» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
13 / 40
»»

HerrBaron ::

Al sem smotan...
To je to ja. Pa še mislil sem pogledat včer, sam nisem
Naredil sem si skriptico, ki dam lepo v /etc/rc2.d, sam sem jo na tej kišti pozabu dat
... :8)

Hvala

Gandalfar ::

HerrBarron: /etc/init.d/hdparm je ze skriptica .. malo jo popravis in se ti zazene ob bootu.. ne rabis lastne ;)

ja vem ja.
Ma jaz mam čist simpl skripto:

hdparm -m 1 -c 3 -d 1 /dev/hda

je goveja fora, sam dela

boogoo ::

kaj se res ni nobeden ubadal z trickle, ali vsem dela?

Mogoče kakšne ideje zakaj nebi omejevalo prometa, edina stvar ki jo omejujo kot sem ugotovil je apt-get, na ostalih programih pa ni efektivna, ne kot root, ne kot navaden user. Any ideas?

boogoo: kaj pa ce bi si postavu na kernel nivoju kaksn traffic shaper (cbq, hbt, ...) ?

boogoo ::

Gandalfar aj je mogoče s tem nadzirat promet na določenih portih, al le na splošno. Mogoče celo promet določenih programov? In kako se približno potem postavi to, je potrebno kernel recompilat?

mah .. je kr neki za znat

isci: advanced linux routing howto ti na zacetku pise kaj zna pa bos videl, ce je to zate

r5r ::

Postaviti moram štiri kište za javno uporabo interneta(samo browser) na Linux-u. Trenutno sem namestil Debian BF24 in KDE2. Moram še iti na unstable in naložiti Firefox, KDE3 in kernel 2.4.25. Kište so PII 400MHz, 128MB, 6GB. Kako bi naredu, recimo nek ghost, da nebi mi bilo treba tega rihtat stirikrat ? :D

Zanima me tudi kako uporabniku prepovedat menjavo svojega gesla in odjavo iz KDE(no lahko se odjavi samo mora v 10sekundah izbrati drugega uporabika in se prijaviti, drugace se spet vrne nazaj v uporabnika, ki se je odjavu) ter zaustavitev sistema. :P

P.S. Ali lahko zbisem prog lpt ? Za katere naprave je gonilnik atyfb ?
And it makes me wonder.

hruske ::

spreminjanje gesla spremenis precej enostavno. samo passwd datoteki spremenis pravice na 750, naredis novo skupino uporabnikov npr pass in tistemu, ki zelis da lahko spreminja geslo dodelis clanstvo z
# adduser uporabnik skupina

kopije sistema lahko naredis najlaze in najenostavneje z dd (disk duplicate). Prazen disk samo prestavis v delujoco masino in reces
# dd if=/dev/hda1 of=/dev/hdc1 bs=16384

p.s.: ce na drugi kisti disk vezes drugace, torej ne tako kot je prvi v prvem, potem bos verjetno dobil kak kernel panic...

aja, ne mi zaupat kaj ti ukazi naredijo. prej dej
$ man dd
in
$ man adduser

Morda je pa prvi april in sem zloben. 8-)

Še nekaj: Dela KDE3.2 hitr na PII 400MHz 128 MB ? Moram dodati se 128MB rama ? Računalniki so medseboj enaki :D

pazi: dd if=/dev/zero of=/dev/hda1 - prvoaprilska :)
Kaj pomeni bs=16384 ?

Hvala za odgovore ;)
And it makes me wonder.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: r5r ()

bs je blocksize, koliko ti bo naenkrat prebral z diska.

r5r: narobe se lotevas .. oz. toplo vodo izumljas:

stran na webcvs.kde.org

Zgodovina sprememb…

kihc ::

No mene pa še nekaj zanima -- namizje in tole imam urejeno, sedaj pa bi si rad uredil dostop do interneta iz druge kište preko tele (tale z linuxom naj bi bila kot server). Imam pač 2 mrežni kartici in v eno adsl v drugo moj drug računalnik.

Zanima me še tole kako je z "routanjem" te povezave, recimo da čez nekaj časa namesto enega računalnika priklopim 2?

Aja, ker bo torej tale računalnik najbolj izpostavljen me zanima kako je kaj v linuxu urejeno z firewalli?

apt-get install firewall? :D
x

Phoebus ::

O tem je že bilo govora. Drug install CD je za ob installu določit

Citiram gandalfa:

installer ponudi moznost za ext3 tako, da je ze to ql .. za raiserfs pa rabis druge bootfloppye oz. tukaj je ena stran.. http://www.debianplanet.org/node.php?id...

hm iz irc loga:

where can I obtain netinst image with reiserfs instead of ext3 or xfs?
Gandalfar - for CD ? just choose bf2.4 at boot.
Gandalfar - you can insmod the reiserfs module during installation.
Gandalfar - personally i lke to have my root fs as ext2 anyway, and everything else as reiser .. so i just stay on a small partition during install, compile a kernel myself as the second course of action, and then it's reiser everywhere (well, nearly everywhere)

Phobeus, tole meni govoriš?

Ker ne razumem čist... hočeš reči da moram nardit drugačen install, z drugih cdjev??
A da bi ta sistem, ki ga mam zdaj pač spremenil, da bi rutal obstoječo povezavo se pa ne da? |O

Če je blo tole namenjeno komu drugemu se oproščam.
x

Phoebus kozle strelja... :D
Kihc... ce mas adsl ne rabis nic, ce mas pa kabl si pa na strezniku dhcp streznik postav, ki ti bo dodelil IP, ce ga pa ne bo, bo pa kabelski modem to naredil. Problem bi znal bit samo z MAC naslovi...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Ja mam adsl samo mi še vedno ni jasno kaj naj naredim?

Zdaj bom noter vrgel še eno mrežno, naredim "install discover" (tolk da mi inštalira mrežno) in pol naj bi lahko nanjo kar priklopu drug računalnik in bi ta imel dostop do interneta? Nekak se mi zdi preveč preprosto, no bom probal čez nekaj uric, moram it južno skuhat. :D
x

Hmmm... no ja jaz sem to probal in kot sem predvideval ne dela, samo mislim da zna celo biti problem v windowsih.

Ubistvu nevem al naj odprem novo temo, ali bo tukaj kdo vedel...

Kako naj se v winsih potem konektam ne internet preko te povezave? V my network places mi kaze local povezavo z nevem kom, pojavil pa se je se neki mac connection bridge, ki kao deluje z hitrostjo 400mb/s. 8-O

Sedaj pa kako bi se preko tega konektal na internet? Ce dam connection wizzarda napise naj na drugem racunalniku preko winxp cdja pozenem se drugega wizarda. :D

ima kdo kakrsne koli izkusnje s tem?
x

Go read... da ti bo jasno kaj delas...

stran na en.tldp.org

@kihc:
na winsih moraš vnesti za gateway isti IP kot ga ima linux. Za firewall pa poglej Shorewall Meni deluje super!

Aha, no sem se odločil da bom prej prebral tole gandalfarjevo čtivo ker je še kar zanimivo.

Se vidimo čez en mesec. :D
x

mk-klavz: nisem rekel da je treba set CDjev dljat. Prvi CD, lahko je tudi par floppyjev, mora biti drug. Lahko pa seveda kadarkoli tudi ročno poštimaš particije in fajlsistem če se ti da.

Phoebus: ampak komu(??!?) si ti odgovarjal?

Ups, pa res, odgovoril sem na post iz 1. strani :\
OK, najbrz razlogi zakaj:

1. prikaži "vse" ne deluje več (preveč strani?) in sem mislil da je zadnja stran
2. 3much drinka? :D

Sorry ;)

prvo ...

No uspelo mi je instalirat KDE 3.2.1 na Debian ...
Zanima me če je možno zmanšati število konzol (Alt+Ctrl+X) iz 6 na 2 ? :D
Kako naj pohitrim sistem ? Obstaja kak booster, defrag ?
Ali je dobro če na limited uporabniku nastimam link (ln -s) na rootove KDE datoteke. To mislim tako, da jih uporabnik ne more spreminjat, tisto pa kar ima root za ozadje, stil, pisava, jezik ma tudi limited user enako. Katere datoteke moram linkat ? :)
And it makes me wonder.

No pozabu sem neki napisat ...
Kje v kcontol-u moram nastavit jezik na slovenscino ?
Logon je ze slovenski :D. Seveda mam namescen kde-i18-sl.
And it makes me wonder.

Jezik sem nastimal na SLO. Zdaj pa me zanima kako instalirat pisave ? Jih moram prenest iz Win ? :8)
And it makes me wonder.

Skrat ::

apt-get install msttcorefonts
Free software is a matter of liberty, not price.

ej, a se se komu zdi, da je gnome na ftp.si.debian.org malo ... pokvarjen, broken, sesut, se noče namestit?:'(

kej vec bi lahko povedal.. :)

Nerdor ::

boogoo: več ali manj je treba za "nadziranje" prometa vklopiti opcije v kernelu pri kompajlanju (pri make menuconfig, razdelek Network)

Drugače pa je opcija uporaba traffic shaper programov, kot jih je Gandalf predlagal, lahko pa

BSD style traffic shape-anja (deluje brez problema tudi na katerem-koli Linuxu):
sysctl -a | grep net
da ti izpise vse network parametre in si jih ogledas in potem sprobas, recimo:
sysctl -w kernel.net.omejevanje-downloadanja=16

Ko si sprobal razne nastavitve potem, jih v /etc/sysctl.conf dodaš, in to je to.. grem stavit, da tisti trafic shaper programi uporabljajo sysctl klice .. :D
Vidiš, Gandalf, za kaj je lahko sysctl uporaben, BTW od ver. 2.4.18 lahko na tak nacin spreminjas kern.sched parameter in "on the fly" brez reboot lahko vidiš kako se stari in nov scheduler obnašata, prav tako ta finta dela na FreeBSD serjiji 5.2.x 8-O

Spet jaz :D

No sem (sicer na hitro) prebral tisto o ip maškaradi, sedaj pa ko sem (hotel) preiti k bistvu se mi je takoj na začetku zataknilo.

Namreč sedaj imam reinštaliran sistem, brez Xov, ker bo ta mašina kjer je linux server in jih nimam kaj rabit... No sem preveril z ukazi 'ls /proc...' ter ugotovil da mi manjka support za ip masquerading ter firewalling...

No sedaj če hočem tole imeti podprto moram kompailat kernel, vendar nimam pojma kako. :D

Sicer tam dosti piše o tem samo problem je da meni se zatakne že pri "make a new folder", ja vem žalostno ampak je res.

Zdej pa me zanima ali bi bilo mogoče kje dobit, ali pa če kdo ki se z linuxom bolj razume lepo na kratko napisal kaj moram naredit. :8)

če še enkrat povem kaj je moj cilj -> naredit tole kišto kot server, da bom preko nje z druge z winxp sistemom dostopal do interneta, ter da bo imela ipv6 podporo.

h-v-a-l-a
x

naceloma verjetn ne rabs kompajlat kernel.. probi kr na blef rect:

modprobe ipt_MASQUERADE

pa, ce ti ne bo nobenga errorja javl ti dela.. :)

Ja sem tole včeraj potem pogruntal, ugotovil sem da sem pri enem ukazu pozabil presledek. šit happens :D

Sedaj pa nevem točno kaj še moram narediti. V tistem HOW-TOju piše od nastavljanja ip forwardinga, samo jaz bi (zaenkrat) rad le tole, da mi dela mreža in bom firewall ter ostalo bom ustimal pozneje preko telneta. (nameč zdaj imam le eno miško/tipkovnico/monitor/adsl kabel, in če hočem iti na internet pogledat kakšen tutorial, moram vseee preklapljat in je uf uf). :|

Piše nekaj o nastavitvah mrežne kartice, katere ip je naj uporabim itd... vendar pa ne piše kje dostopam do teh nastavitev?
x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kihc ()

Kaj a potem res nihče nima urejenega dostopa do interneta na tak način, da bi mi znal bolj natančno povedat kaj moram nardit?
x

Kihc: zadeva ni tko zlo enostavna za razlozit, glede na to da si povedal, da ne znas v konzoli niti ustvarit datoteke niti dvignit mrezne kartice, in zato bi bil projekt pisanja posta na tvoj problem precej obsezen.

Glede na to, da si rekel, da bos imel router brez graficnega vmesnika je nujno, da si najpre pogledas osnove ukazne vrstice.

Potem zacni uporabljat ukaz man ime_programa, ki ti izpise osnovni manual za njegovo uporabo.

Nato pa gremo vprasanje za vprasanjem, ce se strinjas... najprej mreza:

ifconfig eth0 192.168.0.1 recimo mrezni kartici eth0 nastavi fiksni IP na 192.168.0.1

Nastavit bos moral se gateway:

route add default gw 192.168.0.1

in poskrbet, da bos imel zapisane DNS v datoteki /etc/resolv.conf v obliki

nameserver 192.168.0.1
nameserver 192.168.0.2

Drugace ima Debian nastavitve za mrezo v datoteki /etc/network/interfaces. Ko ti uspe spravit router na internet iz konzole, se pa oglasi z naslednjim vprasanjem, da gremo naprej :)

Ok, napredek

- na linux pcju sem dal nastavil statični ip (192.168.0.5)
- windows pc ima že od prej nastavljen ip (192.168.0.10)

- nastavil sem linux gateway na 192.168.0.1, v winsih sem dal istega (je to prav?)
- imenske streznike v resolv.conf sem popravil na 192.168.0.1 in 192.168.0.2, v windowsih sem nastavil iste vrednosti.

rezultat: iz windowsov lahko pingam 192.168.0.5, iz linuxa 192.168.0.10 ne morem. :\

Aja sem hotel pogledat datoteko /etc/network/interfaces vendar do nje ne morem dostopat (permissoin denied)?

Ko ti uspe spravit router na internet iz konzole, se pa oglasi z naslednjim vprasanjem, da gremo naprej :)

ne razumem točno kaj si mislil s tem???
x

rezultat: iz windowsov lahko pingam 192.168.0.5, iz linuxa 192.168.0.10 ne morem.

kaj ti pravi ukaz: route

Aja sem hotel pogledat datoteko /etc/network/interfaces vendar do nje ne morem dostopat (permissoin denied)?

Be root.

nameserver 192.168.0.1
nameserver 192.168.0.2

Ta dva sem ti dal samo za primer >:D. Vpsiat moras DNS serverje svojega ponudnika interneta. Ravno tako na Windows masini!

No ubistvu sem zdaj pinganje poštimal, delal ni samo zaradi ene traparije -- nastavil sem ip na eth0 ki pa je ubistvu tista mrežna, ki ni povezana z drugim računalnikom ampak v svet. Logično da pol ni delal. Nekako mi je prišlo na misel da bi probal eth1...

No, zdaj pingam lahko lepo v obe smeri, vendar na windows pcju net še zmeri ne dila oz. ga ne znam uštimat.

Še kakšen namig? :D
x

MasterMind ::

Za DNS-je uporabi:
193.2.1.66
193.2.1.72

To sta arnesova IP-ji. Delovalo bo tudi z njimi.

Zakaj pa to? A ni eno in isto sranje če uporabim siolove. Sploh je fora v temu da se mi ob resetu avtomatsko nastavijo na siolove.
x

MasterMind ::

Ja sej je vseen. V primeru, če ne veš siolovih :D. Al pa postavš svoj DNS ;)

kockish ::

A mi lahko kdo pove, zakaj za vraga mi po restartu vse izgine?

Lepo namestim debian (sarge-netinst, mimogrede ga toplo priporacam uporabnikom nforce cipovij), ikse, kde, mrezo, router ipd. Ko restartam sistem, vse izgine...
Ok, da bi le kake nastavitve, ampak eth1 mi ne najde vec, prav tako zvocne. Za povrhu etherconf in se nekatere stvari sploh ne delajo vec?! (kot da jih ni v bistvu)
Sem kaj pozabil?

Mimogrede, apt-cashe mi ne deluje (ga ni)... Why?

apt-cache je

itak... sem se zatipkal. Sploh pa se zaradi tega se najmanj obremenjujem. Bolj me muci prva stvar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kockish ()

Kaj je vmes med stable in unstable, ker je zame stable prestar, unstable pa nedela tako kot bi jst hotu :D
And it makes me wonder.

takole gre: woody (stable), sarge (testing), sid (unstable)

Res nihce ne ve karkoli o mojem problemu?
««
13 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107344345 (2232) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201567 (802) HotBurek
»

Debian in iptables

171688 (1410) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91395 (1314) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034776 (22317) Trubadur

Več podobnih tem