» »

LED žarnice, domača uporaba

LED žarnice, domača uporaba

««
«
1 / 6
»»

Enterprise ::

Zanima me, če se že splača kupovat LED žarnice za domačo uporabo? Vem, da je poraba energije precej manjša, in avtonomija delovanja precej daljša, pa vendar, cene so zaenkrat tudi precej zasoljene ...

Razmišljam, recimo v dnevni sobi imamo luč, ki ima 12 G9 halogenk, nad mizo še ena s 7 G9 halogenkami. Take žarnice, če le ne vzamem najcenejših, so takoj okrog 5€, pa rajši več. 19x5€ = 95€, OK, v dnevni sobi je pač nadpovprečno število žarnic. Če na hitro preštejem še vse ostale žarnice po hiši in zunaj, jih naštejem še cca. 40 - torej po neki grobi oceni bom dal cca. 300€ za zamenjavo vseh žarnic, seveda ne naenkrat.

Po kolikem času se mi ta investicija povrne? Ali je sploh že pravi čas za prehod na LED, ali pa bodo LED žarnice v bližnji prihodnosti postale precej bolj dostopne?

Ganon ::

19 halogenk? A sploh potrebujete dodatno ogrevanje? 8-O

RejZoR ::

Luči z G9 so najslabša možna opcija, ker imaš za en drek izbiro in opcije. Zakaj folk ne jemlje raje E14 in E27 ter GU10 ? Vsis am da je fancy lučka, dolgoročna praktičnost pa je tretja briga. Just saying... Dobiš tud LED za G9, sam je izbira zelo omejena, tko pri oblikah kot pri moči.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

popster ::

js pocasi menjavam po hiši obične žarnice in halogenke za led zarnice. Če se splača nevem vem pa da jih ni treba tko hitro menjavat in ne oddajajo tolko toplote pa tudi ne spečejo če jih primeš.

Nahrbtnik ::

Seveda se splača. Pri nas se dobi v eni trgovini z elektro komponentami (IC######) krasne module od Seoul Semiconductors - Acrich2 . Plošček, ki ga priklopiš direktno na 220V. Super sveti (8W, 17W). Sem po hiši zamenjal že v vseh plafonjerah. Zakon res. Čakam še na naslednjo generacijo Acrich3, ki bo kompatibilna z navadnimi zatemnilnimi stikali. Tudi cena je pod 10 eur.
Sicer pa najbolje da poskusiš. Samo pazi, ko boš priklapljal. Zadeva je direkt pod 220V.

Wrop ::

Enterprise,

povej vsaj kake žarnice uporabljaš sedaj. Se pravi kak link do žarnice ali pa vsaj kolikšno moč imajo ter kak je svetlobni tok.

Drugače lahko primerjamo hruške in jabolka.

Npr. jaz sem menjal navadne žarnice 1x150 W in 2x100 W z 1x36 W in 2x24 W sijalkami, se mi je investicija povrnila približno v enem letu.

jest10 ::

Nahrbtnik je izjavil:

Pri nas se dobi v eni trgovini z elektro komponentami (IC######)

Sej ne bi škodilo, če poveš ime/daš link

Wrop ::

En primer:

Halogenska žarnica

LED žarnica

Tu je graf:
Cena kWh je 0,07 €.

Povezava na Wolfram Alpha

Če se primerja ti žarnici, potem se povrne investicija pri okoli 4000 urah delovanja. Pripomniti pa je treba, da je pri izračunu poenostavljen vidik življenske dobe. Pa tudi ne vem, če sem izbral najbolj primerljivi žarnici.

rogi2010 ::

Ko sem racunal pod palec si dobil denar nazaj za led zarnico s ceno od 5 - 7 eu cez pol leta ce si menjal navadno zarnico 60w ki je svetila okrog 5 ur na dan. Po tem je bil profit. Pri halogenkah pa je ze toliko manjsa poraba da je za moje pojme investicija tako tako. Osebno me najbolj "skrbi" "realna" zivljenska doba led, ker nekako ne pricakujem da bodo prezivele 2 leti kolikor treba da se investicija povrne ...

driver_x ::

Ali kdo uporablja sistem Philips Hue?

2f4u ::

Halogenke so potratne; skoraj nič manj kot navadne "tlivke".
Hrani račune, ker ponavadi vse crkne preje kot deklarirajo; slikaj in potem zamenjaj. Kupi blizu. LED se ni crknil. Ponavadi kupim Philips Osram zaradi reklamacij in garancije.

V razmišljanje, hiša 3 nadstropja imamo različne kombinacije...

40/60W ali "varčne hitre" vsaj 5kosov
Kjer se mora luč takoj prižgati in je ponavadi off.

Dnevna svetloba po sobah, klet, vsaj 12kosov
Luč se prižge in gori ure in ure.
"varčne" in/ali LED (problem bele/rumene barve - da so vse enake v zaporedju)

Stopnice, osvetlitev otroških sob, nekje 10kosov
LED, nekaj njih na sončne celice, 3W, gorijo glede na osvetlitev 4-5 ur, tolk da otroc spijo.

keber ::

Jaz sem po celem stanovanju v knaufe montiral GU10 reflektorske ledice (modele Osram Parathom ali pa Philips Corepro - kitajci imajo zelo slabo svetlobo) - to je 27 svetil zaenkrat, kar čisto zadostuje. S tem, da sem prej dobro preučil ter testiral, kje morajo biti postavljene in kako močne (imam 4, 5 in 7,5 W), pa obvezno warm white, ki so ravno prav bele.

Ja, se splača. Saj so res dražje, a ne več toliko, cene lepo padajo. Philips 4W sem dobil za 7 €, ostale so bile okoli 15 € po kosu.

Blazz ::

moje izkušnje z led žarnicami gu10, g9, e14, e27,... je, da se še ne splača investirati, saj se precej hitro kvarijo (pomoje sem pokupil preko 100 led žarnic različnih tipov). Problem je tudi v pregrevanju in zanič plastiki, ki se osmodi po recimo 500 urah. Večinoma pa crkujejo zaradi cenenih konverterjev v žarnicah. Ko vse to preračunaš, se ti na koncu ne izplača...

Tudi svetilnost, ki jo večina proizvajalcev navaja, je en velik bullshit, in več ali manj vse svetijo precej slabo (če recimo piše 5w replaces 40w, je to prej 20w ali manj). Res je, da nikoli nisem šel na Philips ali Osram saj so tam cene bolane.. Sploh odsvetujem ebay kitajce in pa dealextreme, tisto tam je vse škart roba in boste slej ko prej zakurl bajto. Sploh nebi dajal tega v strop v knauf...

nekaj si lahko preberete tudi tu.. http://www.ledbenchmark.com/ precej ok nadebudniška stran, res pa je, da ni testirana vzdržljivost.

pa še nekaj je, kar imajo ledice precej slabo porihtan. Prva stvar je kot svetlobe oz. snopa, druga pa je CRI (več o tem na ledbenchmark pod FAQ).

Da pa nau zgledal da trobim nebuloze ena slikca kaj je naredlo iz 12 W GU10 ledic z ogromnimi kovinskimi hladilniki (ki bore malo pomagajo; led lampa je dolga 9.5 cm da boste imeli primerjavo) po cca 300 urah delovanja (cca 4 ure na dan):

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blazz ()

ProGTX ::

Sam sem letos aprila iz DealExtreme naročil par LED E27 žarnic, da jih sprobam. Kupil sem navadne bele E27 7W in zatemljive tople E27 6.5W.

Eksperiment še poteka, sem pa kar zadovoljen z njimi. Zatemljive se niso izkazale, ker pri zatemnitvi brenčijo - pri navadnih pogojih pa čisto v redu delajo. Imajo pa vse zelo ozek snop svetlobe, kar zna biti moteče. Če jih je več (da svetijo v različne smeri), se ta težava izniči - v kopalnici smo imeli 3 krat 14W varčne sijalke, zdaj so tam 3 krat 7W bele LED in je svetlobe bistveno več.

Blazz ::

Pozabil sem dodati še tole. Veliko prodajalcev (ebay in DE) tudi navaja kot delovno maximalno wattažo in tudi lumenost, ki jo specifičen led čip prenese, večinoma pa "pozabijo" napisati, da realno luč žre manj wattov in zaradi tega tudi manj sveti (problem je v pregrevanju). Zadevo sem tudi sam izmeril in luči ki imajo nazivno recimo 9 W, požrejo nekje 4,5-5,5 W in nič več. Za tole iz DE, ki jo je linkal ProGTX velja skoraj enako. In več kot 250 lumenov zihr ne dobi iz nje...

recimo:
http://www.ledbenchmark.com/display.php...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blazz ()

fujtajksel ::

Blazz je izjavil:

moje izkušnje z led žarnicami gu10, g9, e14, e27,... je, da se še ne splača investirati, saj se precej hitro kvarijo (pomoje sem pokupil preko 100 led žarnic različnih tipov). ...

Da pa nau zgledal da trobim nebuloze ena slikca kaj je naredlo iz 12 W GU10 ledic z ogromnimi kovinskimi hladilniki ...


Pretežno je res, ampak kolikor se spomnim so se kakšni tudi že pohvalili, da so našli kaj uporabnega. Več debate tule:
led žarnice

Ni pa za zanemarit tudi tega, da se svinjsko grejejo tudi navadne halogenke. Imam dve GU10 50W v kuhinji, na katerih sem se že parkrat spekel in ki redno crkujeta na par mesecev. Zato bi jih rad zamenjal z LED. Ampak take svetilnosti so od renomiranih firm na voljo še ne prav dolgo, pa drage so, pa ob enakem nazivnem kotu snopa je svetloba dejansko precej bolj usmerjena, pa onih z boljšim CRI ravno ni bilo v zalogi...
Če bi delal na novo, bi dal več manjših ali pa kakšen trak.

Pithlit ::

ProGTX je izjavil:

Imajo pa vse zelo ozek snop svetlobe, kar zna biti moteče. Če jih je več (da svetijo v različne smeri), se ta težava izniči

Ja sam pol pa veliko vprašanje ekonomske računice.

Za osvetlitev prostorov (recimo dnevna, kuhinja...) se najbolj splača varčne sijalke. Za usmerjeno (kadar ne rabiš nek grozen CRI) imaš ledice. Za tam kjer imaš luč odprto mogoče kakšno minuto (stopnišča, recimo) imaš pa halogenke.

fujtajksel je izjavil:

Ni pa za zanemarit tudi tega, da se svinjsko grejejo tudi navadne halogenke.

Halogenke se grejejo BISTVENO bolj. Ledico lahko komot primeš po parih urah delovanja...
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()

RejZoR ::

Vse te LED-ice na eBay-u so že poceni in fajn ampak jih mečejo skupaj serijsko pomoje brez vsakega testiranja. Nekaj kar si npr Philips in OSRAM ne moreta privoščit. So dražje ampak garantirano ne crknejo tolk hitro kot te cheapo LED-ice... očitno sem edini čudak, ki dam na brand imena. Verjento ker sem pri avtu dal čez kar nekaj LED-ic in je bilo pri zadnji zamenjavi cheap kitajskih za OSRAM kot bi montiral komponento za space shuttle. Vse izdelano lepo do zadnje potankosti brez šlamparij, kontakti kot se zagre in ne zgolj dve ukrivljeni žički, lepa uniformna svetloba, gor posebna kapica iz matt prozorne plastike, da simulira razpršenost svetlobe kot pri halogenki itd. Ni da ni. Plačaš price premium ampak mi je čist jasno zakaj. Uporabljam jih leto in pol pa delajo brez problema. Kitajskih pa sem v nekje istem časi zamenjal že ene 2 al 3 pare s tem da so svetile čudno pa še grde so bile...

Podobno je ko držiš v rokah neko cheapo reflektorsko GU10 al pa od OSRAM-a. Že res da slednja stane ene 6-7 EUR več ampak mi je povsem jasno zakaj. Iz istih razlogov kot pri avtomobilskih.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

fujtajksel ::

RejZoR je izjavil:

Podobno je ko držiš v rokah neko cheapo reflektorsko GU10 al pa od OSRAM-a. Že res da slednja stane ene 6-7 EUR več ampak mi je povsem jasno zakaj. Iz istih razlogov kot pri avtomobilskih.


Problem je, da niti pri ta dragih brendih ne moreš bit prepričan, da boš z zamenjavo zadovoljen. Svetijo malo drugačne kot halogenke.

keber ::

Svetijo že drugače, ni pa bistvene razlike. Pri kitajskih jajcih pa imaš na tleh kar nek rumeno modro razmazan flek, sploh ni enakomerne barve svetlobe. Tudi sicer ko Philips ali Osram že samo primeš v roke, vidiš konkretno razliko. Pa pri njih po mojih izkušnjah kar lepo držijo primerjave, kot piše na škatlicah: 5W LED zamenja 35 W halogenko, 7,5 W pa 50 W halogenko. Ker taka halogenka (od enakih firm) tudi stane nekaj evrov, se ti cenovna razlika z energijo povrne nekje po 2500 urah svetenja.

Pithlit ::

Sam tud 'kitajskih jajc' ni za metat kar v en in isti koš.
Life is as complicated as we make it...

Roadkill ::

Imam po celem stanovanju led osvetlitev.

Luči imam vgradnje v knauf tega tipa:

http://www.superstrela.com/led-svetila-...


Sem super zadovoljen. Moraš planirati kako luč več kot če bi imel wolfram/halogen, ampak tako malo porabijo, da ni to nek problem.

Po malo več kot enem letu še nisem imel nobenega problema, niti ni nobena pregorela.
Najbolj mi je všeč, ker ni nobenega warmup časa, ne utripajo in nič ne grejejo.
Barve moraš pa malo potestirat da vidiš kaj ti ustreza bolj rumeno-modro...
Ü

fujtajksel ::

keber je izjavil:

Svetijo že drugače, ni pa bistvene razlike. Pri kitajskih jajcih pa imaš na tleh kar nek rumeno modro razmazan flek, sploh ni enakomerne barve svetlobe. Tudi sicer ko Philips ali Osram že samo primeš v roke, vidiš konkretno razliko. Pa pri njih po mojih izkušnjah kar lepo držijo primerjave, kot piše na škatlicah: 5W LED zamenja 35 W halogenko, 7,5 W pa 50 W halogenko. Ker taka halogenka (od enakih firm) tudi stane nekaj evrov, se ti cenovna razlika z energijo povrne nekje po 2500 urah svetenja.


O kitajskih ne bi izgubljali besed, čeprav so med njimi precejšnje razlike.
Ampak jaz sem preizkusil Osram in sem k sreči vzel za probo le eno in se že za to zmenil da sem jo lahko vrnil. Zelo me je motil ožji svetlobni snop v primerjavi s halogenko, čeprav je na obeh pisal isti kot, ampak LED izven tega kota ni svetila skoraj čisto nič. Druga reč pa je CRI oz barva svetlobe; čeprav naj bi bile "warm white", CRI 80% spekter ni enak naravnemu in svetloba deluje nekako umetno, zlasti rdeče nekako niso žive če bolj študiraš kje je problem (seveda pa tipične neonke in CFL niso glede tega kej drugačne).

matobeli ::

Evo še moja izkušnje: Začelo se je z šefovo pisarno, par let nazaj, kupil je nekaj led bučk E27 (v slo) ki so bile drage in slabe, potem je šel nazaj na halogenke. V moji delavnici pa je namesto neonke LED vstavek, drag za popenit ampak dela dobro in je res svetel.

Zdej ima šef že kakšno leto in pol LED Luči ki se prodajajo pod EMOS blagovno znamko, 12W. Cena je bila takrat nekih 14€ v Merkurju, danes so že po 11.5€ na strani emosa. Torej 3 kosi na stropu, eno smo dali še v kuhinjo.

Svetijo kot ena 60-80W luč. Uglavnem svetijo cca 8-9ur dnevno in se še nobena ni pokvarila.

Jaz imam enake zdej doma, ene 3kose, počasi izpodrivajo klasiko. Že 1 leto tudi meni delujejo brez problemov.
Kar se mene tiče nisem opazil utripanja, barva je lepa topla.
Greje se pa nekaj, smo tudi pomeril in ima porabe cca 12W, bolj 12.5W kot manj.

Bom pa verjetno kmal nabavil eno 16W za v kuhno da vidim kaj bo (ali pa luč z dvema socketoma).
Uglavnem, po letu uporabe lahko rečem da se da živet z njimi, morš pa dobro izbrat tip luči ker so pač usmerjene.

Matko ::

jest10 je izjavil:

Nahrbtnik je izjavil:

Pri nas se dobi v eni trgovini z elektro komponentami (IC######)

Sej ne bi škodilo, če poveš ime/daš link


Verjetno je mislil IC Elektroniko

http://www.ic-elect.si/b2c/led-trakovi-...

http://www.ic-elect.si/b2c/led-trakovi-...

http://www.ic-elect.si/b2c/led-trakovi-...

Kakšno hlajenje je potrebno?

Nahrbtnik ::

Točno o teh sem govoril. Nisem hotel delati reklame. Vrhunske sijalke primerne za direktno montažo v obstoječe plafonjere. 17W različica se malo greje, ampak ko je privijačena na kovinski del plafonjere se super odvaja toplota (prej seveda odstraniš obstoječ nastavek za navadno žarnico). Itaq pa so elementi na ALU podlagi.

Tehničnih karakteristik nima smisla navajati. Reskiraj 7 EUR pa si kupi malo (8,7W) in poskusi. Cool white je preveč bela in mi ni všeč, neutral white pa je OK. Je pa res, da je za večino prostorov/WC/hodnikov 17W premočna. Saj po večini rabiš luč ne reflektor. Pa svetloba se lepo razprši po prostoru. In ne rabiš nobenega 12/24V transformatorja in posebne napeljave.
Imam montirano že več kot pol leta in sem navdušen. Zame so varčne sijalke preteklost. Tako z vidika svetilnosti kot porabe :-)

dmok ::

Nahrbtnik je izjavil:

Točno o teh sem govoril. Nisem hotel delati reklame. Vrhunske sijalke primerne za direktno montažo v obstoječe plafonjere.
Lahko prosim pokažeš kakšno sliko, da vidim kako si zadevo montiral in napeljal žice za napajanje ? Neke hude debeline žic tukaj najbrž ne rabim, glede na to, da gre samo za 8.5W/17W ?

d.

Company ::

Je kaksna moznost, da vidim nacin montaze? Stvar me precej zanima, pa v dokumentaciji ni razviden nacin priklopa. Stvar je kar po sredini privijacena na plocevino plafonjere?

LP Sandi

profii ::

Moj način: nalotal 2 kabla cca 15cm, prilepil modul z termolepilom na kovino v plafonirki, z sponkami privijačil kable na obstoječo inštalacijo in dela.

Seveda sem prej odvijačil originalno sijalko in njeno podnožje.

Če želite lahko zvečer objavim slike.

ToniT ::

Včeraj sem kupil oba modula in ju bom danes priklopil. Bom objavil slike.

Company ::

Super, se priporočam!
Lep pozdrav

ToniT ::

Včeraj sem se lotil zamenjave dveh žarnic na plafonjerah.
Ena je 8 W, druga pa 17W. Obe sta neutral white.

Najprej sem nalotal žice na module - dolžina cca 12 cm:
 Lotanje žic na 17 W modul

Lotanje žic na 17 W modul


Na drugi sliki je plafonjera z navadno 60W žarnico:
 Plafonjera z navadno žarnico

Plafonjera z navadno žarnico


Plafonjera s 17 W modulom v kopalnici:
 Plafonjera 17 W modul

Plafonjera 17 W modul


Plafonjera z 8 W modulom v predsobi:
 Plafonjera 8 W modul

Plafonjera 8 W modul


Kot je razvidno iz slik, sem module preprosto privijačil na kovinsko plafonjero. Po zagotovilih prodajalcev in proizvajalca je to dovolj za hlajenje modula.

Še primerjava 60W navadne žarnice in 8 W modula v istem prostoru. 8 W modul je na levi - bodite pozorni na sence - leva plafonjera daje več svetlobe, kot desna.

 Primerjava svetilnosti

Primerjava svetilnosti



Če zaključim: Z moduli sem izredno zadovoljen, zato bom zamenjal vse navadne žarnice (oz. varčne) s temi moduli. Sicer je malo več dela, vendar se splača. Da ne govorim o zadovoljstvu žene nad novo osvetlitvijo kopalnice - neprecenljivo.

Edit: popravek linkov!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ToniT ()

Duncaneo ::

To je direkt na 230V? Se ne segreva preveč, sem enkrat ene 12V priklopil brez hladila, pa so se segrele da so kontakti po nekja minutah odpadli 8-O
Če dela ok potem je to IMO trenutno najboljša rešitev.
Sem preizkusil več žarnic E27 in E14 in je vse bilo bolj žalost od kvalitete.

ToniT ::

Priklopljeno je direkt na 230V. Modul ima zadaj kovinsko ploščico, ki se dotika ohišja plafonjere in se nič ne pregreva.

čuhalev ::

Razmišljam ... Navadne žarnice so prepovedali, ker naj bi oddale preveč energije v obliki toplote, tukaj pa vidim, da je na LED modul potrebno dodajati še hladilnike, česar pri navadni žarnici ni.

jest10 ::

Navadna žarnica se čisto ok počuti pri 200+ stopinjah. LED se ne

ToniT ::

Poleg tega ima LED enako svetilnost kot navadna žarnica pri približno 85% manjši porabi el. energije.

Pithlit ::

čuhalev je izjavil:

Razmišljam ... Navadne žarnice so prepovedali, ker naj bi oddale preveč energije v obliki toplote, tukaj pa vidim, da je na LED modul potrebno dodajati še hladilnike, česar pri navadni žarnici ni.

LED se tudi približno tolk ne greje kot običajne žarnice (al pa halogenke). LEDico načeloma lahko primeš z golimi rokami. Hladilnike se montira zaščito modula (in elektronike v njem).
Life is as complicated as we make it...

energetik ::

ToniT je izjavil:

Včeraj sem se lotil zamenjave dveh žarnic na plafonjerah.
Ena je 8 W, druga pa 17W. Obe sta neutral white.
Tole se zdi dobra ideja. Edino za zamenjavo moraš poskrbeti, da imaš par modulov a zalogi, pa da se res menjajo z 1 šraufom, kot si naredil.
S tem da še vedno pogrešam močnejše module, svetlobe zame ni nikoli preveč. 60W žarnica za 1 prostor je meni precej premalo, 100W je minimum za recimo luč nad jedilno mizo. Rabil bi vsaj 20-30W module.
Zato imam ledice zaenkrat le v kopalnici namesto halogenskih reflektorčkev. Povsod drugod so 23-30W CFL, v shrambi pa navadne žarnice na nitko. Torej LED se splača ali pa ne, odvisno od pozicije v stanovanju in cene. Teli modulčki 17W za 13EUR so IMHO dobra zamenjava, kakšne E27 LED v obliki bučke pa (še) ne.

Povsod, kjer se luč malokrat prižiga/ugaša in sveti veliko ur skupaj, je še vedno ugodnejša rešitev CFL. Kjer se luč malokrat prižiga/ugaša in sveti malo časa, klasične žarnice s Hrvaške.
Kjer se luč velikokrat prižiga/ugaša in sveti veliko časa ter rabiš usmerjeno svetlobo, pa LED.

Zgodovina sprememb…

Matko ::

ToniT je izjavil:

Včeraj sem se lotil zamenjave dveh žarnic na plafonjerah.

Plafonjera s 17 W modulom v kopalnici:
 Plafonjera 17 W modul

Plafonjera 17 W modul



Plafonjera z 8 W modulom v predsobi:
 Plafonjera 8 W modul

Plafonjera 8 W modul




Se ti žički pred diodami kaj segrevata?

8W si dobil brez dodatnega vezja ali ga nisi priklopil?

APPluk ::

Ima kdo izkušnje z temi https://www.mimovrste.com/zarnice/canyo... glede na ta da so tako poceni, me zanima kako je z kvaliteto? Ker imamo sedaj doma še navadne z nitko in bi jih rad nekako zamenjal, so te primerljive z firmami kot sta Philips in Osram?

???

???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: APPluk ()

LeonR ::

Pri kvalitetnih LED žarnicah gre navadno za garancijsko dobo 3-5 let (1-2 lati pri Bulbih). Nizko kakovostne žarnice, ki pa se prodajajo v trgovskih centrih, pa po navadi nimajo nikakršne garancije in tudi življenjska doba je bistveno krajša.

Proizvajalcev LED žarnic je ogromno, zato je dobro vedeti kje kupiti ta svetila, ker gre po navedi za investicijo, ki naj bi imela življenjsko dobo 10+ let.

koyotee ::

Kup philips, ampak je ena okol 10€, ekvivalent 100w navadni.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

ToniT ::

@bojano
Zanimivo, da si ustvaril profil samo za ta odgovor.
Prikrito oglaševanje.

OZZY ::

Jaz sem iz gearbesta naročil ledice take olbike http://www.gearbest.com/led-light-bulbs.... Tip e14 in gu10 delujejo sedaj že 1.5 leta medtem ko nobena od žarnic E27 ni delala več kot 3 mesece. Nabavil sem 9-13W po specifiki. Glede na to, da imajo svetilnostni kot 180% se obnesejo super.. Kvaliteta.. no ja.. stvar debate.. ni presežek. Škoda, da nimajo porihtanega hlajenja kot je treba..
Sem pa sedaj nabavil tudi e27 led v Merkurju 4000k... EMOS 18W.. zaenkrat delajo dobro.
Go with the flow.

OvCa77 ::

OZZY je izjavil:

Jaz sem iz gearbesta naročil ledice take olbike http://www.gearbest.com/led-light-bulbs.... Tip e14 in gu10 delujejo sedaj že 1.5 leta medtem ko nobena od žarnic E27 ni delala več kot 3 mesece. Nabavil sem 9-13W po specifiki. Glede na to, da imajo svetilnostni kot 180% se obnesejo super.. Kvaliteta.. no ja.. stvar debate.. ni presežek. Škoda, da nimajo porihtanega hlajenja kot je treba..
Sem pa sedaj nabavil tudi e27 led v Merkurju 4000k... EMOS 18W.. zaenkrat delajo dobro.

E27 ti ne dela več časa, ker so zvezana verjetno na stara stikala, ki ustvarijo iskro med preklopom, kar je za ledice usodno
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB

AgiZ ::

Lahko malo več poveš o tem?
Hitri google je našel tale poučni link o ledicah:
http://www.ecolocityled.com/category/le...

OZZY ::

OvCa77 je izjavil:

OZZY je izjavil:

Jaz sem iz gearbesta naročil ledice take olbike http://www.gearbest.com/led-light-bulbs.... Tip e14 in gu10 delujejo sedaj že 1.5 leta medtem ko nobena od žarnic E27 ni delala več kot 3 mesece. Nabavil sem 9-13W po specifiki. Glede na to, da imajo svetilnostni kot 180% se obnesejo super.. Kvaliteta.. no ja.. stvar debate.. ni presežek. Škoda, da nimajo porihtanega hlajenja kot je treba..
Sem pa sedaj nabavil tudi e27 led v Merkurju 4000k... EMOS 18W.. zaenkrat delajo dobro.

E27 ti ne dela več časa, ker so zvezana verjetno na stara stikala, ki ustvarijo iskro med preklopom, kar je za ledice usodno


Stikala po stanovanju so vsa popolnoma ista oz. od istega proizvajalca. Stanovanje je staro sedaj 7 let - bila je novogradnja.
V istih plafonjerah imam tudi varčne sijalke osram, ki mi sedaj delajo že ves ta čas BP. Resda sem takrat kupil une za 500k vklopov in so stale malo več, samo še vedno delajo. Žal so jih v tem času izpodrinile LED varjante in močnejše 23W 4500-5000k skoraj ne dobim več.
Go with the flow.

energetik ::

OZZY je izjavil:

Jaz sem iz gearbesta naročil ledice take olbike http://www.gearbest.com/led-light-bulbs.... Tip e14 in gu10 delujejo sedaj že 1.5 leta medtem ko nobena od žarnic E27 ni delala več kot 3 mesece. Nabavil sem 9-13W po specifiki. Glede na to, da imajo svetilnostni kot 180% se obnesejo super.. Kvaliteta.. no ja.. stvar debate.. ni presežek. Škoda, da nimajo porihtanega hlajenja kot je treba..
Sem pa sedaj nabavil tudi e27 led v Merkurju 4000k... EMOS 18W.. zaenkrat delajo dobro.
Nad EMOS sem razočaran. V dnevni in kuhinji imam GU10, v eni luči 4000K, drugi 3000K, mislim da so 5W. V slabe pol leta so mi crknile 3 od 10. Prav tako je v pol leta crknila E14 ledica 6W. Skratka en drek, očitno jih za večje moči le navijejo z večjim tokom, namesto da bi dodali več čipov. Prav tako ful prenašajo fliker iz omrežja, ker je vezje tako osnovno (usmernik in 2 kondija). Na žalost pa se težko dobi tako močne s kotom 120° za tako ceno.

Vse CFL-jke mi delajo brezhibno, še iz starega stanovanja. Ena bo pravkar praznovala 10let delovanja (in ornk, po 6h/dan). Osram DST 23W. Ne utripa nič ob flikerju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

dela ::

Verjetno je tudi velik problem, da vse skupaj na koncu nabijejo v malo plastično ohišje. LED žarnica velikosti klasične 60W žarilne kaj veliko več od dejanskih 3W ne zdrži na dolgi rok po mojih izkušnjah, sploh če ni niti nekih vidnih alu reber. Vsaj za te pogoste kitajske LED čipe to drži, mogoče so kakšni drugi malenkost bolj odporni na vročino.
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bliža se konec halogenskih žarnic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
14427181 (21184) bMozart
»

LED žarnice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
203859 (2561) jtothek
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594120688 (89612) BigWhale
»

LED žarnice & ebay (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5015617 (14112) energetik

Več podobnih tem