» »

Britanska vlada razmišlja o prehodu na OpenOffice

1
2
»

Markoff ::

BALAST je izjavil:

dotedanji ponudnik želel zaračunati štiri milijone funtov, manjše lokalno podjetja pa je na CloudStoru isto storitev ponudilo za 60.000 funtov

To so presekali ogromen gordijski vozel! (v VB-so še posebno naravnani na kraljeve družinske vezi in posledično korupcijo, kot je poznana v slovenski desnici)

Kaj ko bi odnesel svoje politično smetenje na smetišče, iz katerega si se izkopal?

Tole je slo-tech, ne Mladina. In novica nima veze z IJ ali Murglami. Bolnik.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Unknown_001 ::

@opeter

Meni pa je libr office zelo tog (na nivoju MS-OFFICE 2003 (kar sicer ni slabo). Najboljši odprtokodni pisarniški paket ima po mojem mnenju Kingsoft office. Dokaj sodoben in pregleden vmesnik z dovolj funkcijami za povprečnega uporabnika hkrati pa deluje presenteljivo hitreje (sploh kar se nalaganja tiče).
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

Markoff ::

Prvi korak k odpravi oligopola bo torej uporaba odprtih datotečnih formatov, s čimer bodo poenostavili sodelovanje med oddelki in s podjetji.


V bistvu ključni korak. V naslednjem koraku lahko ostanejo na kateremkoli paketu, tudi MS Office, če le dokumenti ostanejo dejansko neodvisni od aplikacije. Lahko izsiljujejo MS ali pa dejansko migrirajo na karkoli.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

marvin42 ::

Meni LO in OO zadošča za vsakodnevno delo, na živce mi gre le težava z RTF dokumenti (vsaj LO je zelo lesen z njimi).
Mostly Harmless

trnvpeti ::

4.2 naj bi izboljsal rtf, probaj
http://cgit.freedesktop.org/libreoffice...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

marvin42 ::

Si redno nameščam nove verzije, pa ne dela. Včasih je pa delalo vse normalno, še v 3.X verziji. Bi moral pogledati na bugzillo katera verzija je to. Sem že obupal nad tem in ne spremljam več dosti.
Mostly Harmless

zee ::

Pred nekaj meseci sem zacel s pisanjem strokovnega clanka (tekst, tabele, slike, nic prav posebno fancy) v LibreOffice. In je nekaj tednov dejansko slo brez vecjih tezav, vse dokler mi LO nekega lepega dne ni naredil zmazka iz *vseh* tabel. Ker imam pri pisanju dokumentov taksnih dokumentov shranjene se pretekle verzije (iz vsakega dne), sem odprl dokument iz prejsnjega dne. Shranim kopijo (!) in odprem LO, kjer me znova pricaka zmazek.

Moja dva centa.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

tralala2 ::

Zanimivo, zapise, ki razlagajo DEJSTVA in niso v prid fanom open sourca, pa na hitro zglasujejo za izbris. Glede na to, da se to ni počelo niti digitalčku, je zadeva postala zanimiva, očitno jih boli resnica, do te mere da raje izbrisejo kot da kdo bere.

Hall of shame: izbris namesto protiargumentov:
predlagalo izbris: radiokills (včeraj ob 20:22:21)
predlagalo izbris: Arctander (včeraj ob 18:48:46)
predlagal izbris: Poldi112 (včeraj ob 17:17:57)

Pa se enkrat zapisem, da bodo spet lahko glasovali.

...:TOMI:... je včeraj ob 15:13:00 izjavil: Stanje so žal tako, kot so. Morali bi odpreti format, kot je adobe odprl pdf in je postal standard.

Em?! docx je zazipan xml. Kaj bi rad imel še bolj odprto? Spet se iščejo problemi na napacnem koncu, ni problem v formatu, problem je da open/libre officu manjkajo featurji, da bi sploh lahko vse podprl. Ce nimas črne barve v programu, potem bos v dokumentu tezko interpretiral 000000, mar ne?! Ali če že hočeš, prebral slike iz docx formata z vimom, mar ne! Ampak spet tipicno, za vse je kriv microsoft, ker to da bi pa kdo priznal, da ima pa open source alternativa precej manj moznosti, bi bilo pa čisto preveč.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: LJ4L ()

LightBit ::

@chironex:
Zakaj pa Microsoft Office še veliko slabše podpira OpenDocument dokumente?
Tukaj gre po moje za vojno, LO in OO nočeta podpreti OOXML, Microsoft pa ne OpenDocument.

pegasus ::

tralala2 je izjavil:

docx je zazipan xml
In v temu xmlu so "word6 like" binary blobi. Ni čudno, da so microsoftu zavrnili predlog po sprejetju docx kot standardnega formata ... ker to ni. Niti od daleč.
Also, java knjižnica za branje in pisanje xls fajlov se imenuje HSSF - horrible spreadsheet format. Go figure.

gruntfürmich ::

axee je izjavil:

smash je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

v našem mikro podjetju imamo še word 2000 (če bi folk v sloveniji dejansko kupoval office ne bi bilo toliko problemov z različnimi verzijami...). če dobimo docx lepo pošljem mail nazaj naj pošljejo v formatu 97-2003. problem rešen.


jaz bi take maile gladko ignoriral...imam drugo delo kot konvertiranje formatov v 10 let stare programe....mail si dobil, ne moreš reči da ga nisi...tako da žogica je pri tebi..če bi ga rad prebral, si skonveriraj sam


+1 se strinjam. To je čista ignoranca. Zakaj bi jaz posvečal čas (denar) tebi, zato da si ti prišparal?


no, sj pravim. če bi folk dejansko plačeval programe bi 90% takih problemov s formati ne bilo... vključno z vašim pametovanjem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

fireice ::

zee je izjavil:

Pred nekaj meseci sem zacel s pisanjem strokovnega clanka (tekst, tabele, slike, nic prav posebno fancy) v LibreOffice. In je nekaj tednov dejansko slo brez vecjih tezav, vse dokler mi LO nekega lepega dne ni naredil zmazka iz *vseh* tabel. Ker imam pri pisanju dokumentov taksnih dokumentov shranjene se pretekle verzije (iz vsakega dne), sem odprl dokument iz prejsnjega dne. Shranim kopijo (!) in odprem LO, kjer me znova pricaka zmazek.

Moja dva centa.


Meni je pa ze pred leti uspelo napisati diplomsko nalogo v LO. Je pa res, da sem si pred zacetkom ze nastavil vse stile in podobno. In to je bil zahtevni del, potem je pisanje slo gladko naprej.

ozbolt ::

zee je izjavil:

Pred nekaj meseci sem zacel s pisanjem strokovnega clanka (tekst, tabele, slike, nic prav posebno fancy) v LibreOffice.



http://xkcd.com/1301/
S tem, da je zame odt nekje med doc in xls.

trizob ::

Engineer_ je izjavil:

71GA je izjavil:

Poleg Nemcev očitno še eni brihtni :P Grem stavit, da se bodo še vedno našli slovencljasti kritiki :P


je bila pred časom tu novica, da se jim ni dosti splačalo. stroški prehoda so bili višji od pričakovanih, pojavljaji so se hudi problemi z dokumenti. libre offici so pač bedni, nekompatibilni z mnogo bolj razširjenimi MS offici.

Da pa bom jaz nameščal libre office, da bom lahko odpiral dokumente javne uprave, pa si lahko samo v rit vtaknejo.


Če si moramo uporabniki nameščati razne certifikate, ki jih izdaja država, komponente za podpisovanje in včasih celo programsko opremo, ki je del njihovega poslovnega okolja (to velja zlasti za profesionalne stranke), ne vidim tehtnega razloga, zakaj si ne bi še pisarniškega paketa.

Podobno je tudi z dostopi do el. in spletnega bačništva, pa to počnemo za zasebna podjetja, kjer programske opreme ne moremo niti preveriti, pa bi bila ta komot še zlonamerna!

Je pa kakršno koli zahtevano nameščanje izjemno huda špekulacija, saj lahko v JU brez težav shranijo isti dokument še v združljivostnem načinu (npr. za MSO Word ali kar v PDF).

In LO ali OO dejansko lahko prinese velik prihranek, ker sta za uporabo povsem dovolj enostavna, tečeta tudi v priljubljenih Oknih itn. Ne mešati primera Minhna, ki se je lotil zraven še razvoja lastnega ECM in migracijo nanj s številnih razdrobljenih rešitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trizob ()

trizob ::

...:TOMI:... je izjavil:

Bog ne daj! Kako bi naša javna uprava potem lahko funcionirala? Bili bi čisto zmedeni, če ne bi mogli na spletno stran pripeti .doc ali docx dokumenta. Pdf je za njih znanstvena fantastika.

Še huje je, da sprintajo zadevo, nato jo pošljejo po faksu (ali mailu) in nato ta faks skenirajo ter obesijo na net.


Velik del naše javne uprave (sodstvo) že zelo dolgo uporablja OpenOffice (od leta 2006, če se ne motim). Uporabljajo lastno, nekoliko predelano različico, ki jim jo (vsaj včasih) razvijal Astec.

Imeli so hude težave; s piraterijo, nestabilnostjo in nespametnimi razvojnostrateškimi odločitvami, a predvsem zaradi lastne nepoštenosti in nesposobnosti. Prva neumnost se je zakuhala, ker pač niso plačali licence (temveč so uporabili krek ali generator ključev za WordPort) za pretvornik dokumentov, ki so še vedno valjali po hiši. Ti so bili ostanki rabe prav tako piratske programske opreme (DisplayWrite) še iz bivše skupne države (predvsem na MNZ in bivšem MP, danes MPJU). Druga neumnost jih je pestila zaradi slabe integracije z lastnimi aplikacijami. Tretja pa je mejila na zasmehovanja vreden razvoj - uporabo komentarjev (kjer je OO.o skušal imitirati MSO Word) za pripravo in nato izpolnjevanje obrazcev. OO je kasneje komentiranje precej predelal in so imeli zopet velike težave.

Zanimivo bi bilo operirati s ceno razvoja oz. predelave OO.

Ti primeri ne kažejo, da bi bilo kar koli narobe z odprto kodo, pač pa da je prehod nanjo povsem mogoč, a da za vse težave, ki se pri tem pojavijo tudi ne more biti kriva odprta koda. Pretvorbo dokumentov iz DW formata bi najbrž tudi za MSO Word reševali na podoben način. >:D

Mavrik ::

Tretja pa je mejila na zasmehovanja vreden razvoj - uporabo komentarjev (kjer je OO.o skušal imitirati MSO Word) za pripravo in nato izpolnjevanje obrazcev. OO je kasneje komentiranje precej predelal in so imeli zopet velike težave.


Moje izkušnje sicer kažejo da se tele stvari v OpenSource softwaru pojavljajo precej pogosteje in povrzročajo resne stroške zaradi nestabilnosti APIjev.
The truth is rarely pure and never simple.

smash ::

ja sta enostavna, nista pa niti približno tako produktivna kot je ms office...če gre samo za tekst, potem ok, če gre pa za oblikovanje, potem pa grez MS vsaj 3x hitreje

Unknown_001 ::

smash je izjavil:

ja sta enostavna, nista pa niti približno tako produktivna kot je ms office...če gre samo za tekst, potem ok, če gre pa za oblikovanje, potem pa grez MS vsaj 3x hitreje


No jst zate ne vem, ampak ravno kar pišem raziskovalno nalogo s cirka 10 tabelami+grafi in okol 40 strani. MS word ima kr probleme s prebavljanjem, medtem ko LO dela normalno edino nalaga se dlje...

Nevem, no...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

trnvpeti ::

oblikovanje cega? kaj oblikujes z office?

pegasus ::

Oblikovanje? Latex userji se samo hehetajo ...

Mavrik ::

pegasus je izjavil:

Oblikovanje? Latex userji se samo hehetajo ...


A zato ker v Latexu oblikovanja ni? Sodeč po vseh grozno grdih knjigah napisanih z Latexom v pisavi z leta 1960.
The truth is rarely pure and never simple.

trnvpeti ::

oblikovanje knjig v JU?

Mavrik ::

trnvpeti je izjavil:

oblikovanje knjig v JU?


Ne, samo spet nekdo trabunja o sistemih, ki niso primerljivi in imajo druge pomanjkljivosti. Latex... jih ima veliko. Poleg tega je bistveno drugačen, da je primerjanje Latexa in Word/OOWriter pač blodnja.
The truth is rarely pure and never simple.

trizob ::

smash je izjavil:

ja sta enostavna, nista pa niti približno tako produktivna kot je ms office...če gre samo za tekst, potem ok, če gre pa za oblikovanje, potem pa grez MS vsaj 3x hitreje


Produktivnost je v okoljih, o katerih govorimo, povsem primerljiva. Več ali manj gre za obrazce in v naprej določene oblike/predloge. Amen.

Problem je pri integraciji v ECM, iz razlogov, ki jih je Mavrih pravkar izpostavil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trizob ()

tralala2 ::

Mavrik je izjavil:

Moje izkušnje sicer kažejo da se tele stvari v OpenSource softwaru pojavljajo precej pogosteje in povrzročajo resne stroške zaradi nestabilnosti APIjev.


No za stroske sicer ne vem, vem pa da je uporabljnje komentarjev in "tracking changes" v LO polom in da se mi je precejkrat usul, je pa popolnoma neuporaben pri kakrsnikoli kolaborciji z Wordom. Imel sem ga namen uporabljati ker se mi ni dalo na mašino doma vleči cele klobase od offica ampak me je LO v to dobesedno prisilil. Glede OO pa sploh ne bi izgubljal besed, kdor stavi na Oraclovo corporate mašinerijo vam povem (tudi ce mi ne verjamete, mi rahlo dol visi), da je proti njej Microsoft prava rožica.

zee ::

fireice je izjavil:

zee je izjavil:

Pred nekaj meseci sem zacel s pisanjem strokovnega clanka (tekst, tabele, slike, nic prav posebno fancy) v LibreOffice. In je nekaj tednov dejansko slo brez vecjih tezav, vse dokler mi LO nekega lepega dne ni naredil zmazka iz *vseh* tabel. Ker imam pri pisanju dokumentov taksnih dokumentov shranjene se pretekle verzije (iz vsakega dne), sem odprl dokument iz prejsnjega dne. Shranim kopijo (!) in odprem LO, kjer me znova pricaka zmazek.

Moja dva centa.


Meni je pa ze pred leti uspelo napisati diplomsko nalogo v LO. Je pa res, da sem si pred zacetkom ze nastavil vse stile in podobno. In to je bil zahtevni del, potem je pisanje slo gladko naprej.


Slo je za enostaven tekst (brez nepotrebnih stilov) s slikami in tabelami.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Invictus ::

Mavrik je izjavil:

pegasus je izjavil:

Oblikovanje? Latex userji se samo hehetajo ...


A zato ker v Latexu oblikovanja ni? Sodeč po vseh grozno grdih knjigah napisanih z Latexom v pisavi z leta 1960.

Seveda je. Ampak narediš enkrat template, ga vedno includaš in uporabnik samo piše pomembne zadeve. Oblikovanje se dela kasneje. Da ne govorim da ga lahko uporabiš s kakim web vmesnikom.

Pri Wordu ali OO ti pa lahko uporabnik totalno zafrkne cel template.

Grozno napisane knjige? Večina knjig danes je oblikovanih kar v Wordu. To je šele groza. Kot da v LaTeXu ne moreš spremeniti pisave ?!?!?!
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

lopov ::

Tudi LaTeX zna, če si mojster celo bolje kot večina z "bolj" specializiranimi programi:

http://tex.stackexchange.com/questions/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

KoKi ::

Vse skripte za matematiko, ki sem jih na faxu dobil napisane v Wordu izgledajo katastrofalno. Skripta, ki je bila napisana v LaTeXu zgleda veliko bolje (lahko rečem profesionalno), kljub privzeti pisavi Computer Modern (ki se meni ne dopade), ter brez oblikovanja.
# hackable
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov intervju: Matjaž Kaše, tisti državni uradnik, ki v službi uporablja Linux (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Nova vsebina
26274006 (50828) GTX970
»

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4323857 (21847) chironex10
»

Londonska mestna četrt z Windows XP na Chromebooke (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6431869 (28271) MrStein
»

Odmevi in odzivi na študijo prehoda državne uprave na odprto kodo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / NWO
21477576 (71587) eidos2000
»

Francozi in Švedi s prehodom na odprto kodo nižajo IT stroške (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
20018167 (15061) hruske

Več podobnih tem