» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
19 / 40
»»

moj_nick ::

Jaz sem začel nekaj pisati o Gentoo-ju, ampak imam trenutno časa = 0. Lahko kdo nadaljuje, če želi.
110111001001010001010000

r5r ::

tale screen mi je kar vsec, hvala
fluxbox moram se sprobat (:
And it makes me wonder.

Gandalfar ::

babylon9: se strinjam.. uvod v gentoo bi bil zanimiv. Preprican sem, da marsikateri zagreti gentoojevec na tem forumu bere tudi ta thread in se bo kaj taksnega pojavilo.

Moja letosnja izkusnja z gentoojem je bila ponovno negativna tako, da bom ponovno o njem razmisljal prihodnje poletje.

Phoebus ::

Pomojem pozitivna stvar ne prevaga ostalega na gentooju- kolko časa se kompajla, kolko več prostora rabiš na disku da imaš vse development headerje gor, ipd.
Increase v performanci pa tudi ni tak- vsaj kot pravijo izkušnje ljudeh ki so na debianu in gentooju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Phoebus ()

CaqKa ::

mislim da gandalfar in še nekateri niso največji privrženci gentooja..
bo moral brane2 kaj spisat.. čeprav če se ne motim je v oddelku o operacijskih sistemih že obstajala taka tema.. verjetno edino pač ni na vrhu :) malo pobrskat:

Obstaja in čaka, da jo bo kdo do konca spisal.
110111001001010001010000

christooss ::

moj_nick:Kera tema nej bi pa bla od gentoo-ja
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

hruske ::

glej no glej, kaj sm najdu!

Za vse lastnike ati grafičnih!
;)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

PARTyZAN ::

Men je končno uspel installat ATi driverje na Debiana Testing :P sam zdej je problem...glxgears mi vrne okrog 80FPS, tuxracer mi pa skreša Xe (Fatal server error: Caught signal 11. Server aborting). Kaj bi lahko blo narobe?

moj_nick:Kera tema nej bi pa bla od gentoo-ja

Tista, ki nedonkončana vegetira v sticky-ju normalnim uporabnikom s-tja skrita ;)

Ima mogoce fluxbox namizje in na njem ikone, ker vecina uporabnikov ne najde firefox v desnem kliku miske ? :)
And it makes me wonder.

uporabi idesk

kihc ::

jow, spet jaz, nažalost do danes nisem uspel najti časa da bi probal prevest jedro po nasvetih Gandalfa in Deadalusa.

Zdaj, če gledam tisto zadevo z vključevanjem ext in ide stvari v sam kernel, sem popravici povedano zmeden. Ne vem točno katere moram popravit, oz. bolje rečeno sem popravil vse kar sem našel, samo ni nobenega učinka. Na sploh se mi zdi čudno, da tisti "default" debianov config ne dela že sam posebi kot bi moral?

Glede gruba, pa imam root definiran kot "/dev/hda4" - a bi moral naredit kako drugače?
x

1. kak bi lahko zaklenil uporabnika v svojo mapo pri ssh (cimbolj enostavnejse, ker pri ftp spremenis samo 1 parameter ...), neki sem najdu, ampak tega je prevec
2. kako uporabniku v ssh dovoliti zagon samo enega programa(bitchx) ? :)
And it makes me wonder.

poseben ssh si mors skompajlat s podpodo za chroot jail

in kako se to naredi ?
And it makes me wonder.

v google napises 'chroot ssh' in se cudis prvemu zadetku?

iBojan ::

Kako naredim, da mi ne bo treba vedno po rebootu vpisovat ifconfig eth0 192.168.0.2 ? Imam povezavo preko switcha, ki mi pač en ip naključno dodeli in bi rad da mam .0.2 ,)

thx, _GeS_

lahk si ga probas kar vzeti tako, da spises primerne vrstice v /etc/network/interfaces

HerrBaron ::

V /etc/network/interfaces vpiši

iface eth0 inet static
address 192.168.0.2
netmask 255.255.255.0
network 192.168.0.0
broadcast 192.168.0.255
gateway 192.168.0.1

_GeS_: uštimat morš datoteko /etc/network/interfaces, kako pa poglej mal nazaj ker se ne vem na pamet kako ...

Jaz sem zdaj tisto z nebootanjem novega jedra rešu tako, da sem ponucal config od Woodija, kjer vse deluje bp. Samo zvok me še vedno j*be u glavo. Zdaj mi zvok dela v namizju (tisti efekti ko klikneš kaj itd...), ko pa hočem kaj poslušat v kakšnem programu pa ne dela nič. V xmms mi ob .wav al pa .mp3 fajlu napiše naj preverim, če imam uštimano zvočno, nek CDplayer pa vrti cd, samo se nič ne sliši.
Sem pol dal še nvidia driverje gor, mi nvmixer (tisto za štelat glasnost) se lepo zalavfa, samo ko premikam sliderje mi občasno javi error v stilu da ne more nastavit glasnosti. V release notsih ne piše nič da bi blo treba še kaj naredit?
x

v kde nastavitvah ugasn artsd od kdeja

hmmm, tega nekako ne najdem. Aja uporabljam gnome desktop, če ima to kaj veze?
x

u, sm pogruntal kaj si mislu (sound serverv v namizju), zdaj dela muzika. 8-)

sicer zdaj na namizju ni klikov itd samo itak so brezvezni.

Še neki ... mam eno fat32 particjo za stuff ki ga rabm na linuxu ter windowsih. Zdaj ko štartam debiana moram vedno na roko naredit "mount /dev/hda5 ...". Kako bi to zavtomatiziral? Pa iz meni neznanega razloga ne morem spreminjat pravic za datoteke ki so bile 'posnete' z windowsi, in jih lahko gledam samo z administratorjem - kako bi to poštimal (chmod ne pomaga?).
x

CCfly ::

Vnesi particijo v /etc/fstab.

kako automountas si poglej /etc/fstab in "man fstab", da dela za določenega uporabnika (skupino) moras dodat možnost uid=uporabnik (gid=skupina). Vse še enkrat piše v "man mount", glej pod vfat, msdos options.

U. Uspelo mi je vzpostaviti alsa-dmix plugin. :D

To po kmečko pomeni, da tisti, ki nimate kakih dragih soundblasterjev s podporo miksanja v gonilniku, lahko od zdaj poslušate hkrati xmms in mplayer in mogoče še kaj.

Kako nastaviti?

v /etc/asound.conf naj bo to:

pcm.!default {
type plug
slave.pcm "dmixer"
}

pcm.dmixer {
type dmix
ipc_key 1024

slave {
pcm "hw:0,0"
period_time 0
period_size 1024
buffer_size 4096
rate 48000
}

bindings {
0 0
1 1
}
}

Mogoče boste morali prirediti vrstici
pcm "hw:0,0"
in
rate 48000
. Prva vrstica pomeni napravo, druga pa hitrost miksanja. Hitrost miksanja sem jaz našel v dmesg:

intel8x0_measure_ac97_clock: measured 49631 usecs
intel8x0: clocking to 48000

Mplayer. V /etc/mplayer/mplayer.conf mora bit taka vrstica:

ao=alsa:device=default

Xmms. Output plugin je alsa, izhodna naprava je default. :)
Če ne dela, poskusite namestit paketek "xmms-mad", ko sem to namestil mi je vse čudežno začelo delat, pa ne uspem točno ugotovit zakaj. :\

No, povejte če vam dela. :)

pa deb paketek za chroot ssh obstaja ?
And it makes me wonder.

si ga probal zgooglat?

Ferplay ::

Zdravo!

Imam eno vprašanje.

Rabin glibc 2.3.2 za debian woody-a vendar ga ne najdem niti apt mi ga ne najde. A se je kdo že s tem kdaj ukvarjal?

Hvala. Lp
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

predlagam upgrade na sarga..

kaksen poseben razlog, da si na woodyu?

Enter4 ::

http://www.linuxiso.org/distro.php?dist...
če kliknete na ta link je polno različnih verzij debiana kerega mi vi najbolj proporočate za laufanje serverja in tudi za domačo rabo? "i686"

Aja pa še mi lahko kdo potem pove kak se inštalira grafična pa zvočna pa te finte :)

Skrat ::

Tegale za server: http://ftp.si.debian.org/debian-cd/ (rabis v bistvu samo prvi CD, ostalo nalozis z mreze)

in tega za domaco rabo: http://www.debian.org/devel/debian-installer/

Ko bos pa naletel na tezave, pa pridi z natancnim opisom problema in ti bomo pomagali.
Free software is a matter of liberty, not price.

romci ::

Ko bos pa naletel na tezave,

Optimizem dobesedno veje iz tele izjave :D

sorry, couldn't help :) vem - murphy pravi, da kjer so tezave mozne, tam se bodo pojavle, zato pa hvalabogu za takele teme!
-- not all those who wander are lost...

To je bil samo moj komentar na
Aja pa še mi lahko kdo potem pove kak se inštalira grafična pa zvočna pa te finte :)
>:D

Drugace je po mojem mnenju trenutno v zadnjem Sarge installerju avtodetekcija HW ze tako lepo postimana, da prakticno ne bi smel imeti vecjih problemov s strojno opremo.

Tegale za server:http://ftp.si.debian.org/debian-cd/ (rabis v bistvu samo prvi CD, ostalo nalozis z mreze)

in tega za domaco rabo: http://www.debian.org/devel/debian-inst...

zakaj pa je to tak? In kateri cd - naj prej instaliram?
Kaj tisto z zrcalnega strežnika ni dobro
http://www.linuxiso.org/distro.php?dist...

ubuntu si dej za workstation

pa je tak stabilen kot debian in ima preko apt toliko programov za namestit.
Zakaj si mi pa priporočaš ubuntu?

ja, ja .. ker je kul

ok, malo daljši odgovor. Ubuntu je debian, ki ima zrihtan user interface in team plačanih programerjev, ki so poskrbeli, da zadeva dela tako kot se šika.

Aha hvala samo jaz bi vseeno rad mel debiana :( z katerim bi laufal server in ga uporablal tudi za domačo rabo. Zakaj če ni vse v enem kot je recimo pri fedori ?

če imaš bolj specializirane izdelke so lahko varnejši in bolj optimizirani

kot pa kje v debianu ali ubuntu.
Pravite da ta ubuntu ni tako slab kaj če ma vse to že gor ali še ne apache..., pa za domačo rabo.

ubuntu je za workstation

osnovni debian sarge je za router/streznik

aha in ta osnovni debian ma potem vse ostalo tudi gor? kakšni še pa so taki ruter/server

Screamboy ::

Debian-Installer pre-rc2 technology

http://www.linuxbeta.com/slideshows/sli...
link do slik ge lejko ta debian dobin lažja namestitev
končno nekaj zame ;)

Screamboy ::

ko sem namestil vse kot treba
in sedaj prvi zagon razočaranje zame
morem se logirat kot v konzolo potem pa nč ko se logiram kot če bi delao v konzoli no saj to je konzola
jah bi rad prišeo v grafični način kaj zdaj?

Namestil kaj vse? Si namestil Xe in kaksno namizje? S katerega CDja si nalagal?

Scream: ubuntu si daj ze enkrat gor!
««
19 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1185365625 (1393) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201656 (891) HotBurek
»

Debian in iptables

171765 (1487) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91468 (1387) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53036274 (23815) Trubadur

Več podobnih tem