» »

Srčni utrip pri hoji/teku

Srčni utrip pri hoji/teku

1
2
3

thramos ::

Načeloma se strinjam, pogostost obrokov ima vpliv na nivo glukoze, inzulina, maščob v krvi in še par drugih dejavnikov, kar ima poleg vpliva na zdravje lahko tudi vpliv na hujšanje.
Ampak, večji vpliv na hujšanje ima kalorični suficit, na katerega pa pogostost obrokov nima učinka.

Za načrtovanje nekega optimalnega hujšanja je verjetno res faktor tudi pogostost obrokov, za običajnega Janeza pa je praktičnost vseživljenskega prehranjevanja (kar bi moralo biti, na pa kratkotrajna dieta) eden od pomembnejših faktorjev. In to je lažje doseči z manj obroki, učinek pa bo enak.

Pa še enkrat, povečevanje števila obrokov sicer lahko ima nekatere posledice, pospeševanje metabolizma pa je mit.

zlobcek ::

Ok, kva smo zdej pogruntal...

Če hočem pridobit mišično maso moram kaj - jesti večkrat na dan po malo in imeti utrip na 80% pri vsakodnevni telovadbi...?

Če hočem zgubit maščobo, je isto pametno jesti večkrat po malo in imeti utrip na 60% in dalj časa...

Je pa vse relativno in odvisno od posameznika.

Avenger ::

Za maso utrip ni relevanten.

Imagodei, kar si napisal je tudi moje razumevanje, ki je praktično enako vsem (kolikor vem) na maxximum forumu. Sem pa že prelistal nekaj knjig, ki so bile kričeče revolucionarne, recimo Optimum anabolics, ki sem jo imel srečo najti na travniku, pa so se izkazale za bulšit. Mcdonald je videti bolj kredibilen, vendar gre vsaj po prebranem kontra ustaljenemu znanju, na neki strani pa piše da rad provocira. Na temo pridobivanja mase in zgubljanja špeha je bilo napisanih na tisoče knjig, če torej napišeš tako, ki gre v drugo stran in to spretno napiše in podkrepi s študijami, se bo gotovo prodajalo, ker bo vsak (ki se mu zdi da ne napreduje - dovolj hitro) rekel, hopala, tole je pa neki novga, dejmo še to probat. In nalimaš gor ceno 50 dolarjev, pa rečeš, da nisi sponzoriran s strani supplements firm in to je to.

Heh, pravkar gledam na travniku Mcdonaldove knjige Ultimate diet 2.0 in Ketogenic diet. Me prav zanima.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jcb ::

imagodei je izjavil:

@thramos,

Obvezna predpostavka je seveda, da v obeh primerih poješ enako količino kalorij


Vsi priporčajo, da se je min.5 obrokov na dan.

Jest sicer ne vem kakšna je razlika, če človek je 3x na dan in recimo poje 2000 kalorij, kot pa nekdo, ki je 5-6x na dan in ravno tako poje 2000 kalorij.
Res pa je, da večkrat, ko ješ manjša je vrjetnost, da se boš nažiral, če pa ti, kar 6 ur ostajaš lačen te pa lakota tako hudo prime, da se naješ precej preveč.

Roadkill ::

Mate07, če še vedno ne razumeš preberi Imagodei-ev zadnji post. Beri ga toliko časa, da ti bo jasno.

Imagodei: Super napisano. Škoda, da ljudje take zadeve dolgovezijo v cele romane, namesto da bi ti takih par povedi vbijali v glavo celo osnovno šolo.
Ü

MarkookraM ::

Ravno to, kar je napisal imagodei je baje mit, ne spomnim se točno. Obstajajo tudi en obrok na dan diete. V bistvu bi naj bila pomembna samo skupna količina vnešenih kalorij. Kar pa ne pomeni 100 dni brez hrane potem pa en dan pojesti za 100 dni, to so ekstremi. :)

Nekateri imajo zelo radi diete s skoraj nič OH, baje odlično za izgubo maščobe, seveda ne smeš furat predolgo, jaz verjetno umrem če en dan ne dobim nič OH.

Avenger ::

Ma dej, ne bo mi noben govoril, da je 1 obrok na dan enako kot 6 obrokov. Če bi recimo na dan pojedel 100g sladkorja, menda je razlika ali ga poješ v enem šusu ali pa v šestih - mehanizmi so v obeh primerih enaki, le da se v prvem primeru sprosti bistveno več inzulina in se posledično več sladkorja spremeni v špeh.

Podobno je AFAIK z beljakovinami, ki jih telo ne more koristno (=mišice, tkiva, itd.) uporabit, oziroma presnovit - po mojih podatkih je to pod 25g na obrok, seveda odvisno od človeka, ampak to je cifra.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Nashina ::

Lepo je povedal, čeprav se morda ne strinjava v zadnjem odstavku. O ketonski pa sem slišal samo lepe stvari.
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

MarkookraM ::

En obrok na dan govorim izključno iz stališča izgubljanja maščobe. In bravo da si dal kot primer ekstrem 100g sladkorja.

Ogromno je stvari, ki jih delamo pa sploh ne vemo zakaj.

Ketonska dieta je samo za kratek čas. Recimo za profi bilderje pred tekmovanjem. Ali pa za operacije kjer je potrebno izgubiti maščobo da bo lažje. Dolgoročno (leta) pa bodo verjetno hude posledice.

jcb ::

Ketonska vrjetno temlji samo na Beljakovinah in Maščobah in NIČ OH.

Pravijo, da je najbolj zdravo jest vse v manjših količinah povdarek na zelenjavi.
Kaj pa, če ješ samo ribji file, pusto skuto, pišč.file, testenine, olivno, oreščki, zelenjava glede na GI...in to počneš leta in leta je to sploh zdravo.
Nobenga cukra, nobenih spohanih zadev, nobene čokolade, nobenih piškotov. Meni znano ima vsaka hrana dobre stvari in slabe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

MarkookraM ::

Dobre in slabe ima res vsaka hrana, ampak pri nekaterih slabe prevladajo. Recimo ocvrto meso je en lep primer. Tu pa tam si privoščiš, ampak samo zaradi okusa in upoštevaš ta slab obrok pri drugih obrokih (jih primerno zmanjšaš). Da, tudi čokolada je kao "zdrava", ampak v zares mini minimalnih količinah. Lahko pa prebereš kakšen članek, ki ga je napisala kakšna tumasta kura, da sebe potolaži, ker poje preveč čokolade. In to potem pride v javno znanje kot preverjena resnica. "Če sem pa bral neki članek o tem..." Zakaj bi sploh jedel čokolado, če pa lahko namesto nje dobim ogromno bolj kvalitetnih stvari v drugi hrani? Zaradi okusa, da se ti ne strga ob strogi dieti.

Še en mit sem se spomnil. Tisti stari pregovor, zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan in zvečer kot berač. Torej čez dan manjšaj vnos hrane in zvečer samo še nekaj malega. Potem pa greš spat in je telo kakih 10 ur brez hrane, ne najbolje. Eni se celo sredi noči zbujajo in jedo skuto, ker se počasi prebavlja (perfektno kot zadnji obrok dneva), kao dobra ideja, ampak spet ekstrem, saj pa nisi več dojenček, žrtvujejo nekaj bolj pomembnega - nepretrgan spanec (REM faze, kakšne 3-4 ure rabi telo da pride v tapravo stanje, ki je najbolj učinkovito, zato se po kratkem spancu lahko zbudiš izjemno utrujen, komaj odpiraš oči, zmotil si najglobjo fazo). In tudi spanec je VELIKA komponenta zdravega življenja. 6-8 ur, nič več, nič manj, v popolni temi, brez zvokov. So bili že ljudje kar dobro strenirani in nekaj tednov niso več imeli napredka. Spali so samo 3-5 ur na dan, ko so to povečali na 6-8 je napredek pridirkal za njimi.

Še ena je, da prvi trije obroki so bolj bogati z beljakovinami in hidrati, zadnji trije pa bolj z beljakovinami in maščobami. Po moje spet pretiravanje in kompliciranje. Vsak obrok mora imeti vse tri komponente.

En odličen nasvet za hujšanje je, da pojemo manj kruha. Tukaj večina zalomi in misli eh saj kruh pa je ja kul. Saj je (polnozrnati!!!), ampak preveč kruha pomeni da ni prostora za druge stvari, isto velja tudi za riž in krompir. Raje več mesa, semen, sadja, zelenjave. To je "človeško" telo jedlo, ko se je razvijalo. Kruh je prišel dosti kasneje, v bistvu je nekaj "novega" v naši dieti hehe.


AMPAK SPET, TO JE SAMO MOJE MNENJE, MOGOČE PA NIMAM POJMA KAJ NAKLADAM.

cvetkob ::

Jaz bi tui rad shujšo. Pa me zanima neke. Čuti kdo srčni utrip med kako koli obremenitvijo? Lp

c3p0 ::

En preprost način hujšanja je dobiti gor mišično maso. Ker so mišice velik porabnik energije, porabijo veliko kalorij same od sebe. Če pa že želiš teči, so bolj efektivni intervalni šprinti. Švicanje po ure skupaj na stepperju in podobnih napravah in gledanje pulza, je IMO mimo.

Osebno tečem 1km za ogrevanje pred fitnessom, pulz v mirovanju mi v obdobju natrenirosti pade na 40-45 bpm (drugače cca. 60). Skupni čas treninga 45 do max. 60 minut.

GregiB ::

Sago... samo pripomba... intervalni šprinti ali "fartlek" je morda res izjemno efektivno sredstvo za nabijanje mišic, a je tudi kardiovaskularno najbolj stresno. Zadeva zna biti precej nevarna...

Sicer pa je za hujšanje PMSM načeloma bolj primerna daljša, manj obremenjujoča, enakomerna vadba, kot kakršnekoli "šok terapije"
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Vens ::

Torej je totalno narobe, da sam vozim orbitrek zvečer ob 21-ih, ker imam le takrat čas? otroci, etc...
Sam menim, da je pri hujšanju najbrž 70% prehranjevanje in nekih 30% fizična aktivnost. Bolj iz lastnih izkušenj kot ne.

c3p0 ::

Zakaj bi bilo narobe ob 21h? Morda ni idealno, napačno pa tudi ne. Tudi sam hodim trenirat ob 20-21. uri.

Vsekakor je prehranjevanje najbolj pomembno. Debelih tudi v konc. taboriščih ni bilo.

GregiB: debeluhu, ki se 10 let ni gibal, šprintanje gotovo ne bi koristilo. Lahko bi pa po določenem času delal neke lažje intervale.

Garibaldi ::

Naredi raje en HIT (high intensity training - googlaj) ki bo trajal 25-30 min tops. Dodaj še nekaj uteži in poštimaj hrano. Hrana 80% trening pa 20%. Vsaj na mojo konstitucijo, po pogojem da je trening res zaprav.

cvetkob ::

Lahko odgovorite na moje vprašanje?

.:joco:. ::

@cvetkob
can you be more specific?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

gendale ::

cvetkob, če čutiš samo (normalno) bitje srca ni nič narobe, še posebej ob večjih naporih (to večjih naporih je relativno, če si pretežek + nimaš kondicije veliko stvari spada pod večje napore)
če pa imaš občutek da bije neredno, recimo preskakuje ail pa kaj takega, bi se pa verjetno splačalo iti zdravniku

Twixz ::

Po 11 letih obnavljam temo.

Decembra lani sem se začel ukvarjati s hojo, vmes sem hotel še tek.. Namen je kondicija do konca pomladi, ko prešaltam na kolo.

Šel sem po ravnini.. Hoja prvo, tempo 11 minut na kilometer, pulz 130.. Kar je precej. Potem sem se lotil samsung health izziva, easy to 5k. Hoja, urna hoja.. Na koncu tek 100, 200 metrov, hoja.. Tempo zlezel pod 9 minut na kilometer na 5 kilometrov. Potem sem pa šel sam sebe izzvat (kurc če bo šlo) in sem 10 kilometrov struskal v 1:33:54, cilj je bil tempo pod 10 minut/km. In tisti dan sem fasal korono. Recimo temu malce bolj hudo obliko.
Zdaj sem pa spet po 3 tednih probal, po ravnem 11 minut povprečje, več kot 3 kilometre nisem mogel. Včeraj sem šel pa v breg (3 kilometre, 150 metrov višinca) in sem prvič odkar pomnim moral stat vmes. 3x. Utrip je bil 160/180, in sem čakal da pade na 130 pa sem šel naprej. Čas (brez premorov) 45 minut. Počutim se ko kup dreka. Any advice?

polde66 ::

Po "koroni" lansko leto januarja ko korona še ni bila službena sem se pobiral 4 tedne. tako da lej počasi bo.
polde

sunshine403 ::

Korona ali pa brez korone, pac nimas cisto nobene kondicije (relativna pocasna hoja pri 130 pulza je dober pokazatelj tega), tako da pac ne mores pricakovati cudezev. Bolezen (korona, ali pa magari navaden prehlad) doda se malo zraven. Pri slabsi telesni pripravljenosti se vec kot pri boljsi. Tako da pac pocasi pa bo. Pa ne misliti, da dobis kakrsnokoli telesno pripravljenost v tednu ali dveh... sploh ker si glede na stevilke, katere si povedal, do sedaj celo zivljenje lezal. Sprijazni se da ta proces traja.... ne teden, dva, tudi ne mesec ali dva, ampak leta.

Machete ::

Traja 2 mesca, če bo reden. Po tem času bo občutno opazil oz. čutil izboljšanje kondicije. Potem bo jačal še nekje 1-2 leti, ko bo dosegel amaterski plafon, a bo že imel stalno življensko kondicijo. Malce odvisno od let in intenzivnosti sicer.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

IL_DIAVOLO ::

Utrip 160/180? 8-O

Verjetno misliš zgornji krvni tlak. Drugace bi ze bil hin :))
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

jest10 ::

Hin pri 180 utripa? Ja kakšen težki srčni bolnik

sunshine403 ::

@Machete seveda se lahko tolazite s tem, da traja 2 meseca pa bo, ali pa s tem da v 1-2 letih dosezes "amaterski plafon". Resnica je pa zares dalec od tega, sploh ko moras prej nekam dat 20+ let neaktivnosti. Ampak kakor komu pase.

feryz ::

E? Po ravnem? Jaz hodim cca. 1h 30 min, deset km skupaj. Malo gori, malo doli, po vasi pač. Utrip okoli 110 Hz.
Na hrib sem lani hodil (zdaj sem iz forme) 3,5 km, 500 metrov višinske razlike, 36 minut. Utrip med 140 in 150. Kar ni slabo za staro, 2 škatle dnevno, puhajočo lokomotivo.
Zanimivo, da sem dol hodil dlje, utrip pa je bil tam tam. Edino moker sem bil manj. Bremzanje je naporno za telo.

Kar se hrane tiče, jejte, dokler ste mladi. Potem je konec. Jaz sem zadnjič jedel normalno za božič. Od takrat držim kalorije pod 300 dnevno. Shujšal sem točno nič. Vsakodnevne kardio vaje gor ali dol. Ne ganem se niti za gram zadnjih deset dni.
Največ energije telo porabi za obnavljanje celic. Ko to pade, ne rabiš nič več. Zrak lahko, voda je že preveč.

Machete ::

sunshine403 je izjavil:

@Machete seveda se lahko tolazite s tem, da traja 2 meseca pa bo, ali pa s tem da v 1-2 letih dosezes "amaterski plafon". Resnica je pa zares dalec od tega, sploh ko moras prej nekam dat 20+ let neaktivnosti. Ampak kakor komu pase.


Bluziš močno.

@feryz .. 300 kalorij dnevno? Ne verjamem. To je še za dachau standard premalo.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

feryz ::

Kaj ti verjameš, je brezpredmetno.
Moj jedilnik je sestavljen iz štirih črnih kav dnevno, 3 z mlekom, skupna količina mleka je pod 1 dcl.
Ko pridem domov pojem 2 rezine domače salame in košček (0,3 do 0,5 cm debel) čedarja. Zvečer, po hribu, spijem 2 limone in 2 pomaranče z vodo.
In to je to že 14 dni.
Salamo in sir včasih zamenjam s par grisini, polovico čipsa ali kaj podobnega. Vsekakor gledam, da je pod 300 kal.

Drugače imam rekord izpred treh let. 42 dni samo črna kava in voda. Pomanjkanja niti malo. Želje po hrani pa, seveda, enormne. Neverjetno kako ti začne dišati dobesedno vse. Ko si je mulc cvažil meso ..., bolje da te ni doma.

Nuttelo sem zradiral iz jedilnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

IL_DIAVOLO ::

Prevelik deficit in ti metabolizem pade, posledično ne izgubljaš teze. Saj se 500 kalorij ne zaužijes.

Jej vec.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sunshine403 ::

@Feryz sicer je opcija, da si zenska, velika 110cm in vagas 20kg, ampak predvidevam da je ta opcija bolj malo verjetna. V nasprotnem primeru bi s 300cal/dan ze umrl ;) Povprecna poraba nekega povprecnega moskega (recimo 180cm, 70kg in 40let) je okoli 1400cal/dan. To je zgolj BMR, kar pomeni da cel dan prelezis in ne delas cisto nic. Ce pa zacnes se kaj delati, sploh sport, si pa, odvisno od intenzivnosti dokaj hitro tudi na 1000cal/h. ;) Tako da pravljice o 300cal/dan pravi komu drugemu ;)

@Machete seveda bluzim... s to razliko da v nasprotju od vecine "strokovnjakov" sportne prehrane in kvazi sportnih trenerjev, s 14 dnevnih online tecajem in celim zivljenjem neaktivnosti preden so "spregledali, imam neprimerno vec izkusenj s tega podrocja, pa z obeh strani (tako tekmovalec kot trener) pro sporta tudi ;)

Machete ::

Sure, očitno ti preveč izkušenj že škodi pri razumevanju kondicije povprečneža.

@feryz: RIP
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

sunshine403 ::

Seveda je to mozno, ampak vazno je da o tem razumevanju pametuje nekdo brez najmanjse ideje o tem. Tako da keep going ;)

Machete ::

Zakaj si tako prepotenten, da že v tretjem odgovoru namiguješ, da imaš samo ti edini pojma in prav.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Twixz ::

polde66 je izjavil:

Po "koroni" lansko leto januarja ko korona še ni bila službena sem se pobiral 4 tedne. tako da lej počasi bo.


Hvala za info :)

Utrip 160/180?

Verjetno misliš zgornji krvni tlak. Drugace bi ze bil hin


2018 ko sem začel kolesarit sem mel utrip tudi 190. :)

Resnica je pa zares dalec od tega, sploh ko moras prej nekam dat 20+ let neaktivnosti. Ampak kakor komu pase.


Res sem se lani zapustil zaradi zdravstvenih težav (nategnjene kolenske vezi, napokana golenica) ampak sem decembra za hec probal it peš, pa mi je pasalo. Problem je ker imam okoli hiše same brege. In me hoja v klanec ubija v smislu bolečin v kolku če hodim dalj časa gor. Zato tudi tečt ne morem dolgo, ker me boli. Ampak probam pa.
Na kolesu je pa čist druga zgodba, sem tudi kupil novega treking da gorca ne trajbam po asfaltu kjer se večinoma vozim. :)

Invictus ::

Maksimalni utrip je nekako 220-leta. Če imaš večjega, pol si še kar v dobri kondiciji. Če imaš manjšega, slabo...

Sam nabijem utrip nekje do 185. Pa nisem 35 star... Sam ne gre dolgo, niti si tega ne želim.

Če hočeš hujšati s hojo, moraš hoditi par ur in NIČ jesti. Najprej se kuri glikogen v jetrih, šele ko to pokuriš, se začnejo kuriti maščobe. Tam nekje po 45-50 minutah.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Realist ::

Za hujšanje se loti dela z utežmi - rabiš mišice, tega s tekanjem ne bos glih dobil.

Torej težke uteži, basic vaje.. Glede na to, da je fitnes sedaj nedosegljiv, npr


na koncu potegni do konca, da si res skurjen. In kak HIT intervalni trening po teh vajah, da sprazniš zaloge v mišicah - tako boš kuril kalorije še med regeneracijo.


Twixz ::

Realist je izjavil:

Za hujšanje se loti dela z utežmi - rabiš mišice, tega s tekanjem ne bos glih dobil.

Torej težke uteži, basic vaje.. Glede na to, da je fitnes sedaj nedosegljiv, npr


na koncu potegni do konca, da si res skurjen. In kak HIT intervalni trening po teh vajah, da sprazniš zaloge v mišicah - tako boš kuril kalorije še med regeneracijo.




Maybe pomaga da delam fizično precej v službi? Poleti ene 200% bolj kot pozimi.

IL_DIAVOLO ::

Nobeno fizicno delo ne zamenja bench pressa, deadliftov in squatov.

Tek in pohodi so za bunnye.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sunshine403 ::

Invictus je izjavil:

Maksimalni utrip je nekako 220-leta. Če imaš večjega, pol si še kar v dobri kondiciji. Če imaš manjšega, slabo...

No ja razen ce ne ;) Vecina vrhunskih vzdrzljivostnih sportnikov ima max pulz krepko manj kot 220-leta. Najbrz so v bolj svoh kondiciji ;)

IL_DIAVOLO ::

Seveda ce majo utrip v mirovanju med 30 in 40.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sunshine403 ::

In to ima kaksno vezo v tvoji definiciji da si v slabi kondicji ce imas maxHR manjsi kot 220-leta?

Invictus ::

sunshine403 je izjavil:

Invictus je izjavil:

Maksimalni utrip je nekako 220-leta. Če imaš večjega, pol si še kar v dobri kondiciji. Če imaš manjšega, slabo...

No ja razen ce ne ;) Vecina vrhunskih vzdrzljivostnih sportnikov ima max pulz krepko manj kot 220-leta. Najbrz so v bolj svoh kondiciji ;)

Zato, ker tekmuje in trenira na utrip.

Saj tudi sam nimam non stop maksimalnega. Bi crknil...

Drugače pa Rogljič, Pogačar na strmih klancih nabijeta utrip do konca... Pa je tam nekje...

Recimo Indurain je imel v mirovanju 30, največ pa 230.

Pa ne mešaj noter vrhunskih športnikov, ki imajo že tako genetske predispozicije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

sunshine403 ::

Res?? Jaz sem pa mislil, da max HR pomeni, da si cel cas na tistem pulzu. 8-O (ja je misljeno jebeno sarkasticno da ne bo slucajno kdo resno vzel).
Recimo da mi je po vseh letih pro vzdrzljivostnega sporta nekako jasno kako se trenira in kaj pomeni recimo max pulz. In recimo da si ravno zaradi tega upam trditi, da visina max pulza ne odraza kondicije... ce ze kvecjemu v nasprotni smeri kot si napisal ti. Pa se kratka obrazlozitev zakaj je temu tako... najbolj preprosto zato, ker ima treniran vzdrzljivostni sportnik (ne po mesecu ali dveh in tudi po letu ali dveh ne) srce tudi do se enkrat vecje kot normalen clovek. In s tem se poveca kolicina krvi ki jo v enim utripom poslje naokoli po telesu. Zato iznenada ni vec potrebe po pretirano visokih pulzih (ergo... .tistih 30 v mirovanju). MaxHR je pa precej bolj kot pulz v mirovanju odvisen od genetike, vendar ne pomeni nic. Zato imajo lahko nekdo maxHR 210, nekdo drug pa 180. Ampak vecina vrhunskih sportnikov je bolj v rangu 170-180, kot pa 200, so pa izjeme. Pa pri 40-50 letih (kjer bi s tisto formulo prisel na 170-180 ni vrhunskih sportnikov).

erkgheoruugh ::

Invictus nehaj nabijat, ker širiš neresnice in delaš škodo.

IL_DIAVOLO ::

Keri bedak...je rekel 1x vecje srce :)) To imajo tisti ki so na steroidih.

Pri profesionalnih športnikih je pa srce malenkost vecje od normalnega, ampak ne 1x.

Srce postane bolj zmogljivo in vzdržljivo, ne pa 1x vecje.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

sunshine403 ::

@Il_diavolo preden ljudi, ki o teh stvareh vedo neprimerno vec kot ti, obkladas z bedaki, ti priporocam vsaj malce izobrazevanja v smeri o kateri mislis pametovati (ali pa da vsaj jebeni google zalaufas za 2 minuti), ker drugace ta bedak izpades ti. In s temi svojimi trditvami si izpadel totalen bedak, ki o tem nima pojma, ampak ga to ne ustavi, da ne bi poskusal bluzit o teh stvareh.
PS: Ja priznam sem se zmotil (svoh spomin)... ni do 1x vecje ampak tud 30 in vec procentov vecje. Je pa vseeno 30% malce vec kot "malenkost". Ja vem saj zares si z malenkostjo mislil 30%, kajne?

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

To ti logika kaže, da se ne more x1 povečat brez drog. Jaki strucnjak, pa se aroganten haha
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

sunshine403 ::

A 30% se pa lahko brez drog? Sam vprasam ker se imas ravno za strokovnjaka. Pa ce lahko se eno vprasanje, kako postane srce bolj zmogljivo brez da se poveca in za povrhu se zmanjsa stevilo utripov? Kako po tvoji "logiki" pumpa pri isti velikosti in pri manj obratih, ter pri tem da se nic bolj ne stisne (ker se pac ne more) spravi v obtok vecjo kolicino tekocine? Ker ravno ta vecji pretok je enako zmogljivost srca. Ma ja je dovolj.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izgubiti maščobne obloge na trebuhu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šport
16619858 (15114) WizzardOfOZ
»

Kaj piti/jesti pri daljšem fizičnem naporu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6713699 (11956) kitewing
»

Fitnesiranje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12222449 (20422) egonk
»

Vaje z utežmi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14827904 (24842) Okapi

Več podobnih tem