» »

Srčni utrip pri hoji/teku

Srčni utrip pri hoji/teku

«
1
2 3

jcb ::

Živjo

Če sem prav seznanjen je optimalni srčni utrip med 60-70% za izgubo maščobe in 70-85% za pridobitev kondicije, zdravo srce....

Večja, kot je obremenitev več porabiš OH in manj Maščobe. To razmerje se spremeni po 75% max.srčnega utripa.
Ena tabela, ki jo je nekdo prilepil v en forum, samo, da boste vidl razliko OH in M
Med 65-70% je poraba 40 OH in 60 M
Med 70-75% je pol pol
Med 75-80% pa je že razmerje 65 OH in 35 M

Moj cilj je izguba maščobe in pridobitev kondcije. Ali je potem bolje, da sem nekaj časa med 60-70% nato pa kakšnih 15 minut v območju 70-85% in s tem bom izgubljal na maščobi in pridobival na kondiciji. MOj cilj absolutno ni samo izguba maščobe, ampak oboje.
Čas rekreacije okoli 50 min/vsak dan ne glede na vreme
  • spremenil: jcb ()

MadMicka ::

Bolje je, da si v nižjem območju. Čez mesece, ko boš pridobil na kondiciji in izgubil na teži, boš pa lahko občasno pojačal. Sicer pa od začetka te tabele nimajo nobenega pravega smisla. Bistveno je, da greš čim večkrat ven, ne rabiš vsak dan, sploh ne od začetka, da ne stakneš kake poškodbe in da ne izgubiš volje. Sicer pa je precej o tem napisan na tekaškem forumu.

jcb ::

Aktivno se ukvaram že več, kot 3 mesece, merilec pa imam par dni

Mercier ::

Če nisi čisti začetnik, potem lahko bčasno pojačaš, kot je Micka rekel. Boš pridobil na kondiciji in zgubil več maščobe.

GregiB ::

Mate07... res, pejt si pogledat zadeve na tekaški forum, tam imaš stručkote za te zadeve. Se pa strinjam z Micko... osredotoči se na to, da se boš dejansko rekreiral... Ta razmerja OH in maščob... pride samo od sebe, vsaj pri meni je...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Nashina ::

Tečeš zjutraj/na tešče?
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

jcb ::

Kaj mi drugače priporočate pri teh kilogramih, da delam med 70-85%, rad bi si tudi pridobil kondicijo, sicer jo že imam precej, ampak bi jo rad imel še več. Počasna hoja mi ne sede, hitra hoja pa je idealna, tud tek je OK, ampak samo na začetku.

mare, če sem prav zastopil je potem pri višjih srčnih utripih večja poraba maščobe.

Sem mal zračunal in se to razmerje izenači nekje nad 85% max.srčnega utripa(izguba maščobe)

Avenger ::

S tem izgubljaš čas. Merilec utripa je dober za oblikovanje daljših treningov, da si ne našopaš mlečne kisline v mišice ali pa kakih specifičnih treningov, pri katerih si delaš krivuljo od do. Kar se pa tiče izgube maščobe si pa preberi tole.

1 gram maščobe je 9 kcal po tej razpredelici pa naj bi na minuto pokuril 2,5 kcal iz maščob na minuto, kar pomeni, da v eni uri takega treninga porabiš 150 kcal oziroma 16 gramov maščob, ki seveda ne bodo čudežno prišle iz podkožnega maščevja, ampak v glavnem kar lepo iz maščob, ki so šle pred kratkim po grlu.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jcb ::

Ja jest sem včeraj 1 uro intezivno hitro hodil, pa sem porabil 900kcal, max srčni utrip pa 180ud/min.

GregiB ::

jcb je izjavil:

Ja jest sem včeraj 1 uro intezivno hitro hodil, pa sem porabil 900kcal, max srčni utrip pa 180ud/min.

Pri hitri hoji si imel utrip 180/min????? Ufff. to je pa hudo precej...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

jcb ::

...v hud klanec sem imel tak utrip.

jRk0 ::

za izgubo mascobe, najboljse zjutraj na tesce, spijes 20-30 min prej se kak fatburner ala Thermodrine (deluje tudi kava, pravi caj) in ene 45 minut laufanja/kolo/orbitrek... na 130-150/min. ne bo pa mascoba cudezno izginla niti na tak nacin, ce vsaj malo ne spremenis prehrane, predvsem manj OH. ljudje namrec cisto pretiravajo/mo z vnosom OH.
You fuck up once, you loose two teeth.

kar-nekdo ::

Finta je v tem, da pri visjem srcnem utripu se mascoba ne more dovol hitro pretvarjati v zadostne kolicine energije, ki jo telo potrebuje zato poseze po drugih vrstah energije, ce gres na tesce bo po beljakovinah iz misic in s tem zacnes kuriti misicno maso namesto mascob! Finta kolesarjenja na tesce pa je, da nimas v krvi se ostale hrane, OH oglikovih hidratov katero telo najlazje pretvori v energijo in uporabi namesto mascobe. Je pa res, da pri teku je tesko dosegati optimalni srcni puls za kurjenje mascob. Pa naprimer zacnes z pol ure dnevno pol pa vsaki nadalni tedn povecujes za kaksnih 5 minut ali pa na dva tenda.

Zgodovina sprememb…

Avenger ::

A mi lahko kdo postreže s konkretnim izračunom, koliko katere maščobe se pri določenem srčnem utripu porabi, al vsi govorite samo na pamet? Pa fino bi blo če navržete nekaj svojih virov, ne samo ponavljat mitov in legend.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

strictom ::

Ima kdo kakšen link do dobrih fatburnerjev? Jemal bi jih zjutraj pred polurnim cardio treningom (sobno kolo).
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

kar-nekdo ::

Koliko mascobe se skuri pri dolocenem srcnem utripu je odvino od cloveka do cloveka od kolicine miscne mase, izracuni so bol ko ne nic vredni. Fatburneri so pa na zacetku, ce se odlocis napiremer za tri mesece al pa kak dolgo biti na dieti nepriporocljivi za uporabo saj se jih telo navadi in nimajo vec zelejenega ucinka, drugce pa samo kolo brez urejene prehrane ni najbol ucinkovito za ohranjanje teze in mascobne ravni pa za zdravja da ampak za samo izgubo mascobe pa ne! Puls je pa nekje okoli 120 priporocliv oziroma toliko, da lahko se kr normalno govoris!

Zgodovina sprememb…

gendale ::

strictom je izjavil:

Ima kdo kakšen link do dobrih fatburnerjev? Jemal bi jih zjutraj pred polurnim cardio treningom (sobno kolo).

2,4-Dinitrophenol @ Wikipedia

jcb ::

Danes 1.30 h, poraba kcal 1250, max.srčni utrip 176, povprečni 140.
Samo jaz težko regoliram srčni utrip med 60-70%, zato se držim med 60-85%, prebal sem da imaš v tem tempu največ (poraba maščobe, pridobivanje kondicije, zdravo srce....).

Moj cilj ni samo IZGUBA MAŠČOBE, amapk tud pridobit čim več an kondiciji, zato tud izvajam v tem območju. Prve pol ure imam me d 60-70%, potem pa po ravnin med 70-75%, klanec pa do cca 90%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

imagodei ::

> "Danes 1.30 h, poraba kcal 1250, max.srčni utrip 176, povprečni 140."

To ti merilec pove, koliko kalorij si izgubil, ali kako? IOW, od kod ocena porabljenih kalorij?
- Hoc est qui sumus -

strictom ::

gendale je izjavil:

strictom je izjavil:

Ima kdo kakšen link do dobrih fatburnerjev? Jemal bi jih zjutraj pred polurnim cardio treningom (sobno kolo).

2,4-Dinitrophenol @ Wikipedia

Link do kakšne e-trgovine. Nebi rad nabavil nekega sranja in si zjebal jetre al pa kaj.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

jcb ::

Hitreje ko tečeš oz. hodiš večji je srčni utrip in s tem poraba kalorij. Ura zračuna glede na srčni utrip porabo kalorij.

Čas: 45 minut, poraba kalorij 450, povp.srčni utrip 120 (med 60-70%)
Čas: 46 minut, poraba aklorij 700, povp.srčni utrip 143 (med 70-80%)

Drugače sem pa bil po rekreacija pošteno lačen, ker sem vso vnešeno hrano pred dvema urama porabil in še kaj več, ko grem spijem 0.5l/vode in, ko pridem domov spijem 0.5l/vode

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

Nashina ::

Te merilci ki ti kažejo porabljene kalorije so toliko natančni kot tehtnice ki ti "merijo" % BF...

strictom: Najcenejši "fitburner" ti je skodelica kave, drugače je pa smisleno kupiti enega ki vsebuje kofein in L-carnitine.
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

teoo ::

Najprej osvoji tek.

To gre tako, da se lotiš tečt z zelo počasnim tempom, tečeš toliko, kot lahko 100, 200,500m .. po merilcu do recimo 180bpm(raje manj). potem hodiš dokler se ti srce ne umiri, pa spet poskusiš tečt. eno urco na dan, vsak drugi dan.
Tek mora biti res počasen. Ko boš sposoben teči pol ure brez postankov je prva etapa osvojena.

S hujšanjem se pa sploh ne obremenjuj. To pride s kilometri samo.


Za kak plav nasvet se pa le oglasi na http://www.tekaskiforum.net/ ;)
defying gravity

jcb ::

Nashina je izjavil:

Te merilci ki ti kažejo porabljene kalorije so toliko natančni kot tehtnice ki ti "merijo" % BF...S tem se ravno nebi strinjal, res da ni čist točno, ampak se da pa lepo približno vidt, kolk porabiš, če bi pač zadeva bla res v veliki meri zelo nenatančna potem bi se take ure prodajalec za 20 evrov in ne za 300 evrov.
Sicer pa si osebno tud preko neta zračunam približno porabo.
Jest tej uri bolj vrjamem, kot tistim tehtnicam k merjo % maščobe, tisto je resnica na ljubo potegavščina.
V 1.30 uri in poraba 1250 kcal je za moje pojem, kar zanesljivo, ampak to ni nek sprehod bistvo je precej mučno, brezpotje, ubijalski klanec. Ne more se primerjat s hojo po stopnicah navzgor je še huje.
OFF:
Avto recimo porabi pri 2000 obratih 5-6 litrov, če ga tiščiš do konca je poraba 10l+....mislim saj vem, človeško telo je zakomlicirano, avto pa niti ne.
Recimo, če človek hujša ne bo nič naredil, če bo zaužil dnevno samo 1000kcal pri teži 100kg, za avto to ni problema, manj gasa manjša poraba oz. manj, ko prtiskaš na pedal manjša bo poraba. Človek pa vedno ko manj je vedno se njegov organizem privadi na novo količino hrane in, ko spet človek zmanjša vnos hrane se spet zgodba ponovi, takrat pa je človek že tako lačen, da se vrne na stara tira, začne jest in pridobi kg zelo hitro.
Če se hujaš moraš jest, moj metablizem potrebuje dnevno 2100kcal + delo, kar nanese na 3000 kcal potrebno je še odštet -15% in smo na 2500 kcal tolk jih jest moram zaužit in PIKA, če bom manj se bom nekega dne vrnil z vsemi kilogrami

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

pershi ::

offtopic...ce hocte met visok srcni utrip greste lahko tudi na menjavo aortne zaklopke. Meni so jo menjali v ponedeljek in imam trenutno utrip v mirovanju 100-120 (seveda mi ga z zdravili potem nizajo na se sprejemljive vrednosti).

lp, p

Nashina ::

Glej to je vse na oko in posplošeno, saj merilec med drugim "ne ve" koliko MM imaš ti. Zakaj je pa to pomembno pa mislim, da bi rabil vedeti. Ta argument glede cene pa nažalost ne drži vode. Tudi tvoji avtomobili imajo različne mašine in tako tudi porabo, pa naj bo to v leru ali ko ga "tiščiš do konca".
Kaj ti hočem povedati je, da se manj obremenjuj s temi kalorijami ki ti jih ta merilec kaže, ampak le glej na to da redno tečeš ter na svoj srčni utrip.
Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

jcb ::

Nashina je izjavil:

Glej to je vse na oko in posplošeno, saj merilec med drugim "ne ve" koliko MM imaš ti. Zakaj je pa to pomembno pa mislim, da bi rabil vedeti. Ta argument glede cene pa nažalost ne drži vode. Tudi tvoji avtomobili imajo različne mašine in tako tudi porabo, pa naj bo to v leru ali ko ga "tiščiš do konca".
Kaj ti hočem povedati je, da se manj obremenjuj s temi kalorijami ki ti jih ta merilec kaže, ampak le glej na to da redno tečeš ter na svoj srčni utrip.


Izračuna povprečje glede na mojo težo, pač 100kg, saj nisem hodil v fitnes, da bi sedaj imel samo mišično maso in skoraj nič maščobe.

GregiB ::

jcb je izjavil:

S tem se ravno nebi strinjal, res da ni čist točno, ampak se da pa lepo približno vidt, kolk porabiš, če bi pač zadeva bla res v veliki meri zelo nenatančna potem bi se take ure prodajalec za 20 evrov in ne za 300 evrov.


o točnosti

Matev... hudo preveč se obremenjuješ z znanostjo... Manj in bolj kvalitetno jej in redno hodi/teci, pa pride oboje, manj kg in kondicija.... Če boš računčkal al pa ne...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GregiB ()

jcb ::

No potem so tud on line izračuni netočni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

imagodei ::

Odvisno kateri.
- Hoc est qui sumus -

jcb ::

Mogoče kdo ve zakaj je dobro tečt zjutraj oz. na tešče in ne po kosilu recimo.
Kakšen vir?
Logika je, da na tešče telo porablja mišice ali pa maščobo, če pa greš popoldne tečt pa se porablja vnešena hrana, ampak jest vedno hodim popoldne in sem na ta račun shujšal 15kg v 15 tednih.
Mogoče bom polet začel tečt zgodaj zjuraj, popldne pa sam en mini tek.

Gandalfar ::

shujsal si zaradi spremembe prehrane. Sport je sicer fino za zdrav in pospesuje metabolizem in to da se pocutis boljse ampak je minimalen faktor.

jcb ::

@Gandalfar hrana zelo vpliva na izgubo teže, ampak brez rekreacije pa to težje gre.

Govoril smo samo o izgubi maščobe, da te ure niso povsem točne/zanesljive me pa nekaj zanima o tem nismo nič govoril, recimo da vneseš več hrane, kot porabiš, presežek bi bil recimo 1000 kalorij se lahko s to uro orientiraš na teh 1000 kalorij.
Moj primer za 1000 kalorij moram hitro hodit 80 min, povprečni utrip 126 ud/min.

Gandalfar ::

Ce se ze to gres, potem vsaj razdelaj svoj jedilnik glede na tipe kalorij in se to upostevaj pri svojih izracunih.

jcb ::

Ne to sem dal samo tak primer, jaz pojem na dan cca 2000 kalorij. Potrebujem pa jih 2500, ampak ker hujšam mora bit minus.

MadMicka ::

Nekomu paše teči zjutraj, drugemu popoldne, stvar navade. V obeh primerih pa velja, da se na polni želodec ne teče. Iz preprostega razloga, ker se ti "obrne v želodcu". Nobena znanost. Sicer pa, res nima smisla preštevat tehle kalorij. Jej obvezno tudi sadje in zelenjavo, jej večkrat na dan manjše količine, pred jedjo popij kozarec ali dva vode, nikoli se ne najej do sitega oz. tako, da potem "človek ne more vstati", pa čim več se gibaj. Te stvari so napisane praktično povsod. Čez pol leta boš čisto drug človek :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

jcb ::

MadMicka je izjavil:

Nobena znanost. Sicer pa, res nima smisla preštevat tehle kalorijTisti kdor začne hujšat si mora štet kalorije, brez tega ne gre.
Je treba tud poiskat vzrok, lahko je kriva dednost, zdravstvene težave, prenajedanje, premalo aktivnosti itd
Moj primer v času pridobivanje kilogramov me kalorije niso zanimale, jedel sem tisto, kar mi je bilo dobro, torej sladkarije, sladkane pijače, hrenovke, majoneza, zabela, enormne količine kruha, salame, ...sama zelo kalorična hrana, pred dvema mesecoma sem si zračunal, kolk sem zaužil kalorij in sem si jih naštel med min 3000-5000 kalorij, danes pa okrog 2000 kalorij s tem, da se vsak dan ukvarjam z aktivnostjo, prej ne.
Če premalo je narobe, če preveč jem je narobe, treba je dobit optimum.

Gandalfar ::

Zakaj pa ne gres iz nasprotne smeri. Da si naredis optimiziran jedilnik in se ga potem drzis.

jcb ::

Ker je to nemogoče.

Gandalfar ::

Razlozi :)

MarkookraM ::

Je mogoče ampak ojoj kakšen fak je to. Največji problem je že, da ogromno hrane nima prehrabene nalepke. Tako da kupuj samo tisto, ki jo ima (če je sploh res to kar piše, itak noben ne preverja). Takoj izbira pade, cena naraste. Vsaj zame je to bilo preveč dela. Kje so pa še kakšne kavice z prijatelji, pivo, poslovno kosilo, razni dogodki, pikniki,... Sem se kar hitro oddaljil od tega. Sedaj samo ocenim koliko pojem na dan in deluje, vsaj za sedaj. Mogoče ne tako hitro in tako učinkovito, ampak vsaj nekaj svobode mi ostane.

Vedno več pa vidim, da je ogromno mitov, ki sploh ne držijo. V bistvu so res preveč zakomplicirali zadeve, razen če hočeš biti vrhunski športnik seveda. Tisto o 6 obrokih na dan recimo ni res, tudi z enim je "enako". 6 obrokov na dan običajno priporočajo pri hujšanju, da ti je lažje glede lakote.

imagodei ::

Šest (oz. pet) obrokov na dan priporočajo zato, da je metabolizem stalno v pogonu. Simpl rečeno, takoj ko telo začuti padec hranilnih snovi, prestavi v nižjo prestavo in začne šparat, kar vodi v nalaganje maščob v telesu. Ideja hujšanja pa je ta, da metabolizem ne nalaga maščobe za hude čase ampak jih kuri. Torej je treba vnos kalorij overall zmanjšat, zmanjšat obroke, povečat pa ŠTEVILO obrokov.
- Hoc est qui sumus -

thramos ::

jcb ::

Jaz sem delal včasih zelo narobe, ko sem od 14 ure pa do 20 ure bil povsem brez hrane, zvečer sem se najedu, ko pujs. 100g domače salame cca 500-600 kalorij, cca 50g majoneze, kar 350 kalorij (1 velik kozarc na teden), 100-150g kruha, kar znese tam 300-400 kalorij, 5dcl mleka, kar znese 300 kalorij, skupaj cca 1500 kalorij, potem pa še ena porcija pozno zvečer tam okol polnoč, cca 100g kruha + majoneza + svinjsko-goveja salama-trg bi pa rekel slabih 500 kalorij, torej za večerjo sem pojedu vsaj 1500-2000 kalorij, kosilo obilno 2 porciji, kar znese sigurno 1500 kalorij + veliko cole 3-4 litre/dan + sladkarije + sladkan mlek...s tako prehrano sem prišel na 110kg +
Danes pa niti pod razno nebi mogu tolk pojest za večerjo, želodc se mi je v 4 mesecih skrčil, kar precej in vedno bolj se bo.
26.11.2009 sem imel 112 kg (imel tud 115kg).
16.03.2010 sem imel 96.5 kg

Glede na to, kakašna zima je bila in, da sem lahko več ali manj samo popoldne bil pred tv-jem in pc-jem se sploh presenečen na tolk izgubljenih kilogramov.

Glede več obrokov pa se tud bolje počutim, ker naenkrat pojem le toliko, da potešim lakoto. Občutek prenapihnjenosti je odveč.
Za kosilo vedno prvi grem od mize, medtem ko včasih med zadnjimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jcb ()

jcb ::

thramos ::

Večanje število obrokov nima vpliva na metabolizem in posledično na izgobo maščobe.

Lahko pa ima vpliv na lakoto, prenažiranje in s tem slabši nadzor nad količino vnešenih kalorij.

Torej, če ti večje število obrokov pomaga pri kontroli apetita, super, ampak hujšal ne boš zaradi tega nič hitreje.

In obratno, če nimaš težav z apetitom ti manjše število obrokov ne bo škodovalo.

Avenger ::

thramos je izjavil:

Ne.

More importantly, studies using whole-body calorimetry and doubly-labelled water to assess total 24 h energy expenditure find no difference between nibbling and gorging. Finally, with the exception of a single study, there is no evidence that weight loss on hypoenergetic regimens is altered by meal frequency.


Zakaj pa je vseeno bolje/lažje jesti več obrokov na dan je lepo razloženo tukaj.


Lyle Mcdonald... njegove knjige so drage kot žafran in jih razen ene ni na Amazonu in res ne vem zakaj bi morale bit, pri tej spodaj na strani (the protein book) je s priporočilam podpisan tudi Alan Aragon... ampak ne vem če me je prepričal.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Rippy ::

Tukaj nima veliko srčni utrip. Telo izjemno rado kuri lahko dostopne slatkorje in šele maščobo, ko nima druge izbire saj se teško razgraja, takrat imaš občutek, da ne moreš več.

Naprimer izraz pri maratonu "Hitting the wall"
Marathon @ Wikipedia

Odgovor, ki ga iščeš je pa tuki.
Hit the wall @ Wikipedia

Bonk training" is an exercise program designed for weight loss. It suggests the following strategy on an empty stomach the first thing in the morning, when glycogen store levels are low: consume coffee or caffeine equivalent to 2 or 3 cups of coffee, run or cycle at a casual pace (60% of max heart rate) for 20-90 minutes, have a normal breakfast right after exercising. Proponents claim this will force the body to "bonk" shortly into the exercise, and subsequently burn more fat to generate the energy. It is not clear how medically sound this idea is; exerting too much energy and "bonking hard," or experiencing severe hypoglycemia, can be dangerous.

thramos ::

Lylev argument je ravno to da prodaja knjige in ne dodatkov ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thramos ()

imagodei ::

@thramos,

izjemoma se bom tukaj skliceval na lastno avtoriteto (čeprav nisem nobena avtoriteta na področju prehrane). Glede na vse prebrano, glede na lastne izkušnje in glede na uveljavljene teorije, stojim na stališču, da je metabolizem precej drugačen, če ješ večkrat na dan po malo, kot pa če se 2x - 3x orenk naješ. Obvezna predpostavka je seveda, da v obeh primerih poješ enako količino kalorij. Se pravi ravno kontra, kot praviš ti ("Lahko pa ima vpliv na lakoto, prenažiranje in s tem slabši nadzor nad količino vnešenih kalorij.").

Telo se pri dveh do treh obrokih dnevno vedno giblje med dvema ekstremoma (zato je taka prehrana, 2-3 orenk obroki dnevno, še zlasti neprimerna za športnike): en ekstrem nastopi takoj po jedi, ko se v krvi močno dvigne količina beljakovin, OH in maščob; druga skrajnost pa narašča počasi od zadnjega zaužitja hrane do trenutka tik preden zopet jemo. Kmalu po tem, ko telo po jedi v kri dobi B, OH in M ter jih ustrezno porabi oz. uskladišči, nastopi iz biološkega stališča stradanje: V telesu ni več presežka hranil in ko jih telo potrebuje, jih jemlje iz zaloge.

Če hujšamo in zaužijemo manjšo količino kalorij, kot običajno, ta trenutek nastopi še prej. Telo najprej porablja zaloge glikogena, ki pa so med dieto z omejenim vnosom OH precej nizke. Ko poide zaloga glikogena, telo preklopi v nižjo prestavo in omeji lastno porabo. To stori tako, da prične razkrajati (katabolizirati) mišice. Manj, ko je v telesu mišic, manjša je poraba kalorij, zmanjša se hitrost metabolizma.

Nenaden hiter porast hranil v krvi (zaradi obilnega obroka) ta proces začasno zaustavi. Poleg tega mora telo presežek OH spraviti v obliki glikogena oz. pretvoriti v maščobo, pri čemer se v telesu sproščajo velike količine inzulina, le-ta pa je neposredno odgovoren za upočasnitev sproščanja maščob iz maščobnih zalog v kri. Spet so tukaj problematične mišice: ko zaradi diete omejujemo vnos kalorij se na površini mišičnih celic tvori vse več inzulinskih receptorjev (poleg tega pa se mišice razkrajajo), kar privede do tega, da je v krvi presežek inzulina, kar dejansko pomeni, da se telesna maščoba ne porablja (oz. se celo nabira).

Po drugi strani, če vnos OH v preveliki meri opustimo oz. dlje časa ne jemo (zadostuje že npr. t.i. nočno postenje), se v telesu sproščajo drugi hormoni, ki privedejo do razgradnje maščobnih zalog. Vendar pa se telo ne ustavi pri tem: porablja tudi beljakovine iz mišic, kar spet privede do katabolnih procesov in do zmanjševanja porabe kalorij v telesu.

Ideja prehranjevanja "večkrat po malo" je ravno v tem, da zmanjšamo ekstreme; da torej ni špic oz. da po jedi ni izjemnega porasta v količini B, OH in M, ter po drugi strani, da v telesu ne pride do stradanja oz. do katabolnih procesov. Oboje je za hujšanje namreč slabo.


Čisto ena druga zgodba pa je, kaj dela potem psiha. Če se ne znaš zadržati in kljub občutku praznega želodca vstati od mize; če te premami repete, če namesto premišljeno načrtovanih in uravnoteženih vmesnih obrokov ješ sladkarije (OH), potem hujšanja iz tega naslova seveda ni. Bistvo zdravega hujšanja pa je vseeno v tem, da vsaj vzdržuješ mišično maso, če je že ne povečuješ (POZOR, da ne bo spet dileme, za bodibilderje to ne velja. Pri bodibildingu praktično ne moreš hkrati pridobivati mišične mase in hujšati). S tem v telesu ohranjaš porabnika kalorij. To pa pomeni, da telo ne prestavi v nižjo prestavo in ne trčiš v omejitev zaradi upočasnitve metabolizma.
- Hoc est qui sumus -
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izgubiti maščobne obloge na trebuhu? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šport
16621047 (16303) WizzardOfOZ
»

Kaj piti/jesti pri daljšem fizičnem naporu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714078 (12335) kitewing
»

Fitnesiranje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12223365 (21338) egonk
»

Vaje z utežmi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14828646 (25584) Okapi

Več podobnih tem