» »

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times

AeroVironment Qube UAV, ki ga uporabljajo FBI in nekatere policijske službe.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je še vedno veljavnih. FBI jih uporablja za sledenje in odkrivanje storilcev v primerih ugrabitev, policija v okrožju Mesa v Koloradu z njimi išče pogrešane planince, kolegi iz Los Angelesa pa jih resno testirajo in razmišljajo o nakupu. Marca so nekateri piloti v neposredni bližini newyorškega letališča opazili še neimenovanega drona, najbrž prav tako vladnega.

Zvezna država New Jersey se pospešeno pripravlja na vse te nove možnosti. V državnem parlamentu trenutno poteka intenzivna debata, vloženi pa so kar štirje zakonski predlogi, vsak s svojim spektrom pooblastil za policijske in druge nujne službe. Več kot očitno si vsi želijo teh ptic na nebu. So pač znatno cenejši od helikopterjev.

27 komentarjev

RejZoR ::

Leteči že, ampak prve drone pa so uporabljale bombne enote (oni goseničasti roboti), da so lahko iz daljave brez ogrožanja bombnega specialista odprle paket oz opravili osnovne naloge na daljavo.

Definitivno pa imajo droni tako kot za namen bombnih enot potencialno dobro aplikacijo za bolj civilno rabo.

Recimo za naše konce, ko se folk konstantno izgublja v gorovju nakar morajo gorski reševalci razkirat svoja življenja za bedake. Tko pa bi samo poslali drone v izvidnico, kar je ceneje in lažje kot s helikopterjem. In nihče pri tem ni ogrožen razen iz finančnega stališča, če se dronu karkoli zgodi.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Glugy ::

K da ni že dost kamer vsepovsod..phhhhhhh!

mailer ::

Tukaj niso problem samo kamere. Se zna američanom tole maščevat, ko bo kdo gor obesil kilogram semtexa.

Ramon dekers ::

Ma jih opremiš še z IR. kamerami pa imaš dostop in vpogled popolnoma povsod. Krasni novi svet. Saj do revolucije in uporov sploh ne more več priti, ker bi glavnega akterja vedno prej ubili ali pa zaprli v samico.

Relanium ::

Za kilogram nest v zrak že rabiš kar močno zadevo ampak ja, vseen se zna delat ogromno škode če npr. samo zanetiš iskro na pravem mestu.

mihec87 ::

1kg nest sploh ni umetnost res da je mal večji kot tistle na sliki..

fosil ::

Zna bit zanimivo tudi, ko se bosta prej ali slej zaletela en tak dron in pravo letalo ali helikopter.
Tako je!

ScumbagSteve ::

Prelepa Amerika. Kjer je svoboda najbolj pomembna. Seveda drone spravljajo v nebo samo in izključno v namene varnosti lastnih prebivalcev, da bodo lahko kar se da najbolje izkoristili svobodo.

Ampak ja, verjetno se bo maščevalo to nekontrolirano dovoljevanje dronov v nebu kot je omenil fosil. Predvidevam, da bo v tem primeru krivda navaljena na kakega čečena.
Scumbag Štefko

Hayabusa ::

Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

Že vnaprej izgubljen boj...odpravljanje posledic in ne vzrokov.


Za uporabo v GRS znajo priti prav, copsi imajo itak že preveč pooblastil da bi potrebovali nove.


Relanium je izjavil:

Za kilogram nest v zrak že rabiš kar močno zadevo ampak ja, vseen se zna delat ogromno škode če npr. samo zanetiš iskro na pravem mestu.

Npr v bližini letališča ga postaviš na vektor poti pristajanja/vzletanja kakega velikega potniškega letala... Kdo potrebuje eksploziv :D ?


Ramon dekers je izjavil:

Ma jih opremiš še z IR. kamerami pa imaš dostop in vpogled popolnoma povsod. Krasni novi svet. Saj do revolucije in uporov sploh ne more več priti, ker bi glavnega akterja vedno prej ubili ali pa zaprli v samico.

Anti drone missile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

mtosev ::

tisti mali police drone je kr zanimiv. a to pripomore pri lovljenju kriminalcev in ostalih?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

jype ::

mtosev> a to pripomore pri lovljenju kriminalcev in ostalih?

Samo ostalih.

Unknown_001 ::

Joo, ka bo to fešta, ko se bojo jagri pjani z gostiln domov vračal:D

murmur ::

A to bojo v bistvu ene vrste novih komarjev? A pol ce ga zamenjas in brencaca gladko pocis s torbo ali loparjem gres v zapor? A si pol ze mal terorist? Ni slabo, nove zivalske vrste na pohodu.

Unknown_001 ::

Hehe, če bojo res kot komarji, pa da jih bodo na kitajsko spustil, bodo ameri bankrotiral.

Leti na vic: (zakaj na kitajskem ni več komarjev? Vsak je ubil svojega >:D )

c0dehunter ::

Jaz si ga tudi gradim. Cilj hijackati druge drone in izdelati physical botnet :))



Zadnji stavek je seveda šala, da ne bo kak SI-CERT za menoj skakal.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Unknown_001 ::

Lahk gor daš nek tazer al pa kj, da boš lahk kašnga stresu na daljavo :D al pa neki, da boš lahk konkurenco dol klatu.:))

Phantomeye ::

Evo to.

Zdaj rabimo popolnoma avtomatizirane drone, k zaznavajo sumljiva vedenja (na podlagi telesne mimike in ključnih besed) in oborožene z nečem, k onesposobi človeka oz. ga ubije.


THE FUTURE! :D

BorutK-73 ::

Phantomeye je izjavil:

zaznavajo sumljiva vedenja (na podlagi telesne mimike in ključnih besed)


Tole naši politiki ne bodo nikoli sprejel ker bi sami sebe zaj**al.:))

Unknown_001 ::

Hja, pr nas ko smo tok mejhni to ni potrebe. Ene par Štefanov z ulce na policijo vpišemo, pa da mal vahtajo po mestu.

Nismo mi Amerika, da bi mel neke Megalopolise pa to.

Blisk ::

Tako bodo nemoteno pobijali brez vsakršnih težav....

Unknown_001 ::

To bi pri nas znalo bit problem. Narod bo veselo strelske vaje na tem izvajal, dokazat pa tako al tako ne more noben da si glih ti uniču, sam se nam ni treba skrbet, ka bodo ETNIČNI vse pospravil zase. Pač če bo iz kakega ultrahudega pleha bodo to klatil ko za stavo pa na Dinos vozil.

eric_cartman ::

Tale prihodnost (droni ipd.) me spomne na kratek 15 minutni film, ki bi si ga želel vidt tudi v daljši izvedbi! Škoda da ga ne bo. :(

Film je na temo bližnje prihodnosti, dogaja pa se v New Yorku. Vredno ogleda za ljubitelje napredne tehnike. :)

Zgodovina sprememb…

Phantomeye ::

Unknown_001 je izjavil:

To bi pri nas znalo bit problem. Narod bo veselo strelske vaje na tem izvajal, dokazat pa tako al tako ne more noben da si glih ti uniču, sam se nam ni treba skrbet, ka bodo ETNIČNI vse pospravil zase. Pač če bo iz kakega ultrahudega pleha bodo to klatil ko za stavo pa na Dinos vozil.


am. ce bodo droni mel 360 stopinjski pogled, bodo vedeli KDO je streljal.

Rudolf ::

Dokler je to v ZDA, me še ne gane preveč. A vrag je, ker smo v NATO in prej ali slej se bodo te stvari začele pojavljat tudi na našem nebu. Pri tem me niti ne skrbi toliko zaradi samega špijoniranja, temveč nastopi problem, ker droni uporabljajo isti zračni prostor kot ostala (civilna, športna, lahka) aviacija.

Denimo, da si pilot zmaja ali jadralnega padala. Dokler ima ostala aviacija v tvojem zračnem prostoru za krmilom človeka, ki sedi v kokpitu in ne leti zgolj po inštrumentih, je dokaj verjetno, da se z njim ne boš zaletel. Kadar gre za drone, pa je stvar tvegana. Potem namreč potrebuješ ali transponder, ali pa vsaj FLARM (seveda pod pogojem, da ima tudi drone nekaj podobnega). Na zmaju ali padalu tovorit tako elektroniko, pa je čista fikcija, ker za to ni ne prostora, ne nosilnosti. Pa se osnovno poanto prostega letenja bi s tem uničil.

antonija ::

Sej je stvar pod nadzorom FAA, tko da bo ze kontrola porazporedile vse letalce po prostoru.

Predvsem pa:
Dokler je to v ZDA, me še ne gane preveč.
Ne se zaplest v isto dilemo kot ze mnogi pred tabo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Spock83 ::

Če bi bil v ZDA bi si nabavil sniper n jih streljal za zabavo.

Rudolf ::

antonija;
...sem takoj v nadaljevanju dodal, da kljub vsemu to zadeva tudi nas, ker smo v istem šmornu oz. v NATO. Stvari bodo žal šle samo še nizdol.
Kot prosti letalec sem že pred leti spremljal debate (še posebej ostre v VB), da bo ravno zaradi dronov, tudi v nekontroliranih conah (pri nas E in G), po novem obvezen transponder, kar je vse prej kot izvedljivo.
Pomisli kako močno je vojaško in komercialno letalstvo napram prostemu, pa hitro spoznaš, da je službam, ki urejajo letalski promet, najlažje spremenit kategorizacijo določene cone oz. zaostrit pogoje. Kdo potem potegne kratko, jih prav malo briga.

To je zgolj en aspekt te nadloge. V morebitno kršenje osebne svobode se niti ne spuščam.
Če ljudem ločeno ponudiš na izbiro SVOBODO ali t.i. VARNOST, bo večina raje izbrala svobodo, razen ... razen, če se slučajno počutijo ogrožene. Prepričan sem, da za dosego cilja, vlade in vladne službe tu in tam namerno dopustijo, ali celo zrežirajo kakšen incident. Občutek ogroženosti je povsem stvar prezentacije in osebne interpretacije. Racionalna presoja tu popolnoma odpove. Ali smo se kaj naučili iz zgodovine, bo pokazal čas. Bojim se, da ne mnogo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Namenski reševalni helikopter

Oddelek: Problemi človeštva
394120 (3599) bluefish
»

Wing pridobil dovoljenje za dostavo z droni v ZDA in lansiral dejavnost v Avstraliji, (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5114985 (12568) vostok_1
»

ZDA regulirajo brezpilotne zrakoplove

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4114787 (11139) Mare2
»

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Oddelek: Novice / NWO
276851 (4995) Rudolf
»

Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

Oddelek: Novice / Varnost
4212772 (9102) donthackme

Več podobnih tem