» »

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom

BGR - Po bolj ali manj uspešnih skirmiših v Veliki Britaniji, Nemčiji (večkrat), Avstraliji, Hong-Kongu, doma pred ameriškimi sodišči in še pred zvezno komisijo za mednarodno trgovino (ITC), se ta teden začenja tudi sojenje med Samsungom in Applom v Kaliforniji. In pripravljalni material razkriva marsikaj zanimivega.

Za začetek je Apple raztrgal svojo marčevsko ponudbo za poravnavo in dal na mizo strožje pogoje. Zdaj bi radi 2 milijardi dolarjev odškodnine zaradi kopiranja izgleda njihovih izdelkov, 500 milijonov izgubljenega dobička, ter tam 25 milijonov licenčnin za vse kršene patente. To vse za nazaj, seveda. Za naprej bi moral Samsung plačati 2.02 dolarja na napravo za patent '318 (on prijetni over-scroll bounce ob scrollanju čez mejo roba), 3.10 dolarja za patent '915 (splošno scrollanje), 2.02 dolarja za '163 (tap to zoom), in še 24 dolarjev na napravo za kopiranje njihovega distrinktivnega izgleda. To je tam 31 dolarjev na vsako prodano Samsung tablico ali telefon. Istočasno so ovrednotili tudi Samsungov prispevek k njihovim napravam, in sicer na 0.0049 dolarja (pol centa, beri počenega groša) na napravo, oziroma tam 150 tisoč dolarjev za ~30 milijonov dosedaj prodanih iPhonov.

Po njihovo jim Samsung torej dolguje debeli dve milijardi dolarjev, oni pa njemu 150 tisočakov drobiža.

In Samsung jim seveda ne ostaja dolžan. V svoji vlogi sodišču sporočajo, da "že od leta 1991 aktivno delajo na razvoju številnih tehnologij, ki so prisotne v današnjih pametnih telefonih" in da Apple, ki je s prodajo prvega iPhona začel šele domala dvajset let potem, "ne bi mogel prodati niti enega samega izvoda brez pomogoči njihovih patentiranih tehnologij".

Dalje, očitki o kopiranju izgleda naprav naj bi bili iz trte zviti. Samsung prilaga interne Applove emaile, iz katerih je razvidno, da je eden od Applovih višje postavljenih, Tony Fadell, leta 2006 Jobsu in prvemu dizajnerju Ivu (ki je mimogrede nedavno povišan v viteza) posredoval intervju z enim od dizajnerjem pri Sonyju. V intervjuju je govora o pripravi "prenosne naprave brez presežnih ornamentov" (gumbov, idr) in z "zaobljenim, spoliranim robom". Po domače, trdijo, da je Apple svoj izgled tudi sam skopiral od drugih. Obenem navajajo, da je Apple to dejstvo v preteklosti že večkrat priznal. Zato, zaključujejo, je očitek o kopiranju Applovih dizajnov brezpredmeten, sa naj bi tako oni (Apple) kot Samsung zgolj delovali na podlagi takrat nastajajočih trendov in industriji.

Še več, opredmetenje teh trendov v današnje dizajne je postalo mogoče šele s pojavom tehnologije, h kateri Apple ni prispeval veliko, Samsung pač pa (njihovi industry-standard patenti). Na tem je gotovo nekaj resnice, kajti v iPhonu in iPadu tiktaka kar nekaj Samsungovih izdelkov (npr. delovni in trajni spomin, glavni procesor). A še več, Apple naj bi v svoje izdelke vključil tudi kup Samsungove patentirane tehnologije, za katero niso plačali nič.

Po njihovo je tapravi lopov torej doma v Cupertinu, in če ta lopov ne bi bil kradel Samsungove in tuje tehnologije, potem iPhonov danes sploh ne bi bi bilo.

226 komentarjev

«
1
2 3
...
5

roCkY ::

En (vsaj zame) dokaj soliden nekoliko področnejši pregled zakaj se sploh pri teh sporih, ki jim ni videti konca sploh gre.

Samurai ::

flbroker ::

američani tako kot od nastanka kradejo drugim in se nato bogatijo

pirlo ::

Malo "offtopic". Sicer nisem občutljiv na pravopis ampak zadnje čase, ko berem novice opažam, da jih razumem vedno manj. Se da kje dobiti kakšen slovar moderne slovenščine?
Tudi pri tej novici bi rabil malo pomoči:
1. Kaj je skirmiš?
2. "tam" (tam 150, tam 25, ...): to bi naj pomenilo približno (cca.) ali kaj drugega?

Mam občutek da bo s temi tožbami Apple sam sebe pojedel, ker ne bo hotel več noben sodelovat z njimi :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirlo ()

TheRiddle ::

Običajno je tako da ima vsak pri sebi nekaj dobrega, nekaj pa slabega. Potem pa pride en ki vvse dobre stvari pokrade in zmeče skupaj, potem pa javka kako mu drugi v zelje hodijo.
zakaj bi poenostavil, če lahko zakompliciram :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: TheRiddle ()

Dr_M ::

Apple je kvecjemu vse dobre stvari stran pometal in naredil iphone in ipad. :>

Tisti, ki ste videli voznjo Clarksona z Yugotom, ze veste o cem se gre. :>

vesolc ::

edino dobro jabolko, je domače slovensko od kakega kmeta...tole tazgornje je pa orenk gnilo v glavo...konkretno požrešna firma, ne ravno malim uporabnikom prijazna...verjetno bi si kdaj nabavo kaj od njih, če neb sam dreka mešal...

gnilojabolko ::

jabolko spora :))

francek1 ::

Upam, da iJabka čimprej zgnije. Padec njihovih delnic me prav veseli...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Apple ::

Sama zavist vas je, ker ste se dotaknili Appleovih produktov v eni od Big bangovih trgovin, al ste pa samo spremljal unboxing videe na youtubeu...

Prava tema za pluvanje po Appleu, res...
LP, Apple

floyd1 ::

Večni prepirljivci večini pač niso všeč, sprijazni se s tem ;).

Po tem, kako "modrost" si zgoraj napisal, pa tudi vidim, da nisi Apple uporabnik ampak tipični Apple pozer. In ja, imam doma Applove izdelke. Celo več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: floyd1 ()

IceIceBaby ::

Mam občutek da bo s temi tožbami Apple sam sebe pojedel, ker ne bo hotel več noben sodelovat z njimi :)


Samsung z veseljem sodeluje z njimi, pa se tožarijo že nekaj časa. Sharp tudi ni imel nič proti, ko so jim nakazali 1B (milijardo!) usd, da malo pacajo ekrane za njih. Za dobavitelje boljše stranke kot je Apple trenutno verjetno ni.

Upam, da iJabka čimprej zgnije. Padec njihovih delnic me prav veseli...


O katerem padcu to govorimo? Od začetka leta je delnica zrastla za 42%.

Dr_M ::

IceIceBaby ::

Možno. Ampak potem ne ve točno za kaj sploh gre.

nekikr ::

Ice: Si presenečen? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Furbo ::

francek1 je izjavil:

Upam, da iJabka čimprej zgnije. Padec njihovih delnic me prav veseli...


Seveda ne veš, da so v istem % padle tudi delnice Applovih kooperantov, Samsunga npr. LOL
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

SmeskoSnezak ::

Pa kdo pri hudicu se sploh spremlja to peripetijo? Vsak pametn clovek se bi mogo ze ob takih naslovih stran obrnit, da bi vsem jabke po glavah zacele padat, ker ni vec marketinga in govoric, posledicno pa upad prodaje!
@ Pusti soncu v srce... @

blackbfm ::

Padec njihovih delnic me prav veseli...


Potem pa short selli applove delnice, če si tak prepričan:P

Reycis ::

Ker VESELI=PREPRIČAN. Eni res rabjo lekcijo iz branja.

Sicer pa se tudi meni zdijo pravni prijemi jabčka za zagotavljanje boljšega položaja na trgu prav primitivni. Nej nardijo nov revolucionaren izdelek. Al pa nej tekmujejo z ostalimi brez podlih udarcev. Al pa nej crknejo tko kot kodak.

Meizu ::

Zahtevajo plačilo za over scroll bounce? Pa saj niso resni...

Grey ::

For Cryin' Out Loud, morali bi jim razveljaviti VSE patente, ker to ni več normalno.

blackbfm ::

Ker VESELI=PREPRIČAN. Eni res rabjo lekcijo iz branja.


če so pa jabka baje gnila..je težko dojemat če dobesedno bereš

Icematxyz ::

Apple kot vse kaže sploh ni "izumil" oblike za iPhone, to je storil Sony:

Sony



Niti barva na iPhone torej ni nekaj, kar bi si zamislil/izdelal Apple sam.

Sony-inspired iPhone design renders

Zgodovina sprememb…

bojsi ::

Si prebral cel članek?

Icematxyz ::

Purple



Apple trdi da torej ni kopiral.

Drugače pa še kot zanimivost za potrebe tega sodnega postopka je Samsung po vzoru podjetja Apple iz svojega arhiva vzel nekaj "patentov" primerljivih s "patenti" podjetja Apple (bounce-back zmogljivost) in sicer "patenti tipa":

-Zaznamek v galeriji slik, kjer se pri ogledu slik odločiš, da boš izdelal novo fotografijo in se po izdelavi le-te vrneš na tisto sliko, ki si si jo pred tem tudi ogledoval.
-Večopravilnost in sočasno poslušanje glasbe v ozadju.
-...

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Sem opazil v drugi temi, da je podana povezava na celo nekoliko boljšo primerjavo, katera vključuje tudi primerjavo, ki zajema morebiten vpliv "Nishibori Design":

Nishibori Design

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Še tule, da začinimo malo debato :)

In February 2010, Google told Samsung that Samsung's "P1" and "P3" tablets (Galaxy Tab and Galaxy Tab 10.1) were "too similar" to the iPad and demanded "distinguishable design vis-?-vis the iPad for the P3."
In 2011, Samsung's own Product Design Group noted that it is "regrettable" that the Galaxy S "looks similar" to older iPhone models.
As part of a formal, Samsung-sponsored evaluation, famous designers warned Samsung that the Galaxy S "looked like it copied the iPhone too much," and that "innovation is needed." The designers explained that the appearance of the Galaxy S "[c]losely resembles the iPhone shape so as to have no distinguishable elements," and "[a]ll you have to do is cover up the Samsung logo and it's difficult to find anything different from the iPhone."


Vir.

Mogoče pa še kaj pametnega izvemo iz tega tožarjenja...

Icematxyz ::

Da prav to tožarjenje bo verjetno nek epilog te zgodbe da.

Icematxyz ::

Drugače pa zgodba o "Nishibori Design" je kot kaže namenjena le še kakšnim forumskim razpravah, zvezni sodnik, ki bdi nad postopkom je namreč ocenil, da porota tega ne rabi vedeti.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Kraj: Zvezno sodišče San Jose.
Kdaj: Danes+

Torej kdo toži koga?

Apple je vložil začetno tožbo že Aprila 2011, kjer je obtožil podjetje Samsung, da krši njihove patente. Samsung je vložil proti-tožbo, kar pomeni, da je Apple na strani tožnika in Samsung na strani obrambe. Samsung je sprožil zahtevo, da se obe strani smatra kot tožnika.

O čem se tožita?

Obe strani druga drugo obtožujeta kršenja njihovih patentov.

Apple toži podjetje Samsung na podlagi več patentov povezanih s tem, kako iPhone izgleda in deluje in obtožuje podjetje Samsung, da kopira. Samsung toži Apple na podlagi patentov povezanih s tem, kako mobilna komunikacija deluje. Njihovi patenti sodijo v razred patentov, ki jih smatramo kot “standards-essential” patenti, kateri se običajno licencirajo pod FRAND pogoji.

In kaj točno podjetji želita doseči?

Obe strani hočeta denar. Apple želi odškodnino v višini 2.5 milijarde dolarjev, oziroma več, če sodnik odloči, da je bilo kršenje patentov namerno in Apple želi tudi prepoved prodaje vseh izdelkov podjetja Samsung, kateri kršijo njihove patente.

Samsung želi dokazati, da ne krši patentov predloženih na sojenje s strani podjetja Apple ali da ti sploh niso veljavni in da torej ne kopira in pričakuje, da Apple pod FRAND pogoji sprejme dogovor o plačilu pristojbine za patente podjetja Samsung, kar je Apple v preteklosti že zavrnil.

Zakaj ob vseh obstoječih tožbah na tem področju ta izstopa?

Če prevlada podjetje Apple bi Samsung lahko bil primoran izplačati visoko odškodnino in lahko bi izgubil sposobnost, da svoje izdelke zagotavlja na velikem tržišču ali bi bil prisiljen v bistveno spremembo videza/delovanja njihovih izdelkov. Če izgubi podjetje Apple bi lahko njihova agresivna pravna strategija proti proizvajalcem Android naprav doživela velik udarec, Samsung bi tudi lahko dobil znatno nadomestilo na področju plačevanja pristojbin za patente s strani podjetja Apple.

Koliko odvetnikov dela na tem primeru?

Okrog 80, ampak delež le-teh so tudi odvetniki drugih tehnoloških podjetij, kateri želijo preprečiti razkrijte raznih NDA sporazumov med podjetji na tem področju in Reuters, kateri se bori prav za razkritje le-teh, torej proti takšnim zahtevam.

Kako dolgo bo trajalo to sojenje?

Sojenje se prične danes in lahko bi se zavleklo do sredine Avgusta.

Torej gre se za boj med dejstvi?

Ne, gre se za boj med pravniki.

Kdo bo določil zmagovalca?

Porota s 10 člani bo določila ali je katera stran kriva kršenja patentov. Sodnica Lucy Koh pa bo med drugim določala katere informacije se lahko znajdejo pred poroto in katere ne.

Bo razsodba pomenila konec teh obtožb?

Ne, pritožba je verjetna.

Bo za javnost na voljo še več sočnih detajlov tipa "Nishibori Design" in kakšna razkritja tajnih NDA dogovorov?

We can only hope so.


To bi zagotovo olajšalo branje te teme in Reuters poziva sodišče naj vse objavijo javno proti čemu se borijo praktično vsi velikani iz te industrije.

AllThingsD

Dr_M ::

http://www.fudzilla.com/home/item/28195...

Pa naj se kdo rece, da so sodniki/sodnice nepristranski/e.

Icematxyz ::

Torej 10 članska porota je bila izbrana izmed 70 kandidatov, sedem moških in tri ženske z različnimi ozadji. Pri izbiri porote se je zaposlen pri podjetju Apple izločil sam in zaposlenega pri podjetju Google je izločil odvetnik podjetja Apple. Standardno pa kot kaže postaja tudi vprašanje tipa, pametni telefon katerega podjetja uporabljate.

Ars

Uvodni govor obeh strani

Apple

Apple želi poroto prepričati, da so bili prvi in da je Samsung kopiral in sedaj je čas, da plačajo.

Že od samega začetka, ko je Jobs predstavil iPhone je opozarjal konkurenco na to, da imajo več kot 200 patentov, kateri ščitijo inovacije v iPhone na področju ustvarjanja uporabniške izkušnje, ki je unikatna, intuitivna in daje pravi občutek. Apple je podjetje, ki vedno zre v prihodnost in pri vprašanju, kaj svet potrebuje in še nima se je odgovor glasil telefon, kateri ima zmogljivost računalnika. Apple je izdelal nov produkt - telefon, spletni brskalnik in predvajalnik glasbe. Takšne oblike svet še ni videl, fizična tipkovnica bi postala preteklost. Za to je bilo potrebno izdelati popolnoma novo strojno opremo in intuitivni uporabniški vmesnik.

Kritiki so častili iPhone, večji časopisi so ga proglašali za izum leta. Najbolj preseneča tudi dejstvo, da uporabnik za iPhone ni potreboval navodil, kupil je iPhone in lahko ga je začel uporabljati. Konkurenti podjetja Apple so takoj prepoznali vpliv, ki ga ima ta nova naprava in Samsung bi lahko na pošten način izdelal svojo obliko in tekmoval na tržišču ali pa kopiral Apple. In kopiral Apple je in pri tem izdelal privlačne naprave s velikimi zasloni in uporabil enake zmogljivosti uporabniškega vmesnika, katere je Apple patentiral, kot so "bounce back", "double tap", kar bi naj potrjevali tudi interni dokumenti podjetja Samsung. Na najvišjem korporativnem nivoju se je Samsung odločil, da bo kopiral vse elemente iPhone, kar so ugotovili mediji.

Naslednji je iPad, kateri je na tržišču šele dve leti in Samsung krši tri patente, kot so "rubber band", "double-tap to navigate a screen without zooming out".

Opozorilo poroti, da naj zavrne vsa namigovanja, da uporabniški vmesnik, ki ga je izdelal Apple ni pomemben in da so patentirane zmogljivosti pomemben za intuitivno uporabniško izkušnjo saj so omogočile njegovi štiri letni vnukinji, da se je naučila uporabljati iPad.

To vse bi naj v nadaljevanju sojenja bilo razvidno tudi iz internih dokumentov podjetja Samsung, kateri bi naj z izdelavo 22 milijonov pametnih telefonov, kateri kršijo te patente zaslužil 2 milijardi dolarjev.

Samsung

Pravokotni zasloni, zaobljeni robovi in minimalistična oblika, Apple tega ni izumil.

S patenti zaščitena oblika iz Japonske in Koreje, ki sega nazaj do leta 2004 to dokazuje saj takrat iPhone še ni bil na voljo. Korean '547 patent na primer jasno opisuje velik pravokoten zaslon. Izdelki podjetja Apple so uspešni, ampak to ne pomeni, da je podjetje Apple bilo prvo in da so to izumili, niso izumitelji. Razlika je med tržno uspešnostjo in izumiti nekaj.

Enako je s iPad, kjer so podobne naprave bile na voljo že leta 1994 (Fiddler). Niso izumili velikih zaslonov na dotik in naprav s zaobljenimi robovi to se je že zgodilo leta prej le trajalo je leta, da je se na tržišču pojavilo povpraševanje po tako velikih zaslonih.

Ne trdimo, da ne gre za dober produkt, ki je služil za inspiracijo tudi konkurenci.

Mobilni telefoni so se razvijali in s tem je narasla tudi uporabnost. Celotna industrija se je pomaknila k zaslonom, ki so bistveno večji. Nihče noče gledati videa na manjšem zaslonu. Je to kršitev? Ne, dokazi bodo dokazali, da je to konkurenca. Konkurenca, katera zalaga potrošnika s tem, kar želi, če potrošnik želi telefon z velikim zaslonom in vmesnikom na dotik, Samsung potrošniku to zagotavlja.

Samsung izdeluje celo paleto telefonov in le telefoni s velikim zaslonom izgledajo podobni produktom podjetja Apple. V nasprotju s podjetjem Apple, ki izdeluje le eden telefon Samsung izdeluje telefone vseh vrst za potrebe vseh ljudi. Samsung je tudi pionir na mobilnem področju saj je v tem poslu že od leta 1991, Samsung zaposluje več kot 20.000 inženirjev in je investiral 35 milijard dolarjev v razvoj in raziskave le med leti 2005 do 2010. Podjetje torej ne kopira, ampak gre za večje tehnološko podjetje, katero inovira samo.

Porota

Stres je čutiti na vsakem koraku in eden od porotnikov je že doživel naval panike in porota je tako postala devet članska. Sedem moških in dve ženski članici.

Ars

Sodnica

Ni zadovoljna, ker je Samsung v javnost spravil dokumente, katerih porota naj ne bi videla, prosojnice, ki prikazujejo reči, kot je F700 naprava, "Nishibori Design" in drugo:

Pred



AllThingsD

Zgodovina sprememb…

Furbo ::

Očitno danes skoraj ne moreš splaviti kompleksnega produkta, ne da bi kršil vsaj nekaj patentov.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

nekikr ::

Mislim, da je to res praktično nemogoče...

francek1 ::

Pa naj se eni vprašajo, kakšna štala bi nastala na avtomobilskem tržišču, če bi kdo začel obnašat kot Apple, volan bi imel lahko le Mercedes, ostali pa balanco....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

nekikr ::

Če bi dva avtomobila izgledala skoraj identično bi padla tožba. Če Mercedes patentira nekaj potem mu drugi plačujejo, če hočejo tisto uporabljati. Razlike ni. No, je. O Mercedesu ne pišejo vsak dan dvanajstkrat, ker je "premajhen" in posledično premalo zanimiv.

Icematxyz ::

Kaj pa če imata obe strani kakšen patent za obliko, kot je na primer za kvader z zaobljenimi robovi in velikim zaslonom? Bomo videli.

nekikr ::

Do sedaj ni imela nobene stran takega patenta.

francek1 ::

nekikr je izjavil:

Če bi dva avtomobila izgledala skoraj identično bi padla tožba. Če Mercedes patentira nekaj potem mu drugi plačujejo, če hočejo tisto uporabljati. Razlike ni. No, je. O Mercedesu ne pišejo vsak dan dvanajstkrat, ker je "premajhen" in posledično premalo zanimiv.

OK, evo, jutri bom patentiral kolo (okroglo zadevo z osjo na sredini, ki podpira premikajoče se objekte, bi napisali eplovi "patent pravniki"). Dnara bo ko toče...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

nekikr ::

Tebi pa ni kaj dosti jasno o čem sploh teče ta tožba (oz. te tožbe) kajne? A je res tako težko, ob vsej poplavi informacij v teh dneh, prebrati dve ali tri strani, preden se delaš pametnega?

francek1 ::

Dol mi visi, o čem se kregajo;vem samo, da so izdelki zaradi takega drkanja dražji! Škoda cajta, da bi bral eplove bedarije!
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

nekikr ::

Se pravi, da se delaš pametnega, brez da bi imel vsaj neko osnovno znanje o čem se gre? Bojim se, da ti življenje ne bo ravno naklonjeno :(

Lahko predstaviš kakšno študijo (lahko tudi svojo lastno) kjer je pokazano, da so izdelki zaradi tega dražji? Če nekaj "veš" potem je to najbrž kaj več kot "gut feeling". Trg in konkurenca namreč pravita, da ne veš nič.

Icematxyz ::

nekikr je izjavil:

Do sedaj ni imela nobene stran takega patenta.


Prav nasprotno preberi si preveden tekst uvodnih govorov.

nekikr ::

Patenta na, citiram, "kvader z zaobljenimi robovi in velikim zaslonom" nima nihče.

Pravokotni zasloni, zaobljeni robovi in minimalistična oblika, Apple tega ni izumil.

Seveda ni, hudiča, saj nihče ne trdi tega. In zato, ker Apple tega ni izumil in ni patentiral tudi ne toži proizvajalcev s takimi specifikacijami. Sploh veš koliko takih telefonov in tablic je na trgu (ki niso tožena)? Pojdi malo v lokalno trgovino, pa na ebay. Tisoče in tisoče naprav je s točno takim opisom, ki jih Apple ne toži. Toži pa tiste, ki so kopirali njihov izdelek malo bolj kot le tole iz zgornjega citata. Bom še enkrat prilepil, da si prebereta, mogoče potem ugotovita kje je razlika med kopiranjem pravokotnika in kopiranjem celotnega izdelka:

In February 2010, Google told Samsung that Samsung's "P1" and "P3" tablets (Galaxy Tab and Galaxy Tab 10.1) were "too similar" to the iPad and demanded "distinguishable design vis-?-vis the iPad for the P3."
In 2011, Samsung's own Product Design Group noted that it is "regrettable" that the Galaxy S "looks similar" to older iPhone models.
As part of a formal, Samsung-sponsored evaluation, famous designers warned Samsung that the Galaxy S "looked like it copied the iPhone too much," and that "innovation is needed." The designers explained that the appearance of the Galaxy S "[c]losely resembles the iPhone shape so as to have no distinguishable elements," and "[a]ll you have to do is cover up the Samsung logo and it's difficult to find anything different from the iPhone."

Limit-sky ::

"innovation is needed."

Iksektli!
My name is mufti. Jype mufti.
And I am extremist.

Icematxyz ::

Seveda ni, hudiča, saj nihče ne trdi tega.


Apple to načeloma trdi!

Sploh veš koliko takih telefonov in tablic je na trgu (ki niso tožena)?


Če je prednaložen Android verjetno trenutno bolj malo.

Icematxyz ::

Samsung F700



Samsung F700 je naprava, katera se je v preteklosti že znašla na seznamu naprav, ki bi naj kršile patente podjetja Apple, ampak ker se je potem izkazalo, da se je ta naprava z zaobljenimi robovi, zaslonom čez celotno sprednjo stran naprave in gumbom znašla na tržišču že pred iPhone so jo umaknili s tega seznama. Samsung ni uspel prepričati sodnice, da porota to (in druge) napravo vidi in tako so slike ušle v javnost. Sodnico je to razjezilo in Apple kot kaže zahteva kazen!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Icematxyz ()

nekikr ::

Icematxyz je izjavil:

Seveda ni, hudiča, saj nihče ne trdi tega.


Apple to načeloma trdi!

"Načeloma" Apple tega ne trdi. Sploh.

Icematxyz je izjavil:

Sploh veš koliko takih telefonov in tablic je na trgu (ki niso tožena)?


Če je prednaložen Android verjetno trenutno bolj malo.

Spet mešaš zadeve. Programski patenti za razna scrollanja so druga pesem in seveda pokrivajo celotni spekter naprav, ki imajo nameščen OS, ki krši te patente. Ampak govora je bilo o "Pravokotni zasloni, zaobljeni robovi in minimalistična oblika". Tisoče in tisoče proizvajalcev s temi karakteristikami Apple ne toži.

BlueRunner ::

nekikr je izjavil:

Tisoče in tisoče proizvajalcev s temi karakteristikami Apple ne toži.

Apple ne rabi toziti nikogar, ce mu ni v interesu. Registriran model je se vedno registriran model, pa ce se zaradi tega preganjas po sodiscih ali pa ne.

Zakaj pa tozi Samsung? Zelo verjetno zato, ker v tem podjetju vidi resno nevarnost. V preostalih "tisocih in tisocih" pa verjetno ne.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung ostaja glavni dobavitelj procesorjev za Apple

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4715688 (13874) Poldi112
»

Apple proti Samsungu dosegel Pirovo zmago

Oddelek: Novice / Tožbe
2512985 (10853) FlyingBee
»

Ostre besede v kalifornijskem sporu med Applom in Samsungom (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22662471 (54078) Icematxyz
»

Google, HTC o zadevi Apple proti Samsung

Oddelek: Novice / Android
2311644 (9238) bojsi
»

Samsung kriv naklepnega kopiranja, Applu mora plačati 1.05 milijarde dolarjev (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
340109396 (99930) Keyser Soze

Več podobnih tem