» »

Minister Turk pripravlja prostor za sesutje javnega šolstva

Minister Turk pripravlja prostor za sesutje javnega šolstva

Karaya 52 ::

Potem se zastonj zivciras, ker bodo javne univerze itak pregazile zasebne. Kaj te potem muci, te skrbi za privatne? Ne razumem.

Daedalus ::

Potem se zastonj zivciras, ker bodo javne univerze itak pregazile zasebne. Kaj te potem muci, te skrbi za privatne? Ne razumem.


Če se bojo privatne univerze financirale na račun javnih, je to slabo. Če hočeš govoriti o privatnih univerzah, bo treba pozabiti na državni denar. Do or die, kot je to običaj sicer.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Potem se zastonj zivciras, ker bodo javne univerze itak pregazile zasebne. Kaj te potem muci, te skrbi za privatne? Ne razumem.

Saj sedaj ni problema. Turk pa pravi, da so privatne cenejše za državo - kar nakazuje, da noče javnih. Oziroma še huje, on hoče "privatne" s koncesijami.

donfilipo ::

Samo izmikanje - zakaj so v vrhu privatne univerze oz. zakaj ni tam javne


Aja? Lažeš. Pojasnil sem da privatno špice poudari. In če si pomislil da koga držiš za karkoli bi lahko tudi povedal od kod in kdo si, pa da vidimo:))

Pa mehanizem, zakaj bi naj bilo javno solstvo ceneje tudi ni pojasnjen


Ni argument...je samo fakt. Zakaj je tako bi bilo pa treba pogledati. Mogoče tudi trg z izobrazbo ni nek prefekten trg? A?

Ampak dobro razlagati to nekomu ki noče slišati je rahlo brezupno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In zapomnite se če padem kot komunist v borbu proti tem pezdetom:)

Kaj sem napovedal. Privatizacija šolstva skupno, ne bo pocenila!!! Skupaj bo v povprečju stalo več. Samo da bo del iz davka malce bolj spretno zamegljen, ker imamo kao privatno:))

Je pa res, da pa v okviru te podražitve, dejansko tudi v Sloveniji je dovolj prostora za dvig kvalitete. Malečko celo z nekimi slovenskimi faksi (kjer je problem kdo jih bo financiral:), ogromno pa kot že 5-tič ponavljam, z mednarodnimi visokimi šolami!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Ted ::

Še enkrat - javno šolstvo je defacto financiranje javnega šolskega programa iz javnih sredstev - to ne pomeni, da morajo biti vse šolske ustanove javni zavodi. Če je nekdo pripravljen zgraditi šolsko infrastrukturo (v javnih zavodih strošek investicije nosi država), zaposliti učitelje in na podlagi normativov in standardov izpolnjuje pogoje za izvajanje javnega šolskega programa ne vidim problema - to je še vedno javno šolstvo, financira se enako kot se financirajo javni šolski zavodi.
V primeru škofijske gimnazije Maribor npr. pa država financira le 85% programa kljub temu, da šola izvaja standardni program gimnazije - za državo je torej to prihranek 15% - razliko do teh 15% plačujejo dijaki/starši s svojimi prispevki.
Mah...

Matako ::

Slovensko šolstvo ne rabi več normativov - ker so že zdaj preveč normirane. Že zdaj so vse stopnje bolane od funkcionarske miselnosti. Zapisovanje kljukic in to je potem znanje. In to velja za vse od učiteljev do učencev.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

donfilipo ::

Slovenci smo na balkanu največ memov nalezli iz v jedru velike avstrije:). Avstrijskega in ne toliko madžarskega dela kot Hrvati. Marija Terezija je uvedla javne šole...ampak za celo monarhijo...tudi ogrski del.

Zato nam je javno šolstvo nekako svetinja, saj so tudi Avstrijci najprej šolnine na univerzah (simbolične 366€ na leto:) uvedli, nato pa spet ukinili. Obstaja v glavnem en civilni in privatni sponzor za šolanje z jasnimi tudi poslovnimi interesi. To je rimokatoliška cerkev. Na osnovni in srednji stopnji.

Rimokatoliške šole so znane po večji disciplini in celo po boljših rezultatih. Potem pa izven tega sponzorja za osnovno in srednje šolstvo zaenkrat ni... in je tudi velik vprašaj kaj bo, ko se bo pojavil iz recimo Saudske Arabije8-) Dobro Turk bo po priimku sodeč naklonjen8-).

Se bo le prihranilo ne?
In denar, ki ga zberemo na univerzah s šolnino recimo 400€ na študenta (da se nekako ostro zastavimo v ta kapitaljistički prostor, znese okroglo 40 miljonov na leto. Več bi IMO izzvalo revolucijo danes in Turk bi letel in to z rekordnih 9.89 s na 100m8-)

Zdaj glede na to da stručnjaci mimogrede zajebejo projekte veličine par miljard in si zraven še kljub temu omastijo brke...tole ni ravno veliko...je pa nekaj.

Participacija ima nekaj namenov. Tisti, ki se vpišejo nekako sami nosijo večjo odgovornost da bodo študij končali, in tako recimo v cockney Angliji res presenetljivo veliko študentov dokonča (slovenija uŠ/2005=64%, anglija 79%. Na žalost pa je cifra v US pa spet nizka 56%. Da ne govorimo, da imajo potencialno atomsko bombo (v primeru da ne bodo več nr.1:) zaradi klasne in rasne jasne razlike!!!

Drug problem našega šolstva je da imamo absolutno premalo diplomiranih s področja naravoslovja, matematike in računalništva, v primeri z diplomiranimi iz družboslovja, jezikov. In tretji problem visokega šolstva da je malo kadra na študenta v primeri z OECD, če je recimo v osnovnem šolstvu, kot se govori, obratno.

Evo sem malo naredil domačo nalogo:)
Sanje nekaterih naši desnjakov..torej sanje Ayn Rand ukiniti obvezno šolstvo in vse šolanje prepustiti privatni iniciativi je NO GO! Kot še veliko tega Randovskega:))
Predlog uvesti voucherje, dejansko omogoča precej širok spekter privatnih šol, ki v takem morju od države naklonjenega denarja skupaj s šolninami lahko zganjajo soliden biznis, ki nosi sveto svetinjo celega sveta:))..to je izobrazbo.

Seveda testirati dejansko kvaliteto take izobrazbe res kvalitetno testirati pa ne upa nihče!!! Vemo da današnji doktorji znanosti v več kot 85% na presenečenje (every day!) ne bi položili niti nekih bazičnih testov za maturo, se reče ne bi opravili mature:)) in vemo da zaposleni strokovnjaki pretežni del svojega uporabnega znanja niso pridobili v šoli.

In če bi najboljše študente iz Anglije naučili slovensko in potem prisilno postavili delovat v našem balkanskem kaosu, bi IMHO bila med njimi visoka stopnja samomorilnosti, pa tudi prilagoditve...take it easy, ljudi smo, dogovorit čemo se...in seveda poleg tega tudi neverjetno mitsko zanašanje na luknjice v zakonih in magično moč advokatov, ki kot se namiguje, so legalno najhitreje bogateč se del prebivalstva.

Ne torej menađerji, kjer imamo velik madež tranzicije, ki tepe tudi poštene, ampak advokati;((

Ne zdravniki katerih študij je najdražji in v razvitih deželah super zaslužijo, ampak snađi se jacki, katerih veščino ne bi smeli predavati NIKJER, razen na skrivaj morda v arestih;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Sanje nekaterih naši desnjakov..torej sanje Ayn Rand ukiniti obvezno šolstvo in vse šolanje prepustiti privatni iniciativi je NO GO! Kot še veliko tega Randovskega


Nekaj sem pa po krivici zamolčal.

Nikakor, ponavljam nikakor ni mogoče razumeti kompleksnosti današnjega prepletanja javnega in privatnega denarja z zelo različnimi efekti, gumarabiko in prevaro. Najdraže in v špicah najboljše šolstvo v USA je relativno drago in čisti privatni denar, brez skrivnih donacij države, davčnih olajšav in sponzoriranj raziskav, se pravi v jedru iz skupne sklede, ta čisti privatni denar, ni tako velik v celotnem znesku za izobraževanje. NE! Minoren je:) Drugod je podobno, s tem da so šolnine manjše. Pa zato kreditiranje šolanja in učinek direktno na plačo samo zaradi izobrazbe manjši.

Ayn Rand pa postavi čist sistem, popolnoma individualen, perfektno tržen, ki vas najprej spravi v bes, s svojo nemogočnostjo, potem pa vam ščasoma da pa tudi pravilnejši pogled na izmuzljivost in prevrtljivost današnjih mešanih oblik sodelovanja javnega in privatnega8-)

En tak izid analize s pomočjo pogleda Rand.

V Ameriki investiraš v svoj študij veliko denarja. Ker je študij visoko kvaliteten, slepih in gluhih zombi profesorjev ne pripustijo več do študentov, razen da ti igrajo nekakne dedke mraze;(( in tako kdor spremlja kurikulum veliko odnese. Maximum mogočega. Ko s tem pride v proizvodni, ali spremljevalne sektorje, se mu to tudi kmalu pozna na dohodku, kvaliteten kader pa obenem koristi tudi skupnosti. Najprej podjetju, potem pa tudi državi.

Ampak to je še vedno lepo sofinanciranje in sprega, kjer večino skupnega zneska za izobraževanje povprečnika, kar se šolnin tiče, nosi država. Ostali stroški, ki spet niso majhni, ampak kar pošteni kosi skupnih stroškov (od malice, prevoza, do učbenikov in pariticipacije pri raznih poučnih izbirnih programih!), pa spet od sistema do sistema nihajo, a praktično nikjer nisem videl, da bi šlo brez skupne sklede:)

Torej gumarabika je v tem da se oznanja Randovo, ribari pa v skupnih vodah:))

No in še eno ZELO zanimivo vprašanje ostane za tiste, ki hočejo res doumeti in videti kako lahko dela struna tudi privid delca8-)

Kaj se zgodi, če dejansko ukinemo skupno skledo in dejansko vsak sam v celoti plačuje svojo izobrazbo, ki jo izbere poljudno, glede na razpoložljiv denar in paleto ponujenega.

Najprej kar se zdi je, da bi teste dejanskega znanja ne veljali več tisti šolski, ampak delodajalski, skupja z vsemi psihihološkimi in dope-alko testi:)) To bi bilo za nekatere poklice SUPER. Za druge pa se zdi pa neverjetno nevarno?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Še nekaj se mi zdi razvidno.

Za nekatere poklice bi bilo nujno nekakšno permanentno šolanje. Postalo bo praktično zahteva od delodajalca, ki bi jo tudi seveda optimalno testiral, šolniki pa skušali nuditi temu ustrezne kurikulume.

No saj nekaj podobnega v paraleli dejansko že obstaja. Ampak ker je oblika nečista, še vedno akademska pol-fevdalna (dohtar je titula do smrti, pa četudi se zgodi, da njegova materija premine iz polja realnih znanj:), se pojavi vprašanje, kako bi bilo pa v čisti obliki??? Ha?

In seveda, ali akademski podij in izobrazba, ki je tudi jedro platonove idealne, a sužnjelastniške države, dejansko za nekatere reči pa obvezna?
Mal prašam, da vidim, če še kdo melje kolesa v podobne smeri, ali so samo štirje do šest različnih interesnih krogov:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::

Fakt - javno solstvo ceneje? Lepo vas prosim - mehanizem ali stfu. :( Tako so pravili za Obamacare, rezultat? Se drazje zdravstvo, obvezno zavarovanje, 3/4 Americanov proti in sodisce, ki bo vse skupaj zaustavilo. Drage so kaprice kaviar socialistov, koncno je tudi Obami potegnilo.

Drzava lahko financira solstvo po glavi. X € na leto, ce se ta sola v javni ali privatni ustanovi pa nebi smelo igrati nobene vloge. Ce bi drzava financirala Telekom - Tusmobil oz. Simobil nimata moznosti proti neposteni konkurenci, ki je mimogrede proti pravilom EU. Ne si domisljati, da je solstvo kaj vec. Prodaja znanja, to je vse.

Okapi ::

Študij in samo šolanje oziroma šolski sistem je ena od sfer, ki ne dohaja napredka tehnologije (nikjer, niti v ZDA). Recimo pravnike in zdravnike še danes učijo vse živo, ker pred sto leti ne samo, da ni bilo neta, kjer lahko v nekaj minutah zguglaš vse, ampak tudi dostopa do dovolj dobro založene knjižnice marsikdaj nisi imel pri roki, in tudi če si imel, si moral kar dobro vedeti, v katerih knjigah sploh iskati odgovor. Skratka, za solidno opravljanje poklica si moral na pamet vedeti veliko več, kot bi bilo treba sedaj.

Univerzitetne diplome pa so pripomoček za tiste, ki niso sami sposobni preveriti tvojega znanja, in cenejša bližnjica za tiste, ki bi ga sicer znali, ampak se jim to ne zdi vredno cene, ki bi jo morali plačati (in se zadovoljijo z brezplačnim pogledom na pildek).

Je pa seveda vse precej odvisno od posameznega poklica. Ponekod moraš vedeti več (in več različnih stvari) na pamet, ker ni časa za guglanje (recimo pilot, kirurg ...), ponekod imaš veliko več časa za kritične odločitve in je tudi potrebno znanje precej bolj ozko usmerjeno, net pa vedno pri roki (recimo programiranje, prevajanje ...).

Marsikje bi bil tudi pri visoki tehnologiji uspešnejši pristop vajenec-pomočnik-mojster, na nekaterih področjih pa lahko enako dobro ali še bolje uspeš kot samouk.

Skratka, vse skupaj metati v en koš je neumno. Kot je neumno (oziroma zavajoče in nekoristno) rangiranje univerz. Ker univerza št. 1 sigurno ni najboljša na vseh področjih - še huje, morda niti na enem ni najboljša. In ker človek ne gre študirati univerze, ampak astronomijo, pravo, medicino, računalništvo ... je edini koristi podatek, katera fakulteta, oziroma katera katedra je boljša.

O.

Okapi ::

javno solstvo ceneje?
Že samo vprašanje oziroma dilema je v osnovi zgrešena. Vprašati se je treba, kaj bi radi dosegli in šele potem razmišljati o ceni. Ker kolo je cenejše od avta, ampak če hočeš priti v eni uri 100 km daleč, je za kolo plačani denar vržen stran.

Vprašanje bi se zato moralo glasiti - smo res tako bogati, da si lahko privoščimo cenejše privatno šolstvo (ali zdravstvo ali karkoli)?

O.

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Prodaja znanja, to je vse.

Potem je policija prodaja varnosti in reda - lahko še to privatiziramo.

donfilipo ::

Fakt - javno solstvo ceneje? Lepo vas prosim - mehanizem ali stfu


Mupm!

Povsod imajo javno šolstvo! Tudi V USA. In del, ki ga država namenja za šolstvo je tam veliko večji od našega! Nominalno in celo proporcialno!

Zneski za samoplačništvo pa so tam v visokem šolstvu veliko večji. Kar pa ne pomeni, da bomo avtomatsko s samoplačništvom kar dobili ameriški nivo univerz. Ker ga ne bomo! Mehanizem je lepo povedan! Mešano in ne Rand! V tem je ves catch!!!! Praktično povsod!

In podobno je tudi pri Obamacare.
Sofisti kot si TI, so ga začele sesuvati, še preden je lahko začel delovati. In v jedru tak kot je, mešanica privat in javno, z nizom palet zavarovalnic in celimi paletami superdeluxe za najbogatejše, tudi res ne more delovati ceneje. Cenejše je lahko samo teoretično v primeru da se pač pri tistih ki imaajo zdaj frankesteinovsko nego vzame in da tistim, ki imajo več šans. Povprečje je potem veliko boljše. IN trop se ponavadi tudi tako vede:))

Imaš pa boljša skoraj popolnoma javna zdravstva v primerljivo razvitih državah, kjer zdravstvo deluje bolje!!!! Čeprav niti v medicini, niti tehnologiji NISO pred USA!

In kot kaže tudi šolstvo v celoti!!!!
Top faxi v 'angloniji' postajajo izgleda stvar prestiža. IN kmalu stvar preteklosti! Če bo šlo tako naprej, jih ne bodo prehiteli samo 'lale' kitajci na njihovih faksih, ampak kItajci doma v Shanghaiju in drugje!
.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Univerze so rangirane tudi po programih, samo malo razsiris osnovno lestvico pa ze ves kje je najbolje studirati medicino. Sicer pa je kombiniranje programov v ZDA temelj njihovih univerz tako da "nic ne zgresis" ce se vpises na Harvard. Studentje so zaposljivi, ne pa kot mi, ki moramo imigrirati v tujino, medtem ko mi stari prdci razlagajo kako optimalno so reci urejene v Sloveniji. Me zanima, ce bi si upali to povedati v obraz, ko se bom vkrcaval na letalo.

Drugace pa je solstvo precenjeno. Kup izobrazevanja v zgodovini je slo v nic in imo gre za eno najbolj potratnih storitev. Dokler se to placa iz posameznikovega zepa, vse lepo in prav. Tole hiperprodukcijo diplomantov je zakuhala mantra "vsakemu diplomo, da se katapultiramo v vesolje".

Obama je obljubil cenejse zdravstvo. Danes je drazje pa se prisilo vsebuje, ki gre Americanom na jetra. Gnil je bil ze v osnovi, ko mu je v startu nasprotovala vecina Americanov. Zakaj bi clovek sploh uvajal sistem, ki bi naj bil za ljudi, ti mu pa nasprotujejo? Cudasko. Propad reforme tako ni nobeno presenecenje. Negira osnovne trzne mehanizme in tako je edini zmagovalec birokracija, ki se napaj iz obamacare korita. Bolezen skupnoskledarstva.

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Drugace pa je solstvo precenjeno. Kup izobrazevanja v zgodovini je slo v nic in imo gre za eno najbolj potratnih storitev. Dokler se to placa iz posameznikovega zepa, vse lepo in prav. Tole hiperprodukcijo diplomantov je zakuhala mantra "vsakemu diplomo, da se katapultiramo v vesolje".

Brez šolstva ubiješ družbeno mobilnost. Vsak mora imeti enake možnosti da pridobi diplomo, ne glede na socialno-ekonomski status njega in njegovih staršev.

LuiIII ::

Sam sem se šolal dolgo, zelo dolgo pravzaprav. Faks sem naredil po 12 letih študija. Malo zaradi lenobe in malo zaradi tega ker sem delal. Enostavno je bilo moje delo v privat sektorju in tudi inštitutskem toliko bolj zanimivo kot tudi veliko bolj zahtevno kot pa študij sam. In to je ena izmed glavnih zamer, ki jih imam glede študija pri nas: premalo študija realnih, pravih, aktualnih problemov. Saj ni treba, da kot študent rešim ne vem kakšno hudo teoretsko zadevo. Ne, bi pa kot študent z veseljem sodeloval v timu kjer bi reševali neke realne probleme, ki bi vodili v morda nek nov produkt, optimizacijo,... Tega je pri naših naravoslovnih študijih premalo. S tem se tudi ne naučimo veščin kot so timsko delo, vodenje, predstavitve, iskanje sredstev,... ki pa so nato v realnem sektorju in življenju tudi zelo zelo pomembne. Seveda bi za kaj takega moral iskati sponzorje v gospodarstvu, ki pa seveda zaradi kadra, ki tega ni dal skozi, tega niti ne išče. Sam sem pred 2-3 leti bivšemu delodajalcu dejal naj sponzorira kakšen ciljni doktorat ali pa samo diplomo. Edino njegovo vprašanje je bilo "kolk subvencije lahko dobimo?"
Ja fak je to če ne znaš postaviti cilja, če misliš, da je znanje zastonj in če misliš, da bo zgolj teoretski študij (poceni) prinesel vrhunske kadre.

Daedalus ::

Fakt - javno solstvo ceneje? Lepo vas prosim - mehanizem ali stfu.


Enako lahko rečemo tebi. Numberz or stfu, da je zasebno šolstvo cenejše.

Drzava lahko financira solstvo po glavi. X € na leto, ce se ta sola v javni ali privatni ustanovi pa nebi smelo igrati nobene vloge.


Točno to se počne na faksih. Rezultat? Ne samo, da faksov ne moti virtualen vpis. Eni ga celo vzpodbujajo. Več "študentov", več denarja. Ostalo je pa zgodovina, kot se reče.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

donfilipo ::

Obama je obljubil cenejse zdravstvo


Obama je volitve z obljubami po tej spremembi dobil!
Večina je hotela prisilo. Skupnoskledarstvo, po katerem niso najbolj zdrave zavarovalnice v denarnici, ampak eventuelni pacienti! Če so seveda sploh vedeli kaj želijo:)

Da mu to v deželi primarnega liberlizma in capitalisma ne more uspeti, je pa seveda drug problem. In jasno z obdržanjem cele palete brez rezanja pri vrhovih in tepeža zavarovalnic z vsemi kapricami, tudi ne gre. Trenutno je zid njihova ustava!

Ampak načeloma, če bi se vprašal pošteno proletersko ves folk je pa demokratično v pizdi cel kapitalizem8-)

Problem je ker tak Mooore, ali Chomsky, kot kandidat ne bi prav dolgo živel:))

In na drugi strani liberalizem, kot ga imajo, v povprečju kar dobro služi. Šišajo jih samo neki povsem mali revni in nepomembni socialisti v Evropi. In po novem kmalu komunisti v Aziji:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Me zanima, ce bi si upali to povedati v obraz, ko se bom vkrcaval na letalo.
A potem, ko boš zadel na loteriji:))

O.

donfilipo ::

Kakšni loteriji za boga?

A misliš da CIA ne spremlja skrbno vseh skrajnežev. Obama kot 'komunist', me je celo pozdravil po mailu. Karaya pa amerike ne bo videl, dokler je kaj plavega na oblasti;(( Randovce da bodo uvažali?;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

No ja, obljubil je marsikaj in ljudje so razumeli marsikaj, a da si vecina zeli prisilo? Mogoce v glavi Breznjeva, ko je delil enosmerne vozovnice za Sibirjo. Obamacare pa je v startu nasprotovala vecina - z drugimi besedami, na "slovenskem referendumu" bi padel.

Ustava je zid pred pobezljanimi nacionalsocialisticnimi idejami - tudi ce je nebi bilo je tukaj glas ljudstva, ki je proti in pa empiricni dokazi o se drazjem zdravstvenem sistemu. Ustava je tista cesnja na torti. Zakaj bi torej forsiral nepopularen, neucinkovit sistem? Ker bi ga ata Marx lajkal na FB? Fail, fail, fail.

Bolnica ni nic drugega kot tovarna zdravja, zavarovalnica takisto. Tako kot so privatne druzbe bolj ucinkovite od drzavnih tako so tudi privatne univerze bolj agnilne, sposobne se prilagoditi potrebam pacienta, studenta.

Z razliko od starih prdcev, z vprasljivim virom financiranja, ki so z zagovarjanjem nesprememb pripeljali drzavo do tega stanja, moram sam iskati sluzbo drugje. In sem jo nasel - dva tedna, LP Slovenija. Ko se vrnem, bodo stari cicoti se vedno za istimi sanki, ziveli od rent in modrovali o istih receh kot pred odhodom. Tukaj bi prisla prav prispodoba o votlini, pa je stari Grk toliko stvari nabluzil, da ga je nemogoce koristno uporabiti v debatah. Ce kdo misli, da kazem s prstom ... ima prav.

donfilipo ::

No ja, obljubil je marsikaj in ljudje so razumeli marsikaj, a da si vecina zeli prisilo


Bomo videli kako se boš motal ven, ko bo spet izvoljen. S tem da njegov protikandiat ni v svoji mali guberniji naredil čisto nič drugačnega kot to, kar je Obama hotel na zveznem nivoju:)

Zdaj Francozi recimo in še kakih 30 malih, v bistvu že starih in nekako surovinsko izčrpanih državic, ima zdravstvo cenejše pro capita, kot delež iz budgeta (torej del davkoplačevalcev iz skupne sklede, pa je skupna ocena zdravstva boljša. In to kar precej! Sem začuda spadajo celo angleži in kanadčani. Da ne govorim o življenju na splošno.

Ata Marx in FB? Stange stuff you consume8-)
Zavarovalnica ni tovarna zdravja ampak solidarnostni stroj. Skupnoskledarstvo, ki pa obvezen profit obdrži zase in ne za stranke!!!! Da ne bi stalno učil krive vere, ker da Platonovega dialoga in primere ne razumeš, pa tako vemo in razumemo:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

In akademija ni prodajalna znanja ampak predvsem tudi inštrument upogibanja gospodarju. Trg ni perfekten...ne prodaja se tisto, kar ljudje mislijo da se prodaja, in ni ga mogoče nasititi.

In potem normalna tržnica ne deluje. Nima šans. Je pa veliko vprašanje, kako bi, če bi bil sistem res RAND. Capitalistic! To pa sem sam prej vprašal kot ti, ko mešanice tlačiš v 'capitalism' in hvališ VSE kar smrdi po škrtosti. Ne glede, če je dražje:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

V USA če si mlad zdrav in sposoben zaslužiti veliko, se pač ne zavaruješ in s tem riskiraš. Z res malo sreče veliko prihraniš.
Potem ko začnejo teči nevarna leta, pa ali živiš na cevkah medi medi...ali pa greš nazaj v domovino;(( Eni pa so zavarovani pri 3 zavarovalnicah:) in še debelo prispevajo za medi-medi, brez da bi sploh vedeli. Prepičani so, da niso v socializmu8-)

Včasih koga sreča izda. In je kriza!!! Velika!!!

V deželah obvezne solidarnosti pa to ne gre.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Od ljudi, ki so zeli v socializmu, v kapitalizmu pa prodajajo zgodbice socialne drzave, ki so privedle do situacije da mladi zapuscajo domace okolje, ne pricakujem nic razen posmehovanja na racun problemov, ki priticejo odhodu, sami pa tega itak nebi bili sposobni izvesti ker brez mastnega drzavnega mleka ne prezivijo. Frocovje socializma. Med nami je nic manj kot prepad. Svet se vrti dalje, razmere so drugacne. Pomagalo bi obrniti plosco ali vsaj pogledati skozi okno. Hudic je nekomu, ki pride z mraza v hiso razlagati kako lepo je vreme danes.

Daedalus ::

Meni se pa zdi vsako nakladanje o trgu, konkurenčnosti, podjetniški svobodi in rizikih s strani ljudi, ki so profesionalni politiki in v življenju niso delali v gospodarstvu, najmanj hinavsko. Me zanima, kako bi se razni Janše, Pahorji in njim podobne prikazni znašle v proper službi. Kjer je treba na koncu dneva tudi kaj pokazati in s tem upravičiti plačo.

Vsa naša politična elita je vredna bore malo. Na trgu pa še tolko ne.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

donfilipo ::

V sistemu RAND, bi dojenček že pri porodu rabil od 300, do tudi 20.000€. Vsi skoraj preživijo, samo komplikacije so pa različne in nekatere stanejo. Stara babica in besede 'dejmo stisnt' ne prav veliko, ampak v tistih časih, je bila mortaliteta med dojenčki v primeri z danes UŽAS!

In nekako so razmišljali, kako bi prišli do boljših rezultatov in kako bi dr.Frankestein lahko imel poleg kraljice in grofic dovolj pacientk, da bi veščino izpopolnjeval.

Zdaj lahko imaš zdravstveno zavarovalnico. Od von Judasa:D Ker je von Judas gorenjskega porekla, stalno gleda kako bi povečal profit, za dojenčke ki umrejo, ga ne briga dosti. Dokler se ne najde von Mises>:D Ta hoče zadeve poboljšati in pritiska, da bi se zdravstvo poboljšalo, a nenadoma ugotovi, da so to enormni stroški in da če bo tako nadaljeval, bo propadel. Zato si z von Judasom potihem dogovorita in razdilata posel solidarnosti in vrhunske medicine. Nekaj dela, nekaj pa je mambo jumbo:) Zgolj tolažba. In te skupnoskledarske dejavnosti imajo stalen profit, ali jih pa NI! Ta profit in več jih je (ker se deloma lahko spodjedajo v učinku direkt na zdravstvo), dražje je zdravje, ker popolnoma zdrav ni NIKOLI nihče, če ga dobi v roke pravi dohtar. Recimo Sigismund:)) Ampak tudi veliko boljše!!! Skozi to gre napredek. Tako v deželi svobode.

Dolfi pa žide v vrsto in na tuširanje. Potem pa obvezno zavarovanje, in če si fejst bolan zapovedana evtanazija:) Če so kdo na državni zavarovalnici obnaša po židovsko, se ga likvidira. Razen če je izjemen naci, se ga pa odstavi drugam, v kako skladišče škornjev za fronto:)) Napredek ti je samo v imenu firerja in raziskav na židih in ciganih, mučnih mučenj, ki pa teoretično lahko celo prinesejo hitra odkritja. Komunisti podobno.
In zdaj povej, kaj je po tvojem tu ceneje? Od zdravstva namreč in v dobi ko ni front?

Je pa res, da je v jedru liberalno SAMO ono prvo!
In sem daleč pred tabo govoril, da marjanci PREKO take ustave NE MOREJO. V teoretični pizdi pa so zaradi tega, ker ŽE imajo nekako pomaličan in sprejet sistem zavarovanj za oboge in ostarele, skratka sistem, ki sesa državni proračun. NA DEBELO. V tem je point! NI več Rand in tralala. Socializem je IN. Privat in državni. No pa kljub temu zaradi principa SVOBODE (gastarbeiterstva in dela na črno in enostavne prepričanosti meni se nič ne more zgoditi:) je v USA 40 miljonov brez zavarovanja in pizdarije so ogromne. Da ne govorim o tistih ki so zavarovani premalo, ali se ne morejo zavarovati, ker jih zavarovalnice ne vzamejo. Medi medi boš pa sponzoriral tudi TI. če boš pel v ameriko.

In ja možne so tudi variacije. Mešanice in kombinacije. Da zavarajo protivnike;((. Ampak sistema brez skupnoskledarstva pa NI! Več. Že dolgo.

Pomagalo bi obrniti plosco ali vsaj pogledati skozi okno. Hudic je nekomu, ki pride z mraza v hiso razlagati kako lepo je vreme danes.


KAJ? Pa a si ti bil v Franciji ali vsaj Avstriji? Kaj imajo tam razen socializma? Socializma v pomenu Rand? To da Marx in Tito ne gresta ni treba več prepričevati na tem forumu nikogar. Izgleda da ti sanjaš ameriko, zato za vraga bo pa direkt tudi hudič TAM uvedel obvezno zavarovanje;(( Evo word.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Ma kako moraš biti tako govno, da na eni strani za socializem smatraš Francijo, Nemčijo, Švedsko, Dansko itd...na drugi strani ko se ti pa pokaže, da ti, čeravno v bedni izčrpani Evropi živijo super in bolje kot mersikje v 'marjani', pa takoj kresneš, da je socializem samo Stalin in Tito:))

Stalin in Tito sta celo po Žižku, ...vodilnemu teoretiku Marxizma danes, NAPAKA! Velika žalostna in morda usodna napaka!!!

Jebi ga. Pritlehnost, ki jo poznam že od nekdaj, na redke čase jo je kazal Thomas, dokler ga nisi nadrl ko psa:)), je pa očitno lastnost desničarjev. Mene po pravici povedano zaboli ideologija. In sistem. Teh 5 petkov, kar je še, me zanima pravilno razmišljanje in zakaj je tako. Nikoli nisem apriori trdil, da socializem pa morda biti v vsem boljši. NE! Zagotovo NI!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

Če Titovemu rečemo realsocializem: ta je mrtev in od vseh uglednih imen obsojen. Praktično vseh teoretikov marxistov celo!!!

Če zahodnemu rečemo socialdemokracije, je pa še vedno kako živ in implemenitiran v delujoče socialne države Evrope. KI niso nikoli bile bogate, kot Amerika, (oziroma že dolgo so revne:) zato pa vse kar imajo dobijo z modrostjo in delom. IN ne živijo slabo!!

Pri nas socialdemokracija zgleda ne gre, ker takoj ko se razpusti partijska čelična roka in umre starohebrejski poosebljeni bog, razpade (s podporo zahoda:) tudi moralni sistem. Socialdemokracija zahteva v jedru celo več etike kot liberlaizem.

Zdaj edino kar sumim je, da so neke močne pizde na skrivaj izračunale, da brez reseta v osnovni liberalizem, nikoli niti ne moremo priti nazaj v normalo. Ampak lahko bi bili toliko pošteni, da bi že pred 25 leti vsaj teoretično pokazali ZAKAJ? In povedali, da je tako.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Pa da če sem že skrenil, grem direkt nazaj na temo:

Prebral sem, da je ravno naše univerzitetno šolanje precej podhranjeno. Nekako so zadnja leta vse stimulanse dobivale nove privatne univerze, ki pa so privantne tako, da imajo tako notarsko-pravno obliko, dobijo pa od države ravno tako dotacije8-). In ker jih je cel šop, je zmanjkalo denarja za pravi high-science. Kjer še ni 'Kemijskega in jedrskega inštituta Igorja B.' recimo8-)

Kako pa zdaj to?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Mr.B ::

Se mi je zdelo, da je to vzrok, zakaj imamo toliko visoko šolanih kadrov, s statusom brezposelni. Verjetno s to kvaliteto papiraj dobijo samo službo v JU&JS, pa žal ti ne zaposlujejo več.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Gandalfar ::

Kje se je pa zdaj tisoce sivilj zaposlovalo v JU?

Mr.B ::

Sej res, Šivilja mora imeti najmanj VI/II če ne že VII/I , drugače ne zna.....
Gandalfar, sej izenači davčna obremenitev študentskega dela z redno zaposlitvijo, se bo v šolstvu samo še presežki dogajali. Sicer bi jaz uvedel sprejemne izpite za vse kar je višje od osemletke, samo kaj ko bi država takooo znižala kriterije, ker v šolstvu pa res ne sme biti presežkov učiteljev.... Največji smeh vseh nakladanj, ki jih berem zgoraj, je to da tisti ki imajo denar in tisti ki vejo kako je pomembno znanje, pošljejo svoje otroke v tujino, in to že DANES. In najbolj žalostno v celi zgodbi, je to da naj končno postanejo privatne, in se odcepijo od seskov države, pa to ne velja smo za šolstvo. Aja so nesposobni preživeti samostojno, za kar pa je na žalost najbolj kriva država... Zakaj, pa je že izven obsega tele debate....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Arto ::

Čakaj malo, katera univerza pa je sposobna "preživeti samostojno". AFAIK, so tudi univerze v ZDA v določeni meri financirane s strani države.

donfilipo ::

Ne vse direktno. Za nekaterimi stojijo nekakšni kapitalstični neprofitni fondi, ki delajo v interesu ameriške najvišje izobrazbe. Dobro! No ti pa imajo od države bonitete. Tudi velike8-)

Popolnoma kapitalistično bi bilo:

-evo vam mulca za eno leto.
Če izpolni državni test delodajalcev, da zna za prvo leto, evo vam tudi 40K. V nasprotnem moramo ugotoviti, kdo je kriv za napako. Proizvajalec znanja, ali konzument;((

To nekako ni ziher denar in se zna zakomplicirati.
Zato obrat:

-mulc dobi kredit za 40k, če bo pridno študiral bo lahko kredit odplačal. Sicer pa težje;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

donfilipo ::

No priznali pa boste, da pa se edino s takim pristopom, slehernik lahko navadi na večnega gospodarja, ki vedno tiči za nekim vogalom in ima prav, tudi če nima8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Aja pa še to ni čisto jasno.
Kreditiranje gre utečeno, računa se da če narediš ugleden faks 'with flying colors', boš službo dobil, in dobro plačilo. Torej kredit ni problem.

Zdaj pa nekaj indicev kaže na to, da nemara pa to ni niti tako nujno, in potem pa zadeva postane preveč ozkorazredna. Študirajo namreč lahko samo še bogati.

Da ne govorim, da je taka že zdaj in poleg tega še rasno označena. Malce nenavadno (za ponosne belce:) pa ravno tako nevarno. Po uspehu prednjačijo azijci, nato so belci, nazadnje so pa črnci. Nekako tako kot je distribuiran IQ8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Arto ::

Ampak moje mnenje je, da se določenih zadev interesom kapitala pač ne prepušča - to so osnovne storitve, ki jih mora država ponuditi vsem, saj zanje vendar plačujemo davke. Izobrazba zagotovo spada med te storitve in je osnovni pogoj, da imajo ljudje čim bolj enake možnosti za uspeh.
Retorika desničarjev o negospodarni in vsega krivi državi je bolj kot ne le pihanje na dušo kapitala (in naravno nevoščljivost ljudi). Hočeš ali nočeš, svoj morebitni uspeh dolguješ družbi v kateri živiš, zato je prav, da svoj uspeh deliš z družbo (navadno v obliki davkov) in omogočiš tudi ostalim, ki so morda socialno šibkejši enake možnosti za uspeh. In ravno tukaj je najbolj pomembna vsem dostopna izobrazba.
Seveda je taka oblika socializma v Evropi še kako živa (bi si upal trditi da tudi uspešna), ampak v tej temi se opeva uspešne ameriške univerze (financirane tudi s strani države), obenem pa se pozablja, da so dandanašnji ameriški študentje v primeru slabšega ekonomskega izhodišča obsojeni na ogromen dolg, ki se ga ne bodo znebili še mnogo let. Predlog, da ne študiraj, če nimaš denarja je pa za moje pojme naravnost podel.

Karaya 52 ::

donfilipo je izjavil:

Pa da če sem že skrenil, grem direkt nazaj na temo:

Prebral sem, da je ravno naše univerzitetno šolanje precej podhranjeno. Nekako so zadnja leta vse stimulanse dobivale nove privatne univerze, ki pa so privantne tako, da imajo tako notarsko-pravno obliko, dobijo pa od države ravno tako dotacije8-). In ker jih je cel šop, je zmanjkalo denarja za pravi high-science. Kjer še ni 'Kemijskega in jedrskega inštituta Igorja B.' recimo8-)

Kako pa zdaj to?


Zdaj si ze pa zmisljujes.

Sicer pa - zate sploh obstaja evropska drzava, ki ni socialisticna? V to kategorijo uvrscas tudi skandinavske drzave, ki so po indeksu ekonomske svobode v samem vrhu. Ze 10× linkana rec, pa se vedno ponavljas isto.

Zgodovina sprememb…

Arto ::

Karaya 52 je izjavil:

Sicer pa - zate sploh obstaja evropska drzava, ki ni socialisticna?

Vsaka država, ki ponuja storitve kot sta zdravstvo in šolstvo v zameno za davke je do neke mere socialistična. Evropa je sploh grozna, če jo pogledaš s trenutnega stališča ameriških republikancev - "socialist wasteland" sem že slišal od njih.

donfilipo ::

Zdaj si ze pa zmisljujes.


M.U.K. Če bi bil fer bi pa celo zbrskal spet link slovenske raziskave kjer sem ravno danes to bral!

Sicer pa - zate sploh obstaja evropska drzava, ki ni socialisticna? V to kategorijo uvrscas tudi skandinavske drzave, ki so po indeksu ekonomske svobode v samem vrhu. Ze 10× linkana rec, pa se vedno ponavljas isto.


Aja a jaz zmerjam s socializmom vse in kogarkoli kadar mi paše, potem pa spet ISTEGA ne!

KAkšno pa imajo Avstrijci šolstvo???? Ha? Socializem je beda, razen stare EU in skandinavije, ki je tudi socializem....ampak ni socializem;((
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

V to kategorijo uvrscas tudi skandinavske drzave, ki so po indeksu ekonomske svobode v samem vrhu. Ze 10× linkana rec, pa se vedno ponavljas isto.
In kdo pravi, da v socializmu ne more biti ekonomske svobode?

O.

donfilipo ::

Ni socializem, ker imajo dober index ekonomske svobode.
Pa mi se pogovarjamo o elemetnih sociale, kjer so profesorji za NAS!

Evo Okapi prehitel.
Naj samo popravim v toliko.
G.S.U.3P.M. :)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

Uvesti je potrebno konkurenčnost, torej da tam lolek v gimnaziji ne bo misli, da mu je država dolžna,... Torej ŠTIPENDIJO za na fak dobijo res ta najboljši, ostali pa si plačajte. Danes pa je na faksu več ali manj celo goro lolekov, ki rabijo za štiri leta študija v povprečju 8 let, od teh potem večina itak ne študira, ampak je fektivni študent, zaradi takih kot se reče "socialnih" transferjev, in ostalega bulshita... Rezultat stanja po cca 20 letih v Visokem šolstvu, pa je to, da razen spospbnih nakladačev, ki jih sistem ni bil sposoben katapultirati iz sistema visokega šolstva, pridejo na položaje, za katere, hmm, aja so Učitelji preobremenjeni, da bi bili sposobni dajati znanje, tam do faksa pa so razvajeni froci staršev, ki cele dneve težijo učiteljem... sicer bi starši težili še naprej, sam bi bilo malo neresno, da ata pride težit na faks, zaradi polnoletnega sina... Za vse to pa so krivi itak učitelji, ki jih je bolil kurac, važen da so dobili višje plače...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Karaya 52 ::

Nekateri pridete na forumu da pisete, tu pa tam kaj preberete, da bi popravili napacne podatke v svoji belezki pa ni govora, ker bi se zrusil svet. Socialisti so predvsem tisti, ki drzavi v roke rinejo vedno vecji delez pridelanega BDP. Ekonomska svoboda je temu diametralna, logicno, ker nekdo drug upravlja s sadovi tvojega dela. Stari komunisti pa se malo prefarbajo, posimfajo cez star rezim in ze povsod vidijo mutacijo propadlih sanj.

1 Hong Kong (China) 89.9
2 Singapore 87.5
3 Australia 83.1
4 New Zealand 82.1
5 Switzerland 81.1
6 Canada 79.9
7 Chile 78.3
8 Mauritius 77.0
9 Ireland 76.9
10 United States 76.3
11 Denmark 76.2

12 Bahrain 75.2
13 Luxembourg 74.5
14 United Kingdom 74.1
15 Netherlands 73.3

16 Estonia 73.2
17 Finland 72.3

18 Taiwan (China) 71.9
19 Macao 71.8
20 Cyprus 71.8
21 Sweden 71.
7

donfilipo ::

Lažeš. Kot vedno.

Nisi ti poklican da bi govoril kaj je socializem v smislu neoliberalne misli, ampak kaka Ayn Rand in kak Friedman. Ti si lahko zdaj izmisliš kar ti paše, če ti bo seveda kdo verjel.

Torej Friedman, Rand in cela paleta za njima manj slavnih pa ne velja?

Da ne govorim, da se če je treba tudi držiš definicij neoliberalov!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Ok, vedno lazem... Pa sofisti, kot sm js smo zrusili Obamacare... Danes si jih ze veliko natrosil, da lazem ker indeks limam je pa nova tudi zame.

donfilipo ::

Pa sofisti, kot sm js smo zrusili Obamacare


Ne za dolgo! Pamti!

In kar se socializma tiče.

Danes si jih ze veliko natrosil, da lazem ker indeks limam je pa nova tudi zame.


Tole pa ni poved. Ta Index ni nič drugega kot lestvica ekonomske svobode.


Ampak ta se ne sklada z definicijami socializma Miltona Freidmana, Ayn Rand, in tudi Ron Paula ne! Za njih je recimo Switzerland po vseh normah socializem, ker ima zgledno socialno državo!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko ljudi z doktoratom se izseli v tujino? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22553097 (46218) Mavrik
»

Varčevanje in visoko šolstvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6813691 (12085) Mr.B
»

Mi smo univerza (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16921416 (18110) TESKAn
»

Gregor Golobič in doktorski študij (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
619595 (7346) Klaatu
»

Stephen Hawking bo obiskal Slovenijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8210603 (6448) sidd

Več podobnih tem