» »

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Jeff Bezos si želi nižje cene e-knjig, a ne iz altruizma.

Slo-Tech - Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost dokazujejo, da so cene 15 ali 20 dolarjev za e-knjigo previsoke in da škodujejo tudi samim založnikom in avtorjem. Pravijo, da pri znižanju cene knjige s 15 dolarjev na 10 dolarjev prodajo 74 odstotkov več izvodov, kar prinese 16-odstotno povečanje prihodkov. Ker pri e-knjigah ni stroškov tiska, skladiščenja, distribucije, prevoza in fizične prodaje, se višji prihodki neposredno prevedejo v višje dobičke, zato bi morale biti cene nižje, trdi Amazon. Ne ravno 10 dolarjev, saj so naslovi, ki so upravičeno zaslužijo višjo ceno, a v povprečja bi ta morala biti nižja. S tem je Amazon prvikrat po maju v boju z založnikom Hachette jasno definiral svojo pozicijo.

To se sliši smiselno, a ni jasno, od kod je Amazon potegnil navedene številke. Amazon tega uradno ni želel komentirati, slišati pa je, da gre za povprečne vrednosti. Ker dodajajo, da je e-knjiga izrazito elastična dobrina, sploh ni nujno, da bi vse e-knjige pridobile s ceno 10 dolarjev. Kakšne bi bile lahko dražje, druge pa bi morale biti cenejše. Še en pomemben vidik prodaje e-knjig je prodaja tiskanih knjig, kjer je Amazon prav tako glavni igralec. Če kupci e-knjig prehajajo s tiskanih, potem Amazon in založniki hodijo sami sebi v zelje.

Kaj torej želi Amazon? Pogodbeno določiti ceno e-knjig na 10 dolarjev, medtem ko za svoj delež pravijo, da bi bilo 30 odstotkov povsem zadosti, a le če bi se cene ustrezno znižale, da bi bilo prometa več. Toliko že trenutno plačujejo založbi Hachette, s katero imajo še precej nerazčiščenih problemov. Trenutno je Amazon odstranil gumb za prednaročilo z naslovov pod okriljem Hachetta in - tako mu očitajo - namerno upočasnjujejo dobavo tiskanih knjig tega založnika. Hachette vztraja pri ceni 15 dolarjev, kar pa je še vedno nižje od nekaterih naslovov ta hip.

Spomnimo, da so bili Hachette in drugi založniki skupaj z Applom obsojeni kartelnega dogovarjanja o višini cen e-knjig. Apple se je tedaj dogovoril za 30-odstotni kos pogače, založniki pa so dobili svobodo določati ceno e-knjig. Tudi Amazon je bil prisiljen prevzeti enako 43-odstotno maržo (1,0/0,7). Koliko pa dobijo avtorji? To je odvisno od njihove pogodbe z založniki in v povprečju jim pripade okrog 25 odstotkov končne cene knjige. Amazon pravi, da bi si morali založniki in avtorji zneske deliti bratsko (vsak 35 odstotkov).

20 komentarjev

PNG ::

E-knjige so predrage (Amazon). Ni redko, da so celo dražje od papirnatih. Žal me ne bo nihče prepričal, da je ceneje paperback izdelati kot elektronsko kopijo poslati na napravo.

Je pa na primer Kindle v veliko pogledih precej bolj udoben kot klasične knjige.

Mipe ::

Plača naj se kvaliteto, ne kvantitete.

Cervantes ::

PNG je izjavil:

E-knjige so predrage (Amazon). Ni redko, da so celo dražje od papirnatih. Žal me ne bo nihče prepričal, da je ceneje paperback izdelati kot elektronsko kopijo poslati na napravo.

Je pa na primer Kindle v veliko pogledih precej bolj udoben kot klasične knjige.

Se strinjam absolutno.
Trgovcu 35%, avtorju 25? Narobe svet.
Greed is good?

nekikr ::

Hja, brez tega trgovca bi avtor lahko prodajal le "sosedom" in zaslužil precej, precej manj. Trgovec je razvil prodajni kanal, ki je vreden vsaj toliko, kot pisanje knjige (gledano iz strani denarja). In nič ni narobe s tem, socializma je pač konec. Še vedno ima vsak avtor možnost, da ne prodaja preko trgovcev ampak sam in pobere 100% a vseeno vsi silijo k trgovcem. Očitno je to bistveno bolje.

kronik ::

Ni mi jasno, zakaj tukaj sploh kdo potrebuje založbe? Hachette v tem primeru. Naj raje Amazon postane založnik in prodaja e-knjige po 99 centov in bo prodaja v višavah. Tiskane knjige in predvsem učbeniki bi že zdavnaj morali biti zgodovina.

Invictus ::

kronik je izjavil:

Ni mi jasno, zakaj tukaj sploh kdo potrebuje založbe? Hachette v tem primeru. Naj raje Amazon postane založnik in prodaja e-knjige po 99 centov in bo prodaja v višavah. Tiskane knjige in predvsem učbeniki bi že zdavnaj morali biti zgodovina.

Urednik, jezikoslovec, preverijo in analizirajo zgodbo, itn ...

To naredijo založbe, ker ravno vsakega sranja pa ne morejo objaviti.

Založbe so preprosto filter za šalabajzerske avtorje in wannabe pisatelje.

e bi rad malo več vedel o procesu, ima Mazzini na svoji strani napisano kako to poteka v ZDA. Objavljanje knjige namreč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

fosil ::

Ali pa če Amazon zniža svojo maržo na kakšnih 10%.
Saj to bi znižalo ceno, povečalo prodajo... in vse kar omenjajo.
Pri spletnih trgovinah je marža 35% po mojem absolutno previsoka.
Tako je!

darkkk ::

fosil je izjavil:

Ali pa če Amazon zniža svojo maržo na kakšnih 10%.
Saj to bi znižalo ceno, povečalo prodajo... in vse kar omenjajo.
Pri spletnih trgovinah je marža 35% po mojem absolutno previsoka.



Nima veze kaj je tvoje mnenje, moje mnenje ipd.
Važno je mnenje delničarjev, ki pač nagrajujejo prihodke, oz. če hočeš drugače: če bi imeli sedaj taisti delničarji možnost investirati v Georga R.R. Martina, bi mu dali 100%, Amazonu pa založbi pa 0. Situacija je bila precej obrnjena 20let nazaj, zdej so pa pogodbe v špilu :)

Tko da, kickstarter je super, ker lahko greš direkt do "projekta" mimo infrastrukture, ki pobira velike procente - problem pa je, da bo tudi denar to počas pogruntal (razen če se ga na nek način zaklene stran) in bo kickstarter postal spet nek investicijski trg.

M.B. ::

Še vedno velja, da če hočeš zaslužit s knjigo, jo izdaš sam. Kar sploh ni tako težko.
We can now say that self-published authors earn more in royalties than Big 5 authors, combined. This may reverse itself by the time February rolls around, but it adds weight to a recent story in The Guardian about the unsustainability of traditional publishing if authors continue to earn less while their publishers earn more.

It bears putting a number here and stressing what we are seeing: Self-published authors are now earning nearly 40% of all ebook royalties on the Kindle store. The days of looking at self-publishing as a last option are long gone. A lot has changed in six months.

Vir Author earnings report julij letos

Lahko samo napišeš stvar pa jo daš na Amazon. Mogoče kdo kaj kupi mogoče ne. Potem se ti nabere kaj denarja od službe narediš cover art pa urediš. Pa ti mogoče rata al pa tud ne. Ampak ko ti rata je tvojih 70% in filmske pogodbe (če?) :)

You are a start-up. I just participated in SXSW Interactive in Austin, a place where everyone is looking to start up the next great business. The next great business is you. I laugh when people bemoan the idea of spending 1,493.09€ ($2,000) to self-publish a book. Personally, I didn't spend a penny until I was already earning enough to quit my day job. But I don't recommend this for everyone. Invest in your book with editing and great cover art.


Self-publishing pays 70% royalties for the rest of your life. Traditional publishing pays 12.5% for six months (how long you'll be shelved or weakly promoted). Self-publishing pays monthly. Traditional publishing pays twice a year and after quite a bit of initial delay. If you own your material, you can give it away, a huge advantage in building readership. Traditional publishers won't do this for fear of competing with their other products (other authors). It's also why they won't promote you beyond that six month window. You are now their competition. You don't want that.


Vir: http://www.hughhowey.com/my-advice-to-a...
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Snail ::

Amazon je še največji bandit ... nima lih veze e-knjigami, ma vseeno zanimivo branje http://www.nytimes.com/2013/07/05/busin...

in največja ironija je, ko dobiš e-knjigo dražje od tiskane verzije :/

Matev ::

a tiskane knjige sploh še delajo?

digitalcek ::

Matev je izjavil:

a tiskane knjige sploh še delajo?


A na video 8 ljudje še snemajo videe? Še!
A na minidiske ljudje še snemajo koncerte? Še!
A na gramofone ljudje še poslušajo glasbo/vinilke? Še!

A ljudje še seksajo, brez da bi pri tem uporabili cele predale primpomočkov? Še!
Tisti, ki pa jih uporabljajo, pri mnogih ženskah celo tvegajo, da bodo odslovljeni...

Matev ::

verjetno je to tko kot kočije
so še
a jih je malo
in ni ravno pogost prizor da bi videl človeka iti v službo s kočijo

digitalcek ::

Matev je izjavil:

verjetno je to tko kot kočije
so še
a jih je malo
in ni ravno pogost prizor da bi videl človeka iti v službo s kočijo


Ko že ne moreš brez replike (ker te srbi):
Vožnja s kočijo okrog Blejskega jezera je kakih 30, 40 evrov.
Vožnja v Ljubljani (90 minut z mestnim avtobusom)pa 1.20 evra.
Ampak saj ne štekaš...

Oberyn ::

Hm, od kar sem nabavil Kindla par let nazaj, nisem več vzel v roke papirnate knjige, niti nisem več vstopil v kjižnico (kjer sem si prej izposojal tudi preko 100 knjig letno, in to nekje od sredine sedemdesetih let naprej).

Ni bilo to v planu, ampak tako je naneslo. En tak naraven tok, zgleda.

Kar se tiče slovenskih prevodov e-knjig, problem so drugi stroški, ne tisk. Zadnjič sem govoril o tem z enim starim uredniškim mačkom in sem bil malo šokiran. Recimo, prevajalca se plača za prevod ene knjige, tiskane. Če jo hočeš zdaj izdati še kot e-knjigo, moraš prevajalca plačati še enkrat. Ker tisti prevod je bil narejen za papirnato knjigo. Podobno z avtorskimi pravicami za izdajo. Če bi hotela založba pri nas sago Georga Martina izdati kot e-knjigo, bi dodatno (ponovno) plačala avtorske pravice lastniku, Pižami pa prevod. Saj ne vem, če naj to sploh verjamem. Tisk pa pri tem niti ni tako drag. Tako da slo prevedene izdaje e-knjig bodo ostale drage. Drugo je pa, če ti jezik ni ovira. Potem se ti odpre cel svet. Ne nujno za 15 eur po komadu, če pač zbereš tak tok življenja, moderno neoliberalni.

Mimogrede, tisti Snail malo višje, hm, leta pozabljeni Snail iz Joker cream-teama mogoče?

Bor H ::

To s prevajalci kar drži, vsaj v eni od pogodb, ki sem jo videl, je pisalo, da velja za izdajo X izvodov, verjamem pa da če pride do ponatisa še X izvodov, da cena ne bo še enkrat ista, al pa, kaj pa veš.

MuadDib ::

nekikr je izjavil:

Hja, brez tega trgovca bi avtor lahko prodajal le "sosedom" in zaslužil precej, precej manj. Trgovec je razvil prodajni kanal, ki je vreden vsaj toliko, kot pisanje knjige (gledano iz strani denarja). In nič ni narobe s tem, socializma je pač konec. Še vedno ima vsak avtor možnost, da ne prodaja preko trgovcev ampak sam in pobere 100% a vseeno vsi silijo k trgovcem. Očitno je to bistveno bolje.


Huh... tole me je pa sokiralo! Brez trgovca bi avtor zasluzil manj, to drzi, ampak brez avtorjev pa ne bi zasluzile ne zalozbe ne trgovci! Zraven tega pa je v "razvitem, demokraticnem" svetu vec nepismenih kot pa jih je (bilo) v socializmu! Zatorej sem prej za vzpodbujanje avtorjev (zalozbe tako same pridejo) in seveda trgovcev!

Je pa tudi res da se trgovci prilagajajo trziscu. Ce lahko uspesno prodajajo drazje e-books kot pa papirnate izvedbe, pol bodo to poceli (vecje je povprasevanje, visja je cena). To je pac cena cistega, nereguliranega kapitalizma ;)

V vsakem primeru je to enako kot zgodba s cebelico:
Cebelica je nabirala med. Vsak dan lepo eno vedro. Pa so ugotovili da nima nikogar, ki bi ji koordiniral delo in so ji dodelili sefa. Zdaj je morala nabirat zase in za njega, se pravi dve vedri dnevno. Seveda so potrebovali se racunovodkinjo. Nabira tri vedra dnevno. Zaposlijo se direktorja, tajnico, kadrovsko sluzbo, varnostnega inzenirja, dva bodyguarda za direktorja itd. Cebelica mora seveda nabirat med za vse skupaj, kar pa ne more in je ze cela onemogla. Nakar ugotovijo da je cebelica samo strosek in jo odpustijo!

A misli dejansko kdo da so vsi ti posredniki tako zelo potrebni za avtorja? Ali pa bodo raje stavili na masovno produkcijo knjig, tiste prave avtorje pa "odpustili"?

spirit ::

Avtorjev ne bodo odpustili, ker nekdo mora pisati knjige, avtor z uveljavljenim imenom bo prodal nekaj knjig četudi ne bo šlo za njaboljšo njegovo knjigo, medtem ko neuveljevaljen z enako knjigo proda precej manj (nima imena). Promocija knjige tudi ni ravno poceni... morda si vzamejo preveč, a vendar tudi avtorji, ki so uspešni dobijo precejšen kos pogače, poleg tega veliko avtorjev, sploh takih, ki so že izdali kakšno knjigo dobijo nek kupček denarja še preden se lotijo svoje naslednje ''uspešnice'' potem pa še kos pogače od prodaje, seveda vse je odvisno od pogodbe ki jo podpišeš.

nekikr ::

A misli dejansko kdo da so vsi ti posredniki tako zelo potrebni za avtorja?

Absolutno. Avtorji sami, v milijonih, tako pravijo. Vsak dan znova in povsem javno. Enako velja za glasbenike, velika večina jih sanja, da bodo uspeli in podpisali pogodbo s kakšno založbo.
Ostalo je pa en sam bluz.

M.B. ::

Brez trgovca avtor zasluži manj, ampak brez založbe pa več, če ima tgovca.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Oddelek: Novice / Ostale najave
1210490 (8961) 111111111111
»

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Oddelek: Novice / Ostale najave
76090 (5746) RejZoR
»

Amazon in Hachette v novi bitki za knjige

Oddelek: Novice / Tožbe
126062 (4090) bojsi
»

V ponedeljek tožba zoper Apple kot zadnje dejanje e-črkarske pravde

Oddelek: Novice / Tožbe
74310 (3101) nekikr
»

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Oddelek: Novice / Ostale najave
299676 (8104) MatejMatej

Več podobnih tem