» »

Yahoo in Facebook želita potrditi teorijo Six degrees of separation

Yahoo in Facebook želita potrditi teorijo Six degrees of separation

Oseba, s katero moramo najti skupne prijatelje. Vir (zaskrbljujoče) velikega števila podatkov je Facebook.

Slashdot - Yahoojev razvojni oddelek in Facebook sta stopila skupaj in mislita preveriti veljavnost teorije šestih stopenj ločevanja, po kateri katerikoli dve osebi na svetu loči zgolj 6 korakov čez medsebojne prijatelje. O tem smo že pisali minuli vikend v zvezi z delom Jureta Leskovca, ki je omenjeno teorijo v navezi z Microsoftom preveril na omrežju MSN in prišel do številke 6.6 (close enough). Yahoo! po drugi strani ni pridobil podatkov o vseh uporabnikih in njihovih prijateljih, ampak so se odločili za bolj bottom-up (induktivni) pristop.

Razvili so facebook aplikacijo Small World Experiment, v katero se uporabniki lahko prijavijo s facebook računom, nakar jim je prikazan naključni profil s kar lepim številom podatkov (starost, kraj bivanja, zakonski stan, zgodovina zaposlitev, slikca); med testiranjem smo naleteli na 30-letnega Američana s 6 leti vojaškega staža (glej sliko). Na naslednji strani je potem potrebno izbrati 5 prijateljev, za katere se nam zdi najbolj verjetno, da poznajo omenjeno osebo (verjetno bo treba najprej skočiti čez lužo). Prijatelji dobijo facebook sporočilo z vabilom, da nadaljujejo eksperiment in tako naprej, dokler se na najde nekdo, ki dejansko pozna izbrano osebo. Yahoo potem sešteje število korakov in vodi povprečje. Rezultate pričakujemo čez nekaj mesecev.

Novica je prilezla na slashdot, kjer so jo seveda povezali z igro parodijo Six Degress of Kevin Bacon. Kevin, ki si sicer kruh služi kot igralec, je v intervjuju v začetku devetdesetih bolj za šalo kot zares izjavil, da je bil že v toliko filmih, da je sigurno sodeloval z vsemi zaposlenimi v Hollywodski industriji zabave oz. je delal z nekom, ki je sam delal s to osebo. Intervju se je razvil v živahno debato na novičarskih skupinah (Usenet, vališče memov pred pojavom 4chana), nakar so eni študentje iz tega naredili pivsko igro in jo uspešno spromovirali na televiziji. Bacon sprva ni bil pretirano navdušen, ker je šlo pač za parodijo nanj, a si je kasneje premislil. Prinesla mu je namreč precej publicitete in donosno oglaševalsko pogodbo z Intertainerjem in Viso.



6 komentarjev

subby ::

faceshit uporabniki majo preveč random folka med prijatelji, da bi ta raziskava bla zmožna pokazat natančne rezultate

win64 ::

Še posebno, če igrajo igre, jih imajo po 500 popolnoma neznanih "prijateljev" s celega sveta

spamer ::

Jaz sem ze mislil narediti en poseben FB racun samo za dodajanje random ljudi, predvsem in izkljucno samo tiste, ki ne poznam, to pa z namenom, da zajebem take in poobne raziskave. Seveda z laznim profilom, podatki in slikami, tako, da nihce me ne bo poznal.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

darkolord ::

spamer je izjavil:

Jaz sem ze mislil narediti en poseben FB racun samo za dodajanje random ljudi, predvsem in izkljucno samo tiste, ki ne poznam, to pa z namenom, da zajebem take in poobne raziskave. Seveda z laznim profilom, podatki in slikami, tako, da nihce me ne bo poznal.
In kaj bi bil point tega, da zajebeš raziskave? Da preprečiš, da bi naredili nekaj, česar se nisi ti spomnil?

Afo ::

Se strinjam. Od mojih 500 "kolegov" (v resnici poznajo 4) na FB izberem enega iz US&A in v tej raziskavi izberem njega, nato se kepa vali naprej. To seveda pripelje do lepih fake rezultatov na taki ultrazanesljivi "znanstveni" raziskavi.
Pobralo vas bi koliko "znanstvenih" člankov se na FB osnovi piše. Razne statistike ki trdijo to ali nasprotno (po možnosti ne v istem članku).

Sicer pa ne vem kaj bodo s to raziskavo toplo vodo odkrival. Teorija je lepo poznana: vsak pozna 100-150 ljudi. Na svetu jih je 6-7 miliard. Torej je 6 korakov v povprečju matematično logičen rezultat.

V Ž&T je čudovit (!) članek ravno na to temo. Branje, ki ga toplo priporočam- avtor koncept lepo pojasni od začetka do konca. Pa to je sposoben naredit (sej skoraj ne moreš več verjet) brez FB.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Afo ()

darkolord ::

Pa to je sposoben naredit
Dokazat?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spoznavanje novih ljudi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11224575 (17688) vostok_1
»

Boštjan M. Zupančič o Facebooku (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11424752 (20084) Ziga Dolhar
»

Nova funkcionalnost na Slo-Techu: socialna omrežja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Obvestila
15732542 (25479) CaqKa
»

EU začenja preiskavo Facebooka? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
24163775 (58807) Ramon dekers
»

Orwell se je motil oz. Slovenija 2011 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7622607 (18540) BlueRunner

Več podobnih tem