Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation

Screamboy ::
kake zahteve ima te ubunto pa kak naj net vzpostavim tam ker sem mel že gor pa ni delovao net ;(

hm to ubunto sem dal gor me pa sedaj zanima če se da kako spremenit da nebo tako požrešen glede sistema?

moj_nick ::
In zakaj mu potem priporočate Ubuntu, ki ima Gnome, namesto da bi priporočali distro s KDE-jem. Npr. STGL ;)

Phoebus ::
Gnome ni počasnejši od KDEja, ne vem od kje vam te ideje. Včasih je bil KDE občutno počasnejši, danes sta pa nekje na istem nivoju (čeprav se meni KDE naloada malo počasnej).

hruske ::
Jah, če je počasen gnome ali kde, potem se splača probat xfce.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

HerrBaron ::
GNOME platforms
Although originally a GNU/Linux desktop, GNOME now runs on most Unix-like systems (*BSD variants, AIX, IRIX, HP-UX), and in particular it has been adopted by Sun Microsystems as the standard desktop for its Solaris platform, replacing the ageing CDE. Sun Microsystems has also released a business desktop under the name Java Desktop System -- a SuSE Linux system base with a GNOME desktop. There is also a port of GNOME to Cygwin, allowing it to run on Microsoft Windows. GNOME is also available in a number of LiveCD Linux distributions, which can be booted directly from a compact disc and do not require removal or changes to a pre-existing operating system, such as Microsoft Windows.
(povezava)
Sodelavec je laufal kde na wintendu 2000.
(Čeprav ta debata ne spada pod Debian Gnu/Linux kot workstation)
Although originally a GNU/Linux desktop, GNOME now runs on most Unix-like systems (*BSD variants, AIX, IRIX, HP-UX), and in particular it has been adopted by Sun Microsystems as the standard desktop for its Solaris platform, replacing the ageing CDE. Sun Microsystems has also released a business desktop under the name Java Desktop System -- a SuSE Linux system base with a GNOME desktop. There is also a port of GNOME to Cygwin, allowing it to run on Microsoft Windows. GNOME is also available in a number of LiveCD Linux distributions, which can be booted directly from a compact disc and do not require removal or changes to a pre-existing operating system, such as Microsoft Windows.
(povezava)
Sodelavec je laufal kde na wintendu 2000.
(Čeprav ta debata ne spada pod Debian Gnu/Linux kot workstation)

64202 ::
Phoebus: imam pocasno kisto (c3 800 - recimo pII/500 ekvivalent), in KDE (vsaj od 3.x dalje) je opazno hitrejsi kot GNOME. Loada se KDE mogoce dalje, ampak to po moje ni tako pomembno. Kar boli, ko gres recimo v nautilusu odpret kaksen folder, ali pa zelo motec lag pri odpiranju menijev. Daje ti taksen obcutek, kot pred casom Swing od jave.

a ma kdo link za download kde za ubuntu
pa če ma kdo še kak link do programov za ubunto
pa če ma kdo še kak link do programov za ubunto

ubuntu nima kdeja.

*ubuntu* nima kdeja. lahko pa namestis kde od debiana.
ampak ubuntu sam nima kdeja in boš težko dol povlekel namestitveni cd z ubuntu kde razen če to ne bo živi cd, ki sicer temelji na ubuntu, ampak ima nameščen debianov kde.
ampak ubuntu sam nima kdeja in boš težko dol povlekel namestitveni cd z ubuntu kde razen če to ne bo živi cd, ki sicer temelji na ubuntu, ampak ima nameščen debianov kde.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

Enter4 ::
Zopet isto tečnarim :(
Kera verzija debiana je zdaj najbolj primerna za domačo rabo? mi lahko prosim navedete kakšen link :( "ne samo unstable" aja to sem nekje prebral da ima sarge lepo instalacijo kak je to misletno več grafičnega kot tekstovnega?
Kera verzija debiana je zdaj najbolj primerna za domačo rabo? mi lahko prosim navedete kakšen link :( "ne samo unstable" aja to sem nekje prebral da ima sarge lepo instalacijo kak je to misletno več grafičnega kot tekstovnega?

Abedin ::
Seos!
Jas mam en rahel problem. Rad bi namestil na svojo staro kisto (466 mHz) Debiane, pa mi kista ne buta iz cd-roma, ceprav mam v biosih nastavleno. Sn probal, da bi butnil winse, pa isti drek. Pol pa se, probal butat Debiane na novem pc-ju, pa dela kot urca.
Men ni jasno kaj bi lahko to blo. Sn sprobal vse mozne kombinacije. Na pc-ju mam 2 diska, vsak na svojem IDE contoleru. Probal sn cd-rom priklopit kot slave, pol kot master s tem, da sem izklopil en disk pa vse zivo, pa nista. Winsi cd-rom lepo zaznajo in dela vse.
Ko sn istaliral winse gor na to kisto sem moral si z mikrosoftove strani dol potegnit kao neki boot floppy s tem, da jih je za 5 disket al kolko, potem je delalo, drugace pa sploh ni zaznalo cd-roma.
Ma kdo kako idejo, al naj kisto kr vrzem po grabi?
Jas mam en rahel problem. Rad bi namestil na svojo staro kisto (466 mHz) Debiane, pa mi kista ne buta iz cd-roma, ceprav mam v biosih nastavleno. Sn probal, da bi butnil winse, pa isti drek. Pol pa se, probal butat Debiane na novem pc-ju, pa dela kot urca.
Men ni jasno kaj bi lahko to blo. Sn sprobal vse mozne kombinacije. Na pc-ju mam 2 diska, vsak na svojem IDE contoleru. Probal sn cd-rom priklopit kot slave, pol kot master s tem, da sem izklopil en disk pa vse zivo, pa nista. Winsi cd-rom lepo zaznajo in dela vse.
Ko sn istaliral winse gor na to kisto sem moral si z mikrosoftove strani dol potegnit kao neki boot floppy s tem, da jih je za 5 disket al kolko, potem je delalo, drugace pa sploh ni zaznalo cd-roma.
Ma kdo kako idejo, al naj kisto kr vrzem po grabi?
Creve na plot!

Skrat ::
Debian lahko instaliras tudi tako, da zacnes iz disket in nadaljujes instalacijo prek mreze. Podrobnosti najdes tukaj.
Pa se enkrat... Debian, Bios in Linux so edninski samostalniki, za razliko od Windows ki je mnozinski samostalnik.
Pa se enkrat... Debian, Bios in Linux so edninski samostalniki, za razliko od Windows ki je mnozinski samostalnik.
Free software is a matter of liberty, not price.

Abedin ::
Seos!
Sem pogledal ja, kak pa kaj za instalacijo preko disket, samo rabis 20 disket, jao. Se winsi rabijo manj.
Kak pa je kaj z instalacijo preko harddiska, ker meni ni prevec jasno to kaj na netu pise, kak pa kaj!
lp Abedin
Sem pogledal ja, kak pa kaj za instalacijo preko disket, samo rabis 20 disket, jao. Se winsi rabijo manj.
Kak pa je kaj z instalacijo preko harddiska, ker meni ni prevec jasno to kaj na netu pise, kak pa kaj!
lp Abedin
Creve na plot!

jebeš ubunto
debian ni bokšega linux sistema ;)))
končno mi dela
a lahko da kdo kako stran z programami za debian
pa Lp
debian ni bokšega linux sistema ;)))
končno mi dela
a lahko da kdo kako stran z programami za debian
pa Lp

ker je samba že naložena vendar je ne morem najti
a ve kdo kje je ali pa kak je ukaz za zagon programa
a ve kdo kje je ali pa kak je ukaz za zagon programa

Kaj pa bi rad naredil?

sam tak da bi mal videl pa to potem bi pa rad kak ftp strežnik naredil da bi lagko downloadali od mene pa da bi nekateri kere bi dodao lahko sami uplaodali

no, samba sicer je deljenje datotek, ampak ne priporočam ravno v ta namen. Če imaš pa domače omrežje, pa uporabi sambo.

CCfly ::
Za FTP si pa proftpd potegni dol oz. apt-get install proftpd, če se ne motim.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

V prijavnem oknu izbereš KDE. Verjetno se skriva pod Sessions.

Kje pa lahko apace2 na debiani pogledam kaka nastavitev al kaj takšnega se da to?
Zgodovina sprememb…
- polepsal: moj_nick ()

Nisem prepičan če je bilo to vprašanje. Če iščeš nastavitve za web strežnik glej pod /etc/apache/httpd.conf če se ne motim.

mislm scream... res ne bi bilo slabo, če bi si privoščil en tečaj (praktične) slovenščine.

ajagodnik ::
Živjo,
na http://ftp.acc.umu.se/pub/cd-images/debian-weekly/i386/ sem videl, da obstaja 14 CD-jev za sarge verzijo. Koliko se jih splača naložit? Običajno imajo distribucije 3-5 cd-jev...
Sicer pa, to so tedenske zadeve, ampak še vedno "sarge". Kje dobim "sid"-a?
Hvala
na http://ftp.acc.umu.se/pub/cd-images/debian-weekly/i386/ sem videl, da obstaja 14 CD-jev za sarge verzijo. Koliko se jih splača naložit? Običajno imajo distribucije 3-5 cd-jev...
Sicer pa, to so tedenske zadeve, ampak še vedno "sarge". Kje dobim "sid"-a?
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ajagodnik ()

Splača se ti naložiti približno enega, potem pa tiste programe, ki jih potrebuješ.

iBojan ::
linux:/home/ges/IPv6# ./xs26net start
Starting ipv6 tunnel: xs26ioctl: No such device
xs26-0: ERROR while getting interface flags: No such device
socket: Address family not supported by protocol
No support for INET6 on this system.
.
Kaj narediti, da bo zadeva delovala. Z apt-cache search inet6 sem našel nekaj malega, tisto dal install pa še vedno ista napaka. Mi lahko kdo prosim pomaga.
lp, _GeS_
Starting ipv6 tunnel: xs26ioctl: No such device
xs26-0: ERROR while getting interface flags: No such device
socket: Address family not supported by protocol
.
Kaj narediti, da bo zadeva delovala. Z apt-cache search inet6 sem našel nekaj malega, tisto dal install pa še vedno ista napaka. Mi lahko kdo prosim pomaga.
lp, _GeS_
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iBojan ()

Verjetno nimaš podpore za IPV6 v jedru. Prevedi si svojega.

Upam da nisem zgrešil ampak mi lahko poveš katero distribucijo imaš ?
Drugače pa rabiš izvorno kodo od jedra, ki jo ponavadi potegneš lahko dol že iz repozitorija od tvoje distribucije. Postopek prevajanja in konfiguracije je preprost, mogoče je malenkost bolj zoprno razložiti popravke pri bootloadertju. V glavnem povej mi katero distribucijo uporabljaš pa bomo šli po korakih.
Drugače pa rabiš izvorno kodo od jedra, ki jo ponavadi potegneš lahko dol že iz repozitorija od tvoje distribucije. Postopek prevajanja in konfiguracije je preprost, mogoče je malenkost bolj zoprno razložiti popravke pri bootloadertju. V glavnem povej mi katero distribucijo uporabljaš pa bomo šli po korakih.

iBojan ::
Linux linux 2.4.26-1-386 #1 Thu Jul 22 12:46:23 JST 2004 i686 GNU/Linux
Imam tole, jedra nisem nikoli prevajal ;( tako da niti ne vem kako ,(
Imam tole, jedra nisem nikoli prevajal ;( tako da niti ne vem kako ,(

Hm tole mi ne pove kaj dosti, čeprav sumim da je kakšen Slackware.
kaj ti izpiše pa
ls /usr/src/
kaj ti izpiše pa
ls /usr/src/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CCfly ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Operacijski sistemi | 365668 (1436) | polozweii |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1656 (891) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1765 (1487) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1468 (1387) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 36276 (23817) | Trubadur |