Forum » Operacijski sistemi » Debian Gnu/Linux kot workstation
Debian Gnu/Linux kot workstation
Kami ::
Če še ti pa vedno ne bo uspelo pa maš tu napisana obadva postopka kako lahko inštaliraš (preko apt-get al pa da downloadaš paket pa dpkg -i ...).
drejc ::
1. Zakaj je kvaliteta zvoka v Amaroku tko v podnu, se posebi mp3ji...k da bi furu 8khz Na sb16 v 8 bit mode-u...ni za poslusat sploh . Najbl zanimiv mi je k recimo Kplayer (ista masina, desktop) spila perfektno, tko k w winsih.
2. Mam nforce 2 plato, pa 5.1 sistem, prkloplen na plato s tremi kabli (front,rear,bass). Kak usposobt da bojo delal vsi zvocniki (zadnji v clone nacinu). Obstaja kak deb binary za nforce2 drajvere?
tnx
2. Mam nforce 2 plato, pa 5.1 sistem, prkloplen na plato s tremi kabli (front,rear,bass). Kak usposobt da bojo delal vsi zvocniki (zadnji v clone nacinu). Obstaja kak deb binary za nforce2 drajvere?
tnx
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
morewhine ::
Jest sm pa nov v de bianu pa sm si nalozu kr z netsinstallm debiane zdej me pa zanima postopek kako bi updejtau najnovejsi kernel. Rabim pomoc nunjno!
:P
r5r ::
Kako bi najbolje oskubil Debian, da bi deloval samo xorg ter firefox, saj menim, da apt-get install xorg-server x-window-system-core mozilla-firefox nameče preveč neuporabnega softwarea na disk tako, da vsega skupaj pride okoli 300mb, če upoštevamo izbris /usr/share/doc cachea od atp.
roscha ::
Hm? Začni skubit pri gcc in podobni krami. Porabi deborphan, za čišcenje brezveznih lib-ov. Čeprav mislim, da prav daleč ne boš prišel. Debian ima kup "čudnih" dependency for, ki se jih ne znebiš. Gentoo mogoče?!
Edit:typos
Edit:typos
Zgodovina sprememb…
- spremenil: roscha ()
Daedalus ::
Glej paketke za posamezne dele xorg. Če daš kompletnega zna bit štala..
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Poznam stran že od Stalliona naprej, vendar bi rad imel zadevo na disku.
Najprej posnamem Debian iz netinstall CD na disk, odstranim pakete exim4 exim4-base ed telnet at hotplug discover1 libdiscover1 discover1-data eject manpages man-db fdutils nvi mailx ipchains exim4-config tasksel pppoe ppp pppconfig pppoeconf. Potem distribucijo nadgradim, ter namestim ssh xserver-xorg nano x-window-system-core mozilla-firefox matchbox-window-manager xscreensaver. Ssh uporabljam zato, ker imam precej velik problem z "ubijanjem" firefox-a. Zaenkrat ne vem razloga, zakaj killall firefox-bin ne pobije vseh programov, medtem ko kill -9 pomaga, vendar pa moram pogledati pid procesa firefox, ki se noče "ubit". Nato izbrišem vsebino map /usr/share/doc/ /usr/share/info/ /usr/share/man/ in počistim cache mapo apt-ja. V inittab onemogočim ctrl+alt+del in izberem runlevel 4. Uporabniku guest zaklenem geslo ter poskrbim, da se zažene xserver z firefox. Med postopkom določam nastavitve za xserver, ter onemogočim ctrl+alt+fx in ctrl+alt+bck.
Zaenkrat dobim zadevo velikosti 280MB na disku, če uporabim lasten preveden kernel. Mogoče bom poskusil z damn small linux, da vidim, če bom s tem pridobil več prostora.
Glede livecd me jezi, da je izdelana rešitev preveč kompaktna, saj bi potreboval le nekatere dele aplikacije (skripte za okrnjen firefox, restart X po določenem času), vendar ko gledam iso, ter odpakiram mod v iso, se ne znajdem najbolje, zato bi prosil za razlago teh skript.
Najprej posnamem Debian iz netinstall CD na disk, odstranim pakete exim4 exim4-base ed telnet at hotplug discover1 libdiscover1 discover1-data eject manpages man-db fdutils nvi mailx ipchains exim4-config tasksel pppoe ppp pppconfig pppoeconf. Potem distribucijo nadgradim, ter namestim ssh xserver-xorg nano x-window-system-core mozilla-firefox matchbox-window-manager xscreensaver. Ssh uporabljam zato, ker imam precej velik problem z "ubijanjem" firefox-a. Zaenkrat ne vem razloga, zakaj killall firefox-bin ne pobije vseh programov, medtem ko kill -9 pomaga, vendar pa moram pogledati pid procesa firefox, ki se noče "ubit". Nato izbrišem vsebino map /usr/share/doc/ /usr/share/info/ /usr/share/man/ in počistim cache mapo apt-ja. V inittab onemogočim ctrl+alt+del in izberem runlevel 4. Uporabniku guest zaklenem geslo ter poskrbim, da se zažene xserver z firefox. Med postopkom določam nastavitve za xserver, ter onemogočim ctrl+alt+fx in ctrl+alt+bck.
Zaenkrat dobim zadevo velikosti 280MB na disku, če uporabim lasten preveden kernel. Mogoče bom poskusil z damn small linux, da vidim, če bom s tem pridobil več prostora.
Glede livecd me jezi, da je izdelana rešitev preveč kompaktna, saj bi potreboval le nekatere dele aplikacije (skripte za okrnjen firefox, restart X po določenem času), vendar ko gledam iso, ter odpakiram mod v iso, se ne znajdem najbolje, zato bi prosil za razlago teh skript.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r5r ()
blue ::
Mam debian testing..
enkrat poženem apt-get upgrade ... se vsi paketi, ki so bili prej held back inštalirajo (dobim nov kde 3.4...) .. Vse vredu...
SAMO KAM JE ŠEL K3B ???
moram pečt dvdje, ker mi zmankuje diska
Aja a kdo mogoče od katere verzije kernela naprej so podprti diski večji od 128GB ?
Aja še eno vprašanja...
Kako spremenim velikost fontov v določenih programih na KDEju. npr. firefox ima zelo zelo majhen font.
enkrat poženem apt-get upgrade ... se vsi paketi, ki so bili prej held back inštalirajo (dobim nov kde 3.4...) .. Vse vredu...
SAMO KAM JE ŠEL K3B ???
moram pečt dvdje, ker mi zmankuje diska
Aja a kdo mogoče od katere verzije kernela naprej so podprti diski večji od 128GB ?
Aja še eno vprašanja...
Kako spremenim velikost fontov v določenih programih na KDEju. npr. firefox ima zelo zelo majhen font.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blue ()
hruske ::
Ce si pognal samo upgrade, potem se k3b ni mogel odstranit. Poskusi ga se enkrat namestit.
Diski nad 128GB mislim da so podprti ze precej precej casa. Zakaj sprasujes, imas tezave?
Za gtk2 aplikacije obstaja paket gtk2-engines-gtk-qt, ki ti gtk2 aplikacije oblece v stil, ki ti krasi KDE, tako stil oken, menijev in podobno kot tudi pisave. Oz. lahko to ustrezno nastavis v control centru.
Diski nad 128GB mislim da so podprti ze precej precej casa. Zakaj sprasujes, imas tezave?
Za gtk2 aplikacije obstaja paket gtk2-engines-gtk-qt, ki ti gtk2 aplikacije oblece v stil, ki ti krasi KDE, tako stil oken, menijev in podobno kot tudi pisave. Oz. lahko to ustrezno nastavis v control centru.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
>Ce si pognal samo upgrade, potem se k3b ni mogel odstranit. Poskusi ga se enkrat namestit.
Ja to se je zgodilo zato, ker je v testing prišel nov KDE in istočasno so umaknili k3b iz testing
testing ni nikjer omenjen
problem sem rešil z tem
>Diski nad 128GB mislim da so podprti ze precej precej casa. Zakaj sprasujes, imas tezave?
sm vrgen not 160GB disk in ga zazna samo 128GB... Sam je pomoje problem v mojem kernelu 2.4.18.
>Za gtk2 aplikacije obstaja paket gtk2-engines-gtk-qt, ki ti gtk2 aplikacije oblece v stil, ki ti krasi KDE, tako stil oken, menijev in podobno kot tudi pisave. Oz. lahko to ustrezno nastavis v control centru.
To je dobra rešitev, ker drugač na googlu so sama navodila kako moraš urejat 100 fajlov :)
HVALA !!!!
Ja to se je zgodilo zato, ker je v testing prišel nov KDE in istočasno so umaknili k3b iz testing
testing ni nikjer omenjen
problem sem rešil z tem
>Diski nad 128GB mislim da so podprti ze precej precej casa. Zakaj sprasujes, imas tezave?
sm vrgen not 160GB disk in ga zazna samo 128GB... Sam je pomoje problem v mojem kernelu 2.4.18.
>Za gtk2 aplikacije obstaja paket gtk2-engines-gtk-qt, ki ti gtk2 aplikacije oblece v stil, ki ti krasi KDE, tako stil oken, menijev in podobno kot tudi pisave. Oz. lahko to ustrezno nastavis v control centru.
To je dobra rešitev, ker drugač na googlu so sama navodila kako moraš urejat 100 fajlov :)
HVALA !!!!
Hmm. Blue, bolje da namestis kako novejse jedro. 2.4.18 je ze precej precej precej staro in luknjasto.
V debianu je ziher kernel-image-2.4.27, v kolikor pa nimas sata, pa priporocam tudi prehod na 2.6 vejo.
V debianu je ziher kernel-image-2.4.27, v kolikor pa nimas sata, pa priporocam tudi prehod na 2.6 vejo.
poskušam inštalirat gtk2 za pearl sam mi ne ratuje:
debian:/home/mldonkey/tvrss-1.8beta# perl -MCPAN -e 'install Gtk2'
CPAN: Storable loaded ok
Going to read /root/.cpan/Metadata
Database was generated on Thu, 15 Dec 2005 09:06:15 GMT
Running install for module Gtk2
Running make for T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz
CPAN: Digest::MD5 loaded ok
Checksum for /root/.cpan/sources/authors/id/T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz ok
Scanning cache /root/.cpan/build for sizes
Gtk2-1.102/
Gtk2-1.102/xs/
Gtk2-1.102/xs/GtkFontButton.xs
.
.
.
Gtk2-1.102/maps-2.0
Gtk2-1.102/META.yml
Removing previously used /root/.cpan/build/Gtk2-1.102
CPAN.pm: Going to build T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz
*** can not find package gtk+-2.0 >= 2.0.0
*** check that it is properly installed and available in PKG_CONFIG_PATH
at Makefile.PL line 65
Running make test
Make had some problems, maybe interrupted? Won't test
Running make install
Make had some problems, maybe interrupted? Won't install
debian:/home/mldonkey/tvrss-1.8beta#
___
Kako nastavim tole ??
debian:/home/mldonkey/tvrss-1.8beta# perl -MCPAN -e 'install Gtk2'
CPAN: Storable loaded ok
Going to read /root/.cpan/Metadata
Database was generated on Thu, 15 Dec 2005 09:06:15 GMT
Running install for module Gtk2
Running make for T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz
CPAN: Digest::MD5 loaded ok
Checksum for /root/.cpan/sources/authors/id/T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz ok
Scanning cache /root/.cpan/build for sizes
Gtk2-1.102/
Gtk2-1.102/xs/
Gtk2-1.102/xs/GtkFontButton.xs
.
.
.
Gtk2-1.102/maps-2.0
Gtk2-1.102/META.yml
Removing previously used /root/.cpan/build/Gtk2-1.102
CPAN.pm: Going to build T/TS/TSCH/Gtk2-1.102.tar.gz
at Makefile.PL line 65
Running make test
Make had some problems, maybe interrupted? Won't test
Running make install
Make had some problems, maybe interrupted? Won't install
debian:/home/mldonkey/tvrss-1.8beta#
___
Kako nastavim tole ??
atasmrk ::
Jest mam pa z zvokom ene probleme. Zbutam komp, se prijavim, in vsi z zvokom povezani programi mi javljajo, da je naprava zasedena. Pozenem lasaconf, ta ustavi dva procesa. Prvi je esd, drugi je mixer-applet. Applet na novo zalaufam in stvar stece. No, sedaj pa nekateri programi, ki hocejo met esd, ne delajo. Ampak dobro, to so programcki kot volume monitor in bi jih lahko v koncni fazi tudi pograsal. Kar me bolj moti je to, da zvok ne dela takoj po butanju. Kaj mi je storiti?
Druga polovica problema pa je naslednja. Uporabljam gnome, pa ima ta kot kaze nekatere probleme z gstreamerjem. Ce v Prefrences->multimedia system selector poskusim stestirati Sink, mi predvaja tisti sinusni signal po delih. Kot vir uporabim Also. Prekinja ga nekako sedemkrat na sekundo. Potem pa nekateri programi lepo predvajajo zvok (totem, beep-media-player, m-player), nekateri pa prekinjajo kot tisti test (rhythmbox, cd player). Kje je problem in kako ga popraviti?
Pa se nekaj. K3b in gnome baker uporabljata iste programe za peko, ne? Kako to, da potem K3b dela, gnome programi pa ne (konkretno sem poskusal prepeci nek glasbeni cd, pa se mi je gnome baker spuntal, k3b pa je lepo naredil nalozeno mu delo. Ima tudi tu gstreamer prste vmes?)
Ce vam kaj pove, zvocna je sb128 PCI.
Druga polovica problema pa je naslednja. Uporabljam gnome, pa ima ta kot kaze nekatere probleme z gstreamerjem. Ce v Prefrences->multimedia system selector poskusim stestirati Sink, mi predvaja tisti sinusni signal po delih. Kot vir uporabim Also. Prekinja ga nekako sedemkrat na sekundo. Potem pa nekateri programi lepo predvajajo zvok (totem, beep-media-player, m-player), nekateri pa prekinjajo kot tisti test (rhythmbox, cd player). Kje je problem in kako ga popraviti?
Pa se nekaj. K3b in gnome baker uporabljata iste programe za peko, ne? Kako to, da potem K3b dela, gnome programi pa ne (konkretno sem poskusal prepeci nek glasbeni cd, pa se mi je gnome baker spuntal, k3b pa je lepo naredil nalozeno mu delo. Ima tudi tu gstreamer prste vmes?)
Ce vam kaj pove, zvocna je sb128 PCI.
slow3nc ::
Jaz mam en problem ..na starejši mašini (P133) hočem inštalirat Debiane..:)
zdaj pa,ko hočem u biosu naštimat first boot device kot cdrom,pravzaprav cdroma ni na opcijo..imam samo A,C in C,A... sepravi disketa pa disk.. cdja ni nikjer..kaj naj naredim? ker sem totalen noob u temu bi prosil če se komu ljubi za kakšen bolj podorben odgovor.. :)
hvala
zdaj pa,ko hočem u biosu naštimat first boot device kot cdrom,pravzaprav cdroma ni na opcijo..imam samo A,C in C,A... sepravi disketa pa disk.. cdja ni nikjer..kaj naj naredim? ker sem totalen noob u temu bi prosil če se komu ljubi za kakšen bolj podorben odgovor.. :)
hvala
slowenaaac!
otis ::
upam da mi boste znali pomagat, ker jaz sem ze cisto obupal. Pred enimi sestimi urami sem se spravil instalirat 64bitnega Debiana na amd64 3200. Maticna je Asus A8N-E(nforce4 nabor), graficna ATI radeon x800 GTO. Pa gremo k problemu. Pridem do stopnje, ko se mi instalirajo vsi paketi itd., celo logiram se lahko kot root. Zdaj pa nastopi problem, ker mi noce zagnat X window managerja. Napaka, ki mi jo sporoci /var/log/XF86free.0.log je Fatal server error: no screens found. khm, kak pa te to lahko berem??? okej, radeona imam priklopljenega preko DVIja, je pa na PCIex 16 vodilu. ukaz lspci mi lepo pokaze, da je nek unknown device na busu 1, predstavi pa se kot ATI technologies ....
Ce pozenem "dpkg-reconfigure xserver-xfree86" in nastimam zadeve tak kot morajo bit se vedno ne dela. Kot driver za graficno sem probal izbrat in ATI in vesa in vga. Vedno isti rezultat. Probal sem rocno spremenit XF86config-4 , kjer sem driver nastavil na "radeon", pa se vedno ni slo. ob zagonu se mi ne zazene modul "radeon", ampak ce ga pozneje dodam z modprobe tudi nic ne pomaga. probal sem tudi, da ne loada modula "dri" ampak samo "xgl", a nic ne pomaga.
Nastavitve monitorja so v redu(resolucija in frekvence), ker mi iste pod slackom delajo brezhibno(samo tam imam geforca). ima kdo kakrsnokoli idejo?
Ce pozenem "dpkg-reconfigure xserver-xfree86" in nastimam zadeve tak kot morajo bit se vedno ne dela. Kot driver za graficno sem probal izbrat in ATI in vesa in vga. Vedno isti rezultat. Probal sem rocno spremenit XF86config-4 , kjer sem driver nastavil na "radeon", pa se vedno ni slo. ob zagonu se mi ne zazene modul "radeon", ampak ce ga pozneje dodam z modprobe tudi nic ne pomaga. probal sem tudi, da ne loada modula "dri" ampak samo "xgl", a nic ne pomaga.
Nastavitve monitorja so v redu(resolucija in frekvence), ker mi iste pod slackom delajo brezhibno(samo tam imam geforca). ima kdo kakrsnokoli idejo?
christooss ::
Probaj inštalirat fglrx driverje
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
brodul ::
Jaz imam sledec problem na debianu.
Debian mi služi kot router. Za to skrbi Shorewall.
Vse deluje P2P programi itd. težave mi delajo maili, ki jih pošljem iz nekega drugega računalnika, če dam zraven se kakšno dartoteko (5MB). Ko posljem se mi proces ustavi pri 100% in zmrzne. Ma Debian kaksno umejitev glede paketkov? Kako rešiti ta problem?
Debian mi služi kot router. Za to skrbi Shorewall.
Vse deluje P2P programi itd. težave mi delajo maili, ki jih pošljem iz nekega drugega računalnika, če dam zraven se kakšno dartoteko (5MB). Ko posljem se mi proces ustavi pri 100% in zmrzne. Ma Debian kaksno umejitev glede paketkov? Kako rešiti ta problem?
Pretending to be a mature adult is so exhausting.
Bug ::
ellow
po danasnjem apt-get update -u mi vse gre dobro razen ko mi na koncu izpise slednje:
W: GPG error: ftp://ftp.si.debian.org unstable Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 010908312D230C5F
W: You may want to run apt-get update to correct these problems
in ko grem apt-get upgrade mi najde pakete za posodobitev - torej je apt-get update stekel pravilno in potegnil podatke o novih paketih...
Kaj lahko nadgradim, neglede na zgornje opozorilo? Ali bodo kake tezave pri nadgradnji zaradi tega?
lp,
bug
po danasnjem apt-get update -u mi vse gre dobro razen ko mi na koncu izpise slednje:
W: GPG error: ftp://ftp.si.debian.org unstable Release: The following signatures couldn't be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 010908312D230C5F
W: You may want to run apt-get update to correct these problems
in ko grem apt-get upgrade mi najde pakete za posodobitev - torej je apt-get update stekel pravilno in potegnil podatke o novih paketih...
Kaj lahko nadgradim, neglede na zgornje opozorilo? Ali bodo kake tezave pri nadgradnji zaradi tega?
lp,
bug
V principu ni nč proglemov. Samo če se kaj upgrejda iz teh virov potem moraš potrdit pred namestitvijo da RES hočeš nametit iz ne potrjenih virov program.
Lahko pa njihov public ključ dodaš pa ti ne bo metal več errorjev
Lahko pa njihov public ključ dodaš pa ti ne bo metal več errorjev
Malkec ::
Jaz pa bi vprašal, kako je najlažje preiti iz 2.4.27 (torej 2.4 veje) na 2.6 ? Ker sem enkrat probaval kompajlat z grsec pa sem dobo kernel panic, da mi manjka ide podpora
Katere sources imate v sources.list? Stable ali tudi unstable/testing?
Lp
Katere sources imate v sources.list? Stable ali tudi unstable/testing?
Lp
/* Xaser 3 * 939 dual sata 2 * Opti165 (ccb1e0608mpmw) @2933 MHZ*/
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /
/*TT 120 * X800 XL *1GB Transcend pc 3200 * MAxtor 160 GB SATA II /
Daedalus ::
Jaz pa bi vprašal, kako je najlažje preiti iz 2.4.27 (torej 2.4 veje) na 2.6 ? Ker sem enkrat probaval kompajlat z grsec pa sem dobo kernel panic, da mi manjka ide podpora
Ja vključi jo (pri konfiguraciji kernela), pa bo delalo
Ja vključi jo (pri konfiguraciji kernela), pa bo delalo
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]
Pusti grsec zaenkrat, najprej moras prestopit na 2.6, preden se spravis kaj grsec kompajlat.
Tezave se lahko pojavijo s SATA in udev.
Ce imas ide disk, potem ni problema. Ce imas sata, potem se disk zdaj imenuje /dev/hde ali /dev/hdf ali /dev/hdg ... po nadgradnji pa se bo imenoval /dev/sda ali /dev/sdb. To pa pomeni, da moras prilagodit boot loader (grub oz. lilo).
Z grubom je to tako, da gres nad izbiro v meniju, stisnes e, in tako zacnes urejat kitico, potem pa se e stisnes nad vrstico 'kernel', in tam "root=/dev/hdX" nastavis na "root=/dev/sdY".
Pri lilotu pa naj bi stisnil shift na zacetku preden se zazene in rocno dopisal "root=/dev/sdY". (Z lilotom nisem poskusil, tako da nisem ziher)
Najbolj verjetna nova imena diskov.
hde -> sda
hdf -> sdb
hdg -> sdc
hdh -> sdd
V grubu si lahko tudi pomagas z ukazom 'find', npr. "find /boot/vmlinuz-2.6.8-1-686" ki ti izpise na kateri particiji je datoteka.
Potem sledi se udev. Ce ga ni namescenega in /dev nima nobenega vnosa, potem se ti bo sistem obesil. Zato pred zagonom 2.6 gres v /dev in pozenes "./MAKEDEV generic". To nekaj casa traja.
Z nekaj srece in nekoliko jahanja ti celo uspe.
Tezave se lahko pojavijo s SATA in udev.
Ce imas ide disk, potem ni problema. Ce imas sata, potem se disk zdaj imenuje /dev/hde ali /dev/hdf ali /dev/hdg ... po nadgradnji pa se bo imenoval /dev/sda ali /dev/sdb. To pa pomeni, da moras prilagodit boot loader (grub oz. lilo).
Z grubom je to tako, da gres nad izbiro v meniju, stisnes e, in tako zacnes urejat kitico, potem pa se e stisnes nad vrstico 'kernel', in tam "root=/dev/hdX" nastavis na "root=/dev/sdY".
Pri lilotu pa naj bi stisnil shift na zacetku preden se zazene in rocno dopisal "root=/dev/sdY". (Z lilotom nisem poskusil, tako da nisem ziher)
Najbolj verjetna nova imena diskov.
hde -> sda
hdf -> sdb
hdg -> sdc
hdh -> sdd
V grubu si lahko tudi pomagas z ukazom 'find', npr. "find /boot/vmlinuz-2.6.8-1-686" ki ti izpise na kateri particiji je datoteka.
Potem sledi se udev. Ce ga ni namescenega in /dev nima nobenega vnosa, potem se ti bo sistem obesil. Zato pred zagonom 2.6 gres v /dev in pozenes "./MAKEDEV generic". To nekaj casa traja.
Z nekaj srece in nekoliko jahanja ti celo uspe.
pk2068 ::
zdravo!
jaz pa imam eno kratko vprašanje. Namreč po vzpostavitvi PPP povezave moram manualno dodati ukaz
# route add default gw (ip, ki je na ppp0')
skratka, rad bi to avtomatiziral tako, da bi to dodal v pppoe skripto. Problem je ta, da ne vem kako priti do tega dinamicnega IP-ja, ki ga ima ppp0, razen da pogledam s ifconfig.
Kaksen namig mogoce?
jaz pa imam eno kratko vprašanje. Namreč po vzpostavitvi PPP povezave moram manualno dodati ukaz
# route add default gw (ip, ki je na ppp0')
skratka, rad bi to avtomatiziral tako, da bi to dodal v pppoe skripto. Problem je ta, da ne vem kako priti do tega dinamicnega IP-ja, ki ga ima ppp0, razen da pogledam s ifconfig.
Kaksen namig mogoce?
zdravo!
Mislim, da je potrebno dodati IP številko strežnika kamor se ppp povezuje in ta številka je stalna.
Jaz pa bi vprašal, kako je najlažje preiti iz 2.4.27 (torej 2.4 veje) na 2.6 ?
Ej ne boš vrjeu
apt-get install kernel2.6.X-headers
apt-get install kernel2.6.X-sources
apt-get install kernel2.6.X-image
no, ta imena merbet niso prava tak da najprej apt-cache search kernel
vsekakor pa najprej headerje nato source in sele na koncu image.
To je cist painless (sam instaliral 2.6.8-k7 vse dela b.p. tut usb miška in tipkovnica).
reboot in to je to
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Zgodovina sprememb…
- spremenil: drejc ()
Mam en q za vs guruje.
Na stable Debian sm aptov eclipse (iz unstable sourca), kater mi je instalirov zravn se ene 200 paketov in vbistvu sesul X. Zdej se mi debian boota direkt v text mode in ce vpisem X kot root se mi pokaze screen s pikcam v ozadju in en krizec. Tukaj pa vse tudi ostane.
Kak recoveram moje prejsnje stanje X-a? Se da kej poaptat?
Na stable Debian sm aptov eclipse (iz unstable sourca), kater mi je instalirov zravn se ene 200 paketov in vbistvu sesul X. Zdej se mi debian boota direkt v text mode in ce vpisem X kot root se mi pokaze screen s pikcam v ozadju in en krizec. Tukaj pa vse tudi ostane.
Kak recoveram moje prejsnje stanje X-a? Se da kej poaptat?
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Čeprov nevem a je na debianu x.org. Drugač pa dej tm xfree86 namest xorg
Čeprov nevem a je na debianu x.org. Drugač pa dej tm xfree86 namest xorg
drejc, ce ne posodabljas prevec, potem ne ves se, da je debian tam na zacetku januarja posodobil kde na 3.5.0 in gnome na 2.12.
To pa pomeni, da je blo precej pestro, in da se ti je verjetno kaj prevec potegnilo iz unstabla.
Resitev je tipa kamor-je-sel-bik-naj-gre-se-strik oz. "apt-get dist-upgrade". Pri tem dobro preglej spisek paketov ki se ti utegnejo odstranit; ce so samo knjiznice, potem ni problema, ce pa so tudi kaki pomebni programi, ki jih _nujno_ rabis, bos imel pa se mal dela:
Njihovo nadgradnjo ustavis z "echo paket hold | dpkg --set-selections"
Potem pa dist-upgrade.
Potem pa probas restartat gdm za gnome oz. kdm za kde in bi se ti moral pojavit lep login.
To pa pomeni, da je blo precej pestro, in da se ti je verjetno kaj prevec potegnilo iz unstabla.
Resitev je tipa kamor-je-sel-bik-naj-gre-se-strik oz. "apt-get dist-upgrade". Pri tem dobro preglej spisek paketov ki se ti utegnejo odstranit; ce so samo knjiznice, potem ni problema, ce pa so tudi kaki pomebni programi, ki jih _nujno_ rabis, bos imel pa se mal dela:
Njihovo nadgradnjo ustavis z "echo paket hold | dpkg --set-selections"
Potem pa dist-upgrade.
Potem pa probas restartat gdm za gnome oz. kdm za kde in bi se ti moral pojavit lep login.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
Hvala hruske.
Sm naredu dist-upgrade, trajal 1 3/4 ure (600mb), zdej je pa še vedno problem, ker ko poženem gdm, mi vrže error /etc/x11/X not an executable! Pogledu z vijem ta fajl in je res prazn! apt-get install xserver-xfree86 mi noče naložit, ker ma ene depentencye nerešene z neki libxxxx-java, katero pa probam instalirat (hoce prvi dvd in ga dam not), nato zacne bruhat neke hdc errorje kao bad black oz sektor!?
Kaj nej nardim?
Sm naredu dist-upgrade, trajal 1 3/4 ure (600mb), zdej je pa še vedno problem, ker ko poženem gdm, mi vrže error /etc/x11/X not an executable! Pogledu z vijem ta fajl in je res prazn! apt-get install xserver-xfree86 mi noče naložit, ker ma ene depentencye nerešene z neki libxxxx-java, katero pa probam instalirat (hoce prvi dvd in ga dam not), nato zacne bruhat neke hdc errorje kao bad black oz sektor!?
Kaj nej nardim?
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
xserver-xfree86 je zgodovina, namesti xserver-xorg.
Pa pol porocaj ;)
Pa pol porocaj ;)
Obstaja še kaj manjšega kot xserver-xfree86 in xserver-xorg, ker želim hitrejše delovanje (PCI video kartica z 1MB pomnilnika) in manjšo gmoto na disku.
And it makes me wonder.
Zaenkrat mislim da ni kaj dosti koristnega, kot xorg :)
Je pa en fbserver v nastajanju, ki naj bi bil kao za embedded masince.
Je pa en fbserver v nastajanju, ki naj bi bil kao za embedded masince.
Evo problem...mam eno masino pa nima ene mejhne zadevce potickane in je potreben recompile kernela. Kak to najlazje (ne rabm nov kernel...obstojecega)?
fala
edit: To bo to
fala
edit: To bo to
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Zgodovina sprememb…
- spremenil: drejc ()
Da, to je to, glej pod
7.1.1 Debian standard method
Ven ti pade .deb paket, kar je tud precej prirocno za prenest na vec kist ;)
7.1.1 Debian standard method
Ven ti pade .deb paket, kar je tud precej prirocno za prenest na vec kist ;)
Zgodovina sprememb…
JankoH ::
Imam eno težavo. Na .0.1 imam debian server (vse lepo in prav), sedaj pa sem na .0.2 dodal mail server ter preusmeril port 25 in port 110 na .0.2. Sedaj pa mi na ws, ki je na .0.10 ne dela več outlook. Ko se konekta da bi pogledal, če je kaj pošte se konekta na .0.2 ne pa kot dosedaj na internet. Mislim, da sem nekako napačno pač preusmeril porte. Sedaj pa me zanima kako naj presumerim porte da bo delalo ok, ter ali sta ta 2 porta dovolj ali je potrebno še katerega.
lp, Janko
lp, Janko
JankoH ::
Mislim, da sem našel problem samo ga pa ne vem rešiti ,( Port sem forwardal na sledeči način: iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -m tcp --dport 25 -j DNAT --to 192.168.0.2:25 kar pa zgleda ni pravilno. Kako ga pravilno preusmerim ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: JankoH ()
pk2068 ::
zdravo vsi skup!
Imam eno kratko vprasanje.
Imam dualna operacijska sistema gor (XP in Debiana)
Se enkrat bom moral XP-je na novo namestit (samo zaradi cannonovega tiskalnika, da se razume :) ) in me zanima sledece. Vcsih je blo tak, da so windowsi prepisali MBR in pol vec skatla ob zagonu ni zasledila lilo zaganjalnika. Sedaj imamo namesta lilota kar /boot/grub/meni.lst.
Torej potrebujem neko "rescue" disketo al kaj? Raje pac prej vprasam, preden se zajebem :)
Imam eno kratko vprasanje.
Imam dualna operacijska sistema gor (XP in Debiana)
Se enkrat bom moral XP-je na novo namestit (samo zaradi cannonovega tiskalnika, da se razume :) ) in me zanima sledece. Vcsih je blo tak, da so windowsi prepisali MBR in pol vec skatla ob zagonu ni zasledila lilo zaganjalnika. Sedaj imamo namesta lilota kar /boot/grub/meni.lst.
Torej potrebujem neko "rescue" disketo al kaj? Raje pac prej vprasam, preden se zajebem :)
zdravo!
Laho že zdej narediš Grub disketo. Lahko pa Uporabiš enega od LiveCDjev pa pol ko si "na" CDju poženeš grub-install
JankoH, to ti sedaj preusmerja vse pakete ki gredo na port 25, ti pa naceloma zelis preusmerit samo tiste pakete, ki gredo na tvoj zunanji ip.
Ce imas adsl bi recimo delovalo na sledec nacin, da ppp0 vmesnik k iptables ukazu. Za dostop z notranje mreze pa si namestis dnsmasq in za svoj dns uporabis dnsmasq streznik, v /etc/hosts pa vpises
192.168.0.2 mail.tvojadomena.com
Pa se ti bo racunalnik povezal direktno, brez routanja. Ce imas staticni ip je pa nekoliko lazje.
iptables -t nat -A PREROUTING -i ppp0 -p tcp -m tcp --dport 25 -j DNAT --to 192.168.0.2:25
Ce imas adsl bi recimo delovalo na sledec nacin, da ppp0 vmesnik k iptables ukazu. Za dostop z notranje mreze pa si namestis dnsmasq in za svoj dns uporabis dnsmasq streznik, v /etc/hosts pa vpises
192.168.0.2 mail.tvojadomena.com
Pa se ti bo racunalnik povezal direktno, brez routanja. Ce imas staticni ip je pa nekoliko lazje.
iptables -t nat -A PREROUTING -i ppp0 -p tcp -m tcp --dport 25 -j DNAT --to 192.168.0.2:25
Zgodovina sprememb…
Ola majstori.
Mam eno ISA ISDN kartico. Zanima me, kaksn je postopek da so usposobim in kje vidim da je sploh vstekana. Recimo za pci obstaja lspci komanda, kako pa za to kartico izvem kater IRQ in memory map uporablja?
hvala
Mam eno ISA ISDN kartico. Zanima me, kaksn je postopek da so usposobim in kje vidim da je sploh vstekana. Recimo za pci obstaja lspci komanda, kako pa za to kartico izvem kater IRQ in memory map uporablja?
hvala
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
CCfly ::
Če podpira Plug&Play, lahko podatke dobiš s pomočjo orodja pnpdump.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
~:# pnpdump
Kak pa preverim irqje, da ne bo conflictov?
# $Id: pnpdump_main.c,v 1.27 2001/04/30 21:54:53 fox Exp $ # Release isapnptools-1.26 # # This is free software, see the sources for details. # This software has NO WARRANTY, use at your OWN RISK # # For details of the output file format, see isapnp.conf(5) # # For latest information and FAQ on isapnp and pnpdump see: # http://www.roestock.demon.co.uk/isapnptools/ # # Compiler flags: -DREALTIME -DHAVE_PROC -DENABLE_PCI -DHAVE_SCHED_SETSCHEDULER -DHAVE_NANOSLEEP -DWANT_TO_VALIDATE # # Trying port address 0273 # Board 1 has serial identifier 99 c4 97 2a db 29 00 8b 26 # (DEBUG) (READPORT 0x0273) (ISOLATE PRESERVE) (IDENTIFY *) (VERBOSITY 2) (CONFLICT (IO FATAL)(IRQ FATAL)(DMA FATAL)(MEM FATAL)) # or WARNING # Card 1: (serial identifier 99 c4 97 2a db 29 00 8b 26) # Vendor Id ITK0029, Serial Number 3298241243, checksum 0x99. # Version 1.0, Vendor version 0.1 # ANSI string -->Columbus Card<-- # # Logical device id ITK0025 # Device supports I/O range check register # Device supports vendor reserved register @ 0x3b # Device supports vendor reserved register @ 0x3d # # Edit the entries below to uncomment out the configuration required. # Note that only the first value of any range is given, this may be changed if required # Don't forget to uncomment the activate (ACT Y) when happy (CONFIGURE ITK0029/3298241243 (LD 0 # Multiple choice time, choose one only ! # Start dependent functions: priority acceptable # Logical device decodes 16 bit IO address lines # Minimum IO base address 0x0390 # Maximum IO base address 0x0390 # IO base alignment 8 bytes # Number of IO addresses required: 8 # (IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x0390) (CHECK)) # IRQ 11. # High true, edge sensitive interrupt # Low true, level sensitive interrupt # (INT 0 (IRQ 11 (MODE -L))) # Start dependent functions: priority acceptable # Logical device decodes 16 bit IO address lines # Minimum IO base address 0x0398 # Maximum IO base address 0x0398 # IO base alignment 8 bytes # Number of IO addresses required: 8 # (IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x0398) (CHECK)) # IRQ 10. # High true, edge sensitive interrupt # Low true, level sensitive interrupt # (INT 0 (IRQ 10 (MODE -L))) # Start dependent functions: priority acceptable # Logical device decodes 16 bit IO address lines # Minimum IO base address 0x03a0 # Maximum IO base address 0x03a0 # IO base alignment 8 bytes # Number of IO addresses required: 8 # (IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x03a0) (CHECK)) # IRQ 5. # High true, edge sensitive interrupt # Low true, level sensitive interrupt # (INT 0 (IRQ 5 (MODE -L))) # Start dependent functions: priority acceptable # Logical device decodes 16 bit IO address lines # Minimum IO base address 0x03a8 # Maximum IO base address 0x03a8 # IO base alignment 8 bytes # Number of IO addresses required: 8 # (IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x03a8) (CHECK)) # IRQ 9. # High true, edge sensitive interrupt # Low true, level sensitive interrupt # (INT 0 (IRQ 9 (MODE -L))) # Start dependent functions: priority acceptable # Logical device decodes 16 bit IO address lines # Minimum IO base address 0x0200 # Maximum IO base address 0x03f8 # IO base alignment 8 bytes # Number of IO addresses required: 8 # (IO 0 (SIZE 8) (BASE 0x0200) (CHECK)) # IRQ 3, 5, 7, 9, 10, 11, 12 or 15. # High true, edge sensitive interrupt # Low true, level sensitive interrupt # (INT 0 (IRQ 3 (MODE -L))) # End dependent functions (NAME "ITK0029/3298241243[0]{Columbus Card }") # (ACT Y) )) # End tag... Checksum 0x00 (OK) # Returns all cards to the "Wait for Key" state (WAITFORKEY)
Kak pa preverim irqje, da ne bo conflictov?
- Archimedes of Syracuse
- Archimedes of Syracuse
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | [(K)Ubuntu] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4 … 19 20 21 22 )Oddelek: Operacijski sistemi | 334298 (4378) | BCSman |
» | Python - pošlji aplikacijo na serverOddelek: Programiranje | 1539 (774) | HotBurek |
» | Debian in iptablesOddelek: Operacijski sistemi | 1657 (1379) | karafeka |
» | X window na Debianu mi ne delaOddelek: Operacijski sistemi | 1375 (1294) | roscha |
» | Bi Linux? Bi Debian? Ubuntu! (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Operacijski sistemi | 34277 (21818) | Trubadur |