» »

CE certifikat

CE certifikat

vostok_1 ::

CE certifikat je potreben za slednje kategorije, če prav razumem:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies...

Je še kakšen keč? Certificiranje najbrž ni ne poceni in ne enostavno?

bastadu ::

Certifikat CE sam po sebi ne stane nič, ampak če ga daš na (svojo) napravo s tem dokazuješ, da je naprava izdelana v skladu s CE predpisi in smernicami, če se naknadno ugotovi da to ni, lahko na*ebeš ti kot proizvajalec ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

GALINTECH ::

Če se da izdelek certificirati pri SIQ stane 4000 - 5000€ in ga testirajo 3 - 4 tedne tako so mi povedali.

Lahko se da samocertificirati kar te ne stane skoraj nič ...

HINT: izdelki, ki niso sestavljeni ne potrebujejo CE certifikata ;)

vostok_1 ::

Hvala za info.

Hehe, če niso sestavljeni. I'll keep that in mind.

Drgač kolikor razumem CE je obvezen, če izdelek spada v eno od tistih kategorij? Ali je to bolj v smislu, da te jemljejo resno, če ga imaš?

darkolord ::

Obvezen.

GALINTECH ::

CE je obvezen na območju EU če želite prodajati, izven EU so pa potem drugi standardi.
Če izdelek potrebuje certifikat se samo pogleda po razpredelnico in katero kategorijo spada.

vostok_1 ::

To imaš v mislih kako konkretno razpredelnico ali le tiste okvirne kategorije?

Šimpanz ::

CE ne moraš kar sam napisati in nalimati, ker te bo inšpektor če te dobi najprej vprašal kje imaš podlago za trditev da tvoj izdelek ni nevaren človeku, nima elektronskih in magnetnih emisij itd. List papirja ni dovolj ampak moraš imeti dokazila za svoje trditve. Skratka če daš narediti CE certifikat na recimo SIQ dobiš cerifikat pa še ene 100 listov CE testnega poročila, ki ga seveda drago plačaš.

darkolord ::

Ni res, izjavo o skladnosti napiše in nalepko CE nalepi proizvajalec ali njegov pooblaščeni zastopnik.

Takole npr:


Za to ne rabi nobenega "CE certifikata" od SIQ, lahko pa odvisno od tipa izdelka potrebuje kakšen drug certifikat ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

GALINTECH ::

Kot sem že zgoraj omenil ... samocertificiranje
AMAPK! če je karkoli narobe - recimo da nekdo umre zaradi napake izdelka - potem odgovarja zastopnik oziroma proizvajalec.
Pa še pravila glede velikosti in postavitve CE znaka si preberite kje mora biti

Highlag ::

Kot so napisali z znakom CE proizvajalec zagotavlja, da je izdelek skladen z EU direktivami, ki se nanašajo na dani izdelek. To pomeni, da je proizvajalec preštudiral kaj EU zahteva s standardi, ki so omenjene v direktivi in te standarde upošteval pri razvoju izdelka.
Imaš akreditirane laboratorije, ki skladnost na tvojo željo preverijo. Seveda storitev plačaš, in bolje spiš. Izdelke lahko razne inšpekcije po lastni presoji (naključno) tvoje izdelke dajo kakšnemu laboratoriju v preizkus. Če izdelek ni ustrezen potem minimalno fašeš odpoklic izdelkov (če ni kdo že umrl slučajno).
Never trust a computer you can't throw out a window

vostok_1 ::

Aha, kul.
No, če zadeva že po naravi ni nevarna oz. ne more bit nevarna lahk CE kr sam daš.

Roadkill ::

http://www.planetmountain.com/english/g...

Moraš pazit, da sta črki dovolj narazen, drugače pomeni China Export. :D
Ü

GALINTECH ::

vostok_1 je izjavil:

Aha, kul.
No, če zadeva že po naravi ni nevarna oz. ne more bit nevarna lahk CE kr sam daš.

Z vidika inšpekcije je vse nevarno :)

darkolord ::

Z vidika proizvajalca je pa vse varno. Resnica je ravno nekje vmes :)

borisk ::

GALINTECH je izjavil:


AMAPK! če je karkoli narobe - recimo da nekdo umre zaradi napake izdelka - potem odgovarja zastopnik oziroma proizvajalec.


Če daš na SIQ še vedno odgovarja odgovorna oseba, ki se podpiše pod izjavo, najpogosteje direktor podjetja, ki ima zavarovano odgovornost. Določeni izdelki spadajo v regulirano območje, kje potrebuješ akteditiran nadzorni organ, ki nadzoruje samo proizvodnjo, ali proces, odvisno od množičnosti proizvodnje.

Šimpanz ::

Darklord v našem podjetju imamo proizvodnjo elektronskih naprav, in smo tudi pred leti sami dajali CE izjavo. Čez kakšne pol leta smo dobili obisk inšpektorja, ki je med drugim hotel tudi videti CE certifikat. Dali smo mu ga ampak je hotel videti dokazila da izdelek res ustreza direktivam ki so naštete na izjavi. Jasno da teh dokazil (test reporta) nismo imeli, zato nam je dal mesec dni, da dokažemo da je izdelek varen ali pa bo prepovedal prodajo in sam dal testirati izdelke.
Se pravi ni dovolj da daš v prodajo neko napravo pa zraven priložiš še CE certifikat, ki si ga sam napisal, ampak rabiš tudi dokazila da to res drži.

tlozej ::

Odvisno od izdelka, za njega veljajo določene evropske direktive ali pa uredbe, v teh pa je definirano kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da lahko proizvajalec na izdelek "prilepi" CE oznako. Npr. za gradbene proizvode velja: Uredba o gradbenih proizvodih
Pri gradbenih proizvodih imaš različne razrede ocenjevanja (Priloga V: 1+, 1, 2+, 2, 3, 4), sistem 4 je najenostavnejši - kjer proizvajalec sam opravlja vse preizkuse in kontrole in ni potrebe po zunanjih preverjanjih (certificiranje, laboratorijski preizkusi...).
Za druge proizvode veljajo druge direktive (Direktiva o varnosti strojev, ...), lahko za proizvod velja tudi več direktiv z različnih področji...
Torej moraš najprej definirati za kakšen proizvod te zanima CE oznaka, nato pa se lahko debatira katere uredbe/direktive urejajo proizvodnjo in posledično kaj moraš zagotoviti, da lahko namestiš CE oznako.
Proizvajalec mora zagotavljati da so izdelki skladni z uredbami/direktivami.

LP

vostok_1 ::

No no, sej mislim, da je sedaj jasno. Če tvoj izdelek spada v eno od tistih navedenih kategorij, najprej kar je potrebno naredit je vsaj prebrat pripadajočo direktivo.

poweroff ::

Da obudim temo. Če bi doma hotel izdelovati lesene igrače - kako poteka postopek certificiranja?
sudo poweroff

vostok_1 ::

CE certificiraš sam.
Za lesene igrače dvomim, da rabiš kakšne posebne preizkuse, če nimajo nič advanced notri. Kot drugo, lahko jih prodajaš kot domačo obrt. Nič od suhe robe na tržnici nima CE prilepljenega gor.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

borut_p ::

lesene igrače zahtevajo kar nekaj testiranja - od lesa, do barve, majhnih delcev. če je kovina zraven še kovino. Če je za pod 3leta, še reakcijo na slino itd

12c0 ::

Za vse je pridobil certifikat domače in umetnostne obrti, ki dokazuje, da gre za kakovostne izdelke po merilih sekcije za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Sloveniji. A preden lahko igrača pride v otroške roke, mora prestati še vrsto drugih preverjanj, med drugim test mehanske odpornosti (zanj je treba odšteti približno 400 evrov, opravi pa se za vsako posebej), barve, denimo, pa morajo biti primerne za otroške igrače. Otrok namreč igrače ne uporablja samo z rokami, preizkuša jo z vsemi čutili, mimogrede jo ponese v usta, zato morajo biti barve odporne proti slini, da ne puščajo sledi na otrokovem obrazu.

Test barv za en tip igrače stane približno 400 evrov, in če izdelovalec začne uporabljati barve ali lepilo drugega proizvajalca, mora igrača spet v postopek, pa čeprav ima proizvajalec barve vsa potrebna dokazila o neškodljivosti svojega izdelka.

Vir: https://deloindom.delo.si/les/na-obisku...

pwn3rrr ::

Drži to kar je citiral @12c0, postopki za certificiranje igrač so dolgotrajni, zahtevni in ne ravno poceni. Poleg tega mora vsaka različna igrača opraviti svoj postopek, enako je, če se menja material/proizvajalec. Nekaj denarja lahko prihraniš, če doma sam opraviš teste po predpisanih postopkih (lom, gorljivost, ustreznost materialov,...) in izpolniš vso potrebno dokumentacijo s slikovnimi/video dokazili, še vedno pa moraš potem to poslati v pregled/testiranje v ustrezen laboratorij.
Kazni so ob obisku inšpekcije kar velike, v najboljšem primeru se dobi prepoved izdelave. Brez uradnih dokazil ne bo šlo skozi, prav tako ne, ko nekateri potem rečejo, da gre npr. samo za "okrasni element" ali kaj podobnega.
Sam sem prišel do zaključka, da bi se bilo vredno s tem ukvarjati v primeru, da bi res izdeloval samo eno ali max ene par različnih "standardnih" in inovativnih igrač, v kolikor gre za neke personalizirane stvari prilagojene željam kupcev, pa pade vse skupaj v vodo.

fikus_ ::

poweroff je izjavil:

Da obudim temo. Če bi doma hotel izdelovati lesene igrače - kako poteka postopek certificiranja?


Lotevaš se občutljivega in zahtevnega področja. Če znaš sam speljat postopek, te pride najceneje, sicer ti pa priporočam, da se povežeš s SIQ in že v zasnovi igraše sodeluješ z njimi ter na koncu testiranja. Jew pa drugo vprašanje, če se ti finančno izplača.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakonodaja in certificiranje lastnih naprav

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131251 (894) fikus_
»

Kako prodajati izdelek pod lastno znamko? CE, Izjave?

Oddelek: Loža
81314 (1005) Šimpanz
»

Luči na dotik se same prižigajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7015762 (13710) St235
»

CE certifikat na kitajskem

Oddelek: Pomoč in nasveti
224449 (3440) errhec
»

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen! (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
554114873 (93727) BlueRunner

Več podobnih tem