» »

Kako prodajati izdelek pod lastno znamko? CE, Izjave?

Kako prodajati izdelek pod lastno znamko? CE, Izjave?

max00slo ::

Torej, če bo kdo lahko pomagal razložiti saj sploh nevem kaj naj išče za več informacij ter kako je to izvedljivo.

Prijatelj ima podjetje in je na Poljskem našel en zanimiv produkt, ki ga v Sloveniji in sosednjih državah ni. Ker bi ga rad tržil kot prvi bi ga tudi rad tržil pod svojo znamko. Je to možno? V prihodnosti bi dodal še dva artikla iz Kitajske.

Torej proizvajalec sedaj je recimo XYZ naziv izdelka je MOD1; XYZ MOD1. Naziv izdelka bi pustil, le sebe bi navedel kot "proizvajalca" - FIRMAX MOD1.

Vem da je to mogoče, saj sva skupaj gledala po Slovenskem tržišču. Dober primer je Slovenski uvoznik nekih dodatkov za mobilne aparate. Sam uvaža naprave iz kitajske, prodaja jih pod svojim imenom, ime modela je pustil isti. Zakaj model isti? Predvidevam da zaradi testov, ki so bili izvedeni za potrebe certifikatov CE.

Najbolj me čudi omenjen primer slovenskega uvoznika kjer je navedel sebe kot proizvajalca, v izjavi o skladnosti je navedel katere certifikate je dala naprava čez in harmonizirane standarde ter pripel številko certifikata. Omenjen certifikat nas pa odpelje po ovinkih prav to kitajskega proizvajalca. Torej kdo je proizvajalec? Ker res je, da se je v izjavi o skladnosti uvoznik podpisal kot in v imenu proizvajalca. In ja, originatorja, proizvajalca ni nikjer omenjenga, zgolj Slovensko podjetje.

In če je dovolj le tole, na lepe oči narediti izjavo o skladnosti, podpisati sebe, navesti se kot proizvajalca, kaj bo dovolj za tržnega inšpektorja od dokumentacije? Ker če je to dovolj, potem super :)
Si non confectus, non reficiat.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Verjetno je zelo odvisno, kakšen izdelek je. Mi delamo male gospodinjske aparate in moramo izdelek dati certificirati. To za nas dela SIQ. Zadeva kar nekaj stane in certificiranje traja določen čas...

Lp

Jože

fikus_ ::

Če boš dajal izdelke (vseeno kako se imenujejo) na trg kot svoje, moraš dati tudi svojo CE izjavo in stati za tem. Dokler ne bo šlo kaj narobe, ti nihče ne bo težil, v drugem primeru pa moraš dokazat, da si upošteval veljavno zakonodajo, naredil zahtevane teste, . . . . Če to naredi tvoj dobavitelj in ti da dokumentacijo (torej odgovarja), bo to dovolj, samo cena izdelka ne bo več takšna.

" . . . na lepe oči narediti izjavo o skladnosti, podpisati sebe, navesti se kot proizvajalca,. . . " s tem direktno prevzameš odgovornost.

max00slo ::

Ok, razumljivo glede CE testov. Vendar kot sem omenil je recimo proizvajalec že naredil CE test zase in jih prodaja na alibabi pod oem, odm, Slovenec jih pa prodaja kot svoje in ja, stoji za izdelkom ter prevzema vso odgovornost vendar se sklicuje na CE certifikat ki ga je izvedel proizvajalec.

Ampak je to dovolj in dovoljeno? Ker po tem takem se bo prijatelj odločil kupiti tale Poljski izdelek, ga pustil z istim imenom le prodajal pod svojo znamko s svojo embalažo s svojo izjavo o skladnosti in sklicevanjem na test od originatorja (proizvajalca). S tem bo tudi deloma skril od kje izvira proizvod?

Kako je pa s preimenovanjem izdelka, recimo da se ne držiš zgoraj navedenega? Poljak kot proizvajalec je omenjal "izjavo o identiteti" vendar tega nisem še nikjer zasledil? V izjavi je omenjeno da je Y enako X in da ima iste lastnosti itn...
Si non confectus, non reficiat.

fikus_ ::

Nišem še imel takšnega primera, tako da . . .

Mogoče se obrneš na SIQ ali mogoče g. Milan Srna (včasih je delal na tem področju, sedaj?), . . .

Sicer pa ne vidim razloga, zakaj bi prevzel odgovornost za izdelek, ki že obstaja na EU trgu in bi ga celo prodajal pod istim imenom.

max00slo ::

Ideja je bila da bi se razširila prepoznavnost novega podjetja. Recimo "brendiranimi" izdelki. Tole je v našem primeru. In kot ponudnik celovitega sistema izdelkov.
Si non confectus, non reficiat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: max00slo ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Proizvajalec naj vam pošlje poročilo o cetificiranju, vi boste pa morali poskrbeti za dokazilo o tem, da je proizvod, ki je certificiran identičen takšnemu, kot ga boste vi prodajali. Na vsak način se je potrebno o tem pozanimati na SIQ-ju...

Mi smo imeli rahlo podoben primer pri cerificiranju našega izdelka. Le-ta vsebuje tudi stikalo, ki mora biti certificirano že samo po sebi, da lahko potem naš izdelek certificiramo. Certifikat stikala smo pridobili s strani našega dobavitelja elektronike, ki to stikalo vgrajuje. Posredovali mso ga SIQ-ju in zadeva je bila urejena...

Lp

Jože

max00slo ::

Super, bom ga potem kar obrnil na SIQ in da vidimo kaj bodo rekli na tole zadevo.

Zaenkrat, hvala.
Si non confectus, non reficiat.

Šimpanz ::

Pa vprašati je treba proizvajalca če se strinja z preimenovanjem izdelka. Jaz ne morem recimo kupiti 1000 Ifonov, pa jih preimenovat in prodajat pod imenom Cigla.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CE certifikat

Oddelek: Loža
2410315 (2981) fikus_
»

Ali sem zašuštrala uvoz iz Kitajske (certifikati)?

Oddelek: Loža
113023 (2287) poweroff
»

Luči na dotik se same prižigajo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
7015647 (13595) St235
»

CE certifikat na kitajskem

Oddelek: Pomoč in nasveti
224425 (3416) errhec
»

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen! (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Kaj kupiti
554114379 (93233) BlueRunner

Več podobnih tem