» »

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto

Meni.

vir: The Internets
The Internets - Organizacija Združenih narodov narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) je na današnji mednarodni konferenci v Rimu predstavila 200-stransko poročilo o jedljivih žuželkah ("edible insects"). Identificirali so več skupin žuželk (nekatere vrste hroščev, mravelj, čričkov, kobilic), stonog ter pajkovcev (pajkov, škorpijonov), ki naj bi bilo zelo primerni za hrano ljudi.

Kot ugotavljajo, so omenjene žuželke bogat vir beljakovin, maščob, vlaknin, rudnin in mineralov (fosfor, železo, magnezij, mangan, baker, cink) ter tudi nekaterih vitaminov. Obenem so "izjemno energijsko učinkovite" pri pretvorbi krmil v užitno meso, saj porabijo le 2 kilograma krmila za kilogram mesa, v primerjavi z 8 kilogrami krmil in ogromno vode, kot jih rabi domače govedo. Hraniti jih je mogoče z ostanki hrane, kompostom, živalskim gnojem in drugimi hranili, ki niso primerne kot krmilo klasičnih jedilnih živali (no ja, marsikaj se poskuša), pa še ekološki učinki gorenja žuželk so bistveno bolj blagohotni kot pri perutnini, govedu ali svinjini.

Dalje, katero od skoraj 2000 jedljivih vrst žuželk kot vir oz. dopolnilo k prehrani že uporabljata dobri 2 milijardi ljudi, vendar zgolj v majhnem obsegu. Industrijska pridelava žuželk je prisotna zgolj kot vir hrane za ribogojnice, a če bi se to znanje in izkušnje preneslo še drugam, bi bilo mogoče dokaj enostavno rešiti probleme s hrano. Seveda mora biti ta prehod "postopen" in naj bi sprva prispeval zgolj k "razbremenitvi" obstoječih virov hrane. Potem bo potrebno sprejeti še kup potrebne regulative in higienskih standardov, ter seveda podeliti koncesije proizvajalcem. Kot je namignil eden od avtorjev poročila, so slednji seveda "že v nizkem štartu".

308 komentarjev

««
«
1 / 7
»»

oo7 ::

Tisto odajo sem gledal,ko je Bear Grylls pojedel tistega črva ena najbolj nagravžnih stvari kar sem videl8-O

GGGGG ::

Rastline so še vedno daleč pred vsem ostalim, kar se tiče učinkovitosti in vplivov na okolje. Zahodnjaki lahko malo zmanjšamo našo obsedenost s kravami, prašiči in kurami, pa je problem svetovne lakote rešen.

flipflop ::

Prej to kar iKst pravi kot pa da grem žuželke jest. Naj kar pri sebi začnejo. Bodo imeli zelo raznolike jedilnike.

ivanuscha ::

Tole bi blo težko mentalno prešaltati, vendar če pomislim je žretje govedine, svinjine ter ostalih "standardnih" živali vbistvu še bolj ogabno, da ne rečem nezdravo.

mtosev ::

great idea. samo jaz tega ne bom jedo:|
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

5er--> ::

Pa saj... če bi bile spasirane in dane v obliko kakšnih McNuggetsov...

McNuggets

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

ivanuscha ::

mtosev je izjavil:

great idea. samo jaz tega ne bom jedo:|


Če bi jedel od otroštva samo črve in kobilice, bi enako rekel, da prašiča pa že ne boš jedel...

Invictus ::

Najbrž uslužbenci OZNa tam v veliki stavbi v New Yorku ne bodo tega jedli.

Malo hinavsko vse skupaj ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

k4vz0024 ::

Za začetek naj to za zgled začnejo jesti naši politiki, ki se jim običajno hrano prepove.>:D Potem naj imajo bankete z žužki...:D
In izšli bomo iz krize..8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: k4vz0024 ()

Zheegec ::

Jao kakšna neumnost. Saj hrane ne primanjkuje! V afriki so primarno lačni zaradi vojn, sekundarno zaradi revščine (ki je v glavnem posledica vojn). Naj se OZN s tem ukvarja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

bajsibajsi ::

Globalno podpiram prehod na hranjenje z zuzelkami, kot prestop v popolnoma vegetarijansko prehrano.

Ce bi sam jedel meso, najverjetneje ne bi imel vecjih problemov z "zuzelcjo" prehrano. Itak bi industrija in delovno-obdelovalni procesi poskrbeli, da zuzelka ne bi imela vec primarne oblike. "Gospod natakar jaz bi en skorpijonov zrezek v gobovi omaki, crickov pire z baziliko in zeleno solato s kolobarji licink... Za posladek pa polzjo torto z mravljicnim posipom..." Ravno taki bi lahko jedel psa, macko, goloba... cloveka...

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Bolš žuželke ke pa GSO, so vsaj naravne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Okapi ::

jedljivih
:)) Po slovensko se temu reče užitnih.

O.

Mipe ::

Žal so žuželke že nabasane s temi GSO-ji. Le s čim se prehranjujejo in s čim jih škropimo?

V žuželkah bi tako utegnili najti veliko toksinov. Če bi že moral jesti žuželke, bi jih raje jedel tam, kjer ni intenzivnega kmetijstva.

ABX ::

Hrane imamo dovolj za vse. Problem je prevoz hrane in nobena od teh rešitev ni primerna.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Mipe ::

Rešitev je v globalnem tranzitnem omrežju velikih hitrosti. Zamislite si tovorne magleve. Seveda ni kapitala ne interesa za to; so obstoječi transportni lobiji preveč zaščitniški.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

Pithlit ::

Joj kok ste... konzervativni...

Črički!
Life is as complicated as we make it...

Phantomeye ::

Pithlit je izjavil:

Joj kok ste... konzervativni...

Črički!



Price: $39.60

Toliko o cenejši prehrani :D

30.5€ za 24 čričkov. To je skoraj 1.30€/čriček. Za teh 30€ se lahko fino nažrem - v gostilni.

GGGGG ::

V žuželkah bi tako utegnili najti veliko toksinov. Če bi že moral jesti žuželke, bi jih raje jedel tam, kjer ni intenzivnega kmetijstva.


Pri velikih sesalcih ni nič boljše, oz. kvečjemu slabše, ker so višje na prehranjevalni verigi. Enako velja za ribe.

Sicer pa kakšni škampi niso tako daleč od žuželk, pa se jih evropejci ne branimo. Vse je stvar percepcije. Danes smo povsem odrezani od vira naše hrane in zrezek je za večino ljudi pač zrezek. Če bi sami klali lastno živino bi tudi na prašiče gledali malo drugače.

Pithlit ::

Jebi ga... Čips je tud drag krompir.

Je pa 192 čričkov.

Drago je pa zato ker je to novelty snack, ne pa neko kosilo.
Life is as complicated as we make it...

Mipe ::

Ma, ste hecni, da bi plačevali za te žužke. Pridite na mojo njivo, brezplačni bramorji in vse to! Pa čez poletje nudim bogato izbiro koloradskih hroščev. Brezplačen snack za vas in manj zajedalcev zame - win, win!

c00L3r ::

Nimate več za hrano, ker morate ves svoj denar dati za reševanje "krize". OZN vam predlaga da delajte naprej in jejte žuželke...

filip007 ::

Ko bo Monsanto vse zastrupil do konca itak druge izbire ne bo.

Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Looooooka ::

Zakon.
Mogoce se bojo cene koncno znizale!
Trenutno je narocilo take "hrane" drazje od vseh fitness proteinov :)

Buggy ::

zdej je cas piknikov, si lahko predstavljam kako bi to zgledalo glede na ideje nekaterih. Stvar je potrebno samo primerno predstavit pa bodo ze naivne owce vse ponosne pekle bogomoljke na platah in dezevnike na mrzicah z vonjom po oglju :P

res no a mora bit danes res vsaka bedarija od raziskav bit financirana in potem raztrobljena po medijih?

Starodavni ::

Mipe je izjavil:

Rešitev je v globalnem tranzitnem omrežju velikih hitrosti. Zamislite si tovorne magleve. Seveda ni kapitala ne interesa za to; so obstoječi transportni lobiji preveč zaščitniški.


Narobe, treba je ustaviti brezplačno deljenje hrane in oblek. Spodbuditi je treba lokalno ekonomijo v afriki in azijskih predelih, kjer tega ni.

Ko se vzpostavi lokalno ekonomijo in stabilne politične razmere ter mir se bo problem lakote v teh predelih zmanjšal ali pa izginil.

Globalno Maglev omrežje ne bo ničesar rešilo, ke bi afričane hranili z evropsko hrano in hkrati zanemarjali lastno ekonomijo, potencial.

Zamislite si, da bi afričani delali to evropejcem, a mislite da bi se razvili, če bi vsak dan prejeli vrečo žita? Dvomim, večina bi postala lenih in bi seveda vzela to žito, kot pa da bi pridelovala lastno hrano in razvijala lastno ekonomijo.

Zato pa v Afriki stvari ne napredujejo, ker jim evropske rabljene cunje in pomoč v hrani delata konkurenco tamkajšnji ekonomiji do te mere, da sploh ne obstaja.

Dobro je prebrat ta intervju, od tu sem izvedel, zakaj je za afriko na dolgi rok bolje, da ji ne pomagamo s človekoljubno pomočjo. Preprosto, ker jim delamo več škode kot koristi na kratek in dolgi rok.

http://www.spiegel.de/international/spi...

enadvatri ::

Tudi pri nas imamo kulinarično tradicijo uživanja žuželk; na prvo, kar pomislim, so jajčeca mravelj, ki jih je celo prepovedano nabirati. Sam sem jih poizkusil, prav tako tudi kobilice (ocvrte in v omaki čez pašto). Razen predsodkov, slastno! Tudi sicer je to kar bogat in primeren vir beljakovin.

Pa vendar, bi zveneli takšni spevi izpod tipkovnice OZN veliko bolj okusno, če bi prej skušali pritisniti na te neužitne korporacije, ki dejansko delajo sranje s patentiranjem živih organizmov zgolj zato, da bi proizvajalce potisnili v podrejen položaj in preprosto pod črto zaslužili več. Pa četudi je pol Oble lačne. Natanko v to vodi kapitalizem ob "vitki" državi in izprijeno podkupljivih izbrancih ljudstva. Nikar ne sanjajte o konkurenci in prednostih, ki jih ta na povsem svobodnih trgih prinaša. Skoraj, da jih ni (z izjemo za žepe in bilance največjih). Ob vsem lobiranju (beri: nagnusnem podkupovanju), ki ga zopet in samo ogromne količine denarja omogočajo, imamo še veliko krat hudo omejujočo in nepošteno zakonodajo, tudi na mednarodni ravni in ravni mednarodnih skupnosti. Torej mi bodo nekateri pametni desnaki skušali takšno (ko je ravno bodoča direktiva o semenih in drugem reproduktivne materialu aktualna) regulacijo prodati kot vitko državo? In tako reguliran svet kot svoboden trg? Uporabljate možgane in ne alkohola & drog!

Ob tem si ne morem, da ne bi omenil še možnega vpliva na živo okolje/ekosisteme. Še zdaleč nimam nikakršnih predsodkov o GSO (zlasti ne v luči negativnega vpliva na naše zdravje), za okolje in našo (lačno) prihodnost pa me neznansko skrbi. In nikakor ne verjamem v najrazličnejše teorije zarot, ki so po večini iz trt izvite ... Da pa obstajajo sebični (finačni) interesi posameznikov in velikih skupin močnih, to pa vem. In to je potrebno regulirati. Brez skorumpiranih izbrancev ljudstva. Z večnim učenjem, osvečanjem in tudi nepokorščino!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: enadvatri ()

Mipe ::

Ne, Starodavni, ne pravim, da bi morali hrano talat brezplačno. Globalno hitro transportno omrežje potrebujemo zato, da je hrana na cilju še sveža. Kar bi spodbudilo globalno ekonomijo in omogočilo razvoj kmetijstva v manj razvitih državah.

Ne, da bi vozili brezplačno hrano tja - ampak da bi kvalitetno in svežo hrano vozili v metropole in jo prodajali tam.

antonov30 ::

ABX je izjavil:

Hrane imamo dovolj za vse. Problem je prevoz hrane in nobena od teh rešitev ni primerna.

Se popolnoma strinjam, hrane je več kot dovolj za vse ljudi tega sveta. Problemi ležijo drugje. prim. največja tržnica v Franciji s sadjem in zelenjavo- mečejo proč tone pomaranč, ker je 4% gnilih oziroma ne ustrezajo standardom prodaje. potem so pa reveži pobirali to sadje z njihovega odpada. sedaj nič več , so ogradili s 3 metrsko ograjo plac, da le ne bi ker prišel do zastonj hrane. Bolan sistem :(
Glede žuželk pa sam tole, očitno da se folk vse bolj zaveda, kaj vse nam šopajo v hrano industriske pridelave, gensko spremenjene pa ne vem kaj vse še. No sedaj pa naj žužke jemo- nova tržna niša- bolano :(

LightBit ::

GGGGG je izjavil:

Rastline so še vedno daleč pred vsem ostalim, kar se tiče učinkovitosti in vplivov na okolje. Zahodnjaki lahko malo zmanjšamo našo obsedenost s kravami, prašiči in kurami, pa je problem svetovne lakote rešen.


Žal mi nismo tako učinkoviti, če jemo rastline.
Lakota bi bilo še več, če bi bili vsi vegeterjanci.

GGGGG ::

LightBit, po kakšni logiki?

34054 ::

LightBit je izjavil:

GGGGG je izjavil:

Rastline so še vedno daleč pred vsem ostalim, kar se tiče učinkovitosti in vplivov na okolje. Zahodnjaki lahko malo zmanjšamo našo obsedenost s kravami, prašiči in kurami, pa je problem svetovne lakote rešen.


Žal mi nismo tako učinkoviti, če jemo rastline.
Lakota bi bilo še več, če bi bili vsi vegeterjanci.


Gospod profesor, kako ste prišli do takšnih zaključkov? Gotovo je bilo potrebnih ogromno raziskav da ste ustvarili tako briljantno teorijo.

LuiIII ::

Pred leti sem poiskusil enega mastnega lesnega črva, surov ni boh ve kaj. Pečen bi pa znal biti v redu. Kobilice so čisto OK. Sicer pa je pred nekaj dnevi nekdo tukaj omenil nekoga, ki je na TED predstavil svojo rešitev za orastlinjenje polpuščav s tem, da se nažene govedo in se ga nomadsko pase. Win/win!

Kaboom ::

Blade Runner all over again...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

smash ::

poweroff ::

Za vse tiste, ki se jim uživanje žuželk gabi - uživate jih že sedaj. Zmlete so namreč v čokoladi, moki, itd. Mimogrede, alergija na čokolado ni posledica alergije na kakav, pač pa alergije na zmlete ščurke, ki zaidejo med kakavova zrna...

To so pač predsodki, tako kot imajo Indijci predsodke do uživanja govedine. Ali pa kot so jih do vietnamske vojne imeli Vietnamci do uživanja pajkov - sedaj pa je to neka huda lokalna specialiteta.
sudo poweroff

GGGGG ::

Razni "survival" showi pa itak prikažejo zadevo v eni nerealni luči. Zakaj bi jedel surobe ličinke direkt izpod lubja? Saj krave tudi ne ugrizneš v bedro, med tem, ko se pase na pašniku.

Hayabusa ::

Matthai
Posplošuješ na veliko, v čokoladi je še marsikaj drugega kot delčki zmletih ščurkov...
http://foodallergies.about.com/od/commo...


Kao dokumentarni članki, haha:
http://www.mladinska.com/gea/tekoca_ste...
Poleg čokolade ostanke ščurkov najdemo tudi v arašidovem maslu, testeninah, sadju, siru, pokovki, pšenici itn.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

smash ::

dokler se ne premika, je ok, tudi če je zmleto..če zgleda kot čokolada, lahko pojem karčeš

tt2advanced ::

ja seveda, tko kt nej bi že pred leti "antarktični" krili rešl lakoto..

poweroff ::

smash je izjavil:

dokler se ne premika, je ok, tudi če je zmleto..če zgleda kot čokolada, lahko pojem karčeš

Ja, se pravi potem bi žuželke lepo spasirali v eno pašto, malo popekli, da bi izgledale kot polpeti - in je problem rešen? ;)
sudo poweroff

LightBit ::

GGGGG je izjavil:

LightBit, po kakšni logiki?

34054 je izjavil:

LightBit je izjavil:

GGGGG je izjavil:

Rastline so še vedno daleč pred vsem ostalim, kar se tiče učinkovitosti in vplivov na okolje. Zahodnjaki lahko malo zmanjšamo našo obsedenost s kravami, prašiči in kurami, pa je problem svetovne lakote rešen.


Žal mi nismo tako učinkoviti, če jemo rastline.
Lakota bi bilo še več, če bi bili vsi vegeterjanci.


Gospod profesor, kako ste prišli do takšnih zaključkov? Gotovo je bilo potrebnih ogromno raziskav da ste ustvarili tako briljantno teorijo.

Seveda. npr.: http://www.dobroje.si/index.php?portal_...
Če bi vsi jedli samo zelenjavo, bi bilo zelenjave premalo.

Mipe ::

Hm, kot razlog za odpor do žužkov in gomazečih živali (miši, podgan) v Evropi sem mnenja, ta to izvira iz časov epidemij kuge. So naši predniki pogruntali, da ščurki in podgane prinašajo kugo, zato so razvili precejšen odpor do njih, po n generacijah pa je to že tako rekoč del kulture. V teh žužkih še vedno vidimo nekaj nečistega, vir bolezni.

krneki0001 ::

Ma ja, mravlja jajčeca imajo okus po ocvirkih, če jih spečeš na ponvi. Pokajo pa kot kokice. In so odličen vir beljakovin. So pa zaščiteme, zato tega ne probavat. Kobilice pečene na ponvi imajo okus po čipsu, kača pa recimo nekje med piščancem in zajcem. Vse to in še več, smo nekoč še pri tabornikih sprobavali na preživetju v naravi. Vseeno pa mi je še vedno najboljši kar ihanski brancin.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

GGGGG ::

Seveda. npr.: http://www.dobroje.si/index.php?portal_...
Če bi vsi jedli samo zelenjavo, bi bilo zelenjave premalo.


Kaj bi rad povedal s tem linkom? Da stročnice, žita, krompir itd. ponujajo več kalorij kot meso za 10x, 20x nižjo ceno?

LightBit ::

GGGGG je izjavil:

Seveda. npr.: http://www.dobroje.si/index.php?portal_...
Če bi vsi jedli samo zelenjavo, bi bilo zelenjave premalo.


Kaj bi rad povedal s tem linkom? Da stročnice, žita, krompir itd. ponujajo več kalorij kot meso za 10x, 20x nižjo ceno?

Ne, da ima za enako težo meso več kalorij kot zelenjava.
Kakšno ceno misliš, da bi imela zelenjava in kakšno meso, če bi bili vsi vegeterjanci?

GGGGG ::

Ne vem kje to vidiš. Meni piše, da ima recimo beli kruh podobno kalorično vrednost kot mastna govedina. Stročnice, riž in podobne zadeve so tudi precej kul, kar se tiče kalorij.

Če bi vsi postali vegetarjanci bi se ponudba rastlinske hrane kar naenkrat drastično povečala, ker ne bi bilo več treba hraniti krav, prašičev in kur (ki pojejo večino vse proizvedene hrane). Posledično bi cena lahko samo padla.

Starodavni ::

Mipe je izjavil:

Ne, Starodavni, ne pravim, da bi morali hrano talat brezplačno. Globalno hitro transportno omrežje potrebujemo zato, da je hrana na cilju še sveža. Kar bi spodbudilo globalno ekonomijo in omogočilo razvoj kmetijstva v manj razvitih državah.

Ne, da bi vozili brezplačno hrano tja - ampak da bi kvalitetno in svežo hrano vozili v metropole in jo prodajali tam.


Narobe, to bi samo uničilo lokalno ekonomijo, ker bi razvite države dostavljale poceni hrano, ki bi bila bolj konkurenčna kot lokalna.

Če je kaj potrebno je razvoj lokalne ekonomije in trga, nič drugega. To pomeni tudi postavitev infrastrukture in spodbujanja kmetovanja. To vodi v trgovanje in izmenjavo idej in le-te so gonilo napredka.

Si sploh prebral intervju, ki sem ga priložil. Najbrž nisi, res te prosim, da ga prebereš. Ne delaj si iluzij, da bo evropska hrana rešila probleme afriške lakote. Afriška lakota ne bo izginila, dokler se ne bo vzposavilo lokalno ekonomijo.

Okapi ::

Mimogrede, alergija na čokolado ni posledica alergije na kakav, pač pa alergije na zmlete ščurke, ki zaidejo med kakavova zrna.
Kje si že spet te pravljice pobral? Če že, je v kruhu (in sploh vsemu, kar se dela iz navadne moke) zmleto veliko več različnih žuželk, kot v čokoladi. In zdaj boš rekel, da je alergija na kruh posledica zmletih žuželk. Malo več kritičnosti pri pobiranju urbanih mitov ti ne bi škodovalo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()
««
«
1 / 7
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri mrčes je to?

Oddelek: Loža
113029 (2431) Unknown_001
»

Insekti kot mesna alternativa

Oddelek: Loža
336130 (4636) krneki0001
»

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
30857455 (50984) enadvatri
»

GSO in varnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14931085 (28220) thramos
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20647936 (44270) Matev

Več podobnih tem