» »

Exponentna rast, pa to

Exponentna rast, pa to

Fave ::

Malo nazaj sem odprl temo o šahu, ki mi je dala misliti. Sicer sem določene stvari že vedel in lahko bi se zamislil že prej, pa se nisem. Sem velik pristaš znanosti in napredka, to je treba povedat.

Izredno fascinantno se mi zdi število možnih kombinacij pri šahu. Bojda jih več kot je kvarkov(!) v nam znanem vesolju. Kako kontraintuitivna je ta številka! Par figur, 8x8 polj in puf, numera, da se ti zavrti. Večina partij sploh ni bila nikoli odigrana in najbrž nikoli ne bo. Ali?

Vsa ta veličina me je pripeljala do razmišljanja, kaj je na tem sivem polju eksponentne rasti, kjer imajo današnji super računalniki še velike probleme (šaha še niti pod razno ne moremo bruta forcniti, kaj šele GO).

Ali obstajajo vsaj kakšni namigi, kaj vse bi lahko, če bi znali dobro hendlat z exponentno rastjo? Je tam še kaj, ali gre samo za trošenje computinga?
My mind's a hyper tool that fixes everything.

mailer ::

Po moje je nekje vseeno meja. Razmisli, da samo z dodanjem ene številke na koncu oz ničle potrebuješ 10x zmoglivejši računalnik, da izračuna rezultat v istem času. Mogoče sem se tule malo zmotil, to velje za recimo brute force metodo preizkušanja vseh možnih kombinacij gesel. Dodaj jih še par pa boš videl kako hitro vse skupaj raste. Sploh pa če greš v potence. Pri šahu ti polja ostanejo, figur pa imaš vedno manj, torej številka verjetno ni tako velika. Računati moraš, da lahko določena figura zavzame (recimo kmet na začetku igre) samo dve polji, je pa res, da imaš 16 kmetov, ki lahko zavzamejo 32 različnih pozicij. Potem pa po želji računaj naprej ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

Senitel ::

mailer je izjavil:

Sploh pa če greš v potence.

Ne "sploh pa"... Če ne greš v potence (nekix) to ni eksponentna funkcija. 10x, 100x al pa 1235436x je še vedno linearna rast.

mailer ::

Ja, me je zmedlo. No recimo bruteforce iskanje kombinacij z dodajanjem znakov pa je exponentno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šah - remi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17622619 (19122) Yosh
»

Go: človek proti računalniku 2-0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12527854 (23230) Thomas
»

Človek proti Umetni inteligenci (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17214762 (11299) Roadkill
»

Kako razmišlja računalnik ko igra šah

Oddelek: Znanost in tehnologija
193931 (3118) jeti51
»

Kasparov vs Junior (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
18314292 (11153) Thomas

Več podobnih tem