» »

Referendum za dvig minimalne plače

Referendum za dvig minimalne plače

1
2
3

Mr.B ::

Poldi112, moja prva napaka ko sem odprl podjetje je, da sem se šel, hm kot se reče jaz zate ti zame, tako plačeval cca 5x toliko prispevkov, kot ostali na minimalcu...
Potem me je udarila še sociala, s cca več kot polovico manjšim otroškim dodatkom, ter temu primerno cca 2x večjim plačilom za vrtec, itd....
Za Koji K Poldi112, a imam jaz zato kaj boljše usluge v zdravstvu, ali mene državni uradnik, kaj bolj spoštuje ? NE koji K pa misliš da bom taki državi, dal denar, kjer državni uradnik misli da za svoje delo ne odgovarja, mi državljani smo pa njihove PM. V državi kejr se fila denar v jasno zgubljene projekte, kjer podjetja, ki jih sofinanciramo, delijo ne samo mini minimalne regrese, itd....

Ej Poldi112, vem kako to deluje v Sloveniji, ceneje in bolje se počutim, ko denar zapravim na Kurbah, kot pa da se grem kvazi socialo.
Delati bo potrebno delati, in ne srati. In prvi korak je disciplinirati podjetja in vodstveni kader, samo kaj ko imaš nba drugi strani LDS in Zalarja, ki nebi svojih prijateljev discipliniral kot je recimo kakšna zgodba tipa SCT. Ali pa še bolje koji K, lahko LDS predlaga osebo, ki bo sanirala Slovenske Železnice, ki je potopila že tri podjetja.
Ej Oprosti Poldi112, koji K bi verjel v tako državo, če niti tvoj dragi Janković, kučan in stanovnik ne, razen kot malho od koder črpajo neomejeno količino sredstev ter ne odgovarjajo nikomur, pač sami sebe pa res ne bodo nadzirali, ane...
PS, za vsako zadevo se najde zdravilo, tudi za neplačnike, sej lahko za vsako podjetje dokažeš , da še preden je naročil storitev, ni bil v stanju pokriti tvoje storitve....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Poldi112 ::

Kaj delajo na trgu? Jaz se borim in rastem, počasi a vztrajno, iz leta v leto. Ja, 40K promet je res nizek. Ampak hej, leto prej je bil 30K.
Zdaj pa definiraj nesposobno firmo. Poznam jih kar precej, precej večjih od mene, ki zamujajo s plačami. Poznam par primerov, kjer je razlog to, da na banki niso dobili kredita. Kljub temu, da so vsako leto prej ga in da je očitno, da imajo projetke, ki trajajo celo leto in se večinoma plačani ob realizaciji.

Po tisti simple definiciji zgoraj bi moral vse take firme zapreti. Kar je neverjetno butasto. A so podjetniki krivi, da država ne pomaga z reševanjem bančega krča, ampak zgolj meče polena pod noge z raznimi bedastimi predpisi.

Nisem proti temu, da se zapira firme. Ampak zgolj iz zamud pri plači sklepati na to je bedasto.

Ti, Mr.B, pa ne vem s kom se pogovarjaš. Ker v to smer sam nisem šel, je pa res da zagovarjam socialno državo in me sami visoku prispevki ne motijo preveč.

Aston_11 je izjavil:


Če bi delala logika, bi bilo na začetku res veliko firm zaprtih, vendar tiste, ki bi ostale, bi bile zdrave, neodvisne od raznih subvencij, z dovolj denarja za spodobno plačilo ljudem, od tistih, ki bi na novo nastale, pa bi jih toliko propadlo, toliko pa obstalo. Ne vidim problema.


Problem je % nezaposlenih. Plus da mislim da kriza že sama po sebi dobro poskrbi, da se podjetja na meji potopijo, in ni nobene potrebe, da bi jih pomagal potapljati. Ne, dokler imaš visoko brezposelnost, ker človek, ki dela in je plačan z zamudo je še vedno veliko bolje od človeka, ki se praska po riti na zavodu in vleče socialo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

darkolord ::

Trud ne pomeni dosti, rezultati so važni. Če jih ne dosegaš je game over.
Tole je pa tut ena butasta.

To je približno enako, kot da bi delavca zaprli, ker ne prejema plače. Ne dosega rezultatov? Game over.

IceIceBaby ::

darkolord, ne štekam kaj si mislil povedati s tem. Zakaj bi zapiral delavca?

Delavca lahko kvečjemu odpustiš, če ne da dosti od sebe. Vseeno mi je koliko se trudi, zanima me kaj koristnega pride od njega.

darkolord ::

Zakaj bi zapiral delavca?
Ker ne dobiva plače in ni sposoben odplačevati svojih obveznosti.

Enako kot bi eni radi zaprli podjetja, ki ne dobivajo plače (plačil za izstavljene račune) in začasno ne morejo odplačevati svojih obveznosti.

Vseeno mi je koliko se trudi, zanima me kaj koristnega pride od njega.
Torej, če ne dobiva plače, od njega ni koristi (ne plačuje davkov)

Aston_11 ::

Ni korist za tretjega, ne za delodajalca.

darkolord ::

Ja sej bi ga država zaprla, ne delodajalec.

Bellatrix ::

darkolord je izjavil:

Ja sej bi ga država zaprla, ne delodajalec.


Nihče ne sme biti zaprt.

Če se že gremo, to kar se sedaj gre Eu, bi se država nasploh morala umakniti iz trga. Določiti bi morala osnovne pogoje in omejitve to je to. Potem, bi se moral trg znajti sam. Trg bi zagotovo propadel, saj bi popolna odsotnost države pripeljala v najboljšem primeru do oligopolov, verjetneje pa do izrazitih monopolov.

To je glavni razlog, zakaj mi je veliko bolj ušeč kontra zadeva. Trg sam sebe ni sposoben vzdrževat, ne da bi ustvaril zelo hude razlike med revnimi in bogatimi.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

oracle ::

marijancek je izjavil:

ma meni se zdi že 500 kar dobra minimalna plača. raje naj dvignejo socialno pomoč. več razlogov:
- socialna pomoč napram minimalni plači je pa res majhna. s tem človek pa res ne more živeti.
- na tak način bo več ljudi zavračalo slabo plačane službe in delodajalci bodo prisiljeni plačati več.
- socialna pomoč je prihodnost človeštva. dela bo čedalje manj.

Zajamčena plača (dejanska minimalna) = maksimalna socialna pomoč.

Al kaj si ti mislu?

Marat ::

Mr.B je izjavil:

Gandalfar, zakon ki so ga za te primere izglasovali, ga je Zalar blokiral, in predlagal zakon ki ščiti take podjetnike. Hm, kako je narobe s to državo...

blokiralo ga je ustavno sodišče - hvala bogu! ta zakon (novela Zakona o gosp.družbah) je bil eden najbolj butastih zakonov v slovenski zgodovini. In avtor zakona (žerjav) je zdaj gospodarski minister. bog pomagaj!

IceIceBaby ::

Ker ne dobiva plače in ni sposoben odplačevati svojih obveznosti.


Ne vem kako ti je uspelo tole tolk zakomplicirat. Zadeva je enostavna. Če ne plačuješ obveznosti greš v stečaj. To velja tudi za fizične osebe.

In to velja tudi za podjetja, ki ne plačujejo računov. Enostavno ni opravičila, da računa ne plačaš v roku. Če nimaš denarja potem ne naročiš blaga/storitev ali pa najdeš neko varjanto (kredit, dovolj dolg odlog).

darkolord ::

Moj point je, da ne moreš firme avtomatsko označit za nesposobne, ker ona ni dobila plačanih izstavljenih računov.

IceIceBaby ::

Če ni dobila plačanih računov ni važno v tej točki . Važno je, ali lahko oni plačujejo svoje obveznosti.

Naloga podjetnikov oz. uprav je, da vkalkulirajo te rizike v poslovanje. V Sloveniji imamo ogromno problemov z neplačili ravno zaradi nesposobnosti na eni strani in požrtije na drugi strani.

darkolord ::

To drži samo do neke mere. Za kolko časa pa naj ima podjetje "buffer"? Pol leta, leto, 10 let?

Krize (npr. takšne kot je sedaj) ne moreš v celoti vkalkulirat, saj ne veš koliko bo sploh trajala. Poleg tega "sedenje na denarju" razvoj samo upočasnjuje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

IceIceBaby ::

Problemi so bili že pred krizo. Podjetja so si za plačilo vzela 90, 120 in tudi več dni brez pravega razloga. Širitve so temeljile na poceni kreditih in neumnih predvidevanjih, da se bo takšna rast nadaljevala v nedogled. Ob prvih znakih krize se je vse skupaj začelo podirat.

Koliko bufferja imeti je odvisno od situacije. Pomoje vsaj za eno leto za manjše, bolj prilagodljive firme.

solatko ::

Poldi112 + podobno misleči - v razvitih ekonomijah, je situacija nesolventnosti rešena s skladom, iz katerega se poplačajo delavci. Ti praviš, da delavec lahko potrpi nekaj mesecev, a daješ mu plačo, s katero lahko preživi 15 dni, od kje naj našpara, za takrat, ko se tebi ne bo ljubilo dati plače (razlog je v tem primeru nepomemben).
Če pa mislite, da je to rešitev finančnega krča, potem pa se dogovorite z vsemi upniki takega delavca, naj počakajo na dobro voljo vas ali podobnih in naj jih niti slučajno ne mečejo iz stanovanja, naj jim ne vzamejo avta, ker zamujajo z obroki za leasing, naj otrok iz vrtca ne pošiljajo domov, ker 3-4 mesece niso plačali stroškov ................................................................ kje bi nehal?
Delo krepa človeka

Poldi112 ::

Čakaj, kako lahko 1. rečeš, da se meni ne ljubi izplačati plače, 2. pa, da razlog ni pomemben. Mislim, saj razumem da je delavcu težko. Samo a firmi pa ne more biti? Zakaj je firma kriva, da imamo nesposobno državo, ki ti pobere davek še predno ga dobiš, bank ti pa ne sanira, da bi lahko vzel kredit?

Pa še glede enoletne zaloge denarja, od kje naj to vzamem? Ukinem investicije za par let in gladko crknem? Za take stvari imamo banke, oz. bi jih morali imeti.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Invictus ::

To da se sploh pogovarja o višini minimalne plače, je navadna sramota za državo. BTW. v Sloveniji je 150.000 folka na minimalni plači. Praktično vsa proizvodnja.

Če bi država olajšala samo birokratske zadeve, bi bili ljudje bolj pripravljen delat.

ZA 2 človeka 40k jurjev na leto ni ravno bogve kak dohodek. To pomeni jurja na mesec. Upam da delaš sam 4 ure na dan, Poldi112.

Mr. B. kje dobiš folk za 800 EUR? Je sploh v redu?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

IceIceBaby ::

Mislim, saj razumem da je delavcu težko. Samo a firmi pa ne more biti?


Ti pri delavcu naročiš 160 ur dela na mesec. Preden skleneš tako pogodbo ti mora biti kristalno jasno od kje boš vzel denar. Tako kot pri vsakem drugem naročilu.

Verjetno ne naročiš v trgovini nove 60" plazme potem pa jamraš, da nimaš denarja, ker ti ena firma še ni plačala?

Kar se tiče zaloge denarja je pa to moje mnenje. Če si raje odvisen od bank in gibanj na trgu potem go for it. Ampak ne jamrat, da zaradi krize ne moreš plačati delavcev. Pač delaš malo dlje za tisti buffer. Nekaj časa si izplačuješ manjšo plačo ali sploh ne, ne zapravljaš po nepotrebnem itd. Bootstrapanje pač. "Investicije" ti ne pomagajo dosti, če firma ne preživi brez težkega krediritanja.

Mr.B ::

Poldi112, da ti lepo enostavno povem, kako se dela pri nas.
Ustanoviš podjetje, plačaš en mesec plačo, nateguješ naslednji mesec delavce, da sej bo, še malo, samo to naredimo pa bo, po treh mesecih dajo firmo v stečaj, taisto stvar, in te osebe prodajo brez obveznosti preko svojega baypas podjetja. In teh Baypas podjetij je pri nas ogromno. Lahko bi ti dal primer Zidarja in SCT-ja, samo potem bi bil prepopulističen....In brilajntost zakona Marat, je ravno bila v tem, da je te zadeve blokiral na izvirnem grehu, in ni dovoljeval interpretacije :Neplačevanje prispevkov je Kaznjivo dejanje in .

Marat, Zalar je tisti ki je dal zakon v presojo ustavnemu sodišču, On niso sami od sebe to naredili, in zakon je reševal ravno problem, ki je vir vseh težav v gospodarstvu Slovenije, sploh na temo neplačevanja prispevka, in ta isti Zalar je dal v nujno obravnavo zakon, kjer je dolžnikom olajaš obremenitev do dolžnikov še za slabih 50%....V Financah je zelo dober članek na temo novega zalarjevega zakona...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

darkolord ::

Ti pri delavcu naročiš 160 ur dela na mesec. Preden skleneš tako pogodbo ti mora biti kristalno jasno od kje boš vzel denar. Tako kot pri vsakem drugem naročilu.

Verjetno ne naročiš v trgovini nove 60" plazme potem pa jamraš, da nimaš denarja, ker ti ena firma še ni plačala?
Pri delavcu je drugače, ker ga ne moreš (pri nas) kar tako odnaročiti. Nekako tako, kot da bi ti vsak mesec nosili novo 60" plazmo, brez možnosti odjave. No, lahko odjaviš, samo jih moraš za to kupiti še en kamion.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Bellatrix ::

Sem šel preverit koliko porabi eno podjetje z 2 zaposlenimi letno za plače... in mi je vrglo znesek 35.732 eur... upoštevajoč da je to samo strošek za plače.

Če recimo porabiš ti enako, si pravi car, da imaš ostalih stroškov samo 5.000 eur.
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Invictus je izjavil:

BTW. v Sloveniji je 150.000 folka na minimalni plači. Praktično vsa proizvodnja.


Uradni podatki pravijo da precej manj...da nisi ti številke kar iz klobuka potegnil?

Leto zaloge? Se hecate? Sploh veste kakšen fond gre za plače? Pri 50 zapolenih rabiš 100-150 jurjev na mesec samo za plače (brez ostalih stroškov), zdaj boš imel pa miljonček in pol za rezerve?

IceIceBaby ::

Pri delavcu je drugače, ker ga ne moreš (pri nas) kar tako odnaročiti.


Če ti gre slabo sicer lahko odpustiš delavca. Se pa strinjam, da je postopek odpuščanja in zaposlovanja čisto preveč kompliciran za normalno poslovanje.

Če recimo porabiš ti enako, si pravi car, da imaš ostalih stroškov samo 5.000 eur.


Pri storitvah nimaš kakšnih hudih stroškok (domnevam da gre za grafiko, programiranje in sorodne storitve). Računalnik vsake 2 leti pa naročnino za telefon.

Leto zaloge? Se hecate? Sploh veste kakšen fond gre za plače? Pri 50 zapolenih rabiš 100-150 jurjev na mesec samo za plače (brez ostalih stroškov), zdaj boš imel pa miljonček in pol za rezerve?


In zakaj ne? Firma s 50 zaposlenimi bi morala dokaj hitro ustvariti take rezerve.

solatko ::

Socialni partnerji imajo za take primere v razvitih kapitalističnih državah, fond za pomoč, v primeru nesolventnosti, saj v teh državah ne moreš pustiti delavca na suhem. Podjetnik, ki mu nekdo dolguje večje zneske in ve, da ne bo mogel redno pokriti stroške dela, to prijavi in delavci dobijo redno plačo iz tega sklada, podjetnik pa postane dolžnik temu skladu in ne zaposlenim. Ker je sklad v solastništvu države, delojemalcev in delodajalcev in je namenjen izključno takim primerom, poskrbijo, da dolžnik ni dolgo dolžnik, saj nad dolgom drži roko država, ki pa je močnejša, kot delavci-upniki.
Pri nas, se delavce v mnogih primerih zavestno nategne, saj nihče za te dolgove ne odgovarja - to je največja svinjarija naših delavno pravnih odnosov.

Kdor podpira take odnose, bi mu privoščil, 6 mesecev takega življenja, potem pa bi ga povprašal po zdravju.
Delo krepa človeka

darkolord ::

In zakaj ne? Firma s 50 zaposlenimi bi morala dokaj hitro ustvariti take rezerve.
Sanjaj.

IceIceBaby ::

Lej, po želji :) Jaz bom še naprej plačeval svoje ljudi redno, brez izjeme. Ker ne gre vse vedno po planih in ne mislim več plačevati iz svojega žepa (se je že zgodilo) rabim dober buffer za sušne dni.

Če bom kdaj imel 50 zaposlenih (upam da ne) bom definitivno držal podobno razmerje. Nikoli pa ne bom jemal kreditov ali koristil limita. Raje zaprem vse skupaj.

jernejl ::

Ti pri delavcu naročiš 160 ur dela na mesec. Preden skleneš tako pogodbo ti mora biti kristalno jasno od kje boš vzel denar. Tako kot pri vsakem drugem naročilu.


Saj lahko imaš sklenjeno pogodbo, v kateri točno piše, kdaj in koliko denarja bo naročnik plačal. Če to ni dovolj (skupaj z obstoječim "bufferjem" - kapitalom, ki ga podjetje ima), potem pa podjetje rabi več kapitala.

In to velja tudi za podjetja, ki ne plačujejo računov. Enostavno ni opravičila, da računa ne plačaš v roku. Če nimaš denarja potem ne naročiš blaga/storitev ali pa najdeš neko varjanto (kredit, dovolj dolg odlog).


Skratka, to pomeni naslednje.
Sklenjeno imaš pogodbo z naročnikom, v kateri je navedeno, kdaj in koliko ti bo plačal. Zdaj želiš zaposliti delavca, ki bo delo opravljal. Ker pa bi moral imeti denar za njegovo plačo na zalogi (v dovolj varni obliki), moraš vzeti posojilo. In ko ti naročnik plača, lahko posojilo vrneš. Nobeno posojilo ni brezplačno (ne glede na to, ali gre za kredit pri banki ali lastniški kapital...). Posledično bi (na račun varnosti zaposlenih) še dodatno obremenil podjetja.
Saj ni nemogoče, samo večje zahteve po kapitalu pomenijo, da bo podjetij in delovnih mest manj, tista ki bodo, bodo imela pa večje stroške financiranja.

Marat ::

Mr.B je izjavil:

Poldi112, da ti lepo enostavno povem, kako se dela pri nas.
Ustanoviš podjetje, plačaš en mesec plačo, nateguješ naslednji mesec delavce, da sej bo, še malo, samo to naredimo pa bo, po treh mesecih dajo firmo v stečaj, taisto stvar, in te osebe prodajo brez obveznosti preko svojega baypas podjetja. In teh Baypas podjetij je pri nas ogromno. Lahko bi ti dal primer Zidarja in SCT-ja, samo potem bi bil prepopulističen....In brilajntost zakona Marat, je ravno bila v tem, da je te zadeve blokiral na izvirnem grehu, in ni dovoljeval interpretacije :Neplačevanje prispevkov je Kaznjivo dejanje in .

Marat, Zalar je tisti ki je dal zakon v presojo ustavnemu sodišču, On niso sami od sebe to naredili, in zakon je reševal ravno problem, ki je vir vseh težav v gospodarstvu Slovenije, sploh na temo neplačevanja prispevka, in ta isti Zalar je dal v nujno obravnavo zakon, kjer je dolžnikom olajaš obremenitev do dolžnikov še za slabih 50%....V Financah je zelo dober članek na temo novega zalarjevega zakona...


A si si prebral ti sploh ta zakon? Novi ZGD govori o tem, da če gre podjetje v stečaj ali prisilno/prostovoljno poravnavo, potem lastnik podjetja in člani poslovodstva ne smejo ustanoviti več nobenega podjetja (mislim da za neko obdobje), razen če na sodišču dokažejo da niso bili krivi za težave podjetja (to pomeni da niso storili nič nezakonitega).

In kaj je problematično pri tem? To da zakon uvaja OBRNJENO DOKAZNO BREME! Kaj takega ni v nobeni drugi državi, tudi v tistih ne ki so jih SLS in kompanija pri predložitvi zakona podali kot primer. To je skregano s pravno državo kot jo poznajo zahodne demokracije! Mene ne moti da za neko obdobje nekomu (direktorju, lastniku ipd), ki je kršil zakonodajo, prepovejo ustanavljanje podjetij. Ampak šele po tem, ko se mu dokaže krivda na sodišču. Ker te stvari se lahko sankcionira že po SEDAJ veljavni zakonodaji. Ne pa da zdaj prepoveš ustanavljanje podjetja nekomu, ki NI KRŠIL zakonodaje, ni izigraval delavcev, ampak mu je podjetje šlo v stečaj ker pač ni bil več konkurenčen.

Zdej razlog zakaj se pa vseeno dogajajo nezakonitosti pri poslovanju podjetij, pa je v tem da naša sodišča delujejo prepočasi in so politično vplivni ljudje tudi dokaj varni pred njimi. Zato je treba reformirati slovensko sodstvo, ne pa sprejemati take butaste zakone, kot je bila ta Žerjavova novea ZGD.

IceIceBaby ::

Sklenjeno imaš pogodbo z naročnikom, v kateri je navedeno, kdaj in koliko ti bo plačal. Zdaj želiš zaposliti delavca, ki bo delo opravljal. Ker pa bi moral imeti denar za njegovo plačo na zalogi (v dovolj varni obliki), moraš vzeti posojilo. In ko ti naročnik plača, lahko posojilo vrneš. Nobeno posojilo ni brezplačno (ne glede na to, ali gre za kredit pri banki ali lastniški kapital...). Posledično bi (na račun varnosti zaposlenih) še dodatno obremenil podjetja.


Na račun varnoti celega podjetja. Če podjetje ne plačuje zaposlenih ni ravno stabilno, ljudje pa niso ravno motivirani. Ja, na račun varnosti oz. stabilnosti poslovanja je včasih treba plačati kak eur več. Ampak stabilna podjetja dolgoročno zmagujejo.

darkolord ::

razen če na sodišču dokažejo da niso bili krivi za težave podjetja (to pomeni da niso storili nič nezakonitega).
Ne me držat za besedo, ampak če se prav spomnim, ni samo tako, da moraš dokazati, da nisi storil nič nezakonitega, ampak da moraš dokazati, da si storil čisto vse, kar je bilo v tvoji moči, da do tega ne bi prišlo.

Sklenjeno imaš pogodbo z naročnikom, v kateri je navedeno, kdaj in koliko ti bo plačal. Zdaj želiš zaposliti delavca, ki bo delo opravljal
Po mnenju nekaterih si "nesposoben", če nimaš že prej dovolj rezerve, da boš delavcu ne glede na karkoli izplačeval plačo še vsaj 40 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

IceIceBaby ::

Kakiš 40 let. Plačaš tisto, kar si dolžan. To velja za poslovne partnerje za delavce. Če ne ustvariš niti toliko dodane vrednosti, da bi pokrival svoje dolgove si nesposoben in na trgu nimaš kaj iskati. V tem primeru propadeš ali pa se prostovoljno umakneš in začneš na novo. Z drugim poslovnim modelom ali celo v drugi panogi.

MuadDib ::

Pa kaj se sploh greste? Dvig minimalne place? Najprej je treba zmanjsat delo na crno, ukinit delo preko studentskih servisov, pol je treba uvest minimalno urno postavko za obcasna dela, minimalna placa je pa tak ze znana. Ko imamo to osnovo narejeno, je pa treba zacet predlagat podjetja, ki niso placala v roku, za stecaj!!! Ne pa cakat... pa rect 'saj bojo ze placali'... pa se caka po kako leto na denar!

Kar se tice pa delavca in pa rezervnega denarja na firmi; vsaka firma mora imet rezervo! Ze ko firmo odpres, moras imet za nekaj casa za placo... zase, pa se za koga, ce mas se koga zaposlenega. Ce tega denarja nimas, pac ne odpri firme!

Potem je pa se tukaj odnos do delavcev! Sam vidim da delavec, ki je na minimalki, vedno premalo naredi, ne glede na to kako dober in hiter je.

Pol pa pogledamo se te t.i. podjetnike... jamrajo da nimajo dovolj za place... ampak sami pa grejo lepo na dopust... ali pa si kupijo novo hiso... ali kaj podobnega... to je cisto javen slovenski sport!!! nategnit je treba delavca... to se zacne ze na najvisjem nivoju!!! jamranje da ni denarja... pa kalimerota spilat... zadaj pa razmetavat z denarjem... ce imas za vzor ze samo vlado, pol res nima smisla se verjet v taksno drzavo :(

pa lp!

darkolord ::

Kakiš 40 let. Plačaš tisto, kar si dolžan
Če zaposliš delavca za nedoločen čas (kar ga moraš, če dela več kot toliko časa zate), potem ga efektivno zaposliš do upokojitve, razen če se prej sam odloči, da bo šel stran (na kar pa se ne moreš zanašat).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

IceIceBaby ::

Ummm...ne. Lahko ga odpustiš praktično kadar želiš. Upoštevati je treba odpovedne roke pa postopek bi res lahko bil bolj enostaven, ampak se da.

jernejl ::

vsaka firma mora imet rezervo! Ze ko firmo odpres, moras imet za nekaj casa za placo... zase, pa se za koga, ce mas se koga zaposlenega.
Saj imajo rezervo. Vprašanje je, koliko bi je po tvojem morali imeti? Več? Koliko več? Za koliko časa (koliko plač vsem zaposlenim) bi morali imeti denarja na TRR? Oziroma v kakšni obliki bi po tvoje morala biti ta rezerva? Denar na TRR, terjatve do naročnikov, osnovna sredstva (nepremičnine, stroji...)?

Ce tega denarja nimas, pac ne odpri firme!

Potem bo pa manj podjetij in manj delovnih mest. Ali pa nobeno podjetje ne bo več zaposlilo delavcev, ampak bodo sodelovali kvečjemu z s.p.-ji. Bo pa moral vsak "delavec" odpreti s.p. in potem sam skrbeti za to, da bo imel dovolj rezerve, da bo lahko živel (če mu slučajno ne bodo plačali za njegovo delo).

Lahko ga odpustiš praktično kadar želiš. Upoštevati je treba odpovedne roke pa postopek bi res lahko bil bolj enostaven, ampak se da.

Treba je upoštevati večmesečni odpovedni rok, izplačilo odpravnine, poleg tega pa je postopek precej zapleten.
Kako pa lahko pričakujete recimo od enega majhnega s.p.-ja, ki sam dela v gradbeništvu in si v nekem trenutku zaželi dodatne pomoči in zaposli delavca, da bo imel ves čas na TRR 30.000eur rezerve za delavčeve plače, plače v času odpovednega roka in odpravnino?
In če želi delavca odpustiti ter v postopku ne narediti napake, rabi še pravno službo. Če pa v postopku naredi napako, ga delavec toži, potem ga mora pa podjetnik zaposliti nazaj ter mu izplačati vse plače za nazaj skupaj z obrestmi.
Ne hvala, potem pa raje ne zaposli nikogar.

IceIceBaby ::

Za koliko časa (koliko plač vsem zaposlenim) bi morali imeti denarja na TRR? Oziroma v kakšni obliki bi po tvoje morala biti ta rezerva? Denar na TRR, terjatve do naročnikov, osnovna sredstva (nepremičnine, stroji...)?


Saj sem napisal. Za cca 1 leto v kešu.

Potem bo pa manj podjetij in manj delovnih mest.


Jaz sem vedno za kvaliteto pred kvantiteto. Delavna mesta, kjer delavci ne dobijo plačano so slabša kot manj delovnih mest, kjer delavci redno dobijo plačilo.

Treba je upoštevati večmesečni odpovedni rok, izplačilo odpravnine, poleg tega pa je postopek precej zapleten.


Ja, postopek je preveč zapleten. Ampak, če znaš voditi firmo boš znal tudi odpustiti nekoga. Odpravnine in odpovedni roki so pač tvoj riziko, ki ga poznaš preden podpišeš pogodbo.

Kako pa lahko pričakujete recimo od enega majhnega s.p.-ja, ki sam dela v gradbeništvu in si v nekem trenutku zaželi dodatne pomoči in zaposli delavca, da bo imel ves čas na TRR 30.000eur rezerve za delavčeve plače, plače v času odpovednega roka in odpravnino?


Če ima enega zaposlenega ne rabi 30k. Kakšnih 10k je dovolj (če se ti zdi 10k na računu veliko, potem delaš nekaj narobe). Plače takih pomočnikov niso veliko nad jurja bruto, poleg tega pa so taki majhni s.p.ji veliko bolj prilagodljivi. Če mu fasade naenkrat ne grejo več se lahko v 1, 2 mesecih začne polagati ploščice in knauf.

jalovec09 ::

Mati je izjavil:

Naj trg poskrbi za minimalne plače.
Sposobnega, iznajdljivega, marljivega delavca se zelo zelo težko dobi. In, če se ga dobi se ga dobro plača.



...se hecaš...dobro zasluži, če fuša poleg redne službe.

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

IceIceBaby je izjavil:


Jaz sem vedno za kvaliteto pred kvantiteto. Delavna mesta, kjer delavci ne dobijo plačano so slabša kot manj delovnih mest, kjer delavci redno dobijo plačilo.


Daj razloži malo, zakaj je to boljše? Saj delavci večinoma dobijo plačano, samo z zamudo (tu izgoriramo nategovalske firme, o katerih govori MrB, ampak debatiramo o normalnih firmah, ki nimajo za plače, ker same niso dobile priliva za opravljeno delo).

Kako je bolje za državo, da ima manj delovnih mest, če ima več kot 10% brezposelnost in ji procent aktivnega prebivalstva vztrajno pada? In kako je za delavca bolje, da izgubi službo, kjer mu plača mesec ali dva zamuja, alternativa je pa da nima plače in čas zabija z iskanjem službe?

Glej koliko ljudem plača zamuda? Jaz jih poznam vsaj 20 iz več kot 10 različnih podjetih. Ugani koliko jih je iz tega razloga zapustilo službo?

Tako da svojo kvaliteto si lahko kar nekam vtakneš.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jalovec09 ::

Tu imate rešitev, država pobere samo pri plači 60% in ne cca 26% kot je omenjano + davek v trgovinah....

Stroški delodajalca za zaposlenega, tisti ki imate firmo.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Delavna mesta, kjer delavci ne dobijo plačano so slabša kot manj delovnih mest, kjer delavci redno dobijo plačilo.
Ampak a so delovna mesta, kjer delavci par let dobivajo solidno plačo, potem pa ne več, slabša od tega, da bi tej delavci bili ta čas brezposelni na socialni pomoči in breme države/državljanov?

če se ti zdi 10k na računu veliko, potem delaš nekaj narobe
Na začetku je 10k "viška" kar veliko. Vsaj če jih moraš sam pridelati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

IceIceBaby ::

Daj razloži malo, zakaj je to boljše? Saj delavci večinoma dobijo plačano, samo z zamudo (tu izgoriramo nategovalske firme, o katerih govori MrB, ampak debatiramo o normalnih firmah, ki nimajo za plače, ker same niso dobile priliva za opravljeno delo).


Zato, ker je zamujanje s plačami pomeni, da je v firmi nekaj resno narobe. Ko v enačbo vključiš še nezadovoljstvo zaposlenih zaradi zamud je stanje še slabše. Tole "večinoma dobijo plačano" pa "z zamudo" pomeni, da bo firma slej ko prej propadla.

Boljše je, da zaposleni čim prej zapustijo takšno firmo in svoje delo prodajo podjetju, ki bo znalo narediti nekaj koristnega.

Kako je bolje za državo, da ima manj delovnih mest, če ima več kot 10% brezposelnost in ji procent aktivnega prebivalstva vztrajno pada?


Fiktivno zbijanje brezposelnosti ni ravno produktivno. Delovno mesto, kjer ne dobiš plače ni vredno nič.

In kako je za delavca bolje, da izgubi službo, kjer mu plača mesec ali dva zamuja, alternativa je pa da nima plače in čas zabija z iskanjem službe?


Namesto 8 ur neplačanega dela lahko porabi 8 ur za iskanje nove službe, kjer bo njegovo delo dejansko koristno uporabljeno.

Glej koliko ljudem plača zamuda? Jaz jih poznam vsaj 20 iz več kot 10 različnih podjetih. Ugani koliko jih je iz tega razloga zapustilo službo?


Jaz vem za primere, ko so ljudje po pol leta delali zastonj. Pa takšne, kjer jim po več let niso plačevali prispevkov itd. Dovolj so neumni, če vztrajajo v takih firmah, kjer jih vsak dan skrbi, če bodo videli tistega minimalca ali ne. Tukaj so v veliki meri krivi delavci sami, ker se pustijo zajebavat na vseh koncih.

Ampak a so delovna mesta, kjer delavci par let dobivajo solidno plačo, potem pa ne več, slabša od tega, da bi tej delavci bili ta čas brezposelni na socialni pomoči in breme države/državljanov?


Ne, če par let dobivaš plačo je seveda OK. Ampak jo moraš dobivat na TRR, ne samo na papirju oz. še to ne. Slabo je, če delavci zabijajo svoj čas pa za to ne dobijo plačila.

Na začetku je 10k "viška" kar veliko. Vsaj če jih moraš sam pridelati.


Minimalni ustanovni kapital za d.o.o. je 7500. "Slabost" s.p.ja je, da tega kapitala ni, ampak pomoje nimaš kaj siliti v posel in zaposlovati, če nimaš tega denarja.

Poldi112 ::

Še enkrat, govorimo o firmah, kjer plača zgolj zamuja zaradi posledice krize (banka ne da premostitvenega kredita, stranke ne plačujejo). Zaposleni razumejo, da je kriza. Dosti jih je tudi mirno sprejelo znižanje plače (dostikrat kar pavšalno -20% za celo firmo). Tisti ki niso, so pač prvi šli na zavod.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

IceIceBaby ::

Še enkrat, govorim o tem, da morajo firme imeti nek buffer, ki prepreči take situacije in omogoča rast tudi v krizah.

Tukaj so firme enako neumne kot ljudje, ki več mesecev delajo zastonj. Če ti stranka ne plačuje potem to ni stranka. Tako stranko čim prej odsloviš in najdeš novo, ali pa se zavaruješ z avansom. Naj gre nategovati koga drugega, ti pa tačas pregledaš poslovni model in narediš ustrezne prilagoditve.

Če dopuščaš neplačila in če si sam neplačnik se pa potegne plaz in dobimo stanje kot je trenutno pri nas. Vsi bi nekaj delali pa se šli biznis. Ko zmanjka za plače je pa kriva kriza, pa ko zmanjka za račune tudi, pa ko kdo hoče plačano po predračunu ali v nekaj dneh je tudi nenormalen, vse se dela z odlogi vsaj 1 mesec, pri trgovinah pa manj kot 3 mesece sploh ne obstaja.

Jebeš tako podjetništvo. Slovenski podjetniki bi morali kdaj v nemčijo ali avstrijo na kak tečaj. Gor so neizprosni pogajalci, ko se gre za cene in pogoje. Ko je enkrat dogovor sklenjen pa plačila ne zamujejo niti za 1 dan.

SasoS ::

850K zaposlenih * 2000 EUR (cirka bruto-bruto povprečna plača + stroški) * 12 mesecev = 20,4 MILJARDE EUR. Iz glave sta to 2 in pol proračuna cele države. Denar, ki bi bil "zaklenjen" v rezervah....kaj bi to pomenilo za gospodarstvo ti najbrž ni treba posebej razlagat.

IceIceBaby ::

kaj bi to pomenilo za gospodarstvo ti najbrž ni treba posebej razlagat.


Stabilno gospodarstvo in manjšo odvisnost od bank ter državnih pomoči?

darkolord ::

Stagnacijo tudi v dobrih časih.

Ko je enkrat dogovor sklenjen pa plačila ne zamujejo niti za 1 dan.
To seveda ni res.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

IceIceBaby ::

Stagnacijo tudi v dobrih časih.


Po tvoje je edina varjanta za rast podjetja poraba vseh razpoložljivih sredstev pa pomožnosti še močno zadolževanje?

darkolord ::

Seveda ne vseh. Ampak če bi vsi samo sedeli na vsem denarju, ki so ga dobili (in dali od sebe samo tisto kar je nujno potrebno), kaj misliš, da bi se zgodilo? Stabilno gospodarstvo? Yeah, right.

Konkretno je trenutno zelo velik problem pri okrevanju gospodarstva to, da banke sedijo na svojem denarju in ga ne posojajo (oz. precej bolj nerade).

IceIceBaby ::

Kdo pravi, da sediš na vsem denarju? Letno plačo ti morajo zaposleni ustvariti v enem kvartalu. Ostalo gre lahko za rast.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdo je bolj kriv? (Politika:Gospodarstvo:Delavci) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10313160 (11155) Mato989
»

Francija omejila popoldansko službeno elektronsko pošto (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22351834 (45341) antonija
»

Delitev dela dobička odslej obvezna (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55364901 (56280) TESKAn

Več podobnih tem