» »

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

Amazon popustil, pripravljen podražiti e-knjige

CNet - Spomnimo, da je konec tedna založnik Macmillan z Amazona odstranil vse svoje e-knjige, ker Amazon ni pristal na zvišanje njihove cene z 9,99 dolarja na 15 dolarjev. Včeraj, prav berete, v nedeljo, je Amazon popustil. Po njihovem mnenju je 15 dolarjev še vedno nepotrebno visoka cena (nič čudnega, če pa je Amazonova marža 70 odstotkov), a ker ima Macmillan monopol nad svojimi naslovi, jim bodo dovolili prodajo po tako visoki ceni, saj so drage knjige še vedno boljše od nobenih knjig sploh. To pomeni, da se bodo Macmillanove knjige počasi vrnile na Amazon, kjer bodo stale med 13 in 15 dolarji. Kdaj točno se bo to zgodilo, še ni znano, naj pa bi se kmalu. O nadaljevanju bitke vas bomo obveščali.

24 komentarjev

Zmajc ::

/fail

borchi ::

tile pri amazonu pa res ne znajo držat "poker face"...
l'jga

JayKay ::

še vedno so knjige na amazonu cenejše kot kjerkoli drugje. to velja za tiskane kot tudi za elektronske. hvalabogu za amazon.

borchi ::

amazon pravi, da proda 6 e-knjig na 10 papirnatih. glede na to, da je ciljna populacija za e-knjige trenutno še HUDO HUDO manj številčna kot za papirne, je očitno, da kupcem cena e-knjige ne predstavlja problema. očitno jim format prinese toliko prednosti, da so pripravljeni požret tudi "sej jih ja nič ne stane digitalna distribucija" argument. kupci so glasovali (z denarnico).

(zdej jih pa amazon hoče prepričat, da so bedaki, ccc... pri amazonu se obnašajo kot ženske na robu živčnega zloma(tm))
l'jga

st00rm ::

glede da je Amazon v veliko boljšem položaju kot Appale pri e-knjigah, nebi smel popustit (in bi zaradi tega mogoče še dobil več strank)
God must love stupid people because he made so many of them.

borchi ::

dve razlagi sta samo možni (oz. suma obeh):

- amazon se hudo boji apple-a
- mcmillan ni edini založnik, ki mu je dovolj ropanja
l'jga

JayKay ::

mcmillan je dvignil ceno zaradi pogodbe z applom. če ima amazon res 70% maržo, potem mu je vseeno, saj zasluži še več. problem je to, da bo cena za knjige na ipadu enaka ceni za kindle, kar pa amazonu ni vseč, saj je cena knjig edin izmed jokerjev kindla v tem dvoboju.

Lonsarg ::

70% maržo?? potem pa ni čudno, da so elektronske knjige dražje od tiskanih. Razumel bi 10%, mogoče 20...

borchi ::

problem je to, da bo cena za knjige na ipadu enaka ceni za kindle, kar pa amazonu ni vseč, saj je cena knjig edin izmed jokerjev kindla v tem dvoboju.

tough luck!

sicer mislim, da ni edini joker (kindle je boljši e-reader kot ipad), ampak nihče amazonu ne brani, da prepusti založnikom 99% zaslužka (in bodo ti z veseljem na amazonu prodajali e-knjige ceneje kot pri applu). aja, to se pa ne bi šli. jah, wake up! kmalu ne boste več praktično edini v tem biznisu, kmalu bo konec teh mafijskih prijemov...
l'jga

jlpktnst ::

Ja itak da imajo brutalne marže na vse elektronske reči. Saj jih praktično nič ne stanejo. Tudi če bi bila infrastruktura 200% boljša bi vseeno kovali več dobička kot ga prek papirja. Zato je pa e- tak hit. Nizki vložki pa neumn folk ki kupuje navsezadnje za isto/višjo ceno (in dobi manj). Na koncu ti še pa lahko remote vse poberejo.

Gladi ::

Logična poteza, v primeru da bi bili trmasti, bi še ostali založniki prešli h Applu, ki jim dovolja cene ob katerih imajo več dobička. Če bi se spravil v to distribucijo en jebiveter, verjetno nebi popustili oziroma definitivno nebi, ampak Apple ma za sabo kar velik spekter kupcov v ostalih aplikacijah do zdej in dvomim da tukaj trenda ne bo nadaljeval.

paggy ::

Lonsarg je izjavil:

70% maržo?? Razumel bi 10%, mogoče 20...


Sem delal v trgovini in ti povem, da na noben izdelku nismo imeli 70% marže ampak globoko večjo. Tako kot vse ostale trgovine pri nas. :| Tako da je 70% relativno malo.
If you wanna be good, you have to crash. We crash a lot!

nekikr ::

Ja, to že, ampak v kakšni trgovini? Z računalniki zagotovo ne.

paggy ::

To res ne. Ampak ne se zavajat, da je marža trgovcev samo 30%, tudi v trgovini z računalniki. Res pa je odvisno od izdelka.
If you wanna be good, you have to crash. We crash a lot!

JayKay ::

zakaj kr nekaj govoriš?. marža je tudi manj kot 30%, včasih manj kot 10%. marža pri prenosnikih in marža pri pisarniških potrebščinah gotovo nista enaki. recimo včasih je nadomestna kartuša za cenon podjetje skupaj s prevozom iz kitajske do slo stala 1 EUR, prodajala pa se je po 10%. Na cpuju pa nisi praktično nič zaslužil.

nekikr ::

Paggy, pojma nimaš. Prodaja kruha in tekstila se pač ne more primerjati s prenosniki. Na HDMI kablu trgovina res zasluži 50% ali več, ampak na prenosniku ali kakšni drugi vrednejši napravi pa zelo redko nad 15%. In da eno plačo pokriješ moraš prodati kar lep kup HDMI kablov...

destroyer2k ::

Tukaj se tudi treba vprašat koliko imajo stroške z eknjige. Ker jaz še nisem kupil eknjige, tako da ne vem če lahko večkrat downlodaš jo. Recimo steam ima maržo za 20EUR igro okoli 6,5EUR (se mi zdi da torchlight razvijalec je to razkril), ampak ker lahko to večkrat dol potegneš pride cena serverja kar veliko.

Pat_MaGroin ::

Še vedno sem fasciniran, kako zabit je folk, da sledi Applu glede nabuloz o bralniku knjig. Branje knjih na aktivem LCD zaslonu??? JAO.

LP,
PIC

Gavran ::

Lonsarg je izjavil:

70% maržo?? potem pa ni čudno, da so elektronske knjige dražje od tiskanih. Razumel bi 10%, mogoče 20...


In potem pirati "ropajo" avtorje... japajade... avtorske pravice bi bilo potrebno preimenovati v trgovčeve pravice...
Sploh pa je neprimerljiva cena distribucije papirnate proti elektronski knjigi...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Lonsarg ::

Res zakaj potem avtorji direkt, ali pa vsaj založbe ne dajo lepo Paypal linka na svoji spletni strani pa se grejo sami prodajo e-knjig. To je pa res minimalen strošek postavt, ne pa da dajo na Amazon, kjernaprimer za knjigo dobijo 3 dolarje, amazon pa 7...

Potem pa bi prec ratala kaka spletna stran stila TPB, ki bi indeksirala vse e-knjige brezplačno, pač živela od oglasov in tam bi imel linke do paypal nakupa knjige, ki bi jo našel preko iskalnika. Mislim, kiri idioti pr založbah, da nimajo možnosti direktnega nakupa...

noraguta ::

eh borčij se laže marža za eknjige na kindlu je sedaj 50-50. nevem od kje mu tistih 70%. na 70-30 do 10$ za založnika planirajo it z izidom ipada. Mcmillan pa izsiljuje. poprej je bila maržaa večja z razliko , da papirnate verzije amamzon vnaprej odkupi od založnika. z ebooki pa jim plačuje samo še prodane izvode in to nekaterim založnikom ne diši. je pa sam spor dvorezen meč tudi za založnike saj je naredil kar precejšno reklamo različnim samo založniškim servisom.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

borchi ::

eh borčij se laže marža za eknjige na kindlu je sedaj 50-50.

če borchi laže, laže tudi amazon. ti procenti so znani že dolgo...

Amazon says the average $8.99 book would earn the content provider $6.25, while under the previous plan they would have taken a measly $3.15--if you factor in the cost of delivery at 15 cents per megabyte.


se pravi, založniku po trenutnem planu ostane 35%, če je knjiga manjša od 1MB. če je večja mu ostane manj...

tolko o borchijevih lažeh...

(orangutan bo pa svoje tumarije še naprej razlagal, brez dvoma...)
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Smeagol ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Še vedno sem fasciniran, kako zabit je folk, da sledi Applu glede nabuloz o bralniku knjig. Branje knjih na aktivem LCD zaslonu??? JAO.

LP,
PIC


Pricakoval bi, da bo na zacetku res veliko knjig prodanih, ker bojo ljudje pac iskali kaj bi lahko poceli z ipadom. Ampak kar malo dvomim, da bi to bilo dolgorocno. Ne mores 300 stransko knjigo brat na tem.

JanezekNovak ::

Smeagol je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Še vedno sem fasciniran, kako zabit je folk, da sledi Applu glede nabuloz o bralniku knjig. Branje knjih na aktivem LCD zaslonu??? JAO.

LP,
PIC


Pricakoval bi, da bo na zacetku res veliko knjig prodanih, ker bojo ljudje pac iskali kaj bi lahko poceli z ipadom. Ampak kar malo dvomim, da bi to bilo dolgorocno. Ne mores 300 stransko knjigo brat na tem.


Narobe gledate zadevo.

Zaenkrat so izdali iPad in bojo poskušali prevzeti še konkreten delež na področju e-book distribucije.

Zaradi tega so izdali napravo, ki predvaja vse iTunes vsebine, poleg iBooks.

Če bo zadeva uspešna in bodo ljudje zahtevali kvaliteten e-ink reader smo lahko 100% prepričani, da ga bodo izdali.


Pa še ene misel glde prihodnosti e-časopisov.

Verjetno bo v prihodnosti tako, da si bo vsak lahko naročil časopis po svojih željah.

Na začetku, ko se bo posameznik bo naročil na časopis, bo lahko za svoj denar naročil teme iz različnih časopisov.

Nekdo bo imel časopis, ki bo imel vsakodnevne novice iz Dela, New York Times-a, dodatno še šport iz Ekipe in vreme iz Dnevnika.

Nekdo drug bo imel časopis, ki bo imel novice o šahu iz British Chess Magazina in Chess revije, vreme v Sibiriji, IT novice o Unixu.

Tretji bo imel časopis, ki bo imel IT novice o Linuxu, zraven pa še članke o informacijski varnosti.

Vsi bodo dobili e-časopis vsak dan ob 5.00 na svojo tablico (barvni e-ink ali pa LCD oz. OLED).

Plačevali bodo pa za ta časopis vsi enako, recimo 19,90 €.
http://www.euroairsoft.com/


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
209808 (7132) M.B.
»

V ponedeljek tožba zoper Apple kot zadnje dejanje e-črkarske pravde

Oddelek: Novice / Tožbe
74321 (3112) nekikr
»

Amazon namerava ceniti e-knjige

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
266611 (4963) St235
»

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
65431 (5058) BaToCarx
»

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
3412110 (10958) ender

Več podobnih tem