» »

Prekomerna telesna teža ljudi

Prekomerna telesna teža ljudi

1
2
3 4

JohanP ::

Sto ljudi - tristo diet :)
-Gibanje pred zajtrkom;
-Zelo skromen zajtrk (količinsko), ponavadi le kava in kak piškot;
-Skromno kosilo (količinsko);
-Večerja po želji (količinsko), obvezno solata;
-Vmes če je potreba jabolko in/ali sok;
-Pri večerji se nikoli ne najem prav do sitega, spijem pa kozarec črnega vina;

marvin42 ::

JohanP: probaj s tem jedilnikom vsak dan fizično delati.
Mostly Harmless

francek1 ::

Vsakemu, ki pravi, da ne more shujšat v premislek le to: V koncetracijskih taboriščih ni bil nihče debel....
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

thramos ::

Marskikdo pa ni preživel diete.

iso2000 ::

No, če veliko fizično delaš in malo ješ boš zagotovo in brez izjeme shujšal. Nikamor se ti ne bodo nalagale maščobe. Ker bo telo pokurlo vse kar bo dobilo.
Sicer pa sem to pred leti (neprostovoljno) poizkusil na lastni koži.
Preko študentskega dela sva dva študenta selila celo podjetje s ca. 15 zaposleni. Delala sva po 12 - 13 ur na dan, fizično delo - prenašanje bremen, zlaganje po skladišču... Jedla sva pa po 1x, max. 2x na dan.
V glavnem, v 20 dneh sem shujšal 9 kg. Prvič sem videl svoj six pack. :)) Mišic sem imel popolnoma dovolj, fizične moči tudi.
Tako da ja, čim več migat pa bolj malo jest, pa ne bo nihče debel. Seveda pa tak "tretma" ni prav nedolžen za telo. Pa tudi težko potem obdržiš tako težo, ko nehaš. No, pri meni je trajalo ene 3 leta da sem pridelal nazaj tistih 9 kg :)).
Jah, tole sedeče delo je kar hudič za človeka. Še posebej, ker prvotno nismo bili "narejeni" da cele dneve posedamo pred računalniki. Konec koncev vedno bolj "sedimo" šele zadnjih ca. 150 let. Tako da ni čudno, da nam manjka gibanja...

JohanP ::

marvin42 je izjavil:

JohanP: probaj s tem jedilnikom vsak dan fizično delati.


Marvin, očitno si preskočil moj prvi stavek, ali pa bistrost ni tvoja domena.

Jaz tako normalno funkcioniram, glede na moj trenuten način življenja. Če pa grem za cel dan (ali dva) na kolo, potem vrsto in količino prehrane prilagodim dejanskim potrebam in podobno tudi, če kdaj pa kdaj fizično delam. Poanta je v tem, da se ne nažiram na zalogo.

Looooooka ::

Diete...najvecja bedarija zadnjih 100 let.
Ce bi folk vzljubil mastno hrano namesto sladke bi bil mir...tko mamo pa oprane debeluhe okol, ki mislijo, da morajo prvo rect ne mastni omaki.Pol se pa tresejo cen dan in se "malce" pregresijo s kosckom tortice.
Obenem so pa sveto fous vsakemu, ki ma "normalno" kilazo in vsak dan lepo je zrezek in solato...na koncu pa moznosti brez kakrsne krivde grizlja kksne orescke iz tistih student futer paketov.
Bajsiji pa vsi zgrozeni zakaj se tip z "super metabolizmom" ne zredi.
Pomojem je ze pocasi svetovni interes, da se vse reklame, ki obljubljajo hujsanje z zmanjsevanjem vpliva mascob na clovek, lepo skensla.
Klinc...pa vse reklame z nekimi gizmoti, ki jih promovira folk, ki ze 15 let vsak dan hodi na razne treninge.
Pol bo mogoce mir.

dexterboy ::

francek1 je izjavil:

Vsakemu, ki pravi, da ne more shujšat v premislek le to: V koncetracijskih taboriščih ni bil nihče debel....

Bravo, @Francek1, to je govorila že moja teta, ki je diplomirana pravnica in je celo življenje delala v zdravstvu. Dela pa take dobre piškote, da jih sama imenuje "Hodajuče kalorije" :D
Drugače pa je tako, da je današnji tempo življenja v kurcu. Čudi me, da so ljudje tako brezbrižni, ko jim drugi ukazujejo kako naj živijo in vse, kar je v zvezi s tem povezano. po drugi strani me pa to ne čudi, ker se se ljudem ne da truditi z lastnimi možgani ampak je vse v stilu, sej mi triba vsega vedeti, samo vedeti moram za nekoga, ki ve vse. No, in potlej pride so fseh travm in kopleksov in samoponiževanja, zaničevanja, kar se more nekako manifestirati. Če so nam ukinili cigarete in alkohol, nam je ostala pa še hrana 8-)
Rekel bi, da je ta tema za kakšne sociologe pa antropologe, bi oni veliko lepše to razložili. Dejstvo pa je, da potrebujemo neko drogo, da smo zadovoljni in srečni...

U, koliko je ura, danes še nobe frule nisem spohal, hitiimmm.... :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

jype ::

DexterBoy> samo vedeti moram za nekoga, ki ve vse.

Ja samo jaz ne bom imel vedno časa vsega razložit!

marvin42 ::

JohanP je izjavil:

marvin42 je izjavil:

JohanP: probaj s tem jedilnikom vsak dan fizično delati.


Marvin, očitno si preskočil moj prvi stavek, ali pa bistrost ni tvoja domena.

Jaz tako normalno funkcioniram, glede na moj trenuten način življenja. Če pa grem za cel dan (ali dva) na kolo, potem vrsto in količino prehrane prilagodim dejanskim potrebam in podobno tudi, če kdaj pa kdaj fizično delam. Poanta je v tem, da se ne nažiram na zalogo.


Zdaj, ko si razložil, se popolnoma strinjam s tabo. Iz tvojega prvega stavka pa ni bilo niti pod razno za razbrati, da se prilagajaš dejanskim potrebam, itd... Zato te prosim, da se v bodoče izogibaš žalitvam, hvala.
Mostly Harmless

Avenger ::

Okapi je izjavil:

in se boš ob identičnem vnosu kalorij in to v pravilnem razmerju, počasi začel rediti.
Zakoni termodinamike pa ko jih jebe, ne? Če porabiš 2500 kalorij in dobiš 2500 kalorij, ni teorije, da bi se redil. Pa je čisto vseeno, a ješ vsako uro po malem, ali enkrat na teden.

Kvečjemu je izkoristek hrane boljši, če ješ po malem, ker mogoče tistega enega velikega obroka telo ne bo uspelo optimalno izkoristit in bo šlo več kalorij na drugi strani neizkoriščenih v wc.

O.


Kvizek zate:

V zgoraj omenjenem primeru boš torej izgubljal telesno težo (od 2500 kcal jih je več neizkoriščenih)... boš izgubljal:
a) maščobne zaloge
b) mišično maso

Teorija, da se rediš ob enakem vnosu kalorij je ta, da telo v času ko potrebuje energijo (glukozo) izprazni glikogenske rezerve iz jeter, mišic, nato katabolizira porabnike, torej mišice, ko končno pride hrana je špica hranil, z glikogenom se napolnijo jetra, mišice, insulin pa pridno pomaga skladiščiti maščobo, vendar se vsega ne more uporabit, obenem pa zaradi zmanjševanja mišične mase, telo potrebuje čedalje manj energije.

Sploh pa me zanimajo tvoji viri, torej kakšen je po tvoje mehanizem (pa ne samo to, da če dobiš toliko kalorij kolikor rabiš je vse nespremenjeno) pridobivanja in izgubljanja mišične mase in maščobnih zalog.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zmajc ::

Problem je pasiven življenjski slog ki ga imamo in prekomerno nažiranje s količinami kalorij ki daleč presegajo naše potrebe.

Če ne paziš koliko kalorij vnašaš, se ne ukvarjaš z športom/ne telovadiš in si po možnosti nezaposlen/imaš pisarniško delo ni šanse da boš šel z kilami dol. Vztrajno in počasi se ti po teža dvigovala.

zee ::

Če ne paziš koliko kalorij vnašaš, se ne ukvarjaš z športom/ne telovadiš in si po možnosti nezaposlen/imaš pisarniško delo ni šanse da boš šel z kilami dol. Vztrajno in počasi se ti po teža dvigovala.


Se povsem strinjam.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

thramos ::

Jep. Naš apetit je ustvarjen za drugačne razmere, kot je dandanašnji slog življnenja. No, verjetno obstajajo izjeme.

energetik ::

Ne vem no, meni se apetit čisto lepo prilagaja dejavnosti. Če cel dan sedim, nisem toliko lačen in pojem malo. Če cel dan fizično delam, sem nonstop lačen in pojev več.
Sicer je pa vzdrževanje mase povsem enostavno. Z enim od mnogih spletnih kalkulatorjev si izračunaš BMR in porabo kcal pri tipičnem delu. Potem pa teden, dva uporabljaš recimo Cronometer in zapisuješ vse kar si pojedel. Takoj vidiš, koliko je zadosti, koliko je premalo ali preveliko.
Sicer pa se držiš pravila, da med sedečim delom, mirovanjem, pred spanjem ješ izključno OH z nizkim GI, med dolgotrajno fizično aktivnostjo pa lahko ješ tudi cukr, samo enakomerno razporejen. Zadosti beljakovin, razporejenih skozi dan. Pa veliko malih obrokov skozi dan. To je to.
Grem stavit, da lahko veliika večina folka v SLO jé zdravo. Ampak problem samo v nezainteresiranosti in lenobi. Ja, je treba prebrat kar nekaj člankov in spletnih strani, da ugotoviš, kaj je pravilno. Pa malo logike in kritike, da izločiš smetje.

Odkar si redno merim težo, mi niha za +/- 0,3kg, imam enako že vsaj 10 let. Pa preživim cele dneve za PC. Vsake toliko se tudi nažrem junk fooda. Sicer se pa prehranjujem tako kot sem zgoraj opisal.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Dragi ::

jalovec09 je izjavil:

Nimam pojma kako naj začnem no ko takle po TV-ju vidimo, kako ljudje nimajo niti za osnovno hrano v ozadju pa so predebeli ljudje se sprašujem od česa nek so debel, če ne od hrane, od zemlje sigurno ne...tu nima veze kvalitetna hrana, zdrava al pa nezdrava, ampak količina vnešene hrane, dokler bo poraba večja od vnosa bo človek hujšal. Pa tole iz Amerike fast food ja saj ni čudno, če pa pojejo namest 1-2 srednje velika sendviča 4-5 komadov, čez celi dan..zaradi GI enostavni cukri hitr prehod v kri in tud po 2-3 urah si spet lačen.

To je nadaljevanje teme od včeraj od tu, smo kr precej zašli:
Zaradi hiše brez socialne pomoči


Pri avtu tudi nima veze kaki motor je in kako je zgrajen. Vse je odvisno od barve stekel, ane?

Ravno to, KAKO hrano ješ je najbolj pomembno. To, koliko jo vnašaš je samo še en parameter pri končni računici.
Pire in krompir te bo dosti hitreje redil kot pa sam krompir ali samo meso.

Da bi to, kar si ti rekel veljalo bi moralo imeti tvoje telo 100% izkoristek, kar pa ga nima saj drugače ne bi imel riti ker je ne bi potreboval. Več blata kot pt izločiš, manjši izkoristek imaš. In ravno zato je pomembno kaj ješ s čim. Ne prebavljaš vse enako dobro.

Ljudje ki so debeli žrejo ogromno nezdrave hrane in imajo za povrhu še velik izkoristek tega kar pojejo.
Recimo moj prijatelj poje manj kot jaz in ima 120kg, sam pojem DOSTI več od njega, visim na riti po cele dneve za pcjem in sem suh.
Zakaj? Ker imam v kurcu absorbcijo (hrano zelo slabo prebavim) in jem tudi drugačne stvari od njega.


Če ne paziš koliko kalorij vnašaš, se ne ukvarjaš z športom/ne telovadiš in si po možnosti nezaposlen/imaš pisarniško delo ni šanse da boš šel z kilami dol. Vztrajno in počasi se ti po teža dvigovala.


Se povsem strinjam.

Sem ti sam živ primer da temu ni res. Na kalorije nisem še NIKOLI gledal, sedim po cirka 15+ ur na dan, od tega kako urco ali dve vsak dan sprehoda.
Kilaža mi gre neprestano DOL in mi prav dopizdeva ker ne vem kaj več naredit da jo zvišam.

Je pa res, da se izogibam maščob in sladkorja in težko prebavljivih snovi (grah, zelje, oreščki...). Drugo jem vse normalno.

Tako da še enkrat, ne, vnos hrane niti približno ni edini oz. glavni dejavnik, ki vpliva na tvojo težo. Vsak zdravnik ali nutrist ti bo isto povedal.

Izogibajte se maščobam + sladkorju skupaj in boste ok.

Zmajc ::

Nisi živ primer, ker kot sam praviš paziš kaj ješ. Ti si izjema.

Povprečen janez ima pasivno službo, sploh ne pazi na hrano ali na to kaj je zdravo, ni pretirano telesno aktiven. Istočasno pa pije sladke pijače ter redno uživa junk food.

Si kdaj pogledal kaka gužva je skoraj non stop v McDonaldsih? Sam se vozim v službo mimo dveh in skoraj vedno sta natrpana.

Če bi bilo drugače se povprečna teža v zahodnem svetu nebi dvigovala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Okapi ::

ki ce jih ne skuris, se hitro pretvarjajo v mascobe
Daj, lepo te prosim, ne bluzi. Če telo porabi 100 kalorij, in dobi 100 kalorij, NE MORE PRIDOBIVATI NA TEŽI, kakorkoli čaraš. Celo če bi res tistih 100 kalorij dobilo iz telesnih mišic in potem hrano pretvorilo v špeh, se ne bi redil, niti ne bi ohranjal teže, ampak bi hujšal, ker je 100 kalorij mišic težjih od 100 kalorij špeha.

O.

Mr Hilter ::

A calorie is a calorie violates the second law of thermodynamics.

Lion29 ::

sej sem napisa, na dolgi rok enacba seveda drzi (ob rpedpostavki, da bi izkoristil vso hrano, ki jo zauzijes)....

na kratki rok pa to ne drzi... na kratki rok to drzi, ce najprej pojes 100 kalorij in jih potem takoj skuris...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

thramos ::

Povprečni Janez poleg vsega še misli, da je tipično slovensko kosilo zdravo, ker je domače, ne pa "umetni" McDonalds.

Okapi, z izgubljanjem oz. pridobivanjem teže, hujšanjem in rejenjem, ima večina v mislih spremembe v količini maščobe, še posebej v kontekstu te teme.

Dragi ::

Zmajc je izjavil:

Nisi živ primer, ker kot sam praviš paziš kaj ješ. Ti si izjema.


Še enkrat.
Rečeno je bilo da je debelost odvisna od KOLIČINE hrane, ki jo vneseš. In tukaj sem ti živ primer jaz, ker se nažiram z vsem kar lahko pojem, dokler gledam KAJ jem.

In tukaj je poanta. Ni važna KOLIČINA. Količina samo vpliva.
Najbolj pomembni so geni.
Geni vplivajo na to KAKO dobro hrano prebaviš, KOLIKO jo absorbiraš. Kombinacije hrana pa vpliva na prebavo in ponovno absorbcijo. Je potem tu še stotine drugih dejavnikov.

Recimo KDAJ ješ (ob katerem delu dneva), KAKO ješ (ali prežvečiš dobro ali samo pogoltneš), KOLIKOKRAT na dan ješ (imaš 3 obilne obroke ali jih imaš 5+ na dan), v kakem STANJU si (si pod stresom, si dobre volje, si depresiven, utrujen mogoče), kakšno je zdravje (si bolan, si zdrav) Vse to spada pot "kako presnovo imaš". Sem siguren, da ste že dostikrat slišali ta izraz.

A sploh veš, da ljudje hrano presnavljamo različno dobro?
Če se ti in jaz usedeva za mizo in oba pojeva pol kilograma ISTE hrane bom jaz čez 10 ur sesral pol kile materiala, ti pa mogoče za bobek / 1dekagram ali pa za skoraj celo kilo.

Nehajte klobasat da je vse v vnosu, ker ni.
Že sama logika vam diktira, da ni.



Mr Hilter je izjavil:

A calorie is a calorie violates the second law of thermodynamics.

Da, kadar je IZKORISTEK 100%!!!!
Pa ni!
Je močno variabilen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

Okapi ::

na kratki rok to drzi, ce najprej pojes 100 kalorij in jih potem takoj skuris...
Drugače pa se zgodi neko fizikalno čudo, ali kaj?

Vse to drži tudi na kratek rok, kako se spreminja razmerje med mišicami in špehom je pa druga stvar. Pri čemer ni nobene variante, da bi telo kurilo samo lastne mišice, vso hrano pa pretvarjalo v špeh, ne glede na to, kaj, kako in kdaj ješ.

O.

Lion29 ::

ah, kje pa... ti ze ves.... ce telo nima hrane v krvi, bodo misice same sebe zrle.. to je pa ja splosno dejstvo... sele na dolgi rok (daljso obremenitev) bodo sle kurit mascobe...

pa daj no okapi...kaj zdaj se bos iznejeveru kot moj heroj?
clovesko telo (in metabolizem) so zelo kompleksni organizmi...zelo razlicni med seboj in nanj vpliva na stotine in stotine dejavnikov....
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Dragi ::

@Lion29 točno tako.

Kar se večina ljudi tu ne zaveda je, da je človeško telo ena ogromna kemijska reakcija. In kot tako bo delovalo samo znotraj "določenih parametrov".

Ne moreš ti žret mastne obroke po 1kg 3x na dan in potem pričakovat, da se ne boš redil.
Če imaš dobro presnovo ti bo tiste obroke večinsko predelalo in ker ne moreš 1kg maščobe kar napumpat v kri se začne to nalagat v mišice. Kri je samo container za različne snovi in se ne da kar pumpat notri snovi v neskončnost. Potem ne bo več kri, ampak bo neka druga mešanica zmesi.

Jejte majhne obroke in pogosto. Jejte stvari ki se počasi kurijo, ne v BUMU kot so maščobe. Potem je fora z sladkorjem. Zdravnica mi je razlagala to nekaj časa nazaj in je tu neka fora povezana z insulinom in absorbcijo v mišicah. Tkivo postane bolj mehko in zato se lažje absorbira, zatorej STRAN od sladic po obroku če ste debele svinje. Samo v to se ne grem spuščat. Naj raje kdo razloži, ki to študira.

V kolikor imate pa gene v pizdi kot jaz in imate v kurcu prebavo, potem pa itak nimate kaj skrbet. Bo šlo skoraj vse "samo čez". :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dragi ()

JohanP ::

Dragi je izjavil:


Še enkrat.
Rečeno je bilo da je debelost odvisna od KOLIČINE hrane, ki jo vneseš. In tukaj sem ti živ primer jaz, ker se nažiram z vsem kar lahko pojem, dokler gledam KAJ jem.


Saj te razumemo, kaj hočeš povedat.
Pač ne ješ tistega česar trakulja ne mara :))

energetik ::

Dragi je izjavil:

Rečeno je bilo da je debelost odvisna od KOLIČINE hrane, ki jo vneseš. In tukaj sem ti živ primer jaz, ker se nažiram z vsem kar lahko pojem, dokler gledam KAJ jem.

In tukaj je poanta. Ni važna KOLIČINA. Količina samo vpliva.
Ma ne nakladaj. Lahko je _suhost_ precej neodvisna od količine, če ti gre res hrana direktno čez tebe.
Ne moreš pa absorbirati več kot 100% hranil, zato se tudi zdebeliti NE MOREŠ, če poješ manj kot porabiš. No, lahko na račun mišic pridobiš na špehu, ampak težak boš pa enako ali podobno. In ja, glede človekove mase je najbolj kritična količina hrane (kcal), šele potem absorbcija v črevesju, razmerje med hranili, čas obrokov ipd.

Okapi ::

clovesko telo (in metabolizem) so zelo kompleksni organizmi
Ja, in sem precej prepričan, da vem več o njegovem delovanju kot ti.

ce telo nima hrane v krvi, bodo misice same sebe zrle.. to je pa ja splosno dejstvo...
Se bojim, da to splošno dejstvo ti precej napačno razumeš.

. sele na dolgi rok (daljso obremenitev) bodo sle kurit mascobe...
Recimo tole. Prav nobene obremenitve ne rabiš. Če dobiš manj kalorij, kot jih porabiš, bo telo kurilo maščobne zaloge, tudi če ves čas ležiš. Ti se očitno ne zavedaš, da telo dela 24/7.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Dragi ::

JohanP je izjavil:


Saj te razumemo, kaj hočeš povedat.
Pač ne ješ tistega česar trakulja ne mara :))



haha dobra :D

Šalo na stran.
Jem tisto kar lahko. Zaradi zdravstvenega stanja namreč ne morem jest vse po spisku kot sem nekoč in imam strogo dieto. Dieto kot prilagojeno prehrano, ne kot hujšanje.

Ravno zaradi tega še kako hudičevo dobro vem da količina hrane ni glavni dejavnik ker bi bil potem že debel kot svina. Pa je ravno obratno.


V bistvu je moja prehrana zelo podobna tisti, ki jo imajo profesionalni bodybuilderji. Namreč princip je isti. Spremeniš prehrano tako da se kuri sproti in ne da ti da energijo v BUMU.

Lion29 ::

Okapi je izjavil:


. sele na dolgi rok (daljso obremenitev) bodo sle kurit mascobe...
Recimo tole. Prav nobene obremenitve ne rabiš. Če dobiš manj kalorij, kot jih porabiš, po telo kurilo maščobne zaloge, tudi če ves čas ležiš. Ti se očitno ne zavedaš, da telo dela 24/7.

O.



seveda, exactly my point! jaz sem govoril o veliki fizicni aktivnosti...ko telo rabi HITRO energijo.... mascove se presnavl;jajo veliko prepocasi in premalo efektivno.... zato telo jemlje tam, kjer najhitreje dobi... ce ni v krvi, gre v misice!... kaj ti pomaga, da bos vnesel v telo 2000 kalorij POTEM ko jih je telo izlusclo iz misic???
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

energetik ::

Dragi je izjavil:

Ravno zaradi tega še kako hudičevo dobro vem da količina hrane ni glavni dejavnik ker bi bil potem že debel kot svina. Pa je ravno obratno.
Pa ti dejansko tehtaš in si zapisuješ kaj poješ?
Tudi jaz sem bil prepričan, da pojem ogromno, pa se ne morem zrediti. Šele ko sem par tednov uporabljal Cronometer in si zapisoval ter tehtal hrano sem ugotovil, da pojem premalo že za vzdrževanje mase. Občutek, koliko poješ, močno vara.

Sem gledal en dokumentarec o 2 kolegicah, ena debela, druga suha. Obe sta povedali, koliko jesta - ugotovili sta, da naj bi suha pojedla VEČ kot debela.
No, so ju par dni natančno spremljali znanstveniki in beležili vse, kar sta pojedli. Zaključek je bil - debela je pojedla veliko več kot suha. Toliko o subjektivnem občutku.

Okapi ::

Spremeniš prehrano tako da se kuri sproti
Telo dela 24/7, se pravi, da ves čas kuri energijo (ponoči nekaj manj kot podnevi). Človeški motor dela ves čas, porabi enako goriva, ne glede na to, a tankaš 1x ali 10x na dan.

.ko telo rabi HITRO energijo.... mascove se presnavl;jajo veliko prepocasi in premalo efektivno.... zato telo jemlje tam, kjer najhitreje dobi... ce ni v krvi, gre v misice!..
Zdaj pa še malo poguglaj, KOLIKO energije lahko telo tako na hitro počrpa iz mišic in kaj se v resnici pri tem z mišicami dogaja. Kot rečeno, se bojim, da si stvari zelo napačno predstavljaš.

O.

blackbfm ::

pa telo ni glupo da bo šlo kar mišice razgrajevat za bv, če šprintaš za življenje in smrt potem že..drugače pa je bolj verjetno da boš samo "preutrujen" za delo

Dragi ::

Lion29 je izjavil:

Okapi je izjavil:


. sele na dolgi rok (daljso obremenitev) bodo sle kurit mascobe...
Recimo tole. Prav nobene obremenitve ne rabiš. Če dobiš manj kalorij, kot jih porabiš, po telo kurilo maščobne zaloge, tudi če ves čas ležiš. Ti se očitno ne zavedaš, da telo dela 24/7.

O.



seveda, exactly my point! jaz sem govoril o veliki fizicni aktivnosti...ko telo rabi HITRO energijo.... mascove se presnavl;jajo veliko prepocasi in premalo efektivno.... zato telo jemlje tam, kjer najhitreje dobi... ce ni v krvi, gre v misice!... kaj ti pomaga, da bos vnesel v telo 2000 kalorij POTEM ko jih je telo izlusclo iz misic???

Točno.
Ravno zaradi tega pojava debeli ljudje tako pogosto ošibijo, ko se spravijo rekreirat.
Ker so tepci in pričakujejo, da bo telo kar takoj pokurilo maščobe in bodo v parih tednih shujšali iz 100kg na 50kg. Seveda se ne je in se pije samo vodo....

Dragi ::

energetik je izjavil:

Dragi je izjavil:

Ravno zaradi tega še kako hudičevo dobro vem da količina hrane ni glavni dejavnik ker bi bil potem že debel kot svina. Pa je ravno obratno.
Pa ti dejansko tehtaš in si zapisuješ kaj poješ?
Tudi jaz sem bil prepričan, da pojem ogromno, pa se ne morem zrediti. Šele ko sem par tednov uporabljal Cronometer in si zapisoval ter tehtal hrano sem ugotovil, da pojem premalo že za vzdrževanje mase. Občutek, koliko poješ, močno vara.

Sem gledal en dokumentarec o 2 kolegicah, ena debela, druga suha. Obe sta povedali, koliko jesta - ugotovili sta, da naj bi suha pojedla VEČ kot debela.
No, so ju par dni natančno spremljali znanstveniki in beležili vse, kar sta pojedli. Zaključek je bil - debela je pojedla veliko več kot suha. Toliko o subjektivnem občutku.

Da, enkrat na teden že eno leto. Kilaža mi gre vztrajno dol.
Dieta je vedno pretežno ista.
Mlečni izdelki, jogurti, piščanec, ribe, puran. Zelenjava, marmelade z visoko vsebnostjo SADJA !!! (70% ali več), riž, krompir. Kruh sem pa tja, keksi, prepečenec, kosmiči, dosti sadja kot so banane, melone, jagode, jabolka.
Olja za peko ne uporabljam, vse je kuhano na pari ali na žaru.

Na dan imam po nekje 5+ obrokov vsaj. Vse tri glavne, oba vmesna in potem še kdaj ponoči če sem lačen. Pa se lahko najem in grem čez 20min na sprehod, pa se bom vseeno počutil šibkega, ker preprosto ne prebavim. Srat hodim po 3x na dan, pa čeprav pojem dovolj balastne hrane (riž, kruh).

energetik ::

Dobr potem je s tvojo prebavo res nekaj narobe. Ampak ne moreš se pa zredit od premajhne količine hrane (obratno od tvojega primera), ker absorbcije večje od 100% ne more bit.
Glede WC - to je ravno učinek preveč balastnih snovi.

thramos ::

Koliko kcal pa poješ torej dnevno? In kakšna je tvoja teža, višina, odstotek maščob?

para! ::

Kje se da zmerit odstotek telesne maščobe? Majo to kakšne lekarne, ipd?

lp
Death before dishonor!

jype ::

Lion29> ce ni v krvi, gre v misice!... kaj ti pomaga, da bos vnesel v telo 2000 kalorij POTEM ko jih je telo izlusclo iz misic???

Jih ne bo izluščilo iz mišic. Takoj, ko podreš ravnovesje (dobesedno govorimo o sekundah) se začnejo porabljat maščobne zaloge. Velika večina ljudi itak ne prenese bolečin, ki jih občutijo v mišicah ob pomanjkanju kisika in sladkorja.

Preberi Blood glucose regulation @ Wikipedia

Okapi ::

Kje se da zmerit odstotek telesne maščobe? Majo to kakšne lekarne, ipd?
V lekarnah še nisem videl. Imajo verjetno v vsakem fitnesu, na netu pa najdeš navodila, kako si izmeriš debelino maščobne gube na trebuhu in iz tega izračunaš odstotek telesne maščobe.

Jih ne bo izluščilo iz mišic.
Problem je, ker Lion ne loči med energijo, ki je v mišicah shranjena v obliki glikogena, in energijo, ki je v mišicah shranjena v obliki beljakovin, in ne ve, kdaj in koliko telo izkorišča eno in drugo in kako se to pozna na mišični masi.

O.

thramos ::

Kdaj pa se to zgodi? Glukoneogeneza iz aminokislin ob anaerobni vadbi?
So kakšne kredibilne raziskave, kaj se dogaja ob visokointenzivni (no, ali pa nizko) vadbi ob nizkem nivoju glikogena?

To kar govori Lion29 je drugače "splošno znanje" iz fitnes forumov, da je skoraj nujno pred vadbo zaužiti beljakovine, če greš tečt na prazen želodec pa mišice kar vidno kopnijo ...

energetik ::

thramos je izjavil:

Kdaj pa se to zgodi? Glukoneogeneza iz aminokislin ob anaerobni vadbi?
So kakšne kredibilne raziskave, kaj se dogaja ob visokointenzivni (no, ali pa nizko) vadbi ob nizkem nivoju glikogena?
Ti lahko povem iz prakse - ko grem lačen gonit bicikel za par ur. Okoli 1h gre odlično - dokler je še kaj glikogena v mišicah. Potem se zgodi zid - enostavno ne more biti več visoke intenzivnosti. Po tem se vlečeš kot črv z bistveno zmanjšano zmogljivostjo. Takrat kuriš maščobne zaloge, ki pa se lahko sproščajo v kri bistveno počasneje kot glikogen.
Zaradi tega je pri daljših turah obvezen energetski napitek s ~6-8% cukra oziroma energetske tablice. To vidiš tudi na maratonu, kjer je praktično obvezno pitje energetskih napitkov in cuzanje sladkornih kock, če želiš priti do cilja.

Okapi ::

Takrat kuriš maščobne zaloge, ki pa se lahko sproščajo v kri bistveno počasneje kot glikogen.
To itak. Ampak thramosa zanima, kje so tu mišične beljakovine. Kdaj in koliko se porabljajo kot vir energije?

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

jype ::

Okapi> Kdaj in koliko se porabljajo kot vir energije?

Ne morejo se beljakovine v mišicah porabljat kot vir energije v mišicah.

thramos ::

Posredno.

blackbfm ::

Lahko se porabljajo, samo pri normalni prehrani in vadbi se to ne dogaja, kot nekateri to trdijo.

jype ::

Ne, fizično se ne morejo. V mišicah manjkajo celice, v katerih se beljakovine lahko spremenijo v ATP.

JohanP ::

thramos je izjavil:

Kdaj pa se to zgodi? Glukoneogeneza iz aminokislin ob anaerobni vadbi?
So kakšne kredibilne raziskave, kaj se dogaja ob visokointenzivni (no, ali pa nizko) vadbi ob nizkem nivoju glikogena?


Čekiraj graf, kdaj in v kakšnem obsegu se kaj dogaja v primeru stradanja:
http://lowcarb4u.blogspot.com/2008/07/g...

V telo vnešena glukoza naj bi držala do 5ur max.
Vrh glikogena iz jeter pri nekje 11g/h (MAX!) naj bi se pokrival z začetkom glukoneogeneze , ki pa šele po 48 urah doseže 10g/h (MAX!).
Graf prikazuje stradanje - v primeru športa pa lahko vnešeno glukozo premakneš še malo bolj v levo, da nastane luknja, (oziroma zid).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JohanP ()

thramos ::

Sam to je glukoneogeneza tudi iz maščob, ne samo beljakovin? In stradanja, torej "nizkointenzivne vadbe" ...
Kaj pa je vir "šele po 48 urah doseže 10g/h (MAX!)"?
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Srčni utrip pri hoji/teku (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11921780 (6923) Twixz
»

Izguba maščobe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20222174 (17703) m0LN4r
»

Zdrava dieta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25752355 (45972) Massacra
»

Telesna teža (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11823525 (20958) Okapi

Več podobnih tem