»

Amazon napovedal dostave z droni v "nekaj mesecih"

vir: Amazon

vir: AP News
AP News - Ameriški regulator za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je namreč Amazonu izdal potrebno dovoljenje za letenje s samodejnim plovilom nad poseljenimi območji. Certifikat se sicer uradno nanaša na raziskave in razvoj takih dostav ter tudi na s tem povezano urjenje človeških nadzornikov. Vse to bodo lahko počeli v nekaj vnaprej avtoriziranih območjih v ZDA, dovoljenje pa velja leto dni in ga je moč podaljšati. Podobnega je za območje zvezne države Virginija pred mesecem dni dobil tudi Google, čigar droni sicer že uspešno dostavljajo pakete na Finskem in v Avstraliji.

Kot je povedal eden od Amazonovih direktorjev na konferenci v Las Vegasu, bo dostavo opravljal dron s šestimi rotorji, dosegom 24 kilometrov...

14 komentarjev

Wing pridobil dovoljenje za dostavo z droni v ZDA in lansiral dejavnost v Avstraliji, Zipline pa v Gani

Slo-Tech - Alphabetova podružnica za brezpilotnike Wing je kot prva firma pridobila splošno dovoljenje za komercialno dostavo z droni v Združenih državah, kjer si več podjetij mrzlično prizadeva dobiti status prvega ponudnika tovrstnih storitev. Njegov tekmec Zipline pa je medtem zagnal ambiciozen projekt v Gani.

Kljub pogumnim napovedim tehnoloških velikanov, da bomo že od srede tega desetletja dobivali hitro hrano, pralni prašek in kondome na dom po zraku, se napredek v dostavi z letečimi droni odvija precej počasneje. Še posebno to velja za Združene države, kjer si mnogi obetajo bajne dobičke, a so oblasti z zaostritvijo zakonodaje pred podjetja postavile visoke prepreke, zato so prva testiranja potekala drugod. Sedaj je Wingu naposled uspelo kot prvi...

51 komentarjev

Je ptič? Je žuželka? Ne, gre za mikro dron s pluhatajočimi krili

TechCrunch - Britanska vojska je investirala 1,5 milijona funtov v angleški startup Animal Dynamics , ki razvija mikro dron s krili na osnovi letečega kačjega pastirja. Mikro dron, ki so ga Britanci ljubkovalno poimenovali Skeeter, zaenkrat v javnosti še ni poletel. V naslednjih mesecih Animal Dynamics želi zbrati še približno 4 milijone funtov s pomočjo različnih investicij, kar bi jim omogočilo nadaljni razvoj obstoječega projekta Skeeter ter razvoj spin-out tehnologij za področje medicine in avtomobilizma.

Skeeter vs. quadcopter

Skeeter sicer na prvi pogled ne prinaša nič novega. Droni z dinamični krili na trgu že obstajajo – dron, ki na pogled spominja na kolibrija, so ga...

29 komentarjev

FAA dovolila uporabo elektronskih naprav med poletom

Slo-Tech - Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je potrdila, da tudi uporaba elektronski naprav med vsemi fazami leta ni problematična. Kot smo napovedali že junija, je FAA sprejela priporočilo posebne delovne skupine, ki je pretekli mesec oddala končno poročilo o vplivu elektronskih naprav na letala. FAA se je po posvetovanju s predstavniki letalskih družb, proizvajalci letal, potniki, kabinskim osebjem in proizvajalci elektronike odločila, da prepoved uporabe vseh elektronskih naprav med vzletom in pristankom ni več potrebna.

To pomeni, da bodo potniki lahko med celotnim poletom uporabljali bralnike e-knjig, igrali igre, gledali videoposnetki, tipkali besedila in podobno. Omejitve bodo veljale le pri dejanskem vzletu in pristanku, ko v kabini ne...

6 komentarjev

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je...

27 komentarjev

NATO odobril vojaške napade na hekerje

The Verge - Kot kaže, imajo zahodne sile počasi dovolj vladno sponzoriranih hekerskih napadov (cyber warfare), zlasti s Kitajske in Rusije. Že nekaj časa se aktivno branijo s svojimi lastnimi heki, npr. zoper iransko infrastrukturo za bogatenje urana, zdaj pa bi radi na vladne hekerje začeli tudi streljati. Vsaj taka je vsebina novih in obsežnih pravil kiberbojevanja (ti. Talinnska pravila, po estonski prestolnici), ki jih je pri ekipi uglednim mednarodnih vojaško-pravnih strokovnjakov naročila zveza NATO.

Pravila tako dovoljujejo obrambo s konvencionalnim orožjem, če je napad le povzročil resno škodo za človeško življenje ali kritično infrastrukturo. Hekerji so v tem primeru povsem legitimne tarče, tako kot bi bil vsak tuji sovražni vojak.

Sicer piše še, da se sme napadati le države, s katerimi je država članica NATA "v...

90 komentarjev

Dron opažen v neposredni bližini newyorškega letališča

The Verge - Minuli ponedeljek je pilot na Alitalijinem letu iz Rima v New York med pristajanjem na letališču JFK zapazil miniaturno propelersko letalo črne barve, širine približno enega metra na že nevarno bližnji razdalji približno 60 metrov (200 čevljev). Vse skupaj se je godilo nekje na meji med Brooklynom in Queensom, vzhodno od Manhattna na višini približno 500 metrov, kar je precej več od dovoljene za hobijiste (120 metrov), nasploh pa zasebna letala nimajo kaj iskati tako neposredno blizu letališč. Pilot je zato kontrolnemu stolpu javil, da vidi "drona" v smislu oddaljeno nadzorovanih zrakoplovov, s katerimi operirajo vodilne svetovne vojske (ameriška, britanska, francoska, izraelska, kitajska) ter v zadnjem času tudi zvezne...

42 komentarjev

Kitajski navigacijski sistem Beidou začel komercialno delovanje

Oktobrska izstrelitev satelita za Beidou

BBC - Kitajska je ponosno sporočila, da je njihov regionalni navigacijski sistem Beidou začel polno delovati. Sistem je bil operativen že lanskega decembra, a je bil omejen na vojaško in vladno rabo. Sedaj so odprli tudi civilni oziroma komercialni del sistem, tako da lahko na Kitajskem in delu jugovzhodne Azije in Pacifika vsakdo uporablja kitajsko navigacijo. Sistem bodo predvidoma do leta 2020 nadgradili z dodatnimi sateliti, tako da bo pokrival celotno Zemljino oblo.

Razlogi za izdelavo sistema so očitni. GPS je sicer trenutno prosto dostopen, a ga nadzira ameriška vojska, ki ga načeloma lahko kadarkoli ukine ali začne motiti. Rusija ima svoj Glonass s 23 sateliti, ki prav tako že pokriva celotni svet,...

16 komentarjev

ZDA: 1.3 milijonov zahtevkov za prometne podatke letno

Število zahtevkov za prometne podatke pri operaterju AT&T, v tisočih. Trend rasti je sličen tudi pri drugih operaterjih.

vir: The New York Times
The New York Times - Po lanski akciji ameriške zveze za civilne svoboščine, ki je prikazala prve smiselne statistike o rabi prometnih in lokacijskih podatkov mobilne telefonije za pravosodne potrebe (povzetek: "a surveillance free-for-all" in donosen posel za operaterje), je zdaj za te iste številke uradno zaprosil še ameriški kongres. Kot poroča NY Times, naj bi samo lansko leto bilo 1.3 milijona zahtevkov za takšne ali drugačne naročniške podatke, letno pa se ta številka povečuje za impresivnega pol milijona (glej graf za AT&T).

AT&T v povprečju dobi 700 zahtevkov vsak dan, od tega 230...

1 komentar