» »

LPP obvestilo - parkiranje

LPP obvestilo - parkiranje

sandmat ::

zanima me, v kolikem času dobim (predvidevam, da na dom od redarstva) kazen za parkiranje brez listka? Obvestilo LPP sem dobil na vetrobranskem steklu pred dobrim mesecem, kazni pa od nikoder.

Ima kdo izkušnje s tem v Ljubljani? Zanima me, ker želim plačati v 7 dneh a mi druge obveznosti ne omogočajo odpiranja pošte ravno pogosto (razlog ni izogibanje kazni ;) ).

Hvala za komentarje.

St235 ::

Plačilo polovičke je odvisno od dneva ko prevzameš pošto in ne od dneva ko pošljejo. Tako, da če enkrat na tri tedne pogledaš pošto ni nevarnosti, da bi bil ob polovičko.

bobby ::

Zakaj pa sploh pricakujes kako poloznico? Sej od kdaj pa je Lpp lahko pise kazni? Kako obvestilo si pa dobil? Prvic slisim,da Lpp lahko kaznuje ljudstvo,..
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

GupeM ::

LPP ne kaznuja ljudstva. Oni ugotovijo napačno parkiranje, pustijo obvestilo na avtu, nato pa ugotovljeno posredujejo mestnemu redarstvu, ki te kaznuje. Boljše vprašanje je, če je LPP sploh pristojen za ugotavljanje kršitve.

St235 ::

ne kaznuje LPP, kaznuje mestno redarstvo.

tejka ::

LPP najprej naznani redarstvu, da so ugotovili neplačilo parkirnine, itd ... potem redarstvo pošlje tebi poziv, da se izjasniš o dogodku (če imaš kaj za "povedat":) Ko ta rok poteče, ti šele izdajo odločbo o prekršku, z zneskom in pravnim poukom.

Dobila obvestilo v začetku marca, odločbo prejela v začetku julija.

bobby ::

LPP nima kaj ugotavlajt, edino, ki lahko ugotavlja v tem primeru je mestno redarstvo in pa policija,.. LPP ni pristojen za kakršnekoli ugotavljanje,.. to je isto, kot da jaz nekaju ugotovim, javim redarstvu, njih nikoli ni zraven, ne pridejo na mesto prekrška in kar dobiš položnico,..

Če smo že natančnejši, slovenska ustava pravi, in to je D zakon v republiki Sloveniji, da sta za red in disciplino zadolžena policija in vojska,.. nikjer ni omenjeno kako redarstvo ali LPP,.. kaj vam pa je ljudje?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

stb ::

Mešate LPT (Ljubljanska Parkirišča in Tržnice) in LPP (Ljubljanski Potniški Promet).

LPT skrbi za mestna parkirišča in parkomate, LPP pa za javni prevoz. Slednji bi lahko pustil obvestilo avtomobilistom, ki bi zaparkirali avtobusno postajališče. Verjetno ob tem obvestijo redarstvo, ampak če avto odpelješ pred prihodom redarstva/policije/pajka zadeva najverjetneje ostane nesankcionirana.

Sicer pa obvestila na avtih pušča tudi Snaga, če zaparkiraš smetnjake ipd., Tudi za njih ne vem pa če pošiljajo kazni oz. predajo naprej mestnemu redarstvu/policiji.

Konec koncev lahko vsakdo pusti obvestilo z lepimi pozdravi ali prošnjo da drugič parkiraš drugače...

GupeM ::

Pa je LPT pristojen za ugotavljanje nepravilnega parkiranja? Mislim da ne.

stb ::

GupeM je izjavil:

Pa je LPT pristojen za ugotavljanje nepravilnega parkiranja? Mislim da ne.


LPT poda pisni prelog redarstvu, priloži dokaze, redarstvo zadeve preveri in izreče kazen
.
Bi bilo pa zanimivo videti če bi redarstvo enako ravnalo v primeru da nekdo drug poda enak (ali celo boljši) predlog in dokaze.

stb ::

Sankcije proti neplačnikom parkirnine so ključne za poslovanje LPT, zato postopke rutinsko izpeljejo do konca. Za LPP pa je bolj pomemben vzgojni učinek (prosimo, ne parkirajte na postajališčih!) in kvečjemu nalepijo obvestilo in birokracijo prepustijo redarjem.

@Sandmat, čigavo obvestilo si prijel in v kašnih okoliščinah?

St235 ::

GupeM je izjavil:

Pa je LPT pristojen za ugotavljanje nepravilnega parkiranja? Mislim da ne.


LPT kot oškodovanec obvesti mestno redarstvo, ki je pristojno za sankcioniranje nepravilnega parkiranja.

bobby ::

Ja, vsakdo lahko obvesti mestno redarstvo ampak potem bi avtor teme imel na šajbo nalimano nagrado od mestnega redarstva, ne pa obvestilo od LPP, ker bi se mestno redarstvo moralo primajat do mesta prekrska, ugotovit nepravilnost, slikat, popisat in izstavit nagrado in nikakor drugace.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

MoRp ::

Podobno kot ostale debate o prekrških se tudi ta odvija na nivoju gostilniške debate, ko vsi vse veste - da bi pa nekdo zakon pogledal pa ne...
Zakon o prekrških v 50. členu pravi naslednje:
Začetek postopka o prekršku
50. člen
(1) Postopek o prekršku se začne po uradni dolžnosti, ko opravi prekrškovni organ v okviru svoje pristojnosti v ta namen kakršnokoli dejanje, ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti (predlagatelji).
(2) Predlog vsebuje podatke o kršitelju (osebno ime, enotno matično številko občana (v nadaljnjem besedilu: EMŠO), če je fizična oseba tujec, pa njene rojstne podatke, državljanstvo, stalno oziroma začasno prebivališče, za odgovorno osebo tudi zaposlitev, za pravno osebo pa ime in sedež ter matično številko, če teh ni, pa podatke, ki jih je lahko pridobil), opis prekrška in navedbo dejstev oziroma dokazov, ki kažejo na sum storitve prekrška.(3) Predlog se vloži pri pristojnem prekrškovnem organu. Če je predlog vložen pri drugem organu, ga ta takoj odstopi pristojnemu prekrškovnemu organu in o tem obvesti predlagatelja.

Torej kdorkoli od vas lahko fotografira prekršek iz stvarne pristojnosti občinskega redarstva, opiše dejstva in okoliščine, ter zadevo pošlje na občinsko redarstvo. Tam so dolžni preveriti zadeve in če iz poslanega materijala izhaja, da je res šlo za prekršek in iz poslanega lahko ugotovijo kdo je bil (registrska vozila je dovolj - saj je za prekršek odgovoren lastnik/uporabnik vozila, razen če ta dokaže da ni bil...)
Enako velja za prekrške iz pristojnosti policije, FURSa in kar je še naših prekrškovnih ustanov.

Pa še to, med debato ste bili opozorjeni da mešate JP LPP in JP LPT. Dva posta po opozorilu in razlagi nekdo zopet krivi LPP za izdajanje obvestil (verjetno je prebral celo temo in potem pametoval, not)

stb ::

LPP je omenil že prvi pisec v tej temi, ni pa še javil ali je to bil res LPP ali morda LPT, ki se s tem bolj pogosto ukvarja.

"kdorkoli od vas lahko fotografira [...] ter [...] pošlje na občinsko redarstvo"
ne bo čisto držalo, ker je v 1. odstavku 50. člena točno zapisano kdo to sme početi.
LPT nastopa kot oškodovanec, ne vem pa kako bi nastopal "kdorkoli od nas". Oškodovanec, ker (posredno mojemu) javnemu podjetju nekdo ni plačal parkirnine? Oškodovanec, ker mi kot pešcu nekdo jemlje prostor na pločniku? Oškodovanec, ker je s prehitro vožnjo nekdo ogrožal mojo varnost? Oškodovanec, ker mi je s preglasnim izpuhom nagnal strah v kosti? Oškodovanec, ker me je kot kolesarja ogrožal nekdo s postavitvijo prometnega znaka na sredo kolesarske steze?

Že vidim plaz predlogov za ukrepanje proti policistom in redarjem, ki brez prižganih lučk parkirajo na pločnikih :D

V svojem vprašanju
Bi bilo pa zanimivo videti če bi redarstvo enako ravnalo v primeru da nekdo drug poda enak (ali celo boljši) predlog in dokaze.

sem se spraševal če bi mojim dokazom v praksi enako zaupali kot dokazom, ki jih predloži LPT.
Morda kdo ve na kakšen način delavec LPT nedvoumno dokaže čas prekrška (pomembno, ko poteče obdobje plačane parkirnine)??? Datum in ura v fotoaparatu nista kredibilna, delavec LPT pa uradno tudi ni nič bolj kredibilen kot navaden državljan.

sandmat ::

kul, kar me je zanimalo, je bilo v prvem postu. Hvala za informacije Lakotnik29.

offtopic: LPP sem se pa zatipkal, ker vizualno ti njihovi "redarji" izgledajo precej podobno tistim, ki preverjajo veljavnost vožnje z urbano(jacketi, aparature) iz prozorne kuverte pa se spomnim zelenega 3črkovnega napisa :) Se zgodi, seveda na slednjem piše LPT. Za konkretno situacijo pa nima pomena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sandmat ()

gazibo ::

jaz sem lih presnji teden fasu obvestilo od LPT zaradi neplacane parkirnine. V taki zeleni foliji je bilo obvestilo da me bojo zatozl mestnemu redarstvu LJ.

sandmat ::

nadaljevanje zgodbe: dobil sem obvestilo kršitelju, da se izjavim o dejstvih prekrška. Jamranje mi ne pade na pamet. Zanimivo mi je, da edino nikjer ne piše, do kdaj imam čas plačati polovično globo. Zadnji stavek pravi, da lahko plačam polovično globo do prejema odločbe o prekršku. Ima kdo feeling, kdaj to dobim? Danes je 7 dan od prejema pošiljke, jutri (ko bo šlo plačilo čez) bo že 8 dan. Upam, da ne zamujam pretirano :)

St235 ::

To kar si dobil po opisu sodeč še ni odločba. Torej če dokument ni jasno označen, da je odločba in če nima pravnega pouka potem ti čas za polovičko še ne teče. Lahko pa seveda plačaš polovičko brez da čakaš odločbo.

sandmat ::

odlično, sem že plačal. Ne, to še ni odločba ampak se moram izjasnit, ali sem "jaz" parkiral (nekaj navedkov gre v stilu "lahko se v 5 dneh pisno izjavite o okoliščinah" in "niste dolžni izpovedovati zoper sebe ali svoje bližnje".

Sem implicitno sklepal, da mi polovička začne tečt z datumom prejema tega poziva. anyway, hvala ti!

mat xxl ::

Torej napišeš, da je avto res nekdo od bližnjih tam napačno parkiral, vendar glede na njihov poduk, da se nisi dolžan izpoovedati zoper sebe ali bližnje, vseeno poveš, da ti nisi bil, bili pa so bližnji, samo se ne želiš izpovedati.

St235 ::

že 100x prežvečeno... Samo navedba da nisi ti vozil ni dovolj, moraš vzpostavit utemeljen sum in predložit dokaze.

SeMiNeSanja ::

Zakajže? Saj ne oporeka kazni in jo je že plačal. Kaj jih ima zdaj še za brigat, kdo je dejansko narobe parkiral?

drooer ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Zakajže? Saj ne oporeka kazni in jo je že plačal. Kaj jih ima zdaj še za brigat, kdo je dejansko narobe parkiral?


Saj jih verjetno niti ne briga več kdo je kje pariral če je plačano..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drooer ()

St235 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Zakajže? Saj ne oporeka kazni in jo je že plačal. Kaj jih ima zdaj še za brigat, kdo je dejansko narobe parkiral?


Odgovarjal sem matu.

Drugače pa je on kazen plačal PO tistem, ko je dobil obvestilo, da naj se sporoči kdo je vozil. S tem ko je plačal je prevzel krivdo, kot lastnik vozila in se ne bo nihče več ukvarjal s tem kdo je dejansko narobe parkiral.

SeMiNeSanja ::

Vendar zadevo ne velja mešati s tistimi kaznimi, kjer dobiš tudi 'nagradne točke' oz. 'točke zvestobe'.
Dokler je samo denarna kazen, je čisto vseeno, kdo je 'krivec', če je kazen plačana.

Čim pa so v igri točke (recimo da te slika stacionarni radar, pa se ne vidi, kdo je vozil), bo avtomatsko s točkami nagrajen lastnik vozila, če ne predloži kakšne izjave nekoga, ki naj bi bil 'dejanski voznik' (oz. nedvoumno dokaže, da on ni mogel biti voznik?).

Toda to se da tudi zlorabljati. Če imaš babico, ki sicer ima vozniško, vendar že leta ne vozi.... te ujame radar (ti pa že rahlo na tesnem s točkami), pa prosiš babico, da podpiše, da je ona vozila.

Baje, da se je v Nemčiji na tak način celo ponujalo 'odkup točk' preko eBay-a....


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mestno redarstvo (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
59397301 (15167) UganiKdo
»

Redarska zalega (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14522222 (16938) Mehmed
»

LJ - obvestilo redarstva kljub plačani parkirnini

Oddelek: Na cesti
283315 (1936) HappyPills
»

200 € za napačno parkiranje (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
50944819 (33084) Mehmed
»

Mestni redar te bo lahko pretipal..??!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
609634 (8150) Matev

Več podobnih tem