» »

Hrvaški telekom o SIOLu

Hrvaški telekom o SIOLu

1 2
3
»

shock ::

Če hrvati mislijo da SiOL-ov model prinaša izgube pol bi bil italjanski FASTWEB neke vrste "karitasa":D. Namreč oni tam imajo optiko 10 Mbitov gor in dol samo za 67€/mesec (cca 15kSIT) in priključnina je samo 95€. Drugač imajo še navezo z neomejeno telefonijo za vsega skup 85€/mesec. Kr ured aa :\?

cahahopie ::

Mislim, da takšni veliki slovenski giganti kot so naveza Telekom-Siol-Mobitel ne morejo kar tako propadit in priti v rdeče števike, saj so prevelika korist slovenske vlade. Čeprav so se na direktorskih stolčkih menjavali politiki, ki so bolj grabli skupaj kot pa kaj drugega, mora imeti ta naveza dobro vodstvo. Čeprav sta se Mobitel in Siol ločila od mamice Telekoma, je to le bolj uradno povedano, saj so še vedno ena velika familija. Recimo Mobitel ima na račun našega zapravljanja ogromno zaslužka (to mu šteje v plus pokritost omrežja...npr: V zgornji Savinjski dolini do nedavnega sploh nisi mogel koristiti SiMobilovega omrežja, ker ga ni bilo). Tako, da v primeru da Siolu kakšna zadeva ne teče gladko mu Mobitel da nekaj keša v obliki posojila z majhnimi obrestnimi merami ali kar v nepovratnih sredstvih. Tukaj pa je še mamica Telekom, ki tudi dobro žanje pridelke. Mene prav zanima naslednje: Kako je lahko klicanje z stanc. tel. linije na gsm 10x dražje od klicanja med dvema stanc. linijama. To je pretiravanje. Prejšno mesečni račun: 2h 30min (stanc.-stanc.) 600 SIT
2h 30 min (stanc.-gsm) 6000SIT
8-O ;((
Torej lahko Siol b.p. računa na pomoč svoje mamice in sestre. Poleg tega ima dobro kritje iz strani države in marsikaj ostane skrito očem zakona.
Mislim, da je bila ena zelo dobra managerska potezo to, ko so razbili podjetje v tri dele, saj se je tako proračun podjetij "osamosvojil" in so lahko razpolagali z vsem tem kešom samo za tisto dejavnost s katero se ukvarjajo.
HT je pa ena sama firma, ki je prav tako v lasti države in lahka tarča za nakup iz strani tujih vlagateljev. (to je odvisno od oblastnikov, ki pa so velikokrat skorumpirani).

matter ::

Sicer pa primerjava z državmi, kjer je konkurenčno ozračje (nemćija pa vse bolj razvite), ni primerljivo. Pri nas ima siol praktično monopol. Tu se lahko pol vprašamo "zakaj ima pol tko nizke cene?" Men ni jasno.

Zheegec ::

cahahopie; Mobitel in SIOL sta hčerinski družbi Telekoma, tako da je preliv sredstev iz enega podjetja v drugo popolnoma normalna stvar in ni nobenih davkov ali česa takega (tako tudi LEK ne bo več plačeval davkov, ker bo pač imel 0 SIT dobička). Telekom je tudi Mobitelu plačal koncesijo za UMTS. So ena velika srečna (sem omenil monopolistična?) družina in pač služijo. Stacionarni telefon->ZDA je podobna cena kot stacionarni teledon-> GSM Mobitel (ali Simobil ali pa (v)Fega), če to ni oderuštvo?!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Tiger ::

Sam zanimivo čeprav so monopol, bo dodatnih 14 milijard SIT za povračilo preplačanih priključkov plačala država oz. vsi davkoplačevalci.

shock ::

25 miljard če smo že bolj natančni:D

TheBeeZee ::

To ni ravno tako, kot izgleda na prvi pogled. 14 milijard bo izplacanih od dobicka od prodaje Telekoma. Povedano drugace: ker so ljudje sofinancirali prikljucke, je zdaj Telekom vreden 14 milijard vec, kot bi bil brez tega. Teh 14 milijard bodo vrnili tako, da bodo za to porabili del denarja, zasluzenega s prodajo Telekoma. Je pa res, da bo to pomenilo 14 milijard manj, s katerimi je vlada hotela zakrpati luknje v javnih financah.

Aja ALIEN3001: Telekom po zakonu ne sme kar tako prelivati sredstev iz Mobitela in Siola v Telekom in obratno.

2. odstavek 77. clena zakona o telekomunikacijah namrec pravi:

"Operater s pomembno trzno mocjo ne sme medsebojno subvencionirati razlicnih telekomunikacijskih storitev".

3. odstavek pa pravi:

"V primerih iz prejsnjega odstavka tega clena morajo operaterji imeti, zaradi zagotavljanja racunovodskih informacij, ustrezno locitev na organizacijski in racunovodski ravni med razlicnimi poslovnimi dejavnostmi."

4. odstavek pravi:

"Obveznosti o prepovedi subvencioniranja iz tega clena imajo operaterji, ki dosezejo skupen prihodek dve milijardi tolarjev na telekomunkacijskem trziscu."

MadMicka ::

Glede Leka in plačevanja davka je napačno trditi, da sedaj Lek ne bo plačeval davka od dobička. Če bo dobiček, bo tudi davek (od plač in DDV tako ali tako, da se plača)

Seveda pa Lek sedaj ne more prikriti dobiček tako, da bi npr. za administrativno pomoč plačeval mami v tujino miljarde. To pri davkariji in reviziji ne gre skoz...

knibl ::

Še en primer:
V Španiji plačajo ADSL za 1 Mbit DL in 512 kbit UL mesecno 42€.
Prikljucnine ni; oz. je pri nekaterih providerjih. Plačati morajo edini če želijo, da jim modem ali router pridejo na dom priklopit (lahko si ga pa sami, ce si ga znajo). Aja pa flatrate je. pa preko 20 različnih providerjev imajo.

LP

TheBeeZee ::

Ne vem od kod tvoj podatek, ampak vesel bi bil, ce bi prezentiral kak link kot dokaz.

Jaz sem nasel tole, kar ne potrjuje tvoje trditve:

http://www.tradeport.org/ts/countries/s...

Res pa je, da so podatki dokaj stari.

Tale stran omenja, da ima v Spaniji incumbent (torej bivsi monopolisticni operater) na ADSL priblizno 80% trga:

http://europa.eu.int/comm/competition/l...

Potem najdemo opis na tej strani:

http://www.tarifica.com/pdfs/Alert.pdf

Citiram:

"This means if Telefonica offers ADSL to residential subscribers for Euros 39.6 (Ptas 6,500), the wholesale rate should be around Euros 22.6 (Ptas 3,700)".

Torej, ce Telefonica koncnim uporabnikom ponuja servis za 39.6 evrov mesecno, bi morala drugim providerjem isti servis ponudit za 22.6 evrov. To bi v Sloveniji pomenilo, da ce SIOL ponuja ADSL za 9000 SIT, bi ga moral drugim ponudnikom dati za 5000 SIT. Pa ga ne, ker so stroski ATM-a bistveno visji kot 5000 SIT po uporabniku.

Tr0n ::

No, kar je se mogoce zanimivo. V Avstriji recimo ti noben ne pride na dom priklopit celotne zadeve, ampak to naredis sam doma. Samo racepnik vstekas v telefonski prikljucek, nanj modem in modem na racunalnik. Voila :).

knibl ::

Evo:
http://www.terra.es/adsl/ayuda/faq/faq_...

Povzetek:
Paket: Terra ADSL Plus
Vsebuje:
- Una promoción que ofrece GRATIS la cuota de alta + módem ADSL USB + Cámara digital + álbum de fotos de 5 MB gratis, además de un compromiso de recepción del kit en un plazo inferior a 15 días.
(Saj ni tezko razumeti :)

Modem: 0 €
Mesecna premija(Cuota mensual): 42,04 €/mes
Gastos de envío - dobis navodila za modem/router + postnina (odvisno kje kupis- edini kao zacetni strosek...potem je modem/router tvoj) : 18,03 €

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: knibl ()
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol bo spremenil ADSL pakete (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Omrežja in internet
27922326 (14158) MEDENA
»

Siol - konec poceni ADSL? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1018966 (5644) BluPhenix
»

Telekom obljublja do 6 megabitov

Oddelek: Novice / Ostale najave
302783 (2783) BigFoot
»

VSI UPORABNIKI TELE-TVJA POZOR!!!!!!!! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Omrežja in internet
35718943 (12308) MEDENA
»

ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
462472 (1815) Tr0n

Več podobnih tem