» »

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

Nakup po želji sestavljenega računalnika v Sloveniji ne bo več možen!

««
3 / 12
»»

PNG ::

WTF, a mene si si našel za neke filozofsko pravniške kozlarije? Jaz sem inženir, torej sem praktičen človek. Moj zakon bi bil takole spisan:

LUDI, sestavljajte računalnike kolko se da, samo nea se zajebavajte s stvarmi, ki lahko poškodujejo druge.

Samuel ::

Bi moral orng razmislit, kako sestavt računalnik iz CE certificiranih komponent, da bi se kakšen uporabnih s pravilno uporabo računalnika poškodoval....

dikcija zakona je problem... smo že večkrat rekli v tej temi.

PNG ::

Daj preberi še enkrat moj post pa potem odgovori, no.

Highlag ::

Če mene vprašate računalnik brez operacijskega sistema ni računalnik.
Je pa celotna zgodba za bruhat.
CE izjavo lahko vsak piše sam. Če pa njej kdo ne verjame pa lahko da zadevo testirat. Sedaj glede na to, da je vsak sestavljen PC "unikaten" umaknitev izdelka iz trga ne more bit problematična al kaj? :))

Glede na št. laboratorijev, ki v Sloveniji ali okolici pregledujejo skladnost izdelkov, in njihovi zasedenosti, bi dejal, da traja kar precej časa, da bi inšpektorji, ki bi naključno izbrane izdelke poslali testirati prišli na vrsto.

Očitno imajo inšpektorji preveč časa z iskanjem krivcev na domačem trgu. Mogoče bi jim morali pomagati z prijavljanjem uvoženih izdelkov, ki nimajo niti navodila v Slovenščini? Potem bi mogoče imeli manj časa za ukvarjanjem z neumnostmi? Roba, ki prihaja na trg je čedalje večje sranje...
Never trust a computer you can't throw out a window

AngelOfDeath ::

PNG je izjavil:

Mimogrede, okrog CE nalepk (malo sem se jih dotaknil v moji diplomi, pa se mi zdi da nekaj vem o tem): CE nalepko lahko daš na produkt, če ta produkt ustreza določenim standardom, ki so zakonsko predpisani iz tega področja. S CE nalepko pridobiš možnost veleprodaje oziroma serijske proizvodnje nečesa.

Sicer pa je takole - PRAV je, da tudi če imajo posamezne komponente CE nalepke ne moreš iz njih nekaj sestaviti in avtomatično imeti CE nalepko na sestavljen produkt. Problem je, ker to ne drži pri računalnikih...povsod drugod, pa je to obvezno!

Primer #1: jekleni nosilci imajo CE nalepko, da zdržijo xy kilogramov prečne obremenitve. Te nosilce zmontiramo v stiropor. Še vedno zdržijo isto težo? Lahko morda koga celo poškodujejo, ko padejo in razpadejo, kdo je potem odgovoren? Tisti ki je to sprojektiral, tisti, ki je to zmontiral ali tisti, ki je to zakonsko dovolil narediti (ministri, recimo)?Torej bi morali računalnike izvzeti a ne ?
edit: Slovnica

mat xxl ::

darkolord je izjavil:

Problem je, ker to ne drži pri računalnikih...
Kako pa definiraš "računalnik"?Računalnik je skupek komponent, kateri je povsem sestavljen in lahko po priklopu zunanjih krmilnih enot (tipkovnica, miška) , in monitorja začnemo z njegovo uporabo ali nameščanjem programske opreme nanj.

Dokler pa manjka samo en del, npr. napajalnik, pa to ni računalnik ampak skupek delov - polizdelek, ki še nikakor ni sposoben delovati.

Tu je tudi tako, sam bi ravnal tako, potem pa naj inšpektor pride pa pismeno poda pripombe, zahteve ali odredbe, ob enem, bi ga sam jasno opozoril, da v primeru neutemeljenega ali nezakonitega ukrepanja nosi sam osebno možnost odškodninske tožbe in ovadbe zaradi malomarnega ravnanja v službi, sicer sem pa prepričan, da ga ni sodišča pri nas, ki bi pri tako dvomljivi praksi in nejasnem zakonu upalo potrditi na 2. stopnji delo takega inšpektorja in to zelo dobro vedo tudi inšpektorji sami, zato hodijo in opozarjajo na svoje neumnosti,ko bo prvi zahteval konkretno ukrepanje in se uprl bo pa konec inšpektorjevih željain plavanja v kalnem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

darkolord ::

Računalnik je skupek komponent, kateri je povsem sestavljen in lahko po priklopu zunanjih krmilnih enot (tipkovnica, miška) , in monitorja začnemo z njegovo uporabo ali nameščanjem programske opreme nanj.
No sej nočem bit tečen, ampak tole je zelo švoh definicija računalnika - imaš računalnike, ki ne potrebujejo teh "zunanjih enot" in imaš računalnike, ki imajo te enote že vgrajene; prav tako imaš naprave s temi enotami, ki niso računalniki*.

*v smislu te debate

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

noraguta ::

oprostite ampak plačujemo carino in ddv , da lahko stvari uvozimo. kje je razlika med zasebnikom in pravno osebe ne vidim . torej ne gre za kake radijske motnje oz like this , ampak za "angleško sol".
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

Kako sta pa carina in DDV povezana s tem?

noraguta ::

hja ustreznost naj bi uvoznih artiklov naj bi preverjala carina. za to pa je na meji! matr. tud bencin znajo preverjat! nek certifikat za sestavljanje legokock je bedarija v stilu "žrtvujte se vsi ,da oblast preživi". nevem zakaj potem nima vsaka železnina kazera prodaja šraufe strojniški certifikat.
skratka ustreznost uvoznih komponent definira ustreznost kolaža. ne pa neka jebena državna listina.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

Ustreznosti ne preverja carina ampak tržna inšpekcija. Prav tako te jebene listine niso "državne".

noraguta ::

za ustreznost vseh enot je pristojna carina kakor je za ponaredke in ostali šrot. sori tleke si na tenkem ledu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

Vir?

Brane2 ::

oldguy je izjavil:

Eh, če se gre samo za CE oznako, napišeš na vsak račun še izjavo, da potrjuješ skladnost z blablabla, pa je. CE ne pomeni avtomatsko testa pri certifikatorjih. Sam toliko, da vas opozorim, mogoče se bunite čisto za brezzveze. Bi veljalo dobit odgovor od pristojnega organa.

Če je pa to res, gremo pa v akcijo da tole ukinejo. Ni resno.Seveda. Nato SIQ ali kdo v njegovem imenu naroči pri tebi mašino in pokaže, da po nekem parametru ne ustreza CE in si TI za to odgovoren...
On the journey of life, I chose the psycho path.

dela ::

Ne vem, kaj bi ti lahko očitali, če imaš spletno stran, ki pravi "sestavite si igričarski/pisarniški/x računalnik" (seveda spodaj: pridržujemo si pravico do napak - da pač beseda "računalnik" ni nikakor obvezujoča), kjer bi stranka sama spreminjala komponente glede na po defaultu izbrane ali manj vešča stranka kliknila samo "naprej", ker bi bile predizbrane že vse komponente. Potem je seveda zelo pomembno, da na računu (in seveda na predračunu oz. pri zadnjih fazah spletnega nakupa) nikjer ne piše "računalnik", ampak komponente x,y,z + montaža (lahko tudi brezplačna). Če pa je problem, da ne smeš prodajat delujočih zadev - sej jih ne: da računalnik postane delujoč, je potrebno napajalni kabel priklopit in pritisnit stikalo, kako se to razlikuje od priklopa napajalnika na matično ploščo ali vstavljanja kartic v reže? "Delujoče" je preslabo definirano, če je to vse, kar gre inšpektorjem v nos, se je možno izogibat. IMO jasnega zakona v tej smeri ne znajo napisat, brez da bi zyebali celo panogo (zato ga verjetno ne bodo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

oldguy ::

Seveda. Nato SIQ ali kdo v njegovem imenu naroči pri tebi mašino in pokaže, da po nekem parametru ne ustreza CE in si TI za to odgovoren...


Eh, SiQ ni noben bavbav, če bi že pazil komu prodajam, bi bila to pač inšpekcija. Oni pa tako ali tako IMO kupujejo državne brand-name. Pa tudi ne predstavljam si, kaj bi lahko šlo narobe pri tako simple izdelku, kot je PC.

opeter ::

Na koncu bo to, da se bo v Sloveniji lahko kupovalo le še brand name računalnike (Apple, HP, Dell ...). A ločene komponente mislijo tudi prepovedat? To bi bilo zanimivo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Furbo ::

Napajalnik pa res ni najlažja stvar za zmontirati, kot nekateri navajate. Recimo nepritrjena stranica ali pokrov ohišja, to bi bilo tisto pravo. Ali pa priklop tipkovnice ali miške. :D
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Jaffa ::

Sliši se enostavno, ampak v praksi je vse prej kot to ... Razložite vi stranki, naj si sama zmontira karkoli... :8) Večino (sploh starejših) je strah priklopiti periferijo, kaj šele da bi kaj drugega montirali. Sploh pa napajalnik. Garantirano bi šli, če bi jim to omenil, kupit brand name računalnik oziroma kupit tja, ker jim ne bo potrebno zadeve še sestavljati.

Že tako je na tem področju verjetno največja konkurenca in se za razliko od prodajalcev hrane borimo za tistih 5-10% marže, pa še tu bi radi vstran svoj delež ... ;(
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

darkolord ::

Kdo bi tu rad svoj delež?

Jaffa ::

Dražava oz. inšpektor, ki bi mi napisal kazen...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

darkolord ::

Če ne kršiš zakonov/pravilnikov, potem nima država nič od tega.

Jaffa ::

3000EUR naj plačam, da bom prodal dva takšna računalnika? Hm...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

PNG ::

Jaffa - znajdi se. Lukenj v tem sistemu kar mrgoli, če si iznajdljiv ne boš rabil za Pahorja delati, temveč zase.

PaX_MaN ::

kuglvinkl je izjavil:

Me pa čudijo trgovci, ki bodo to gladko požrli. Nobenga usajanja?

Nekaj malega zgleda da so se le. Ampak res čist mal.

fosil ::

Sej ni treba, da si stranka samo namontira napajalnik.
Verjetno bi bilo dovolj da pod tvojim nadzorom priklopi napajanje na matično ploščo ali pa disk.
Tako je!

Brane2 ::

oldguy je izjavil:

Seveda. Nato SIQ ali kdo v njegovem imenu naroči pri tebi mašino in pokaže, da po nekem parametru ne ustreza CE in si TI za to odgovoren...


Eh, SiQ ni noben bavbav, če bi že pazil komu prodajam, bi bila to pač inšpekcija. Oni pa tako ali tako IMO kupujejo državne brand-name. Pa tudi ne predstavljam si, kaj bi lahko šlo narobe pri tako simple izdelku, kot je PC.


Nekdo ki bi te rad spravil ob posel recimo naroči mašino pri tebi, potem te pa drka za CE ustreznost in zahteva odškodnino...

Kaj bi lahko šlo narobe ? Pa, recimo da ti uletijo s tem,d a količina RF sevanja presega CE specse in da hočejo, da stvar urediš in poravnaš "nastalo škodo"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

st0jko ::

Sestaviš vse, razen kabla za power button na matično ne priklopiš. Zraven dodaš navodila kako in kam se tisti kabelček priklopi.
keks?

opeter ::

fosil je izjavil:

Sej ni treba, da si stranka samo namontira napajalnik.
Verjetno bi bilo dovolj da pod tvojim nadzorom priklopi napajanje na matično ploščo ali pa disk.


Tako je.

Samo prej mu moraš dati v podpis nek papir, ki vso odgovornost (da se poreže na robovih, uniči kabel, potere kakšen elemnt na matični z vijakom itn.) in plačilo nastale škode (v kolikor ga pri preizkusu priklopa strese elektrika itn.), ki bi lahko nastal pri montiranju prelaga na stranko.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

darkolord ::

3000EUR naj plačam, da bom prodal dva takšna računalnika? Hm...
Kje vidiš 3000 EUR?

Samo prej mu moraš dati v podpis nek papir, ki vso odgovornost (da se poreže na robovih, uniči kabel, potere kakšen elemnt na matični z vijakom itn.) in plačilo nastale škode (v kolikor ga pri preizkusu priklopa strese elektrika itn.), ki bi lahko nastal pri montiranju prelaga na stranko.
Zakaj bi pa potem hotel kupiti računalnik pri tebi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

kuglvinkl ::

Kolkr vidim, ta velikim to ustreza, ta mali pa ne štekajo čisto. Trg se bo konsolidiral.

Avstrija (whoever) here we come.

McMallar ::

Eh, naredis kot pri tistih malih igrackah ki imajo s papirckom prekinjen stik med kontaktom in baterijo. Stranka mora samo papircek odstraniti... :)
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25

Keyser Soze ::

darkolord je izjavil:

Zakaj bi pa potem hotel kupiti računalnik pri tebi?

Ker bo cenejši?

Še vedno pa ne vem, kakšna je razlika med vstavljanjem grafike v matično in vijačenjem le te v ohišje in CD playerjem v katerega vstavim CD, ali pa npr., povezovanjem DVD playerja s TVjem z navadnim kablom, vstavljanjem CI modula v TV ali sprejemnik, in še nebroj drugih posegov v elektroniko, ki jih opravljajo domači uporabniki. Če bo to storil prodajalec ali serviser bo pa treba pridobit izjavo o skladnosti al kako?
OM, F, G!

darkolord ::

Avstrija (whoever) here we come.
Prej kakšen Uzbekistan (al pa Libija, tam jim je precej fino zdej baje). :) Avstrija ima pomoje precej podobne (če ne celo identične) zakone/pravilnike glede teh zadev.


Še vedno pa ne vem, kakšna je razlika med vstavljanjem grafike v matično in vijačenjem le te v ohišje in CD playerjem v katerega vstavim CD
CD ni sestavni del naprave.

tony1 ::

Pa naprava brez ploščka dela?

darkolord ::

Jasno.

TeoR ::

No, končni rezultat pa bo ta:

- nekateri končni uporabniki se bodo začeli dejansko ogrožati, ker si bodo sami sestavljali (kljub neznanju)

- državni fond bo prikrajšan za vse davke, ki jih sedaj računalniška podjetja še plačujejo, ker bodo podjetja ali propadla, ali kupci hodili v tujino, kjer takih bednih zakonov ni

darkolord ::

ali kupci hodili v tujino, kjer takih bednih zakonov ni
Na primer? Somalija, Kazahkstan, Kitajska, ...?


Pa še tako, čisto mimogrede: a to, da ko npr. otroku kupite igračo in ste lahko dokaj prepričani, da je zadeva varna za uporabo, je samo po sebi umevno? A tam bi bilo tudi OK, če bi električni avtomobilček razneslo, proizvajalec bi pa rekel "Ja sej to ni bila končana naprava, baterije si moral sam noter vtakniti!!"

TeoR ::

Koliko računalnikov je že razneslo pri nas, koliko žrtev, poškodb je bilo iz naslova takih nevarnosti, ki naj bi jih ta zakon preprečeval?

Keyser Soze ::

darkolord je izjavil:

Jasno.

Damn, tudi računalnik dela brez ohišja. In brez grafične, če ima to že integrirano. Ampak še vedno lahko zadegamo not eksterno.
Ravno tako dela računalnik brez razširitvene kartice, pa se vseeno spremeni konfiguracija če ga neseš na servis, da ti vgradijo še eno grafično, ali pa vstavijo dodaten krmilnik za trde diske.

P.S.: Če sva čisto eksaktna tule, ne vem če CD player glih deluje (v smislu, da dela tisto za kar sem ga kupil) brez vstavljenega CDja.
OM, F, G!

TeoR ::

Pa še to: zakaj se lahko posamične komponente prodaja, če pa to kar vabi k nekontrolirani vgradnji?

Kaj pa servis? A mislite, da bo čez nekaj let še dostopen enak del, kot ga je tedaj proizvajalec certificiral v celotnem računalniku. Gotovo se v servisu menja za novejše dele, ki so na trgu trenutno dostopni. Kaj bodo potem vsak servisiran računalnik pošiljali na novo certificiranje? Kako bi to sploh bilo možno v praksi izvajati? Če se ne da zagotoviti, da zakon velja za vsak prodan računalnik, potem ne moreš izločiti ene skupine podjetij (custom sestavljalce), tistim ki so si pridobili certifikat (masovne sestavljalce) pa dovoliti, da se s certificiranimi napravami kasneje v poprodajnem servisu ravna v nasprotju z določili zakona. Na tak način zakon ne bi bil enak za vseh in ne bi izpolnjeval svojega namena "kao" varovanja potrošnika.

Jaffa ::

Koliko računalnikov je že razneslo pri nas, koliko žrtev, poškodb je bilo iz naslova takih nevarnosti, ki naj bi jih ta zakon preprečeval?


darkolord-u ziher vsakega vsaj trikrat, da se tako vsaja ...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

darkolord ::

Koliko računalnikov je že razneslo pri nas, koliko žrtev, poškodb je bilo iz naslova takih nevarnosti, ki naj bi jih ta zakon preprečeval?
Taki in drugačni zakoni so že dolgo, zato malo.

darkolord-u ziher vsakega vsaj trikrat, da se tako vsaja ...
Nobenega, ravno zaradi tega, "ker se tako vsajam".


TeoR: v tvojem postu zamenjaj "računalnik" na primer s "televizija".

Jaffa ::

Sestavil sem že ziher krepko čez 500 računalnikov, pa še nobeden ni zagorel, niti ni nihče doživel kakršnekoli poškodbe. Pravtako še nisem zasledil, da bi si kdo kaj naredil zaradi računalnika (niti na 24ur, kjer napišejo vsako (tudi neresnično) bedarijo)... Ampak če lahko molzejo, bodo pač molzli, ne? :|

darkolord-u ziher vsakega vsaj trikrat, da se tako vsaja ...
Nobenega, ravno zaradi tega, "ker se tako vsajam".


Poznaš mogoče čigav drug primer?
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

TeoR ::

darkolord- v trgovinah, kjer prodajajo televizije ne dobim posamičnih komponent za sestavo televizije. V računalniških trgovinah pa dobiš vsak kos posebej, vsakega v svoji lični embalaži. In tudi, če zamenjam tisti dve besedi, še vedno ničesar ne spremeni.

Certificiran izdelek s servisno zamenjanim drugačnim delom ni več isti izdelek in tako ne izpolnjuje več zakonskih zahtev po kontroli skladnosti vgrajenih delov, tako kot naj jih v osnovi custom made računalnik ne bi. Torej cerificiran računalnik po servisu (če ni okvara odpravljena s točno enakim delom) ni več ustrezen. Kako bi inšpekcija lahko ugovarjala temu?
Če bi zakon dosledno izvajali, potem bi morali vplesti še celotno računalniško industrijo in prepovedati prodajo posameznih komponent, ter ustaviti razvoj, ker proizvodnja stalno novih komponent ne omogoča sledenja zakonskim predpisom. Enostavno ni mogoče tlačiti računalnikov v isti koš, kot mikrovalovke in pralne stroje.

darkolord ::

V računalniških trgovinah pa dobiš vsak kos posebej, vsakega v svoji lični embalaži.
Tudi dele za televizijo lahko (na servisu) kupim posebej v ličnih škatlicah.

ker proizvodnja stalno novih komponent ne omogoča sledenja zakonskim predpisom
Seveda omogoča. Behold:


(2) Minister objavi seznam harmoniziranih standardov (v nadaljnjem besedilu: seznam standardov) katerih uporaba ustvari domnevo o skladnosti opreme z zahtevami tega pravilnika, na način določen z zakonom, ki ureja tehnične zahteve za proizvode in ugotavljanje skladnosti.

(3) Kadar je oprema zasnovana in izdelana v skladu s standardi, navedenimi v seznamu standardov, velja domneva, da ta oprema ustreza bistvenim zahtevam iz Priloge I tega pravilnika, na katere se nanašajo navedeni harmonizirani standardi. Ta domneva o skladnosti je omejena na področje uporabe harmoniziranega(ih) standarda(ov) in ustreznih bistvenih zahtev, ki jih ta harmoniziran(i) standard(i) pokriva.1. Proizvajalec mora izvesti ugotavljanje elektromagnetne združljivosti
aparata na osnovi ustreznih pojavov, da na ta način izpolni zaščitne zahteve
iz 1. točke Priloge I tega pravilnika. Pravilna uporaba vseh ustreznih
harmoniziranih standardov iz 7. člena tega pravilnika je enakovredna izvedbi
ugotavljanja elektromagnetne združljivosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

TeoR ::

Televizijske dele kupiš v servisu, ja. Ampak za televizijske dele nimaš hypa med ljubitelji televizorjev, tako kot ga imaš pri računalničarjih, ko izidejo nove grafike, procesorji, diski, ... Na televizijski servis ne navali truma gorečih hardverašev, ko izidejo novi deli in ne poznam takšne skupnosti kot je Slo-tech na področju sestave televizij. Računalnik je kot lego kocke, kjer je kombinacij kolikor hočeš in ravno zato ima vsak del jasno napisano s čim se sklada, po katerem standardu je narejen, katero podnožje ima, kakšno vodilo. Zato ima tudi vsak del svoj certifikat, ker je v osnovi mišljeno, da se deli med seboj kombinirajo, nadgrajujejo. To je point računalnika. Za tistega, ki je zakon pisal, pa je računalnik tisto, kar je za povprečnega pisarniškega uporabika. Pa še tistemu bi ga morali prodati skupaj s priklopljenim monitorjem, tipkovnico in miško, ker drugače sama kišta ni uporabna.

kmetek ::

Če bi dali neko zmerno številko, ne vem 300EUR ali manj, bi še morda razumel. Nikakor ne razumem števike 3000EUR.
Ta vlada ima še 1.5 leta časa, da uniči vse, kar se uničiti da.

PNG ::

Če bi to stalo 30EUR bi za veliko podjetij še vedno pomenilo, da bi računalnike prodajali skoraj brez marž.

darkolord ::

kmetek je izjavil:

Če bi dali neko zmerno številko, ne vem 300EUR ali manj, bi še morda razumel. Nikakor ne razumem števike 3000EUR.
Ta vlada ima še 1.5 leta časa, da uniči vse, kar se uničiti da.
Kje si dobil ceno 3000 eur?
««
3 / 12
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CE certifikat

Oddelek: Loža
2410250 (2916) fikus_
»

Nakup sestavljenega računalnika

Oddelek: Kaj kupiti
131197 (1009) ziga1990
»

sp za sestavljanje računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9314148 (10374) zee
»

Računalniške trgovine, kjer ti sestavijo izbrane komponente

Oddelek: Kaj kupiti
427497 (6004) zagi555555
»

So mi dali ohišje z napako?

Oddelek: Strojna oprema
374447 (2720) solatko

Več podobnih tem