» »

Hrvaški telekom o SIOLu

Hrvaški telekom o SIOLu

«
1
2 3

Soprano ::

Iz besedila:

Na naše pitanje kako to misle ulagati u razvoj sadržaja koji trenutno može konzumirati tek tisuću ljudi (toliko je u nas ADSL korisnika) i da li je u planu nova tarifna politika, slična onoj u Sloveniji (tamo je DSL deset puta jeftiniji uz flat rate), dobili smo samo odgovor da slovenski model poslovanja neće dugo opstati jer se na taj način posluje s gubitkom.

Povezava

Me prav zanima, kdo ima prav 8-O

Ziga Dolhar ::

Mnjah,

"(tamo je DSL deset puta jeftiniji uz flat rate), "

Kaj pomeni ta del? Lahko prosim nekdo prevede? Ostalo sem še razumel nekak...

Hvala.

Matek ::

pri nas je dsl 10x cenejši pa še flat-rate mamo

oni majo namreč omejitev prenosa
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

||_^_|| ::

100% SiOL ne dela zgube s tem. Ker če bi blo tko, pol ma cela evropa zgubo z ADSLom sam na hrvaškem je rentabilen>:D

SasoS ::

hmnja...Siol je z zadnjim povečanjem res presenetil. Mislim...4Mbit za 10K na mesec, flat rate...naj mi kdo pokaže kje v Evropi so take cene DSLa (ja DSL...če imaš ethernet omrežje je vse skupaj drugače). Poleg tega pa...recimo ena firma ki posluje nekje v Evropi, mora zakupiti vod samo do najbližjega večjega mesta kjer je kakšno vozlišče, dočim daje Siol gore gnarja Slovenskemu (no...mogoče ne tolk :D) in pa Avstrijskemu Telekomu za povezavo (najbližja je do Gradca, ena gre do Frakfurta <- to je kolk...1200km??) kar ni niti najmanj poceni! No pa saj...meni je vseeno a delajo zgubo ali dobiček, samo da se ne bojo spomnil in uvedl kkšne kvote, ker pol jih bojo tudi vsi ostali ;((

Daniel ::

Bogi Hrvati, se mi prav smilijo da majo take omejitve. Če pa naši kaj takega uvedejo, pol bo pa res hudo. Zatrjujejo sicer da ne bodo.

Soprano ::

Ne vem no, nisem čisto prepričan. VSI večji telekomi (tako v Evropi, kot v USA), ki jih ne ščiti monopol, delajo zadnja leta velike izgube, vsi večji internet ponudniki pa eden za drugim drvijo v stečaje.

Se strinjam, super da je tako, kot je, ampak malce me pa vseeno skrbi dejstvo, da je Slovenija med najcenešimi državami na svetu, kar se tiče širokopasovnih povezav. In ve se, da Slovenceljni zaradi svoje 'velikosti' za vsako stvar (tukaj mislim 'surovine') plačamo več, kot pa npr. Nemci.

Zatorej mi ni jasno, kje je tista razlika. Če ostali z višjimi cenami delajo izgube, kako potem pri nas z nižjimi delajo dobiček? Ziher ga ne.

Bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega 8-)

Hux ::

Uh dalec od tega decko dalec!

Zheegec ::

Poceni ja. Zadnje čase je ADSL res poceni, velika podjetja pa za optiko vseeno kar veliko plačajo :D Poleg tega, če ima SIOL izgubo, ima pa Telekom gotovo veliko večji dobiček.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tr0n ::

Trenutna situacija sigurno ne bo za vedno. To je dejstvo. Tak da, uzivajte dokler je to mogoce :).

Sergio ::

Od kje tebi ta informacija, Tr0n, če smem izvedeti?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Zheegec ::

Trenutna situacija sigurno ne bo za vedno. To je dejstvo. Tak da, uzivajte dokler je to mogoce :).

V čem? V 20Kb/s? Še za texst je prepočasi:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Hux ::

sej nismo vec tako dalec odstranjeni od nove revolucije v internetu in to preko stroma. Do takrat bo pa ADSL lepo vladal sej je edina zadeva kak globalno pokrit slovenijo.

chuck ::

Mene tudi zelo skrbijo tako nizke cene in se bojim da bodo kar naenkrat omejili prenos (recimo 10GB na mesec).
Subjektivna pesimistična teorija:
Pravzprav sem že dlje časa mnenja, da Siol poskuša doseči monopol na področju ponudnikov interneta, ter še zraven Telekomu pospešuje nadgradnjo na ISDN. Moji starši namreč nikoli ne bi nadgradili linije, če jaz ne bi hotel ADSLja. Predvidevam da je še zelo veliko takšnih.
Ko se bo zmanjšalo število ISDN nadgradenj in priliva novih ADSL naročnikov ter tistih, ki bežijo od kabelskih ponudnikov, se lahko stvari hitro obrnejo. Ne glede na to kaj trdijo pri Siolu.
Možno da bodo ali omejili mesečni prenos ali pa se preprosto držali pogodbe in omogočali hitri dostop samo do Siola. Vendar omejitev se mi zdi bolj logična, saj če imajo linijo prenapolnjeno ne padejo samo prenosi ampak se pingi precej poslabšajo, kar občutijo vsi uporabniki, medtem ko je za določene (igralce) pomemben samo ping.
Tudi če se stanje na Siolu poslabša zelo dvomim, da bo veliko naročnikov bežalo drugam. Navsezadnje je najboljša finančna politika ISPja, da ima čim več občasnih surferjev ter čim manj uporabnikov p2p programov.

Razlog da tako črno gledam na trenutno stanje je primerjava z drugimi državami v Evropi. Slovenija je daleč med najcenejšimi in celo najhitrejšimi ponudniki interneta (samo zaradi Siola). V Veliki Britaniji sem naprimer našel samo enega ponudnika interneta s 4MBit povezavo in ta zaračuna 80.000 SIT mesečno za takšen dostop. V Avstriji naprimer ima dosti ponudnikov mesečno omejitev kot tudi na Hrvaškem.
Čeprav ponavadi cene med državami niso primerljive zaradi različnih standardov, je tukaj drugače. Predvidevam da večino denarja Siol plača za najete vode in tukaj predvidevam da ni večjih razlik iz katere države je ISP.

Možnosti da moja teorija ne drži so slednje:
1. Siol ne poskuša veliko zaslužiti ali pa ima preveč denarja...(samo omenil)
2. Siol in Telekom imata dober dogovor in dejansko nima tako velikih stroškov (razen najetih vodov)
3. Siol poskuša dvigniti raven internet storitev v Sloveniji in tako pospešiti razvoj (aha:)
4. Siol za nejem vodov plačuje manj kot ostali (takšnih ali drugačnih razlogov)
5. Siolovi ekonomisti delajo čudeže
x. verjetno je še kakšna možnost, vendar je ne vidim

Je morda kdo ki ima finančne podatke Siola, oziroma kolikor vem morajo biti letna poročila podjetij javna? Če Siol dela profit z ADSLjem je še možnost da bo stanje ostalo nespremenjeno.

PS: Kakorkoli se bo odvilo sedaj uživam v hitrem dostopu do interneta. Navsezadnje smo dovolj dolgo životarili na dial-up povezavah in nato še kabelcih (ki seveda niso odprli pipic dokler niso dobili konkurence, razen redkih izjem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: chuck ()

chuck ::

hux2: internet preko električnega omrežja ali kakršnakoli druga tehnologija čisto nič ne bi spremenila stanja v Sloveniji (vsaj trenutno ne)
pomembno je samo kdo ti ponuja internet ter seveda tudi cena vzdrževanja komunikacijske opreme
npr. kabelski dostop do interneta je na voljo že zelo dolgo časa in ta tehnologija je sposobnejša veliko hitrejših prenosov kot ADSL, zakaj potem nimajo vsi kablaši vsaj 10MBit povezave?
zakaj vsi ADSLjevci nimajo 8Mbit povezave (tisti ki živijo dovolj blizu centrale)?
preprosto zaradi tega ker ni potrebe in predvsem ker so najeti vodi predragi

najbolj žalostno je da so tisti ki imajo možnost kabelskega interneta na ADSLju

revolucija pa bo prišla z internetom 2, oziroma ko bodo pohitrili hrbtenice interneta ter s tem pocenili dostop

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: chuck ()

Tito ::

Absolutno Siol ne dela izgube! Cene so nizke a standrdu primerne (še vedno imamo šenkrat manše plače kot v EU) Slovenija je relativno redko naseljena, tako je težko da bi se pretok podatkov zabasal. Zato si Siol lahko to privošči, saj ima dokaj dobro infrastrukturo in samo eno veliko mesto... Poglejte naprimer zagreb ima več milijonov prebivalcev in če bi tam vsi vlekli z največjo hitrostjo bi se kaj kmalu sistem zabasal saj imajo slabšo infrastrukturo, kot pri nas. V tem imajo majhne dežele veliko prednosti. Telekom pa je s tem ko je povečal prenos na kar 4 MB za zelo nisko ceno onemogočil kakršnokoli konkurenco ki bi naj prišla iz tujine(po vstopu v EU), saj se jim praktično nebo izplačalo... Tako da se nam kaj dosti ni treba bat, sedaj monopol dela v našo korist :D.:D

Tiger ::

Takole je, če bi SiOL vlada odcepila od Telekoma, potem ta firma gre lahko samo še v stečaj :)

Namreč SiOL pred izgubo rešuje samo Telekom, ki mu daje ugodnosti (zastonj ADSL, cenejše številke za dostop do interneta itd..) In ko (če se bo) Telekom privatiziral bosta SiOL in Mobitel odletela kot knof od gat in takrat se bo videlo kako zelo sta bila odvisna od Telekoma.

Tito ::


bomo vidl...

BTW Vsem telekomunikacijskem sistemom gre zadnja leta slabo!

darh ::

SiOL pred izgubo rešuje samo Telekom


kaj hočeš povedat?

AFAIK je SiOL telekomovo HČERINSKO podjetje... zakaj bi jebal en drugega v glavo... tudi da si pomagata ne mormo rečt... nekak je to samoumevno. Kali?
Excuses are useless! Results are priceless!

Zavo ::

SasoS, v Nemčiji stane DSL 32evrov za 4MB prenos!
Podobno, kot pri nas!

Tito ::

Ja samo v nemčiji morš pol še GB plačvt!

Telekom res drži pokonci Mobitel in Siol. Vendar bi tudi brez njega bi vse šlo...

Poldi112 ::

Za Siol ne vem, ampak Mobitel dela take profite da ne ve kam bi z denarjem. In pol kupuje soline in predrage koncesije. Dela velik vecje profite kot telekom
LP Jure

iration ::

Možne variante, zakaj bi (bojo?) cene ostale take kot so oz. bojo šle pač gor samo z inflacijo:
- siol služi dovolj z adslom (12000 userjev X povprečno 8000sit = 96.000.000 sit)
- siol kompenzira z najetimi vodi, katerih profit je veliko večji od zgornje cene
- če so francoski in nemški telekomi v minusu, to ne pomeni, da so tudi naši (telekom in siol nekako mečem v isti koš, zavedno). v tujini konkurenca sili v dumpinške cene, pri nas pač ne.

V tujini imajo telekomi in isp-ji večje stroške z vsem, od dražjega oglaševanja, večjimi stroški za plače zaposlenih, VEČJIMI davki, ... Telekom ima kot državno podjetje gotovo kakršnekoli olajšave, oz. vsaj (zaenkrat) ni v interesu države, da bi kravo omejevali pri paši, če jo pa tako dobro molzejo.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Narcos Satanicos ::

Hehe infectious groves... :D

Ziga Dolhar ::

Hmm, jaz prvega posta nisem razumel kot da SIOL posluje z izgubo, ampak da bi ta model prinašal izgubo na hrvaškem.

MadMicka ::

Ne vem, od kje vam podatki, da Siol posluje z izgubu?

Tisti drugi ISP -ji, k skoz neki jabmrajo in so zeleni od zavisti, morjo pač upoštevat, da več ko je strank, več je dnara :\

Je pa res, če ne bi blo Telekoma, Siol pač ne bi tolk razturil. Ampak, kar se mene kot uporabnika tiče je to super. Zdej zadeva dela noro dobr, predn bo pa sploh prilka, da se poslabša, bomo pa itak v EU. Res good.

ganzi ::

A se nekaterim ne zdi da ma nemc al pa avstrijc tud 2 krat večjo plačo slovenc??

ganzi ::

kot slovenc sem hotu napisat.

BaRtMaN ::

Pred kakšnim letom sem po dnevniku videl, da je razmerje med slovensko in evropsko povprečno plačo 1:3. Mislm, da vsi vemo, v čigavo korist.

SLOWWWeb.net ::

Jaz bi takole povedal: volja je v procesu, ko bo čez 6-7 mesecov začela ponujati telekomunikacijske storitve. Tako bo dobila dostop do central,...itd. Tukaj vidi večino ISPjev svoj nadaljni razvoj. Namreč z ADSLjem. Nekateri so se tudi že obesili na kablaše. Med zadnjimi tudi volja in netsi.net . Sam sem še vedno mnenja, da je najboljši ponudnik v SLO prav netsi.net, na katerega jaz računam. Prav tako pa ne smemo pozabiti na Amis, ki pa je nažalost zaspal, saj je še vedno prisoten samo v Mariboru in Ljubljani :\ .
__________________________________________________
WEBhosting / WEBdesign / WEBdomain / Security solutions
BREZPLAČNI marketinški nasveti za podjetja in www strani

matter ::

V nekem časopisu sem kar nekaj časa nazaj bral ,da siol z adljem posluje z izgubo, s tem da bo ob dolečenem številu uporabnikov začel poslovati pozitivno.
To ne mislim celotno poslovanje, ampak poslovanje z adsljem.

Gandalfar ::

to sem ze velikokrat zasledil v Delu .. ce se pravilno spomnim so navajali stevilko 20.000 narocnikov oz. to so ocene konkurencih ISPjev o stevilu potrebnih narocnikov, da zadeva postane rentabilna...

Ziga Dolhar ::

Saj je tako 'skoraj' povsod :-).

Razen tam, kjer ni stalnih sredstev. V fiksni telefoniji jih je pa ogromno.

Alexius Heristalski ::

Siolova ponudba bi bila takorekoč popolna, če ne bi bilo treba analogne linije nadgradit na isdn... No, saj to že vsi vemo.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Tiger ::

Ali ni to smešno, če ima Telekom že toliko denarja, čemu bodo potem spet podražili telefonsko naročnino za analogne (za 10%). Kaj bi res radi čimveč ISDN-ov prodali?

Mr.B ::

Ja seveda , da lahko licenco plačajo. Ja koliko pa mislite da Telekom zgobi ko preide neka firma iz najetega voda na ADSL. Sedaj lahko za male denarje delaš na VPN-u in podobno prej pa pod trikratno ceno niti razmišljat nisi mogu.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MadMicka ::

Ne vem, kva folk jambra tolk zarad ISDN - ja. Če rabš ADSL, pač vzameš ISDN. So what.

To sam pomen, da pol ni ADSL 7 k na mesec, ampak 8,5 k na mesec, kokr je razlika med naročnino za analogno linijo in isdn linijo.

Še zmeri zadost pocen.

Vanquish ::

Ne mores ti cable primerjat z ADSL. Cable sicer ima res visje zmoznosti, sam pozabljas da niti podrazno nimajo mesta prave infrastrukture, da bi omogocale kaj takega.

Naprimer da bi hoteli po kablu spustit 10mbit, bi kaj hitro bilo kablsko omrezje zabasano, saj sami vemo, da sistema zvezdic prakticno ni nikjer, ampak grejo kabli od enega do drugega.

Verjamem pa da je nadgradnja omrezij dosti predraga, sej ce pogledamo drugod po svetu, se vec ali majn internet preko kablskih omrezij nikjer kjer je tudi adsl prisoten ni prijel.

Kar pa se tice "dosti" boljsih zmoznosti kablskega omrezja pa se nebi strinjal saj mas tudi pri DSL tehnologiji vDSL ki omogoca prakticno iste prenose, s tem da vsi vemo kako je z omrezjem pri DSL-ju:D


lp

Vanquish ::

Edina prednost ki pa jo vidim pri kablskem internetu pa je, da zaradi mocnejsega omrezja lahko interno odprejo mocneje pipico, kar jih nic ne stane, folk vedno vec shara po lokalni mrezi, zato pa se jim sprostijo zunanje povezave.

Bi res rad vido frajera ki bo raje iz tujine dll-jo s 120kb/s iz p2p kot pa po lokalni mrezi preko kakega ftp-ja s 400kb/s:)

Tr0n ::

Jaz se bi kr s chuckom strinjal.

Cilj je pridobitev cim vecjega stevila uporabnikov. Celotna infrastruktura je Telekomova. Kaj to pomeni za konkurenca podjetja, ce bodo sploh kaksna po vstopu v EU? Ali izgradnjo svoje infrastrukture (izredni stroski) ali pa uporaba ze obstojecih, torej Telekomovih.

Cene konkurencnega podjetja bodo tako visje (Volja efekt) in Telekom/SiOL team bo ostal zmagovalec in bo lahko svoje storitve prilagodil konkurenci oz. cene zvisal za toliko, da bo se vseeno konkurencen.

||_^_|| ::

a ni infrastruktura državna?

frudi ::

pravzaprav bi infrastruktura (vsaj deloma) morala biti 'narodna' - navsezadnje smo nekdaj plačevali po par jurjev mark za jarke, kable, centrale itd. ampak to je že druga tema :\
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Soprano ::

Vanquish: to, da se kabel ni prijel kjer je bil DSL, niti slučajno ne drži...

While more users are buying faster Internet access service
overall, cable modem usage makes up a large portion of
those overall lines. There were 5.1 million DSL lines in use at
the end of June, compared to 9.2 million cable modem lines.

To je iz FCC reporta (ameriška agencija za telekomunikacije) za leto 2002...

Soprano.

Mr.B ::

Sej bo bolje ko bomo v EU.Do takrat si bodo ba dovolj nakradli. Potem pa nebo šlo več tako na lahko kot gre sedaj. Toraj sedaj še kradite , potem bo težje. Pač zakonodaja je tak.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MadMicka ::

Ne vem, če je ravno v okviru teme, ampak Mr. B, kdo zdej komu kej krade? :\

Ziga Dolhar ::

Jackass, se bova malce umirila, ne klela ter njihove beesede razumela predvsem kot zavist, če je temu že tako, okej?

Vzemi si čaj -- umiri se.

iration ::

Soprano:"to, da se kabel ni prijel kjer je bil DSL, niti slučajno ne drži..."

in kje piše, da to ne drži? v tem quotu, ki si ga pastu, ni to nič omenjeno. sicer pa so to podatki za us, in ne za evropo, kjer je dsl v 2002 prehitel kabel. vir: Monitor
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Jackass ::

Umirjen...
jAcKaSS

Jackass ::

Mr.B ma čist prov! Zdej vsi kradejo, dobesedno ropajo podjetja...

Kolk podjetij gre h vragu, k si direktorji izplačujejo gromozanske vsote denarja!!:|

Sam Telekom Slovenije ma pa res kao neki izgube.

Men sicer ni jasn zakaj bi mogu Siol propast, ker ma kao nizke cene ADSL povezav? K da njih to kej stane? - Precej mal!!!

jAcKaSS

MadMicka ::

Jackass, direktorji si ne izplačujejo plač. Lastniki jim izplačujejo plače. Če je lastnik tok neumen, da izplača direktorju prvi mesec plačo v višini premoženja podjetja, je to pač njegov problem. Važn, da so davki plačani >:D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol bo spremenil ADSL pakete (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27922294 (14126) MEDENA
»

Siol - konec poceni ADSL? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1018954 (5632) BluPhenix
»

Telekom obljublja do 6 megabitov

Oddelek: Novice / Ostale najave
302773 (2773) BigFoot
»

VSI UPORABNIKI TELE-TVJA POZOR!!!!!!!! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
35718898 (12263) MEDENA
»

ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
462465 (1808) Tr0n

Več podobnih tem