» »

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Slo-Tech - Medtem ko Google ne skriva, da si želi prevzeti nadzor nad čim večjim delom našega življenja, Amazon svoje poslanstvo udejanja manj na očeh javnosti, a nič manj učinkovito. Iz spletnega prodajalca knjig v garaži v Seattlu, ki je dobil svoje ime zato, ker je ustanovitelj Jeff Bezos želel čim boljši položaj v abecednih seznamih, je nastal mastodont, ki žre vse pred seboj.

Amazon že zdavnaj ni več le spletni prodajalec knjig. Tam lahko kupite domala vse, svoj pohod pa nadaljujejo tudi z izdajo pametnega telefona. Bralnik e-knjig Kindle je že zdavnaj postal velika uspešnica. In prav e-knjige so bitka, kjer se Amazon že dolgo spopada z založniki in drugimi prodajalci, zlasti Applom. Zaradi svoje velikosti si lahko privošči tudi precej izsiljevanja.

Ta teden so spremenili pogoje o prodaji tiskanih knjig za založnike, ki so jih ti že označili kot pogubne. Posebej zanimivi sta dve določili. Prvič, založniki ne smejo nikjer ponujati knjig po nižji ceni, niti v lastnih trgovinah. Apple že dlje časa zahteva nekaj podobnega, a s to razliko, da gre sedaj za fizične knjige, ne pa e-knjige.

Drugi pogoj pa postavlja založnike v položaj, ko je celo njihovo upravljanje zalog odvisno od Amazona. Če bo knjiga pošla in založnik ne bo pravočasno zagotovil svežih izvodov, si Amazon pridružuje pravico, da jih natisne in proda kar sam. Založniki v en glas zatrjujejo, da je to nedopustno. A po drugi strani - Amazon je tako velik, da si lahko privošči izsiliti tudi takšne dogovore, saj si praktično nihče ne more privoščiti ne prodajati svojih knjig tudi prek Amazona.

Amazonu umazane prakse niso tuje, saj v ZDA in Nemčiji kakšno knjigo dobavljajo nerazumno število tednov ali pa ji višajo ceno, če so v sporu s kakšnim založnikom. Amazon očitke zavrača, a v Nemčiji zaradi teh očitkov že teče ugotovitveni postopek pred uradom za varstvo konkurence. Amazon si je zamislil tudi nekaj zelo izvirnih storitev, ki jih želi zaračunati ameriškemu založniku Hachette, s katerim sta v sporu že dlje časa, in jih primerjajo s plačili, ki jih klasični trgovci terjajo za postavitev izdelkov na določene police in podobno.

Regulatorja trga so na Amazon (pa tudi ostale multinacionalke) še posebej občutljivi, ker so podjetja izjemno domiselna pri izogibanju plačila davkov. Spomnimo, da Amazon plača manj kot odstotek davka na svoje zaslužke izven ZDA.

Seveda moramo Bezosu priznati, da naredil revolucijo v svetu internetne prodaje. Plačevanje z vnosom številke kreditne kartice in celo njena hramba na prodajalčevih strežnikih, uporaba ocen in opis ostalih kupcev, priporočila za sorodne izdelke ob nakupu, možnost kupiti katerokoli od koderkoli na svetu je le nekaj sprememb, ki jih danes štejemo kot samoumevne, pa jih je uveljavil prav Amazon. Danes lahko na Amazonu kupimo vse od bazena do e-knjige. Toda zdi se, da gre Amazon v boju za tržni delež in dobiček prevečkrat čez rob dovoljenega.

7 komentarjev

Lion29 ::

jaz sem postal v zadnjih 3 mesecih prav malo odvisen od amazona... :|

z njihovimi trgovskimi storitvami sem zelo zadovoljen...

sem pa zadovoljen tudi z njihovimi IT storitvami, njihov oblak, pa mail servis je odlicen.

ce bi vlagal v delnice, bi vlozu v amazon sigurno
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

...:TOMI:... ::

Če amazon tiska in prodaja... Čemu se potem avtorji sploh še zatekajo k založnikom, naj direktno z amazonom podpišejo pogodbo.

Se mi zdi, da avtorji dobijo še najmanjši delež pogače, tudi zaradi založnikov pa tudi zaradi trgovcev.
Tomi

Mipe ::

Kaže, da se Amazon trudi okrepiti svoje ime na račun soimenjaka - s tiskanjem ga bodo uničili. Južnoafriškiameriški pragozd, jasno! :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

...:TOMI:... ::

Afrika ja... :))
Tomi

Mipe ::

*facepalm*

cegu ::

Jaz sem na Japonskem preko Amazona kupoval riž:D

RejZoR ::

...:TOMI:... je izjavil:

Če amazon tiska in prodaja... Čemu se potem avtorji sploh še zatekajo k založnikom, naj direktno z amazonom podpišejo pogodbo.

Se mi zdi, da avtorji dobijo še najmanjši delež pogače, tudi zaradi založnikov pa tudi zaradi trgovcev.


Sej Amazon verjetno tud cilja na nekaj takega...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam so šle vse e-knjige? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5011664 (8700) mp218
»

Evropska komisija preiskuje Amazon

Oddelek: Novice / Tožbe
106229 (5147) SkipEU
»

Kindle Unlimited avtorjem porezal prihodke

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
3210491 (8224) thramos
»

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

Oddelek: Novice / Ostale najave
247110 (6146) JanezekNovak
»

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
3412161 (11009) ender

Več podobnih tem