» »

Ubuntu pripravlja nov menijski vmesnik HUD

1
2
3

c0ck4m0u53 ::

Cold1 je izjavil:

...In točno to uporaba cli pri reševanju težav odpravi vso zmedo, ki nastane pri uporabi grafičnega vmesnika, ker postane nepomemben dejavnik.

Uporabniki GUI-jev bi se izrazili ravno obratno: in točno ta uporaba namiznega vmesnika odpravi vso zmedo, ki nastane pri tekstovnem konzoli, ker le ta postane nepomemben dejavnik.


Samo, da se težavo reši oziroma, da neko nastavitev spremenimo je po mojem mnenju še vedno hitreje zadevo urediti preko terminala. Preprosto zato, ker ima to "postavko", ki je srž problema oziroma nastavljivosti, vsak grafični vmesnik v linuxu postavljeno na drugem mestu. Posledično je torej pot do željenega cilja vsakič drugačna za kde, gnome, xfce... Vsemu temu pa se lahko izogneš z uporabo terminala. Seveda, pa je možno, da težavo rešiš tudi z uporabo grafičnega vmesnika.

Aston_11 ::

Ja in to je za pravoverne uporabnike 7 napačno. Biti mora samo grafičen način, če ne si za kačami.

Bor H ::

Nisem nikoli trdil da je Linux slab, ampak za večino ljudi je isti k. kaj uporabljajo, ne prenesem pa pljuvanja čez Winse ker jih je treba skos štelat, jst jih ne, pa delajo, formatiram ko menjam disk, nič bolj pogosto. Aja, pa enkrat sm ker mi je želja po dual bootu sesula inštalacijo. Ups. In Win7 niso nč bolj šminka kot Unity v tazadnjem Ubuntuju, ki ne vidim v čem je boljši od Sedmice.

Aston_11 ::

Ja pol pa kaj se obremenjujete s temi qurčevimi linuxi -tema je hud v linuxu, ne v oknih.

Bor H ::

Indeed, jst sm prišel v temo, ker me skrbi da se bo s HUDom prijaznost do novincev na dolgi rok poslabšala, tega pa mislim da noben ne želi, ostalo sem samo sledil...

jype ::

Bor H> formatiram ko menjam disk, nič bolj pogosto

Ja, jaz tudi, le da mi pri tem ni treba porabiti 40 ur časa, da bi ponovno uredil okolje, ki sem ga vajen, temveč zgolj skopiram domači imenik s starega diska in poženem dpkg -l | awk '{print $2}' > packagelist na stari mašini in apt-get install $(cat packagelist) na novi, pa je urejeno.

Ker moram vzdrževati tudi računalnike drugih, kjer so Windows nujni, ker določene nesposobne softverske hiše ne znajo več pisat softvera, ki bi bil prenosljiv, se še kako dobro zavedam, kako boleče je, kadar Windows ne delujejo tako, kot Microsoft pravi, da bi morali, WARRANTY, EXPRESS OR IMPLIED, je pa pri obojem isti.

Bor H ::

Zanimivo, GUI si postavim v cirka 15 klikih, programe pa pol doinštaliram po potrebi, jemljem to tudi kot dober način čiščenja potrebnih stvari na PCju.

jype ::

Bor H> Zanimivo, GUI si postavim v cirka 15 klikih

Ja? Pri meni že download 400 gigabajtnega HP printer driverja traja kak mesec :|

Bor H ::

Imam HP mrežni printer in se postavi brez dodatnih driverjev, driverje rabim samo za scaner na njem, dejansko odkar imam W7 imam z driverji tolk mal opravka da je kr smešn.

Cold1 ::

Samo, da se težavo reši oziroma, da neko nastavitev spremenimo je po mojem mnenju še vedno hitreje zadevo urediti preko terminala.

Ne. Ljudje se v tekstovnih vmesnikih ne znajdejo, preverjeno na tisoč in en način v preteklih dveh desetletjih.

Je pa res, da obstajajo ljudje,ki slabo dojemajo GUI-je (vem, ker sem kakega takega videl v živo) - le ti tipično nimajo težav s CLI-jem (sicer anekdota, pa vseeno).

-------------------------------

Problem je v nazivni usmerjenosti Ubuntuja v večino, v normalne uporabnike, CLI je tukaj popolnoma nesprejemljiv, spreminjanje GUI-jev v nekaj kar še najbolj spominja na CLI pa konkretna napaka.

Ampak OK, Ubuntu se tako ali tako poslavlja (počasi, pa vztrajno), nekje sem celo bral malo teorijo zarote, po kateri naj bi Shuttleworth nalašč uničeval vmesnik, da bi sabotiral lastno distribucijo, oziroma čim bolj zmanjšal število uporabnikov.
Zakaj? Zato ker bi se potem lahko relativno dostojanstveno umaknil iz financiranja in vodenja projekta, z izgovorom, da so se uporabniki pač "odločili drugače".
Je pa to zgolj teorija zarote, bolj malo verjetna, IMO; po mojem ga pri Ubuntuju preprosto serjejo.

Maystr ::

Kolikor sem se jast ubadal z distribucijami Linuxa je glavni problem hroščatost, nestabilnost in nezloščenost, ne pa gui in cli. Vedno ko pride nakaj novega je zadeva praktično neuporabna za kolikor toliko resno delo. S časamo ko stvari popravijo zadeva postane zastarela in potem si postalvjen pred dejstvom ali uporabljaš stabilne zastarele stvari ali pa poskušaš nove in ob tem izgubljaš živce in čas.

Cold1 ::

@Jype
Super ne, da so pri Microsoftu krivi za HP-jevo nesposobnost.
Aja, saj res... niso.


@Maystr
Zahvali se tistim, ki zahtevajo, da je Linux zasnovan tako, da ne podpira zaprtih in stabilnih gonilnikov in programov - to počnejo v imenu tvoje svobode (ali vsaj tako govorijo).

jype ::

Cold1> Ne. Ljudje se v tekstovnih vmesnikih ne znajdejo, preverjeno na tisoč in en način v preteklih dveh desetletjih.

Ni se jim treba nič znajt, ker tekstovnih vmesnikov ne uporabljajo oni, temveč tisti, ki skrbi za računalnik.

Cold1> Super ne, da so pri Microsoftu krivi za HP-jevo nesposobnost.

Razvijalci Linuxa in distribucij tudi niso krivi za nesposobnost proizvajalcev hardvera, Microsoftovo nesposobnost portat MS Office na Linux in nesposobnost ustvarjalcev igric, ki ne znajo uporabljati prenosljivih knjižnic.

Cold1> Zahvali se tistim, ki zahtevajo, da je Linux zasnovan tako, da ne podpira zaprtih in stabilnih gonilnikov in programov - to počnejo v imenu tvoje svobode (ali vsaj tako govorijo).

Tako mora biti, ker sicer je to le še en neuporaben sistem.

Če ne bi bilo tako, bi bil tržni delež Linuxa manjši od več kot 90% na HPC trgu in manjši od 80% na strežniškem trgu, ter manjši od 50% na mobilnem in embedded trgu.

Desktop je pa itak samo še browser, vse ostalo je pa nepomembno.

Cold1 ::

Ni se jim treba nič znajt, ker tekstovnih vmesnikov ne uporabljajo oni, temveč tisti, ki skrbi za računalnik.

A res, kdo pa je to? Ne res, daj povej, kdo je ta, ki hodi od hiše do hiše, ter se prismuka ljudem v sobo in "poskrbi" za njihov računalnik?

Dedek Mraz? Palček Smuk? Da ni kakšen tat?


Razvijalci Linuxa in distribucij tudi niso krivi za nesposobnost proizvajalcev hardvera...

Seveda so; na voljo so predvsem zaprti gonilniki (tudi za Okna), naloga razvijalcev Linuxa je, da poskrbijo da bo le ta imel stabilne vmesnike (ker ne bo možno prilagajati gonilnikov) - tako se bo proizvajalcem splačalo narediti gonilnike enkrat in vedeti, da bodo delovali čez celotno življensko obdobje izdelka.

(Okna 7, recimo, podpirajo gonilnike za Visto in v nekaterih primerih tudi za XP - zato stara strojna oprema deluje na njih.)


...Microsoftovo nesposobnost portat MS Office na Linux...

Pisarnini dokumentni formati so odprti, OOo/LO/WTFOO lahko brezhibno podpre docx, pptx in xlsx; pa tega v skupnosti ne želijo narediti.

(Za Okna je na voljo kar nekaj konkurenčnih pisarniških paketov, ki podpirajo MS-ove formate.)


...nesposobnost ustvarjalcev igric, ki ne znajo uporabljati prenosljivih knjižnic.

Razvijalci so torej krivi za porazno delovanje grafičnega in zvočnega podsistema, za vsiljeno nezdružljivost, za odsotnost gonilnikov?

In po takem odnosu se skupnost še čudi, da ni interesa za prenos programov...

(S tem da je tu še mali problem v uporabnikih, ki ne želijo plačevati programske oprem - koda mora biti vendarle svobodna, se reče, zastonj.)


Tako mora biti, ker sicer je [Linux] le še en neuporaben sistem.

To je tako ali tako, ker nima (dovolj obsežne) podpore - nima pa je ravno zaradi takega fanatizma.


Če ne bi bilo tako, bi bil tržni delež Linuxa manjši od več kot 90% na HPC trgu in manjši od 80% na strežniškem trgu, ter manjši od 50% na mobilnem in embedded trgu.

S tem da si za Linux razglasil vse, kar mu je le od daleč podobno, ter nalašč prezrl, da za nekatere od teh trgov ni na voljo dovolj podatkov.

Rečeno drugače - tržni deleži Linuxa so po vsej verjetnosti konkretno manjši od teh številk.


Desktop je pa itak samo še browser, vse ostalo je pa nepomembno.

Ta mem sicer rad ponavljaš, a ne zgolj da ne drži, celo vsak dan manj resničen je - tebi tako ljube spletne aplikacije so na napravah še precej manj vzdržne kot na PC-jih (pa že na teh so dostikrat ne-prebavljive), platformam lastnih aplikacij je tako kvečjemu vse več, ne pa vse manj.

Namizne (ali tablične, če želiš) aplikacije se kvečjemu krepijo, spletni ponudniki pa so pod vse večjim pritiskom zaradi zlorab zasebnosti (upravičeno).

Zvezdica27 ::

lp,

mislim da bom 12.04 naložil. Tole obeta, sploh sedaj ko sem se ful navadil global menijev in unityja (sem rabil...). Če bodo porihtali še nekaj neumosti v jedru nad 3.15, kar morajo (moduli za wireless kartice)...

Tale HUD mi je pošteno všeč.

Kar se pa tiče CLI pa je tako, da je za določene stvari nadmočna. V GNu/Linux bi morali za userje porihtati druge stvari.

in še na temo: žal ubuntu ni več prijazen do starejših ali najnovejših compov/hardwara s tem unityjem. Za te bo best bet kak xubuntu ali kubuntu ali pa kaka druga distribucija (morda mint). Je pa vsaj dolgoročno edini težkokategornik. Pač smo v prehodnem obdobju.

zz

jype ::

Cold1> A res, kdo pa je to? Ne res, daj povej, kdo je ta, ki hodi od hiše do hiše, ter se prismuka ljudem v sobo in "poskrbi" za njihov računalnik?

Jah, ko namestiš Linux, dobiš poleg tudi Linux Fairy, ki vse to uredi. Na Windows ti mora pa sosedov mulc ukrast, inštalirat, pa vsake tri mesce reinštalirat.

Cold1> (S tem da je tu še mali problem v uporabnikih, ki ne želijo plačevati programske oprem - koda mora biti vendarle svobodna, se reče, zastonj.)

Sinko, pojma nimaš, kaj besede, ki jih uporabljaš, pomenijo.

Cold1> Rečeno drugače - tržni deleži Linuxa so po vsej verjetnosti konkretno manjši od teh številk.

Ne, konkretno višji so, ker so to stare številke.

Cold1> S tem da si za Linux razglasil vse, kar mu je le od daleč podobno, ter nalašč prezrl, da za nekatere od teh trgov ni na voljo dovolj podatkov.

Ti kar konkretno povej, da ne bomo slepomišili.

Cold1> Ta mem sicer rad ponavljaš, a ne zgolj da ne drži, celo vsak dan manj resničen je - tebi tako ljube spletne aplikacije so na napravah še precej manj vzdržne kot na PC-jih (pa že na teh so dostikrat ne-prebavljive), platformam lastnih aplikacij je tako kvečjemu vse več, ne pa vse manj.

A, zato je slo-tech aplikacija tako priljubljena v primerjavi z uporabo foruma skozi brskalnik!

34054 ::

Cold1 je izjavil:

GNU/Linux ni namenjen samo za ljubitelje ukazne vrstice.

Seveda je.
Ravno dejstvo, da se uporabniki Linuxa sploh zavedajo, da obstaja tudi tekstovni vmesnik, ter ga za povrhu še hvalijo, potrjuje usmerjenost Pingvina v CLI.


Že dolgo ima GUI ki je čisto primerljiv z OSX ali Windows.

Ne.


Če pa ima ukazna vrstica uporabnosti, pa je to zgolj prednost.

Tudi tiskanje izpisa konzole je zgolj in samo prednost, papir pač ne utripa tako kot katodni zasloni - se pa sprašujem kako to, da nihče ne izrablja te "prednosti" (in je na Oknih in Macu tudi nikoli ni).


Zdi se kot da se v zadnjem času dogaja cela (r)evolucija uporabniških vmesnikov za osebne računalnike, in prav je tako.

Ja, če imaš v mislih Okna 7/8 ali iPad, drugače pa niti ne.


Poznam tudi ljudi ki se zavedajo da obstaja konzola na OSX, in jo tudi aktivno uporabljajo, pa kaj?

Glede vmesnika pa imaš prav, ni primerljiv, je že namreč kar nekaj časa veliko boljši. Windows itak že nekaj let vztrajajo na vmesniku ki ima malo skupnega z uporabnostjo, - vsak naslednji korak pa je bolj in bolj čudaški.
Medtem ko se splet, brskalniki in ostali OSi vse bolj usmerjajo v preprostost in preglednost se Windows obrača stran:

 Windows 8 Explorer

Windows 8 Explorer

Cold1 ::

Jah, ko namestiš Linux, dobiš poleg tudi Linux Fairy, ki vse to uredi.

Ja tej vili se reče spletna podpora po forumih, kjer dobi uporabnik besedilo, ki ga ne razume, ga vnese v konzolo, ki je ne razume, nato pa upa da bo rešitev delovala.
Ter, da pisec besedila ni bil zlonameren.


Na Windows ti mora pa sosedov mulc ukrast, inštalirat, pa vsake tri mesce reinštalirat.

V tvoji fantaziji, v realnosti pa pridejo Okna z računalnikom, in to je bolj ali manj tudi konec zgodbe (razen če odpove strojna oprema, v tem primeru se kliče na servis, ne pa mulca).


Sinko...

Če želiš da dedujem po tebi, mi boš moral poslati svoje podatke, pa na občini se bova morala oglasiti...

...pojma nimaš, kaj besede, ki jih uporabljaš, pomenijo.

O, še kako vem za kaj se gre pri GNU/GPL-u, ampak ti kar živi v fantazijah če želiš (pa čeprav ti je v resnici kristalno jasno, da se gre zgolj za skupek paranoje in grabežljivosti, odvisno od osebe/organizacije).


Ne, konkretno višji so, ker so to stare številke.

Niso stare, izmislil si si jih pred kako uro.

Ti kar konkretno povej, da ne bomo slepomišili.

Pa ne da namiguješ, da boš končno navedel vir? Nezaslišano!


A, zato je slo-tech aplikacija tako priljubljena v primerjavi z uporabo foruma skozi brskalnik!

Slo tech je navaden dokument, dokler ne vklopiš JavaScripta (in piškotkov), koliko ljudi pa ga? Z namenom prijave in dejanske uporabe?

Ali pa si morda zatiskaš oči pred dejstvom, da je ključna sposobnost FF-ja ravno poganjanje razširitev, ki blokirajo programatične sposobnosti spleta (noscript idr.).

Kar se mene tiče je IE izgubljal uporabnike ravno zato, ker ni privzeto blokiral spletnih aplikacij in jih omejil na nivo dokumenta.

------------------------

@VxMxPx
Tvoj argument je torej, da ti Okna niso všeč?
OK.

Večini (95%) uporabnikov pa so, nobenega razloga ni, da bi se MS postavil na glavo zaradi okrog 0.8% uporabnikov, ki preferirajo UNIX/Linux/CLI.

jype ::

Cold1> in to je bolj ali manj tudi konec zgodbe

Če računalnik krasi zaključeno podobo dnevne sobe ali kabineta, potem brez dvoma.

Cold1> Pa ne da namiguješ, da boš končno navedel vir? Nezaslišano!

Mobile: http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1...

Mainframe: http://mediaproducts.gartner.com/reprin...
Virtualizacija: http://arstechnica.com/business/news/20...
Ballmer je leta 2008 pojamral, kako Linux teče na več kot 60% vseh strežnikov, delež pa hitro raste:
http://www.pcworld.com/businesscenter/a...

HPC: slika pove vse:


Cold1> Ali pa si morda zatiskaš oči pred dejstvom, da je ključna sposobnost FF-ja ravno poganjanje razširitev, ki blokirajo programatične sposobnosti spleta (noscript idr.).

Haha, kdo je v kameni dobi?

Ključna sposobnost FF-ja je ravno v poganjanju _mojega_ programja, ki slo-tech naredi prijazen uporabniku, ne glede na njegove snovalce.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Cold1 ::

Ključna sposobnost FF-ja je ravno v poganjanju _mojega_ programja...

Ki ni spletno programje - namizno je, in tako sva prišla do tiste točke, ko se izkaže. da že vseskozi zastopaš koncept namiznih aplikacij.

Le zakaj bi le te imenoval "spletne"? Aja saj res, zaradi mema o spletnem brskalniku, ki da bo premagal MS (le kaj bi brez bajk in povesti iz ust Netscapeovih pravljičarjev).

jype ::

Cold1> Ki ni spletno programje - namizno je

Ja? Od kdaj je pa javascript "namizno programje"?

Cold1> Le zakaj bi le te imenoval "spletne"? Aja saj res, zaradi mema o spletnem brskalniku, ki da bo premagal MS (le kaj bi brez bajk in povesti iz ust Netscapeovih pravljičarjev).

Kaj pa ljudje počnejo v Windows? Uporabljajo storitve brskalniku, kot jih tudi ti zdajle, ko to bereš.

Chymera ::

Malo nazaj na originalno novico:
Zadeva spet po eni strani ni neka nova iznajdba ampak v OS X obstaja ze kar nekaj let (problem je le da veliko uporabnikov ne ve da je sploh tam) in mi je ze kar nekajkra prav prisla.

 "HUD" in OSX

"HUD" in OSX

jype ::

Huh? Ne vedo, da obstaja spotlight? Kako pa potem naredijo "cloverleaf-space terminal enter"?

Jaz si dela z maci sploh ne predstavljam brez tega.

Chymera ::

kar vidis na sliki ni spotlight v smislu "cloverleaf-space" ampak search box v help meniju. Spotlight sam ti ne isce po meijih.

Cold1 ::

Glede tržnega deleža Linuxa:

Mobile: Gartner Linuxa ne omenja, možna je zgolj kategorija "other" ki obsega 0.9%, tudi če se gre zgolj za Linux telefone, je jasno da se gre za obskurnega igralca v mobilni igri.

(Ali pa si morda želel povleči dobri stari trik, kjer se Android razglsi za Linux?)

Mainframe: tvoja povezava ne deluje, žal.

Pri Virtualizaciji navajaš Arstechnico, tam zasledimo take cvetke:

Netcraft, which surveyed more than 485 million websites this month, credits Apache with 65.05 percent of Web servers compared to 15.73 percent for Microsoft's IIS (Internet Information Services).

S tem da Apache deluje tudi na Oknih, temu primerno je morda celo 80% spletnih strežnikov Okenskih (it's a strech methinks, but you can never know); rečeno drugače, tudi če je OS Linux, je povsem nepomemben, pomembno je zgolj tisto kar teče na njem (govoriti da se gre za zmago Linuxa, bi bilo povsem brezpredmetno, četudi bi le ta poganjal večino Apache strežnikov).


It's a different story entirely for Microsoft in the enterprise server market ... Windows Server accounted for 71 percent of all second quarter server shipments, with revenue of $5.9 billion representing 45.5 percent of worldwide revenue. The rest of the market is split among Linux, mainframes, Unix and others.

71% ima MS, huda prednost, ki jo ima Linux, ki si torej deli preostalih 29%, res huda... aja ne, ne, prednost imajo Okna, ti šment (ki so, mimogrede, tudi konkretno cenejša od konkurence).

Tisti članek iz leta 2008 pa je povsem nepomemben, že zgolj zato ker lahko Ballmer na raznih banketih reče kar mu ustreza, efektivno si navedel navadno govorico.

Ampak hej, če Ballmer pohvali Linux (na nekem banketu), ga je kar naenkrat vredno citirati in upoštevati, mar ne.

-----------------------------------

Ja? Od kdaj je pa javascript "namizno programje"?

Namizno programje je tisto, ki ga po svoji volji nameščaš in poganjaš na svojem računalniku; spletno pa tisto, ki ga izvedeš po volji spletnega ponudnika.

(Je pa javascript seveda noro slaba ideja, ampak v miru lahko uporabiš kaj manj počasnega...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

jype ::

Chymera> kar vidis na sliki ni spotlight v smislu "cloverleaf-space" ampak search box v help meniju. Spotlight sam ti ne isce po meijih.

A, prima, nekaj povsem drugega. Hvala.

Cold1> (Ali pa si morda želel povleči dobri stari trik, kjer se Android razglsi za Linux?)

Bom posnel enega novejših androidov, da boš imel razlog celo noč stiskati zobe.

Cold1> 71% ima MS, huda prednost, ki jo ima Linux, ki si torej deli preostalih 29%, res huda... aja ne, ne, prednost imajo Okna, ti šment (ki so, mimogrede, tudi konkretno cenejša od konkurence).

Neumnost. 71% se nanaša na število strežnikov, ki tovarno zapustijo z nameščenim OSom. Torej domači strežniki za dedke in babice, ki le-teh ne nameščajo sami, saj vsi ostali operaterji to počno že zaradi higiene.

Cold1> Mainframe: tvoja povezava ne deluje, žal.

Ja, Gartner nima Linuxa, pol pa ne dela.

Cold1> S tem da Apache deluje tudi na Oknih, temu primerno je morda celo 80% spletnih strežnikov Okenskih

Ne govorimo o Apache, temveč o Linuxu. Apache strežniki so sicer številni, a Linux strežniki so bistveno številčnejši.

Cold1> Pri Virtualizaciji navajaš Arstechnico, tam zasledimo take cvetke:

Če se ne sklada s tvojimi ideološkimi zablodami je torej cvetka? No, poskrbel bom, da boš kmalu ves v rožicah!

Cold1> Namizno programje je tisto, ki ga po svoji volji nameščaš in poganjaš na svojem računalniku; spletno pa tisto, ki ga izvedeš po volji spletnega ponudnika.

Imaš mnoge nenavadne predstave. Spletno programje je programje, ki teče v brskalniku.

Cold1> (Je pa javascript seveda noro slaba ideja, ampak v miru lahko uporabiš kaj manj počasnega...)

Imaš kak primer?

jype ::



Skratka, Android _je_ Linux, pa če se vaša gnada postavijo na reč, ki jo nosijo namesto glave.

driver_x ::

HUD bi bil vsekakor dober kot dopolnilo k obstoječim menijem, me pa malo skrbi, kako bi zadeva delovala na moji konfiguraciji, kjer zaradi uporabe dveh velikih monitorjev ne morem uporabljati ATI-jevih gonilnikov ampak (počasne) odprtokodne.

Aston_11 ::

Toliko grafično potraten pa hud ni. Meni dela na integrirani intelovi grafiki HD2000, ne vem pa, kakšne gonilnike imam za to. Vsekakor slabša grafa kot tvoja neintegrirana.

driver_x ::

Pri meni so problem driverji. Dokler sem uporabljal originalne ATIjeve je vse delovalo dovolj hitro, potem pa sem nadgradil v Ubuntuja 11.10 in ugotovil, da ATIjevi driverji ne podpirajo več virtualnega zaslona večjega od neke velikosti, kar pa moja konfiguracija presega - pa nimam nobene eksotike, le prenosnik + FullHD monitor. Tako sem ostal na odprtih driverjih, ki so vredni ravno toliko, kolikor stanejo. Saj delati se da, le opravila, kot so preklapljanje programov z alt+tab delujejo v slow motionu. Drugače pa te Intelove integrirane grafike niti niso tako slabe, na enem drugem računalniku (in drugem OS-u!) uporabljam Intel HD Graphics 3000, pa deluje vse čisto spodobno, še Grand Theft Auto teče gladko.

jan_g ::

Cold1 je izjavil:

Ko se bo sprejelo to delitev na Linux/CLI na eni, in Okna/GUI na drugi strani, ter bodo nekateri navdušenci iz manjšine že enkrat jenjali prepričevati večino, da je ukazna vrstica mana iz globočin '70 let preteklega stoletja (namig: ni mana, ampak vmesnik, ki so ga diktirali tiskalniki in tedanje tipkovnice) pa bomo lahko prenehali z velikim zmešanim memom o uporabnikom prijaznem Linuxu.


Jaz tudi na macu redno in intenzivno uporabljam terminal + tmux. In to pričakujem od vsakega modernega OS-a. Nobena delitev ni potrebna, spodoben OS mora biti zmogljiv v vseh pogledih. Pa naj bo linux ali mac ali kaj drugega.

BigWhale ::

Redorange je izjavil:

Zafrknili so se z unity in zdaj v paniki delajo nekaj novega (podobno kot dela Nokia in RIM z OS-i)
Če mislijo da bom tipkal besedo za vsak ukaz (resize, crop,...) jah ciao, hvala lepa.
Undo > z miško iščem po seznamu in kliknem ukaz,... sej imam še več dela kot z win 3.1


V cem so se zafrknili?

HUD je za power-userje. Taksne, ki ze itak delajo z eno roko na tipkovnici in eno na miski ali pa kar z obema rokama na tipkovnici. AutoCad ima vgrajeno ukazno vrstico ze od takrat, ko je vecina slo teharjev lulala v plenice. Dobesedno. Pa jo poweruserji se kar uporabljajo.

Mark je ze povedal, da meniji ne bodo izginili ampak bo zaenkrat HUD le dopolnilo. Ce ga ne potrebujes, ga ne uporabljas. A to boli? "Discoverability" je eden izmed aspektov na katerih trenutno Canonical dela in ze samo zaradi tega ne bodo menijev kar ven zabrisali.

BigWhale ::

driver_x je izjavil:

Pri meni so problem driverji. Dokler sem uporabljal originalne ATIjeve je vse delovalo dovolj hitro, potem pa sem nadgradil v Ubuntuja 11.10 in ugotovil, da ATIjevi driverji ne podpirajo več virtualnega zaslona večjega od neke velikosti, kar pa moja konfiguracija presega - pa nimam nobene eksotike, le prenosnik + FullHD monitor.


Huh? Resno? Jaz uporabljam 1680x1050 + 1600x1200. Dvomim, da ne bi podpirali 2x FullHD locljivosti. Bi se kdo ze zbunil.

Imas kak link do kaksnega buga entrija oz jamrarije na kakem forumu? :)

murmur ::

Cold1 je izjavil:

------------------------------------------

Grafično okolje pri vseh sodobnih distribucij Linuxa je, kar se zmogljivosti tiče, popolnoma primerljivo z okoljem Windows in OSX.

Jasno, ravno zaradi tega se uporabniki Oken tako pritožujejo zaradi zanič vmesnika kadar preizkusijo Linu... ne... čakaj malo, če bi imel pingvin res primerljiv vmesnik, potem pritožb ne bi bilo, ali pa bi bile uravnotežene s pohvalami - posledično bi Linuxu rasel tržni delež (tako pa mu zadnjih 15 let stagnira, oz. celo rahlo pada).


Povprečen uporabnik, ki že ima nameščen in skonfiguriran sistem ne bo rabil uporabljati konzole.

Jasno, zato se vedno zapiše konzolne ukaze, kadar kdo sprašuje po pomoči - ker je ni treba uporabljati, tako bolj za hec se jo privleče na dan, ker je vendarle tako kunštna, da si Linuxaši ne morejo pomagati, da je ne bi venomer omenjali.


Ne rečem, da to velja tudi ko kupi najcenejši kitajski dongle s TV tunerjem in pričakuje da bo iz prve vse delovalo, kot si je zamislil.

A vendar v Oknih deluje, le kako je to mogoče, če pa je Linux Povsem Primerljiv z Okni™, razen seveda če je to le spletni mem, ki se ga ponavlja ob vsaki priložnosti...


...je zadeva začela delat v Linuxu neprimerljivo bolje...
Dokler ne bo, ob nekem bodočem popravku, tudi nehala delovati (bolje).

...kot na Windows programu, ki je bil priložen na CDju.

Čudovita primerjava, na eni strani na novo postavljen sistem (ker je Linux nezdružljiv sam s sabo, je tako potrebno nadgrajevati čisto celoten sistem), na drugi pa se niti ne preveri če obstaja posodobljena verzija programa/gonilnika za Okna - logično, pri uporabnikih, ki Oken ne želijo uporabljati (in zgodbo navajajo zgolj kot priročen anti-MS argument).

Dejanski uporabniki Oken pač posodobijo gonilnike (kar, mimogrede, naredijo kar Okna sama).


Klinc, pa sej je po svoje še res - pa tudi to je res, da si lahko kar cel program popraviš, saj je koda odprta.

Jasno, kajti vsakdo je programer (izkušen in sposoben) in vsak programer ima vse polno časa, volje in energije da popravlja razne probleme.

Ideja, da bi tudi programerji (ne zgolj uporabniki) raje kupili kakovosten program, kot pa v prostem času popravljali tuja skrpucala (in si s tem kratili lasten prosti čas) pa je tako ali tako nezaslišana, mar ne?


Ej Cold1 si kdaj uporabljal katerkoli distribucijo Linuxa za resno delo? Glede na tvoje odgovore zelo dvomim. Ne, ne uporabljam konzole in zadnjih 5+ let ga uporabljam za resno delo.
Edit: Fak, ta vas problem s konzolo in "moram biti najmanj programer" za delo v Linux okolju je ze zdavnaj pozabljena. Zakaj se kar tezite s tem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

driver_x ::

BigWhale je izjavil:

Huh? Resno? Jaz uporabljam 1680x1050 + 1600x1200. Dvomim, da ne bi podpirali 2x FullHD locljivosti. Bi se kdo ze zbunil.

Imas kak link do kaksnega buga entrija oz jamrarije na kakem forumu? :)


Ne spomnim se več, kje sem takrat to prebral, sem pa dobival tudi sporočila v log, da moja konfiguracija presega največjo dovoljeno ločljivost virtualnega displaya. Tudi na tem forumu je bilo takrat izrečeno (v temi, ki je oznanjala prihod Ubuntuja 11.10), da naj bi ATI to zadevo spremenil v novejših (takrat) verzijah gonilnikov. Sam sem potem uporabil odprte gonilnike, ki so pač počasnejši ampak na računalniku, ki ga uportabljam za delo, to niti ni tako moteče. Itak pa v kratkem načrtujem zamenjavo računalnika ...

Aston_11 ::

Čudno se mi zdi - prejšnji teden sem na integrirano grafo priklopil še en monitor in sem imel dva monitorja gor (19 in 22 wide) oba na svojo ločljivost, pa je zadeva kar delala, če se ni ravno spomnilo, da enega monitorja ne bo vžgalo. Vendar kadar je delalo, je delalo.

MrStein ::

jype je izjavil:


Skratka, Android _je_ Linux,

Androis je OS, Linux je kernel.

And now back to our regular program...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

71GA ::

Hvala bogu... jaz sem nažalost že preklopil na CrunchBang, ki je izpeljanka Debiana. In ne grem več nazaj na Ubuntu najbrž :). Malo pozno so dojeli, da je Unity zanič.

71GA ::

Meni pa ni jasno, zakaj edino Apple ne uvaja nekih novih GUI :P ? Carji? Mogoče vedo, da bolje se ne da naredit?

Icematxyz ::

sploh sedaj ko sem se ful navadil global menijev in unityja (sem rabil...).


To vidiš.

Drugače pa kaj točno delajo "off-topic" razprave o drugih OS, ki sploh ne uporabljajo Linux jedra v temi o Ubuntu? :D

Šalo na stran vidim, da je HUD marsikomu stopil na žulj, ker preprosto vidi, da grafični uporabniški vmesnik na Ubuntu (Linux) napreduje hitreje, kot verjetno pri OS, ki ga sam uporablja. Izključitev HUD bo pa najverjetneje se gibala v rangu klika na eno opcijo v sistemskih nastavitvah, nekaj podobnega torej, kot kakšen premik izbirnikov nazaj v okno aplikacije.

"Zmerjanje" s CLI tudi izpade dokaj smešno pa tudi "navidezna meja", ki jo si nekateri slikajo, češ, da Android nima nič z Linux. Heh, vsakemu svoje.

Kaj se pa tiče CLI in pomoči na forumih pa jaz zadevo vidim malo drugače. Ko opišem primerljivo možnost preko grafičnega uporabniškega vmesnika vzamejo navodila kakšno A4 stran in po kakšnih 3 odgovorih se komaj raztolmači navodila, ko pa navodila spišem v CLI vzame vse skupaj kakšno vrstico, dve ali tri in odgovor je ponavadi da/ne. Torej zakaj pomoč večinoma v CLI? Ker preprosto z isto količino truda pomagaš več ljudem v krajšem času in to je pa tudi nekje vse.

71GA ::

Cold1 je izjavil:


71% ima MS, huda prednost, ki jo ima Linux, ki si torej deli preostalih 29%, res huda... aja ne, ne, prednost imajo Okna, ti šment (ki so, mimogrede, tudi konkretno cenejša od konkurence).


Čudno ane, da je Linux zastonj... Začni ti podjetje, v katerem rabiš 10 računalnikov, kjer te vsaka windows licenca stane 400€ + vsak office te stane 400€ (cene so okvirne). Ti bi za odprtje podjetja potrebpoval 10 x 800€ = 8000€, medtem, ko iznajdljivi Linux uporabnik odšteje 0€. Tle si pa zmagal :) 1:0 zate.

Maystr ::

71GA ni vse tako črno belo. Ponavadi v podjetjih kaj 'crkne' pol je treba pa to popravt. Pri windows licenci je to že vlkjučeno v samo licenco. Pri linuxu in ostalih odprtih programih pa moreš zato dobit programerje. Pol pa kar naenkrat niso ti stroški niso več tako majhni.

V Sloveniji so delali raziskavo, da bi jih prehod na linux in tri letno uporabo le tega stal več kot pa da ostanejo na windows.

jype ::

Maystr> Pri windows licenci je to že vlkjučeno v samo licenco.

Ne, ni.

Maystr> V Sloveniji so delali raziskavo, da bi jih prehod na linux in tri letno uporabo le tega stal več kot pa da ostanejo na windows.

Več, kot da ostanejo na Windows še tri leta. Po treh letih bo pa spet prehod na Linux stal več kot še tri leta licenc. Če bi pa pred tremi leti šli na Linux, bi imeli pa čez tri leta že 30% prihranka.

BigWhale ::

71GA je izjavil:

Hvala bogu... jaz sem nažalost že preklopil na CrunchBang, ki je izpeljanka Debiana. In ne grem več nazaj na Ubuntu najbrž :). Malo pozno so dojeli, da je Unity zanič.


Kaj tocno je pa zanic v unitiju? Al sam teb ni vsec? Tak si kot tisti, ki jim ni vsec Windows Vista, Windows 7 in potem se drajsajo na XPjih :>

71GA ::

Maystr je izjavil:

71GA ni vse tako črno belo. Ponavadi v podjetjih kaj 'crkne' pol je treba pa to popravt. Pri windows licenci je to že vlkjučeno v samo licenco. Pri linuxu in ostalih odprtih programih pa moreš zato dobit programerje. Pol pa kar naenkrat niso ti stroški niso več tako majhni.

V Sloveniji so delali raziskavo, da bi jih prehod na linux in tri letno uporabo le tega stal več kot pa da ostanejo na windows.

To vem... Stroški so zato, ker ljudje ne znajo uporabljati Linuxa, pa vendar takih ne zaposliš, PIKA :)

71GA ::

BigWhale je izjavil:

71GA je izjavil:

Hvala bogu... jaz sem nažalost že preklopil na CrunchBang, ki je izpeljanka Debiana. In ne grem več nazaj na Ubuntu najbrž :). Malo pozno so dojeli, da je Unity zanič.


Kaj tocno je pa zanic v unitiju? Al sam teb ni vsec? Tak si kot tisti, ki jim ni vsec Windows Vista, Windows 7 in potem se drajsajo na XPjih :>


Neeee :) nisem jaz sploh na Windowse mahnjen hehe :). CrunchBang ima zlooo hiter GUI po imenu "openbox", katerega se da zloo fino prilagodit lastnim potrebam. Unity je požrešen do rama, poleg tega se mi je zdelo nezaslišano, ko sem v Compizu preklopil nekaj nastavitev in je celotni GUI nehal delovati :). Je bla zelo zanič integracija s Compizom in veliko razočaranje...

driver_x ::

BigWhale je izjavil:

Kaj tocno je pa zanic v unitiju? Al sam teb ni vsec? Tak si kot tisti, ki jim ni vsec Windows Vista, Windows 7 in potem se drajsajo na XPjih :>


Meni npr. v Unityju ni všeč to, da docka (ali kakor se tisti trak na levi že imenuje) ne morem prestaviti na kakšen drug rob ali kakšen drug zalslon. Ni mi všeč tudi integracija IM-ja v GUI, saj moram po prejetem sporočilu prevečkrat klikniti, da pridem do okna s sporočilom. V KDE-ju je za to dovolj en klik na ikono v trayu. Poleg tega je Unity tudi nestabilen. S privzetimi nastavitvami sicer deluje dobro, ga pa lahko kakšna majhna sprememba nastavitev čisto spravi iz tira. Skupni meni na zgornjem robu zaslona je sicer OK, problem je le to, da ni konsistenten in se še vedno najde kakšna aplikacija, ki ga ima na običajnem mestu. Želel bi si tudi malo več prilagodljivosti.

win64 ::

71GA je izjavil:

Cold1 je izjavil:


71% ima MS, huda prednost, ki jo ima Linux, ki si torej deli preostalih 29%, res huda... aja ne, ne, prednost imajo Okna, ti šment (ki so, mimogrede, tudi konkretno cenejša od konkurence).


Čudno ane, da je Linux zastonj... Začni ti podjetje, v katerem rabiš 10 računalnikov, kjer te vsaka windows licenca stane 400€ + vsak office te stane 400€ (cene so okvirne). Ti bi za odprtje podjetja potrebpoval 10 x 800€ = 8000€, medtem, ko iznajdljivi Linux uporabnik odšteje 0€. Tle si pa zmagal :) 1:0 zate.


MS prodaja podjetjem celotne pakete programske opreme, ki je daleč od 8000€, kot ti trdiš. V bistvu plačuješ naročnino, lahko 200€(bo kdo znal povedati bolj točno številko) letno.

jype ::

sammy73> problem je le to, da ni konsistenten in se še vedno najde kakšna aplikacija, ki ga ima na običajnem mestu.

To velja tudi v vseh ostalih okoljih, na vseh ostalih operacijskih sistemih.

win64> MS prodaja podjetjem celotne pakete programske opreme, ki je daleč od 8000€, kot ti trdiš. V bistvu plačuješ naročnino, lahko 200€(bo kdo znal povedati bolj točno številko) letno.

Če ne bi bilo konkurence, bi bila cena seveda bistveno višja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

driver_x ::

jype je izjavil:

sammy73> problem je le to, da ni konsistenten in se še vedno najde kakšna aplikacija, ki ga ima na običajnem mestu.

To velja tudi v vseh ostalih okoljih, na vseh ostalih operacijskih sistemih.


V KDE-ju imam vse menije na istem mestu, torej na samih aplikacijah. Kar se tega tiče, je KDE konsistenten.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Ubuntu 12.04 LTS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13435793 (28936) panteist
»

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10629960 (25237) MrStein
»

Izšel je Firefox 9 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
10730609 (24544) MrStein
»

Office Xp - pogrešani main bar gumbi

Oddelek: Programska oprema
51140 (1104) AlienGT
»

Kako v excelu shraniti kot sliko?

Oddelek: Programska oprema
262336 (2035) Slavček

Več podobnih tem