiti na podlagi uspešnosti, odličnosti največ 10% vrednosti I.tarifnega razreda, od VI.-ega plačnega razreda pa v neskončnost.
Veljavne pogodbe onemogočajo plačevanje izvajalcev do vključno srednje šole (pa če prav imao svetovnega prvaka v kuhanju, vrhunskega orodjarja.....) in neskončne dodatke za tiste nad tehnikom.

Moja osnova je izhajala iz tega, da mora ostati razlika med odličnimi delavci enaka, kot med povprečnimi. Evropski strokovnjaki so ugotovili, da je to ena najbolj poštenih delovnih pogodb v tem okolju. Nemci imajo večino pogodb v smislu višjega starta za proizvodnjo in nižjega za administracijo - recimo pometač v težki proizvodnji vs snažilka v pisarnah in tako do vrha. Razvoj in kadri pa so tako in tako na individualnih pogodbah in na projektih.

Pri nas je taka razlika uveljavljena v splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo in za negospodarstvo - v gospodarstvu je I. tarifni razred za dva plačilna razreda višje, zato morajo v negospodarstvu delodajalci dodajat denar k plačam po kolektivni pogodbi, saj bi bile plače sicer pod zajamčeno.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Invictus ::

Tukaj zgleda vse lepo. Zakaj pa potem javnost nič ne ve?

A ne bi malo obveščali? Če je seveda kaj ...

Se že najde kak medij, ki bi objavljal ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

reader ::

solatko je izjavil:

Stari prdci smo dovolj zgodaj opozarjali, da se bo zgodilo to, kar se je.


Stari prdci in vaši načini dela, ki jih skupaj s sindikati podpirate še danes, so predvsem krivi za izkoriščanje mladih prdcev za vami. Da se ja za vas ne bi spremenilo nič, praktično pol mlade generacije dela prek s.p.-jev in študenta ter nima nobene prihodnosti. Se tudi tule lepo vidi, ko vas 90% podpira enake vzorce. Firma je za vas socialna ustanova. Trg dela je neobstoječ. Fleksibilnost pogodb je nična. Če pogodbe nimaš, pa si novodobni suženj. Za vse to je zaslužna vaša zlata socialistična generacija.

Še dobro, da nas je nekaj, ki si svoja pravila postavljamo sami.

solatko je izjavil:

Z uničevanjem večjih firm, smo enostavno uničili bazo za vso slovensko malo obrt, ki je živela od velikih.

Velike firme so praviloma nosilci malih podjetnikov.


Mali podjetniki že dvajset let s plačevanjem davkov skrbijo, da veliki nekonkurenčni dinozavri sploh še nekoliko brcajo in še naprej zapravljajo čas in denar vseh davkoplačevalcev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reader ()

m0LN4r ::

Invictus je izjavil:

Tukaj zgleda vse lepo. Zakaj pa potem javnost nič ne ve?

A ne bi malo obveščali? Če je seveda kaj ...

Se že najde kak medij, ki bi objavljal ...

Glede škandalov in raznih problematičnih področij se na medije nebi zanašal preveč, nobenemu podjetju ali škandal, ki je bil do zdaj v kakem preverjeno ni spremenil nobene dejanske situacije.
Saj nacionalni RTV, tudi nebo obveščal o tem, kako si na RTV štemplajo med sabo ure in nekateri nimajo nč za delat pa v luft gledajo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

ZaphodBB ::


Glede škandalov in raznih problematičnih področij se na medije nebi zanašal preveč, nobenemu podjetju ali škandal, ki je bil do zdaj v kakem preverjeno ni spremenil nobene dejanske situacije.

Če bi imeli škandal pri prvem podjetju, ki ni plačevalo prispevkov - to ne bi nikdar postala standardna poslovna praksa.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

solatko ::

Invictus - Ti izgleda ne veš, pri komu so v službi novinarji.

Dejstvo je, da so se pri nas organizirali samo zdravniki in en policijski sindikat, kjer članstvo za odločitvami sindikalistov tudi stoji, pri vseh ostalih zaposlenih pa samo slišiš, kako slab sindikat imajo. Ko povprašaš kdo je njihov zaupnik, jih večina ne ve ali pa izjavi, jaz pa nisem član sindikata, b.k. saj tako nič ne naredi za nas.

To je znak, da naši zaposleni niso izobraženi v smislu svoje organizacije, oziroma ne čutijo potrebe po organiziranosti.

Bistvo sindikalizma je solidarnost in enotnost (na žalost so to izrazi, ki so se na veliko izrabljali v prejšnjem času, tako, da jih danes ljudje ne sprejmejo prav dobro). Bistvo je v tem, da se ne upira delavec, ki je podcenjen, šikaniran, zlorabljen...., temveč se takemu početju uprejo sodelavci in tako dosežejo, da sodelavec neha bit hebena stranka.
Ravno tako je brez veze, da stavka firma v kateri ni plače, stavkat mora 5 ali več firm okoli te, tako potem lastniki teh firm, pritisnejo na tega izprijenega podjetnika.
V tujini pa imajo za take primere tripartitni sklad iz katerega dobijo podjetniki pomoč v primeru nesolventnosti (plačilna nedisciplina, dolgotrajen postopek realizacije dogovorjenih poslov, skratka takrat, ko nebi bili v stanju izplačati plače), seveda morajo ob prilivu, sredstva vrnit.

reader - Seveda so za vse krivi stari prdci, če se mladi nebi trudili zaposlovati v prekernih načinih dela, bi delodajalci morali postopati drugače. Mi nikoli nismo gledali samo nase, kar se dogaja danes vsej poosamosvojitveni generaciji in seveda smo tudi za to krivi mi.
Nihče noče z realno besedo označit osamosvojitve - revolucija - pridobit neomejene privilegije 10%-om državljanom, vsi ostali pa naj se znajdejo ali ostanejo reveži - ko jih jebe.

Kakšna bi bila cena dela, če nihče nebi sprejel delo za 500€/mesec, kar ne zadostuje za minimalno reprodukcijo zaposlenih?

Praviš da morajo podjetniki podpirat velike, tiste, ki sploh še poslujejo. Res je. Malih delavnic je po svetu kolikor hočeš in večina je cenjših, kot si ti. Dolga leta so velike firme podpirale malo gospodarstvo (Domžale, Radovljica, Trzin, mariborski konec, notranjski konec..., kjer je mrgolelo privatnikov z do 10 zaposlenih, ki so kar lepo shajali s plačili od velikih), redke so bile firme, ki so za vsako ceno iskale dobave iz tujine (vzhod, daljni vzhod), saj niso bili tako požrešni in niso gledali samo na svoj dobiček, kar počnejo novodobni kapitalisti - lumpenproletariat, ki se je iz direktorjev prelevil v kapitaliste, preko prihvatizacije. Kar pa ni šlo po tej poti, pa so z veseljem pomagali uničit lokalni politiki.

Če bi prvi direktor, ki ni izplačal plače 18. v mesecu visel ali bil vsaj fajn naluftan, danes noben podjetnik nebi zamujal s plačo. Kitajski delodajalci plačujejo svoje delavce redno (Ižanka).
Delo krepa človeka

jype ::

Invictus> V tujini ni nič drugače.
Invictus> Podjetja se zelo redko odločajo za odpuščanje poslovodnih struktur.

To pa ni res niti pri nas, niti v tujini.

Zmetat na cesto poslovodstvo je pravzaprav precej pogosta reč, samo količina ljudi je po naravi managerskega dela vedno precej manjša od količine odpuščenih delavcev.

ZaphodBB ::

To je znak, da naši zaposleni niso izobraženi v smislu svoje organizacije, oziroma ne čutijo potrebe po organiziranosti.

Ne to je znak, da naši sindikalisti niso nič boljši od naših menedžerjev. Če bi bili sindikalisti tako sposobni, kot se ti šopiriš bi sindikati dejansko lahko kaj pomagali. V prvi fazi bi verjetno izobrazili zaposlene v smislu njihove organizacije (karkoli že to pomeni).
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

reader ::

solatko je izjavil:

...če se mladi nebi trudili zaposlovati v prekernih načinih dela, bi delodajalci morali postopati drugače.


Tu ti dam po eni strani celo prav - kratkovidnost podpornikov študentskih servisov par let nazaj je že en tak primer.

solatko je izjavil:

Mi nikoli nismo gledali samo nase, kar se dogaja danes vsej poosamosvojitveni generaciji in seveda smo tudi za to krivi mi.


Seveda ste gledali samo nase. Cela delavnopravna zakonodaja, sistem subvencij in socialna mreža je narejena po meri velikih zastarelih mastodontov, klasičnega delavstva, zgrajenega po principih iz 70ih (ena in ista služba od šole do penzije) in ščitenja že pridobljenih privilegijev na račun novih igralcev na trgu.

r3dkv1c4 ::

Dragi solatko....tvoje izkušnje so še iz časov lesene žlice.
Vso krivdo za stanje pripisuješ delavcem, ker se po tvoje, ne morejo organizirat in zoperstavit vodilnim.
Ampak ni vse tako enostransko, namreč, če v državi ne deluje edini verodostojni aparat - sodstvo potem vsi delajo, kar želijo.
V to skupino spadajo tudi tvoji opevani sindikati z drekačem Semoličem na čelu.
Ti ljudje so slabši in požrešnejši od politikov in kako naj normalen človek zaupa tej strukturi voluharjev?

In jih za to povrhu še plačuje!!

Prosim, če nehaš s pravljicami, ker smo prestari za take uspavanke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r3dkv1c4 ()

solatko ::

Spoštovani razpravljalci - ko so obrtniki spoznali, da jim zbornica ne nudi tistega, za kar jo plačujejo, so pričeli z reformo svoje statusne organizacije (tam je bilo še nekaj cvetk, kot so obvezno članstvo in obvezna članarina). Enako se je dogajalo z gospodarsko zbornico.

Kaj pa delavstvo?

V večini firm, zaposleni sploh niso več člani nobenega sindikata, pa vseeno ne mine dan, da prav te nečlani, kritizirajo delo sindikata.
Nekdaj (v času lesenih žlic) je bilo članstvo v sindikatu nekaj samoumevnega, ko si se zaposlil, si bil avtomatično tudi član ZSS - zveze sindikatov Slovenije. Ljudi, ki so naknadno zahtevali izstop, se je gledalo postrani, tudi do šikaniranj je prihajalo, posebej v večjih delovnih okoljih (sam imam negativne izkušnje iz Litostroja). Če si imel slučajno disciplinski postopek, si ostal sam, disciplinske komisije pa so štele nekaj 10 članov in vsi so dobili nalogo, da se te znebijo.

Članstvo sindikatov (če ne veste, jih je kar nekaj, sliši pa se samo Semoličev) je apatično, sindikalisti pa borbeno nastrojeni v izjavah, ko pa je potrebno ljudi organizirat, se pa vidi bednost teh organizacij. Čudno se mi zdi, da delodajalci sploh še debatirajo z organizacijami, ki še podpore lastnega članstva nimajo.

Organiziranje neke skupine ljudi zaradi političnih razlogov je misija - skoraj nemogoče, organizirati ljudi, v njihovo dobro - močan, enoten in stvaren sindikat, pa je misija nemogoče.

Strinjam se z vami, da v Sloveniji ni sindikata, ki bi skrbel za zaposlene, če bi bil nebi bilo toliko prekernih zaposlitev, kot jih je, pa tudi najnižja plača bi zadoščala za preživetje, ne pa samo za položnice in 10 dni normalnega življenja.

Zakaj je v A in D precej drugače?
Začne se pri osnovi - pobiranje članarine - ljudje enostavno svojega sindikalista ne vidijo, tudi če ga imajo in so člani. Pri nas so delodajalci zainteresirani za avtomatično pobiranje in obračunavanje članarine, saj to pomeni veliko manj PIAR-a za sindikat, kot bi bilo individualno pobiranje na delovnem mestu.

Večina sindikalnih zastopnikov, zaseda delovna mesta, ki so bolje plačana od večine članstva in čemu bi se izpostavljali, če jim je pa čisto dobro, oglasijo se šele takrat, ko jim prične teči voda v grlo. So pod pritiskom delodajalcev in tudi, če se slučajno oglasijo za kakšnega Janeza ali Micko, dobijo pod nos svoje privilegije, ki jih mimogrede lahko izgubijo.
Na sindikalna izobraževanja hodijo zaradi večirnih zabav in ne zato, da bi se kaj nučili, pogovorili in pripravili ukrepe za dobrobit delavstva.

Kar se tiče zaščite starejših delavcev (kar gre nekaterim tudi v nos), je to zaradi mednarodnih konvencij, katerih podpisniki smo in jih moramo upoštevat v naši zakonodaji. To niti slučajno ni produkt naših sindikatov.

Zavedati se morate tudi tega, da je sindikalna članarina določena v %-tih bruto plače in kadar je interes delodajalcev, znižanje le teh, se sidikat močno oglasi, saj se jemlje direktno iz njihovega proračuna - da vam bo bolj jasno delovanje Štruklja, Semoliča... in seveda central vseh ostalih sindikatov

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr...

Poglejte si seznam reprezentativnih sindikatov Slovenije, da boste nehali govorit samo o Semoličevem, so razen zdravniškega (ki pa ravno tako gleda na svojo rit).

Ko vam bo jasno kakšna je funkcija sindikata in temelj organiziranosti, boste morda začeli kaj spreminjat v svojem okolju.
Sindikati računalničarjev, inžinerjev in podobni poklicni, razen doktorjev in policistov, morda tudi vojakov, so v celem svetu neslavno propadli.
Tudi sindikat rudarjev v Veliki britaniji je neslavno končal svojo zgodbo (padel na pomanjkanju financ, saj mora v tujini stavko, delavcem refundirati sindikalna centrala, ki organizira protest - stavko). V GB je ugasnitev sindikata rudarjev, pomenilo praktično ugasnitev sindikalnega delovanja. Bil je pač najmočnejši in po finančnem zlomu, so sledile domine.

V Nemčiji je nekaj močnih sindikalnih central, ki so med seboj precej solidarne in niti slučajno ne skačejo drug drugemu v zelje (pri nas se spomnite sindikata carinikov, ob dosegih sindikata policije).

Če se slučajno komu zdi, da bi se šel sindikalista, naj me pa kontaktira na ZS, mu bom lahko dal kar nekaj napotkov, predvsem pa opozorila, česa si sindikalni zaupnik ne sme privoščit in to, da naj ne računa na kakršnokoli podporo članstva.
Delo krepa človeka

Matako ::

solatko je izjavil:


Začne se pri osnovi - pobiranje članarine - ljudje enostavno svojega sindikalista ne vidijo, tudi če ga imajo in so člani.


No če si v Semovem sindikatu te težave nimaš: njegova faca je stalno na TV.
Drugače pa ja, naši sindikati (_ne_ samo Semov) so v bistvu para-politične organizacije, ki s sindikalnim delom nimajo kaj dosti veze, bolj se ukvarjajo z lastniškimi vprašanji, geopolitiko (kapitalizem vs. socializem) ipd. BS ali pa zapadajo v čiste banalnosti in talanje brošur - kaj resnega ne spravijo skupaj.

Tega sranja imaš dovolj že zastonj, zakaj bi kdo za to še plačeval?

To je posledica tradicije iz SFRJ, kjer je sindikat pomenil rihtanja ozimnice in poceni apartmajev. Recimo kje so _pravi_ sindikalni skladi, odvetniške pisarne ipd? Ril šit, kot bi rekla Alenka.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Matako ::

jype je izjavil:

Invictus> V tujini ni nič drugače.
Invictus> Podjetja se zelo redko odločajo za odpuščanje poslovodnih struktur.

To pa ni res niti pri nas, niti v tujini.

Zmetat na cesto poslovodstvo je pravzaprav precej pogosta reč, samo količina ljudi je po naravi managerskega dela vedno precej manjša od količine odpuščenih delavcev.



V normalni ekonomiji v večjih podjetih na višjem ko si položaju bolj tvegaš čevelj kot _posameznik_. Na nižjih je večja nevarnost bolj, da se znajdeš v paketu (recimo da se ukine oddelek).

Oba primera seveda predvidevata, da nisi kak parazit - ti bi morali leteti v vsakem primeru ne glede na letni čas in položaj. No v resnici se taki lisjaki zahvaljujoč svoji zvitosti dostikrat vštulijo čisto pri vrhu, ali - to je najhuje - v HR kjer delajo štalo, zaposlujejo so-pozerje in odslavljajo inžinirje. Izvajajo Dilbert scene, po domače.
Enkrat bo treba narediti raziskavo, koliko mrd škode letno naredijo HR oddelki in koliko podjetij so spravili na kant. Resno.

Sploh pa uspešnejše kot je gospodarstvo, bolj je vse skupaj ne-faktor, ker ni konec sveta, če izgubiš službo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

solatko ::

Matako - Predvidevam, da tako kot večina, nisi član sindikata.
Kakšno pravico imaš, da pljuvaš po organizaciji, ki te ne zastopa, ne plačuješ članarine in nimaš interesa po organiziranosti?
Ko bodo zaposleni spoznali (nekateri smo že pri Markovičevi zakonodaji, spremenili pogled na to, kaj pravzaprav delavec rabi in si vsaj na podjetniškem nivoju uredili sindikat, po lastni želji, z zaupnikom, ki ni bil pripravljen sklepati kravjih kupčij, predvsem pa ni imel želje po pridobivanju privilegijev in bonitet), da je sindikat pravzaprav njihova organizacija in si jo je potrebno organizirat.
Poslušam (tudi tu) konstantno pljuvanje in kritiziranje neke statusne organizacije, pri kateri je najlažje doseči takojšnje spremembe - zbor delavcev, postavitev zaupnikov (po lastni izbiri, brez političnih in delovdskih nasvetov) in delo se lahko začne.
Najprej se pregleda statut podjetja in akte v zvezi z delom, potem se prične boj za sklenitev podjetniške pogodbe - generalna je slaba, zahteve po ureditvi delavnih pogojev, pregled aktov, ki zadevajo nagrajevanje......, skratka urejanje zadev, ki delavce tiščijo in jih sindikat po zakonodaji lahko poizkuša uredit z vodstvom in nadzornim svetom.

Simpl as that.

Potem se podjetniški sindikat lahko prične ukvarjat tudi na občinskem in višjih nivojih (tam pa se rešuje probleme več zaposlenih in več firm), potem so tu še razni sindikalni odbori...., kjer je dejavnost dobrih, pravih sindikalistom zaželjena, vendar praviloma v začetku moteča (vsi so namreč navajeni utečenih poti).

Dokler pa nimate namena premaknit svojo rit v smer urejanja sindikalnega delovanja, pa tudi kritizirat nimate pravice, sploh če še člani niste. Takih je v tej državi tako ali tako preveč.
Delo krepa človeka

reader ::

solatko je izjavil:

Dokler pa nimate namena premaknit svojo rit v smer urejanja sindikalnega delovanja, pa tudi kritizirat nimate pravice, sploh če še člani niste. Takih je v tej državi tako ali tako preveč.


Japajade. Član sindikata nisem in nočem, da me zastopa. ZSSS kljub temu vpliva tudi na mojo pogodbo z mojim delodajalcem in na politiko države, zato imam vso pravico rečt f*ck off.

ZaphodBB ::


Kakšno pravico imaš, da pljuvaš po organizaciji, ki te ne zastopa, ne plačuješ članarine in nimaš interesa po organiziranosti?

Se pravi če hočem kritizirat Semota, mu moram dat najprej denar. Potem, ga pa ne bom smel kritizirat, ker gre za našo stvar?

Zamorc, prosim.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Šimpanz ::

Ma sindikati so dinazavri v sodobnem svetu. Nihče jih ne rabi, če pa bi jih že kdo rabil ti pa itak ne morejo/nočejo/znajo pomagati. V večih primerih so samo držali vrečo tajkunom ko so ropali podjetje.
Glede odpuščanj pa gre ponavadi tako da se vprašajo katerega lahko najhitreje odpustijo. Če imajo skoraj vsi pogodbe za nedoločen čas potem odpustijo tistega ki mu najprej poteče pogodba za določen čas, saj je z njim najmaj problemov pri odpuščanju.

reader ::

Šimpanz je izjavil:

Ma sindikati so dinazavri v sodobnem svetu.


To, da so dinozavri, nisem prepričan. Tudi oni imajo svoje mesto, ampak definitivno ne v taki obliki kot danes.

solatko ::

reader - Imaš vso možnost poprijeti za delo. Lahko je iz naslanjača pljuvat po nekom.
Če ti je jasno v kakšni obliki naj delujejo, samo še prepričaj zaposlene, da bodo stali za teboj in v nekaj letih, boš zamenjal Semoliča, z enako ali boljšo plačo (če boš učinkovit, boš imel več članov in tako več denarja za plače).

Šimpanz - najmanj jih rabijo delodajalci, saj raje neovirano delujejo po svoje.

Lahko bi vam povedal kar nekaj dogodivščin, ko so mi tisti, za katere sem se boril (hvala bogu, uspešno), obrnili hrbet, ko je bilo najmanj zaželjeno (sredi pogajanj o podjetniški pogodbi, ob suspenzu, ko 18.-ega ni bilo plače in smo ustavili delo - ne štrajkali), pa se je vse dobro končalo, ker sem se znal sam zaščitit, glede dela pa mi ni mogel nihče nič.

Fantje tipa Semolič pa so v velikih škripcih, ko jim delodajalci rečejo - hebi se, organiziraj stavko, potem jim pa še za 2urno opozorilno stavko iz večine podjetij pride mail - mi sicer ne bomo stavkali, dajemo pa vso moralno podporo. Stavka se pa v podjetjih, v katerih je že tako pomanjkanje dela in podjetje pred zaprtjem.
Bi vas heroje rad videl, kaj bi vi v taki situaciji? Predvsem pa, kaj več bi dosegli od Semoliča, Štruklja in ostalih.
Sicer pa te tvoji dinozavri, dosegajo kar lepe uspehe, pri zaščiti zaposlenih, tam kjer vedo tudi člani, kaj je in čemu služi sindikat.
Delo krepa človeka

ZaphodBB ::

Jaz ob prvih rdečih zastavah zamenjam službo.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

solatko ::

ZaphodBB - Poglej si, koliko rdče barve ima najmočnejši kovinarski sindikat v EU
http://www.dgb.de/
Delo krepa človeka

ZaphodBB ::

solatko je izjavil:

ZaphodBB - Poglej si, koliko rdče barve ima najmočnejši kovinarski sindikat v EU
http://www.dgb.de/

Jaz ljudi cenim po njihovih dejanjih, ti pa po barvi spletnih strani.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

solatko ::

ZaphodBB - Nasprotno, tebe ne moti kakšni so, temveč kakšne barve so, glede na tvoj prejšnji post. Po celem svetu je barva, vsaj tehničnih sindikatov, rdeča, naš SKEI pa se je prilagodil trenutnemu odporu proti tej barvi in je nekakšne sive, baje barve kovine.

Ja pobje, se bo potrebno zamislit, če je res barva tisto kar odtehta.

Ko namreč stavkajo nemški kovinarji, je vse rdeče, od barve zastav, do trakov na rokah varnostnikov, pa tudi jopiči vodilnih so kravo redeči, sam še zvezda manjka:O.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

reader ::

solatko je izjavil:

reader - Imaš vso možnost poprijeti za delo. Lahko je iz naslanjača pljuvat po nekom.


Tebi pa ne potegne kar tako, a?

Jaz že delam, za razliko od slo sindikalistov celo koristne stvari. S svojimi pogodbami sem več kot zadovoljen brez pijavk tvojega kova. Ko se za pogodbo pogajam, se pogajam na podlagi mojega preteklega dela in ne z morebitne pozicije moči, ki bi mi jo dajalo 5000 snažilk za menoj. Ubogi tisti, ki meni, da le tako lahko danes kaj doseže - tak ima res za kaj jamrati, kako je svet krut.

Sindikalni paraziti pa me kljub temu omejujejo na več načinov - s svojim vplivanjem na delavsko zakonodajo, ki je tudi zaradi njih še vedno narejena po kopitu 70ih let prejšnjega stoletja in z vztrajanjem pri statusu quo kadarkoli se gre za kakršnokoli reorgarnizacijo javnega sektorja. Tega se tudi zaradi njih nihče ne upa dotakniti niti z 15-metrsko palico in je zato kljub kupom denarja, ki ga zanj zmečemo, neučinkovit.

kohoutek111 ::

Če tu misliš firmo v Stegnah, lahko potrdim tvojo zgodbo.
Res pa je, da najbrž samomor naredi lahko marsikdo.








tony1 je izjavil:

a) Ravnaš tako, da bo firma preživela na dolgi rok, in odpustiš tistega, od katerega ima firma najmanj. (V vsaki firmi se sčasoma kakšen tak najde.) Ker smo v Sloveniji, to seveda odpade, češ "Ja, kje ga bomo pa našli?!". Pozani na vse skupaj, beri dalje.

b) Ravnaš tipično slovensko, v.1 - ravnaš "socialno" in daš na cesto nekoga, ki nima kreditov in familije, češ, se bo že znašel. (Če se boš zaje6al, in se izkaže, da je odpuščeni pokonci držal pol svojega oddelka, ga pa čez pol leta nazaj vzameš, tokrat čez s.p. 8-)).

c) Ravnaš tipično slovensko, v.2 - ravnaš po liniji najmanjšega odpora in daš na cesto tistega, ki je zadnji prišel v firmo.

č) Ravnaš tipično slovensko, v.3 - žrebaš. Rabiš klobuk, ping-pong žogice, marker in... zajčka. Boš že znal sam naprej. (Ne, zajčka ne rabiš, hecam se). Ampak glede žreba sem zelo resen - sem to videl v živo v firmi s taužent ljudmi.

d) Če se ti popolnoma nič ne sanja, kdo bi ustrezal točki a), daj na cesto sebe. (Tipično slovensko, v.4 - to seveda ne pride v poštev, ker se ni niti za trenutek premišljalo, da bi se dalo na seznam za odstrel šefe, ki so firmo pripeljali tja... kjer pač je, da se odpušča.)

Aja, tri dni po tem, ko v kadrovski dobi knjižico en stari ata pred penzijo, ga rukne infarkt. Umre. In še, če gre za 20 let starega mulca in ne starega ata - ker ne dobi službe se čez pol leta vrže pod vlak. (Ne eno ne drugo ni izmišljeno, in se je res zgodilo. Spet v zgoraj omenjeni firmi s taužen zaposlenimi.)

Srečno.

tony1 ::

Ata, ki ga je infarkt, je stal pred mano v vrsti za knjižico. Pa sem že preveč povedal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

Tilen ::

Še dobro, da ni več knjižic. ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

solatko ::

reader - Si pač eden od srečnežev, ki se zna za plačo pogodit, ne vem, če se znaš tudi za delovne pogoje, ampak to je pač tvoja stvar.
Tu govorimo o ljudeh, ki sicer znajo delat, so pridni, bi pa brez obstoječih sindikatov, morali delat za verjetno precej nižjo plačo in v slabših pogojih, kot morajo sedaj. Govorimo o starejših delavcih, ki so mladost prepustili delodajalcu, sedaj pa bi jih kot stare gate vrgli na cesto.

Vedi da večina iskalcev zaposlitve, ne upa na razgovoru vprašat, za kakšen denar bodo morali delat, kaj šele, da bi se upali za plačo in pogoje pogajat!

Ljudi, ki vedo koliko so vredni in o kakšni ceni dela se lahko pogovarjajo, je izredno malo, mord nekaj %-ov, tako, kot tistih, ki so se sposobni it podjetništvo.

Pri tem izobrazba ni merilo. Včasih se zna pometač Hans bolje pogajat, kot dr.znanosti Jože.

Sindikalizem je skoraj tako zahteven, kot upravljanje večje firme. Velikokrat razmere v firmi odražajo zagnanost zaupnika, njegovo prilagodljivost in možnost sklepanja kompromisov, brez da bi pozneje med ljudmi govoril, da ga je direktor nategnil in, da drugače ne gre. Dober sindikalist stoji za svojimi dosežki, tudi takrat, ko je moral popustiti v škodo delavcev, če druga stran to pravilno argumentira.
Argument moči se uporabi samo takrat, ko so delodajalci pripravljeni v pogajanjih, uporabiti samo ta argument. Takrat je pač potrebno delodajalcem in lastnikom dokazat, da vseeno niso tako močni, kot mislijo. Za to pa rabiš popolno podporo in zaupanje članstva.
Ko sindikalist v D, A...., reče pobje štrajk, se to tudi zgodi.
Pri nas je tako, da centrala zahteva štrajk, delavci pa delajo.

Kar se tiče JS in JU sem rešitev vseh problemov, nakazal že v drugi temi leto ali dve nazaj, vendar do danes še ni bilo vlade, ki bi bika prijela za roge - odstranila vse politične kadre, ki se po vsakih volitvah zaposlijo v teh dveh sektorjih. Ljubljanska reševalna postaja ima več ljudi v pisarnah, kot voznikov reševalnih vozil. Za nekatere samo vedo, da so pri njih zaposleni, dobijo plačo, sicer pa jih ne vidijo. Rešitev so našli tako, da medicinski tehniki, ki imajo vozniški izpit, sedaj vozijo nujne prevoze (brez kakršnih koli izkušenj pri vrtenju volana, pod posebnimi pogoji - prej je veljalo, da je voznik reševalnega vozila lahko samo tak voznik, ki je najmanj 3 leta vozil avtobus).

V ZDA se po vsakih volitvah zamenja nekaj 100k političnih kadrov, pri nas vsi, ki pridejo na ta način do dobro plačane zaposlitve, v roku 14 dni pred volitvami, dobijo fiktivno delovno mesto in pogodbo za nedoločen čas, vedno pa jim morajo šefi pisat odlično letno oceno dela.

Zračunaj koliko je bilo volitev in pri vsakih je prišlo vsaj 1000 naših kadrov.

Postopek je enostaven - pogledaš, kdo je bil zaposlen po razpisu, tiste, ki niso bili, pa dejansko previriš kaj v JU ali JS sploh počnejo, oziroma, kaj so njihove zadolžitve in kakšni so njihovi rezultati.
V 14-ih dneh imaš JU in JS očiščen in ukinjenih nekaj inštitutov, ki so sami sebi namen. Vedet je potrebno tudi to, da so vsi te paraziti, v zelo visokih plačnih razredih, da ne gre za snažilke, policaje, vojake, medicinske sestre, referente na šalterjih za delo s strankami....

S tem bi se sprostil prostor za normalno zaposlitev nekaj tisoč mladih, sposobnih kadrov in za solidno plačilo njihovega dela.

Veš najlažje je pljuvati povprek, čez JS in JU, sindikate, penzioniste, gey-e, rdeče, bele....., najtežje pa je pravilno pristopit k stvari in kaj storit, da bo ta naša kokoš, končno zaživela kot normalna država.
Delo krepa človeka

SeMiNeSanja ::

Sorry ampak ne mi prosim poveličevati sindikatov, ker so v podjetju točno toliko vredni, kolikor je kot človek vreden tisti, ki je njihov poverjenik.

Poznam primer, kjer so nekoga iz 'političnih' razlogov proglasili za višek. Predstavnika dveh sindikatov, ki sta bila na sestanku vprašana za njuno mnenje ('presežni' delavec ni bil član nobenega od njih), namesto da bi bila vsaj modro tiho in se vzdržala, gresta izjaviti "če smo imeli presežke v proizvodnji, jih imamo lahko tudi v upravi". Jaz pravim temu 'nož v hrbet'. Samo se bojim, da se ta dva tudi za svoje člani nista kaj dosti bolj potrudila in sta si omislila to 'funkcijo' zgolj zato, da bi svojo lastno rit zaščitila.

Skratka 'človeški faktor'? Koliko je še takšnih 'poverjenikov'?

solatko ::

SeMiNeSanja - Nič si nista omislila, sta bila izbrana od članstva! Verjetno zato, ker se s tem ni hotel ukvarjat nihče, onadva pa nimata veliko dela za podjetje in sta funkcijo z veseljem sprejela, saj imata vsaj malo večjo zaščito kot drugi.
Je pa prav, da ga nista branila in zaradi tega ohranila enega od članov. Naj se ve, da članstvo v statusni organizaciji prinese vsaj to, da član sindikata, podjetja ne bo zapustil prej, kot oportunisti. V tem je bistvo sindikata - zaščita članov.
Ni pa prav, da bi sindikat ščitil lenobe. Verjetno govorimo o povprečnih delavcih, med katerimi je pač zaradi poslovnih potreb, nekdo postal višek.

Če pa je dotični namesto dela, cele dneve debatiral o politiki, je pa prav, da se ga znebijo, ker je v kolektivu, tak človek, moteč. To naj prihrani za ulične in gostilniške debate.
Delo krepa človeka

Invictus ::

solatko je izjavil:


Kar se tiče JS in JU sem rešitev vseh problemov, nakazal že v drugi temi leto ali dve nazaj, vendar do danes še ni bilo vlade, ki bi bika prijela za roge - odstranila vse politične kadre, ki se po vsakih volitvah zaposlijo v teh dveh sektorjih. Ljubljanska reševalna postaja ima več ljudi v pisarnah, kot voznikov reševalnih vozil. Za nekatere samo vedo, da so pri njih zaposleni, dobijo plačo, sicer pa jih ne vidijo. Rešitev so našli tako, da medicinski tehniki, ki imajo vozniški izpit, sedaj vozijo nujne prevoze (brez kakršnih koli izkušenj pri vrtenju volana, pod posebnimi pogoji - prej je veljalo, da je voznik reševalnega vozila lahko samo tak voznik, ki je najmanj 3 leta vozil avtobus).

V ZDA se po vsakih volitvah zamenja nekaj 100k političnih kadrov, pri nas vsi, ki pridejo na ta način do dobro plačane zaposlitve, v roku 14 dni pred volitvami, dobijo fiktivno delovno mesto in pogodbo za nedoločen čas, vedno pa jim morajo šefi pisat odlično letno oceno dela.

Zračunaj koliko je bilo volitev in pri vsakih je prišlo vsaj 1000 naših kadrov.

Postopek je enostaven - pogledaš, kdo je bil zaposlen po razpisu, tiste, ki niso bili, pa dejansko previriš kaj v JU ali JS sploh počnejo, oziroma, kaj so njihove zadolžitve in kakšni so njihovi rezultati.
V 14-ih dneh imaš JU in JS očiščen in ukinjenih nekaj inštitutov, ki so sami sebi namen. Vedet je potrebno tudi to, da so vsi te paraziti, v zelo visokih plačnih razredih, da ne gre za snažilke, policaje, vojake, medicinske sestre, referente na šalterjih za delo s strankami....

A si videl kakega novinarja,ki bi o tem pisal?

Sam vem za problem že 15 let. Dvomim da novinarji ne vedo. Ampak najbrž so vmes dobili kako zastonj stanovanje ... Tisti zaslužni ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ZaphodBB ::

SeMiNeSanja - Nič si nista omislila, sta bila izbrana od članstva! Verjetno zato, ker se s tem ni hotel ukvarjat nihče, onadva pa nimata veliko dela za podjetje in sta funkcijo z veseljem sprejela, saj imata vsaj malo večjo zaščito kot drugi.
Je pa prav, da ga nista branila in zaradi tega ohranila enega od članov. Naj se ve, da članstvo v statusni organizaciji prinese vsaj to, da član sindikata, podjetja ne bo zapustil prej, kot oportunisti. V tem je bistvo sindikata - zaščita članov.
Ni pa prav, da bi sindikat ščitil lenobe. Verjetno govorimo o povprečnih delavcih, med katerimi je pač zaradi poslovnih potreb, nekdo postal višek.

Če pa je dotični namesto dela, cele dneve debatiral o politiki, je pa prav, da se ga znebijo, ker je v kolektivu, tak človek, moteč. To naj prihrani za ulične in gostilniške debate.

Aha, člani sindikatov so hrabri proletarci. Nečlani pa oportunisti.

Saj ti nevede uhajajo tvoje prave barve na plan.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

solatko ::

ZaphodBB - Člani so zaposleni, ki se zavedajo, da mora za njimi stat kakšna močnejša organizacija, ker pač sami niso enakovredni delodajalcu, niso pa sposobni to organizacijo nadgraditi in jo narediti enakovredno gospodarski in ostalim delodajalskim združenjem. Nečlani pa kritizirajo sindikate, istočasno pa hočejo vse pridobitve, ki jih je za članstvo dosegel sindikat.

Takim smo po navadi rekli oportunisti.
Ko me je ob priliki direktor spomnil, da prihaja novo leto in vprašal, če bo sindikat obdaroval otroke za Dedka Mraza, sem mu razložil, da je to stvar delodajalca in sam lahko obdarujem samo svoje članstvo, če bi bila to namenska poraba članarine (kar seveda ni), to je približno polovico otrok zaposlenih v podjetju.

Kakšne barve si mi določil je sicer tvoj problem, sam pa sem deloval kot sindikalist zahodnega kova in so bili z mojim delovanjem delavci zadovoljni, manj pa vodstvo podjetja (preprečena privatizacija in poštena podjetniška pogodba) in centrala sindikata (bil sem celo predlagatelj ustanovitve delavske stranke Slovenije, ki pa se je po ustanovitvi kmalu sfižila in se priključila rdečim in potem potonila v pozabo).
Delo krepa človeka

SimplyMiha ::

Štiri leta sem bil brez službe, vendar se nisem zato vrgel pod vlak. Folk, ki se meče pod vlak, ker ne najde službe, bi to naredil tudi iz drugih, banalnih razlogov. Recimo, ker sodelavka ne gre z njim na pijačo. Ali pa ker ima najstarejši računalnik v firmi. Ali pa je kdo opraskal njegov avto.

Kot delodajalec bi se ognil takim pacientom - na daleč. Kot delavec se jim prav tako ogibam. V delovnem okolju depresivneži nimajo kaj iskati - tarnajo lahko doma svojim rožicam.

ZaphodBB ::

solatko je izjavil:

ZaphodBB - Člani so zaposleni, ki se zavedajo, da mora za njimi stat kakšna močnejša organizacija, ker pač sami niso enakovredni delodajalcu, niso pa sposobni to organizacijo nadgraditi in jo narediti enakovredno gospodarski in ostalim delodajalskim združenjem. Nečlani pa kritizirajo sindikate, istočasno pa hočejo vse pridobitve, ki jih je za članstvo dosegel sindikat.

Takim smo po navadi rekli oportunisti.
Ko me je ob priliki direktor spomnil, da prihaja novo leto in vprašal, če bo sindikat obdaroval otroke za Dedka Mraza, sem mu razložil, da je to stvar delodajalca in sam lahko obdarujem samo svoje članstvo, če bi bila to namenska poraba članarine (kar seveda ni), to je približno polovico otrok zaposlenih v podjetju.

Kakšne barve si mi določil je sicer tvoj problem, sam pa sem deloval kot sindikalist zahodnega kova in so bili z mojim delovanjem delavci zadovoljni, manj pa vodstvo podjetja (preprečena privatizacija in poštena podjetniška pogodba) in centrala sindikata (bil sem celo predlagatelj ustanovitve delavske stranke Slovenije, ki pa se je po ustanovitvi kmalu sfižila in se priključila rdečim in potem potonila v pozabo).

Ponosen sem nate, če si vsaj eni tolpi lopovov prekrižal načrte. Vendar samo zaradi tega ne bom pritrjeval tvojim slabim idejam.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

solatko ::

ZaphodBB - To niso moje ideje, to je poznavanje delovanja organizacije, katere soustavnovitelj je vsak član. Če je članstvo neizobraženo in apatično, organizacija sloni samo na par posameznikih, ki pa takrat, ko je potrebno pokazat moč, javno pokaže, da je brez zob.
Sindikalni zaupniki firm, so na vseh akcijah sindikatov, delavcev pa ne morejo pripeljati s seboj, ker se bojijo, kaj bodo rekli delodajalci.
Strah pred izgubo zaposlitve je pač večji, kot je želja po spremembah.

Staro reklo je v slogi je moč in če za kaj, potem to velja za sindikat.

Kdor pogleda zgodovino združevanja delavcev, bo vedel o čem govorim in tudi takoj mu bo jasno, zakaj so najmočnejši sindikati (tam dejansko že predstavljajo problem napredku) v Avstraliji, katera je bila v zgodovini zapor za najhujše angleške kriminalce in nasprotnike kraljevine.
Potomci imajo pač ta prave gene.

Kdor se zaveda kakšna je moč pravih sindikatov, se ne bo čudil, da je vodstva central hotela pridobiti mafija, tako v ZDA (kjer je v veliki meri pri prevoznikih in gradbeništvu uspela), kot v Italiji in drugih državah, kjer ima ta kriminalna organizacija svoje lovke.
V Nemčiji jim ne uspe, ker so sindikati dovolj močni in tako organizirani, da en človek ne pomeni nič.
Pri nas bi to z lahkoto dosegli, pa ni interesa, ker je moč sindikatov na 0-li, razen zdravniškega, kjer se pa nebi čudil, če bi se ugotovilo, da je sindikat pod vplivom farmacije ali ministrstva za zdravje.

Pri teh stvareh so v igri tako ogromna sredstva, kot konkurenca, vpliv na članstvo......

Do takrat, ko bodo naši sindikati lahko igralec v kakšnih večjih vlogah, pa bo treba počakati, da zaposleni ugotovijo, da se pravzaprav morajo organizirat, če hočejo kolikor toliko doseč spodobno plačilo in normalne razmere za delo.
Delo krepa človeka

reader ::

solatko je izjavil:

preprečena privatizacija


In, koliko ste od takrat dobili?

Pomoči iz proračuna, namreč?

solatko ::

Firma je pozneje padla zaradi političnih razlogov. Ni imela enega tolarja kredita.
Sam se že kar nekaj let prej šel na svoje.
Brez veze, da razlagam o tem, kako so umirale naše firme. Če ni šlo zlepa, je šlo pa zgrda.
Morda bom nekoč napisal knjigo o sindikalizmu, prihvatizaciji in samostojnem podjetništvu.
Kadar in, če se mi bo dalo.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

reader ::

solatko je izjavil:

Firma je pozneje padla zaradi političnih razlogov.


;((

I rest my case...

gruntfürmich ::

zanimivi predlogi, ampak nekako slutim da vas večina nima ljudi pod sabo. samo nad, in zato slabo poznate drug pogled.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

gruntfürmich> ampak nekako slutim da vas večina nima ljudi pod sabo.

Dobro slutiš, taka je narava vsake hierarhične organizacije.

Pa vendar nas je v tej temi kar precej takih, ki smo tako ali drugače šefi vsaj nekaj ljudem (in videti je, da nismo v včlanjeni v noben sindikat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

SeMiNeSanja ::

solatko je izjavil:

SeMiNeSanja - Nič si nista omislila, sta bila izbrana od članstva! Verjetno zato, ker se s tem ni hotel ukvarjat nihče, onadva pa nimata veliko dela za podjetje in sta funkcijo z veseljem sprejela, saj imata vsaj malo večjo zaščito kot drugi.
Je pa prav, da ga nista branila in zaradi tega ohranila enega od članov. Naj se ve, da članstvo v statusni organizaciji prinese vsaj to, da član sindikata, podjetja ne bo zapustil prej, kot oportunisti. V tem je bistvo sindikata - zaščita članov.
Ni pa prav, da bi sindikat ščitil lenobe. Verjetno govorimo o povprečnih delavcih, med katerimi je pač zaradi poslovnih potreb, nekdo postal višek.

Če pa je dotični namesto dela, cele dneve debatiral o politiki, je pa prav, da se ga znebijo, ker je v kolektivu, tak človek, moteč. To naj prihrani za ulične in gostilniške debate.

Vso stvar si priredil po svoje.
Da ponovim bistvo:
a) eden 'sindikalni predstavnik' je v podjetju zastopal vsega enega ali dva 'člana', ki sta postala 'člana' potem, ko si je on omislil, da bi bilo fino biti sindikalni zastopnik.
b) če se na sestanku pogovarja o 'višku', potem bi se morala pri nečlanu oba sindikalista vzdržati ali pa ga poskusiti ščititi - a nista storila ne eno ne drugo - za mene je tako početje neetično (da ne uporabim kakšno drugo lepo 'slovensko' besedo)
c) ni se šlo za debatiranje o politiki, temveč za vodstveno osebo, ki jo je predhodni direktor zaposlil, ker pa novemu vodstvu ni 'dišalo' imeti blizu vodstva nekoga, ki se je dobro razumel s predhodnim vodstvom, je bil 'politično oporečen'

Pred proglasitvijo za 'presežek' so to osebo skušali 'zminirati' z lažno obtožbo, češ da je naredila podjetju škodo, ter ji 'velikodušno ponudili' možnost, da sama poda odpoved ali pa da jo bodo tožili zaradi (lažne) škode. Oseba ni nasedla provokaciji in rekla, da naj kar izvolijo tožiti, na kar je sledil postopek proglasitve za 'presežek'.

Kot sem rekel, sindikalist je vreden točno toliko, kot je vreden kot človek. V tem primeru oba nista bila vredna počenega groša!

solatko ::

SeMiNeSanja - Tole na veliko lažeš ali izkrivljaš.
Ne more v podjetju nihče postati kar sindikalni zaupnik na suho, saj bi se potem lahko čisto vsak v podjetju razglasil za sindikalnega zaupnika.

Lahko pa postaneš sindikalni zaupnik (če je delavcev malo) tako, da te, kot zaupnika imenuje centrala, vendar je potem situacija taka, da je stvar poslovodenja ali tako sindikalno delovanje sprejme ali ne.

Večina central ima namreč za manjša podjetja zunanje organiziranje - zunanji zaupnik, na katerega se obračajo delavci takih podjetij, če so člani tega sindikata in tak zaupnik tudi posreduje ob problemih.

Če gre za osebo vodenja, je to del vodstvene strukture na katero pa sindikat nima vpliva, saj se praviloma ukvarja z delavci, brez vodstvenih funkcij - mojster nima zaščite sindikata, ker je del delodajalčeve vodstvene strukture. Lahko pa poda mnenje vodstvu, glede njegovih vodstvenih funkcij in odnosa do podrejenih.
To, da so razni vodje člani ali celo zaupniki sindikata je iz prejšnjih časov, ko je bil član sindikata celo direktor podjetja in veliko jih je ob problemih, celo zahtevalo sindikalno zaščito.

Lahko pa je čisto vsak podporni član sindikata, s tem, da plačuje članarino in se udeležuje raznih aktivnosti izven podjetja, koristi ugodnosti članstva, kjer te so in nič drugega.
V primeru stavke, člani vodstva nimajo zaščite in jim lahko delodajalec v tem času, da delovne zadolžitve, s katerimi omili škodo zaradi stavke (nujno dokončanje produktov.....).

Po navadi je tako, da politično zaposlena (ali pa VIP zaposlena) oseba, sama ponudi odstopno izjavo, ko gre njegova veza na drugo funkcijo, če tega ne stori, vedno ostane moteči člen nove uprave, saj je velika verjetnost odtekanja zaupnih informacij iz podjetja na naslov bivšega vodstva, kar zna biti velik problem poslovanja.

Tako se lahko dogaja vsem, ki v podjetje pridejo preko stricev, tet in znancev, sploh če je to v podjetju znano in poznano. Tu ni toliko pomembno znanje, kot zaupanje neki zaposleni osebi.
V takem primiru je čisto normalno, da delujoči sindikalisti pomagajo odstranit moteč element, sploh kadar ni član sindikata.

Etično bi bilo, da človek, ki v podjetje pride po zvezah (kar je že samo po sebi neetično dejanje), poda odpoved, potem pa se z novim vodstvom dogovori ali lahko ostane, pod enakimi pogoji, slabšimi ali celo boljšimi, kadar gre za res specifičen kader in za podjetje pomembno delovno mesto.

Seveda pa je to že višja oblika zavesti zaposlenih, ki so v končni fazi vsi po malem egoisti.

Če bi se zaposleni obnašali kolikor toliko etično, v JU in JS nebi bilo problemov z viški in fiktivnimi nezaposlitvami.

Po drugi strani pa vodstvo podjetja (zaradi delavne zakonodaje), zakonito ne more iz podjetja nagnati ljudi, ki so prišli nezakonito ali moralno sporno (mimo razpisa, mimo razpisnih komisij ali celo kot ukaz komisiji, koga se mora vzeti). Ker nobeno vodstvo noče imeti v podjetju nelojalnih zaposlenih, poizkušajo na vse možne načine (včasih precej naivne), take člene odstranit, kar je čisto etično in moralno. Takim zaposlenim se reče krt.
Delo krepa človeka

tony1 ::

Tilen je izjavil:

Še dobro, da ni več knjižic. ;)


Se posebej ne za vse tiste, ki imajo 10+ let delovne dobe.

Daj, ne nakladaj. :|

jype ::

tony1> Se posebej ne za vse tiste, ki imajo 10+ let delovne dobe.

Jaz imam 10+ let delovne dobe (pri ogromno različnih delodajalcih), pa knjižice ne uporabljam več že dolgo časa.

tony1 ::

Če bi zadnjih 10 let delal pri istem delodajalcu, in bi danes odšel v drugo službo, ti jo bo ta fizično vrnil v roke...

SeMiNeSanja ::

@solatar - kar sem napisal, tako tudi velja in nehaj izkrivljati in prilagajati zadeve tvojim potrebam poveličevanja sindikatov.

Sploh pa ti ne dovolim, da me obtožuješ laganja!

Sploh pa kakšen človek si ti to, če nekdo napiše, da se je nekdo tik pod vodstvom dobro razumel s šefom, da greš to 'prevesti' v 'zaposlitev po vezah' in pol nekako moraliziranje o etičnosti?
JAZ 'DOBRO RAZUMETI S ŠEFOM' razumem kot profesionalni poslovni odnos - ti pa to že prevajaš v skupno popivanje in še kaj.

Mislim, da si veliko povedal o sebi kot človeku s tem, ko si pokazal, kako si po svoje prilagajaš in interpretiraš stvari, ki niso bile nikjer napisane.

Kakšen smisel potem še ima, da tle zganjaš že skoraj sektaško prepričevanje o sindikatih?

korenje3 ::

urli je izjavil:

Tisti, ki je najmanj produktiven ;) drugače pa preveri, čez koga je bilo največ pritožb - če je imel ta seveda delo s strankami. Jaz vedno, če s kakšno storitvijo/odnosom nisem zadovoljen, pišem nadrejenim in izpostavim zakaj nekdo ni primeren za kakšno delovno mesto ali pa kaj je naredil narobe. Po večini dobim odgovor, da so s takšno osebo opravili razgovor in mislim, da tisti, kateri prejemajo pritožbe, so definiutivno slabi delavci! Mene mora nekdo res razkuriti, da se pritožim. Recimo to bi bilo eno merilo.

Sicer pa pišem na email nadrejenim tko da se pri njih pozanimaj in preveri te emaile/pritožbe.


tisti ki prijema pritožbe ni slab delavec. slab delavec je tisti ki dela sabo ali ne zna delati. sodelavci na istem nivoju pa niso nobeno merilo za ocenjevanje tega.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

gruntfürmich ::

korenje3 je izjavil:

tisti ki prijema pritožbe ni slab delavec. slab delavec je tisti ki dela sabo ali ne zna delati. sodelavci na istem nivoju pa niso nobeno merilo za ocenjevanje tega.


po večini je.
je pa treba seveda raziskati objektivnost teh pritožb; tudi glede na sposobnosti drugih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prevoz na delo - delitev stroškov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11613519 (10197) solatko
»

Prevoz do dela (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12126576 (22662) Invictus
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119090 (15002) lexios

Več podobnih tem