» »

Prodaja vnaprej sestavljenih računalnikov se prepoveduje - Potrebna pridobitev certifikata CE za sestavljene računalnike

Prodaja vnaprej sestavljenih računalnikov se prepoveduje - Potrebna pridobitev certifikata CE za sestavljene računalnike

«
1
2 3 4

Eliaz ::

Pozdravljeni,

včeraj se je v Sloveniji ponovno izvedel pregled računalniških trgovin, ki sestavljajo računalnike po naročilu oziroma prodajajo že vnaprej sestavljene računalnike iz lastnih komponent. Slednja dejavnost je po Zakonu o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju (ZTZPUS-1) prepovedana, če računalnik pred prodajo nima ustrezno pridobljene oznake CE (kar vsebuje izjavo o skladnosti). Izjave o skladnosti se računa med 4000 in 8000 EUR na posamezen sestav računalnika. Torej vsaka trgovina z računalniškimi komponentami bi morala pred prodajo računalnika iz različnih komponent pridobiti izjavo o skladnosti, in sicer za čisto vsak unikaten sestav posebej (razen če so vse komponente popolnoma identične oziroma spadajo v isto družino komponent -> družina komponent ni razjasnjen pojem, vendar načeloma to pomeni, da certificiranje računalnika z napajalnikom 1000W neke znamke, velja certifikat tudi za računalnik tudi, če so vse komponente iste, zamenja pa se ZGOLJ napajalnik za drug napajalnik iste znamke in enake kvalitete).

Skladno s tem je že pred 10 leti obstajala tema: https://slo-tech.com/forum/t460853/p306...

Da bi odpravili neskladnosti – ugotovili, ali okoli tega obstoji pravna pot oziroma bi šli v certifikacijo produktov/računalnikov - smo angažirali ekipo, ki bo glede na konsenz izbirala med dvema možnostma:
a. (manj verjetno) Pravna pot – vendar so zakonodaja in odločbe inšpektoratov ter sodišč kristalno jasni, in sicer da je vsak novo sestavljen računalnik unikat in je zanj potrebno pridobiti CE certifikat.
b. Certificiranje družin računalnikov (z enakimi ohišji in napajalniki oziroma vsaj istih znamk) skozi družbo, ki bi jo ustvarili. Skušali bi certificirati družine računalnikov, ki jih bomo lahko tako ponujali na trg. Seveda bi tekom postopka tudi ugotavljali, do kakšne mere točno te »družine« računalnike zajemajo.
c. Če se odkrije tretja možnost, jo bomo upoštevali

Predlagamo, da gremo v reševanje nastale situacije s trezno glavo. Dobil sem že več klicev razočaranih računalničarjev, ki so v zadnjih letih začeli svoje podjetje in jim bo onemogočanje prodaje računalnikov spravilo družbe v stečaj. Verjamem, da bomo skupaj našli rešitev. V luči EU je t.i. zelena vizija računalništva, kar pomeni ponovna uporaba komponent v različnih sestavih, kar bo prispevali k optimalnejšemu izkoristku komponent in posledično k manj e-odpadkov. Za razliko od leta 2011, ko s svojimi postopki računalniške družbe niso uspele in so zato šle v stečaj (npr. AGT), imamo sedaj solidno podlago v pravnih normah EU.

Osebe, ki jim je bilo s strani inšpektorata prepovedano prodajanje računalnikov pozivam, da me pokličejo na [izbrisano] in se uskladimo, kako zadevo izpeljati naprej :)

Zahvaljujem se tudi vsem, ki boste ta članek prebrali in ga delili med znance, ki se jih zadeva dotika. Prav tako je z vidika potrošnje boljše, da je lahko na trgu več zadevnih računalnikov, saj bi to pripomoglo k znižanju končnih cen.
Ta tekst se bo tekom razprave še dopolnjeval. Hvala vsem za sodelovanje in pomoč.

Primeri: https://www.pcplus.si/konfigurator.html

Zakonodaja:
• Zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
• Pravilnik o omogočanju dostopnosti električne opreme na trgu, ki je načrtovana za uporabo znotraj določenih napetostnih mej http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
o Povzeto po t.i. direktivi EU »LVD«
• Pravilnik o elektromagnetni združljivosti http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
o Povzeto po t.i. direktivi EU »EMC«

Argumenti: Prodaja nedokončnp sestavljenega PC-ja (npr. da se sestavi vse razen zadnjih korakov - torej npr. PSU ali ramov itd., ne pije vode - Izjava samega inšpektorja)
  • spremenil: Primoz ()

NiDobraCena ::

Pravniško-birokratski idiotizem brez primere. Tako kot davek na naprave za snemanje ter podatkovne nosilce. Bebci.

@OP - AGT je šel _večkrat_ v stečaj zaradi obupnih poslovnih praks AGT Računalniki, AGT Trgovina

Zgodovina sprememb…

forplan ::

Kolikor poznam zadevo je tako da prodajalci pač ne sestavijo PC do konca oz. ga ne pošljejo do konca sestavljenega.

Recimo brez RAM (kar ni funkcionalen PC)

In potem si dam dodaš RAM (kar je še najlažje) in je to to
da se strinjam

cyberwarfare ::

A to je zdaj fora, da onemogočijo uporabo bona 22 vsem drugim razen PC-plus ? (in tujim proizvajalcem).
Torej ali lahko z bonom sestaviš svoj računalnik (npr. kot naredi funtech, da si vstaviš ram) - verjetno ne?
Kaj pa v primeru NUC- računalnika?

Zgodovina sprememb…

driver_x ::

Take direktive so zelo v interesu večjih proizvajalcev, katerim ne bo težko certificirati svojih par modelov. Manjše trgovine bi pa lahko kar zaprle dejavnost, če se to uveljavi.

Tidule ::

Vsak kovanec ima dve plati. Se spomnim ko je konec 90 vsak, ki je imel pol ure časa v garaži sestavljal računalnike. Takrat sem za 300k tolarjev kupil PC pri takrat še garažni firmi (ki začuda še danes živi). In ko prinesem domov računalnik ugotovim, da ne dela modem. IRQ konflikt. Zadeva rešljiva v 2 minutah s premikom jumperja na modemu. Ampak seveda garancijska nalepka (oziroma celo dve). Tovorimo računalnik nazaj v Ljubljano, rabijo tri dni, da napako odpravijo in potem to hočejo še zaračunat kot popravilo.

Seveda se potem pri nas, kot se za prenormirano državo spodobi lotimo reševat problema z macolo, ki se ji reče ZTZPUS-1, kar pa je totalen absurd v povsem drugo smer. Ampak dokler je osnovno vodilo v poslovnem okolju, kako s čim manj vazelina nategnit stranko, potem je težko pričakovat, da se bo kaj spremenilo.

Sheteentz ::

Kdo vse pa lahko podeljuje te famozne par jurjev vredne Izjave o skladnosti?

Se javim, in vam zrihtam za pecto evrov.

starfotr ::

Bistvo današnjih firm, ki niso od včeraj ni nategnit. Ker slej ko prej (lahko) propadejo. Marže tu so nizke, konkurenca je velika. Zato tisti, ki so dlje na trgu so nekako zaupanja vredni in dvomim, da se zajebavajo.

Ta zadeva ima nek svoj smisel. Večina je pa neubuloza, ki nima za burek in je samo cokla našim prodajalcem pod noge. Naročiš v Nemčiji in dobiš kar hočeš, naši pa ne smejo prodajat? Glupost.

Tako, kot semena za konopljo. Morajo kupovat naši iz tujine. Kot, da smo reterdiran, samo destruktiven narod.

Zdi se mi, da so te zadeve napisane zaradi hlapčevstva. Naši namreč hočejo uničit domače, da bodo tujci imeli prost trg, brez nadležne domače konkurence. Torej vse bolj se mi dozdeva, da zakonodajalec liže rit velikim državam v EU, zato ker smo del skupnosti. In nekaj damo, nekaj dobimo. Se mi zdi, da nam niso jasni pojmi, kaj moramo dat in kaj lahko pričakujemo od skupnega trga.

scipascapa ::

od EU nimamo nič. Samo sranje.

MIHAc27 ::

S tem so po moje tudi močno brcnili v temo. Koga zaščitijo z tem certificiranjem? Jaz še vedno lahko prodam računalnik vreden 100€ za 400€ nekomu, ki nima blage.

Pa vse komponente imajo CE. Če že, bi morali certificirati osebe, ki sestavljajo. 1x daš tistih 3000, pa lahko potem sestaviš miljon različnih računalnikov, ker pač znaš.
Ne pa vsaka mala sprememba, pa nov certifikat.

Verjetno bo tole sedaj popularno spet, ker komponent ne moreš kupit na bon.

Jarno ::

Če bi pametnjakovićeTM konfrontirali skozi sredstva javnega obveščanja, bi seveda za neuke množice pripravili prepričljive "strokovne" argumente.
Tako to deluje, če so pri skledi brezvezni normiji.
Naj zadevo omejijo na javna naročila, pa bo.
#65W!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jarno ()

Highlag ::

Od takšnih zakonov imajo veliko predvsem velike korporacije, ki to že delajo. Najenostavnejši način, da ubiješ konkurenco.
Never trust a computer you can't throw out a window

scipascapa ::

HP, LENOVO, DELL ipd.

klinker ::

Highlag je izjavil:

Od takšnih zakonov imajo veliko predvsem velike korporacije, ki to že delajo. Najenostavnejši način, da ubiješ konkurenco.


Sej to je namen v prihodnosti, ce nisi opazu.
Poglej kaj se dogaja z zakonodajami pri kmetovanju. V kakem letu ali dveh me bos smel imet svoj kos vrticka in 2 kokoske doma...samo kupljeno fantje, oz. bos mogu placevat vse mozne preglede, da se pac ne bo izplacalo :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: klinker ()

starfotr ::

V US ne smeš zbirat deževnice. Ker drugače ima vodovodno podjetje manjši dobiček.

scipascapa ::

omfg, resno?

starfotr ::

tikitoki ::

starfotr je izjavil:

https://worldpopulationreview.com/state...


Ti ocitno ne razumes anglescine? Ker pise, da je v cisto vseh zveznih drzavah legalno zibranje dezevnice, s tem, da nekatere to celo spodbujajo, nekatere pa imeja neke omejitve.

FOr fuck sake, k bi folk vsaj na hitro preletel kaj lepi in trdi.

Slovenija pa ima nekaterte zakone tako moronske, da te glava boli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Tidule ::

starfotr je izjavil:

https://worldpopulationreview.com/state...


To veš da ta link pove ravnvo obratno kot si ti trdil? Dejansko je v vseh državah legalno zbirat deževnico (imajo pa posazemzne zvezne države določene omejitve). Recimo v Utah moraš bil lastnik zemljišča oziroma najemnik, v teksasu mora bit sistem zbiranja deževnice vkorporiran v napeljavo objekta in je potrebno o tem obvestiti pristojne organe, v Arkansas se to lahko počne samo v nekomercialne namene...

Tako, da kakorkoli so zakoni lahko neumni, niso senca tega kako neumni so lahko troli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

zasavc83 ::

Kakšen CE certifikat neki! CE, oziroma EU izjavo o skladnosti z vključenimi EN direktivami, LVD, EMC in RoHS za izdelek spiše proizvajalec sam. S to izjavo proizv. zagotavlja sam, da je izdelek izdelan po CE normah. Pa to je kot, da bi moral sedaj za vsako el. omaro delati ne vem kakšen certifikat. Sicer nisem v isti branži, ampak tole zgoraj je bullshit in totalno nepoznavanje.

Tidule ::

Nisem vedel, da lahko el. omarice veže vsak, ki ima dva razreda osnovne šole.

darkolord ::

Marsikdo tukaj godrnja z napačno predpostavko, da za računalnike veljajo kakšni posebni zakoni, ki to prepovedujejo/omejujejo.

V resnici pa za računalnike velja enako kot za vse ostale električne naprave.

RedDrake ::

Aha.
Se pravi, če recimo izdelujem baterijsko orodje in imam v sistemu recimo na pamet 20 strojčkov in 3 različne baterije (ki pašejo v vse strojčke), in hkrati prodajam, v zapakiranih škatlah, vse možne kombinacije vsega (kar je v teoriji na stotine različnih permutacij), moram narediti točno teh 100-in permutacij, ali samo 60 testov (vsaka baterija z vsakim strojčkom).
Namreč pri PC-jih je identično. Vse komponente imajo certifikate in proizvajalci so zagotovili komptibilnost. Zakaj rabi celota, ki v PC svetu dejansko lahko pomeni miljone kombinacij (sklepam da že druga znamka isto velikega diska, rama, whatever invalidira certifikat), vsaka zase certifikat?

driver_x ::

Sicer pa tudi veliki proizvajalci računalnikov ne vgrajujejo enakih komponent v isti model. Konkretno poznam Lenovo, kjer ima računalnik z isto modelno oznako precej različnih konfiguracij.

Fsegula62 ::

To zadevo poznam še od prej. Kaj pa naprimer, da stranka sama izbere komponente ji kot podjetje lahko sestavim PC do konca ali ne?
FiLiPiNKO (Fsegula62) | IT storitve www.linkomp.si | LinKomp |
Kontakt Discord - FiLiPiNKO#7826 | Na voljo za pomoč vsem. |
" Zapomnite si geslo za Google račun in privarčujte 5€! :) "

darkolord ::

RedDrake je izjavil:

Aha.
Se pravi, če recimo izdelujem baterijsko orodje in imam v sistemu recimo na pamet 20 strojčkov in 3 različne baterije (ki pašejo v vse strojčke), in hkrati prodajam, v zapakiranih škatlah, vse možne kombinacije vsega (kar je v teoriji na stotine različnih permutacij), moram narediti točno teh 100-in permutacij, ali samo 60 testov (vsaka baterija z vsakim strojčkom).
Namreč pri PC-jih je identično. Vse komponente imajo certifikate in proizvajalci so zagotovili komptibilnost. Zakaj rabi celota, ki v PC svetu dejansko lahko pomeni miljone kombinacij (sklepam da že druga znamka isto velikega diska, rama, whatever invalidira certifikat), vsaka zase certifikat?
Baterije za baterijsko orodje se lahko certificirajo ločeno, tako kot pri računalniku zunanji USB disk ali monitor, tipkovnica ipd.

Ampak če je baterija fiksno vgrajena v samo napravo, potem pa je drugače.

Pač, če daš dve CE-certificirani napravi skupaj, ne pomeni avtomatsko, da sedaj ta sestav tudi ustreza standardom.

Jarno ::

Težava za razgledanega kupca je načeloma v tem, da se zaradi konkurenčnosti in želje po večji marži s strani trgovca certifitirani predsestavljeni računalniki vsebujejo manj kvalitetne komponente, predvsem napajalnik, SSD, matično ploščo, tudi pomnilniške module.
Za nahypan PC z dobro grafiko in procesorjem se načeloma odšteje precej več, pa lahko vseeno vsebuje škrt robo.
Da bi pa model do 3000€ vseboval sicer dostopna 2TB SSD in 4TB HDD, pa je SF.

Recimo pri neimenovani veleblagovnici je gaming PC 1850€ (5600x, RTX 3060Ti, Windows 11), neimenovani konfigurator pa za primerljivo konfiguracijo skupaj s sestavo in inštalacijo navrže 1400€.
S tem, da so davek in marža že všteti h komponentam.

V končni fazi so tako potrošnikom marža računa praktično dvakratno.

Veliko kupcev posledično naroča iz tujine, kar je dobro tudi za , khm, za tujino.

Osebno preferiram, da mi računalnik nekje sestavijo in stestirajo, predvsem zato, ker sem do sedaj sestavil 'samo' pol ducata kišt in ker se lahko morebiti okvarjene komponente zamenjajo sproti.
Breme kakšne nezgodice je tudi na trgovini.
#65W!

Baja ::

Fsegula62 je izjavil:

To zadevo poznam še od prej. Kaj pa naprimer, da stranka sama izbere komponente ji kot podjetje lahko sestavim PC do konca ali ne?


po moje ne. kot je ze nekdo omenil so nekatere firme sestavile vse, razen ram-a recimo. kot piše OP to pri inšpektorjih ne gre skoz.

mislim da je kristalno jasno da gre pri tem zakonu za omejevanje konkurence. ker doma lahko vsak sestavi skupaj kar hoče, nekdo ki dela v trgovini/servisu pa ne more. verjetno je jasno kje lahko gre več stvari narobe.

darkolord ::

mislim da je kristalno jasno da gre pri tem zakonu za omejevanje konkurence. ker doma lahko vsak sestavi skupaj kar hoče, nekdo ki dela v trgovini/servisu pa ne more. verjetno je jasno kje lahko gre več stvari narobe.
Nič, potem ukinimo vse varnostne standarde, zato ker doma lahko počneš kar hočeš.

Jarno ::

darkolord je izjavil:

mislim da je kristalno jasno da gre pri tem zakonu za omejevanje konkurence. ker doma lahko vsak sestavi skupaj kar hoče, nekdo ki dela v trgovini/servisu pa ne more. verjetno je jasno kje lahko gre več stvari narobe.
Nič, potem ukinimo vse varnostne standarde, zato ker doma lahko počneš kar hočeš.


Kvalitetnejše komponente in strokovna sestava načeloma pomenijo višji varnostni standard. Trenutna zakonodaja pa je tipično birokratsko brezbrižništvo, ki ga tujina načeloma ne posnema.
#65W!

Utk ::

darkolord je izjavil:

mislim da je kristalno jasno da gre pri tem zakonu za omejevanje konkurence. ker doma lahko vsak sestavi skupaj kar hoče, nekdo ki dela v trgovini/servisu pa ne more. verjetno je jasno kje lahko gre več stvari narobe.
Nič, potem ukinimo vse varnostne standarde, zato ker doma lahko počneš kar hočeš.

Pa je že komu zgorel računalnik, ker je naredil neko kombinacijo komponent? Pustimo to, da je bil napajalnik pokvarjen itd, to je lahko tudi v legalni mašini.

Baja ::

jaz nisem rekel, da ukinemo varnostne standarde. V bistvu bi jih z možnostjo sestave na servisu / v trgovini še zvišali.

Utk ::

Baja je izjavil:

jaz nisem rekel, da ukinemo varnostne standarde. V bistvu bi jih z možnostjo sestave na servisu / v trgovini še zvišali.

Ja, ker če je alternativa nekemu dragemu HP-ju škatla komponent, ki jih dobiš iz mimovrste, je to težko bolj varno.

darkolord ::

Utk je izjavil:

Pa je že komu zgorel računalnik, ker je naredil neko kombinacijo komponent? Pustimo to, da je bil napajalnik pokvarjen itd, to je lahko tudi v legalni mašini.
Seveda, crypto minerjem je zgorelo ogromno mašin (in hiš zraven). CE napajalnik, CE plate, CE GPU-ji, skupaj pa je ratala pečica.

Baja je izjavil:

jaz nisem rekel, da ukinemo varnostne standarde. V bistvu bi jih z možnostjo sestave na servisu / v trgovini še zvišali.
Rekel si, da gre za omejevanje konkurence med (nereguliranim) domom in proizvajalci. Če se hočeš tega znebiti, boš moral deregulirati vse ali regulirati, kar počneš doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Baja ::

hotel sem samo povedati, da bo nekdo, ki se preživlja s sestavljanem računalnikov naredil manj zajebov (ker drugače ga bo firma nagnala), kot naključni kupec.

@darkolord: omejevanje konkurence med firmami. ker multinacionalka si komot privošči par 100k, lokalec z Haloz pa bolj tezko

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Baja ()

Fsegula62 ::

Baja je izjavil:

Fsegula62 je izjavil:

To zadevo poznam še od prej. Kaj pa naprimer, da stranka sama izbere komponente ji kot podjetje lahko sestavim PC do konca ali ne?


po moje ne. kot je ze nekdo omenil so nekatere firme sestavile vse, razen ram-a recimo. kot piše OP to pri inšpektorjih ne gre skoz.

mislim da je kristalno jasno da gre pri tem zakonu za omejevanje konkurence. ker doma lahko vsak sestavi skupaj kar hoče, nekdo ki dela v trgovini/servisu pa ne more. verjetno je jasno kje lahko gre več stvari narobe.


Ravno to ja, me zanima koliko inšpektorjev bere forume in bodo sedaj prihajal do podjetji, pri katerih so slotechovci kupili PC po meri. To počnejo/mo vsa podjetja. Zadnjič videl račun od sestavi.si, mlacoma, ko so spraševali za pomoč na forumu. Če ne bomo dejansko smeli in bodo poostrili nadzor lahko manjša podjetja samo še zapremo. Ne gre za tistih 20-30€, ki se računa za sestavo, ampak predvsem da bomo primorani kupovati že sestavljene računalnike, ki so z izjemo workstationov krš.

Baja je izjavil:

hotel sem samo povedati, da bo nekdo, ki se preživlja s sestavljanem računalnikov naredil manj zajebov (ker drugače ga bo firma nagnala), kot naključni kupec.

@darkolord: omejevanje konkurence med firmami. ker multinacionalka si komot privošči par 100k, lokalec z Haloz pa bolj tezko

Podpis!
FiLiPiNKO (Fsegula62) | IT storitve www.linkomp.si | LinKomp |
Kontakt Discord - FiLiPiNKO#7826 | Na voljo za pomoč vsem. |
" Zapomnite si geslo za Google račun in privarčujte 5€! :) "

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fsegula62 ()

Tidule ::

Bolj zgresene analogije ne bi mogel napisat. Vsak lahko doma v garazi natakne preluknjan kondom na plinsko jeklenko in trdi da ima stedilnik, gorenje pa kaj takega niti pod razno ne sme prodajat.

Gagatronix ::

Eno je ce ti izberes med konfiguracijami, ki jih ponuja prodajalec, drugo pa ce ti sestavi racunalnik po tvojih zeljah. V 90-ih, sploh pri Jerovsku, so tlacili skupaj najbolj debilne mozne konfiguracije.

Mimogrede, ni bilo pred casom ugotovljeno, da garancijske nalepke na racunalnikih niso skladne z zakonodajo ?

Fsegula62 ::

In se eno vprasanje. Stranka prinese na servis računalnik stvar 2 leti in 1 mesec. Torej en mesec izven garancije.
Ji lahko zamenjam napajalnik ali ne? Kako je z nadgradnjami po izteku garancije, ji lahko dodam palčko rama, dodaten disk?
FiLiPiNKO (Fsegula62) | IT storitve www.linkomp.si | LinKomp |
Kontakt Discord - FiLiPiNKO#7826 | Na voljo za pomoč vsem. |
" Zapomnite si geslo za Google račun in privarčujte 5€! :) "

Baja ::

Tidule je izjavil:

Bolj zgresene analogije ne bi mogel napisat. Vsak lahko doma v garazi natakne preluknjan kondom na plinsko jeklenko in trdi da ima stedilnik, gorenje pa kaj takega niti pod razno ne sme prodajat.


glej, ti lahko doma tlačiš skupaj kar hočeš. ampak če bi jaz imel trgovino s stedilniki in komponentami zanje in bi ti kupil jeklenko pa kondom ter naročil sestavo, bi ti povedal, da to pač ne bo štedilnik in ti tega tudi ne bi sestavil. mogoče bi te prepričal da kupiš proper štedilnik, drugače pa sestavi sam.

Fsegula62 je izjavil:

In se eno vprasanje. Stranka prinese na servis računalnik stvar 2 leti in 1 mesec. Torej en mesec izven garancije.
Ji lahko zamenjam napajalnik ali ne? Kako je z nadgradnjami po izteku garancije, ji lahko dodam palčko rama, dodaten disk?


verjetno ne :/

mogoče se preusmeriš v izobraževanja kako sestaviti računalnik :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Baja ()

mujek ::

Sklop večih komponent, ker imajo ločene komponente CE, ne pomeni da ima sklop samodejno CE znak.
CE + CE != CE

Sklop X+Y lahko dela brez težav. Sklop X+Z pa lahko povzroči težave zaradi recimo resonance, ki se pojavi med njima. In potem FM radijski sprejemnik piska.

Seveda pa to ne pomeni, da je potrebno testirati vse aspekte proizvoda. Recimo ni potrebno, da se preverja ali radijski del bluetooth dela kot mora. Potrebno pa je preveriti, da ne oddaja packarij / ne moti ostalih naprav / ni nevarno za uporabnika.

Pri sestavlanju računalnikov, je moje mnenje, da so "merkator" računalniki bolj kritični. Saj se vgrajujejo poceni komponente, ki so bolj na meji.

Na eni strani bi laboratoriji radi služili z dodatnimi testi, na drugi strani bi proizvajalci radi čim hitreje nekaj naredili, vsi pa bi radi imeli poceni izdelke. Pa mogoče, da vse naprave dobro sobivajo. In da kdo ne umre. Ravnovesje med tem je težko najti.

RedDrake je izjavil:

Aha.
Se pravi, če recimo izdelujem baterijsko orodje in imam v sistemu recimo na pamet 20 strojčkov in 3 različne baterije (ki pašejo v vse strojčke), in hkrati prodajam, v zapakiranih škatlah, vse možne kombinacije vsega (kar je v teoriji na stotine različnih permutacij), moram narediti točno teh 100-in permutacij, ali samo 60 testov (vsaka baterija z vsakim strojčkom).
Namreč pri PC-jih je identično. Vse komponente imajo certifikate in proizvajalci so zagotovili komptibilnost. Zakaj rabi celota, ki v PC svetu dejansko lahko pomeni miljone kombinacij (sklepam da že druga znamka isto velikega diska, rama, whatever invalidira certifikat), vsaka zase certifikat?


Načeloma proizvajalec preveri eno kombinacijo za katero smatra (je sam naredil predhodne teste/analizo), da je najbolj kritična. Podobno je mogoče možno implementirati v PC svetu.

Lp, nekdo ki je sodeloval pri certificiranju nekaj produktov na firmi.

Jarno ::

Ampak vseeno je situacija vrste če-bi-čebula!
V teoriji lahko gre kaj narobe tudi pri vezavi na razdelilnem podaljšku, v praksi pa se zakonodaja ne opira na realne študije PC ekosistema.
Glede certificiranja PC-ja to načeloma poteka takole:
- predlagatelj konfiguracije izbere nekaj marketinško atraktivnega in ugodnega za svoj žep
- plača certificiranje, tam pa izvedejo nekaj rutinskih testov, v 0,1% situacij je v 99,9% primerov kaj narobe z gonilnikom. ;)

Sicer sem v zadnjem desetletju zasledil en nevaren PC izdelek/komponento in sicer serijo napajalnikov znamke Gigabyte in to bo to.
#65W!

darkolord ::

Problem je, da je "PC" sploh težko definirati. Težko bi bilo znižati/spremeniti zahteve za sestavo "PC-jev", brez da bi to vplivalo še na ostale naprave.

c3p0 ::

Včasih si tudi bp kak kabel narobe obrnil, pa jumpere si moral nastavit na matični, disku, zvočni...

Gagatronix ::

darkolord je izjavil:

Problem je, da je "PC" sploh težko definirati. Težko bi bilo znižati/spremeniti zahteve za sestavo "PC-jev", brez da bi to vplivalo še na ostale naprave.


Sploh ne, Personal Computer je cisto lepo definiran.

A personal computer (PC) is a multi-purpose microcomputer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use.[1] Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician. Unlike large, costly minicomputers and mainframes, time-sharing by many people at the same time is not used with personal computers. Primarily in the late 1970s and 1980s, the term home computer was also used.

darkolord ::

Tej definiciji ustreza tudi moja ročna ura. In televizija. In raspberry pi.

Kako sploh (na papirju) ločiš med smart televizijo in PC-jem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Gagatronix ::

Komot, smart televizija je namenjena striktno konzumaciji medijskih vsebin.

Tidule ::

Gagatronix je izjavil:

darkolord je izjavil:

Problem je, da je "PC" sploh težko definirati. Težko bi bilo znižati/spremeniti zahteve za sestavo "PC-jev", brez da bi to vplivalo še na ostale naprave.


Sploh ne, Personal Computer je cisto lepo definiran.

A personal computer (PC) is a multi-purpose microcomputer whose size, capabilities, and price make it feasible for individual use.[1] Personal computers are intended to be operated directly by an end user, rather than by a computer expert or technician. Unlike large, costly minicomputers and mainframes, time-sharing by many people at the same time is not used with personal computers. Primarily in the late 1970s and 1980s, the term home computer was also used.

In po tej defonicije je tudi kristalno jasno zakaj sestavljen pc rabi CE, tako kot vsaka druga elektronska naprava.

Fsegula62 je izjavil:

In se eno vprasanje. Stranka prinese na servis računalnik stvar 2 leti in 1 mesec. Torej en mesec izven garancije.
Ji lahko zamenjam napajalnik ali ne? Kako je z nadgradnjami po izteku garancije, ji lahko dodam palčko rama, dodaten disk?

Zamenjaj racunalnik z televozija, elektricna kosilnicq, vibrator pa bos dobil odgovor.

Pc je elektronska naprava kot vsaka druga in veljajo enaka pravila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

Tidule ::

Baja je izjavil:

Tidule je izjavil:

Bolj zgresene analogije ne bi mogel napisat. Vsak lahko doma v garazi natakne preluknjan kondom na plinsko jeklenko in trdi da ima stedilnik, gorenje pa kaj takega niti pod razno ne sme prodajat.


glej, ti lahko doma tlačiš skupaj kar hočeš. ampak če bi jaz imel trgovino s stedilniki in komponentami zanje in bi ti kupil jeklenko pa kondom ter naročil sestavo, bi ti povedal, da to pač ne bo štedilnik in ti tega tudi ne bi sestavil. mogoče bi te prepričal da kupiš proper štedilnik, drugače pa sestavi sam.

dejstvo je, da za fizicno osebo ki nekja doma sestavlja ne veljajo enaka pravila kot za nekoga, ki nekaj prodaja. In to primerjat je navaden idiotizem.

darkolord ::

Gagatronix je izjavil:

Komot, smart televizija je namenjena striktno konzumaciji medijskih vsebin.
Kje to piše?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CE certifikat

Oddelek: Loža
2410374 (3040) fikus_
»

AMD je lansiral namizniške APUje Ryzen 4000G (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6313878 (10819) FireSnake
»

Luči na dotik se same prižigajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7015762 (13710) St235
»

CE certifikat na kitajskem

Oddelek: Pomoč in nasveti
224449 (3440) errhec
»

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen! (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
554114882 (93736) BlueRunner

Več podobnih tem