Novice » Znanost in tehnologija » OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto
SplitCookie ::
Pac kar si zelim od nasih gostincev je recimo -
Sej ti naročaš hrano, reci kaj hočeš jest
Kaj misliš da kuhar pa obožuje vsak dan isto kuhat al kaj ?
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Pithlit ::
SplitCookie je izjavil:
Sej ti naročaš hrano, reci kaj hočeš jest
V veliki večini slovenskih 'restavracij' znajo narest sam kar imajo na jedilniku. Če piše da imajo njoke z gorgonzolo in špagete z bolonjsko... ne moreš ti naročit špagetov z gorgonzolo. Pa bomo tukaj ignoriral dejstvo da tričetrt 'kuharjem' sploh ni jasno kaj bolonjska je.
Včasih se mi zdi da imajo porcije že vnaprej pripravljene in zmrznjene, ker drugače mi ni jasno kje je problem. U bistvu to pojasni tudi un moj drugi problem... zakaj ni mogoče polovične porcije naročit. Pa sem pripravljena celo plačat, sam da se stran ne meče.
Life is as complicated as we make it...
SplitCookie ::
V veliki večini slovenskih 'restavracij' znajo narest sam kar imajo na jedilniku
To je en problem. Pač je treba najti.
Včasih se mi zdi da imajo porcije že vnaprej pripravljene in zmrznjene, ker drugače mi ni jasno kje je problem
V kitajskih restavracijah to imajo. (Najbolj osnovna taka hrana so spomladanski zavitki) V najboljšem primeru je vse iz konzerve.
U bistvu to pojasni tudi un moj drugi problem... zakaj ni mogoče polovične porcije naročit. Pa sem pripravljena celo plačat, sam da se stran ne meče.
Vzameš za domov in to je to.
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SplitCookie ()
enadvatri ::
torej da lahko nekako narocim ~80g spagetov, ki pridejo z 200-300 grami sveze zelenjave.
U bistvu to kr jaz hočem/delam. Zelenjavo s prilogo (mesno ali škrobno).
Za Shirataki testenine pa pri nas itak noben ni slišal.
Sicer pa, naj mi kdo prosim pove za restavracijo v sloveniji kjer ne prodajajo razkuhanih testenin. Po možnosti tako kjer ne pustiš pol plače za večerjo za dva.
Ja, za močvirnike in druge kontinentalce je to kar problem. Na obalno kraški regiji pa bolj recept za instant zaprtje restavracije.
Drugače kupujem različne testenine, predvsem polnozrnate, redkeje pirine. Veliko krat jih tudi sam delam, fuže in rezance. Da se čarati z zelišči, začimbami in naravnimi barvili.
Od časa do časa se tudi s kolegi dobimo pri komu in med kuhanjem naredimo tudi domače testenine, testo pripravimo kar v kruhovniku, nato pa s strojčkom nadaljujemo. Ob dobrem vinu je to špica ritual!
SplitCookie je izjavil:
V veliki večini slovenskih 'restavracij' znajo narest sam kar imajo na jedilniku
To je en problem. Pač je treba najti.
Včasih se mi zdi da imajo porcije že vnaprej pripravljene in zmrznjene, ker drugače mi ni jasno kje je problem
V kitajskih restavracijah to imajo. (Najbolj osnovna taka hrana so spomladanski zavitki) V najboljšem primeru je vse iz konzerve.
U bistvu to pojasni tudi un moj drugi problem... zakaj ni mogoče polovične porcije naročit. Pa sem pripravljena celo plačat, sam da se stran ne meče.
Vzameš za domov in to je to.
Tudi številne priznane slovenske restavracije imajo polpripravljeno konzervirano ali zmrznjeno hrano. Sicer bi ti lahko pozabil na spodoben čas postrežbe. Povsem nekaj drugega pa je slowfood.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
Pithlit ::
SplitCookie je izjavil:
Vzameš za domov in to je to.
Doma teh stvari ne jemo... za pujska pa placa ni.
Life is as complicated as we make it...
BigWhale ::
Kuskusa ne narediš v petih minutah. Tisto je instant kuskus!
Jaz si večkrat naredim kuskus na pari, ko pa nimam časa tudi (polnozrnati) instant tekne.
Instant kus kus je boljsi in bolj zdrav od ne-instant krompirja. Pa tudi od instant krompirja. :)
Kaj manjka krompirju? Resno, brez trolanja. Dobro, nekaj je, če ti okus ne paše. Ampak, če ga imaš rad, je krompir zakon po vseh kriterijih.
Prazni ogljikovi hidrati in skoraj brez vlaknin. Tistih nekaj vitaminov, ki jih ima, pa jih v glavnem skuhas/speces in ni kaj dosti efekta od njih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
BigWhale ::
SplitCookie je izjavil:
Vzameš za domov in to je to.
V vecini restavracij te se gledajo kot debila, ce vprasas, ce lahko domov odneses. Pr nas so ljudje se malo hlodi kar se tega tice.
Kar sem bil v US, so me prakticno povsod vprasali, ce bom domov odnesel. Pa je bila restavracija z dress-code al pa ena na pol diners/menza. Ponavadi tega doma niti nismo pojedli ampak smo te paketke hrane nastavljali brezdomcem, ki so spali po ulicah.
GGGGG ::
Prazni ogljikovi hidrati in skoraj brez vlaknin. Tistih nekaj vitaminov, ki jih ima, pa jih v glavnem skuhas/speces in ni kaj dosti efekta od njih.
Ni tako kritično. Sploh, če poračunaš vrednosti na kalorijo.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg...
http://nutritiondata.self.com/facts/cer...
Vajenc ::
Instant kus kus je boljsi in bolj zdrav od ne-instant krompirja. Pa tudi od instant krompirja... Prazni ogljikovi hidrati in skoraj brez vlaknin. Tistih nekaj vitaminov, ki jih ima, pa jih v glavnem skuhas/speces in ni kaj dosti efekta od njih.
To je po tvojem okusu in tvoji domnevi. Govoriš kot, da kuskus ješ surov, krompir pa samo v obliki čipsa.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Okapi ::
Čisto tako, mimogrede, krompir je AFAIK edina pomembna hrana, za katero ne obstajajo kmetijske kvote in s katero ne trgujejo na borzah. Skratka, najbolj "open source" hrana.
O.
O.
enadvatri ::
Kuskusa ne narediš v petih minutah. Tisto je instant kuskus!
Jaz si večkrat naredim kuskus na pari, ko pa nimam časa tudi (polnozrnati) instant tekne.
Instant kus kus je boljsi in bolj zdrav od ne-instant krompirja. Pa tudi od instant krompirja. :)
Kaj manjka krompirju? Resno, brez trolanja. Dobro, nekaj je, če ti okus ne paše. Ampak, če ga imaš rad, je krompir zakon po vseh kriterijih.
Prazni ogljikovi hidrati in skoraj brez vlaknin. Tistih nekaj vitaminov, ki jih ima, pa jih v glavnem skuhas/speces in ni kaj dosti efekta od njih.
Glede kuskusa se le deloma strinjam. Navaden kuskus ni dosti drugačen od krompirja, nima veliko vlaknin, je v glavnem škrobno živilo. Polnozrnat pa je povsem druga zgodba!
Krompir ni običajno hidratno živilo, je škrobno, kar pomeni, da ima visok GI. Vitaminov bore malo. Ima pa kar nekaj mineralov in ti se s kuhanjem prav nič ne uničujo.
enadvatri ::
GGGGG ::
Kakšno je pa običajno "hidratno živilo"? Pa zakaj je visok GI dober/slab? Pa kaj točno pomeni malo vlaknin, in zakaj je to kar naenkrat problem, med tem ko pri mesu brez vlaknin to ni problem?
enadvatri ::
Instant kus kus je boljsi in bolj zdrav od ne-instant krompirja. Pa tudi od instant krompirja... Prazni ogljikovi hidrati in skoraj brez vlaknin. Tistih nekaj vitaminov, ki jih ima, pa jih v glavnem skuhas/speces in ni kaj dosti efekta od njih.
To je po tvojem okusu in tvoji domnevi. Govoriš kot, da kuskus ješ surov, krompir pa samo v obliki čipsa.
Gotovo drži za polnozrnati kuskus, ker ima neprimerno več vlaknin in ima nižji GI.
Drugače pa je kuskus lahko zelo okusen kot priloga, če ga znaš pripraviti (z raznimi ribjimi, jušnimi ali zelenjavnimi osnovami).
Kakšno je pa običajno "hidratno živilo"? Pa zakaj je visok GI dober/slab? Pa kaj točno pomeni malo vlaknin, in zakaj je to kar naenkrat problem, med tem ko pri mesu brez vlaknin to ni problem?
Kakšne OH poznamo, verjetno veš. Škrob je, podobno kot sladkorji, OH z visokim GI. To pomeni, da skokovito poviša krvni sladkor in s tem inzulin. Po naporni vadbi, ko želimo zapolniti glikogenske zaloge, je to dobro. Sicer pa te naredi kmalu po obroku lačnega. Isto kot sladkarije. Če pa že imaš težave s sladkorno, pa so takšna živila v večjih količinah itak odsvetovana.
Vlaknine, je dobro uživati. Zakaj, ne bom razlagal. Če ješ meso, je zdravo, da zraven zaužiješ še obilico (neškrobne) zelenjave, ki vsebuje vlaknine. Zdaj, lahko je to solata, če pa to rešiš kar s prilogo, ki vsebuje tudi znaten del OH, toliko bolje (dve muhi na en mah).
Sicer pa te vlaknine v OH, zlasti škrobnih kot je tudi kuskus, znižajo GI. Ravno to bi dosegel, če bi v pire strezel vrečko prehrambenih vlaknin. Ampak to bi bila že norost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
GGGGG ::
No vidiš. Krompirja ponavadi ne ješ samega, ampak z neko prilogo. Kot si napisal, vlaknine upočasnijo absorbcijo sladkorja v kri. Glikemični indeks je tako precej nepomemben, če ne ješ samo ene stvari naenkrat. Ni treba stresati vrečke vlaknin v pire, lahko zraven poješ porcijo špinače naprimer.
Poleg tega je veliko bolj kot GI merodajen GL (glycemic load), ki upošteva dejansko količino OHjev v živilu.
Če meso zamenjaš z glavno jedjo, ki vsebuje vlaknine (kar koli rastlinskega) pa je še toliko boljše.
Poleg tega je veliko bolj kot GI merodajen GL (glycemic load), ki upošteva dejansko količino OHjev v živilu.
Vlaknine, je dobro uživati. Zakaj, ne bom razlagal. Če ješ meso, je zdravo, da zraven zaužiješ še obilico (neškrobne) zelenjave, ki vsebuje vlaknine. Zdaj, lahko je to solata, če pa to rešiš kar s prilogo, ki vsebuje tudi znaten del OH, toliko bolje (dve muhi na en mah).
Če meso zamenjaš z glavno jedjo, ki vsebuje vlaknine (kar koli rastlinskega) pa je še toliko boljše.
enadvatri ::
Toda krompir je še vedno živili, ki dejansko redi oz. je z njim možno vnesti veliko kalorij. Še posebej s cvrtim ali pečenim. Podobno je s kruhom iz bele moke.
Če potrebuješ kakovosten vir beljakovin, je pusto ali vsaj manj mastno meso čisto ok. in tudi zelo zdravo. Da o plavih ribah niti ne zapravljam besed. Zakaj bi bilo boljše rastlisnko, imaš dokaz za to?
Če potrebuješ kakovosten vir beljakovin, je pusto ali vsaj manj mastno meso čisto ok. in tudi zelo zdravo. Da o plavih ribah niti ne zapravljam besed. Zakaj bi bilo boljše rastlisnko, imaš dokaz za to?
GGGGG ::
Toda krompir je še vedno živili, ki dejansko redi oz. je z njim možno vnesti veliko kalorij. Še posebej s cvrtim ali pečenim. Podobno je s kruhom iz bele moke.
Ne, krompir ne redi in ni ravno enostavno predozirati kalorij. Za kaj takega bi moral pojesti kakšne 3, mogoče 4 kile krompirja na dan. V krompirju je zelo malo maščob, pretvorba OH v maščobe pa je pri ljudeh precej neučinkovit proces. V nezanemarljivih količinah ljudje pretvarjamo OH v maščobe samo pri večjem presežku kalorij in zapolnjenih vseh glikogenskih rezervah.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg...
To s cvrtjem in pečenjem je pa seveda neumnost. Če krompir namakaš v olju in masti potem nekako ne more biti kriv krompir, se strinjaš?
Obstaja ogromno načinov priprave z zelo malo maščobami ali celo čisto brez. Pire je čisto OK brez velike kocke putra, pečen krompir je zelo dober brez olja, ali pa mogoče z 1 malo žličko olja za cel pekač. Za restan krompir tudi ne rabiš več kot žličko olja, ni treba not stresati 20 dek svinjske masti.
Če potrebuješ kakovosten vir beljakovin, je pusto ali vsaj manj mastno meso čisto ok. in tudi zelo zdravo. Da o plavih ribah niti ne zapravljam besed. Zakaj bi bilo boljše rastlisnko, imaš dokaz za to?
Kakovosten vir beljakovin so tudi rastline. Vključno z vsemi ostalimi hranilnimi snovmi, ki jih telo potrebuje. Namesto, da ješ hrano, ki vsebuje samo eno ali dve skupini hranilnih snovi lahko ješ hrano, ki ima praktično popoln profil.
Razlogov zakaj so rastline boljše je pa sicer več, ampak v tej temi je važno to, da so rastline vsaj enakovredne in bistveno cenejše.
Gandalfar ::
A se res noben ne navelica 7 dni na teden jest piscanca/kravo ob krompirju/testeninah? Za raznolikost pa pico? :) Za zajtrk imas itak ovsene kosmice ali pa kar corn flekse, za vecerjo pa variacijo sendvica/nekaj okoli kruha bazirano.
Bi upal trdit, da to kar pri nas dobis za kosilo v menzi/restavraciji kot dnevno kosilo, ni bistveno dlje stran od ameriskega tipa prehranjevanja, za katerega lahko ze jasno pokazejo da vodi (revni sloj) v diabetes in debelost - http://www.nytimes.com/2013/05/19/healt...
Bi upal trdit, da to kar pri nas dobis za kosilo v menzi/restavraciji kot dnevno kosilo, ni bistveno dlje stran od ameriskega tipa prehranjevanja, za katerega lahko ze jasno pokazejo da vodi (revni sloj) v diabetes in debelost - http://www.nytimes.com/2013/05/19/healt...
enadvatri ::
Toda krompir je še vedno živili, ki dejansko redi oz. je z njim možno vnesti veliko kalorij. Še posebej s cvrtim ali pečenim. Podobno je s kruhom iz bele moke.
Ne, krompir ne redi in ni ravno enostavno predozirati kalorij. Za kaj takega bi moral pojesti kakšne 3, mogoče 4 kile krompirja na dan. V krompirju je zelo malo maščob, pretvorba OH v maščobe pa je pri ljudeh precej neučinkovit proces. V nezanemarljivih količinah ljudje pretvarjamo OH v maščobe samo pri večjem presežku kalorij in zapolnjenih vseh glikogenskih rezervah.
http://nutritiondata.self.com/facts/veg...
To s cvrtjem in pečenjem je pa seveda neumnost. Če krompir namakaš v olju in masti potem nekako ne more biti kriv krompir, se strinjaš?
Obstaja ogromno načinov priprave z zelo malo maščobami ali celo čisto brez. Pire je čisto OK brez velike kocke putra, pečen krompir je zelo dober brez olja, ali pa mogoče z 1 malo žličko olja za cel pekač. Za restan krompir tudi ne rabiš več kot žličko olja, ni treba not stresati 20 dek svinjske masti.
Če potrebuješ kakovosten vir beljakovin, je pusto ali vsaj manj mastno meso čisto ok. in tudi zelo zdravo. Da o plavih ribah niti ne zapravljam besed. Zakaj bi bilo boljše rastlisnko, imaš dokaz za to?
Kakovosten vir beljakovin so tudi rastline. Vključno z vsemi ostalimi hranilnimi snovmi, ki jih telo potrebuje. Namesto, da ješ hrano, ki vsebuje samo eno ali dve skupini hranilnih snovi lahko ješ hrano, ki ima praktično popoln profil.
Razlogov zakaj so rastline boljše je pa sicer več, ampak v tej temi je važno to, da so rastline vsaj enakovredne in bistveno cenejše.
Ti se prav delaš norca iz nas. A še nisi slišal za cvrt ali pečen krompir, ki je prepojen z oljem? Tdril si, da so v naših dietah problem maščobe živalskega izvora, ker jih tako prinesemo najlažje not. Sej, če ni putr pa je margarina, olja pa sploh nimajo veze z mesom. Kosilo krompir, tak ali drugačen, zajtrk kruh z marmelado (četudi brez putra), je lahko ta full sladkana (kar večina marmelad je) in sploh ni težko nabiti n K kalorij z vegansko prehrano. Da se, zdrav koncept hrane je ne kaj povsem drugega, tako pri mesnih oz. mešanih kot pri veganskih dietah.
In spet nabijaš kvazi znanost, da OH človek v maščobe zelo težko pretvarja. Jeah, rajt.
Nikoli nisem trdil, da rastline niso kakovosten vir beljakovin. To je tvoje podtikanje. Sploh pa, meso vsebuje ravno tako številna mikrohranila, podobno kot rastlinska hrana (ne vseh, seveda - prav zato je pomembno uživanje tudi zelenjave). Vsebuje pa celo nekatera, ki jih v hrani rastlinskega izvora le s težka najdemo.
A se res noben ne navelica 7 dni na teden jest piscanca/kravo ob krompirju/testeninah? Za raznolikost pa pico? :) Za zajtrk imas itak ovsene kosmice ali pa kar corn flekse, za vecerjo pa variacijo sendvica/nekaj okoli kruha bazirano.
Bi upal trdit, da to kar pri nas dobis za kosilo v menzi/restavraciji kot dnevno kosilo, ni bistveno dlje stran od ameriskega tipa prehranjevanja, za katerega lahko ze jasno pokazejo da vodi (revni sloj) v diabetes in debelost - http://www.nytimes.com/2013/05/19/healt...
Jaz jem zelo raznoliko. Pa še izjemno poceni. Ob tem, kar praviš, bi se naveličal po enem tednu, sploh pa mi suha hrana, sendvič večerja nikoli ne diši. Zame so sendviči samo za na izlete.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
enadvatri ::
thramos ::
To s cvrtjem in pečenjem je pa seveda neumnost. Če krompir namakaš v olju in masti potem nekako ne more biti kriv krompir, se strinjaš?
A dej no dej? Če pusto meso namakaš v olju in masti in cvreš, zraven pa poješ veliko preveč priloge, je vsekakor krivo meso in nič drugega.
Za kaj takega bi moral pojesti kakšne 3, mogoče 4 kile krompirja na dan.
Krompirja ponavadi ne ješ samega, ampak z neko prilogo.
Neumne izjave, z neumnimi količinami enga izdelka so ... neumne. Ker praktično nihče ne je samo enega izdelka, je precej enostavno predozirat skupni delež, še posebej če ješ, kot tipičen vegi kalorično izredno bogate riže, olja, oreščke.
thramos ::
Kaj pa jes pa kako prepricas gostince, da ti to ponudijo?
Doma lahko ješ poceni, raznoliko in zdravo. Takšen obrok za med službo si zlahka pripraviš doma ... takrat (bolj redko), ko greš jesti ven, pa se sprostiš in ješ kar ti pač ponudijo. Ker je to redko, ne bo nobene škode.
Se strinjam, če bi bla ustrezna gostinska ponudba na nivoju, bi blo fajn ...
enadvatri ::
thomas, veliko ljudi dejansko nima časa, da bi si doma kuhalo ali v naprej pripravljalo obroke. Kaj šele tisti, ki dnevno migrirajo za kruhom.
Gostinska ponudba je tako kot serijska proizvodnja, daleč za dognanji in prototipi ali butično proizvodnjo. Žal.
Gostinska ponudba je tako kot serijska proizvodnja, daleč za dognanji in prototipi ali butično proizvodnjo. Žal.
GGGGG ::
Ti se prav delaš norca iz nas. A še nisi slišal za cvrt ali pečen krompir, ki je prepojen z oljem?
Očitno se ti delaš norca :) Krompir NE redi in je precej kul živilo po vseh kriterijih. Redi ogromna količina maščob, ki jo ljudje očitno uporabljajo za pripravo.
Po tej logiki je tudi voda redilna, če jo zmešaš 1:1 s sončničnim oljem in spiješ en liter tega na dan.
Tdril si, da so v naših dietah problem maščobe živalskega izvora, ker jih tako prinesemo najlažje not. Sej, če ni putr pa je margarina, olja pa sploh nimajo veze z mesom.
Trdim, da je problem v vseh maščobah, oz. preveliki količini njih. Iz mesa in mesnih izdelkov dobimo precej velik del teh maščob.
Kosilo krompir, tak ali drugačen, zajtrk kruh z marmelado (četudi brez putra), je lahko ta full sladkana (kar večina marmelad je) in sploh ni težko nabiti n K kalorij z vegansko prehrano.
Zelo težko, tudi ob večjih količinah marmelade.
In spet nabijaš kvazi znanost, da OH človek v maščobe zelo težko pretvarja. Jeah, rajt.
http://www.drmcdougall.com/misc/2006nl/...
Tukaj imaš povzeto, kako zadeva deluje. Če te moti, da je vir "kr en vegi dohtar" imaš zraven navedene vire, lahko pa googlaš članke na temo "de novo lipogenesis" (kar sem že zgoraj predlagal, pa je očitno lažje citirati nesmisele iz Men's Healtha, kot prebrati kakšen strokoven članek).
Neumne izjave, z neumnimi količinami enga izdelka so ... neumne. Ker praktično nihče ne je samo enega izdelka, je precej enostavno predozirat skupni delež, še posebej če ješ, kot tipičen vegi kalorično izredno bogate riže, olja, oreščke.
Te neumne primerjave so tukaj za to, da se dokaže point. Krompir ne redi. Enako je z rižem, koruzo, fižolom in drugimi rastlinami, nabitimi s škrobom.
Po tvoji logiki bi morali biti tipični vegiji vsi po vrsti debeluhi. Podatki pravijo, da se motiš. BMI je v povprečju bistveno nižji kot pri ljudeh, ki jejo meso, ali celo pri tistih, ki se izogibajo samo mesu, jejo pa ostale živalske produkte.
noraguta ::
back to the topic omejit bo treba globalno demografijo, kaj pa kako ješ niti ni taka frka.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
enadvatri ::
Krompir redi, če je dnevna oz. trenutna bilanca na strani vnosa pozitivna. Krompir je definitivno živilo, ki med vsemi viri OH ni najbolj kul (veliko kalorij in visok GI). Potem teorija z vodo odpade.
Sploh ni res, da je meso glavni vir maščob. Pri cvrtem je ravno rastlinsko olje. V majonezi prav tako, rumenjaki so manjši delež, z drugimi omakami in dresingi je podobno. In res je, problem je vseh maščob.
Marmelade so povečini svinjsko sladkane. Prav nobene razlike ni med marmelado in tortico ali čokolado. Ta povezava je popolna neznanost. Sukrzo in glukoza, da vsebujeta "prazne" kalorije, taje pa dobra. Samo še: "Amen" bi moralo pisati na koncu. LOL
Tudi hamburger ob kaloričnem deficitu ne redi. Dejstvo.
noraguta, glede topica se strinjam.
Koliko od vas je dejansko že poizkusilo žuželke in koliko od vas ve, da so del naše (Slovenske) kulinarične tradicije in preteklosti?
Sploh ni res, da je meso glavni vir maščob. Pri cvrtem je ravno rastlinsko olje. V majonezi prav tako, rumenjaki so manjši delež, z drugimi omakami in dresingi je podobno. In res je, problem je vseh maščob.
Marmelade so povečini svinjsko sladkane. Prav nobene razlike ni med marmelado in tortico ali čokolado. Ta povezava je popolna neznanost. Sukrzo in glukoza, da vsebujeta "prazne" kalorije, taje pa dobra. Samo še: "Amen" bi moralo pisati na koncu. LOL
Tudi hamburger ob kaloričnem deficitu ne redi. Dejstvo.
noraguta, glede topica se strinjam.
Koliko od vas je dejansko že poizkusilo žuželke in koliko od vas ve, da so del naše (Slovenske) kulinarične tradicije in preteklosti?
thramos ::
Redi ogromna količina maščob, ki jo ljudje očitno uporabljajo za pripravo.
Dejmo rajši uporabit enake standarde kot pri mesu:
Redi krompir/meso in ne ogromna količina maščob, ki jo ljudje očitno uporabljajo za pripravo.
BMI je v povprečju bistveno nižji kot pri ljudeh, ki jejo meso, ali celo pri tistih, ki se izogibajo samo mesu, jejo pa ostale živalske produkte.
Ja, in "redi ogromna količina maščob, ki jo ljudje očitno uporabljajo za pripravo."
thomas, veliko ljudi dejansko nima časa, da bi si doma kuhalo ali v naprej pripravljalo obroke. Kaj šele tisti, ki dnevno migrirajo za kruhom.
Thramos ... ;). Mogoče je nekaterim res težje s časom, ampak ko dobiš malo prakse, gre za to minimalno časa in energije, plusi so pa veliki.
enadvatri ::
Thramos ... ;). Mogoče je nekaterim res težje s časom, ampak ko dobiš malo prakse, gre za to minimalno časa in energije, plusi so pa veliki.
Mi doma kuhamo. Dobro vem, kaj in kako. Dejansko ne gre s časom skozi. Živiš sam ali pa s punco. Od dela si oddaljen 15 do 20 minut, malice/kosila pa imaš 30 minut. Ne gre.
GGGGG ::
back to the topic omejit bo treba globalno demografijo, kaj pa kako ješ niti ni taka frka.
Ne. Omejiti je treba neracionalno porabo resursov -> gojenje živali za meso, kjer bi lahko vzgojili 10x več rastlinske hrane.
Krompir redi, če je dnevna oz. trenutna bilanca na strani vnosa pozitivna. Krompir je definitivno živilo, ki med vsemi viri OH ni najbolj kul (veliko kalorij in visok GI). Potem teorija z vodo odpade.
Prosim, poglej si vsaj osnovne stvari. Krompir ima relativno malo kalorij, v primerjavi z žitaricami, stročnicami itd.
Teorija z vodo je pa čisto pravilna. Krompir ne redi, razen, če ga utapljaš v olju in masti. V tem primeru redi vse.
Sploh ni res, da je meso glavni vir maščob. Pri cvrtem je ravno rastlinsko olje. V majonezi prav tako, rumenjaki so manjši delež, z drugimi omakami in dresingi je podobno. In res je, problem je vseh maščob.
Meso ima precej velik % kalorij iz maščob. Npr: http://nutritiondata.self.com/facts/pou...
Pusto piščančje meso ima 20% kalorij iz maščob. Kakšni bolj mastni kosi imajo 50% ali več kalorij iz maščobe. Mleko, jajca, maslo, sir... Vse zelo mastno. Če potem pogledaš statistike porabe mesa, mleka in mlečnih izdelkov ti je jasno, zakaj je tak procent ljudi predebelih.
Marmelade so povečini svinjsko sladkane. Prav nobene razlike ni med marmelado in tortico ali čokolado. Ta povezava je popolna neznanost.
V čem je problem sladkane marmelade?
Zakaj je tole popolna neznanost. Kaj točno te je zmotilo?
Pithlit ::
Meso ima precej velik % kalorij iz maščob. Npr: http://nutritiondata.self.com/facts/pou...
Pusto piščančje meso ima 20% kalorij iz maščob. Kakšni bolj mastni kosi imajo 50% ali več kalorij iz maščobe. Mleko, jajca, maslo, sir... Vse zelo mastno. Če potem pogledaš statistike porabe mesa, mleka in mlečnih izdelkov ti je jasno, zakaj je tak procent ljudi predebelih.
Zanimivo da ketonske diete dejansko delujejo, ane?
V čem je problem sladkane marmelade?
Zanimivo je tudi da so problemi povezani s preveč cukra tudi večinoma dokazani, ane?
Dej mal manj fanaticizma...
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Ne nujno. Vsaka pravilno izvedena dieta deluje in je hkrati zdrava. Je pa res da ful folka na dietah nima pojma kaj dejansko počnejo.
Za dieto s cukrom pa še nisem slišala. Za razliko od ene par takih ki bazirajo na maščobah.
Tko da ne mi o tem kolk je cukr bolj zdrav od maščob.
Za dieto s cukrom pa še nisem slišala. Za razliko od ene par takih ki bazirajo na maščobah.
Tko da ne mi o tem kolk je cukr bolj zdrav od maščob.
Life is as complicated as we make it...
Keyser Soze ::
Za dieto s cukrom pa še nisem slišala. Za razliko od ene par takih ki bazirajo na maščobah.
Skoraj vsak tadrug ima dieto s sladkorjem. Malo poglej okoli sebe. Skoraj cela druga polovica ima pa maščobno dieto.
OM, F, G!
enadvatri ::
back to the topic omejit bo treba globalno demografijo, kaj pa kako ješ niti ni taka frka.
Ne. Omejiti je treba neracionalno porabo resursov -> gojenje živali za meso, kjer bi lahko vzgojili 10x več rastlinske hrane.
Krompir redi, če je dnevna oz. trenutna bilanca na strani vnosa pozitivna. Krompir je definitivno živilo, ki med vsemi viri OH ni najbolj kul (veliko kalorij in visok GI). Potem teorija z vodo odpade.
Prosim, poglej si vsaj osnovne stvari. Krompir ima relativno malo kalorij, v primerjavi z žitaricami, stročnicami itd.
Teorija z vodo je pa čisto pravilna. Krompir ne redi, razen, če ga utapljaš v olju in masti. V tem primeru redi vse.
Sploh ni res, da je meso glavni vir maščob. Pri cvrtem je ravno rastlinsko olje. V majonezi prav tako, rumenjaki so manjši delež, z drugimi omakami in dresingi je podobno. In res je, problem je vseh maščob.
Meso ima precej velik % kalorij iz maščob. Npr: http://nutritiondata.self.com/facts/pou...
Pusto piščančje meso ima 20% kalorij iz maščob. Kakšni bolj mastni kosi imajo 50% ali več kalorij iz maščobe. Mleko, jajca, maslo, sir... Vse zelo mastno. Če potem pogledaš statistike porabe mesa, mleka in mlečnih izdelkov ti je jasno, zakaj je tak procent ljudi predebelih.
Marmelade so povečini svinjsko sladkane. Prav nobene razlike ni med marmelado in tortico ali čokolado. Ta povezava je popolna neznanost.
V čem je problem sladkane marmelade?
Zakaj je tole popolna neznanost. Kaj točno te je zmotilo?
Glede virov se strinjam. Narava človeka je, da smo razsipni. Žal. In samokontrola tu nikakor ne bi škodila.
Žitarice imajo še več škroba kot krompir, res je. Stročnice pa imajo še nezanemarljiv delež beljakovin, in če je potreba po teh, bistveno manj ostane za energijo pod črto. Ti tumbaj svoje, ostali in znanost, pač vidimo fakte drugače (objetivneje). Tvoj fanatizem te je pripeljal do tega, da verjameš, da imajo sukroza in glukoza veliko "praznih" kalorij, kar je zapisal stručko, ki si ga citiral oz. dal njegov vir. Krasno.
Pusto meso ima lahko tudi manj kot 20 % maščob. Prav tako so manj mastni siri, čeprav mi ti niso všeč. Veliko ljudi uživa frtalje ipd. z manj rumenjaki ... Mleko pa po teh tvojih "navitih" kriterijih sploh ni mastno (zgolj nekaj čez 3 %). Sicer pa se dobi tudi manj manstno, prav tako mlečne izdelke.
Da ne omenjam plave ribe, ki je razmeroma mastna, pa je velika večina teh maščob nenasičenih.
Glede marmelade je tako kot z ostalo hrani, vse lahko sladkaš. A s tem bistveno povečaš vnos kalorij.
Na uni povezavi me je zmotil zapis tega "velestrokovnjaka", da imajo sukroza, glukoza in še nekateri enostavnejši cukri "prazne" kalorije.
Zanimivo da ketonske diete dejansko delujejo, ane?Delujejo, ampak na račun zdravosti.
O.
Res je, da ni še tako raziskana. A rezultati so vse bolj spodbudni. Ta dieta se uporablja v zdravstvene namene pod strogim zdravstvenim nadzorom pri otrocih s hudimi epilepsijami. Do sedaj je bilo izjemno malo zdravstvenih težav, če je bila dieta stroga in brez bluzenja pacientov.
Drugače pa, če ješ plave ribe, pusto meso in pretežno nenasičene maščobe, niti ni tako zelo hudo. Imam pa tudi sam pomisleke glede pomanjkanja vlaknin, določenih mikrohranil itn., ki bi jih bilo smiselno dodajati na takšni dieti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
veper ::
Ne. Omejiti je treba neracionalno porabo resursov -> gojenje živali za meso, kjer bi lahko vzgojili 10x več rastlinske hrane.
To ne bo dovolj. Bi pa pomagalo. Edina trajna rešitev je zaustavitev rasti prebivalstva.
Meso ima precej velik % kalorij iz maščob.
Pusto piščančje meso ima 20% kalorij iz maščob. Kakšni bolj mastni kosi imajo 50% ali več kalorij iz maščobe. Mleko, jajca, maslo, sir... Vse zelo mastno. Če potem pogledaš statistike porabe mesa, mleka in mlečnih izdelkov ti je jasno, zakaj je tak procent ljudi predebelih.
Soja in konoplja imata večji % kalorij iz maščob. Seveda imaš npr. konopljino moko ipd., ampak prav tako imaš tudi manj mastne kose mesa. Da sploh ne začnemo analizirati orehov, bučnic, lešnikov ipd. Ki pa vsi pomembno prispevajo k uravnoteženi prehrani!
Moj (najbrž ne samo moj) point je tole: pretiravanje z beljakovinami je ravno tako pametno kot pretiravanje z maščobami ali beljakovinami - torej nikakor. Vem, da boš tako zatrdil nasprotno - riž je bolj uravnotežen kot meso lala, od krompirja se je teže zrediti kot od mleka lolo...
Glej, ni res. Predebeli so tisti, ki jedo preveč - česar koli.
Mimogrede, iKst, prebral sem tisti članek, ki si ga prilepil. Zanimivo branje, ampak morda malo premalo, da bi človek nanj oprl svoj celoten nutricionistično-agrarnopolitični Weltanschauung.
Nikjer ni npr. upoštevano, da so še bolj kot riž, zelenjavo in ribe (predvsem mastne!) jedoči "celinski" Japonci dolgoživi prebivalci Okinawe, ki pojedo veliko svinjine.
Sledijo jim Kavkazijci, kjer v prehrani močno prevladuje kefir, sir (vedno polnomastna!), maslo, orehi, svinjina, jagnjetina, govedina, kuretina itd. (mesu po navadi odstranijo vidno maščobo). Res je, jedo tudi ogromne količine zelenjave ter polnozrnatega pšeničnega kruha in koruzne polente, ampak mesu in mlečnim maščobam se niti najmanj ne odrekajo. Več tule - scrollaj do poglavja "Georgians/Abkhasians". Tudi sicer močno priporočam članke Toma Billingsa na beyondveg.com, npr. tegale o . Tip je bil dolgo časa vegetarijanec, nato vegan, nato frutarijanec itd. itd. - sprobal je vse in piše res neobremenjeno ter nepristransko.
EDIT: v bistvu jedo na Okinawi (in sicer na Japonskem) ter na Kavkazu bolj ali manj tako, kot zagovarja to Matijadmin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: veper ()
thramos ::
Mi doma kuhamo. Dobro vem, kaj in kako. Dejansko ne gre s časom skozi. Živiš sam ali pa s punco. Od dela si oddaljen 15 do 20 minut, malice/kosila pa imaš 30 minut. Ne gre.
Gre. Ko dobiš malo prakse in spoznaš katere jedi so zdrave, praktične in hitro za pripravit, pa da po možnosti lahko počakajo do naslednjega dne, se da. Zelenjava sploh ni zahtevna za pripravit. Pa če maš srečo na primer, da delaš v bližini Spara, kjer imajo že pripravljene solate, je še toliko lažje.
Delujejo, ampak na račun zdravosti. O.
Kaj pa so negativni učinki ketonskih diet?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
GGGGG ::
Na uni povezavi me je zmotil zapis tega "velestrokovnjaka", da imajo sukroza, glukoza in še nekateri enostavnejši cukri "prazne" kalorije.
Še dobro, da imamo enga Matijadmina, da pove kje vse se motijo dohtarji s 30+ letnimi izkušnjami.
Preden streljaš kozle in popolnoma brez argumentov označiš članek takšnega človeka, izdatno podprt z viri za "neznanost" si preberi definicijo "prazne kalorije"
Empty calories, in casual dietary terminology, are a measure of the digestible energy present in high-energy foods with little nutritional value, typically processed carbohydrates and ethanol (alcohol), and to some extent fats.
Empty calorie @ Wikipedia
Rafiniran sladkor je v tem primeru definicija praznih kalorij.
Pusto meso ima lahko tudi manj kot 20 % maščob. Prav tako so manj mastni siri, čeprav mi ti niso všeč. Veliko ljudi uživa frtalje ipd. z manj rumenjaki ... Mleko pa po teh tvojih "navitih" kriterijih sploh ni mastno (zgolj nekaj čez 3 %). Sicer pa se dobi tudi manj manstno, prav tako mlečne izdelke.
Lean chicken = pusto mesto. Bolj pusto skoraj ne gre.
Manj mastnega sira še nisem videl. Normalni ne low-fat siri imajo 60, 70%+ kalorij iz maščob.
Pri tem mleku si pa spet pokazal, da ne veš točno kaj govoriš oz. mešaš določene pojme. Low fat 1% mleko ima 20% kalorij iz maščob. Polnomastno mleko ima cca. polovico kalorij iz maščob.
http://nutritiondata.self.com/facts/dai...
http://nutritiondata.self.com/facts/dai...
Mimogrede, iKst, prebral sem tisti članek, ki si ga prilepil. Zanimivo branje, ampak morda malo premalo, da bi človek nanj oprl svoj celoten nutricionistično-agrarnopolitični Weltanschauung.
Nikjer ni npr. upoštevano, da so še bolj kot riž, zelenjavo in ribe (predvsem mastne!) jedoči "celinski" Japonci dolgoživi prebivalci Okinawe, ki pojedo veliko svinjine.
Saj obstajajo še drugi članki, ki razlagajo podobno. Sledi virom, googlaj, beri, poslušaj predavanja. Če te zanima, seveda. Če bi rad pavšalno oceno brez razumevanja zadev je dovolj da odpreš Men's Health in slediš njihovim navodilom za nakup najboljšega proteinskega praška.
Kar se pa Okinawe tiče je pa zadeva malo bolj komplicirana. Če pogledaš trenutno stanje, vidiš, da ni najbolj rožnato. Med 2. svetovno in malo po njej so bili na Okinawi 1. po življenjski dobi in po splošnem zdravju.
Od kar so začeli spet jesti tradicionalno hrano, ki vsebuje relativno veliko mesa in svinjske masti (še vseeno DALEČ od 90kg na osebo na leto) so padli na neko 26. mesto na japonskem, pojavnost "prehranskih" bolezni pa se je tudi bistveno zvišala.
enadvatri ::
@thomas
Na veliko bluziš. Niti v obe smeri ne prideš, torej do doma in nazaj v službo v tem času. Nauči se brati. Z glavo.
@iKst
Če meni napiše strokovnjak: "Baker ne prevaja el., zato ga kar uporabljajte kot izolator," pač mu odrekam vso strokovnost in zdravo pomate. Ta kekec, pa je natanko to napisal.
Gre. Ko dobiš malo prakse in spoznaš katere jedi so zdrave, praktične in hitro za pripravit, pa da po možnosti lahko počakajo do naslednjega dne, se da. Zelenjava sploh ni zahtevna za pripravit. Pa če maš srečo na primer, da delaš v bližini Spara, kjer imajo že pripravljene solate, je še toliko lažje.
Na veliko bluziš. Niti v obe smeri ne prideš, torej do doma in nazaj v službo v tem času. Nauči se brati. Z glavo.
@iKst
Še dobro, da imamo enga Matijadmina, da pove kje vse se motijo dohtarji s 30+ letnimi izkušnjami.
Preden streljaš kozle in popolnoma brez argumentov označiš članek takšnega človeka, izdatno podprt z viri za "neznanost" si preberi definicijo "prazne kalorije"
Če meni napiše strokovnjak: "Baker ne prevaja el., zato ga kar uporabljajte kot izolator," pač mu odrekam vso strokovnost in zdravo pomate. Ta kekec, pa je natanko to napisal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
enadvatri ::
@iKst
Manj manstni siri obstajo in to zelo dobri, tudi zorjeni (ne samo tiste industrijske finte, ki so topljene z dodanimi barvili in škrobom). Tudi posneta skuta (ki je mimogrede sir) obstaja, ta ima od 2 % do 10 % MM. Aja, pa odstotek M ni enako odstku kalorij iz M. In kaj ima veze kakšen odstotek kalorij pridobiš iz M? So ti že lepo napisali, katera semena in jedrca vsebujejo koliko % kalorij iz maščob, tod ni nič drugače! Še vedno igra na koncu ključno vlogo bilanca.
Mene osebno zanima marsi kaj, najmanj pa me zanimata merjenje lulčka s teboj in prebiranja kvaziznanosti (ki ni daleč od Misterijev).
Manj mastnega sira še nisem videl. Normalni ne low-fat siri imajo 60, 70%+ kalorij iz maščob.
Manj manstni siri obstajo in to zelo dobri, tudi zorjeni (ne samo tiste industrijske finte, ki so topljene z dodanimi barvili in škrobom). Tudi posneta skuta (ki je mimogrede sir) obstaja, ta ima od 2 % do 10 % MM. Aja, pa odstotek M ni enako odstku kalorij iz M. In kaj ima veze kakšen odstotek kalorij pridobiš iz M? So ti že lepo napisali, katera semena in jedrca vsebujejo koliko % kalorij iz maščob, tod ni nič drugače! Še vedno igra na koncu ključno vlogo bilanca.
Mene osebno zanima marsi kaj, najmanj pa me zanimata merjenje lulčka s teboj in prebiranja kvaziznanosti (ki ni daleč od Misterijev).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
thramos ::
Na veliko bluziš. Niti v obe smeri ne prideš, torej do doma in nazaj v službo v tem času. Nauči se brati. Z glavo.
Lol, res ne štekam? Priprava obroka za med malico ti prejšnji dan (ali zjutraj) vzame 10 min. Preostali čas do ene ure dnevno doma brez težav porabiš še za dva kvalitetna obroka. Sicer ne dvomim, da nekateri "nimajo" ene ure na dan za pripravo hrane, sam se je za vprašat o kvaliteti takšnega življenskega sloga.
enadvatri ::
Na veliko bluziš. Niti v obe smeri ne prideš, torej do doma in nazaj v službo v tem času. Nauči se brati. Z glavo.
Lol, res ne štekam? Priprava obroka za med malico ti prejšnji dan (ali zjutraj) vzame 10 min. Preostali čas do ene ure dnevno doma brez težav porabiš še za dva kvalitetna obroka. Sicer ne dvomim, da nekateri "nimajo" ene ure na dan za pripravo hrane, sam se je za vprašat o kvaliteti takšnega življenskega sloga.
Priprava malice za s seboj je eno, kuhano kosilo (ali topel obrok) pa drugo. Sam si tudi veliko krat pripravim malico, razne riževe solate ipd. Pa si vzamem tudi kakšno urico, raje namenim več časa, pa jem odlično kot ... Toda, da bi si kuhal topel obrok za kosilo, če imaš službo in imaš precej omejen čas, ne gre.
veper ::
Lean chicken = pusto mesto. Bolj pusto skoraj ne gre.
Manj mastnega sira še nisem videl. Normalni ne low-fat siri imajo 60, 70%+ kalorij iz maščob.
Pri tem mleku si pa spet pokazal, da ne veš točno kaj govoriš oz. mešaš določene pojme. Low fat 1% mleko ima 20% kalorij iz maščob. Polnomastno mleko ima cca. polovico kalorij iz maščob.
Pusto piščančje meso je slab primer pustega mesa. Pusta govedina, žrebetina ali divjačina ima lahko 0-1 % maščob. Mimogrede, ignoriral si moj argument, da imata soja in konoplja še bistveno večji delež kalorij iz maščob.
Polnomastno mleko ima več kot polovico kalorij iz maščob, medtem ko bi moralo nemastno (~0,5%) mleko pravzaprav ustrezati tvoji definiciji idealne hrane - 80 % kalorij iz OH (laktoza), ostalo so beljakovine. Posneto mleko (~1,5%) ima ~33 % kalorij iz maščob - soja jih ima 40 % iz maščob.
Hočem ti samo dokazati, da se da najti obe vrsti primerov na obeh straneh.
Kar se pa Okinawe tiče je pa zadeva malo bolj komplicirana. Če pogledaš trenutno stanje, vidiš, da ni najbolj rožnato. Med 2. svetovno in malo po njej so bili na Okinawi 1. po življenjski dobi in po splošnem zdravju.
Od kar so začeli spet jesti tradicionalno hrano, ki vsebuje relativno veliko mesa in svinjske masti (še vseeno DALEČ od 90kg na osebo na leto) so padli na neko 26. mesto na japonskem, pojavnost "prehranskih" bolezni pa se je tudi bistveno zvišala.
Tule si pa na polno usekal mimo. Po drugi svetovni vojni je Okinawa pripadla ZDA, šele 1972 so jo vrnili Japonski, pa še danes pokrivajo ameriška oporišča ~20 % glavnega otoka. Kar je uničilo dolgoživost Okinawe, je ameriška hrana, ki so jo "prinesli" vojaki, ne pa nek "povratek k tradicionalni hrani".
Drugo, kjer si usekal mimo, je svinjska mast. Ne boš je dobil na Okinawi. Meso pa že.
Naslednjič, ko mi boš očital Men's Health, ne bom tako prijazen s tabo.
thramos ::
Priprava malice za s seboj je eno, kuhano kosilo (ali topel obrok) pa drugo. Sam si tudi veliko krat pripravim malico, razne riževe solate ipd. Pa si vzamem tudi kakšno urico, raje namenim več časa, pa jem odlično kot ... Toda, da bi si kuhal topel obrok za kosilo, če imaš službo in imaš precej omejen čas, ne gre.
Seveda, saj tega nisem nikoli trdil. In ne vidim razloga, zakaj bi moral imeti ravno med službeno malico toplo kosilo.
enadvatri ::
Priprava malice za s seboj je eno, kuhano kosilo (ali topel obrok) pa drugo. Sam si tudi veliko krat pripravim malico, razne riževe solate ipd. Pa si vzamem tudi kakšno urico, raje namenim več časa, pa jem odlično kot ... Toda, da bi si kuhal topel obrok za kosilo, če imaš službo in imaš precej omejen čas, ne gre.
Seveda, saj tega nisem nikoli trdil. In ne vidim razloga, zakaj bi moral imeti ravno med službeno malico toplo kosilo.
Ker je po 17. uri že čas bliže večerji. In številni si med časom za malico privoščijo kosilo. Drugače pa nisem nič hud nate, samo Gandalfar je spraševal to o gostincih, ker si očitno raje, tako kot nekateri, privošči topel obrok.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enadvatri ()
thramos ::
Ja ok, seveda bi pasal topel, poceni, zdrav obrok, v prijetni menzi brez pripravljanja in pomivanja posode.
Ampak ker tega (ponavadi) ni, se je brezveze omejevat z nujnostjo toplega obroka za kosilo in jest svinjarijo v lokalni menzi (pa še v teh se včasih najde kaj sprejemljivega).
Ampak ker tega (ponavadi) ni, se je brezveze omejevat z nujnostjo toplega obroka za kosilo in jest svinjarijo v lokalni menzi (pa še v teh se včasih najde kaj sprejemljivega).
GGGGG ::
Če meni napiše strokovnjak: "Baker ne prevaja el., zato ga kar uporabljajte kot izolator," pač mu odrekam vso strokovnost in zdravo pomate. Ta kekec, pa je natanko to napisal.
Ja, seveda. Boš zdaj še razložil, kaj točno je ta kekec napisal narobe? Me zanima pravo strokovno mnenje. Niti nimam problema s tem, da se sklicuješ na lastno avtoriteto, samo kakšno krajšo razlago pa vseeno lahko napišeš.
Manj manstni siri obstajo in to zelo dobri, tudi zorjeni (ne samo tiste industrijske finte, ki so topljene z dodanimi barvili in škrobom). Tudi posneta skuta (ki je mimogrede sir) obstaja, ta ima od 2 % do 10 % MM. Aja, pa odstotek M ni enako odstku kalorij iz M. In kaj ima veze kakšen odstotek kalorij pridobiš iz M? So ti že lepo napisali, katera semena in jedrca vsebujejo koliko % kalorij iz maščob, tod ni nič drugače! Še vedno igra na koncu ključno vlogo bilanca.
Obstajajo ja. Ampak redko kater sir ima manj kot 40, 50% kalorij iz maščob. Face it. Živalska hrana je zelo mastna, sploh predelani izdelki kot je sir, kakšne salame, hrenovke, maslo... Lahko še tako obračaš, pa je zadeva precej neuravnotežena.
Pusto piščančje meso je slab primer pustega mesa. Pusta govedina, žrebetina ali divjačina ima lahko 0-1 % maščob. Mimogrede, ignoriral si moj argument, da imata soja in konoplja še bistveno večji delež kalorij iz maščob.
Lean beef: http://nutritiondata.self.com/facts/bee...
Tvojega argumenta pa nisem ignoriral. Je pač dejstvo, da so določene rastline bolj mastne kot druge in celo kot kakšen kos mesa. V povprečju pa so živalski produkti neprimerno bolj mastni. Lahko pa najdeš ekstreme na obeh straneh ja.
Tule si pa na polno usekal mimo. Po drugi svetovni vojni je Okinawa pripadla ZDA, šele 1972 so jo vrnili Japonski, pa še danes pokrivajo ameriška oporišča ~20 % glavnega otoka. Kar je uničilo dolgoživost Okinawe, je ameriška hrana, ki so jo "prinesli" vojaki, ne pa nek "povratek k tradicionalni hrani".
Drugo, kjer si usekal mimo, je svinjska mast. Ne boš je dobil na Okinawi. Meso pa že.
Nisem usekal mimo. Googlaj. Svinjsko mast uporabljajo namesto olja, na njej pečejo vse, od zelenjave do mesa. Sicer pa.
The consumption of pork in Okinawa in 1979 was 7.9 kg (17 lb) per person per year.[7] This may be contrasted with the average consumption of meat in the United States, which, by 2005, included 62.4 lb (28.3 kg) of beef, 46.5 lb (21.1 kg) of pork, and 73.6 lb (33.4 kg) of poultry per person per year.[8] Virtually no eggs or dairy products were consumed by the Okinawans.[9]
To je bilo relativno pozno, ko ni bilo več take hude revščine in se je poraba mesa dvignila. Pa vseeno je številka neprimerno nižja od tega, kar delamo trenutno Slovenci.
Gandalfar ::
Priprava malice za s seboj je eno, kuhano kosilo (ali topel obrok) pa drugo. Sam si tudi veliko krat pripravim malico, razne riževe solate ipd. Pa si vzamem tudi kakšno urico, raje namenim več časa, pa jem odlično kot ... Toda, da bi si kuhal topel obrok za kosilo, če imaš službo in imaš precej omejen čas, ne gre.
Seveda, saj tega nisem nikoli trdil. In ne vidim razloga, zakaj bi moral imeti ravno med službeno malico toplo kosilo.
Ker je po 17. uri že čas bliže večerji. In številni si med časom za malico privoščijo kosilo. Drugače pa nisem nič hud nate, samo Gandalfar je spraševal to o gostincih, ker si očitno raje, tako kot nekateri, privošči topel obrok.
Vec problemov je. Osebni mi je super sredi dneva stopit stran od racunalnika in kuhat za 2 uri ampak tega pac ne mores pocet, ce si v pisarni. Posledicno si naredis na zacetku tedna tupperware za cel teden, pa jih nosis s sabo v pisarno pa pogrejes v mikrovalovki.
Kar ti je realno najvecji problem tega je - socialni. Ce delas v majhnem kolektivu je kosilo super cas, da kaksno reces s sodelavci in predebatiras taksne in drugacne stvari. Ce ne gres z njimi v ostarijo/menzo pac izpustis ta cas. Zato sem tako slabe volje nad gostinci, ki mi ne omogocajo dostopa do boljse hrane.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kateri mrčes je to?Oddelek: Loža | 3376 (2778) | Unknown_001 |
» | Insekti kot mesna alternativaOddelek: Loža | 6533 (5039) | krneki0001 |
» | OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 63524 (57053) | enadvatri |
» | GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 33034 (30169) | thramos |
» | Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 50766 (47100) | Matev |