» »

Dilema - iskanje zaposlitve

Dilema - iskanje zaposlitve

GummyBear ::

Bi prosil za mnenje...

Zadnjih 5 mesecev preko študentskega servisa opravljam delo sistemskega administratorja. Plača res ni velika (kar za študenta ni nenavadno), ampak me toliko ne moti, saj se mi gre bolj za nabiranje izkušenj (ki jih imam trenutno zelo malo) in poznanstev, kar je v današnjih časih še kako pomembno. Pri delu sem uspešen in tudi nadrejeni so z menoj zadovoljni.
V bližajočem se študijskem letu (enkrat naslednje leto) bom diplomiral in tako za vedno izgubil status študenta, s tem pa tudi možnost opravljanja študentskih del. Po diplomiranju se imam namen prijaviti na zavod za zaposlovanje in iskati redno zaposlitev (mnogi mi tako svetujejo in tudi meni se zdi v redu). Ker je redno zaposlitev danes težko dobit, bi temu posvetil zadnje leto... podjetja namreč raje zaposlijo študente (manj stroškov, manj tveganja itd.), za redno zaposlitev pa se moraš ponavadi najprej izkazati. Zatorej sem sklenil, da izkoristim zadnje leto in se izkažem kot študent in seveda upam, da me bodo po 1 letu (mesec gor ali dol) študentskega dela nekje zaposlili.
Zakompliciralo pa se je pri mojem trenutnem delu. Na začetku sem upal, da me bodo (glede na to, da so zadovoljni z mojim delom in je dela ogromno) redno zaposlili. Danes pa je prišla beseda in je direktor omenil, da zaposlovanja ne načrtujejo... imajo raje študente, ker so manjši strošek - razumem. Sedaj sem pred pomembno odločitvijo:

a) Lahko kljub temu ostanem v podjetju in nabiram izkušnje. S tem pa seveda izgubljam svoj čas ko lahko delam kot študent, kako je z izkušnjami pa ne vem... referenca zagotovo, koliko mi bodo res koristile v nekem drugem podjetju, je pa vprašanje... lahko dobim delo na drugem področju in mi izkušnje ne pomagajo. Ko status študenta izgubim, me dobo najverjetneje odpikali, saj sem za njih (dolgoročno gledano) neuporaben, glede na to, da ne nameravajo zaposlovati.

b) Lahko direktorju rečem "lepo je bilo delati z vami, ampak iščem redno zaposlitev" in začnem od začetka... poiščem drugo podjetje (težaven korak, ampak sem pripravljen reskirati) in se potrudim, da naredim dober vtis. V najslabšem primeru me doleti eno od naslednjega: tudi tam ne bodo zaposlovali, dobim slabše delo ali nižjo plačo. V najboljšem primeru dobim nove izkušnje, se izkažem in me zaposlijo.

Torej, katero pot bi ubrali v mojem primeru? Kot sem rekel: primarni cilj mi ni zaslužek, ampak redna zaposlitev.

Isotropic ::

najboljso resitev zate ane.
delaj tle, hkrati pa isci drugo firmo. na razgovoru jih pa praši, če lahko pričakuješ prehod ob medsebojnem zadovoljstvu.

Invictus ::

Napiši si CV in najdi drugo firmo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fosil ::

Saj ne rabiš tukaj dat odpovedi.
Medtem ko tukaj delaš iščeš nekaj drugega.
In glede na to, si potem lahko ustrezno izbirčen, na rabiš vzet takoj prve stvari.
Tako je!

Blinder ::

vidim da nisi še dojel da je sys adminov na trgu preveč. Eno leto izkušenj za sys admina je premalo. Naredi kot so ti rekli ostali, delaj dalje tle in išči kaj drugega.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

SeMiNeSanja ::

Direktorja prosi, če ti lahko napiše priporočilo, če te že ne morejo redno zaposliti.
Če so bili zadovoljni s tabo, je to še najmanj kar lahko naredijo zate.

Phantomeye ::

kolikor je študentski servis kul pogruntavščina za še-šolajoče, hkrati duši trg dela...

kixs ::

Sys_adminov se bo cedalje manj potrebovalo, hkrati pa bodo tisti, ki bodo ostali morali biti precejsnji strokovnjaki z veliko let izkusenj.

Naredi kot ti je ze vecina svetovala. Se boljse pa je, ce se lahko v kaj drugega usmeris. Predvsem v kaksno specifiko - baze, CRM,... in ne samo sys_admin na splosno.

petrusko ::

ČE ti bo kaj pomagalo tale izkušnja:

Kolega ima za sabo več kot 20 let izkušenj sys admina - bil je redno zaposlen, vseskozi pri istem podjetju. Pred 2 letoma, pred poletjem, je dobil odpoved, ... posledično odpravnino, šel na Zavod ter prejemal nadomestilo...
Po ustreznem počitku (skorajda celo leto ni pretirano iskal zaposlitve) je pričel z iskanjem zaposlitve. In bum. Mislil je da bo službo hitro dobil, ampak se je zmotil. Pošiljal je prošnje na banke, durs, izbrana podjetja, energetika, ... skratka uporabil veliko vez in poznanstev; ampak dlje od razgovora ni prišel. Letos sredi poletja je pričel iskati delo tudi na drugih področjih (v svoji stroki - elektro) in čeprav s štromom ni pretirano delal je takoj dobil službo.

Sys adminov z veliko izkušnjami je VELIKO na trgu. Potrebe po tem kadru so, ampak relativno majhne v primerjavi z recimo programerji. Gužva ob kakem razpisanem delovnem mestu je velika.

Jaz bi rekel takole: "bolje vrabec v roki kot golob na strehi". Drži delo in če ti ni všeč poizkušaj spremeniti svoje okolje, če pa to ne uspe, išči tudi drugod -> saj te nič ne stane.

Srečno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: petrusko ()

The Player ::

Sklepam, da delaš vsak dan v tednu? To pomeni, da imaš dipomo že spisano in samo še čakaš na zagovor? Ker hkrati delat službo pa fax je dost zahtevno razen, če študiraš izredno.

Poleg tega, če še nisi uporabil absolventa, še zmeraj lah greš na absolventa in dobiš še dodatno leto statusa.

Če zamenjaš podjetje še ne pomeni, da ti bodo izkušnje izpuhtele. Enostavno reč delodajalcu, da ti spiše priporočilo, preden zapustiš službo in si zabeležiš v svojem CVju.

ulemek ::

Študentsko delo bi moralo biti hudo omejeno (recimo na 16 ur tedensko), ker je sicer nelojalna konkurenca s številnimi drugimi negativnimi družbenimi učinki (npr. neplačevanje v solidarnostno organiziran pokojninski sistem, ki ob veliki brezposelnosti in demografski nepiramidi že tako ječi), po drugi strani pa bi socialno ogroženi študentje potrebovali pomoč (upam si trditi, da je v neplačanih prispevkih in dajatvah od študentskega dela vs. druge oblike po ZDR/OZ rezerva), tako da bi ti lahko prejeli vavčerje za hrano in bivanje v domovih vsi, ki zares študirajo (s takim sistemom bi odpadli tudi vsi lenuhi in fiktivni študentje).

Po drugi strani pa imate študentje, ob tako liberalni in fleksibilni obliki zaposlitve kot je to, krasno orodje za pokoravanje delodajalcev v rokah. Samo zavedate se ga ne. Dal ti bom par namigov. Če je delodajalec nekorekten, dolžan in iz podjetja štrlijo nepravilnosti in nezakonitosti, ga lahko kar sam prijaviš različnim pristojnim inšpekcijam. Prav tako se lahko v ključnih trenutkih pobereš ali ne pojaviš na delu brez posledic, če ti seveda delo pri njem ne diši več. Nobenih odpovednih rokov ni. Sploh ne razumem, kako so nekaterim študentom dolžni za redno delo npr. v gostinstvu po več tisoč evrov oddelanih ur. Kaj za vraga ni jasno študentskim otopelcem in cerebralcem? Državnemu protokolu se je primerilo, da so jim jo študentje popihali z drago obleko in čevlji, ki so jih dobili kot delovno sredstvo (obleke so bile krojene po meri in niso bile primerne za naslednjega študenta). Tudi kasneje so jim podtikali neke pogodbe v podpis, s katerimi naj bi se študentje zavezali delati določen čas, v nasprotnem primeru pa plačati drago obleko (ne glede na to ali jo vzamejo s seboj ali ne), a jim je tedaj še MJU požugalo, da to ni najbolj zakonito. Pa tudi študentje so jim tem pogodbam navkljub radi popihali. Brez plačila pogodbene kazni seveda.

Uporabi domišljijo, poveži se z drugimi študenti, napiši vljuden in korekten spletni zapis o delodajalcu, ki bo o njem razširil publiciteto na podlagi reputacije, kakršno si sam ustvarja (npr. če ti je dolžan denar, na to jasno opozoriš in namigneš drugim, da utegne biti neplačnik). Predvsem si pa zapomni, da te nihče ne more tako slabo plačati kot lahko ti slabo delaš. Seveda ni cilj nobenega delavca, da bi a priori moral razmišljati negativno, o maščevanju ipd. neumnosti, pač pa, da prejme pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo - to je pač minimum vzajemnosti, sinergije, da se odnos obnese na srednji rok.

Do tu sem pisal bolj na splošno, in sem nagovarjal vse študentske otopelce, cerebralce in kalkulante prevarante ...

V konkretnem primeru pa je delodajalec kar korekten, izkazal ti je namero, da te ne bodo zaposlili, pravzaprav, da ne bodo nikogar - bil je iskren. Predpostavljam, da te tudi redno plačuje, ker nisi nič pojamral. Glede višine plačila pa je pri tako liberalni in fleksibilni obliki dela vse odvisno od tvojih pogajalskih sposobnosti, ne glede na to, kar delaš (kako zahtevno delo je, kako samostojen oz. kompetenten si ...). Svetoval bi ti, da se ne samo prijaviš na zavod in povprašaš 2 ali 3 prijatelje, temveč, da aktivno pričneš iskati, kar ti je cilj, zdaj in danes. Spišeš CV, iščeš podjetja, ki so ti na prvi pogled všeč in delo, za katero imaš kompetence, tipaš, četudi ni razpisov za delovna mesta ... Ko dobiš papir v roke, pa raztur, na vse primerne razpise se boš moral SAM prijavljati. Na Zavodu bodo zate postorili bolj malo. Če mene vprašaš, se je skoraj brez veze prijaviti (morda za statistiko, da politiki nastaviš ogledalo), če nisi upravičen do nadomestila ali ne nameravaš zaprositi za socialno pomoč. Ponudbo pa boš moral tako ali tako spremljati pri njih, pri raznih posrednikih in v širnem spletu ...

Veliko sreče!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ulemek ()

Blinder ::

Haha, če se nekega lepega dne kar tako ne bo pojavil v službi, bodo o tem zvedeli tudi ostali njegovi optencialni delodajalci. V sloveniji je vse povezano, povsod veze.

Študentsko delo pa je edini način, s katerim mladi, v tem primeru taki z statusom dijaka/študenta, pridejo do službe/denarja. Ukineš štud. delo in s tem pomagaš ostalim kategorijam ljudi ampak v škodo mladim. Mladi pa so tisti ko najtežje dobijo službo, skupaj z 50+ letniki.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Olórin ::

študentsko delo pa jemlje delo vsem. ne samo mladim ampak vsem brez statusa. ker je ceneje zaposliti študenta kot nekoga redno zaposlit.

v končni fazi pa od študentskega dela ni nobene koristi. se ne šteje v delovno dobo, si ne plačuješ penzije, nič. Stagnacija pač.

OP, delaj an firmi, kjer delaš sedaj, medtem pa išči drugo delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()

l0wc4 ::

Kaj pa si delal kot SysAdmin? Se mi zdi, da se ljudje ne zavedajo kaj sploh SysAdmin je. Dobrih sysadminov je zelo malo, ogromno je teh, ki mislijo da so SysAdmini. Res pa je, da ko SysAdmin dela samo v eni firmi, da le ta zelo stagnira, enako kot programer, ki je zadnjih 20 let programiral glavno knjigo za računovodski program.

Se pa strinjam s tem, kot so ti že vsi svetovali. Delaj tukaj, dokler se le da, vmes pa išči službo. Zavod ti je ne bo našel. Ne išči delo Sysadmina v velikih podjetjih, najdi tudi kaka manjša podjetja, so ogromnokrat bolj invovativni in bolje plačujejo, ne govorim pa tukaj o kakih startupih (pri njih ni denarja - največkrat).

Delaj si reklamo, poglej malo na Linkedin in Xing, pač druži se z ljudmi, ki delajo podbna dela, vedno se kje kaj najde. Kot "SysAdmin" po "slovenskem razmišljanju" delam 20 let (Linux, UNIX, Networking, Security, Virtualizacija, DB, optimizacije, ...) dela je in ja dobri sysadmini se zelo iščejo, toda v vseh velikih firmah po SLO imajo zelo slabe plače.

technolog ::

Ne, ne, nej samo pove, a je bil windows al linux sysadmin, pa bomo takoj vedeli, koliko je ura.

Invictus ::

Študentsko delo je v osnovi legalizirano delo na črno kjer si študentski servisi poberejo kar precej provizije.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

facepalm ::

mnogi studentje se sploh ne zavedajo kako slabo so placani. vecina jih niti minimalne place ne dobi, pa so prepricani, da so dobro placani.
naprimer:
redno zaposlen slovenec z minimalno placo dobi neto na mesec cca 750eur (to vsebuje potne stroske in malico). nekateri dobijo vec, nekateri manj.. ampak mislim da je povprecje nekje na mestu.

torej 750eur x 12 mesecev = 9000eur + regres recimo vsaj 400eur.
redno zaposlenemu pripada vsaj 20 delovnih dni letnega dopusta, kar bomo smatrali kot 1 mesec "fraj"

po kmecki logiki torej:
redno zaposleni z minimalno placo dobi za 11 mesecev dela 9400eur ce je vse praznike in nedelje v letu fraj, v nasprotnem primeru dobi vec!

student bi pa za 9400eur v 11 mesecih moral dobiti 850eur na mesec (za REDNE ure), kar je dandanes ze zelo redko.
poleg tega nima placanih prispevkov in nima pravice do bolniske. ce zboli je ob dohodek..

tako da, studentsko delo je eno samo izkoriscanje in je slabo za studente in za ljudi, ki iscejo zaposlitev.

navaden blagajnik v sparu je bolje placan od studenta v IT, kateri pobira 5eur na uro. think about it!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: facepalm ()

Blinder ::

študentje so srečni, če dobijo 4.5€ na uro. To pa zato, ker so pač navajeni na revščino. Daš odraslega živet v 50m2 stanovanje pa bo jamral, kako neudobno je. Daš DVA študenta v celico 4m*2.5 in se ne pritožujejo. Ali pa dijaki, dobijo 3.5€ na uro in so veseli, ker si lahko z samo eno uro dela zaslužijo za eno škatlico cigaret. Ali pa prvošolčki, jim daš 50 centov an uro pa so veseli, ker lahko z samo eno uro dela kupijo par lizik. Odrasli pa so razvajeni, oni nočejo živet z cimrom, oni nočejo živet v najeti sobi, oni nočejo živet v majhnem stanovanju itd
Zato tudi država zadevo regulira tako, da brezposelni so večinoma mladi. Ker mladi nimajo še družine, hopefully živijo še pri starših itd skratka, lažje preživijo kot brezposelni v primerjavi z odraslimi.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

m0LN4r ::

Študenti so veseli tudi, če dobijo 3€/uro. Zakaj že?
5-10 žurk na mesec, alkohol, karte, čiki, trava, koncerti, morje, izleti itn. ja to vse stane in zelo veliko. Povprečen žurer zapravi od 200-400€ na mesec, za samo to.
Je to potrebno zato da v 3 letih končaš bolonjca? Ja v sloveniji je to NORMA nažalost.

Pač od staršev zato ne dobijo, pa si morajo zaslužt.

Reveži gor al dol.

Imaš revne študente, ki so na štipendiji, ampak nimajo sploh časa poleg študija delat.
Medtem, ko si pa drugi lahko privoščijo dvojni luksus in študirajo 2x dle, kot bi bilo treba. Taki so pa potem študenti s izobrazbo na papirju in izkušnjami v Študentskem Servisu ala nikjer.

To itak samo delajo tisti, ki imajo hobifaks in DEJANSKO, delajo več, kot pa hodijo na faks in učenje sešteto skupaj.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

ulemek ::

Blinder je izjavil:

Haha, če se nekega lepega dne kar tako ne bo pojavil v službi, bodo o tem zvedeli tudi ostali njegovi optencialni delodajalci. V sloveniji je vse povezano, povsod veze.

Napaka v sistemu, ops, razmišljanju in logiki. Delodajalec, ki ne plačuje dela kot je bilo dogovorjeno ali pogodeno, ki ne plačuje prispevkov ali še huje, zavarovanja, si zasluži slabo reputacijo in zavrnitve dela ljudi. Pa četudi so v stiski in delo potrebujejo. Čisto nič slabega o delavcu se ne more razvedeti, če ni nič slabega naredil. Delodajalec, ki ti ni izplačal plače, si zasluži takšen in povsem zakonit tretma. Če bi več ljudi mislilo kot jaz, bi bilo danes stanje drugačno. Ljudje, ki pa mislijo podobno kot ti, so botrovali tej situaciji in jo omogočajo.

Blinder je izjavil:


Študentsko delo pa je edini način, s katerim mladi, v tem primeru taki z statusom dijaka/študenta, pridejo do službe/denarja. Ukineš štud. delo in s tem pomagaš ostalim kategorijam ljudi ampak v škodo mladim. Mladi pa so tisti ko najtežje dobijo službo, skupaj z 50+ letniki.


Napaka, bistveno bolj revne države uspejo zagotoviti zadostne subvencije za študente, ki redno študirajo in so redno vpisani. Zakaj jih ne bi uspeli tudi mi? Celo kje se skriva vir za financiranje, sem namignil.

Po drugi strani pa je študent manj ranljiva skupina, ker je zanj kot delovni sili večje povpraševanje & mlad in čil je. Problem je, ker študentsko delo predstavlja nelojalno konkurenco ostalim oblikam, pri čemer ugodnosti neenakopravno poberejo delodajalci. Študent in delavci oz. upokojenci in zdr. zavarovanci pa potegnemo kratko.

Možnosti, kako to urediti je več. Obdavčiti z enako stopnjo VSA dela. In študentom pustiti svobodno odločanje, brez nobenih obveznosti do delodajalca kot je sedaj. Druga je recimo omejiti študentsko delo na 8 do 16 ur na teden, izjema so razni staži in prakse za NPK oz. v času absolventa. Pri tem pa zagotoviti ustrezne socialne korektive študentom kot so npr. brezplačni domovi za socialno ogrožene in subvencije pri najemu ter vavčerski sistem za prehrano/življenjske potrebščine (s temi boni je cel kup zlorab in bedarij, pa še sistem je drag). Naredili bi preprost vavčerski sistem, kupiš pa lahko kar koli želiš razen orožja, alkohola, tobaka ipd. neumnosti. Ne pa, da si OBSOJEN NA NEZDRAVO in povečini zanič HRANO. In seveda, omejiti te pravice na razumen čas študija in nikakor prosto po Prešernu za vse s statusom po sistemu, kakršnega imamo sedaj.

Kdor bi imel voljo, bi naredil red v 14 dnevih. ŠOS in podobne bedake pa poslal v ku., še sindikati bi takoj stopili na strank katere koli vlade, ki bi to izvajala. Ampak vsem prisklednikom na račun študentskih socialnih korektivov, predvsem pa izkoriščevalcem te oblike dela, sede stanje, kakršno je.

technolog je izjavil:

Ne, ne, nej samo pove, a je bil windows al linux sysadmin, pa bomo takoj vedeli, koliko je ura.

Neprimerno vprašanje, odgovor pa ti čisto nič ne pove. Razen, če pališ na t. i. flame war-e.

m0LN4r je izjavil:

Študenti so veseli tudi, če dobijo 3€/uro. Zakaj že?
5-10 žurk na mesec, alkohol, karte, čiki, trava, koncerti, morje, izleti itn. ja to vse stane in zelo veliko. Povprečen žurer zapravi od 200-400€ na mesec, za samo to.
Je to potrebno zato da v 3 letih končaš bolonjca? Ja v sloveniji je to NORMA nažalost.

Pač od staršev zato ne dobijo, pa si morajo zaslužt.

Reveži gor al dol.

Imaš revne študente, ki so na štipendiji, ampak nimajo sploh časa poleg študija delat.
Medtem, ko si pa drugi lahko privoščijo dvojni luksus in študirajo 2x dle, kot bi bilo treba. Taki so pa potem študenti s izobrazbo na papirju in izkušnjami v Študentskem Servisu ala nikjer.

To itak samo delajo tisti, ki imajo hobifaks in DEJANSKO, delajo več, kot pa hodijo na faks in učenje sešteto skupaj.


Še ena ideja, poletje bi npr. lahko sprostili študentsko delo, ker tako kratko obdobje povsem nepomembno za podjetja, ki imajo stalne potrebe bo določeni delovni sili. Morda bi se le gostinci lahko okoriščali na ta račun. Revnejši študentje pa bi po 1,5 mesecu dela imeli še za dopust.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ulemek ()

GummyBear ::

technolog je izjavil:

Ne, ne, nej samo pove, a je bil windows al linux sysadmin, pa bomo takoj vedeli, koliko je ura.


Iz vprašanja nisem uspel razumeti kaj točno te zanima, lahko pa ti vseeno podam odgovor, saj je debata že tako zašla v druge vode...

Delal sem na Windows operacijskih sistemih, kar pa še ne pomeni, da ne obvladam tudi Linux sistemov. Če bi mi rekli, naj delam v DOS-u, mi tudi to ne bi bil problem. Odločitev je njihova, moje se samo to, da je z moje strani delo opravljeno korektno in po navodilih. Področje administratorja je zelo obsežno, tako kot na primer programiranje... nekdo piše driverje, drugi morda izdeluje igre, pa sta še vedno oba programerja, čeprav nimata nič skupnega (razen morda programerskega razmišljanja).

vorantz ::

GummyBear je izjavil:

Če bi mi rekli, naj delam v DOS-u


Če boš na razgovoru za kakršnegakoli admina kaj takega rekel boš hitro letel...

FTad ::

Sem bil v isti situaciji kot ti GummyBear. Po 10 mesecih delanja prek študenta pravzaprav poln delavnik na IT oddelku v ugledni firmi, ki se ukvarja z sklepanjem pogodb (zavarovanje, leasing) sem zdaj poleti diplomiral, status mi je potekel, vendar me niso vzeli za redno, češ IT-jevci smo strošek, ne prinesemo dobička firmi. Zanimivo, kolegice, ki so tudi delale preko študenta so pa kot referentke bile zaposlene po cca. 3-4 mesecih dela, saj je veliko rednih zaposlenih šlo na porodniški dopust :)

No big deal, iščem delo v tujini, sem pa izkoristil ta čas, da sem nabral kolikor se je dalo uporabnih izkušenj, tako da isto predlagam tudi tebi. Delaj, dokler imaš status, vmes pa vsekakor išči druge zaposlitvene možnosti.

ulemek ::

vorantz je izjavil:

GummyBear je izjavil:

Če bi mi rekli, naj delam v DOS-u


Če boš na razgovoru za kakršnegakoli admina kaj takega rekel boš hitro letel...


Neumnost brez primere. Pa še offtopic!

ulemek ::

FTad je izjavil:

Sem bil v isti situaciji kot ti GummyBear. Po 10 mesecih delanja prek študenta pravzaprav poln delavnik na IT oddelku v ugledni firmi, ki se ukvarja z sklepanjem pogodb (zavarovanje, leasing) sem zdaj poleti diplomiral, status mi je potekel, vendar me niso vzeli za redno, češ IT-jevci smo strošek, ne prinesemo dobička firmi. Zanimivo, kolegice, ki so tudi delale preko študenta so pa kot referentke bile zaposlene po cca. 3-4 mesecih dela, saj je veliko rednih zaposlenih šlo na porodniški dopust :)

No big deal, iščem delo v tujini, sem pa izkoristil ta čas, da sem nabral kolikor se je dalo uporabnih izkušenj, tako da isto predlagam tudi tebi. Delaj, dokler imaš status, vmes pa vsekakor išči druge zaposlitvene možnosti.


Jah, na prvo žogo bi nabil, da so vam to govorili, ker so plače za IT kadre višje od referent in je pač to dejansko stroške, ne glede nato ali vas potrebujejo ali ne (a ni dvoma, da vas). Zato najraje prisegajo na "študente", dokler gre. 100 %-na anomalija.

Glede iskanja dela v tujini svetujem, da najprej obiščete kraj, kjer bi želeli iskati delo in tam obiščete zaposlovalno agencijo (tam te delujejo po večini korektno). Bo tudi bolj resno izpadlo. Lahko to storite tudi na daljavo, če nimate možnost potovanja (leti v London, Amsterdam, v Nemčijo ali na Irsko, če malce prej planirate, niso dragi, pa še lep izlet je). Nikar pa ne stopite pri nas v stik z agencijami, četudi gre za podružnice istih kot so tam ali globalne franšize, ker so šalabajzerji, ki naredijo malo, zaračunajo pa veliko.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj bi naj podjetje zaposlilo študenta? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8711666 (8918) korenje3
»

Kako do statusa študenta ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13838302 (21907) BCSman
»

Alternativa študentski napotnici (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6219825 (17547) Furbo
»

Vpliv zakona o uravnoteženih javnih financah na študentsko delo (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
5712988 (11607) pirlo
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321740 (16952) bluefish

Več podobnih tem