» »

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Applov dobiček nekoliko upadel, investitorji razočarani

Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, v katerem so v primerjavi z lanskim letom ponovno povečali prihodke in dobičke. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 22 odstotkov na 35 milijard dolarjev (-11 odstotkov glede na pretekli kvartal), medtem ko je dobiček zrasel za petino na 8,8 milijarde dolarjev (-24 odstotkov glede na pretekli kvartal). Prodaja iphonov se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 28 odstotkov, saj so jih prodali 26 milijonov, medtem ko je bila rast prodaje ipadov kar 84-odstotna; prodali so jih 17 milijonov, kar je absolutni rekord. Padla je le prodaja ipodov, in sicer za 10 odstotkov na 6,8 milijona enot. Apple bo iz dobička tega četrtletja izplačal četrtletno dividendo v višini 2,65 dolarja (P/E okoli 54).

Dosežki se berejo dobro, a so bili investitorji nad njimi zelo razočarani. Analitiki so pričakovali vsaj 10 odstotkov višji dobiček. Tudi prodaja iphonov je v primerjavi s prejšnjim četrletjem padla, saj so jih takrat prodali 35 milijonov. Za ta kvartal o analitiki pričakovali 29 milijonov prodanih enot, pa Apple ni uspelo niti to. Razlog je seveda napoved nove verzije iPhona za jesen, kar izpodjeda trenutno prodajo v pričakovanju nove verzije. To se zgodi vsako leto, a se je letos zgodilo že četrtletje prej kot običajno. Tudi dobiček in promet sta višja od lanskih, a precej nižja od rezultatov v preteklem letošnjem kvartalu, kar so trgi takoj kaznovali. Apple za nižjo prodajo sicer krivi težko ekonomsko situacijo kupcev.

Rezultat je bil hud padec vrednosti delnic, ki so takoj po objavi rezultatov izgubile več kot pet odstotkov cene. Podobno so padle tudi vrednosti delnic največjih Applovih partnerjev in dobaviteljev, in sicer LG-ja, Toshibe in Hon Haija. Apple je pravzaprav v hudo komičnem položaju, saj pričakovanja in cena delnic tako smelo rasteta, da je podjetje kaznovano za vsak poslovni rezultat, ki ni absolutni rekord.

Podjetje za prihodnje četrtletje konzervativno napoveduje 34 milijard dolarjev prihodkov, kar je precej pod pričakovanji analitikov z začetka leta. Ti padci so v trenutno ceno večidel že vračunani. Konec leta bo Apple izdal novi iPhone 5, od katerega je odvisno poslovanje podjetja. Z njim ustvarijo več kot polovico prometa in dobička, tako da tudi odlična prodaja ostalih izdelkov ni tisto bistveno. Kupci pričakujejo, da bo iPhone 5 prinesel celovito spremembo dizajna in ne le lepotnih popravkov in novih funkcionalnosti. Bomo videli.

13 komentarjev

ales85 ::

A ni lepo, ko so doseženi rezultati zunanjih analitikov? :)

Blisk ::

Logična posledica njihovga delanja sranja s tožbami.

znbojan ::

>Apple bo iz dobička tega četrtletja izplačal četrtletno dividendo v višini 2,65 dolarja (P/E okoli 54).

P/E je napačen... P/E je cca. 13,65! (dobiček/št. delnic); imaš pa več variant tekoči dobički /itd. Si pa lahko sam izračuna ali je Appl poceni ali drag..
znbojan

Magic1 ::

P/E 13 je kar lep, vendar dvomim da jim bo dobiček v prihodnje rastel, tako da se bo P/E dvigal, če ne bo cena delnice padala.
Politiko pa imajo, kot so imele naše firme... dividende so nikakve, 1.88%. Le kam bo šel ves profit? Mogoče lahko naše tajkune vprašajo, kaj naredit.
Magic

||_^_|| ::

Pomojem je čas da začnemo govoriti o analitičnih in bonitetnih trollih.

francek1 ::

Skrajni čas, da se tudi ta balonček razpoči; dovolj dolgo so nategovali invenstitorje. Zato pa tako pritiskajo na Samsung.

Magic1 je izjavil:

P/E 13 je kar lep, vendar dvomim da jim bo dobiček v prihodnje rastel, tako da se bo P/E dvigal, če ne bo cena delnice padala.
Politiko pa imajo, kot so imele naše firme... dividende so nikakve, 1.88%. Le kam bo šel ves profit? Mogoče lahko naše tajkune vprašajo, kaj naredit.

Profit gre za odvetnike...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: francek1 ()

floyd1 ::

Če bi ti (razočarani) investitorji videli rezultate večine naših podjetij bi jih peljali na urgenco. Jeb*** pohlep.

BlueBerry ::

Prihodki: 35 miljard
Dobiček 8.8 miljard
------------------------
Ja kaj pa delajo pravzaprav da majo tak nizek % dobička pa saj ne delajo naprav v USA?
Edino, če so odvetniškim pisarnam (sodnikom) nakazali vnaprej.

Verjetno je tu pri dobičku všteto še kaj pa vem kaj tako da je ta cifra še manjša?

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

Vse tiste reklame o tem, kako so oni edini, ki spreminjajo svet, pač nekaj stanejo.

SuperVeloce ::

Tako kot povsod drugod denarja ne pobere le proizvodnja, ampak tudi vsi nadaljni členi verige. Marketing oddelki, prodajalci (apple store oz. ispot 8-)), ... če bi prodajal direktno Foxconn & co., bi zihr lahko prodajal občutno ceneje za isti dobiček pri teh prodajnih št.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

ales85 ::

Tudi če ni proizvodnje v ZDA, se ti ne zdi, da jo je vseeno potrebno plačati?

Daedalus ::

Apple je pravzaprav v hudo komičnem položaju, saj pričakovanja in cena delnic tako smelo rasteta, da je podjetje kaznovano za vsak poslovni rezultat, ki ni absolutni rekord.


Balonček bo malo spustil zrak, počasi bo stanje pač business as usual. Da boš vsakič presegel samega sebe, pač ne gre. Tolko o racionalnosti investitorjev in borznih trgov...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nekikr ::

1. Tu se ne gre za balonček, P/E pravi da je že sedaj business as usual.
2. Investitorji in borzni trgi niso nikdar bili racionalni. Če bi bili, potem trgovanje na borzi ne bi bilo mogoče (ker za nekaj sto dolarjev prometa ne moreš reči, da je to borzno trgovanje).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple odlično

Oddelek: Novice / Rezultati
2812034 (9825) solatko
»

Pri Applu nič novega: poslovni rezultat v presežkih, delnice kot kamen (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8528235 (24387) bobby
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178281 (6814) aerie
»

Apple z visokim dobičkom, a nižjim od pričakovanj

Oddelek: Novice / Rezultati
165560 (4396) Invictus
»

Apple pozitivno presenetil borzne analitike (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
15134419 (32350) Bor H

Več podobnih tem