» »

Debian Gnu/Linux kot workstation

Debian Gnu/Linux kot workstation

««
12 / 40
»»

CaqKa ::

ja.. kjer bi bile mašine take da bi omogočale bootanje iz usbaj.. pri meni ne omogoča to nobena :(

poleg tega bi moral imet več konfig fajlov gor za različna omrežja.

Rokm ::

no jest pa imam mrežno že integrirano na matični od intela se mi zdi da 865 al neki tazga, pa ne vem kater modul za mrežno naj izberem, nekaj sem jih že probal pa nobeden ne dela....

Gandalfar ::

e100 ?

apt-get install discover

discover

pa ti jo bo nasu :)

Skrat ::

S temi intelovimi mreznimi karticami so navadno tezave. Source za originalen Intelov driver dobis tukaj in ga moras prevest. Navodila imas zraven, modul pa se imenuje e100.
Free software is a matter of liberty, not price.

v modconf sm izbral de mi uštima e100, sam pol pravi da inštalacija ni uspela, a je trab kakšne posebne parametre dat??

pa kk naj prevedem unu, če dam "make install" mi napiše da make ne obstaja
sem pa pač v fazi inštalacije, kjer morš skonfigurirat dostop do neta da lohk z http al pa ftp potegneš stvari dol, ker imam pač samo net cd... trenutno pa pač ne morm neč druzga nardit, ker ne morem nadaljevat inštalacije brez da bi uštimal...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Rokm ()

moj_nick ::

Hja, za make rabiš gcc, gccja pa ni v boot cdju. Mogoče bi lahko na kaki drugi distro skompajlu za boot cd ali inštaliral z knoppixom.

Počakaj, če kdo ve kaj bolj natančno.
110111001001010001010000

kihc ::

Sicer ni rešitev, a vseeno -- lahko (začasno), kje dobiš eno "normalno" pci mrežno ?
x

Cesar ni na boot cdju, poberes deb pakete iz http://packages.debian.org/ -- ce si na dual bootu lahko v windowzih, potem pa skopiras na linux particijo. Ce mas pa se eno masino, pa poberes dol in das na disketo/usb key/cd in instaliras

dpkg -i ime_paketa

Rabis pa make (je na boot cdju) gcc in kernel-headers-x.x.x (ni na boot cdju) (x.x.x je tvoja verzija delujocega kernela).

hruske ::

Za i845 chipset je pravi modul tg3. Preverjeno.

babylon9 ::

nadgradil sm jedro iz 2.4 na 2.6.4. Sedaj pa mi miška čuden dela v X11, za kde. Sm probavu različne nastavitve pa noč.
Mam naštiman za Xinerama za dual display. V XF86Config-4 imam naštiman

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "off"
Option "Buttons" "5"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Generic Mouse"
Driver "mouse"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Emulate3Buttons" "off"
Option "Buttons" "5"
EndSection

Section "InputDevice"

Identifier "Mouse"
Option "Protocol" ""
Option "Device" "/dev/mouse"
Driver "mouse"
Option "Emulate3Buttons"
EndSection

če uporbljam jedro 2.4 dela vse brež težav v jedru 2.6.4 pa se miški ker sfuzla.

Če ma kdo kakšno idejo kar na dan z besedo.

Za mis rabis v bistvu imet definiran samo en device (torej blok Configured Mouse ali Generic Mouse ali Mouse). Ti imas tri zato, da bi kao podpirala USB (/dev/input/mice) in PS/2 (/dev/psaux in /dev/mouse). Jest sem mel pri migraciji na 2.6 podobne tezave in ps/2 nisem mogu postimat, na usb mi pa dela, sam tut ne cist brez problemov.

Protocol, ki ga uporablja 2.6 je: Option "Protocol" "ExplorerPS/2".

Pa na koncu config fajla popravi se Section "ServerLayout" pusti samo tvojo mis (aka. ce bos obdrzal Configured Mouse, potem)

InputDevice "Configured Mouse" "CorePointer"

Vec informacij morda lahko dobis tukaj

Skrat hvala ti, miška sedaj ne pleše več, zanima me ali je tebi ali komu uspelo naštimat za
scrolling button pod jedrom 2.6.4 ker probavam že nekaj časa pa brez uspeha.

Na jedru 2.4 scrolling dela brez težav.

Brane2 ::

Scrolling button -

Option "Buttons" "5"

In BTW: Za protocol lahko probas tudi "IMPS/2" ali "IMPS2" , ne spomnim se vec tocno...

babylon9: meni dela vredu..

takele imam nastavitve za mx500

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice" # Your path to your USB mouse device may be different.
Option "Buttons" "7"

EndSection

Jah, bicikl se steje za dve tipki. Tako ima miska s tremi tipkam in kolesckom 5 tipk. prve tri so klasicne, vretenje kolescka gor Xi zaznajo kot hitor pritiskanje 4-te tipke in dol kot pritiskanje 5-te tipke.

6-ta in 7-ma tipka so ocitno dodatni knofi. Ce bi poleg teh imel se en kolescek, bi rekel

Option "Buttons" "9"

Ne vem pa s katero opcijo bi dodelil knofe novemu kolescku, a ziher je to opisano...

4 pa 5 sta kolescek..

7 pa je v mojem primeru srednji klik, ker ima moj mis neki velik gumbov.. (od katerih vecina itak ne dela pod linuxom..)

XF86Config za moj Intellimouse Explorer

Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Buttons" "7"
Option "ZAxisMapping" "6 7"

Vsi miškini gumbi delajo v vseh kernelih :)
110111001001010001010000

CaqKa ::

(od katerih vecina itak ne dela pod linuxom..)

>:D >:D
hmmm le zakaj8-O

Mislim, da na KDEju lahko dolocis akcijo za vsak dogodek. Mislim, da bi to lahko uredil celo v CLIju z dodatnimi tipkami na tipkovnici.

Torej te tipke so lahko uporabne, ce se malo pomatras s konfiguracijo in ce jih splohh rabis.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

110111001001010001010000

Zakaj ni blo scrollinga?

ker sm pri prevajanju jedra 2.6.4 pozabu vključit UHCI HCD (Intel, Via)

zdej vse OK, hvala za prejšnje nasvete ..

:))

mja.. imwheel pa to.. sej sem gledu takrat pa sem ubistvu ugotvu, da niti ne vidm fore v tem in da mi dodatni gumbi pri programiranju v vim ne koristijo in sem se nehal ukvarjat s tem za kaj jih lahko ponucam in jih ne.. :)

Jst jih imam za back&forward v web browserju. Drugje res niso nevemkak uporabni razen še za kako igrco.
110111001001010001010000

Glej no glej.. to pa res dela :)

Una dva gumba nad in pod kolesckom sta mi pa krneki..

Blade` ::

Jaz imam eno težavo z mrežno(mi je ne zazna), mam plato asus a7n8x-deluxe in mam integrerane 2 mrežne na, 3comovo ( 3c930b ) mrežno mam prkloplen kablski modem.
V manualu kjer piš kere so podprte in kere ne je ni.
Hvala za pomoč :)

nforce2 chipset imas -> forcedeth poskusi.

mene zanima kako naj naredim, da se bo nek program zagnal ko zaženem linux?? po možnosti tako da bi ga zagnal z uporabnikom "nobody"

lp

Dej malo bolj definiraj "program" in "zagnati linux": a ko se zlogiras v X, a ko zazenes masino...? Pa zakaj "nobody"

program je recimo folding@home, in pač nima nobene nastavitve da bi se lahko lavfal kot deamon al pa kej tazga, na sistemu ne uporabljam x-ov, in jih tudi ne zaganjam, saj je vse skupi kot nekakšen mrežni server, program pa naj se zažene pač ko je mašina pripravljena na delo

lp

NecroMan ::

Imam na sveze nalozen sistem, z xserverjem, kde, 2.4.25 kernel v njem odklukan support za nvidiino cipovje (nforce2 plata), stran sem dal kernel frame buffer za xserver (nekje sem prebral, da to mora biti za radeone).

Zdej bi rad dal driverje za radeona gor, pa me zanima ce se da po tem http://xoomer.virgilio.it/flavio.stanch... uspesno instalirat driverje (una metoda, ki ste mi jo svetovali kaksni dve/tri strani nazaj mi ni delovala). Rabim mal vas nasvet ker ne bi rad spet zjebal celega sistema samo zaradi tega.

Edino kar me skrbi je, da tam pise, da je treba z istim gcc kompijlat driverje kot si kompijlal jedro, jst sem pa vmes ze upgradal na unstable. Upam, da bo delovalo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NecroMan ()

@Rokm: v /etc/rc2.d/ naredi simbolicen link ln -s /pot/do/programa /etc/rc2.d/S99nekoime

V direktoriju /etc/rc2.d/ so linki na programe/servise, ki se zazenejo ob zagonu c v default runlevel, ki je pri debianu runlevel 2. Ce bos pogledal v /etc/rc2.d/ bos videl, da imajo vsi linki, ki so tam not obliko imena S**ime, kjer je ** neko stevilo. To stevilo pomeni, v kaksnem vrstnem redu se servisi zazenejo.

@Skrat: Hvala, zdaj deluje vredu...

Isce se pravajalec za 'aptitude'... ma kdo z izkusnjami voljo se lotit prevoda?

Ce je se kdo slucajno upgrejdal unstable in pogruntal, da je evolution foo je kle .deb, ki deluje:
tukaj

Ok, jaz sem se tudi včeraj malo igral se temle pa imam sedaj en problem...

Če grem kar od začetka;

Najprej mi nekako uspe inštalirat vso zadevo, updatam na unstable skratka naredim vse po navodilih iz prvega posta vendar se mi potem za nobeno ceno niso hoteli zagnati x-windows. Vedni je javljalo neko napako connection reset by peer oz. nekaj podobnega. No, potem sem nekaj čaral z driverji za video in podobno in sem nekaj zmutil. :D Na kar resetiram rač. zadeva pride do zaslona na katerem je slikca "debian" in nič več. Narediti nisem mogel popolnoma nič, skratka sem ponovil inštalacijo še enkrat.

V drugo je šlo vse prav tako lepo vendar sem nekako pozabl v taskselu inštalirati x-windows tako da jih potem ob koncu pač ni bilo.

nisem vedel kaj naj naredim in lepo napišem apt-get install xserver-Xfree86

potem tole inštalira, odpre se tisto okno z nastavitvami, ki ga prej ni bilo (za video, monitor, miš...), ko vse nastavim in probam z startx -- se ne zgodi nič javi, da ukaz ne obstaja.

Zdaj pa me zanima kaj moram naredit da bo startx, oz. x-win delal. :D

Aja morda še tole -- kakšne nastavitve za grafično kartico naj uporabim, če imam rivo tnt, ker mislim da v prvo prav zaradi tega zadeva ni delala.

Prosim ne se smejat 0:)
x

poskusi namestit z
# apt-get install x-window-system

Ja - problem je v graficni!

za X: apt-get install x-window-system

poleg tega pa rabis samo se namizje (GNOME, KDE,...)

Za driverje za nVidio pa gres sem

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skrat ()

@skrat tisti driverji -- a lahko tisto kako potegnem iz neta ali moram zapeči na cd pa potem od tam odpreti?

Aja, kako če se da potegnit z neta -- kakšen je ukaz? :8)
x

kaj je narobe z

apt-get install nvidia-glx in nvidia-kernel-src

@gandalf: ne vem, se nisem nikol probal :d

@kihc: lahko si jih potegnes z neta. Ce si v linuxu v konzoli (ker pac ne mores v x) odpres tekstovni spletni brskalnik (npr. Links ali lynx), gres na http://www. Nvidia. Com/, poisces download sekcijo driverjev za linux in si jih pac zdownloadas. Pa preden bos instaliral te driverje in spraseval, zakaj ti se vedno ne dela rtfm! Ni tezko, samo res moras prebrati navodila (najprej pozenes installer, potem popravis /etc/x11/xf86config-4), pa morda bo hotel met se kernel-headers package.

Btw. Nvidiina stran dela zelo lepo tudi v tekstovnem nacinu >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Skrat ()

boogoo ::

mene pa zanima če ima kdo kaj izkušenj z trickle? Sam ga uporabljam v navezi z dcgui-qt, pa mi ne dela. Čeprav je delalo v mandrakih in redhatih z istimi verzijami. Trickle je program za omejevanje pasovne širine.

A pozna mogoče kdo kak drug način za omejevanje pasovne širine, za določen program?

HerrBaron ::

Pa da še jaz mal zatežim...
A bi lahko lepo prosim en paste-al XF86config-4 za nvidia tvout?
Sicer sem te zadeve že nastavljal, a toktat mi ne gre. Na tv ju dobim samo neke čudne poševne črte. Sicer sem scart adapter posodil kolegu, med tem pa kupil LCD, pa ne vem če ma to kej veze...

Nevermind, sem opazil, da je bila v scart adapterju ena žička strgana ;(

Phoebus ::

Jebiveter: Da, debian installer se da dobit na 6 disketah (+-1) klik

Še prej je blo vprašanje za ATI grafiko. Deluje, samo se (vsaj na laptopih ki "uradno" niso supportani) malo zakomplicira...mislim malo več znanja rabiš :)

mene pa zanima če mi lohk date kakšen link ali pa kar poveste kako naj pripravim podpora za ip v6 za v debiana??

lp

Ok, sem rekompajlov kernel 2.6.4, zaenkram stvar deluje, problem pa je, da se mi sistem ful zatika, ko je obremenjen.
Npr. odprem thunmderbirda pa mi sistem kar "počepne" za 2 sekundi, tudi xmms ne predvaja medtem. ko se pa program naloži, vse deluje bp.
Bože nedaj da bi moral kaj kompajlati...
Pa še občasno se pojavljajo zmrzi kar tako, spotoma.
Imam pa Celerona 1Ghz, 512 MB RAM

dej poglej s hdparm, ce imas diske v DMA nacinu
««
12 / 40
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 420 21 22 23 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1107344336 (2223) polozweii
»

Python - pošlji aplikacijo na server

Oddelek: Programiranje
201567 (802) HotBurek
»

Debian in iptables

171688 (1410) karafeka
»

X window na Debianu mi ne dela

91395 (1314) roscha
»

Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

53034775 (22316) Trubadur

Več podobnih tem