» »

IQ in število otrok

IQ in število otrok

1
2
3

x3ca ::

sensei je izjavil:

V osnovi je lih v tem fora, a ni? Brez predznanja in priprav lahko preveriš ali dojameš vzorce, ali ne. Sej, če se ne motim, ko gre za natačnejše merjenje IQ, se uporablja tud besedne teste.


Pomojem so zgolj vzorci premalo za objektivno merilo inteligence. Recimo avtisti na teh testih lahko dosežejo izjemne rezultate, medtem ko pri neki logični nalogi z besedilom (npr. Einsteinova uganka) failajo, zato ker so izredno vizualno naravnani. Obratno velja za ljudi, ki niso tako vizualno naravnani. Anyway, tole je mal offtopic.

alexa-lol ::

sensei je izjavil:

Naj se vsak odloči če je tisti, ki je bolj izobražen tudi bolj inteligenten... j

To ni in ne more bit stvar odločitve.


V povprečju velja da imajo tisti z višjim IQ tudi višjo izobrazbo. Obstajajo pa tudi robni primeri ko imajo visoko izobrazbo ampak niso pretirano inteligentni, in obratno, ljudje ki nimajo nobene izobrazbe pa so vseeno inteligenti, kar pokažejo s tem kako se znajdejo življenju.

S tem "kako se znajdejo življenju" ne mislim to kako najdejo način da ogoljufajo vsakega, ki ga vidijo. Tu mislim na to kakšne pozicije zavzemajo v podjetjih oz. ustanavljajo svoja podjetja,.. karkoli pač.

sensei ::

Če misliš izobrazbo kot faks titule potem se ne strinjam, oziroma povprečno inteligenten posameznik z izobrazbo definitivno ni robni primer.

V povprečju velja da imajo tisti z višjim IQ tudi višjo izobrazbo.

Iz tega ne moreš zaključit, da je tisti, ki je bolj izobražen tudi bolj inteligenten.

PrimozR ::

m0LN4r je izjavil:

Povprečni IQ celega planeta pada definitivno.

Ne. Ne pada niti se ne dviga. Ker je definiran s povprečno inteligenčnostjo. Povprečni kvocient je torej vedno 100, ker je tako normiran, lahko pa variira inteligenca. Seveda če se držimo definicije.

Itak pa cifra IQ-ja ni najbolj relevantna, ker je pomembna še standardna deviacija testa. Bolj bistven podatek je, v kater % populacije spadaš. MENSA recimo jemlje zgornja 2 %.

x3ca je izjavil:

kuall je izjavil:

Večina IQ nalog meri meri sposobnost prepoznavanja analogij.
To je tako pogosta in koristna lastnost ( zelo pogosta je v človeškem jeziku npr), da zato kar natačno izmeri splošno inteligenco.


Torej ciljaš na take teste, ki merijo tudi besedno inteligenco? Ker tiste progresivne matrice, ki ponavadi predstavljajo večino IQ testov (mislim, da tudi od Mense) se meni zdijo precej specifične, ker so usmerjene na sposobnost vizualnega procesiranja geometričnih podobnosti, kar pa ne leži vsakemu. Verjamem, da lahko pokažejo neko koreliranost s splošno inteligenco, ni pa zanesljivo.

@m0LN4r, če zna otrok pri 3 letih brat in pisat, ni problema tudi testirat :) jst se sicer spomnem takih luštnih logičnih slikic, začetne naloge so bile zmeraj zelo enostavne, npr. katera stvar je večja / daljša ipd. To so uporabljali psihologi. Kot otrok je zelo lahko dobit dober rezultat na IQ testu, če se starši veliko ukvarjajo s tabo. Ko se razvoj ustavi, je zgodba pač malo drugačna in tisti presežek prej ni več tako očiten.

Ni geometrijska podobnost temveč logičnost. Ker za nalogo ni nujno geometrija, ena na iqtest.dkl vem da predstavlja seštevanje in odštevanje (podrobnosti ne bom razkrival), pa je v geometrijski obliki. To je pač bistvo testa IQ-ja, distancirati se moraš od kakršnihkoli jezikvonih omejitev, test IQ moraš dati komurkoli na zemlji (magari z osnovno razlago, kaj naj počne, da dobiš reprezentativen rezultat v časovnem okviru, ki je podan) ali pa izvenzemeljskemu bitju, ko/če nas obiščejo. Ko vpelješ jezik, pa ne govoriš več toliko o IQ, temveč o kakem jezikovnem, razumevalnem kvocientu oz. podobnih zadevah. IQ je samo en aspekt človeka, če imaš tega visokega, ni nujno da si awsm all round (kot že rečeno, lahko si lenuh, loahko si pa socialni invalid, nekako po vzoru Sheldona v BBT).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

[D]emon ::

Tudi ce zanemarimo dejstvo, da IQ ne pove absolutno nicesar o posamezniku, je celoten premise originalnega posta absurd.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

garamond ::

sensei je izjavil:

Kaj pa, če ravno izobrazba poveča IQ, in je tako tudi izobrazba potreben pogoj za IQ?

Pri izobrazbi gre le za spoznavaje (po nivojih podrobnosti) že obstoječega. Ne more to povečat IQja, če se IQ meri z zelo abstraktnimi testi. Nurture, to pa.

Ko se nekdo izobražuje, si z vajo povečuje velikost kratkoročnega spomina, ki se tudi meri v IQ testih. Izobrazba vključuje učenje logičnega in abstraktnega razmišljanja, kar se vsekakor meri v testih.

klemenSLO ::

Tok se učijo in študirajo (da so posledično pametnejši) da nimajo časa za sex :)
a ni simpl odgovor :)
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Blop ::

alexa-lol je izjavil:

Geni vplivajo na IQ. V ZDA je bila neka semenska banka ki je jemala spermo od moških z nadpovprečnim IQ in potem so izmerili IQ ene ženske, ki je bila tako spočeta in je tudi ona imeli nadpovprečen IQ.

Veš kaj je narobe s tole trditvijo? Manjkajo podatki kot npr. koliko potomcem so izmerili IQ in kako nadpovprečni IQ je imela tale merjena oseba (101?). Men tole diši po reklami za določeno semensko banko.

Me je spomnilo na tisto anekdoto, ko je ena ženska želela imet otroka z Einstanom. Pa ji je rekel, da se boji, da bo na koncu otrok tako grd ko on in neumen kot ona :)

KlemenSLO> Nimajo časa za sex ali za pecanje? Ali pa jim mogoče manjka kak drug visok količnik npr. EQ?

Nekje sem prebrala, da imajo revnejše dužine več otrok ker imajo tako večjo verjetnost, da se bo vsaj eden izmed otrok znašel, preživel in prenesel gene naprej.

IMO, IQ se iz generacije v generacijo povečuje kar je del evolucijo človeka.

sensei ::

Nekje sem prebrala, da imajo revnejše dužine več otrok ker imajo tako večjo verjetnost, da se bo vsaj eden izmed otrok znašel, preživel

To velja (ta vzrok, ki ga omenjaš) za območja, kjer se spopadajo z lakoto, ne pa za socialno ogrožene Evropejce, k jim zmanka za internet :)

nokj ::

kuall je izjavil:

Ker imajo tisti z najnižjim IQjem največ otrok in ker so židje po eni teoriji tako pametni zato, ker so imeli najbolj sposobni največ otrok, ali to pomeni, da se bo človeštvo poneumilo? Kaj je narobe s tem sklepanjem? Vem da ni politično korrekt govorit o tem.

Moja teorija je, da se bo človeštvo v povprečju poneumilo, da pa ni to nič hudega, ker se bodo tisti z najvišjim IQjem parili med seboj in bo tako elita na enem koncu ki bo gnala napredek in malo manj pametni na
drugem, ki bodo užival in jih bo bolel patak.



To so povsem neodvisne spremeljivke.

Zadnjih nekaj deset let nataliteta po celem svetu pada, povsem neodvisno od IQ. Število otrok je povezano z razvitostjo družbe, medicino, stroški življenja ipd..., ne pa z IQ.

m0LN4r ::

@nokj
število prebivalcev narašča, zaradi tega k se nerazvite države razvijajo...
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Cervantes ::

Naj mi bo ob tej priliki izjemoma dovoljeno, da citiram (morda za mode sporne) verze priznanega slovenskega pesnika Milana Jesiha, iz njegove prve pesniške zbirke, Uran v urinu, Gospodar.

Iz legendarne pesnitve, Meirmärtz:

....
slaboumni hlapec Luka
vse pokavsa, vse pofuka
....

Ti verzi brez dvoma pritrjujejo zgornji tezi.

Zgodovina sprememb…

alexa-lol ::

Blop je izjavil:

alexa-lol je izjavil:

Geni vplivajo na IQ. V ZDA je bila neka semenska banka ki je jemala spermo od moških z nadpovprečnim IQ in potem so izmerili IQ ene ženske, ki je bila tako spočeta in je tudi ona imeli nadpovprečen IQ.

Veš kaj je narobe s tole trditvijo? Manjkajo podatki kot npr. koliko potomcem so izmerili IQ in kako nadpovprečni IQ je imela tale merjena oseba (101?). Men tole diši po reklami za določeno semensko banko.



To je bila oddaja NatGeo, ki je raziskovala ali je inteligenca dedna ali je vse le vpliv okolja in kot primer so dali to žensko. Njen IQ ni bil 101 ampak 130. NatGeo nima lih nekega interesa da promovira semensko banko.

trololo2 ::

There are some family effects on the IQ of children, accounting for up to a quarter of the variance. However, adoption studies show that by adulthood adoptive siblings aren't more similar in IQ than strangers,[18] while adult full siblings show an IQ correlation of 0.6. Conventional twin studies reinforce this pattern: monozygotic (identical) twins raised separately are highly similar in IQ (0.86), more so than dizygotic (fraternal) twins raised together (0.6) and much more than adoptive siblings (~0.0).[19]


Racionalnemu človeku tole pove vse. Ideja kako so možgani nek plastičen organ na katerege geni sploh ne vplivajo oz. vplivajo malo, je pravi fenomen naše/današnje družbe. Višino, vid, konstrukcijo, barvo kože, las, ipd. vse brez problema pripešemo genom, ko pride do možganov pa ploščo povsem obrnemo kot da gre za nek misteriozen organ. Od zunaj mora zgledati podobno kot američani in njihovo zanikanje evolucije.

Šmorn ::

Matako je izjavil:

Visoka inteligenca v resnici sploh ni evolucijska prednost, prej ovira ker vodi k pretiranemu poglabljanju v vse. Po domače "kompliciranju". Povprečnež pa zagrabi za rit in naštepa.

Je prednost in to ne majhna. Pod pogojem da imaš pravo vzgojo glede na tvoj karakter in glede na ostale življenjske okoliščine. Vse skupaj je seveda potrebno kombinirati s pravo mero zagnanosti. Takrat takega človeka ne more ustaviti nihče. Kar se pa tiče "kompliciranja" je pa gledano na sebe skoraj popolnoma stvar vzgoje oz. okolja. Komplicirajo skoraj vsi sorodniki in na žalost je tako, da kompliciram tudi jaz. Se pa izboljšujem na tem področju. Aja moj IQ po Catellu je 157, pa me več kot očitno jebe slovnica in nisem multimilijonar ipd...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Šmorn ()

trololo2 ::

Danes gotovo ni več evolucijska prednost, saj se že skozi celo temo piše o tem kdo naredi več otrok. Je pa dobro vprašanje kdaj v zgodovini je bila inteligenca tako sexy da se je naredil preskok iz šimpanza na današnjega človeka. Eno tako obdobje, četudi kratko, ko so ženske močno preferirale moške z visoko inteligenco je gotovo moralo biti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

bohr ::

Tudi mene slovenski jezik ne mara več, zato bom uporabil kar angleščino, ki jo mogoče vsi poznate.

Collective impact of a handful of intelligent people is magnitudes beyond the collective impact of countless masses of people who are not.

trololo2 je izjavil:

Eno tako obdobje, četudi kratko, ko so ženske močno preferirale moške z visoko inteligenco je gotovo moralo biti.


Šlo je za obdobje, ko so neumne požrle inteligentne zveri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bohr ()

m0LN4r ::

@valentino

Tam je bila fora, da so pametnejši preživeli. Znali so lovit, nabirat dobro sadje, delat orodja, pasti nastavljat itn. Danes več to ni potrebno. Dovolj je če si za tekočim trakom imaš minimalno pa že lahko štancaš deco.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

trololo2 ::

m0LN4r je izjavil:

@valentino

Tam je bila fora, da so pametnejši preživeli. Znali so lovit, nabirat dobro sadje, delat orodja, pasti nastavljat itn. Danes več to ni potrebno. Dovolj je če si za tekočim trakom imaš minimalno pa že lahko štancaš deco.


Nope, ker ko se dejansko v neki družbi pojavi izjemno inteligenten osebek, ki izumi neko izboljšavo jo ostali čeprav bistveno manj inteligentni takoj začnejo kopirati. Ker za uporabo trika je potrebno bistveno manjša inteligenco kot za iznajdbo. Plus ljudje radi posekajo posameznike ki štrlijo ven, tako da izumitelj vprašanje če ni na koncu še požgan na grmadi.

Pri inteligenci je enkrat v preteklosti moralo priti do situacije ko so samice neracionalno močno preferirale samce, ki so kazali znake večje inteligence. Podobno kot vidiš pri raznih živalskih vrstah, kjer kakšna značilnost nima nobene dejanske vrednosti razen da je privlačna za samice.

m0LN4r ::

Če ni bila opica spretna kot tista, ki je našela pravi kamen za tolčenje po orehu v džungli pa ga dala v luknco da mu ne odleti med praproti, ga nebo znala kopirat in bo umrla od lakote.
Malo si poglej dokumentarec o opicah, ki tolčejo razne orehe. Dejansko tiste spretnejše "pametnejše" več fukajo, majo boljšo spermo, so lepše bolj zdrave, močnejše, ker pojejo več orehov blablabla...

Za kopirat je tudi potreben zelo velik IQ, k če ne šteka opica kaj dela ji nebo glih pomagalo da tam z nekim random kamnom tolče po orehu. Medtem ko je una ta spretna že 20 orehov požrla.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

bohr ::

Učinkovito oponašanje in kopiranje je točno tisto, kar inteligenca je.

nokj ::

m0LN4r je izjavil:

@nokj
število prebivalcev narašča, zaradi tega k se nerazvite države razvijajo...


Pišete neumnosti.

Nataliteta pada že ves čas od 2 svetovne vojne.

Birth rate @ Wikipedia
World historical and predicted crude birth rates (1950–2050)

Years CBR (The crude birth rate is the number of births per 1,000 people per year.)
1950–1955 37.2
1955–1960 35.3
1960–1965 34.9
1965–1970 33.4
1970–1975 30.8
1975–1980 28.4
1980–1985 27.9
1985–1990 27.3
1990–1995 24.7
1995–2000 22.5
2000–2005 21.2
2005–2010 20.3
2010–2015 19.4
2015–2020 18.2
2020–2025 16.9
2025–2030 15.8
2030–2035 15.0
2035–2040 14.5
2040–2045 14.0
2045–2050 13.4


World historical TFR (1950–2015) (Population is the average number of children that would be born to a woman over her lifetime if: ...)
1950–1955 4.95
1955–1960 4.89
1960–1965 4.91
1965–1970 4.85
1970–1975 4.45
1975–1980 3.84
1980–1985 3.59
1985–1990 3.39
1990–1995 3.04
1995–2000 2.79
2000–2005 2.62
2005–2010 2.52
2010–2015 2.36

Leta 1950 je povprečna ženska imela 5 otrok, danes pa le še 2. Kmalu se bo večanje prebivalstva čisto ustavilo in če bo nataliteta še padala, se bo začelo tudi zmanjševati (nataliteta mora biti ~2 otroka, da ostane število prebivalstva enako).

Koliko je to vredno na lestvici IQ?

Leta 1950 je povprečna ženska imela IQ 90, danes pa 130? :P >:D

kuall ::

Azijci imajo nevtralno nataliteto pa bodo kljub temu naštepal dodatno milijardo v naslednjih 50 letih.
Zato, ker ko bo zdajšnjo generacijo starih ljudi zamenjala nova generacija, ki bo štela več ljudi.

Twix ::

Flynn effect - Wikipedia

Why our IQ levels are higher than our grandparents?

It's called the "Flynn effect" -- the fact that each generation scores higher on an IQ test than the generation before it. Are we actually getting smarter, or just thinking differently? In this fast-paced spin through the cognitive history of the 20th century, moral philosopher James Flynn suggests that changes in the way we think have had surprising (and not always positive) consequences.

video: http://www.ted.com/talks/lang/srl/james...
The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!

Twix ::

The world is a dangerous place, not because of those who do evil,
but because of those who look on and do nothing. Apple has a patent on patent-
ing things they didn't invent. arka putana! :D hašek :D HVALA EDWARD SNOWDEN!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Twix ()

Blop ::

nokj je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

@nokj
število prebivalcev narašča, zaradi tega k se nerazvite države razvijajo...


Pišete neumnosti.

Nataliteta pada že ves čas od 2 svetovne vojne.

Nataliteta oz. rodonst pada, medtem ko se življenjska doba močno povečuje kar povzroča naraščanje št. prebvalcev (nerazvite države se razvijajo).

nokkj ::

Ja, število prebivalcev še narašča, morda zaradi življenjske dobe, še bolj pa zato ker je vseeno večina prebivalstva, predvsem izven Evrope, v Aziji, mlada in ljudje seveda želijo otroke. Ampak pri nataliteti ~2 to še vedno pomeni, da se od sedaj naprej, ko bodo imeli otroke vsi, ki jih danes žeiljo imeti, prebivalstvo samo še obnavljalo (Obstaja en TED govor, kjer pokaže, da se število ustavi na 10 miljardah).

(Neumnost je samo povezovanje števila otrok z IQjem, ostalo ne).

Gornjega govora in efekta še nisem videl, bom pogledal in razmislil, sliši pa se zanimivo. Čeprav ne vem kako veliko bi lahko bilo povečanje IQja skozi čas...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nokkj ()

Cervantes ::

Danes si pametni ljudje ne želijo otrok, s tem so samo stroški in težave. Otroke imajo samo še katoliki, ki se zakavsajo.

klemenSLO ::

Cervantes je izjavil:

Danes si pametni ljudje ne želijo otrok, s tem so samo stroški in težave. Otroke imajo samo še katoliki, ki se zakavsajo.

Ma nemoj... nisem vedel da je v indiji ni kitajskem tolk katolikov.....
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Invictus ::

klemenSLO je izjavil:


Ma nemoj... nisem vedel da je v indiji ni kitajskem tolk katolikov.....

Indija je revna. Otrokom pa pravijo zabava za rajo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cervantes ::

klemenSLO je izjavil:

Cervantes je izjavil:

Danes si pametni ljudje ne želijo otrok, s tem so samo stroški in težave. Otroke imajo samo še katoliki, ki se zakavsajo.

Ma nemoj... nisem vedel da je v indiji ni kitajskem tolk katolikov.....

Govorim o prepričanju, ne o registru.

BigWhale ::

Genetika ima vedno manjsi vpliv kot okolje. Vedno. To velja za prav vse psihofizicne sposobnosti. Genetika dela razliko zgolj v nekaj procentih, zgoraj in spodaj. Vse ostalo je prod trdega dela in okolice.

Ljudje smo pa cedalje pametnejsi. V povprecju. Ze sam napredek civilizacije nam to pokaze.

Cervantes ::

Ne se zajebavat z genetiko. Sploh ne veš, kaj dela. Nobody does. Kdaj se kakšni geni vključijo ali gredo spat, zakaj, tega (še) noben ne razume. Se pa dela na tem.:)

In okolje tudi vpliva, jasno. Do nedavna tega še nismo vedeli- kaj če je Lamarque imel itak prav?

Pustimo se presenetiti.

denabiker ::

v moji okolici imajo ravno največ otrok neizobraženi, socialno problematični itd. Ponavadi so moški pijančki, ali pa takšni ko jim gledanje športa pomeni vse v lajfu ipd. Od žensk pa tudi ni kaj prida. Otrok se pa kar našteje, že skoraj tako kot pri Romih:(
Visoko izobraženi pari: Kar nekaj parov v letih okrog 30 so še kar brez otrok. Ja to je grozljivo.

Ko samo pomislim, kakšni bodo otroci od npr. ateka pijančka, mame, ki posveti življenje idiotskim nadaljevankam...ojej. Kakšni bodo ti otroci? In kakšni bodo otroci od teh otrok and so on? In na mladih svet stoji...:|

Zgodovina sprememb…

trololo2 ::

BigWhale je izjavil:

Genetika ima vedno manjsi vpliv kot okolje. Vedno. To velja za prav vse psihofizicne sposobnosti. Genetika dela razliko zgolj v nekaj procentih, zgoraj in spodaj. Vse ostalo je prod trdega dela in okolice.


Tole si potegnil direktno iz riti. Statistika pa meanwhile pravi da IQ med enojajčnimi dvojčki ki so zrasli narazen korelira s faktorjem 0.76, korelacija med dvema nesorodnima osebama, ki sta rasla skupaj pa je praktično 0.

Another summary:
Same person (tested twice) .95
Identical twins--Reared together .86
Identical twins--Reared apart .76
Fraternal twins--Reared together .55
Fraternal twins--Reared apart .35
Biological siblings--Reared together .47
Biological siblings--Reared apart .24
Unrelated children--Reared together--Childrens .28
Unrelated children--Reared together--Adults .04
Cousins .15
Parent-child--Living together .42
Parent-child--Living apart .22
Adoptive parent-child--Living together .19[52]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

BigWhale ::

trololo2 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Genetika ima vedno manjsi vpliv kot okolje. Vedno. To velja za prav vse psihofizicne sposobnosti. Genetika dela razliko zgolj v nekaj procentih, zgoraj in spodaj. Vse ostalo je prod trdega dela in okolice.


Tole si potegnil direktno iz riti. Statistika pa meanwhile pravi da IQ med enojajčnimi dvojčki ki so zrasli narazen korelira s faktorjem 0.76, korelacija med dvema nesorodnima osebama, ki sta rasla skupaj pa je praktično 0.


Korelacija se ne potrjuje povezave. Tale lestvica ne pove veliko in tudi o sami raziskavi ne vemo nic. Kaksne so resnicne razlike? Kako je bil IQ merjen? Kaksne so dejanske vrednosti IQja, ki so ga izmerili posameznim osebam? 95% ljudi ima IQ med 75-130, 98% ljudi ima IQ manjsi od 130.

Genetika ze definira sam IQ ampak tega, kaj bos ti pocel s tem IQjem, pa genetika ne bo definirala. In ja, do neke malo vecje in ne-zanemarljive razlike v izmerjenem IQju pride v zgolj nekaj procentih prebivalstva.

Ti imas lahko IQ 150, pa ce te nihce ne nauci brati in pisati, ti tisti IQ ne pomaga prav dosti. In to je vpliv okolja, ki steje. The Notorious B.I.G. ima kot crnec (statisticno gledano) bistveno boljse genetske sposobnosti od mene, da postane rekorder v sprintu na 100m. Pa sem preprican, da ga sisnem kolikor je dolg in, hehe, sirok. :>

noraguta ::

Ko baba faše prvo menstruacijo ji sploh ne pustijo odločati ali naj se razplodi ali ne. Potem pa hormoni že popustijo. V manj inteligentnih družbah je pa jasno, da se jedo seže slive ne pa kompot.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: [D]emon ()

PrimozR ::

BigWhale je izjavil:

trololo2 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Genetika ima vedno manjsi vpliv kot okolje. Vedno. To velja za prav vse psihofizicne sposobnosti. Genetika dela razliko zgolj v nekaj procentih, zgoraj in spodaj. Vse ostalo je prod trdega dela in okolice.


Tole si potegnil direktno iz riti. Statistika pa meanwhile pravi da IQ med enojajčnimi dvojčki ki so zrasli narazen korelira s faktorjem 0.76, korelacija med dvema nesorodnima osebama, ki sta rasla skupaj pa je praktično 0.


Korelacija se ne potrjuje povezave. Tale lestvica ne pove veliko in tudi o sami raziskavi ne vemo nic. Kaksne so resnicne razlike? Kako je bil IQ merjen? Kaksne so dejanske vrednosti IQja, ki so ga izmerili posameznim osebam? 95% ljudi ima IQ med 75-130, 98% ljudi ima IQ manjsi od 130.

Genetika ze definira sam IQ ampak tega, kaj bos ti pocel s tem IQjem, pa genetika ne bo definirala. In ja, do neke malo vecje in ne-zanemarljive razlike v izmerjenem IQju pride v zgolj nekaj procentih prebivalstva.

Ti imas lahko IQ 150, pa ce te nihce ne nauci brati in pisati, ti tisti IQ ne pomaga prav dosti. In to je vpliv okolja, ki steje. The Notorious B.I.G. ima kot crnec (statisticno gledano) bistveno boljse genetske sposobnosti od mene, da postane rekorder v sprintu na 100m. Pa sem preprican, da ga sisnem kolikor je dolg in, hehe, sirok. :>

S 150 IQ-ja se bo prej naučil brati sam, kot pa nekdo z 80.

[D]emon ::

Yeah, right. Spet stresas PIPIzme. Garantiram ti da se ne bo naucil brat pri letih, ki so za to najbolj pomembna (t.j. otrostvo), je pa bolj verjetno da se bo naucil ko bo starejsi. :))
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

kuall ::

bigwhale> Korelacija se ne potrjuje povezave.
je pa veliko večja možnost da drži naša trditev kot tvoja. saj v znanosti ni nič 100% sigurno kolikor vem, razen v matematiki.

BigWhale je izjavil:

The Notorious B.I.G. ima kot crnec (statisticno gledano) bistveno boljse genetske sposobnosti od mene, da postane rekorder v sprintu na 100m. Pa sem preprican, da ga sisnem kolikor je dolg in, hehe, sirok. :>

in?
ps. BIL, so ga že črvi pojedli.

m0LN4r ::

offtopic:
Če bodo hodli na slo OŠ, kjer je nivojski pouk pa te fore (in vedno lažji sistem, da prideš skozi) maš lahko kakšno koli genetiko (športna vzgoja je po novem sedenje na klopeh, opravičila, gibalne sposobnosti dol / kile gor - majo pa športno vsi 5(odlično). Ta mladina postaja vedno bolj "pametna", da razne mature sploh ne omenim. Kolko je že da opravič matematiko 20-30%? Pa še tam jih veliko pade? OMG Torej na maturi rešiš 1/3 nalog prav pa si že nardil.

Na poklicnih pa lahko izbiraš med matematiko in tujim jezikom. Haha, sej vem zakaj. "Mein name is Hans" - sedi 5.

on:
Kaj sem htel povedat. Imam mlajšo sestro in vidim kako se je šolski sistem spremenil in posledico tega.
Imava enake gene, odraščala v isti družini, šolski sistem pa je way different (nivojski, devetletka itd.)
Rezultat popolno nasprotje v mišljenju/gibalnih sposobnostih/IQ/glasbena nadarjenost/ največja razlika pa je v iznajdljivosti.

offtopic:
Kaj je bila razlika na kratko pri sestri: pri glasbi ni rabila pet če ni htela, noben učit. jo ni prepriču za kako tekmovanje (mat, fiz), tuji jezik si nardil če si rekel "guten tag", drkanje besedila na pamet iz učbenikov (ne pa razumevanje tega), pri matematiki dobila najmanj 2 (pa tudi če ni nič vedla), šport? poezija? kaj je to?, glasba?... Tehnični pouk: mi smo delali ladje in stružili/brusili/lakirali šahovske figure, njena generacija pa se pogovarjala z učiteljem.

on:
Lahko maš nevem kake gene, ampak če te že v otroštvu zajebejo ravno takrat, ko se še razvijaš razmišljaš in imaš "guidance" od drugih si na koncu pol manj sposoben, kot bi lahko bil. Posledično tudi manj razmišljaš s svojo glavo.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

trololo2 ::

BigWhale je izjavil:


Ti imas lahko IQ 150, pa ce te nihce ne nauci brati in pisati, ti tisti IQ ne pomaga prav dosti. In to je vpliv okolja, ki steje.


Debata seveda poteka za razviti svet, kjer tako velikih razlik v okolju ni več. In tam so raziskave pokazale močne korelacije med sorodnimi osebki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trololo2 ()

PrimozR ::

[D]emon je izjavil:

Yeah, right. Spet stresas PIPIzme. Garantiram ti da se ne bo naucil brat pri letih, ki so za to najbolj pomembna (t.j. otrostvo), je pa bolj verjetno da se bo naucil ko bo starejsi. :))

Težek si s temi tvojimi 'PIPIzmi'. Resno. Če je tako težko razumeti stvari, ti nisem kriv. Mogoče bi bilo lažje, če bi bil bližje IQ-ju 150.

7982884e ::

BigWhale je izjavil:



Korelacija se ne potrjuje povezave. Tale lestvica ne pove veliko in tudi o sami raziskavi ne vemo nic. Kaksne so resnicne razlike? Kako je bil IQ merjen? Kaksne so dejanske vrednosti IQja, ki so ga izmerili posameznim osebam? 95% ljudi ima IQ med 75-130, 98% ljudi ima IQ manjsi od 130.

Genetika ze definira sam IQ ampak tega, kaj bos ti pocel s tem IQjem, pa genetika ne bo definirala. In ja, do neke malo vecje in ne-zanemarljive razlike v izmerjenem IQju pride v zgolj nekaj procentih prebivalstva.

Ti imas lahko IQ 150, pa ce te nihce ne nauci brati in pisati, ti tisti IQ ne pomaga prav dosti. In to je vpliv okolja, ki steje. The Notorious B.I.G. ima kot crnec (statisticno gledano) bistveno boljse genetske sposobnosti od mene, da postane rekorder v sprintu na 100m. Pa sem preprican, da ga sisnem kolikor je dolg in, hehe, sirok. :>
tukej se govori o IQ in tiste vrednosti korelacije so čisto pravilne.
seveda pa IQ še ne pomeni pameti, ki je bolj odvisna od velikosti in pravilnosti splošnega znanja ter potencialne zablojenosti.

verjetno je kar nekaj ljudi z IQ 140 vernih v smislu da hodijo v cerkev. ampak za moje pojme njihova zablojenost pretehta IQ in so celokupno gledani še vedno neinteligentni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

Martin Krpan ::

BigWhale ::

trololo2 je izjavil:

Debata seveda poteka za razviti svet, kjer tako velikih razlik v okolju ni več. In tam so raziskave pokazale močne korelacije med sorodnimi osebki.


Se vedno je 95% prebivalstva, ki ima minimalno odstopanje IQja od povprecja. Ze zaradi tega je povsem jasno, da je genetska predispozicija nekaj kar ima minimalen vpliv.

kuall je izjavil:

BigWhale je izjavil:

The Notorious B.I.G. ima kot crnec (statisticno gledano) bistveno boljse genetske sposobnosti od mene, da postane rekorder v sprintu na 100m. Pa sem preprican, da ga sisnem kolikor je dolg in, hehe, sirok. :>

in?
ps. BIL, so ga že črvi pojedli.


Hotel sem samo povedati, da genetska predispozicija ne pomeni nujno prednosti. In da, v primeru, ko pomeni prednost, gre za minimalno prednost pred tistimi, ki jih genetika naredi zgolj povprecne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

kuall ::

Če se greš vrhunsko tekmovanje in če pogledaš dejstvo, da so skoraj vsi top šprinterji črnci, potem moraš narediti sklep, da odloča SAMO genetika na koncu o tem, kdo bo zmagovalec. trenirat znajo vsi, genov pa ne znajo vsi dobrih dobit.

BigWhale ::

Ravno v tem je hec. Genetika odloca samo v tistih top nekaj procentih. :) Se v nekaj procentih ne. Top sprinterjev je mogoce nekaj 1000 na svetu, ljudi pa sedem milijard. :)

Ce bi vsi crnci enako trenirali in se enako prehranjevali in ce bi isto poceli vsi pripadniki drugih ras, potem bi v povprecju bili crnci verjetno hitrejsi. Nikakor pa ne bi bili vsi crnci hitrejsi od vseh drugih pripadnikov ras.

Genetika, ti da neko prednost, ki jo pa moras izkoristiti. O zmagovalcu odloca najprej okolje in sele na koncu, mogoce, genetika.

Upam, da se ne bo kdo zdaj oglasil, in rekel, da lahko ribe plavajo dlje pod vodo kot clovek in da je to zaradi genetike in ne zaradi treninga. :>

sensei ::

Genetika odloca samo v tistih top nekaj procentih.

V bistvu odloča pri vseh, in sicer s preddispozicijo in o tem je tud debata. Samo zato, ker ima večina preddispozicijo za povprečen IQ, še ne pomeni, da pri njih genetika nima vpliva. Genetika ima pri povprečnih vpliv tako, da ne glede na okolje ne morejo opazno čez povprečen IQ.

Je pa tema o IQ, ne o vseh genetskih lastnostih malo mešano.

BigWhale ::

Saj nihce ne trdi, da genetika nima vpliva. Ima, ampak je v povprecju ta vpliv zelo majhen. Direktne povezave s stevilom otrok in IQjem, pa ni. Ceprav morda popular culture uci drugace. :)
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Mensa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26554599 (46725) zee
»

IQ (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12320626 (17233) Fojbiran
»

IQ in dedovanje?

Oddelek: Loža
4311037 (9871) garamond
»

"Rasa" in športna sposobnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7918669 (17044) Phantomeye
»

IQ se z odraščanjem v adolescenci precej spreminja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12421520 (18267) jype

Več podobnih tem